This preview has intentionally blurred parts. Sign up to view the full document

View Full Document

Unformatted Document Excerpt

Name___________________________________ MULTIPLE Exam CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If the frequency of a violin string is to be increased by 20%, what change in tension must be applied? A) 4.5% B) 20% C) 44% D) 10% 2) A wire, 8.0 m long, with a mass of 10 g, is under tension. A transverse wave is propagated on the wire, for which the frequency is 570 Hz, the wavelength is 0.10 m, and the amplitude is 3.7 mm. The maximum transverse acceleration, of a point on a wire, in SI units, is closest to: A) 29,000 B) 35,000 C) 47,000 D) 41,000 E) 53,000 3) A wave on a stretched string is described by y = 0.004 sin (300t - 15x). What is the maximum velocity of a particle on the string? A) 1.20 m/s B) 8.37 x 10-5 m/s C) 0.060 m/s D) 5.56 m/s E) 20.0 m/s 4) Transverse waves propagate at 43.2 m/s in a string that is subjected to a tension of 60.5 N. If the string is 19.0 m long, what is its mass? A) 0.259 kg B) 0.437 kg C) 0.715 kg D) 0.616 kg TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 5) If a rocket is traveling toward a mountain at 1/2 the speed of sound, the sound waves from this rocket's engine approach the mountain at 1 1/2 times the speed of sound. 6) A wave pulse moves along a uniform string. The speed of this wave is constant but the speed of the particles of the string changes with time. 7) A guitar string is fixed at both ends. If you tighten it to increase its tension, the frequencies of its normal modes will increase but its wavelengths will not be affected. 5) 4) 1) 2) 3) 6) 7) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 8) Which of the following increases when a sound becomes louder? A) amplitude B) wavelength C) velocity D) period E) frequency 8) 1 9) Which of the following is a FALSE statement? A) Waves transport energy and matter from one region to another. B) A wave in which particles move back and forth in the same direction as the wave is moving is called a longitudinal wave. C) Not all waves are mechanical in nature. D) The speed of a wave and the speed of the vibrating particles that constitute the wave are different entities. E) In a transverse wave the particle motion is perpendicular to the velocity vector of the wave. 10) When a guitar is tuned, what is it that is changed? A) The frequency of the fundamental. B) The amplitude of the fundamental. C) The wavelength of the fundamental. D) The phase of the fundamental. E) More than one of the above. 11) Consider the waves on a vibrating guitar string and the sound waves the guitar produces in the surrounding air. The string waves and the sound waves have the same A) velocity. B) amplitude. C) wavelength. D) frequency. E) More than one of the above is true. 12) A sound wave is A) the same as a string wave. B) the name given to any wave in the auditory response frequency range (approximately 50-20,000 Hz). C) a transverse pressure wave. D) a kind of electromagnetic wave. E) a longitudinal pressure wave. 13) Consider a very small hole in the bottom of a tank 20.0 cm in diameter filled with water to a height of 50.0 cm. Find the speed at which the water exits the tank through the hole. A) 34.9 m/s B) 9.80 m/s C) 31.8 m/s D) 3.13 m/s 14) Water flowing through a pipe suddenly comes to a section of pipe where the pipe diameter decreases to 86% of its previous value. If the speed of the water in the larger section of the pipe was 36 m/s, what is its speed in this smaller section? A) 49 m/s B) 42 m/s C) 27 m/s D) 31 m/s 9) 10) 11) 12) 13) 14) 2 15) A pressurized cylindrical tank, 5.0 m in diameter, contains water which emerges from the pipe at point C, with a velocity of 27 m/s. Point A is 10 m above point B and point C is 3 m above point B. The area of the pipe at point B is 0.07 m2 and the pipe narrows to an area of 0.01 m2 at point C. Assume the water is an ideal fluid in laminar flow. The density of water is 1000 kg/m3. In the figure, the mass flow rate in the pipe is closest to: A) 190 Kg/s B) 160 Kg/s C) 270 Kg/s D) 240 Kg/s E) 220 Kg/s 16) What force does the water exert (in addition to that due to atmospheric pressure) on a submarine window of radius 46 cms at a depth of 2300 meters in sea water (density 1025 kg/m3)? A) 