Previous Test 3
11 Pages

Previous Test 3

Course Number: ACG 203, Fall 2009

College/University: UNC Wilmington

Word Count: 2460

Rating:

Document Preview

Accounting 203 Test 3 Chapters 8,9 Spring 2005 Name_________________________ Section______Row_______ 1. A favorable material price variance coupled with an unfavorable material usage variance would most likely result from: A) the purchase and use of lower than standard quality material. B) the purchase and use of higher than standard quality material. C) labor efficiency problems. D) machine efficiency problems....

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> North Carolina >> UNC Wilmington >> ACG 203

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

203 Accounting Test 3 Chapters 8,9 Spring 2005 Name_________________________ Section______Row_______ 1. A favorable material price variance coupled with an unfavorable material usage variance would most likely result from: A) the purchase and use of lower than standard quality material. B) the purchase and use of higher than standard quality material. C) labor efficiency problems. D) machine efficiency problems. 2. If the labor efficiency variance is unfavorable, then: A) standard hours allowed for the actual output exceeded actual hours. B) the actual rate exceeded the standard rate. C) actual hours exceeded standard hours allowed for the actual output. D) the standard rate exceeded the actual rate. 3. Variable manufacturing overhead is applied to products on the basis of standard direct labor-hours. If the direct labor efficiency variance is unfavorable, the variable overhead efficiency variable will be: A) either favorable or unfavorable. B) favorable. C) zero. D) unfavorable. 4. The terms "standard quantity allowed" or "standard hours allowed" means: A) the actual output in units multiplied by the standard input allowed. B) the actual output in units multiplied by the standard output allowed. C) the standard output in units multiplied by the standard input allowed. D) the actual input in units multiplied by the standard output allowed. Version 2 Page 1 5. The following materials standards have been established for a particular product: S ta n d a r d q u a n tity p e r u n it o f o u tp u t ... S ta n d a r d p r ic e ..................................... 5 .3 m e te r s $ 1 7 .2 0 p e r m e te r T h e fo llo w in g d a ta p e rta in to o p e ra tio n s c o n c e rn in g th e p ro d u c t fo r th e la s t m o n th : A A A A c tu c tu c tu c tu al al al al m a te r ia ls p u r c h a s e d ................... c o s t o f m a te r ia ls p u r c h a s e d ....... m a te r ia ls u s e d in p r o d u c tio n ...... o u tp u t ......................................... 8 ,1 0 0 m e te r s $ 1 4 1 ,3 4 5 7 ,6 0 0 m e te r s 1 ,4 0 0 u n its What is the materials price variance for the month? A) $8,725 U B) $8,600 U C) $3,141 U D) $2,025 U 6. The following materials standards have been established for a particular product: S ta n d a r d q u a n tity p e r u n it o f o u tp u t ... S ta n d a r d p r ic e ..................................... 5 .3 m e te r s $ 1 7 .2 0 p e r m e te r T h e fo llo w in g d a ta p e rta in to o p e ra tio n s c o n c e rn in g th e p ro d u c t fo r th e la s t m o n th : A A A A c tu c tu c tu c tu al al al al m a te r ia ls p u r c h a s e d ................... c o s t o f m a te r ia ls p u r c h a s e d ....... m a te r ia ls u s e d in p r o d u c tio n ...... o u tp u t ......................................... 8 ,1 0 0 m e te r s $ 1 4 1 ,3 4 5 7 ,6 0 0 m e te r s 1 ,4 0 0 u n its What is the materials quantity variance for the month? A) $2,025 U B) $8,600 U C) $3,096 U D) $3,141 U Version 2 Page 2 7. The standard cost card for one unit of a certain finished product shows the following: S ta n d a rd Q u a n tity o r H ours 10 pounds 2 .5 h o u r s 1 .5 h o u r s S ta n d a rd P r ic e o r R a te $ ? per pound $16 per hour $10 per hour D ir e c t m a te r ia ls .................................. D ir e c t la b o r ........................................ V a r ia b le m a n u f a c tu r in g o v e r h e a d ...... If the total standard variable cost for one unit of finished product is $85, then the standard price per pound for direct materials is: A) $4.60. B) $5.90. C) $3.00. D) $1.74. 8. The Cox Company uses standard costing. The following data are available for April: A c tu a l q u a n tity o f d ir e c t m a te r ia ls u s e d ........ S ta n d a r d p r ic e o f d ir e c t m a te r ia ls .................. M a te r ia l q u a n tity v a r ia n c e ............................. 