PracticeMCTest3
3 Pages

PracticeMCTest3

Course: PHYS 298, Spring 2008

School: University of Louisville

Word Count: 1988

Rating:

Document Preview

Exam Name___________________________________ MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A tire is rolling along a road, without slipping, with a velocity v. A piece of tape is attached to the tire. When the tape is opposite the road (at the top of the tire), it's velocity with respect to the road is A) 1.5 v. B) 2v. C) v. D) The velocity depends on...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> Kentucky >> University of Louisville >> PHYS 298

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Name___________________________________ MULTIPLE Exam CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A tire is rolling along a road, without slipping, with a velocity v. A piece of tape is attached to the tire. When the tape is opposite the road (at the top of the tire), it's velocity with respect to the road is A) 1.5 v. B) 2v. C) v. D) The velocity depends on the radius of the tire. 2) A cylinder is observed to be rolling freely at constant speed on a horizontal surface. Which of the following statements is true? A) It is not possible for the cylinder to roll unless friction is present. B) It is possible that the cylinder is both rolling and sliding at the same time (i.e., that v, the speed of the centerpoint, is not equal to rw). C) If the cylinder is rolling without slipping, there must be a non-zero friction force exerted by the surface. D) If friction is present, it is not possible for the motion to occur without loss of energy. E) Even if the surface has friction, the cylinder cannot roll without slipping. TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 3) Two unequal weights are connected by a massless string which passes over a frictionless pulley. If the pulley has no appreciable mass, the tension in the string is the same on both sides of the pulley; but if the pulley has mass, the tension will not be the same on both sides of the pulley. 4) There must be equal amounts of mass on either side of the center of mass. 5) If two objects have the same moment of inertia, they must have the same mass. 6) If you deform an object, you do not change its mass but you may change its moment of inertia and the location of its center of mass. 7) If two forces of equal magnitude act on an object that is hinged at a pivot, the force acting farther from the pivot must produce the greater torque about the pivot. 3) 1) 2) 4) 5) 6) 7) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 8) A force in the +y direction applied at the point x = 2.3 m, y = 1.4 m gives rise to a torque of 71 N m about the origin. Find the magnitude of the force. A) 71 N B) 31 N C) 51 N D) 87 N 8) 1 Point P is on the rim of a wheel of radius 2.0 m. At time t = 0, the wheel is at rest, and P is on the x-axis. The wheel undergoes a uniform angular acceleration of 0.01 rad/s2 about the center O. 9) In the figure, the tangential acceleration of P at time t = 0 s is closest to: 9) A) zero B) 0.010 m/s2 C) 0.005 m/s2 D) 0.020 m/s2 E) 0.015 m/s2 10) In the figure, the linear speed of P, when it reaches the y-axis, is closest to: A) 0.18 m/s B) 0.24 m/s C) 0.35 m/s D) 0.71 m/s 10) E) 0.49 m/s A wheel has a radius of 0.40 m and is mounted on frictionless bearings. A block is suspended from a rope which is wound on the wheel and attached to it. The wheel is released from rest and the block descends 1.5 m in 2.00 s. The tension in the rope during the descent of the block is 20 N. 11) In the figure the moment of inertia of the wheel is closest to: 11) A) 3.9 kg m 2 B) 4.3 kg m 2 C) 3.5 kg m 2 D) 4.1 kg m 