GEO 102 Chapter Test
18 Pages

GEO 102 Chapter Test

Course: GEO 102, Winter 2008

School: Oregon State

Word Count: 3288

Rating:

Document Preview

Chapter 8: The Dynamic Planet MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which layer of the planet forms 80 percent of Earth's total volume, and has an average density of 4.5 grams per cm2? A) oceanic crust B) mantle C) continental crust D) core Answer: B 2) Consider a beach environment with large, powerful waves breaking along the shore. Given the...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> Oregon >> Oregon State >> GEO 102

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

8: Chapter The Dynamic Planet MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which layer of the planet forms 80 percent of Earth's total volume, and has an average density of 4.5 grams per cm2? A) oceanic crust B) mantle C) continental crust D) core Register to View Answer2) Consider a beach environment with large, powerful waves breaking along the shore. Given the nature of this environment, which of the following sediments would be least likely to be deposited there? A) sand B) silt and clay C) gravel and sand Register to View Answer3) Tectonic forces A) erode the surface of the earth B) form sedimentary rock C) control soil formation processes D) warp, fold, and uplift rock Register to View Answer4) Continental crust is basically _________, whereas oceanic crust is basically __________. A) thin; thick B) granite; basalt C) basalt; granite D) sima; sial Register to View Answer5) The history of life on Earth is chronicled in which type of rock? A) igneous B) sedimentary C) metamorphic Register to View Answer6) Which of the following is not true of the metamorphism process? A) It can be accomplished by chemical processes. B) It can be accomplished by pressure. C) It involves melting of the original rock. D) It can be accomplished by heat. Register to View Answer7) The Sierra Nevada mountain range in California is an example of A) an exposed batholith B) a lava flow C) an extrusive igneous formation D) a volcano Register to View Answer8) Uniformitarianism assumes that A) Earth is quite young and is shaped by dramatic events B) mountains, plains, and canyons formed by catastrophic events C) the same physical processes we see today are a key to understanding the processes that have been operating throughout geologic time D) catastrophic episodes have regularly occurred Register to View Answer9) The density of material below the Moho is __________ that above it. A) greater than B) the same as C) less than Register to View Answer10) What percent of the Earth's crust is composed of only eight natural elements? A) 75 B) 50 C) 99 D) 25 Register to View Answer11) Which of the following can occur when seismic waves encounter a layer in the Earth's interior? A) Their speed can change. B) They can be absorbed. C) They can be reflected or refracted. D) All of the above can occur, depending upon the nature of the layer. E) None of the above - seismic waves cannot penetrate below the crust of the Earth. Register to View Answer12) Salt is an example of ________ rock. A) extrusive igneous B) intrusive igneous C) sedimentary D) metamorphic Register to View Answer13) A batholith forms from A) sediment accumulation in a depression B) metamorphic rock C) extrusive igneous rock D) intrusive igneous rock Register to View Answer 14) An assemblage of minerals bound together is called a A) rock B) molecule C) granitic compound D) mineral Register to View Answer15) The heat that melted the early Earth was derived from A) radioactive decay B) sunlight C) nuclear fusion D) chemical reactions Register to View Answer16) The idea that Earth formed only a few thousand years ago is A) based on little physical evidence and is more appropriately considered a belief B) basically accepted today by science C) referred to as uniformitarianism D) the basis of the geologic time scale Register to View Answer17) A rock made of clay particles is most likely to have formed in which of the following environments? A) desert B) beach C) swamp Register to View Answer18) Approximately 90 percent of Earth's magnetic field is generated in the A) inner core B) upper mantle C) outer core D) lower mantle Register to View Answer19) An element or combination of elements that forms an inorganic, natural compound is called a A) molecule B) tectonic rock C) granitic compound D) mineral Register to View Answer20) Which of the following lists the correct sequence of divisions in the geologic time scale, from largest to smallest? A) eon, era, period, epoch