1 2 ,2 0 0 g a llo n s $ 4 p e r g a llo n $ 2 ,0 0 0 u n f a v o ra b le The standard quantity of material allowed for April production is: A) 11,700 gallons. B) 14,200 gallons. C) 10,200 gallons. D) 12,700 gallons. 9. The Swenson Company has a standard costing system. The following data are available for June: A c tu a l q u a n tity o f d ir e c t m a te r ia ls p u r c h a s e d ..... S ta n d a r d p r ic e o f d ir e c t m a te r ia ls ........................ M a te r ia l p r ic e v a r ia n c e ........................................ M a te r ia l q u a n tity v a r ia n c e ................................... The actual price per pound of direct materials purchased in June is: A) $4.20. B) $3.92. C) $4.32. D) $4.08. 3 5 ,0 0 0 p o u n d s $4 per pound $ 7 ,0 0 0 u n f a v o r a b le $ 4 ,2 0 0 fa v o r a b le Version 2 Page 3 10. Palo Corp. manufactures one product with a standard direct labor cost of 2 hours at $6.00 per hour. During March, 500 units were produced using 1,050 hours at $6.10 per hour. The unfavorable direct labor efficiency variance is: A) $105. B) $305. C) $100. D) $300. 11. The following labor standards have been established for a particular product: S ta n d a r d la b o r h o u r s p e r u n it o f o u tp u t ...... S ta n d a r d la b o r r a te ...................................... 8 .7 h o u r s $ 1 8 .1 0 p e r h o u r T h e fo llo w in g d a ta p e rta in to o p e ra tio n s c o n c e rn in g th e p ro d u c t fo r th e la s t m o n th : A c tu a l h o u r s w o r k e d ........... A c tu a l to ta l la b o r c o s t ......... A c tu a l o u tp u t ....................... 3 ,8 0 0 h o u rs $ 6 7 ,6 4 0 5 0 0 u n its What is the labor efficiency variance for the month? A) $11,095 U B) $9,955 F C) $11,095 F D) $9,790 F Use the following to answer questions 12-15: The Odle Company makes and sells a single product called a Kitt. Odle employs a standard costing system. Each Kitt has a standard cost of 5 pounds of material at $12 per pound and 0.9 direct labor hours at $15 per hour. There were no inventories of any kind on June 1. During June, the following events occurred: - Purchased 17,000 pounds of material at a total cost of $190,000. - Used 15,000 pounds of material to produce 2,400 Kitts. - Used 1,900 hours of direct labor time at a total cost of $38,000. 12. The direct labor rate variance would be A) $15,200 U. B) $ 2,000 debit. C) $ 9,500 U D) $ 9,500 F Version 2 Page 4 13. The direct labor efficiency variance would be A) $3,900 credit. B) $7,500 F C) $5,600 U D) $5,600 F 14. The Material Price Variance would be A) $14,000 U B) $10,000 F C) $10,000 debit. D) $14,000 F 15. The Direct Materials Quantity Variance would be A) $60,000 F B) $60,000 U C) $36,000 debit. D) $46,000 U Use the following to answer questions 16-19: The Thompson Company uses standard costing has and established the following direct material and direct labor standards for each unit of Lept. D ir e c t m a te r ia ls ......... D ir e c t la b o r ............... 2 g a llo n s a t $ 4 p e r g a llo n 0 .5 h o u r s a t $ 8 p e r h o u r D u r in g S e p te m b e r, th e c o m p a n y m a d e 6 ,0 0 0 L e p ts a n d in c u r r e d th e fo llo w in g c o s ts : D ir e c t m a te r ia ls p u r c h a s e d ......... D ir e c t m a te r ia ls u s e d .................. D ir e c t la b o r u s e d ......................... 1 3 ,4 0 0 g a llo n s a t $ 4 .1 0 p e r g a llo n 1 2 ,6 0 0 g a llo n s 2 ,8 0 0 h o u r s a t $ 7 .6 5 p e r h o u r 16. The material price variance for September was: A) $1,260 unfavorable. B) $1,340 favorable. C) $1,340 unfavorable. D) $1,260 favorable. 17. The material quantity variance for September was: A) $2,400 unfavorable. Version 2 Page 5 B) $5,740 unfavorable. C) $5,600 unfavorable. D) $2,460 unfavorable. 18. The labor rate variance for September was: A) $ 980 unfavorable. B) $1,530 unfavorable. C) $ 980 favorable. D) $ 280 favorable. 19. The labor efficiency variance for September was: A) $ 1,600 favorable. B) $ 3,200 favorable. C) $33,600 favorable. D) $22,400 favorable. 20. A static budget: A) should be compared to a flexible budget to assess how well costs were controlled. B) represents the best way to set spending targets for managers. C) should be compared to actual costs to assess how well costs were controlled. D) is valid for only one level of activity. 21. The variable overhead efficiency variance is most effective in measuring: A) excessive usage of overhead resources. B) the difference between actual hours utilized in production and the standard hours allowed at a certain level of output. C) the difference between actual variable overhead costs incurred during the period and the budget allowance based on actual input. D) the difference between actual variable overhead costs incurred during the period and the budget amount based on the time that should have been expended in producing at a certain level of activity. 