Practice Final W08
15 Pages

Practice Final W08

Course: ACC 272, Spring 2008

School: University of Michigan

Word Count: 4208

Rating:

Document Preview

This exam is a study exam. While the exam you take will be similar in format, you can expect different questions and topics covered in different ways at different levels of difficulty. PROBLEM I. MULTIPLE CHOICE (120 points total; 3 points each) Use the special answer sheet (items #1 #40) for your response to this problem. For each question, choose the most correct answer. 1. All of the following are true...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> Michigan >> University of Michigan >> ACC 272

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

exam This is a study exam. While the exam you take will be similar in format, you can expect different questions and topics covered in different ways at different levels of difficulty. PROBLEM I. MULTIPLE CHOICE (120 points total; 3 points each) Use the special answer sheet (items #1 #40) for your response to this problem. For each question, choose the most correct answer. 1. All of the following are true statements about the role of budgets and budgeting except-- a. A budget is a quantitative summary of the expected allocations and financial consequences of the organization's shortterm operating activities. b. Budgeting includes the process of estimating money inflows and outflows to determine a financial plan that will meet objectives. c. The difference between actual results and the budget plan are called variances. d. Budgeting solves most business challenges because it coordinates activities and communicates the organization's shortterm goals to its members. e. Two of the above statements are untrue statements. 2. The Williams Merchandise Company budgeted $40,000 in sales for the month of December. Williams' gross margin percentage is 70%. If Williams has budgeted to purchase $18,000 in merchandise during December, then the budgeted change in inventory levels over the month of December is a-- a. $6,000 increase. b. $15,000 increase. c. $10,000 decrease. d. $22,000 decrease. e. None of the above. 3. Which of the following statements is correct? a. The planning and control functions of management are essentially the same thing. b. Zerobased budgeting requires managers to justify all costs of programs as if these programs were being proposed for the first time. c. One difficulty with selfimposed budgets is that they are not subject to any type of review. d. When preparing a materials purchase budget, desired ending inventory is deducted from the total needs of the period to arrive at materials to be purchased. e. Two of the above statements are correct. Use the following information to answer questions 4 and 5: Noskey Corporation is a merchandising firm. Information pertaining to Noskey's sales revenue is presented in the following table: June July August (Actual) (Budget) (Budget) Cash sales $ 80,000 $ 100,000 $ 60,000 Credit sales 240,000 360,000 180,000 Total sales $ 320,000 $ 460,000 $ 240,000 Management estimates that 5% of credit sales are uncollectible. Of the credit sales that are collectible, 60% are collected in the month of sale and the remainder in the month following the sale. Purchases of inventory are equal to the amount necessary to support the next month's sales. The cost of goods sold is 30% of the selling price. All purchases of inventory are on account: 25% are paid in the month of purchase, and the remainder is paid in the month following the purchase. 4. Noskey Corporation's budgeted total cash receipts in August are-- a. $239,400 b. $240,000 c. $294,000 (What if this question had asked for the net accounts receivable balance at a d. $299,400 specific date?) e. None of the above. 5. Noskey Corporation's budgeted total cash payments in July for inventory purchases are-- a. $121,500 b. $210,000 (What if this question had asked for the accounts payable balance at a specific date?) c. $283,500 d. $405,000 e. None of the above. 6. During March, a fire destroyed nearly all of Gemini Corporation's budgets for the upcoming second quarter. The company was able to salvage a few details regarding its production budget. The company has had a longstanding policy of holding ending monthly inventory at 20% of the next month's forecasted sales. Gemini was able to determine that its required production for April and May were 70,000 and 95,000 units, respectively, and found the following sales forecast (in units) information: Forecasted Sales April 62,500 May ??? June 75,000 Gemini's forecasted sales for May in units were-- a. 80,000 units b. 90,000 units c. 95,000 units d. 100,000 units e. The fire destroyed too much information to determine May's forecasted sales. 7. Dominguez Enterprises, Inc. (DEI) manufactures highend boxing gloves made of fine Italian leather. The president of the company offered the following information regarding its production needs in gloves for the fourth quarter of 2006: October November December Total 900 1,250 1,100 3,250 In addition, DEI likes to keep an inventory of leather equal to 20% of the following month's production needs and finished goods inventory equal to 25% of next month's sales. If each glove requires 4 feet of leather, how many feet of leather should Dominguez Enterprises purchase in November? a. 4,880 feet b. 1,220 feet (Why is "production" underlined? If you had more information, could c. 5,980 feet you calculate total sales? How so?) d. 1,280 feet e. None of the above 8. Which of the following statements concerning ideal standards is incorrect? a. Ideal standards generally do not provide the best motivation for workers. b. Ideal standards do not make allowances for waste, spoilage, and machine breakdowns. c. Ideal standards are better suited for cash budgeting than practical standards. d. Ideal standards may be better than practical standards when managers seek continual improvement. e. Two of the above are incorrect. 