IB Organic Q
58 Pages

IB Organic Q

Course Number: CHEM 110, Spring 2008

College/University: McGill

Word Count: 5583

Rating:

Document Preview

1. Which of the structures below is an aldehyde? O A. CH 3 CH 2CH O B. CH 3 CCH 3 O C. CH 3 CH 2COH O D. CH 3 COCH3 (1) 2. What product results from the reaction of CH2==CH2 with Br2? A. B. C. D. CHBrCHBr CH2CHBr CH3CH2Br CH2BrCH2Br (1) 3. What is the final product formed when CH3CH2OH is refluxed with acidified potassium dichromate(VI)? A. C. D. B. CH3CHO CH2==CH2 CH3COOH HCOOCH3 (1) 4. Two...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> Canada >> McGill >> CHEM 110

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

of 1. Which the structures below is an aldehyde? O A. CH 3 CH 2CH O B. CH 3 CCH 3 O C. CH 3 CH 2COH O D. CH 3 COCH3 (1) 2. What product results from the reaction of CH2==CH2 with Br2? A. B. C. D. CHBrCHBr CH2CHBr CH3CH2Br CH2BrCH2Br (1) 3. What is the final product formed when CH3CH2OH is refluxed with acidified potassium dichromate(VI)? A. C. D. B. CH3CHO CH2==CH2 CH3COOH HCOOCH3 (1) 4. Two reactions of an alkene, B, are shown below. C 4 H 10 A H2 Ni CH 3 C H B C CH 3 C 4 H 9 Br C H 1 (i) State the name of A and write an equation for its complete combustion. Explain why the incomplete combustion of A is dangerous. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (5) (ii) Outline a test to distinguish between A and B, stating the result in each case. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (3) (iii) Write an equation for the conversion of B to C. State the type of reaction taking place and draw the structure of C. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (3) (Total 11 marks) 2 5. (i) A compound D has the molecular formula C2H4O2 and is obtained from a reaction between methanoic acid and methanol. Write an equation for this reaction and state the name of D. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (3) (ii) A second compound, E, has the same molecular formula as D and has acidic properties. State the name of compound E. ........................................................................................................ ........................................................................................................ (1) (Total 4 marks) 6. The first synthetic thread was made from a polyester. A section of the polyester is drawn below: CH2COOCH2COOCH2COO (i) Give the structural formula of the monomer (containing two functional groups) that could be used to make this polyester and state the names of the two functional groups. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (3) 3 (ii) State, giving a reason, whether this polyester is made by a condensation reaction or an addition reaction. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (2) (Total 5 marks) 7. Which of the substances below is least soluble in water? A. CH2OHCHOHCH2OH O B. CH 3 CCH 3 O C. CH 3 CH 2 COH O D. CH 3 COCH 3 (1) 8. How many different tripeptides can be prepared from three amino acids? (Each amino acid is used only once in a given tripeptide.) A. B. C. D. 1 3 6 9 (1) 9. Which compound reacts fastest with water? A. B. C. D. (CH3)3CBr (CH3)3CCl CH3CH2CH2CH2Br CH3CH2CH2CH2Cl (1) 10. Which of the following compounds exhibits three lines in the 1HNMR spectrum? 4 I. II. III. A. B. C. D. I only CH3CH2OCH (CH3)3 CCl CH3CH2COOH II only I and III only I, II and III (1) 11. (a) Halogenoalkanes undergo nucleophilic substitution reactions. The rates and mechanisms of these reactions depend on whether the halogenoalkane is primary, secondary or tertiary. Explain the term nucleophilic substitution. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (2) (b) The formula C4H9Br represents more than one compound. Using this formula, draw a structure (showing all bonds between carbon atoms) to represent a halogenoalkane that is (i) primary. (1) (ii) secondary. (1) 5 (iii) tertiary. (1) (Total 5 marks) 12. The stoichiometric equation for a nucleophilic substitution reaction is given below. (CH3)3CBr + OH (CH3)3COH + Br The reaction takes place by means of a two-step mechanism. (i) Write an equation for each step. (2) (ii) Define the following terms. Molecularity ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ Rate-determining step ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ (2) (iii) Identify the rate-determining step in the mechanism in (i) above. ............................................................................................................................ (1) (Total 5 marks) 6 13. A pleasant-smelling liquid A, was hydrolysed in acid conditions to give two organic products, B and C. Product B, a carboxylic acid, was readily soluble in water. The mass spectrum of B is shown below. 100 90 80 70 60 Relative intensity 50 40 30 20 10 0 20 30 40 50 m/z 60 70 80 (a) (i) Identify the Mr of B. ................................................................................................ (1) (ii) Suggest fragment ions responsible for the peaks at m/z values of 29, 45 and 57. ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ (3) (iii) Using the information in (ii), deduce the structural formula of B. ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ (1) 7 (b) Product C was also soluble in water and on analysis was found to contain 60.0 % C, 13.3 % H and 26.7 % O by mass. The Mr of compound C is 60. (i) Calculate the empirical and molecular formulas of C. ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ (3) (ii) Draw three possible structural formulas for the isomers with this molecular formula. ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ (3) (iii) Explain why two of the isomers in (ii) will show a broad absorption in their infrared spectra which will be missing in the spectrum of the third isomer. ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ (1) 8 (iv) Explain how the two isomers showing the broad absorption in their infrared spectra could be identified from their 1H NMR spectra. ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ (2) (c) Compound C was oxidised to compound D by refluxing with acidified sodium dichromate(VI). D was not acidic, but contained the same number of carbon atoms as C. Deduce the structural formulas of C and D and state the name of each one. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (4) (d) Deduce the structural formula of A. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (1) 9 (e) An alcohol E does not react with acidified potassium dichromate(VI) but forms an alkene, F, with molecular formula C4H8, when heated with concentrated sulfuric acid. (i) Deduce the structures and state the names of E and F. ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ (4) (ii) Write an equation for the conversion of E to F and state the type of reaction that occurs. ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ (2) (Total 25 marks) 14. A student prepared a sample of compound Y from benzene as follows: C6H6 C6H5CH2CH3 C6H5CHClCH3 X Y (a) (i) The first step was the conversion of benzene to compound X, using chloroethane as the reagent and aluminium chloride as a catalyst. Write the equation for the reaction and give equations for the mechanism. ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ (5) 10 (ii) Name the type of mechanism that occurs in the second step when X is converted to Y. ............................................................................................................................ (1) (b) (i) Draw two structures for compound Y, showing the relationship between them. (2) (ii) Explain the term plane-polarized light and describe how the optical isomers of Y could be distinguished using a polarimeter. ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ (2) (iii) Explain why the sample of Y produced by the student did not show optical activity. ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ (4) 11 (c) Samples of compound Y and chlorobenzene are warmed separately with aqueous sodium hydroxide. State, with a reason, whether compound Y or chlorobenzene would react more slowly. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (2) (Total 16 marks) 15. Which substance(s) could be formed during the incomplete combustion of a hydrocarbon? I. Carbon II. Hydrogen III. Carbon monoxide A. B. C. D. I only I and II only I and III only II and III only (1) 16. Which formulas represent butane or its isomer? I. II. III A. B. C. D. CH3(CH2)2CH3 CH3CH(CH3)CH3 (CH3)3CH I and II only I and III only II and III only I, II and III (1) 12 17. Which compound can exist as optical isomers? A. B. C. D. CH3CHBrCH3 CH2BrCHBrCH3 CH2BrCHBrCH2Br CHBr2CHBrCHBr2 (1) 18. (i) List three characteristics of an homologous series, and explain the term functional group. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (3) (ii) Ethanol and ethanoic acid can be distinguished by their melting points. State and explain which of the two compounds will have a higher melting point. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (2) (iii) Draw the four different structures of alcohols of formula C4H9OH. Identify the structure that exists as optical isomers and give a reason for your answer. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ 13 ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (4) (Total 9 marks) 19. (i) Ethanoic acid reacts with ethanol in the presence of concentrated sulfuric acid and heat. Identify the type of reaction that takes place. Write an equation for the reaction, name the organic product formed and draw its structure. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (4) (ii) State and explain the role of sulfuric acid in this reaction. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (2) (iii) State one major commercial use of the organic product from this type of reaction. ........................................................................................................ ........................................................................................................ (1) (Total 7 marks) 14 20. For the two compounds HCOOCH2CH3 and HCOOCHCH2: I II (i) State and explain which of the two compounds can react readily with bromine. ........................................................................................................ ........................................................................................................ ........................................................................................................ (2) (ii) Compound II can form polymers. State the type of polymerization compound II undergoes, and draw the structure of the repeating unit of the polymer. (2) (Total 4 marks) 21. (a) (i) Name and describe the mechanism for the reaction between sodium hydroxide solution and 2-bromo-2-methylpropane. Use "curly arrows" to represent the movement of pairs of electrons. ........................................................................................................................... (4) (ii) Predict, giving a reason, how the rate of reaction will be affected if 2-iodo-2-methylpropane is used in place of 2-bromo-2-methylpropane. ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... (2) 15 (b) To confirm that the reaction between 2-bromo-2-methylpropane and sodium hydroxide solution had worked, a student isolated and purified the product. Describe the 1H NMR spectrum of 2-methylpropan-2-ol using TMS (tetramethylsilane) as the reference. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (3) (Total 9 marks) 22. Explain the following observations. (a) When benzene reacts with bromine in the presence of a catalyst the products are bromobenzene and hydrogen bromide. No addition reaction occurs. (2) ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (b) The mass spectrum of propan-1-ol shows a peak with a mass to charge ratio of 60 and also a peak at 31. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) 16 (c) There are two isomers of C2H6O. Only one shows a broad infrared absorption at about 3300 cm-1. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (2) (Total 6 marks) 23. Which is the correct description of the following reaction? C2H4 +H2O C2H5OH A. B. C. D. Addition Condensation Dehydration Hydrogenation (1) 24. Which isomer of C3H6O2 has a 1H NMR spectrum with a different number of peaks from the others? A. B. C. D. HCOOCH2CH3 CH3COOCH3 CH3OCH2CHO CH3CH2COOH (1) 17 25. Which statements support the idea that benzene contains delocalized electrons? I. II. III. A. B. C. D. It undergoes substitution rather than addition reactions. Its enthalpy change of combustion is greater than its enthalpy change of hydrogenation. All its carbon-carbon bonds are the same length. I and II only I and III only II and III only I, II and III (1) 26. Which statement about the reactions of halogenoalkanes with aqueous sodium hydroxide is correct? A. B. C. D. Primary halogenoalkanes react mainly by an S N1 mechanism. Chloroalkanes react faster than iodoalkanes. Tertiary halogenoalkanes react faster than primary halogenoalkanes. The rate of an SN1 reaction depends on the concentration of aqueous sodium hydroxide. (1) 27. Which alkene can be formed by the dehydration of pentan-2-ol? A. B. C. D. CH2CHCH(CH3)2 CH2C(CH3)CH2CH3 CH3CHCHCH3 CH2CH(CH2)2CH3 (1) 18 28. Propene contains a C==C double bond whereas propanal contains a C==O double bond. (a) State and explain two similarities and two differences in the way in which the atoms are bonded in the covalent double bond in the two compounds. Similarities: ................................................................................................................. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... Differences: ................................................................................................................. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (4) (b) Both propene and propanal typically undergo addition reactions. State the type of addition reaction that takes place with each compound. Propene: ....................................................................................................................... Propanal: ...................................................................................................................... (2) (Total 6 marks) 29. (a) Hydrogen cyanide reacts with ethanal to form 2-hydroxypropanenitrile. Describe the mechanism of this reaction using "curly arrows" to show the movement of pairs of electrons. (4) 19 (b) 2-hydroxypropanenitrile can be hydrolyzed under acidic conditions to form 2-hydroxypropanoic acid. (i) Draw the two enantiomers of 2-hydroxypropanoic acid. (2) (ii) State how the two enantiomers differ in their chemical and physical properties. Chemical: ......................................................................................................... ........................................................................................................................... Physical: ........................................................................................................... ........................................................................................................................... (2) (Total 8 marks) 30. Consider the following reaction sequence for the conversion of cyclohexanone into cyclohexene. O OH H 2 SO 4 (a) State the type of reaction taking place when cyclohexanone is converted into cyclohexanol. ...................................................................................................................................... (1) 20 (b) Describe each step in the mechanism (using "curly arrows" to show the movement of pairs of electrons) for the conversion of cyclohexanol to cyclohexene. Explain clearly the two different roles played by the concentrated sulfuric acid in the reaction. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (5) (c) Suggest a reason why concentrated phosphoric acid, H3PO4, is usually preferred to concentrated sulfuric acid in the above reaction. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (1) (Total 7 marks) 31. Cyclohexanone can react with 2,4-dinitrophenylhydrazine in aqueous solution. (i) State the type of reaction that takes place. ............................................................................................................................................... (1) (ii) Write a balanced equation for this reaction using structural formulas for the reactants and products. (2) 21 (iii) Explain how the product from this particular reaction can be used to confirm that the reactant was cyclohexanone and not any other carbonyl compound. ................................................................................................................................................ ................................................................................................................................................ (1) (Total 4 marks) 32. Which statement about neighbouring members of all homologous series is correct? A. B. C. D. They have the same empirical formula. They differ by a CH2 group. They possess different functional groups. They differ in their degree of unsaturation. (1) 33. Which type of compound must contain a minimum of three carbon atoms? A. B. C. D. An aldehyde A carboxylic acid An ester A ketone (1) 34. What is the IUPAC name for CH3CH2CH(CH3)2? A. B. C. D. 1,1-dimethylpropane 2-methylbutane isopentane ethyldimethylmethane (1) 22 35. The compound C2H4 can be used as a starting material for the preparation of many substances. (a) Name the compound C2H4 and draw its structural formula. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (2) (b) In the scheme below, state the type of reaction and identify the reagent needed for each reaction. A B C2H4 CH3CH2OH CH3COOH ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (4) (c) C2H4 can be converted into one of the compounds below in a single step reaction. C2H3Cl C2H4Cl2 Draw the structural formula for each of these compounds and identify the compound which can be formed directly from C2H4. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (3) 23 (d) One of the two compounds in (c) has an isomer. Draw the structural formula of the isomer and explain why it can not be formed directly from C 2H4. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (2) (e) C2H4 can also react to form a polymer. Name this type of polymer and draw the structural formula of a section of this polymer consisting of three repeating units. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (2) (f) Polymers can also be formed in a different type of reaction. Identify this type of reaction and name two different types of such polymers. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (3) (Total 16 marks) 36. The polymer with the repeating unit H N H C CH 3 O C exists as optical isomers. 24 (i) State a test for optical isomers. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (ii) Identify the chiral centre in the repeating unit. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (iii) Draw the two enantiomeric forms of the repeating unit. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (Total 4 marks) 37. Bromoethane reacts with ammonia as follows. CH3CH2Br + NH3 CH3CH2NH 3 + Br- CH3CH2NH 3 + NH3 CH3CH2NH2 + NH 4 The mechanism for this reaction is described as S N2. 25 (a) State the meaning of each of the symbols in S N2. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) (b) State the name of the organic product of the reaction, CH3CH2NH2. ..................................................................................................................................... (1) (c) Explain, using "curly arrows" to show the movement of electron pairs, the mechanism of the attack by ammoniaon bromoethane, and show the structure of the transition state. (4) (Total 7 marks) 38. The structure of benzene can be represented in two ways. structure A (a) structure B Use information from Table 9 of the Data Booklet to explain why structure B is used instead of structure A. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) 26 (b) The enthalpy changes for the hydrogenation of cyclohexene and benzene are as follows. C6H10 + H2 C6H12 C6H6 + 3H2 C6H12 H = 120 kJ mol1 H = 210 kJ mol1 Explain how this information can be used to support the statement that structure B is more stable than structure A. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (3) (Total 5 marks) 39. Which compound can exist as optical isomers? A. B. C. D. H2NCH2COOH CH2ClCH2Cl CH3CHBrI HCOOCH3 (1) 40. Which product is formed by the reaction between CH2CH2 and HBr? A. B. C. D. CH3CH2Br CH2CHBr BrCHCHBr CH3CHBr2 (1) 27 41. How many lines are present in the 1H NMR spectrum of C(CH3)4?) A. B. C. D. 1 3 4 12 42. In which of the following ways does benzene, C 6H6, react? I. II. III. A. B. C. D. I only III only I and II only II and III only (1) Combustion Hydrogenation Substitution 43. Which reaction(s) involve(s) the formation of a positive ion? I. II. A. B. C. D. I only II only Both I and II Neither I nor II (1) CH3CH2CH2Br + OH- (CH3)3CBr + OH- 28 44. What is the major product formed when a mixture of CH3CH2OH and concentrated H2SO4 is heated strongly? A. B. C. D. CH3CH3 CH3CH2SO4 CH3COOH CH2CH2 (1) 45. This question refers to the compounds in the following reaction scheme. NaOH C 3 H7 Br A C 3 H8 O B oxidation C 3 H6 O C oxidation C 3 H6 O 2 D (a) The 1HNMR spectra of C and D both show three peaks with area ratios of 3:2:1. The infrared spectra of C and D both show sharp absorptions close to 1720 cm-1. (i) Explain what this spectral information indicates about the structure of C and D, and deduce their structures. ................................................................................................... ................................................................................................... ................................................................................................... ................................................................................................... ................................................................................................... ................................................................................................... ................................................................................................... ................................................................................................... (5) (ii) Suggest two infrared ranges in which there would be absorption in the spectrum of D but not in that of C. ................................................................................................... ................................................................................................... (2) 29 (b) Deduce the structure of B and predict the ratio of areas under the peaks in its 1HNMR spectrum. ......................................................................................................... ......................................................................................................... (2) (c) State a suitable reagent for the oxidation of B to C and C to D. Explain how the oxidation of B to C could be achieved without further oxidation to D. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (3) (d) The conversion of A to B takes place by an SN2 mechanism. State what is meant by the term SN2 and describe, by using "curly arrows" to show the movement of electron pairs, the mechanism of this conversion. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (6) (e) Deduce how the rate of reaction of A with NaOH would compare with that of the compound CH2CH2CH2Cl with NaOH. Explain your answer by referring to Table 10 of the Data Booklet. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (2) 30 (f) B and D react with each other when heated with concentrated sulfuric acid. State the name of this type of reaction and deduce the structure of the product. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... the ......................................................................................................... (2) (g) Write structure of an ester isomer of D and explain why it is less soluble in water than D. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (3) (Total 25 marks) 46. This question is based on the following reaction scheme. C5H10 W (a) C5H11Br X and Y Z C5H12O W has the structure H 3C C H C H CH 2 CH 3 (i) Give the structure of the geometrical isomer of W. (1) 31 (ii) Explain why W has a geometrical isomer. .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... (2) (iii) State the full name of W. .......................................................................................................................... (2) (b) (i) State the name of the reaction mechanism by which W is converted to X and Y. .......................................................................................................................... (1) (ii) The product Y can exist as optical isomers. Deduce the structure of Y and explain why it shows optical isomerism. .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... (2) (iii) Write equations (using "curly arrows" to represent the movement of electron pairs) to show the mechanism of the reaction in which X is formed. (4) 32 (iv) Markovnikov's rule is sometimes useful in predicting the major product in this type of reaction. Explain why this rule cannot be used to predict whether X or Y would be the major product. .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... (2) (c) The conversion of X to Z involves nucleophilic substitution by an SN1 mechanism. (i) Identify the species responsible for the nucleophilic attack. .......................................................................................................................... (1) (ii) State and explain how the rate of the S N1 reaction for each of the following, using the same nucleophile as in (c)(i), compares with that of X. (CH3)3CBr ...................................................................................................... .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... (6) C6H5Br .............................................................................................................. .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... (Total 21 marks) 47. The pKb values of some amines are shown in Table 16 of the Data Booklet. Write an equation for the reaction of ethylamine with water. State and explain how the basicity of ethylamine compares to that of ammonia. ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... 33 ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... (Total 4 marks) 48. Which compound has the lowest boiling point? A. B. C. D. CH3CH2CH(CH3)CH3 (CH3)4C CH3CH2CH2CH2CH3 CH3CH2OCH2CH3 (1) 49. Which species will show optical activity? A. B. C. D. 1-chloropentane 3-chloropentane 1-chloro-2-methylpentane 2-chloro-2-methylpentane (1) 50. What type of reaction does the equation below represent? CH2=CH + Br2 BrCH2CH2Br A. B. C. D. substitution condensation reduction addition (1) 34 51. The alkanes are a homologous series of saturated hydrocarbons. State the meaning of each of the following terms. (i) homologous series ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) (ii) hydrocarbon ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (1) (iii) saturated ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (1) (Total 4 marks) 52. (a) (i) State and explain the trend in the boiling points of the first five alkanes. ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... (2) (ii) Explain why the enthalpies of combustion of alkanes are negative values. ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... (1) 35 (b) State the products of the complete combustion of alkanes. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) (Total 5 marks) 53. The plastic PVC, poly(chloroethene), is made from the monomer chloroethene, C 2H3Cl, by a polymerization reaction. (i) Draw the structural formula of chloroethene. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (1) (ii) State the type of polymerization reaction that occurs to make poly(chloroethene) and identify the structural feature needed in the monomer. ......................................................................................................... ......................................................................................................... (2) (iii) Draw the structure of the repeating unit of poly(chloroethene). ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (1) (iv) Explain why monomers are often gases or volatile liquids, whereas polymers are solids. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (2) (Total 6 marks) 36 54. Hexanedioic acid and 1,6-diaminohexane react together to form a synthetic polymer. There are many natural polymers, some of the most familiar being proteins formed from 2-amino acids. (i) Give the structural formula of each monomer in the synthetic polymer. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (2) (ii) State the type of polymerization reaction that occurs between these two monomers and identify the structural feature needed in the monomers. ......................................................................................................... ......................................................................................................... (2) (iii) Draw the structure of and state the type of linkage formed in this polymer, and identify the other product of this polymerization reaction. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (3) 37 (iv) The structures of some 2-amino acids are shown in Table 20 of the Data Booklet. Using alanine as an example, explain what is meant by the term optical activity, identify the structural feature that needs to be present and illustrate your answer with suitable diagrams of both isomers. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (3) (v) Identify a 2-amino acid from Table 20 which does not show optical activity. ......................................................................................................... (1) (vi) Polyesters are formed in a similar polymerization reaction to proteins. Their monomers are esters. State one use of esters and identify the two compounds that react together to form the ester ethyl methanoate. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (3) (Total 14 marks) 55. Consider the following compounds. I. II. III. CH3CH2CH(OH)CH3 CH3CH(CH3)CH2OH (CH3)3COH 38 The compounds are treated separately with acidified potassium dichromate(VI) solution. Which will produce a colour change from orange to green? A. B. C. D. I and II only I and III only II and III only I, II and III (1) 56. Which compound reacts most rapidly by a SN1 mechanism? A. B. C. D. (CH3)3CCl CH3CH2CH2CH2Br (CH3)3CBr CH3CH2CH2CH2Cl (1) 57. Which compound shows three different environments for hydrogen atoms in the 1H NMR spectrum? A. B. C. D. CH3CH2CH3 CH2OHCH2OH CH3CH2CH2OH CH3CH(OH)CH3 (1) 58. Which statement is correct regarding the structure of benzene? A. B. C. D. The 1H NMR spectrum of benzene shows six different environments for H atoms. Benzene is a symmetrical, planar molecule with three single and three double bonds. The enthalpy change for the hydrogenation of benzene is less exothermic than that of cyclohexatriene. Benzene undergoes addition reactions more readily than substitution reactions. (1) 39 59. X is an organic compound composed of carbon, hydrogen and oxygen, containing 48.63 % carbon and 8.18 % hydrogen by mass. (a) (b) Calculate the empirical formula of X. (4) The mass spectrum for X is shown below. 