22. The higher the denominator level of activity: A) the lower the cost per unit of product. B) the less likely is the occurrence of a volume variance. C) the more profitable operations likely will be. D) the higher the cost per unit of product. 23. In a standard cost system, the volume variance will be unfavorable when: A) the standard hours allowed for the output of the period are less than the Version 2 Page 6 denominator hours. B) the standard hours allowed for the output of the period are greater than the actual hours incurred. C) actual hours are less than the denominator hours. D) actual hours are greater than the denominator hours. 24. At Eady Company, maintenance is a variable cost that varies directly with machinehours. The performance report for July showed that actual maintenance costs totaled $8,650 and that the associated spending variance was $250 favorable. If 5,000 machinehours were actually worked during July, the budgeted maintenance cost per machinehour was: A) $1.83. B) $1.73. C) $1.78. D) $1.68. 25. The Ammon Company uses a standard cost system in which manufacturing overhead is applied to units on the basis of machine-hours. During July, the company budgeted $350,000 in manufacturing overhead cost at a denominator activity of 25,000 machinehours. At standard, each unit of finished product requires 5 machine-hours. The following cost and activity were recorded during July: Total actual manufacturing overhead cost incurred ...... $325,000 4,600 Units of product completed ........................................... 23,000 Actual machine-hours worked ...................................... The amount of overhead cost that the company applied to work in process for July was: A) $322,000. B) $292,500. C) $325,000. D) $315,000. Version 2 Page 7 Use the following to answer questions 26-28: Barrick Company has established a flexible budget for manufacturing overhead based on direct labor-hours. Total budgeted costs at 200,000 direct labor-hours are as follows: V a r ia b le c o s ts (to ta l): P a c k in g s u p p lie s .............. I n d ir e c t la b o r ................... F ix e d c o s ts (to ta l): U tilitie s ............................ R e n t ................................. I n s u r a n c e ......................... $ 1 2 0 ,0 0 0 $ 1 8 0 ,0 0 0 $ 1 0 0 ,0 0 0 $ 4 0 ,0 0 0 $ 2 0 ,0 0 0 26. The flexible budget for factory overhead would show that the variable factory overhead cost per direct labor-hour is: A) $0.90. B) $1.80. C) $0.60. D) $1.50. 27. At an activity level of 170,000 direct labor-hours, the flexible budget for factory overhead would show the budgeted amount for utilities as: A) $140,000. B) $160,000. C) $100,000. D) $ 85,000. 28. If Barrick Company plans to operate at 180,000 direct labor-hours during the next period, the flexible budget would show indirect labor costs of: A) $270,000. B) $162,000. C) $171,000. D) $180,000. Version 2 Page 8 Use the following to answer questions 29-33: Franklin Glass Works uses a standard cost system in which manufacturing overhead is applied to units of product on the basis of direct labor-hours. Each unit requires two standard hours of labor for completion. The denominator activity for the year was based on budgeted production of 200,000 units. Total overhead was budgeted at $900,000 for the year, and the variable overhead rate was $3.00 per unit. The actual data pertaining to the manufacturing overhead for the year are presented below: Actual Production--------------198,000 units Actual direct labor hours------440,000 dlh Actual Variable overhead ----$352,000 Actual fixed overhead --------$575,000 29. Franklin's variable overhead efficiency variance for the year is: A) $33,000 favorable. B) $70,400 unfavorable. C) $66,000 unfavorable. D) $70,400 favorable. 30. Franklin's variable overhead spending variance for the year is: A) $52,000 favorable. B) $52,000 unfavorable. C) $85,000 favorable. D) $85,000 unfavorable. 31. Franklin's fixed overhead budget variance for the year is: A) $85,000 unfavorable. B) $85,000 favorable. C) $52,000 favorable. D) $52,000 unfavorable. 32. Franklin's fixed overhead volume variance for the year is: A) $25,000 favorable. B) $3,000 unfavorable. C) $55,000 unfavorable. D) $19,000 favorable. 33. The fixed overhead applied to Franklin's production for the year is: A) $352,000. Version 2 Page 9 B) $300,000. C) $484,200. D) $297,000. Version 2 Page 10 Answer Key 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. A C D A D A C A A D B C A D C C A C A D B A A C A D C B C C D B D Version 2 Page 11