9. Poor quality materials could have an unfavorable effect on which of the following variances? Labor Efficiency Materials Quantity Variance Variance a. Yes Yes b. Yes No (Can you think of other variances that may be dependent c. No Yes upon each other? Why?) d. No No 10. The standard price per unit of materials is used in the calculation of which of the following variances? Materials Price Materials Quantity Variance Variance a. No No b. No Yes (What variances use actual quantity or hours? Standard c. Yes No quantity?) d. Yes Yes 11. Kouri Corporation is developing standards for its products. One product requires an input that is purchased for $85.00 per kilogram from the supplier. By paying cash, the company gets a discount of 4% off this purchase price. Shipping costs from the supplier's warehouse amount to $4.62 per kilogram. Receiving costs are $0.55 per kilogram. Each unit of output of the product requires 0.74 kilogram of this input. The allowance for waste and spoilage is 0.03 kilogram of this input for each unit of output. The allowance for rejects is 0.13 kilogram of this input for each unit of output. The standard price per kilogram of this input should be-- a. $85.00 b. $86.77 (What would be the standard quantity (in kilograms) per unit produced? c. $83.23 How about standard cost per unit for direct materials?) d. $93.57 e. None of the above. 12. The following information pertains to Bates Company's direct labor for March: Standard direct laborhours 21,000 Actual direct laborhours 20,000 Favorable direct labor rate variance $8,400 Standard direct labor rate per hour $6.30 What was Bates' total actual direct labor cost for March? a. $117,600 b. $118,000 c. $134,000 d. $134,400 e. None of the above. 13. The following materials standards have been established for a particular raw material used in the company's sole product: Standard quantity per unit of output 0.1 pound Standard price $18.20 per pound The following data pertain to operations for the last month: Actual materials purchased 5,700 pounds Actual cost of materials purchased $100,320 Actual materials used in production 5,600 pounds Actual output 55,800 units What is the materials price variance for the month? a. $1,820 U b. $1,760 U (What if you were given the price variance? How would you back into c. $3,420 F the other information?) d. $352 U e. None of the above. 14. Which of the following will increase a company's manufacturing cycle efficiency (MCE)? Decrease in Decrease in Inspection Time Queue Time a. Yes No b. Yes Yes (What is not included in MCE?--think Delivery Cycle Time. c. No Yes What else could make MCE increase or decrease?) d. No No 15. Which of the following are benefits of decentralization? I. Giving a manager of a division greater decisionmaking control over his/her division provides vital training for a manager who is looking for promotion within the company. II. Managers at corporate headquarters have greater control in seeing that the goals of the company are realized. III. Added decisionmaking authority and responsibility often leads to increased job satisfaction and often persuades a manager to put forth his/her best efforts. a. Only I and II. b. Only II and III. c. Only I and III. d. Only I. e. None of the above is a benefit of decentralization. 16. During the month of April, Division D of Carney Company reported a segment margin ratio of 15%, a variable expense ratio of 60% of sales, and traceable fixed expenses of $15,000. Division D's sales were closest to-- a. $100,000 b $60,000 c. $33,333 d. $22,500 e. None of the above. 17. Reed Company's sales last year totaled $150,000 and its return on investment (ROI) was 12%. If the company's turnover were 3, then its net income for the year must have been-- a. $6,000 b. $2,000 (What if you were given net income, could you solve for sales; or given margin, c. $18,000 solve for turnover items?) d. Cannot be determined with the information given. e. None of the above. 8 18. The Vega Division of Ace Company manufactures wheels that can either be sold to outside customers or transferred to the Walsh Division of Ace Company. Last month the Walsh Division bought all 4,000 of its wheels from the Vega Division for $42 each. The following data are available from last month's operations for the Vega Company: Capacity 12,000 wheels Selling price per wheel to outside customers $45 Variable costs per wheel when sold to outside customers $30 If the Vega Division sells wheels to the Walsh Division, Vega can avoid $2 per wheel in sales commissions. An outside supplier has offered to supply wheels to the Walsh Division for $41 each. Suppose that Vega can sell 9,000 wheels each month to outside customers, so transfers to the Walsh Division cut into outside sales. What should be the lowest acceptable transfer price from the perspective of the Vega Division? a. $28.00 b. $31.75 (What would be the maximum transfer price? What is there were no c. $41.00 outside supplier? What additional information would you need?) d. $42.00 e. None of the above. 19. The following information is available for Company A: Sales $900,000 Net operating income 36,000 Stockholders' equity 100,000 Average operating assets 180,000 Minimum required rate or return 15% Company A's residual income is-- a. $9,000 b. $21,000 (How is residual income different from ROI? When it is appropriate to c. $24,000 use each? Why?) d. $45,000 e. None of the above. 