100 80 60 Relative abundance 40 20 0 0 10 20 30 40 m/z 50 60 70 80 [Source: NIST Mass Spec Data Center, S E Stein, director, "IR and Mass Spectra" in NIST Chemistry WebBook, NIST Standard Reference Database Number 69, Eds. P J Linstrom and W G Mallard, July 2001, National Institute of Standards and Technology, Gaithersburg MD, 20899 (http://webbook.nist.gov)] (i) (ii) Deduce, giving a reason, the molecular formula of X. (2) Identify the formulas of the fragment ions with m/z values of 45 and 29. (2) 40 (c) The infrared spectrum of X is shown below. 100% Transmittance / % 0 4000 3000 2000 1600 1200 800 Wavenumber / cm 1 [Source: NIST Standard Reference Data Program Collect (C) 2003 copyright by the U.S. Secretary of Commerce on behalf of the United States of America. All rights reserved] Using the above spectrum, (i) (ii) (d) explain why X is not a carboxylic acid. (1) identify, giving reasons, three bonds that are present in X. (3) Deduce the most likely structural formula of X based on your answers to (b) and (c). State the name of X and give one use of compounds belonging to this homologous series. (3) (e) State and explain the number of peaks compound X will show in its low resolution 1 H NMR spectrum. (2) (f) State the names of two compounds which could react together to produce X. Identify the type of reaction and give an equation for the reaction. (4) (g) (h) (i) Explain the term isomerism. (1) Give structural formulas for two possible isomers of X. (2) Predict, giving a reason, whether or not you would expect X to be water soluble. (1) (Total 25 marks) 41 60. (a) The manufacture of low-density polyethene uses a free-radical reaction mechanism. (i) State the names of the three steps common to most free-radical mechanisms. ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... (2) (ii) One step in the mechanism can be represented as follows: R3C + CH2==CH2 R3CCH2-CH2 Outline what happens in this step, by reference to the electrons involved. ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... ........................................................................................................................... (2) (b) State the type of mechanism and the catalyst used in the manufacture of high-density polyethene. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) (Total 6 marks) 61. The compound methylbenzene, C6H5CH3, was reacted with chlorine under two different conditions. In the presence of aluminium chloride two organic products, F and G, were formed, both with the molecular formula C7H7Cl . Under the other set of conditions three organic products, J, K and L, were formed, with molecular formulas of C7H7Cl, C7H6Cl2 and C7H5Cl3, respectively. 42 (a) Deduce the structures of F and G. F G (2) (b) State the type of mechanism that occurs in the formation of F and G. ...................................................................................................................................... (1) (c) Write equations, using curly arrows to represent the movement of electron pairs, to show the mechanism of the reaction in which either F or G is formed. Use Cl+ to represent the attacking species. (3) (d) Deduce the structures of compounds J, K and L. J K L (3) 43 (e) State the type of mechanism that occurs in the formation of J, K and L. ...................................................................................................................................... (1) (f) Write an equation to show the initiation step that occurs before either J, K or L can be formed, and state the condition needed. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (2) (g) Write equations to show two propagation steps in the mechanism for the formation of compound K. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (2) (h) Write an equation to show a termination step in which compound L is formed. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (1) (i) Predict, giving a reason, whether methylbenzene or compound L undergoes nitration more readily. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (3) (Total 18 marks) 44 62. The compound 2-bromobutane, CH3CHBrCH2CH3 , can react with sodium hydroxide to form compounds M, N and O. Compound M, C4H10O, exists as a pair of optically active isomers. Compounds N and O, C4H8, are structural isomers, and compound O exists as a pair of geometrical isomers. (a) Draw diagrams to show the relationship between the two isomers of M. (2) (b) Draw diagrams to show the shapes of the two isomers of O. (2) (c) Write equations, using curly arrows to represent the movement of electron pairs, to show the mechanism of the reaction in which N is formed. (3) (Total 7 marks) 63. Which compound is a member of the same homologous series as 1-chloropropane? A. B. C. D. 1-chloropropene 1-chlorobutane 1-bromopropane 1,1-dichloropropane (1) 45 64. Which formula is a correct representation of pentane? A. B. C. D. CH3CH2CHCH2CH3 (CH3CH2)2CH3 CH3(CH2)3CH3 CH3(CH3)3CH3 (1) 65. What is the organic product of the reaction between ethanol and ethanoic acid? A. B. C. D. CH3CHO CH3COOCH3 CH3CH2COOCH3 CH3COOCH2CH3 (1) 66. Explain why the incomplete combustion of hydrocarbons is harmful to humans. ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... (Total 2 marks) 67. Give the structural formulas for the isomers of molecular formula C 4H10 and state the name of each one. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (Total 4 marks) 68. Several compounds have the molecular formula C3H6O2. 46 Three of them, A, B and C, have the following properties: A is soluble in water and is acidic B and C are neutral and do not react with bromine. (a) Give a structural formula for each of these compounds and name them. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (6) (b) (i) Explain the solubility and acidity of A in water. ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ ................................................................................................ (2) (ii) Write an equation for the reaction of A with sodium hydroxide solution. ................................................................................................ ................................................................................................ (1) (iii) Explain why B and C do not react with bromine. ................................................................................................ ................................................................................................ (1) 47 (c) State and explain which one of A, B or C has the highest boiling point. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (2) (d) (i) Name the class of compounds to which B and C belong and state a use of this class of compounds. ................................................................................................ ................................................................................................ (2) (ii) Name the two classes of compounds used to form B or C, and state the other product formed in this reaction. ................................................................................................ ................................................................................................ (3) (e) Suggest the structural formula of an isomer of C 3H6O2 which does react rapidly with bromine. Name this type of reaction, and describe an observation that can be made during the reaction. ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... (3) (Total 20 marks) 48 69. (a) The reaction of warm aqueous KOH with 1-bromobutane occurs by an SN2 mechanism. Draw the mechanism for this reaction, including the structural formulas of 1-bromobutane, the transition state and the organic product. (4) (b) State and explain how the rate of the above reaction is affected when the concentration of the KOH is doubled. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) (c) State and explain how the rate of reaction of 1-chlorobutane in the above SN2 reaction compares with that of 1-bromobutane. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) (Total 8 marks) 70. Propan-1-ol has the following structural formula. H H C H H C H H C H O H 49 (a) Use Table 18 in the Data Booklet to identify two characteristic infrared absorption ranges for propan-1-ol and state the bonds responsible. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) (b) Deduce the number of peaks and the ratio of the areas of the peaks in the 1HNMR spectrum of propan-1-ol. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) (c) Propan-2-ol is an isomer of propan-1-ol. Draw the structure of propan-2-ol and explain why spectroscopy would be more useful than infrared spectroscopy in distinguishing 1HNMR between the two isomers. Explain your answer with reference to both techniques. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (4) (Total 8 marks) 71. Consider the following steps in the reaction mechanism for the decomposition of nitryl chloride, NO2Cl, into nitrogen dioxide, NO2 and chlorine, Cl2. 1: 2: NO2Cl NO2 + Cl Cl + NO2Cl NO2 + Cl2 50 (a) Write the equation for the overall reaction. ..................................................................................................................................... (1) (b) Define the term activated complex. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (1) (c) (i) Step 1 is the rate-determining step in the above reaction mechanism. State what is meant by the term rate-determining step. .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... (1) (ii) Deduce the molecularity of the rate-determining step. .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... (1) (Total 4 marks) 72. Propanal, CH3CH2CHO (Mr = 58), undergoes complete fragmentation in a mass spectrometer. What is the m/z value of the most intense line in its mass spectrum? A. B. C. D. 15 29 43 58 (1) 73. Which statement is correct about the reaction between methane and chlorine? A. B. C. D. It involves heterolytic fission and Cl- ions. It involves heterolytic fission and Cl radicals. It involves homolytic fission and Cl- ions. It involves homolytic fission and Cl radicals. (1) 51 74. Which formula is that of a secondary halogenoalkane? A. B. C. D. CH3CH2CH2CH2Br CH3CHBrCH2CH3 (CH3)2CHCH2Br (CH3)3CBr (1) 75. Which compound is converted to butanal by acidified potassium dichromate(VI) solution? A. B. C. D. butan-1-ol butan-2-ol butanone butanoic acid (1) 76. (a) Give the structural formulas of the four isomers of molecular formula C4H9Cl. State the name of each one and classify it as primary, secondary, or tertiary. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... 52 ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (8) (b) Each of the isomers reacts with aqueous sodium hydroxide. State what class of compound is produced by this reaction. ...................................................................................................................................... (1) (c) (i) Identify the type of isomer (primary, secondary or tertiary) which will react with aqueous sodium hydroxide almost exclusively by an S N1 mechanism. State the meaning of the symbols in the term SN1 mechanism. ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ (2) (ii) Using the formula RCl to represent a chloroalkane, write an equation for the rate determining step of this reaction. ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ (1) (Total 12 marks) 77. Some organic compounds can undergo dehydration. (a) State what is meant by the term dehydration and give an example of a dehydrating agent. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) 53 (b) Two of the isomers of molecular formula C3H8O can be dehydrated to form a compound of molecular formula C3H6. Give the structural formulas and the names of these three compounds. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (5) (c) (i) State the number of peaks and the ratio of their areas in the 1H NMR spectra of C3H6 and one of the isomers of C3H8O. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (4) (ii) Use Table 18 in the Data Booklet to identify a strong absorption in the infrared spectrum of C3H8O which is not present in C3H6, and a strong absorption in C3H6 which is not present in C3H8O. In each case, state the absorption range and the bond responsible. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) 54 (d) (i) The compound C3H6 can react with bromine. Write an equation for this reaction and name the product. State a visible change which accompanies the reaction. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (3) (ii) Give the full structural formula of the product formed in part (d) (i), and identify, by using an asterisk (*), a chiral carbon atom. State what distinctive property a chiral carbon atom gives to a molecule. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) (e) Name the type of polymerization reaction which C 3H6 undergoes and draw the structure of a section of the polymer chain formed from three monomer molecules. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (2) (f) One of the isomers of formula C3H8O can be oxidized to form two different organic products, depending on the conditions used. Identify an appropriate oxidizing agent. Give structures for the two products and specify the conditions required for the formation of each. ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... 55 ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... ..................................................................................................................................... (5) (Total 25 marks) 78. Methylbenzene, C4H5CH3, reacts with Cl2 to form different products depending on the conditions used. For the gas-phase reaction of C6H5CH3 and Cl2 in ultraviolet light, (a) draw a structural formula for the product C7H7Cl . (1) (b) provide a stepwise mechanism, clearly labelling each step. (5) (c) explain the role of the ultraviolet light. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (1) (Total 7 marks) 79. When hydrogen cyanide reacts with an aldehyde or a ketone the product molecule has one more 56 carbon atom. (a) Give a mechanism for the reaction of hydrogen cyanide with propanone. (4) (b) Write an equation for the acid hydrolysis of this product. State the two functional groups in the organic product. ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... ...................................................................................................................................... (2) (Total 6 marks) 57

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

McGill - CHEM - 110
1.Which pair of elements reacts most readily? A. B. C. D. Li + Br2 Li + Cl2 K + Br2 K + Cl2(1)2.Explain the following statements. (a) The first ionization energy of sodium is (i) less than that of magnesium. .. . . ..(2)(ii)greater than t
McGill - CHEM - 110
MAY 02 SL P3MAY O3 SL P3MAY 04 SL TZ1 PAPER 3MAY O4 TZ2 SL PAPER 3MAY O5 PAPER 3 SL TZ1MAY 05 PAPER 3 SL TZ2NOVEMBER 02 SL PAPER 3NOV. 03 SL P3SL NOV 04 P3D3
UCLA - HIST - 22
Hist 22 Week 8:Decolonization in Southeast Asia: Vietnam in Comparative PerspectiveColonial Southeast Asia in the 19th & 20th Centuries 1800 1942: Dutch rule in the East Indies (aka Indonesia) o The Cultivation System & The Liberal Period o The
UCLA - HIST - 22
History 22 RyanFinal Exam Review*Bring Blue Books* Part I: IDs: Be sure to explain who, what, when, where, why (as applicable)-and be sure to state the significance of each term. Students will answer five of the following (no choice on the exam).