B) period, eon, era, epoch C) epoch, era, eon, period D) era, eon, epoch, period Register to View Answer21) Which of the following is not a sedimentary rock? A) bituminous coal B) shale C) sandstone D) marble Register to View Answer22) Which of the following are located along the midocean ridges? A) evaporite deposits B) outcrops of granite C) old oceanic sediments D) volcanoes Register to View Answer23) Which of the following is exogenic in nature? A) flows of heat and materials in the mantle B) volcanism C) weathering D) earthquakes Register to View Answer24) Which of the following is not true regarding Earth's magnetic field? A) The Earth's magnetic field will probably reverse in the next few thousand years. B) A given field orientation can last billions of years. C) It causes magnetic particles in cooling magma to align with magnetic field lines. D) Transition periods, during which reversals occur, last an average of about 4000 to 8000 years. Register to View Answer25) Which of the following is not an example of an age-relationship based on absolute dating? A) The oldest known rocks on Earth are 3.96 billion years old. B) The Vishnu schist at the bottom of the Grand Canyon is 2 billion years old. C) The Coconino formation in the Grand Canyon is older than the Kaibab formation. D) The dinosaurs became extinct 65 million years ago. Register to View Answer26) The transition zone from the outer core to the mantle is ________ and is known as the ____________ discontinuity. A) uneven; Gutenberg B) smooth; Moho C) smooth; Gutenberg D) uneven; Moho Register to View Answer27) Earth's interior is A) arranged with lighter elements toward the center and heavier elements toward the crust B) not subject to internal differentiation C) heated unevenly by the heat of radioactive decay D) evenly mixed throughout Register to View Answer28) Earth's magnetic field A) remains a mystery as to its cause B) is principally generated in the inner core C) is variable, and it has phased to zero some nine times during the past 4 million years D) is constant in its intensity Register to View Answer29) Knowledge of Earth's interior is derived from A) direct sampling of the interior using deep-test wells B) historic and prehistoric records C) indirect evidence involving the analysis of seismic waves D) work in Earth's deepest caverns and caves Register to View Answer30) Which of the following is incorrectly matched? A) exogenic - external processes B) radioactive decay heat - exogenic energy source C) weathering - exogenic breaking and dissolving the crust D) endogenic - internal processes Register to View Answer31) The thickness of Earth's crust ranges from A) the surface down to 2900 km (1800 mi) B) 70 km to 250 km (43 mi to 155 mi) C) the surface to an unknown depth D) 5 km to 60 km (3 mi to 37 mi) Register to View Answer32) The majority of the Earth's crust is composed of ________ rock. A) sedimentary B) carbonate C) metamorphic D) igneous Register to View Answer 33) Glaciers that once covered the Hudson Bay area melted 8,000 years ago. As a result of this, the bay is gradually rising. In another 10,000 years or so, it will have risen above sea level and become dry. This process can best be considered an example of A) catastrophism B) orogenesis C) accretion D) isostasy Register to View Answer34) Which of the following supports the continental drift concept? A) magnetic field patterns preserved in the rocks B) radioactive decay dating of rocks on either side of a spreading center C) plant and animal fossil records D) all of these support the theory E) none of these is valid evidence of continental drift Register to View Answer35) The Hawaiian Islands were formed as a result of A) a continental-oceanic plate collision B) activity along a midocean ridge C) an oceanic-oceanic plate collision D) a rising plume of magma from the mantle Register to View Answer36) Which of the following is incorrect relative to hot spots across Earth's surface? A) They are responsible for the formation of the Hawaiian-Emperor Islands chain. B) Hot spots can occur beneath both oceanic and continental crust. C) They remain relatively fixed in relationship to the migrating plates. D) Hot spot activity is unrelated to the formation of Iceland, which sits atop a sea-floor spreading ridge in the North Atlantic. Register to View Answer37) The size of sediment transported from an area and subsequently deposited is a function of A) the relief of the area B) the energy of the environment C) the energy of the transporting agent D) all of these E) none of these Register to