20. Ieso Company has two stores: J and K. During the month of November, Ieso Company reported net income of $30,000 and sales of $450,000. The contribution margin in Store J was $100,000, or 40% of sales. The segment margin in Store K was $30,000, or 15% of sales. Traceable fixed expenses are $60,000 in Store J, and $40,000 in Store K. Sales in Store J totaled-- a. $400,000 b. $250,000 (Try completing as much of the segmented income statements as you can.) c. $150,000 d. $100,000 e. None of the above. 21. Two of the decentralized divisions of Gamberi Electronics Corporation are the Plastics Division and the Components Division. The Plastics Division sells molded parts to both the Components Division and to customers outside the corporation. Assume that the Plastics Division is currently operating at full capacity. Also assume that the Components Division wants to increase the number of parts it purchases from Plastics. In order to maintain its current level of profitability, the Plastics Division should not accept any transfer price on these additional parts that is below the: a. Variable cost of the additional parts. b. Full (absorption) cost of the additional parts. c. Variable cost of the additional parts plus the lost contribution margin on all units that could no longer be sold to customers outside the corporation. d. Full (absorption) cost of the additional parts plus the lost contribution margin on all units that could no longer be sold to customers outside the corporation. e. Two of the above statements are correct. 22. Which of the following companies is following a policy with respect to the costs of service departments that is not recommended? a. To charge operating departments with the depreciation of forklifts used at its central warehouse, Shalimar Electronics charges predetermined lumpsum amounts calculated on the basis of the longterm average use of the services provided by the warehouse to the various segments. b. Manhattan Electronics uses the sales revenue of its various divisions to allocate costs connected with the upkeep of its headquarters building. c. Rainier Industrial does not allow its service departments to pass on the costs of their inefficiencies to the operating departments. d. Golkonda Refinery separately allocates fixed and variable costs incurred by its service departments to its operating departments based on actual use of the service department by the operating departments. e. None of the above. (What other words in each answer would you choose to underline?) 24. The Verdi Company is preparing a makeorbuy analysis for one of its parts. Costs per unit are as follows: Direct materials $ 6 Direct labor 30 Variable overhead 12 Fixed overhead applied 16 Another company has offered to sell 20,000 parts to Verdi for $60 per unit. If Verdi accepts the offer, $9 per unit of the fixed overhead applied would be eliminated. Further, Verdi has determined that the released facilities could be used to save relevant costs in the manufacture of another part. If Verdi is to save $25,000 overall as a result of buying externally, how much in relevant costs would have be to saved by using the released facilities in the manufacture of the other part? a. $0 b. $25,000 c. $60,000 d. $85,000 e. None of the above. 25. The Carnahan Company, which has idle capacity, manufactures and sells soccer balls with per unit manufacturing costs of $8.00 and per unit selling costs of $0.75. Of the costs described, fixed manufacturing costs amount to $3.00 per unit and fixed selling costs amount to $0.25 per unit given the current level of production and sales. A special order is received to buy 50,000 balls at $7.50 per ball. No selling costs will be incurred with the special order. If the order is accepted, net income will: a. Decrease by $25,000 b. Decrease by $62,500 c. Increase by $125,000 d. Increase by $137,500 e. None of the above. 27. When there is a production constraint, a company should emphasize the products with-- a. The highest per unit contribution margin. b. The highest contribution margin ratios. c. The highest contribution margin per unit of the constrained resource. d. The highest contribution margins and contribution margin ratios. e. None of the above. (What if this question were a calculation type problem?) 28. The O.T. Company makes 35,000 motors to be used in the production of its sewing machines. The cost per motor at this level of activity would be: Direct materials $4.50 Direct labor $4.60 Variable factory overhead $3.75 Fixed factory overhead $3.45 An outside supplier recently began producing a comparable motor for the sewing machine. The price to O.T. Company for this motor is $15. If O.T. Company decided not to make the motors, there would be no other use for the production facilities. If O.T. Company decides to continue making the motor, how much higher or lower would net income be than if the motors are purchased from the outside supplier? a. $75,250 higher b. $45,500 lower c. $311,500 higher d. $120,750 higher e. None of the above. 29. Consider the following statements: I. A division's net operating income, after deducting both traceable and allocated common corporate costs, is negative. II. The division's avoidable fixed costs exceed its contribution margin. III. The division's traceable fixed costs plus its allocated common corporate costs exceed its contribution margin. Which of the above statements give an economic reason for eliminating the division? a. I. only b. II. only c. III. only d. I. and II. only e. I., II., and III. 30. Holden Company produces three products, with costs and selling prices as follows: Product A Product B Product C Selling price per unit .................... $30 100% $20 100% $15 100% Variable costs per unit ................. 