2 E) 3.7 kg m 2 12) A potter's wheel (a solid, uniform disk) of mass 6.1 kg and radius 0.65 m spins about its central axis. A 2.1-kg lump of clay is dropped onto the wheel at a distance 0.41 m from the axis. Calculate the rotational inertia of the system. A) 1.3 kg m 2 B) 1.6 kg m 2 C) 2.2 kg m 2 D) 0.40 kg m 2 12) 2 13) In the figure, two blocks, of masses 2 kg and 3 kg, are connected by a light string which passes over a pulley of moment of inertia 0.004 kg m 2 and radius 5 cms. The coefficient of friction for the table top is 0.30. The blocks are released from rest. Using energy methods, one can deduce that after the upper block has moved 0.6 m, its speed is: A) 3.19 m/s B) 5.44 m/s C) 1.95 m/s D) 1.22 m/s E) 1.40 m/s 13) 14) In the table, the masses and the coordinates x and y of a set of three point masses in the x-y plane. The masses are interconnected by light struts, forming a rigid body. The moment of inertia of the rigid body, through the center of mass and perpendicular to the x-y plane, is closest to: A) 3000 kg m 2 B) 3200 kg m 2 C) 3600 kg m 2 D) 3800 kg m 2 E) 3400 kg m 2 15) Which of the following is an accurate statement? A) A particle moving in a straight line with constant speed necessarily has zero angular momentum. B) The angular momentum of a moving particle depends on the specific origin with respect to which the angular momentum is calculated. C) Consider a planet moving in a circular orbit about a star. Even if the planet is spinning it is not possible for its total angular momentum to be zero. D) If the torque acting on a particle is zero about an arbitrary origin, then the angular momentum of the particle is also zero about that origin. E) If the speed of a particle is constant, then the angular momentum of the particle about any specific origin must also be constant. 16) A satellite is in an elliptical orbit about the Earth. At point X, it is closest to Earth. At point Y, it is furthest from Earth. Point Z is halfway between points X and Y, along the orbital path. Where is the angular momentum (relative to the Earth) of the satellite the highest? A) It is the same at all locations B) Point X C) Point Y D) Point Z 14) 15) 16) 3 17) In an interesting lecture demonstration a student sits in a swivel chair holding a spinning bicycle wheel oriented with its axis vertical. Initially the chair is motionless. the Now student rotates the axis of the spinning wheel by 180, so that it is again vertical, but now the wheel is spinning in the opposite sense with respect to the room. When this is done the student and chair begin to rotate also. Which of the following is an accurate statement concerning this process? A) Angular velocity is conserved in this process. B) In the final state the chair will be rotating in the opposite sense of the wheel, but at a much higher frequency. C) Assuming the swivel bearing of the chair is frictionless, angular kinetic energy is conserved in this process. D) In the final state the chair will be rotating in the same sense as the wheel, but at a much lower frequency. E) Angular momentum, but not angular kinetic energy, is conserved in this process, independent of whether or not friction is present. TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 18) If two vectors are perpendicular, then their cross product is zero. 19) When a spinning ice-skater pulls in her arms closer to her body, her angular speed will increase. 17) 18) 19) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Three vectors are given as shown. 20) In the figure, the magnitude and direction of the vector product B A are closest to: A) 26, directed out of the plane. B) 31, directed on the plane. C) 31, directed into the plane. D) 31, directed out of the plane. E) 26, directed into the plane. 