View Answer38) The major rocks of Earth's crust are classified into principal types based on A) relative and absolute locations B) three specific rock-forming processes, i.e., the manner in which they formed C) mineral composition D) element composition Register to View Answer39) Limestone is an example of which type of rock-forming process? A) metamorphic B) sedimentary C) igneous Register to View Answer40) Which of the following is not part of the hydrologic cycle? A) radioactive decay B) erosion C) transportation D) sedimentation Register to View Answer41) The ancient roots of mountains are usually composed of _________ rocks. A) igneous B) metamorphic C) sedimentary Register to View Answer42) Which of the following is an example of an intrusive, igneous rock? A) pluton B) lava flow C) dome D) volcano Register to View Answer43) The sea-floor spreading center that led to the formation of the Atlantic Ocean accelerated dramatically between A) 135 and 65 million years ago B) 465 and 225 million years ago C) 4.6 and 2 billion years ago D) the end of the Pleistocene and today Register to View Answer44) The presence of 180-million-year-old salt domes in the Gulf Coast region of the U.S. indicates that A) a sea used to cover the area but subsequently evaporated B) subsidence is now occurring due to the withdrawal of magma from the region C) the area was subjected to plate collisions, which caused metamorphism to occur D) the area was once volcanically active E) none of these are indicated Register to View Answer45) The aesthenosphere can best be described as A) plasma-like B) a liquid C) plastic-like D) a rigid solid Register to View Answer 46) Which of the following lists is in the correct sequence from youngest to oldest? A) Tertiary, Quaternary, Cretaceous B) Holocene, Precambrian, Cenozoic C) Holocene, Pleistocene, Pliocene, Miocene D) Paleozoic, Cenozoic, Mesozoic Register to View Answer47) The shape of the Earth's surface results from A) the radioactive decay of atoms B) gravity C) the action of wind, water and ice D) all of the above E) Gravity and wind, water, and ice only. Register to View Answer48) The ocean floor subducts under because continents A) the weight of the continents is so great that they push the ocean floor material downward B) the ocean floor is made of felsic minerals and is heavier than continental material C) the ocean floor has a lower density and therefore sinks more easily D) the ocean floor is made of mafic material and is therefore more dense than continental material E) both a and b Register to View Answer49) With increasing depth, the mantle becomes __________ due to greater _________. A) more plastic; pressures B) stiffer; pressures C) more plastic; temperatures D) stiffer; temperatures Register to View Answer50) Which of the following is true of divergent plate boundaries? A) rifting occurs there B) new ocean crust can be created there C) tensional forces exist there D) all of these E) none of these Register to View Answer51) Which of the following is the fuel for continental drift and plate tectonics? A) radioactive decay B) solar energy C) nuclear fusion D) chemical reactions in Earth's core Register to View Answer52) The principles of buoyancy and balance, when applied to Earth's crust, helps us to explain fluctuations in Earth's outer crust, a property known as A) isostasy B) Moho effect C) orogenesis D) magnetism Register to View Answer53) A laccolith is actually a large version of a __________. A) dike B) sill C) discontinuity D) batholith Register to View Answer54) Mafic minerals are ______________ minerals. A) dark colored, low density B) light colored, high density C) light colored, low density D) dark colored, high density Register to View Answer55) At which of the following locations is new ocean crust being formed? A) rift zones B) along collision zones between two oceanic plates C) in trenches D) along collision zones between two continents Register to View Answer56) Marble is a familiar example of which type of rock? A) sedimentary B) extrusive igneous C) metamorphic D) intrusive igneous Register to View Answer57) Pangaea is currently dated at A) 65 million years ago B) about half the timespan of Earth's existence C) the beginning of the Holocene D) 4.6 billion years ago E) 225 to 200 million years ago Register to View Answer58) Which of the following is matched correctly? A) magma - lava B) basalt - sedimentary C) granite - metamorphic D) sandstone - igneous Register to View Answer59) The boundary between the crust and the rest of the lithospheric upper mantle is a discontinuity known