18 60% 15 75% 6 40% Contribution margin per unit ....... $12 40% $ 5 25% $ 9 60% A particular machine is a bottleneck. On that machine, 3 machine hours are required to produce each unit of Product A, 1 hour is required to produce each unit of Product B, and 2 hours are required to produce each unit of Product C. In which order should it produce its products? a. C, A, B b. A. C, B c. B, A, C d. B, C, A e. The order of production does not matter. See pages 689 and 690 of your Managerial Accounting textbook for the present value tables. 31. Castleberry Corporation is thinking about purchasing a new stamping machine. Castleberry's hurdle rate or cost of capital is 14%. If the machine is purchased, cash flow will increase $45,000 per year. Depreciation expense will increase $10,000 per year. The old stamping machine currently being used can be sold as scrap for $5,000. The new machine will cost $290,000. Its salvage value is anticipated to be zero. Using the simple rate of return (i.e., accounting rate of return) method, determine Castleberry's percentage return on this potential investment. a. 15.52% (How does the calculation for SRR differ from the other capital budgeting b. 12.07% methods? Are cash operating expenses the same thing as operating c. 11.86% expenses? Why not?) d. 12.28% e. 15.79% 32. J. Port Enterprises uses a computer to handle its sales invoices. Lately, business has been so good that it takes an extra three hours per night, plus some Saturdays, to keep up with the volumes of sales invoices. Management is considering updating its computer with a faster model that would eliminate all of the overtime processing. Current New Original cost $15,000 Accumulated depreciation 6,000 Annual operating costs 21,750 $15,600 Remaining useful life 5 years 5 years If sold now, the current machine would have a salvage value of $2,200. If operated for the remainder of its useful life, the current machine would have zero salvage value. The new machine is expected to have zero salvage value after five years. What would the purchase price of the new machine have to be so that J. Port is indifferent between keeping the current machine or purchasing a new one? Ignore taxes and the time value of money. a. $8,350 This is similar to a payback problem since we ignore the time value of money. b. $30,750 c. $32,950 [Make this an NPV problem by using a discount rate (use any interest rate you like).] d. $35,150 di. 33. Which of the following statements is true? a. Salvage value of a piece of new equipment at the end of its useful life could not be considered in the internal rate of return calculation since the inclusion of salvage value would render a solution to the problem impossible. b. If the internal rate of return of a proposed capital equipment acquisition is 12% and the company's cost of capital is 12%, the proposed acquisition should be rejected. c. In calculating payback where the new equipment is replacing old equipment, any salvage to be received on disposal of the old equipment should be deducted from the cost of the new equipment. d. None of the above statements is true. e. All of the above statements are true. 34. The ABC Company is considering installing a flexible manufacturing system that will replace 60% of its workers, reduce working capital requirements by 40%, and allow it to fill orders 30% faster. ABC has performed a NPV analysis, comparing the cost of the machine to the savings generated by the first two items; this analysis resulted in a negative NPV of $300,000. Assuming the new system has a useful life of 25 years, and ABC's hurdle rate is 12%, what must be the yearly intangible value of faster customer service in order for ABC to install the system? a. $38,250 b. $17,640 c. $235,293 d. $510,204 Use the following information to answer questions 35 and 36: Alpha Company reported the following information: 5 years 10 years Amount of annual cash inflow $6,000 (c) Required initial investment (a) $75,000 Internal rate of return 8 percent 10 percent Minimum desired rate of return 10 percent (d) Net present value (b) $3,900 35. What is (a)? a. $22,746 (These two questions are excellent problems to check whether you b. $23,958 understand the concepts of NPV and IRR and what the terms represent. c. $8,811 There are various ways that you can solve each question.) d. $9,662 36. What is (d)? a. Less than 6 percent b. Between 6 and 8 percent c. Between 8 and 10 percent d. Between 10 and 12 percent 37. Tomboy, Inc. purchased a machine for $240,000. The machine has a service life of six years and no residual value. Straightline depreciation will be used. The machine is expected to generate net income from operations of $30,000 in each of the six years. Tomboy's expected rate of return is 12%. Ignoring taxes, what is the machine's net present value? a. $(27,727) (Why is net income underlined?) b. $47,770 c. $(116,670) d. $287,770 38. The XYZ Company is considering investing in a new machine. The machine will cost $68,000, replacing an old one which will be sold for $3,000. The new machine will reduce XYZ's fixed maintenance cost by $12,000 per year, and, due to its operating efficiency, will provide a yearly reduction in energy costs of $3,000. The machine has an 8year useful life, at which time it will be worthless. The approximate internal rate of return for the machine is-- a. 11% b. 15% c. 16% d. 18% 39. Three potential investment projects (A, B, and C) at Nit Corporation all require the same initial investment, have the same useful life (3 years), and have no expected salvage value. Expected net cash inflows from these three projects each year is as follows: ABC Year 1 ........... $1,000 $2,000 $3,000 Year 2 ........... $2,000 $2,000 $2,000 Year 3 ........... $3,000 $2,000 $1,000 What can be determined from the information provided above? a. The net present value of project C will be the highest. b. The internal rate of return of projects A and C cannot be computed. c. The net present value and the internal rate of return will be the same for all three projects. d. None of the above statements is correct. e. Two of the above statements are correct. 