20) 4 21) In the figure, a ladder of weight 200 N and length 10 meters leans against a smooth wall (no friction on wall). A firefighter of weight 600 N climbs a distance x up the ladder. The coefficient of friction between the ladder and the floor is 0.5. What is the maximum value of x if the ladder is not to slip? A) 3.93 m B) 8.44 m C) 5.00 m D) 6.28 m E) 6.04 m 22) An irregularly shaped object 10 m long is placed with each end on a scale. If the scale on the right reads 74 N and the scale on the left reads 93 N, how far from the left is the center of gravity. A) 5.6 m B) 13 m C) 8.0 m D) 4.4 m 21) 22) 23) A 80-kg uniform ladder, 5.0 m long, is placed against a smooth wall at a height of 3.3 m. The base of the ladder rests on a rough horizontal surface whose coefficient of static friction is 0.40. An 80-kg block is suspended from the top rung of the ladder, close to the wall. In the figure, the force exerted on the wall by the ladder is closest to: A) 1300 N B) 1000 N C) 1900 N D) 1600 N E) 1200 N 23) 5 24) In the figure, what mass M is required to balance the mobile? A) 60 gms B) 36 gms C) 30 gms 24) D) 18 gms E) 90 gms 25) 25) Suppose that a heavy person and a light person are balanced on a teeter-totter made of a plank of wood. Each person now moves in toward the fulcrum a distance of 25 cms. What effect will this have on the balance of the teeter-totter? A) The heavy person's end will go down. B) The light person's end will go down. C) The teeter-totter will remain in balance. D) One cannot tell whether either end will rise or fall without knowing the relative mass of the plank. E) Only if the plank has significant mass will the light person's end go down. 26) A tall tree and a short tree (both having the same width and mass density) are cut at the base at the same time, and begin tipping over. Which tree hits the ground first? A) the tall tree B) They hit at the same time. C) the small tree 27) A ladder on the ground is leaning against a wall. If the ladder is in static equilibrium, where must a friction force act on the ladder? A) at both the ground and wall B) at the ground C) at the wall 28) The period of a simple pendulum in a grandfather clock on another planet is 1.66 s. What is the acceleration due to gravity on this planet? Assume that the length of the pendulum is 1.00 m. A) 14.3 m/s2 B) 15.7 m/s2 C) 13.3 m/s2 D) 17.2 m/s2 29) A 0.25 kg harmonic oscillator has a total oscillation energy of 4.0 J. If the oscillation amplitude is 20.0 cm, what is the oscillation frequency? A) 2.3 Hz B) 3.1 Hz C) 4.5 Hz D) 1.4 Hz TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 30) A mass is oscillating at the end of a spring. Neither the period of oscillation nor the maximum speed of the mass depend on the amplitude of the motion. 31) Simple harmonic motion occurs only if the restoring force is directly proportional to the first power of the displacement. 26) 27) 28) 29) 30) 31) 6 32) If pendulum A is twice as long as pendulum B, the period of oscillation of A will be twice as long as the period of B, even if they have different masses. 33) A mass oscillates at the end of a spring. If you double both the mass and the spring constant, the period of oscillation is unchanged. 32) 33) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 34) If both the mass of a simple pendulum and its length are doubled, the period will A) be unchanged. B) increase by a factor of 2. C) increase by a factor of 1.4 D) increase by a factor of 0.71. E) increase by a factor of 4. 35) If the frequency of a harmonic oscillator doubles, by what factor does the maximum value of acceleration change? A) 2 B) 2 C) 2/ D) 4 34) 35) 7 Answer Key Testname: UNTITLED1 1) B 2) B 3) TRUE 4) FALSE 5) FALSE 6) TRUE 7) FALSE 8) B 9) D 10) C 11) B 12) B 13) E 14) D 15) B 16) A 17) E 18) FALSE 19) TRUE 20) E 21) D 22) D 23) A 24) B 25) B 26) C 27) B 28) A 29) C 30) FALSE 31) TRUE 32) FALSE 33) TRUE 34) C 35) D 8