UCLA - HIST - 22
History 22, Ryan Collapse of the USSRMikhail Gorbachev, 1985-91 Generation of 1931 No stalinist legacy No participation in Great Patriotic War Gorbachev Third leadership generation Andropov's proteg 20-25 years younger Reluctant reformer Gorbachev'
UCLA - HIST - 22
November 5, 1990Our Universal CivilizationBy V. S. NAIPAULI never formulated the idea of the universal civilization until 11 years ago, when Itraveled for many months in a number of non-Arab Muslim countries - Iran, Indonesia, Malaysia and Paki
UCLA - HIST - 22
Middle East: Imperialism and Decolonization Scope WWI New States and New Dependencies WWII Decolonization and Incomplete Decolonization (Israel) Divergent Paths (post-war) LegaciesWWI Backdrop: Decaying Ottoman Empire Multi-national, multi-r
Rutgers - MATH - 135
Exam 1 Solutions, Summer '08,1. What is the domain of f ( x) notation.4x ln( x) ? Express your answer using interval x 1Numerator: domain of ln(x) is (0, ) (the log function by definition can only be applied to positive numbers); to make sure
Rutgers - MATH - 135
Math 135, Section F1, Exam 2 Solutions1. Consider the equation: x2y3 + 3 = 5y2 + x a. Find y (x) from this equation.Implicitly differentiating, we obtain:x 2 (3 y 2 y )y 3 (2 x) 10 yy1;2 2 3 y (3x y 10 y ) 1 2 xyy1 2 xy3 3x 2 y 2 10
Rutgers - MATH - 152
Formula sheet for Math 152, Exam 2du u= ln |u| + C ,b adx 1+x2= tan-1 x + C , tan x =sin x cos xln(ab ) = b(ln a) , length =,1 + [f (x)]2 dx ,surface area dx = sin-1 x + C 1-x2 limx0 sin x = 1 . x b = 2 a f (x) 1 + [f (x)]2 n f (k)
Rutgers - MATH - 151
xgafU w k uzC CgBnvdt(fueBtUBfCdfB4B C Q}V s u t r y y g q | y p q c ` g c i g c y b | e c t r i ` b x o l t(| uvys f d d3 uvys eq y i i 3 Hx o uuee vuys f ufe uvys f l h vuys l y y h x
Rutgers - MATH - 151
f x rct kptT g (i xi Wf a ffg db sb Gy(A(ee2G1E ~ r { | uGuyse`uAe$epG`em(1%AeuAe1AyYU t s Y Wb x s f db fbi Wbf sb a s dbf Y sb f f db W g sb x x i i W g sggf Y i a Y a Y i Y Wbi W sg i gif x f db W fbi Wb g epiAytAyYAe1
Rutgers - MATH - 152
Math 152, Spring 2008, Review Problems for Midterm 1 Your first exam is likely to have problems that do not resemble these review problems. (1) Calculate the work done against gravity when a column of height 12 feet and square base of side 2 feet is
Carleton CA - SOCI - 1002
SOCI 1002A: Notes Lecture 1, Intro Lecture Introduction to Sociology II July 3rd, 2008 See outline brochure handout given in class Only ONE Exam, during the FINAL EXAM period. This exam will be worth 100% of your final grade, so use your time wisely
Carleton CA - SOCI - 1002
SOCI 1002A: Notes Lecture 2 Tuesday, July 8th, 2008 Groups: primary conceptual focus of sociology (society, family, friends, co workers) Want to know how and why, and the effects of acts of people in groups. Only interested in individual as a member
Carleton CA - SOCI - 1002
SOCI 1002: Notes Lecture 4 July 15th, 2008 Last week: Social construction of reality = the group not definite; everyone adding something to the emerging social construction of realilty (autpoiesis) deriving from contributions of opinions and ideas th
Carleton CA - SOCI - 1002
SOCI 1002A: Notes Lecture 8 July 31st, 2008 Note: Final The apology Stephen Harper Aboriginal peoples (residential schools) Public realm Today`s presentation Tribute in Motion The Cult of Celebrity Sunday 10th = all questions emailed to you (pick
UCSB - CHEM - 1BL
ME 10 www.me.ucsb.edu click on undergraduat click on sprig '07 course home pages click on ME10- engineering graphics call the teacher casey when installin ips ANSI If goal is design cad is useful Machine shop: me12S Projects: ME97 & 197 First quiz kn
UCSB - CHEM - 1BL
Sean Feliciano April 3rd, 2007 Homework #1 2) I think an average engineer goes over the designs they are working on every day. Once they have checked their designs or finished them. They begin working on the project. They tell the people that are wor
UCSB - CHEM - 1BL
Sean Feliciano April 20, 2007 8259285 Project #1 Why I chose this assembly? - I have been using this same style of pencil since about my sophomore year of high school. I never looked at it as anything but a mechanical pencil. I took it apart several
UCSB - ME - 6
LR 1 From part one we found that the vo1 value was 2.5 volts. So then we applied that voltage to the circuit that was drawn out on Figure 6.1(b). Then we measured v02 with the multimeter and the value was 1.251. There was no error in our values compa
UCSB - ME - 6
LR 1 We set up the circuit as the Figure 4.1 had drawn out. Once the circuit was set up, we then made the capacitors and the multimeter, a very small resistor, in parallel. Then since a capacitor and a resistor share the same voltage, the read out fr
N.C. State - BUS - 330
Human Resource Management Chapter 5 I. The Process of Human Resource Planning A. Organizations need a clear idea o the strengths and weaknesses of their existing labor force and must know what they want to be doing in the future. B. Human Resource Pl
N.C. State - BUS - 330
Chapter 7 I. Training linked to Organizational Needs A. Training- An organization's planned efforts to help employees acquire job-related skills, knowledge, abilities, and behaviors, with the goal of applying these on the job 1. Teaches behaviors and
N.C. State - BUS - 330
Human Resource Management Chapter 6 I. Selection Process: Personnel Selection- The process through which organizations make decisions about who will or will not be allowed to join the organization A. Steps: Screening Applications and resumes, Testing
N.C. State - BUS - 330
Ch. 8 I. Process of Performance Management A. Performance Management- Managers ensure that employees' activities and outputs contribute to the organization's goals B. Performance Appraisal- Measurement of specified areas of an employee's performance
N.C. State - BUS - 330
Human ResourcesPedro Payatos Genoves Eric Washington Heather Inman Fernando MuxiThe History of Human Resource Management: What major landmark laws made HR necessary Equal Pay Act (1963): prohibited discrimination of pay based on a person's gender
University of the Philippines Diliman - PHY - 71
3rd LE ANSWER KEY (SUMMER 2007) 1. D 2. B 3. D 4. C 5. B 6. D 7. A 8. B 9. D 10. A 11. A 12. C 13. E 14. E 15. B 16. B 17. A 18. D 19. D 20. E 21. C 22. A 23. D 24. E 25. D 26. C 27. D 28. B 29. D 30. C 31. C 32. A 33. A 34. E 35. A 36. E 37. B 38. C
Cornell - AEM - 2210
Reporting and Interpreting Property, Plant, and Equipment; Natural Resources; and IntangiblesChapter 8Copyright 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.8-2Understanding The BusinessInsufficient capacity results in lost
University of the Philippines Diliman - PHY - 71
Answer Key for the Physics 71 Final Exam 1st sem AY 2005-2006 Set A: 1. A 2. D 3. D 4. A 5. E 6. A 7. A 8. B 9. D 10. E 11. C 12. A 13. A 14. C 15. A 16. D 17. B 18. C 19. B 20. D 21. A 22. B 23. D 24. C 25. E 26. B 27. B 28. A 29. D 30. C 31. B 32.
University of the Philippines Diliman - PHY - 72.1
Measuring Unknown Resistances using Different MethodsPeppermint, Kunoichi MDE National Institute of Physics UP Diliman, QCI.AbstractThis experiment is for the purpose of determining the resistance of different resistors withoutusing the ohmme
University of the Philippines Diliman - CHEM - 16
Date Performed: Experiment No. 4 Electrolytes and Non-electrolytes I. Objectives: >To be able to note down which ions are better conductors than others. >To be able to see determine which of the solutions used are strong or weak electrolytes. II. Dia
University of the Philippines Diliman - CHEM - 16
Roucelle T. PestaoDate Performed: Experiment 11 Qualitative Analysis & Identification of Unknown Ions I. Objectives: >To be able to identify the unknown solution. II. Diagrams/Figures for Special Set-ups: None III Outline/Schematic Diagram of Proced