7.68 10 6 N B) 1.54 10 11 N C) 7.68 10 10 N D) 1.54 10 7 N E) 4.89 10 6 N 15) 16) A vented tank of large cross-sectional area has a horizontal pipe 0.12 m in diameter at the bottom. The tank holds a liquid whose density is 1500 kg/m3 to a height of 4.0 m. The velocity of the liquid in the pipe at point B holds a column of liquid to a height h. Assume the liquid is an ideal fluid in laminar flow. 17) In the figure, the volume flow rate out of the tank is closest to: 17) A) 0.03 m3/s B) 0.09 m3/s C) 0.07 m3/s D) 0.11 m3/s E) 0.05 m3/s 18) In the figure, the height h of the liquid in the vertical tube is closest to: A) 0.7 m B) 0.9 m C) 1.3 m D) 1.1 m 18) E) 0.5 m 3 19) A water tank is filled to a depth of 10 m and the tank is 20 m above ground. What water pressure is present in a hose 2 cm in diameter at ground level? A) 9.2 N/m2 B) 2.0 x 104 N/m2 C) 3.9 x 105 N/m2 D) The cross sectional area of the tank is needed. 20) How many logs 3.00 m long and 27.0 cm in diameter are needed to float a 2500.0 kg car? (wood = 0.880 g/cm 3) A) 122 B) 30 C) 121 D) 31 21) A 200.0-kg flat-bottomed boat floats in fresh water, which has a density of 1000.0 kg/m3. Assuming that the base of the boat is 1.42 m wide and 4.53 m long, how much of the boat is submerged when it carries three passengers whose total mass is 193 kg? A) 6.48 cm B) 6.11 cm C) 7.33 cm D) 6.84 cm 19) 20) 21) 22) A container has a vertical tube, whose inner radius is 26.00 mm, connected to it at its side. An unknown liquid reaches level A in the container and level B in the tube--level A being 5.0 cm higher than level B. The liquid supports a 20.0-cm-high column of oil, between levels B and C, whose density is 330 kg/m3. In the figure, the mass of the oil, in grams, is closest to: A) 700 B) 280 C) 140 D) 560 E) 420 23) A hollow steel ball of diameter 3 m barely floats in water. What is the wall thickness of the ball? (Fe = 7.87 g/cm 3) A) 37 cm B) 6.6 cm C) 131 cm D) 79 cm 24) One of the dangers of tornados and hurricanes is the rapid drop in air pressure that is associated with such storms. Assume that the air pressure inside of a sealed house is 1.02 atm when a hurricane hits. The hurricane rapidly decreases the external air pressure to 0.910 atm. What net force (directed outwards) is exerted on a 2.02-m square window on the house? A) 5.14 x 104 N B) 5.37 x 105 N C) 4.78 x 105 N D) 4.55 x 104 N TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 25) Water flows through a pipe having a varying width. More water flows per second through the wide section than through the narrow section because there is more room for it to flow. 26) According to Pascal's principle, if you increase the pressure enough so that the force at one end of an oil-filled tube increases by 10 N, the force will increase at all points in the tube by 10 N. 4 22) 23) 24) 25) 26) 27) A long vertical metal cylinder is filled with oil. If a piston pushes on the top of this cylinder and increases the pressure there by 6,000 Pa, the pressure at the bottom will increase considerably more due to the weight of the oil. 28) If you increase the pressure on the surface of a can of water, you will increase the buoyant force on objects placed in that water. 29) When an object is floating, the buoyant force on it is just equal to its weight. 30) If a uniform sphere is compressed to half of its original diameter, its mass remains the same but its density becomes eight times as great. 27) 28) 29) 30) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 31) Consider a brick that is totally immersed in water. The long edge of the brick is vertical. The pressure on the brick is A) the same on all surfaces of the brick. B) greatest on the top of the brick. C) greatest on the bottom of the brick. D) greatest on the face with largest area. E) greatest on the sides of the brick. 