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

University of Louisville - PHYS - 298
Exam Name_MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Acceleration is sometimes expressed in multiples of g, where g = 9.8 m/s2 is the acceleration due to the Earth's gravity. In a car c
University of Louisville - PHYS - 298
Phys 298 Brown Friday, March 7, 2008Exam 2Name _This is a closed-book, closed-note, closed-neighbor exam. You are allowed one 3"x5" card with information, a calculator (not a computer), and your writing instruments. Multiple choice questions ea
University of Louisville - PHYS - 298
Phys 298 Brown Friday, April 11, 2008Exam 3Name _This is a closed-book, closed-note, closed-neighbor exam. You are allowed one 3"x5" card with information, a calculator (not a computer), and your writing instruments. Multiple choice questions e
University of Louisville - PHYS - 298
PHYS 298 Brown. Spring 2008 Homework for week 10. Due Wednesday, March 26, 2008, at 9:00 a.m.: HW from Monday, Mar. 17: Ch. 10, #2, 13, 14, 15, 17, 20 HW from Wednesday, Feb. 20: Ch. 10, #21, 24, 26, 28, 36, 42 HW from Friday, Feb. 22: Ch. 10, #48,
University of Louisville - PHYS - 298
Answers to Sample Exam 2. 1. C (constant velocity net force is zero air resistance force equals grav force) 2. A (this is more calculator-oriented than I am likely to put on the test, but does serve to remind you about scalar product AKA `dot' prod
University of Louisville - PHYS - 298
University of LouisvilleChem 201 Table n + m sum 2 3 4 5 6Chem 201-03Dr. HoytFall 2007VSEPR and POLARITYelectron group arrangement linear trigonal planar tetrahedral trigonal bipyramidal octahedralideal angles 180E 120E 109.5E 90E, 120E,
University of Louisville - PHYS - 298
PHYS 298 Brown. Spring 2008 Homework for week 1. Due Wednesday, January 16, 2008, at 9:00 a.m.: HW from Wednesday, Jan. 9: Ch. 1, #4, 7, 8, 11, 16, 20, 27, 29, 35, 39, 49 HW from Friday, Jan. 11: Ch. 2, #1, 3, 4, 5, 6, 15, 16, 18, 19, 20, 22, 23Ho
University of Louisville - PHYS - 298
PHYS 298 Brown Spring 2008 Homework for week 3. Due Wednesday, January 30, 2008, at 9:00 a.m.: HW from Wednesday, January 23: Ch. 3, #39, 40, 42, 45, 46, 60 HW from Friday, January 25: Ch. 4, #1, 5, 13, 14, 16, 17 Homework for week 4, Due Wednesday,
University of Louisville - PHYS - 298
PHYS 298 Brown. Spring 2008 Homework for week 7. Due Wednesday, February 27, 2008, at 9:00 a.m.: HW from Monday, Feb. 18: Finishing Ch. 6, no new HW HW from Wednesday, Feb. 20: Ch. 7, # 2, 13, 15, 16, 19 HW from Friday, Feb. 22: Ch. 7, #23, 25, 27,
University of Louisville - CHEM - 201
University of Louisville Writing Lewis structuresNotes A.Chem 201-03Dr. HoytFall 2007Remember that H only takes two electrons (one bond). The "octet" for H is satisfied by two electrons. NEVER put more than one bond on H! For this reason H n
University of Louisville - PHYS - 298
PHYS 298 Brown Spring 2008 Homework for week 5. Due Wednesday, February 13, 2008, at 9:00 a.m.: HW from Monday, February 4: Ch. 5, # 22, 23, 24, 28, 29, 30, 35, 37, 40, 41, 43, 51, 56 Homework for week 6, Due Wednesday, February 20, 2008, at 9:00 a.
University of Louisville - PHYS - 298
Exam Name_MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If the frequency of a violin string is to be increased by 20%, what change in tension must be applied? A) 4.5% B) 20% C) 44% D) 10%