40. The Malaise Prevention Agency is a nonprofit organization that does all of its own informational printing. The printing press that Malaise currently is using needs a $20,000 overhaul. This will extend the useful life of the press by 8 years. As an alternative, Malaise could buy a brand new modern press for $45,000. The new press would also last 8 years. The annual operating expenses of the old press are $12,000. The annual operating expenses of the new press will only be $7,000. The old press is not expected to have a salvage value in 8 years. The new press is expected to have a $6,000 salvage value in 8 years. Malaise's discount rate is 14%. The net present value of the decision to buy the new press instead of overhauling the old press is closest to: a. $(46,089) b. $(4,195) c. $4,195 d. $(301) e. $301 Accounting 272 Final Examination Key/Solution 1. d. 9. a. 17. a. 25. c. 33. c. 2. a. 10. d. 18. b. 26. d. 34. a. 3. b. 11. b. 19. a. 27. c. 35. b. 4. d. 12. a. 20. b. 28. a. 36. c. 5. a. 13. c. 21. c. 29. b. 37. b. 6. d. 14. b. 22. b. 30. d. 38. c. 7. a. 15. c. 23. d. 31. d. 39. a. 8. c. 16. b. 24. d. 32. c. 40. e. Multiple Choice Calculations: 2. Beginning inventory + $18,000 of purchases Cost of goods sold of $12,000 ($40,000 x 30%) = ending inventory. 4. $60,000 + ($360,000 x 95% collectible)(40%) + ($180,000 x 95%)(60%) 5. ($460,000 x 30% x 75%) + ($240,000 x 30%)(25%) 6. April sales of 62,500 + 20% of May's sales April's beginning inventory of 12,500 (62,500 x 20%) = April's production of 70,000. 7. The production budget (rather than the sales budget) is used for determining direct material purchases. Direct materials needed to support November production + ending inventory needed (20% of December's production needs) beginning inventory (20% of November's production needs. November's production direct material need is 5,000 feet of leather (1,250 gloves x 4 feet); December's production direct material need is 4,400 feet (1,100 x 4). 5,000 + (4,400 x 20%) (5,000 x 20%) 11. Purchase price of $85.00 less 4% cash discount of $3.40 + shipping costs of $4.62 + receiving costs of $0.55. 12. Since the DL rate variance is positive, the actual DL cost (20,000 actual DLH @ the actual rate) is $8,400 less than the actual DLH (20,000 DLH) costed at the standard rate ($6.30): (20,000 x $6.30) $8,400. 13. Actual cost of the materials purchased compared to pounds of material purchased at the standard price per pound ($18.20): $100,320 compared to $103,740 (5,700 pounds x $18.20) 16. Sales (100%) variable expenses (60%) traceable fixed expenses (x%)= segment margin (15%): $15,000/25% 17. Margin x turnover = 12%; (net income/$150,000) x 3 = 12% 18. ($30 $2) + [($15 contribution margin on outside sales)(1,000 outside wheels sales lost)]/4,000 wheels produced for Walsh Division 19. $36,000 ($180,000 x 15%) 20. $100,000/40% 23. Incremental income from each product: W, ($1,500); X, $4,000; Y, $6,000; Z, ($2,500); therefore, process only X and Y for total additional income of $10,000. 24. Manufacturing the other part would need to provide savings to cover the additional cost of purchasing outside plus the $25,000 savings overall. [$60 ($6 + $30 + $12 + $9)] x 20,000 parts + $25,000 25. 50,000($7.50) 50,000($8 $3); no variable or additional fixed selling costs are incurred. 26. Lost revenues of $100,000 compared to avoidable costs of $65,500 ($25,000 cost of services + $38,500 of administrative + $2,000 savings in Ann Arbor) 28. [$15 ($4.50 + $4.60 + $3.75)](35,000 motors) 30. Production should be based on maximizing the profit (contribution margin) that can be generated by each machine hour: Product A, $4 ($12/3 mh); Product B, $5 ($5/1 mh); Product C, $4.50 ($9/2 mh) 18 31. ($45,000 $10,000)/($290,000 $5,000) 32. Purchase price $2,200 = ($21,750 $15,600)(5 years) 34. $300,000 = (P/A, 25 years, 12%)annual value of the intangibles; $300,000/7.843 35. (P/A, 5 years, 8%)$6,000; $6,000 x 3.993 36. (P/A, 10 years, 10%) of x amount of annual savings = $75,000; therefore, the annual savings are $12,205 ($75,000/6.145. The PV or the future cash flows at the minimum desired rate of return = $78,900 ($75,000 original investment + $3,900 NPV). Therefore, the (P/A, 10 years, the minimum desired rate of return)$12,205 = $78,900. 37. [Net income of $30,000 + depreciation addback of $40,000 ($240,000/6 years)] x 4.111 (annuity table factor for 6 periods, 12%) $240,000 38. ($68,000 $3,000)/($12,000 + $3,000) = 4.333 (Table Factor for 8 periods and approximately 16%) 40. Present value of purchasing the new press = Cost of the new press ($45,000) less the present value of the annual cost savings ($5,000 x 4.639, the annuity table factor for 14% and 8 years) less the present value of the salvage value ($6,000 x 0.351, the single amount table factor for 14% and 8 years) = $(19,699). Compare this cost with the $20,000 cost of overhauling the machine now means purchasing the new machine would be preferable since the net present value of the comparison is $301.