32) A spherical ball of lead (density 11.3 g/cm3) is placed in a tub of mercury (density 13.6 g/cm3). Which answer best describes the result? A) The lead will sink to the bottom of the mercury. B) The lead ball will float with about 83% of its volume above the surface of the mercury. C) The lead ball will float with its top exactly even with the surface of the mercury. D) The lead ball will float with about 17% of its volume above the surface of the mercury. none E) of the above 33) If you have ever had to wade across a rocky creek while hiking in the mountains, you have probably noticed that by the time you get to the deep water in the center of the creek the rocks don't seem to hurt your bare feet so much. What is the reason for this? A) Deeper water is colder, and hence more dense, than shallow water. B) One experiences a greater buoyant force in deeper water. C) The velocity of the water is less in deep regions than in shallow regions. D) The greater pressure on one's feet in deep water means the rocks cannot dig in so much. E) One tends to stand on tiptoe in deep water, thereby reducing the area of the foot in contact with the rocks. 31) 32) 33) 5 34) In the figure, fluid fills the container shown here. At which of the indicated points is the pressure greatest? A) A B) B C) C D) D E) The pressure is the same at each of the labeled points. 35) The Bernoulli effect is described by the equation 2 2 p1 1 v 1 + gy 1 = p2 + 1 v 2 + gy 2 2 2 The origin of this relation is that it is a statement of A) the conservation of linear momentum. B) the continuity principle for fluids. C) Newton's Third Law (i.e., equal action and reaction). D) the work-energy theorem for a moving fluid. E) F = ma as applied to a fluid. 36) A waitress fills your water glass with ice water (containing many ice cubes) such that the liquid water is perfectly level with the rim of the glass. As the ice melts, A) the liquid-water level decreases. B) the liquid water level rises, causing water to run down the outside of the glass. C) the liquid-water level remains flush with the rim of the glass. 37) The Bernoulli effect is responsible for the lift force on an airplane wing. Wings must therefore be designed so as to insure that A) air molecules move more rapidly past the lower surface of the wing than past the upper surface. B) air molecules move more rapidly past the upper surface of the wing than past the lower surface. C) air molecules will be deflected downward when they hit the wing. D) wings are thick enough to create a significant pressure difference between the top and bottom surfaces of the wings because of the different heights of these surfaces. E) air molecules will be deflected upward when they hit the wing. 34) 35) 36) 37) 6 38) A thermometer used in an experiment reads -49.0C. What is the temperature in kelvin to the nearest integer? A) -322 K B) 224 K C) -27 K D) -88 K 39) A person reading a European newspaper finds that the low temperature the night before in Stockholm was -16C. What is the equivalent temperature in degrees Fahrenheit? A) 3.20000076F B) 8.9F C) 23.1F D) -28.799999F 40) An 80-g aluminum calorimeter contains 380 g of water at an equilibrium temperature of 20C. A 120-g piece of metal, initially at 352C, is added to the calorimeter. The final temperature at equilibrium is 32C. Assume there is no external heat exchange.The specific heat capacities of aluminum and water are 910 and 4190 J/kg K, respectively. The specific heat capacity of the metal is closest to: A) 560 J/kg K B) 350 J/kg K C) 520 J/kg K D) 480 J/kg K E) 390 J/kg K 41) It is necessary to determine the specific heat of an unknown object. The mass of the object is 199.0 g. It is determined experimentally that it takes 16.0 J to raise the temperature 10.0C. Find the specific heat of the object. A) 0.00120 J/kg K B) 8.04 J/kg K C) 1600 J/kg K D) 3,180,000 J/kg K 42) A 648 g empty iron kettle is put on a stove. How much heat in joules must it absorb to raise its temperature form 15.0C to 37.0C? (The specific heat for iron is 113 cal/kg C.) A) 1610 J B) 6740 J C) 16,100 J D) 11,300 J 43) A heat conducting rod, 0.90 m long, is made of an aluminum section, 0.10 m long, and a copper section, 0.80 m long. Both sections have a cross-sectional area of 0.0004 m2. The aluminum end and the copper end are maintained at temperatures of 40C and 150C, respectively. The thermal conductivities of aluminum and copper are 205 and 385 W/m K, respectively. The temperature of the aluminum-copper junction in the rod, in C, is closest to: A) 58 B) 54 C) 52 D) 56 E) 61 38) 39) 40) 41) 42) 43) 7 44) (DNB: we may not get far enough Monday to be able to do this) Some properties of glass are listed here. Density 2300 kg/m3 Specific heat 840 J/kg C Coefficient of linear thermal expansion 8.5 x 10-6 (C)-1 Thermal conductivity 0.80 J/s m C A glass window pane is 2.7 m high, 2.4 m wide and 2 mm thick. The temperature at the inner surface of the glass is 22C and at the outer surface 4C. How much heat is lost each hour through the window? A) 1.7 10 5 J B) 1.7 10 8 J C) 4.7 10 4 J D) 1.7 10 6 J E) 4.7 10 1 J TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 45) Substance A has a specific heat of 100 J/kgK and substance B has a specific heat of 500 J/kgK. If we apply the same amount of heat to both substances, the temperature change of A will be 5 times as great as the temperature change of B, assuming no phase changes occur. 