University of Louisville - CHEM - 201
University of LouisvilleChem 201-03 Exam 1Dr. HoytFall 2007Print name _ Sign name _ CIRCLE your recitation section in the list below. Section A T 8:00 NS 110 C F H W 1:00 R1:00 W12:00 NS 212E DO202 EH122B E G IT 9:00NS 108W 10:00 DA20
University of Louisville - CHEM - 201
University of Louisville 3 Oct 2007Chem 201-03 Exam 2Fall 2007Print name _ Sign name _HEY! CIRCLE your recitation section in the list below. Section A C F H T 8:00 W 1:00 R1:00 W12:00 NS 110 NS 212E DO 202 EH 122 B E G I T 9:00 W 10:00 T 1:00
University of Louisville - CHEM - 201
University of LouisvilleChem 201-03Dr. HoytFall 2007Stoichiometry basicsChapter 3. Step 1. Write and balance the equation. Everything starts with the balanced equation! Step 2. Convert the given unit of the given species A (reactant or produc
University of Louisville - CHEM - 201
University of LouisvilleChem 201-03 Exam 3Fall 2007 mark recitation section below!3 Oct 2007Print nameSign name _ HEY! CIRCLE your recitation section in the list below.Section A C F H T 8:00 NS 110 B E G I T 9:00 NS 108W 1:00 NS 212E R 1
Wisconsin - MATH - 234
Wisconsin - ECON - 467
Econ 467 Problem Set 1 (revised June 2 2006)M. Muniagurria(I) Consider a game with two players: Player 1 and Player 2. Player 1's action set is {u,d,s} and Player 2's action set is {U,D}. Their payoffs are given in the matrix below. Player 2 u d
Wisconsin - ECON - 467
Notes on the Utility Function used in the Monopolistic Competition ModelThe utility function is: 4 u(q1 , q2, .) = G qi" , where 0 < " <1. i=1 This function is sometimes called the "love for variety" utility function. Example 1: Assume that there ar
Wisconsin - MATH - 222
Wisconsin - MATH - 222
Wisconsin - ECON - 467
Econ 467 Homework 3M. Muniagurria(I) (from Homework 2) Consider two identical firms (Firm 1 and Firm 2) that produce an homogenous product . The demand for their product is : P= 200 -Q, where Q= q1 + q2. Each firm has a cost function: C(qi) = 20
Wisconsin - ECON - 467
Econ 467Reciprocal Dumping ProblemConsider the reciprocal dumping model presented in class. There are two countries (1 and 2) and two firms. Firm 1 has production facilities in country 1 and firm 2 has them in country 2. Both firms produce a homo
Wisconsin - ECON - 365
Give brief and clear answers Econ 365 Spring 2006 Exam 2 (Total Points : 100) (I) Latin America: Thorp/Taylor (1) (6 pts) What is the "staple" theory of development? (2) (12 pts) Give a complete and precise explanation of why (according to Taylor) Ar
Wisconsin - ECON - 365
Inequality and growth: What does the transition economy data say?Grigor Sukiassyan a.b,a California State University, Fullerton, USA b University ofSouthern California, USAReceived 14 December 2004; revised 2 November 2006 Available online 1
Wisconsin - ECON - 467
Wisconsin - ECON - 365
Wisconsin - MATH - 222
Wisconsin - ECON - 365
C\.n/0 3<;.j~S'f~IIv(Q 2-007~/t)I)'!LL:J.~-."~R!'-r , "l ": :-. ~ <:L c'-'-k- oL L) <-c:,k~"-( (C;r'v&.-=:.-;-/J\L0,//u ~.N D-ov.;J -I ~ ~( GOO_A -a.lv,0~- (Ji-1.-\)A(V&v'-I,M I~v~ 001' "/hA-:AoL
Wisconsin - ECON - 365
Econ 365 Spring 2007 Exam 2 Topics/readings V. Import SubstitutionFranko: Chapter 3. "Miscellaneous Notes on Trade Theory", "The International Flows of Capital and Goods" and "Savings and Investment in an Open Economy," from "Miscellaneous Technica
Wisconsin - ECON - 365
Wisconsin - ECON - 365
Wisconsin - MATH - 234
Wisconsin - ECON - 467
Econ 467 Monopolistic Competition Problem Consider the Monopolistic Competition Model studied in class for the following parameter values: Fixed costs in labor units: F = 2, Marginal cost in labor units: c = 1/2 Utility Function Parameter " =1/2 . No