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

UCLA - MATH - 32A
UPenn - BIO - 121
Biology Study Guide[CELLULAR RESPIRATION]Metabolism = chemical reactions occurring continuously in all living organisms Anabolism: synthesis, requires energy to from chemical bonds (endergonic) Catabolism: breakdown, releases energy stored in chemi
UPenn - BIO - 121
Cell Cycle (180 192)Prokaryotes can simultaneously duplicate and segregate HARTWELL Budding yeast cell cycle Why yeast? simple eukaryote, divides fast, genetic tools for yeast are well developed Mutagenize yeast screen for temperature sensitive m
UPenn - BIO - 121
Cytoskeleton (86-90)- Maintains cell shape - Cellular movement - Positions organelles - Act as tracks for motor proteins - Interacts w/ extracellular structures (anchors cell) To see if A causes B, use drug to inhibit A and see if B still occurs, or
UPenn - BIO - 121
Receptor-Mediated EndocytosisThe secretory pathway: lumenal contents from donor compartment form bud transport vesicle fusion with target compartment release INTRACELLULAR PROTEINS Gunter Blobel's Signal Hypothesis Ribosomes in ER and cytoplasm
Clarke - HIST - 101
Housing equity: Housing is another problem area-home ownership faces extraordinarily hostile challenges under the rules of national sales tax. The current federal income tax code provides a number of favorable treatments for people who own their home
Clarke - HIST - 101
Sex, Booze, and Drugs Government's attempts to prevent mutual beneficial exchange are unlikely to meet with spectacular success. Enforcements are often made on supplier side to induce a higher operation cost. 1. When activity is made illegal, people
Clarke - HIST - 101
Methodology and Data In order to address the key questions of the study on the basis of scientific observation, we carried out a self-administered survey of the Cornell University student population from different levels of undergraduate studies. The
University of Michigan - OMS - 301
Linear Programming Decision variables: How much to make. These get changed. (X 1 X2 X3. Xn) ) Objective Function: The formula to be max/minimized (cost, profit, et cetera) Constraints: Physical restrictions on resources and thus decisions Feasible so
Winona - BIOL - 211
Chapter 2: Matter and EnergyChemical Elements and Atomic Structure. Matter and the Elements. Matter has a mass and occupies space. The simplest form of matter is an element. Each element can be identified by its atomic number, the number of protons
Winona - BIOL - 211
Chapter 3: The Molecules of LifeInorganic Molecules WATER >! The important properties of water are attributed to its polar covalent bonds and its "V" shape. These properties make a good solvent, transport medium, coolant, and lubricant, as well as a
SUNY Oswego - HIS - 202
Argentina Bolivia Colombia Costa Rica Chile Cuba Domican El Salvador Ecuador Guatemala Honduras Mexico Nicaragua Panam Paraguay Peru Puerto Rico Uruguay VenezuelaBuenos Aires La Paz/Sucre Bogota San Jos Santiago La Habana Santo Domingo San Salvador
Winona - BIOL - 211
Chapter 3-4: CELLULAR FORM and FUNCTIONConcepts of Cellular Structure Development of the Cell Theory. 1663 Robert Hooke observed empty cell walls of cork and coined the term "CELL". He also observed living cells. During the nineteenth century, Theod
Winona - BIOL - 211
HISTOLOGY THE STUDY OF TISSUE The primary tissue classes. 1. All tissues consist of extracellular material ( matrix ) and cells. 2. Spaces between cells and fibers within a tissue are filled with tissue fluid (also known as extracellular or interstit
Winona - BIOL - 211
Chapter 15: The Peripheral Nervous system and ReflexesI. General Anatomy of the peripheral nervous system A. Subdivisions of the PNS. 1. The sensory (afferent) division carries sensory signals by way of afferent nerve fibers from receptors to the ce
Winona - BIOL - 211
CHAPTER 8 The SKELETAL SYSTEMOVERVIEW OF THE SKELETON The Skeleton is divided into axial and appendicular portions. 1. The axial skeleton consists of the skull, middle-ear bones, the hyoid bone, rib cage, vertebral column and sternum. 2. The appendi
Winona - BIOL - 211
Chapter 9 JOINTSJoints and Their Classification Arthrology is the science concerning joints. Joints are classified according to their relative freedom of movement 1. A diarthrosis is freely movable. 2. An amphiarthrosis is slightly movable 3. A syna
Winona - BIOL - 211
Chapter 10 The Muscular SystemThe Structural and Functional Organization of Muscles The Functions of Muscles 1. Muscle functions include: movement, stability, communication (facilitate speech, writing) control of body openings and passages, and heat
Winona - BIOL - 211
CHAPTER 4GENETICS AND CELLULAR FUNCTIONThe Nucleus and Nucleic AcidsNuclear Structure. The nucleus is surrounded by a nuclear envelope with passages in it called nuclear pores. The material within the nucleus is nucleoplasm. Nuceloplasm contains on
Winona - BIOL - 211
Chapter 6: The Integumentary SystemStructure of the Skin and Subcutaneous tissue The skin is the body's largest organ. 1. Skin consists of two layers: the epidermis and the dermis 2. Skin varies in thickness dues to variations in the stratum corneum
Winona - BIOL - 211
CHAPTER 11 MUSCULAR TISSUETypes and Characteristics of Muscle Tissue Universal characteristics of Muscle. 1. All muscle tissue exhibits responsiveness (excitability) conductivity, contractility, extensibility and elasticity. Skeletal Muscle 1. Skele
Winona - BIOL - 211
Chapter 13 The Central Nervous SystemOverview of the Central Nervous System A. Major Landmarks 1. Two directional terms used to describe the human brain are rostral (closer to the forehead) and caudal (closer to the spinal cord.) 2. The brain can be
KCTCS - ECO - 201
1. Economics is the study of: a. how to start a business b. how to make money in stocks, bonds, and real estate c. choice under conditions of abundance *d. choice under conditions of scarcity e. multinational business 2. The three main categories of
Rio Grande - MUS - 33104
Music History I Test 3- The Baroque Era PRELUDE Baroque Period 1600-1750 - Age of Absolutism coincides with Baroque Era is where man of England's Monarch's laid claim to complete authority over their domains. - Louis XIV, king of France (1643-1715) s
KCTCS - ECO - 201
Exam 2 Solution 1. A horizontal demand curve would be referred to as being: a. perfectly inelastic. b. relatively inelastic. c. relatively elastic. *d. perfectly elastic. 2. Compliments have: a. a positive income elasticity. b. a positive price elast
UConn - PHIL - 101
Arthur Landmesser Philosophy Final Exam 1. Its easy to say that as every person grows older, they change and develop in both body and soul, but it is not nearly as easy to prove that one is the same person as they were in the past. If someone were to
Oklahoma Christian - PSYCH - ?