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

UNC Wilmington - BLA - 361
A California appellate court held that employees have the right under the Labor Code to discuss their wages. Accordingly, an employer who fires an employee for participating in a group discussion about the fairness of a bonus can sue for wrongful dis
UNC Wilmington - BLA - 361
Chevron lawsuit (re Nigeria)In 1999, a group of Nigerians of the Niger Delta region, where Chevron engages in oil production activities, brought a lawsuit against Chevron in US federal court. The plaintiffs allege that they suffered human rights vio
UNC Wilmington - BLA - 361
Chromium in Groundwater Worries Central Kansas CityKANSAS CITY, Kansas, March 4, 2009) - Residents of the small city of Great Bend, Kansas are worried about the contamination of their groundwater with chromium from a metal electroplating business th
UNC Wilmington - BLA - 361
Filed 2/28/08; pub. order 3/27/08 (see end of opn.)IN THE COURT OF APPEAL OF THE STATE OF CALIFORNIA FOURTH APPELLATE DISTRICT DIVISION THREEJUAN RODRIGUEZ FLORES, Plaintiff and Appellant, v. AUTOZONE WEST, INC., Defendant and Respondent. G038322
UNC Wilmington - BLA - 361
PUBLISHEDUNITED STATES COURT OF APPEALSFOR THE FOURTH CIRCUITUNITED STATES OF AMERICA, Plaintiff-Appellee, v. D. J. COOPER, Defendant-Appellant. No. 05-4956Appeal from the United States District Court for the Western District of Virginia, a
UNC Wilmington - BLA - 361
FOR PUBLICATIONUNITED STATES COURT OF APPEALS FOR THE NINTH CIRCUITTHE DOW CHEMICAL CO.; SHELL OIL COMPANY; SHELL CHEMICAL COMPANY, Plaintiffs-Appellants, v. JERONIMO ANIBAL FLORIAN CALDERON; REYNALDO DIONISIO GARCIA GOMEZ; ESTEBAN ROBERTO ROMERO
UNC Wilmington - BLA - 361
In theUnited States Court of AppealsFor the Seventh Circuit_ No. 05-1144 KEMPER/PRIME INDUSTRIAL PARTNERS, Plaintiff-Appellant, v. MONTGOMERY WATSON AMERICAS, INC., Defendant-Appellee, v. THE PRIME GROUP, INC., Third-Party Defendant. __Appeal fr
UNC Wilmington - BLA - 361
Sick and Dying in SomervilleIn a town of just 1,700 people, Somerville has seen more than its share of babies with birth defects and adults with cancers both disfiguring and deadly. Clearly, the problems are not restricted to any one age, ethnicity
UNC Wilmington - BLA - 361
United States Court of AppealsFOR THE DISTRICT OF COLUMBIA CIRCUITArgued March 25, 2008 No. 05-1244Decided July 11, 2008STATE OF NORTH CAROLINA, PETITIONER v. ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY, RESPONDENT UTILITY AIR REGULATORY GROUP, ET AL., IN
Wisconsin - MATH - 332
UNC Wilmington - BLA - 361
UNITED STATES OF AMERICA, Plaintiff, v. CPC INTERNATIONAL, INC., Defendant. FRANK J. KELLEY, et al., Plaintiffs, v. CPC INTERNATIONAL, INC., Defendant. File No. 1:96-CV-680, File No. 1:96-CV-898 UNITED STATES DISTRICT COURT FOR THE WESTERN DISTRICT O
UNC Wilmington - BLA - 361
Victims of WR Grace & Libby M ining ht tp:/www.grace.com/Media/NewsItem.aspx?ID=1126367Grace Announces Settlement of Asbestos Personal Injury ClaimsCOLUMBIA, Md.-(BUSINESS WIRE)-April 7, 2008-W. R. Grace & Co. (NYSE: GRA) today announced an agreem
UNC Wilmington - BLA - 361
Electrician's Death Results in $1.8 Million Settlement.The widow of an electrician who was killed in 2002 when a cherry-picker truck tipped over has settled a wrongfuldeath lawsuit by agreeing to a payment of more than $1.8 million. Dennis O'Neil wa
UNC Wilmington - MBA - 533
Class VEntrepreneurshipMBA 533-001 The Business Model Entrepreneurial Teams Group Activity (In Class)Copyright 2007, All Rights ReservedProfessor: Jonathan RoweThe Business ModelDefinition: A story that explains how a business works that
UNC Wilmington - MBA - 533
Class VIEntrepreneurshipMBA 533-001 Marketing for Entrepreneurs Startup Operations Entrepreneurial Law Business Model Homework/PresentationsCopyright 2007, All Rights ReservedProfessor: Jonathan RoweEntrepreneurial Marketing 5Cs__ What
UNC Wilmington - MBA - 533