Wisconsin - ECON - 365
Wisconsin - ECON - 365
Wisconsin - MATH - 222
Wisconsin - MATH - 234
Wisconsin - ECON - 467
Econ 467Maria MuniagurriaHomework 2(Make sure to show your work) . (I) Consider two identical firms (Firm 1 and Firm 2) that produce an homogenous product . The demand for their product is : P= 200 -Q, where Q= q1 + q2. Each firm has a cost func
Wisconsin - ECON - 467
Econ 467 - Summer 2006 Oligopoly Theory / Strategic Trade (third market case)I - Homogeneous Products, 2 Firms. Typical Demand function: p= A - b (q1 + q2), Costs (identical or not): MC1 = c1 , MC2 = c2 (1) Firms choose quantities simultaneously. W
Wisconsin - ECON - 365
Wisconsin - STAT - 424
practice Exam 1 Statistics 424 (Problem 1 is the only problem from last years test that is relevant)1 The following are weight losses of machine parts(milligrams) due to friction when 3 different lubricants were used under controlled conditions. Lu
Wisconsin - STAT - 424
1 Practice Exam 2 Statistics 4241 Given the two replicates in an experiment where Factor A has 2 levels and Factor B has 3 levels Factor A 1 1 1 2 2 2 Factor B 1 2 3 1 2 3 Rep. 1 Rep. 2 19 25 5 7 4 12 5 3 17 15 6 14(a) Find the sums of squares re
Wisconsin - ECON - 365
Econ 365. Maria Muniagurria Solow Model Equations (I) Solow with population growth and no technological change. (population = # of workers) (1) Y = K" L1-"v(2) (3)L = n , S= s Y, K= s Y - * K vC = (1 - s) Y(4)K = s (Y / K) - *Y= output,
Wisconsin - MATH - 222
Wisconsin - MATH - 222
Wisconsin - ECON - 365
Wisconsin - ECON - 365
Wisconsin - ECON - 365
Wisconsin - STAT - 424
Home Work 6 1 Scientists ran two replicates of a 22 design to determine the effect of kind of ignitor and type of main charge of the delay time of a fuse. They definitely want to keep the delay time under 30 seconds. The results of the experiment wer
Wisconsin - STAT - 424
1 Practice Final Exam Statistics /M.E. 4241 ( 8 points) Three replicates performed where the three factors are labeled A B and C. A -1 1 -1 1 -1 1 -1 1 0 B -1 -1 1 1 -1 -1 1 1 0 C Rep. 1 Rep. 2 -1 3 5 -1 6 4 -1 11 9 -1 12 15 1 10 10 1 13 11 1 16 18
Wisconsin - STAT - 424
STAT 424Assignment 2Solution Key1. Give the geometric explanation of the two-sided t-test for testing H0 : = 0. Explain how to modify to test H0 : = 0 . Read page 202 of the textbook. 2. Problem 6 on page 282. Also verify the decomposition of
Wisconsin - STAT - 424
1) Give the geometric explanation of the two-sided ttest for testing H0 : = 0. Explain how to modify to test H0 : = 0 . 2) Problem 6 on Page 282 . Also give the verify the decomposition of observations and confirm the orthogonality of the vectors.
Wisconsin - STAT - 424
Weekly AssignmentsFrom Statistics for Experimenters Assignment NO. Problems12 ( also find 95 % confidence interval for ), 17, 191
Wisconsin - STAT - 424
Assignment 1Due 9/23/031. Given the five differences Di = crossed - self, find the permutation distribution of the paired t-statistic Crossed 23 4 8 12 21 22 19 1 8 Self 17 3 8 3 20 8 20 5 18 8 3 18 8 Difference( 1 ) Di 8 49 -67 8 16 62. Prepare
Wisconsin - STAT - 424
STAT 424Assignment 1Solution Key1. Given the five difference Di = crossed - self, find the permutation distribution of the paired t-statistic. Crossed 23 4 8 12 21 22 19 1 8 [1] [7] [13] [19] [25] [31] 0.12634029 0.52120060 1.98252186 0.3852195
Wisconsin - ECON - 365
Wisconsin - ECON - 365
Wisconsin - ECON - 365
Production Function, Average and Marginal Products, Returns to Scale, Change of Variables Production Function: links inputs to amont of output. Assume we have 2 inputs: Labor (L) and Capital (K), and we use Y for output . Then we write: Y = F (L , K)
Wisconsin - MATH - 234
Wisconsin - MATH - 234