1. Most, but not all, languages employ speech. A)TRUE 2. The English language has 26 basic sounds, or phonemes. B)FALSE 3. The rules of semantics deal with such considerations as age, gender, and status of the speakers, as well as the situation and i
Oklahoma Christian - PSYCH - ?
Intro to Psych Seminar Due Date: Jan. 22, 2008 I found Chapter one to be very interesting. It gave an overview of several things that psychologists do and it showed a lot of different places psychologists work. It was fascinating to learn about the d
Oklahoma Christian - PSYCH - ?
Language: shared, rule-governed system of symbolic communication. Phonology: set of linguistic rules that govern the structure, position, and sequence of speech sounds. Phoneme: smallest unit of sound that can make a difference in meaning. Morphology
University of Michigan - SPANISH - 275
01 Repaso GeneralA - indicativo, infinitivo o subjuntivo 1. Quiero un automvil que _ (consumir) poca gasolina. 2. Deseaban encontrar una chica que _ (saber) jugar tenis. 3. No hay nadie que _ (poder) estar sin dormir una semana. 4. Yo hice lo que t
University of Michigan - SPANISH - 275
02 REPASOA - indicativo, infinitivo o subjuntivo 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Quiero un automvil que _ (consumir) poca gasolina. Deseaban encontrar una chica que _ (saber) jugar tenis. No hay nadie que _ (poder) estar sin dormir una semana. Yo hice lo qu
University of Michigan - SPANISH - 275
03 RepasoI. Choose the correct form of ser or estar 1. Andrea _ en la universidad. 2. El seor Fidel _ comunista. 3. Mi marido _ enfermo. (hoy) 4. Para ver al famoso ellos _ de pie. 5. Ella tiene razn. Yo _ de acuerdo con ella. 6. _ las tres. 7. Hoy
University of Michigan - SPANISH - 275
Respuestas de los ejercicios de repasoA- Indic/Infin/Subj. 1- consuma 2- supiera 3- pueda 4- dijiste 5- sirvas 6- aprendern 7- encuentro 8- te levantars 9- ir Subjuntivo o indicativo 1.a menos que t vayas. 2.antes que l llegue. 3.con tal (de) que ve
University of Michigan - SPANISH - 275
RepasoTraducciones Parciales 1-My mother felt sorry for our neighbors A mi madre le daban lstima 2- I am delighted with Pedro but I don't like his wife Me encanta Pedro pero no me cae bien su esposa 3-The movie turned out to be a flop to me Result s
Santa Clara - HIST - 12
The High Middle Ages (11th 13th century) Week 3 NotesThose Who Prey: Latin Church Insiders o Stability and growth 11th century transition Population growth Stronger secular realm Economic revival Church benefits o Petrine Doctrine Leo I Greg
Santa Clara - HIST - 12
Week 4 NotesMechanisms of State Power, or the Uses of Persecutions o Dominate Papacy 3rd Lateran Council (1179) 4th Lateran Council (1215) o A Christian is not a heretic, not a Jew, leapers (thought to be "dead" because leprosy is thought as a sin
Belmont - AET - 1380
AET 1380 Test #1 Review Sheet Tough Using class notes, handouts, and the reading in America on Record, you will be accountable for the following questions and terms. Test #1 is 50 scantron questions, multiple choice, T and F and matching. Please bri
Santa Clara - HIST - 12
Week 5 Notes 2 The Disastrous 14th CenturyReligious and Political Fragmentation o Avignon Papacy (1309-1377) "Babylonia Captivity" 72 years The Great Schism Conciliar movement Philip IV (ruled 1285-1314) St. Catharine of Siena (1347-1380) Pala
Missouri State - MTH - 320
TENTATIVE Big Ideas for Test 2 PreparationsMATH 320 FALL SEMESTER 2006 Test #2 date: Monday, October 30th . Test 2 is based on class sessions #14-19 (see green agenda sheets). Test 2 questions may be based on note card quizzes (may have been only on
Samford - UCCA - 102
1 Communication Arts 102H Research Essay 12 October 2007 Designing Women.Shakespeare Style "A woman's place is in the House.of Representatives." This statement presents two conflicting views of the role of women in our society today. Just as modern A
Samford - SPAN - 301
1 Profesora Quinde Espaol 301-02W 28/9/07 El Norte La pelcula El Norte empieza en Guatemala, durante una guerra civil. Nos presenta a los personajes principales, Rosa y Enrique, y a su famila tambin. Son parte de una familia muy pobre, y soan del Nor
Santa Clara - HIST - 12
Week 7 Notes The ReformationReform Movements (Part 1) o Late Medieval Religiosity Medieval Christianity flourishing Partners in our own salvation Penitential acts Sacraments o Baptism o Conformation o Eucharist o Holy Orders Luther really dislike
UConn - ENGL - 111
1 Arthur Landmesser Michael Mendoza 3/16/2008 ENLG 111 Augustine's ConfessionsEducation could possibly be the most important tools in a person's life . The way one has education presented to them completely shapes them into who they are because th
Santa Clara - HIST - 12