University of the Philippines Diliman - CHEM - 16
Roucelle T. PestaoDate Performed: Experiment 9 Flame Test I. Objectives: > to be able to determine the colors produced by the solutions of BaCl 2, CaCl2, CuCl2, KCl, NaCl. >to be able to determine the colors produced by the unknown solution and dete
University of the Philippines Diliman - CHEM - 16
Date Performed: Experiment 8 Calorimetry I. Objectives: > to determine the heat capacity of the calorimeter. > to determine the enthalpy of reaction of nitric acid and sodium hydroxide. II. Diagrams/Figures for Special Set-ups:III Outline/Schematic
University of the Philippines Diliman - CHEM - 16
Date Performed: Experiment no. 7 Gases I. Objectives: > to be able to see the three gas laws (Boyle's law, Charles' law and the Ideal gas law) in action. II. Diagrams/ Figures for Special Set-ups: Eq1. PV = k (constant) Eq2. P = k x (1/V) Eq3. V/T =
University of the Philippines Diliman - CHEM - 16
Date Performed: Experiment No. 6 Some Aspects of Corrosion I. Objectives: >to observe the corrosion of iron >to incorporate more oxidizable metal in combination with iron to prevent corrosion >to incorporate less oxidizable metal in combination with
University of the Philippines Diliman - CHEM - 16
ROUCELLE T. PESTAO Date Performed: Experiment 5 Oxidation Reduction I. Objectives: >to be >to be >to be >to be able able able able to to to to balance oxidation-reduction reactions. see such reaction in action see the over-all trend in the oxidizing
University of the Philippines Diliman - CHEM - 16
Date Performed: Experiment 16 Relative Strengths of Acids and Bases I. Objectives: II. Diagrams/Figures for Special Set-ups: III Outline/Schematic Diagram of Procedure.: 1. Relative Strengths of ACIDS 1.1 To 1M CH3COONa in a icro test tube add 4 drop
University of the Philippines Diliman - CHEM - 16
Date Performed: Experiment 14 Solubility and Heats of Solution I. Objectives -to explore the solubility of several solutes in different solvents. II. Diagrams/Figures for Special Set-ups: None for this expt. III Outline/Schematic Diagram of Procedure
University of the Philippines Diliman - CHEM - 16
Date Performed: Experiment 17 Colligative Properties I. Objectives: -observe 2 colligative properties (freezing pt. depression and boiling pt. elevation) II. Diagrams/Figures for Special Set-ups: None for this expt. III Outline/Schematic Diagram of P
University of the Philippines Diliman - CHEM - 16
Date Performed: Experiment 13 pH Determination I. Objectives: >determine whether the solute in solution is an acid or a base. >determine pH of different solutions >observe the effect of dilution in the pH of a solution II. Diagrams/Figures for Specia
University of the Philippines Diliman - IE - 31
Department of Industrial Engineering and Operations Research College of Engineering Industrial Engineering 31 Industrial Organization and Management 1st Semester AY 2008-2009 1.0 Course Number: IE 31 2.0 Course Name: Industrial Organization and Manag
University of the Philippines Diliman - IE - 21
IE 21: Industrial Materials and Processes, 1st Semester AY 2008 2009INSTRUCTOR CONSULTATION HOURS E-MAIL ADDRESSMs. Mili-Ann M. Tamayao WF 11:00 AM - 12:00 NN, 1:00 PM 5:00 PM mmtamayao@gmail.comPREREQUISITES: CREDIT: COURSE GOALS:ES 1, Che
Baylor - PSC - 2302
-History makes us expect tyrony- One person controlling -Luding is Anarchy- living without government, no police, no army, no legal system. -Democracy- the gov. doing what the people want most of the time. This doesn't guarante prosperity, but does p
Baylor - PSC - 2302
1. President Bush recently chose _ to head the investigation of the World Trade Center. A. Ponce de Leon B. Clark Gabble C. Robert E. Lee D. Henry Kissinger 2. As a residence of this congressional district, your congressmen is A. Ramsey Clark B. Clar
Baylor - MGT - 3305
Chapter 2 "Individual Differences: Personality & Ability" Nature of Personality Personality The pattern of relatively enduring ways that a person feels, thinks, and behaves Identical Twin Study - Purpose: Discover extent personality is determined b
Baylor - ECO - 1301
EXAM 4 ECONOMICS & BUS. HISTORY Lecture Notes Minimum WageDclass- Fallen or lowered in class, rank, or social position Industrial proletariatSherman Anti-trust act- as the first United States federal government action to limit monopolies. Clayton act
Baylor - BUS - 1301
Answer Guide Test 2 Fall 2005The following represent the guidelines used to grade the second test in Business 1301, Fall 2005. For reference purposes please consider the following as you compare your test answers to these answers in the Guide: Answ
Baylor - CSS - 3305
Communication: any process by which one minds affects another mind Mind: any sign process. that which process signsSign: a stimulus even that directs the attention of the organism to something other than itself Symbol: a major class of signs that h
UC Riverside - BUS - 107
1.) Predictions might properly be defined as: knowing when events will occur.2. The early writers who set down the classical viewpoint on management were" managers and consultants.3. Max Weber saw bureaucracy as an ideal type of organization that
UC Riverside - BUS - 107
Akshat Kohli TA: Yang Tang BUS 107 022The Bendix Corporation Case AnalysisProblem Identification: Charles Post was appointed as the vice president of the Bendix Corporation, and as a senior leader he was responsible for the purchases made by the
UC Riverside - BUS - 107
Akshat Kohli Mad Ludwig Case Study Problem Identification: Ludwig Fullfeder organized the Fullpeder Pen Company ten years ago and assigned himself as the president and the general manager of all of its operations. Marco Pen Industries soon purchased
UC Riverside - BUS - 107
107quizCheck Your Progress.1. The contingency model of organizational behavior states that A. There are clear rules to explain all behaviors in organizations B. The effectiveness of a particular style of management is the same in all situations C
UC Riverside - BUS - 107
1.) 2.) 3.) 4.) 5.) 6.) 7.) 8.)9.) 10.) 11.) 12.) 13.) 14.)Leniency: Perceiving the job performance as too good (i.e. all A's) Projection: Believing that other people think and feel as I do (they don't necessarily) Fixed interval reinforcement: M
UC Riverside - BUS - 107
On average, the retail position scored around 4-6 in the dimensions of the Job Characteristic Model. Each score takes into consideration both perspectives from employees and the employer's expectancy. Each of the job characteristics has its own basic
UC Riverside - BUS - 107
Akshat Kohli TA: Yang Tang BUS 107 022Leon Pope Case AnalysisProblem Identification: Steve Gibson is not an effective foreman as he is unable to manage all his workers well, specifically Leon Pope, who is not efficient enough at his job of unload
UC Riverside - BUS - 108
Fundamental Cornerstones of Managerial AccountingChapter ThirteenStatement of Cash FlowsHeitger/Mowen/HansenCopyright 2008 Cengage Learning South-Western.1Statement of Cash Flows Details the sources and uses of cash Provides information
UC Riverside - BUS - 108
Fundamental Cornerstones of Managerial AccountingChapter TwelveCapital Investment DecisionsHeitger/Mowen/HansenCopyright 2008 Cengage Learning South-Western1Capital Investment Decisions Long range decisions involving opportunities to inve
UC Riverside - BUS - 108
Cornerstones of Managerial Accounting 2eChapter NineFlexible Budgets and Overhead AnalysisHeitger/Mowen/HansenCopyright 2008 Cengage Learning South-Western.1Objective # 1Prepare a flexible budget, and use it for performance reporting.2
UC Riverside - BUS - 108
Fundamental Cornerstones of Managerial AccountingChapter TenPerformance Evaluation, Variable Costing, and DecentralizationHeitger/Mowen/HansenCopyright 2008 Cengage Learning South-Western.1Objective # 1Explain how and why firms choose