Entrepreneurship - MBA 533 001 Jan/Feb 2007MBA Entrepreneurship Course Schedule Jan/Feb 2007Week 1 - Class 1, Introduction to Entrepreneurship Date: Topics: Reading/Preparation: Thursday, January 11th Course Overview, Introduction to Entrepreneur
UNC Wilmington - MBA - 533
TimmonsSpinelli: New Venture Creation: Entrepreneurship for the 21st Century, Seventh EditionI. The Entrepreneurial Mind for an Entrepreneurial Society1. The Entrepreneurial Mind: Crafting a Personal Entrepreneurial Strategy The McGrawHill Comp
UNC Wilmington - MKT - 341
CENTRAL LIMIT THEOREM STATES: Drawing repeated samples of size n from any distribution with standard deviation, @ , and mean, U, will result in a sampling distribution of X(bar) . The sampling distribution of X(bar) will be approximately normally dis
UNC Wilmington - ACG - 203
Chapter 7 Lecture Notes Helpful Hint: Before beginning the lecture, show students the fifth segment from the first tape of the McGraw-Hill/Irwin Managerial/Cost Accounting video library. This segment introduces students to many of the concepts discus
UNC Wilmington - FIN - 332
Finance 332Homework #4 1. How much would a homeowner receive with actual cash-value coverage and replacement cost coverage for a 2-year-old sofa destroyed by a fire? The sofa would cost $5,000 to replace today, cost $3,000 two years ago, and has an
UNC Wilmington - FIN - 332
HW 5 CASE ANALYSIS Bonnie and Todd McDonald Bonnie and Todd McDonald have come to you for assistance in developing an estate plan. From your initial meeting with them, you have gathered the following information. PERSONAL INFORMATION Bonnie McDonald
UNC Wilmington - MKT - 341
Feature ArticleBoosting returns on marketing investmentRules of thumb from the 1960s and '70s are losing their effectiveness. A more rigorous approach is required-one that treats marketing expenditures as investments. David C. Court, Jonathan W.
UNC Wilmington - MKT - 341
1-1Chapter 1An Overview of Contemporary Marketing1-2 cGraw-Hill/Irwin MCopyright 2004 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Marketing"The process of planning and executing the conception, pricing, promotion, and distributio
UNC Wilmington - MKT - 341
1-1 Irwin/McGrawHillCopyright 2001 by The McGrawHill Companies, Inc. All rights reserved. Chapter 5Business-to-Business Markets and Buying Behavior1-2 cGraw-Hill/Irwin M Irwin/McGrawHillCopyright 2001 by The McGrawHill Companies, Inc. All
UNC Wilmington - MKT - 341
1-1Chapter 6Marketing Research and Decision Support Systems1-2 cGraw-Hill/Irwin MCopyright 2004 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.After studying this chapter, you should be able to:Understand the purpose and function
UNC Wilmington - MKT - 341
1-1Chapter 7Market Segmentation and Targeting1-2 cGraw-Hill/Irwin MCopyright 2004 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.After studying this chapter you should be able to: Define and explain market segmentation, target marke
UNC Wilmington - MKT - 341
1-1Chapter 12Price Determination and Pricing Strategies1-2 cGraw-Hill/Irwin MCopyright 2004 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.After studying this chapter, you should be able to: Discuss relationships among price, demand
UNC Wilmington - MKT - 341
1-1Chapter 15Wholesaling and Logistics Management1-2 cGraw-Hill/Irwin MCopyright 2004 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.After studying this chapter you should be able to:Understand wholesaling and describe the three b
UNC Wilmington - MKT - 341
PRINCIPLES OF MARKETINGSUMMER II 2005_ Instructor: Office Hours: Textbook: Prerequisite: Vince Howe 240J Cameron Hall Office Phone: 962-3882 (HOME: 791-1745) e-mail: howe@uncwil.eduMKT 340M-R: 9:00 10:00, R 4:30 6:00 pm. Marketing : Principle
UNC Wilmington - MKT - 341
Marketing isn't somebody's responsibility; marketing is everyone' responsibility.Jack Welch, CEO, 1981-2001 General Electric Co."Innovation and marketing are the only two valuable activities of a firm. The rests are costs."Peter Drucker Managemen
Wisconsin - MATH - 326