46) Suppose a heater is kept on continuously and maintains a constant temperature inside a house that is warmer than outside the house. This means there are no heat losses through the walls or ceiling of the house. 47) A brick has been in a well-insulated room for days, where the temperature is constant. The brick has the same temperature as the room because once the brick and the room are in equilibrium, the brick cannot remove heat from the room and the room cannot remove heat from the brick. 44) 45) 46) 47) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 48) In the figure, an architect is interested in estimating the heat loss (in kcal/sec) through a sheet of insulating material as a function of the thickness of the sheet. Assuming fixed temperatures on the two faces of the sheet, which of the graphs best represents the heat transfer as a function of the thickness of the insulating sheet? A) A B) B C) C D) D E) E 8 48) 49) If you wanted to know how much the temperature of a particular piece of material would rise when a known amount of heat was added to it, which of the following would be most helpful to know? A) specific heat B) thermal resistance C) density D) initial temperature E) thermal conductivity 50) Water has a larger specific heat than copper. You drop a hot piece of copper into an equal mass of cold water. Compared to the temperature change of the copper, the temperature change of the water is A) smaller. B) the same. C) larger. 51) A metal pot of water is in direct contact with the hot burner on a stove. The dominant mechanism that transfers heat to the water is A) radiation. B) conduction. C) convection. 52) A solid block with dimensions 1 cm 2 cm 3 cm has uniform thermal conductivity. For a given amount of heat flow, the temperature difference will be greatest when heat flows through opposite faces that measure A) 1 cm 3 cm. B) 1 cm 2 cm. C) 2 cm 3 cm. 53) (DNB: Not sure we'll get this far) Which of the following is FALSE? A) An isobaric process is one in which the pressure stays constant. B) An isentropic process is one in which the internal energy of the system remains constant. C) An isochoric process is one in which the volume of the system stays constant. D) An isothermal process is one in which the temperature of the system stays constant. E) An adiabatic process is one in which there is no heat transfer into or out of the system. 54) (DNB: Not sure we'll get this far) Consider the equation Q = U + W. Which of the following statements is FALSE? A) This is called the law of conservation of energy. B) W is the work done by the system, and not on the system. C) Q can be positive or negative. D) This is called the First Law of Thermodynamics. E) It follows that since Q and W are path dependent, then U must also be path dependent. 49) 50) 51) 52) 53) 54) 9 55) (DNB: Not sure we'll get this far) In the figure, a gas initially at P1, V1 is caused to change its volume and pressure reversibly such that it moves along the path sketched here. In one cycle the net work done by the gas is thus A) P2V2 - P1V1 B) P2(V2 - V1) C) (P2 - P1)) (V2 - V1) D) P1V1 E) V2(P2 - P1) 55) 10 Answer Key Testname: FINALPRACTICE-298SP08 1) C 2) C 3) A 4) D 5) FALSE 6) TRUE 7) TRUE 8) A 9) A 10) A 11) D 12) E 13) D 14) A 15) C 16) D 17) B 18) A 19) C 20) A 21) B 22) C 23) B 24) D 25) FALSE 26) FALSE 27) FALSE 28) FALSE 29) TRUE 30) TRUE 31) C 32) D 33) B 34) E 35) D 36) C 37) B 38) B 39) A 40) C 41) B 42) B 43) E 44) B 45) TRUE 46) FALSE 47) TRUE 48) C 49) A 11 Answer Key Testname: FINALPRACTICE-298SP08 50) A 51) B 52) B 53) B 54) E 55) C 12 ... View Full Document

End of Preview

Sign up now to access the rest of the document