as the A) lithospheric layer B) Moho C) mantle D) Gutenberg Register to View Answer60) The three most abundant elements in Earth's crust are A) magnesium, potassium, and oxygen B) oxygen, silicon, and aluminum C) iron, aluminum, and granite D) rock, water, and tectonics Register to View Answer61) Which of the following is endogenic in nature? A) volcanism B) stream deposition C) weathering D) glacial erosion Register to View Answer62) Tilted layers of quartzite exposed in a mountain range indicate that A) the mountain was covered with water B) sand was deposited on a steeply sloping surface, lithified, uplifted and then exposed at the surface C) limestone was deposited, lithified, metamorphosed, uplifted and exposed D) sand was deposited, lithified, metamorphosed, uplifted and exposed Register to View Answer63) Which of the following gives the correct sequence of layers in the Earth, from the surface to the center? A) crust, lower mantle, aesthenosphere, core B) crust, core, lower mantle, aesthenosphere C) aesthenosphere, lower mantle, crust, core D) crust, aesthenosphere, lower mantle, core Register to View Answer64) Three types of rock-forming processes compose the A) mineral cycle B) rock cycle C) tectonic cycle D) hydrologic cycle Register to View Answer 65) The mineral crystals in a sill would be ________ those in a lava flow. A) larger than B) the same size as C) smaller than Register to View Answer66) Which of the following gives the correct sequence of layers in the mantle, from bottom to top? A) lower mantle; upper mantle, aesthenosphere B) upper mantle, aesthenosphere, mantle C) aesthenosphere, mantle, upper mantle D) mantle, aesthenosphere, upper mantle Register to View Answer67) Which of the following is true of the aesthenosphere? A) It contains pockets of increased heat. B) It carries the crustal plates. C) It flows. D) All of these are true. E) None of these are true. Register to View Answer68) Which of the following statements about Earth's core is not true? A) Temperatures and pressures are higher in the inner core than in the outer core. B) Temperatures in the core reach several thousand degrees. C) It is composed primarily of iron. D) The inner core is believed to be liquid and the outer core solid. Register to View Answer69) The magma that fuels and produces the volcanic activity around the Pacific Ring of Fire is derived from the A) rise of magma from hot spots, such as those that formed the Hawaiian Islands B) rise of magma along transform faults C) magma extruded from rift zones that are developing along the Pacific Rim D) rise of material that was melted in subduction zones along the Pacific margins Register to View Answer70) An unmetamorphosed dike could be composed of which of the following? A) gneiss B) sandstone C) obsidian D) granite Register to View Answer 71) The ocean floor is a maximum of about 200 million years in age because A) the ocean floor is pushed up onto continental material during plate collisions B) the ocean floor subducts during plate collisions C) hot spots continuously destroy the ocean floor D) the Earth is only 200 million years old E) none of the above - the ocean floor is 3.96 billion years old Register to View Answer72) Coal is a fossil fuel formed from A) plants B) dead marine organisms C) blue-green algae D) metamorphosed mafic minerals Register to View Answer73) Heat energy and new materials are brought to the surface from the interior by the A) mineral cycle B) rock cycle C) tectonic cycle D) hydrologic cycle Register to View Answer74) When geologists or archaeologists dig downward into a unit of rock or sediment, they are digging "back in time." This fact is based on the principle of _________. A) superposition B) uniformitarianism C) catastrophism Register to View Answer75) If you were driving down the highway and saw mountains composed of layered strata, you could be confident that you were looking at A) a shield volcano B) batholiths or laccoliths C) sedimentary rocks D) extrusive igneous rock Register to View Answer76) Convergent plate boundaries are characteristic of A) lateral motions of plates B) sea-floor spreading centers C) all plate boundaries D) collision zones between plates Register to View Answer77) Several large, linear lakes are forming in East Africa. This is evidence of what process? A) compression B) subduction C) isostatic uplift D) rifting Register to View Answer 78) A rock transformed from any other rock through profound physical and/or chemical processes is referred to as A) igneous B) metamorphic C) sedimentary D) ancient Register to View Answer79) At