Week 8 NotesGold, God and Glory for the King o The lure (and loot) of the East Precious spices Used for medicine, food preservation, taste and cloves were used for a local anesthetic Easily transported (great demand) Nutmeg and cloves were the most
BU - PS - 101
April 8, 2008 What is personality? Distinctive and relatively enduring ways of: Thinking Feeling Acting Characterizes the context of our life Ultimately personality derives from observation of other individuals and society Behavioral components of on
Santa Clara - HIST - 12
Week 9 NotesThe Politics of Reformation o England's Monarchical Reform William Tyndale (1494-1536) Bridge to continent 1520's Bible into English Lollards o Receptive audience o Henry VII (ruled 1509-1547) Renaissance prince Leo X's defender of th
BU - PS - 101
Psych April 10, 2008 Psychological perspectives- personality Humanistic- people born with ability to grow Key elements: Personal growth Self-actualization Sense of self Here and now o Phenomenology Personal responsibly FREEWILL George Kelly- personal
Missouri State - PED - 100
The intent of this review sheet is to focus your study for this exam. Though this review sheet may not include every item on the exam, learning the items listed on this sheet should help you perform satisfactorily. Preventing Common Exercise Injuries
BU - PS - 101
Psych April 15, 2008 Chapter 14: Health Psychology Stress, Coping Health Psychology: o Addresses factors that influence well-being and illness, as well as measures that can be taken to promote health and prevent illness o Study of social (Socioeconom
Santa Clara - MATH - 11
Math 11 Midterm 1 Review SheetDomain o The set of all possible inputs (x) Range o The set of all possible outputs (y) > = bigger, < = smaller When would a limit not exist? o then the limit does not exist Right and left-hand limits o The if and only
UConn - ENGL - 111
1 Arthur Landmesser Michael Mendoza 4/5/2008 ENLG 111 Augustines ConfessionsIn the Confessions, Saint Augustine writes about his irksome spiritual journey to chastity. The reader meets many people along the way that have some how affected the ques
BU - PS - 101
What is language? System of symbols Rules for combining symbols in ways that can produce infinite number of possible messages or meanings Thinking, reasoning and problem solving = involve use of language Critical Properties of Language Symbolism o Us
Santa Clara - MATH - 11
Math Notes Part 2Linearization o Review The tangent to y = f(x) at x = a is y = f(a) + f1(a)(x a) o For values of x real close to a, the tangent line is a good approximation of y = f(x) That is, f(x) f(a) + f1(a)(x a) if x is close to a The li
UConn - HIST - 101
Arthur Landmesser History 101 - Section March 20, 2008 Economy has always played a sufficient role in a society. The two socioeconomical systems in early Western European civilization included feudalism, which was a system in where serfs were at the
Santa Clara - ANTH - 4
Anthropology Notes Part 1Indian Jones Meets Reality (Week 1 Website) o Archaeology is a subdiscipline of anthropology The study of past ways of life Focus on the relationship between the material objects made by past peoples o Material Culture Use
Missouri State - PED - 100
I. Strength: How to Develop and maintain It: A. Muscular Strength- Ability to generate force during a maximal effort. B. Muscular Endurance- Exerting a muscular force over a prolonged period of time. C. Strength is determined by 2 factors: 1. Muscle
SUNY Albany - ANT - 110
Samantha Krakowski Ricardo VazquezAANT110 Short paperHumans and apes differ in many ways. When looking, and comparing fossils from both species you may or may not notice these differences. Some can only be seen by a trained eye, but some are also
Missouri State - PED - 100
A few of the Major Conclusions from a recent Surgeon General's report: A. More than 60% of American adults are not regularly physically active. B. Nearly half of American youths 12-21 years of age are not vigerously active on a regular basis. 1. Deve
Santa Clara - ANTH - 4
Anthropology Notes Part 2The North Americans o North American PaleoIndian Pattern Mobile Big game hunters o North American Archaic Pattern Semi-sedentary Diverse foragers o North American Culture Areas Plains Bison Hunters California and Great
University of Texas - LIN - 306
Craig Miller LIN 306 (42135) HW Language Variation Part 2 November 19, 2007The informant I interviewed for this assignment is Derek Richardson from St. Paul, Minnesota. He is a 31 year old male born in Texas. He moved to Minnesota when he was a ju
Missouri State - PED - 100
Chap 10 and 11: Risky Behaviors TOBACCO -By law, as of 1985, 4 warning signals must be rotated quarterly on all cigarette packaging and advertising Nicotine: a poison; a stimulant causing the body to release adrenaline Tar: all the solid particles in