which of the following locations does subduction occur? A) at sea floor spreading zones B) along collision zones between continental and oceanic plates C) along collision zones between two continents D) above mantle hot spots Register to View AnswerTRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 80) The Earth's interior has been mapped using seismic waves. Register to View Answer81) Scientists recently succeeded in drilling through the crust to reach the mantle. Register to View Answer82) The geologic cycle is powered both by exogenic and endogenic energy systems. Register to View Answer83) Earthquake and volcanic occurrences do not correlate well with crustal plate boundaries. Register to View Answer84) The deepest places in the ocean are those in which rifting occurs. Register to View Answer85) The principle of isostasy refers to the horizontal movement of Earth's plates in response to loading and unloading of weight, such as ice or sediment. Register to View Answer86) Earth's magnetic field is generated from within the entire planet, rather than in a specific region of Earth's interior. Register to View Answer 87) An example of an intrusive igneous formation is a pluton. Register to View Answer88) A guiding principle of earth science is the principle of uniformitarianism, as opposed to catastrophism. Register to View Answer89) Silt and clay are likely to be deposited in a beach environment. Register to View Answer90) The uppermost mantle is plastic-like, whereas the aesthenosphere is rigid. Register to View Answer91) Alfred Wegner's theory of continental drift was immediately accepted by the scientific community when it was proposed. Register to View Answer92) Any rock, either igneous or sedimentary, may be transformed into a metamorphic rock, by going through profound physical and/or chemical changes under increased pressure and temperature. Register to View Answer93) The ocean floor is created along midocean ridges. Register to View Answer94) The crust is thickest under mountains and thinnest under the oceans. Register to View Answer95) Lithification refers to the cementation, compaction, and hardening of sediments. Register to View AnswerSHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 96) Rocks that solidify and crystallize from a molten state are called __________. They form from _______________, which is molten rock beneath the surface. Magma is fluid, highly gaseous, and under tremendous pressure. It is either ______________ into preexisting crustal rocks, known as country rock, or ______________ onto the surface as __________________. Answer: igneous; magma; intruded; extruded; lava ANSWERS MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) B 14) A 2) B 15) A 3) D 16) A 4) B 17) C 5) B 18) C 6) C 19) D 7) A 20) A 8) C 21) D 9) A 22) D 10) C 23) C 11) D 24) B 12) C 25) C 13) D 26) A 42) A 27) C 43) A 28) C 44) A 29) C 45) C 30) B 46) C 31) D 47) D 32) D 48) D 33) D 49) B 34) D 50) D 35) D 51) A 36) D 52) A 37) D 53) B 38) B 54) D 39) B 55) A 40) A 56) C 41) B 57) E 73) C 58) A 74) A 59) B 75) C 60) B 76) D 61) A 77) D 62) D 78) B 63) D 79) B 64) B 65) A 66) A 81) FALSE 67) D 82) TRUE 68) D 83) FALSE 69) D 84) FALSE 70) D 85) FALSE 71) B 86) FALSE 72) A TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 80) TRUE 87) TRUE 93) TRUE 88) TRUE 94) TRUE 89) FALSE 95) TRUE 90) FALSE 91) FALSE 92) TRUE SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 96) igneous; magma; intruded; extruded; lava

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

Oregon State - GEO - 102
Chapter 7: Water Resources MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the following water withdrawal habits do developing nations exhibit? A) They withdraw the greatest amounts for th
Oregon State - GEO - 102
Chapter 6: Global Climate Systems MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the following is false regarding the tropical rain-forest climate? A) Thunderstorms occur almost daily. B)
Oregon State - GEO - 102
Chapter 5: Atmospheric Water and Weather MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A well-developed, newly formed cP air mass would have which of the following characteristics? A) high pressu
Oregon State - GEO - 102
Chapter 4: Atmospheric and Oceanic Circulation MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Air flow is initiated by the A) pressure gradient force B) Coriolis force C) friction force D) centrif
Oregon State - GEO - 102
Chapter 3: Atmospheric Energy and Global Temperatures MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The temperature control that includes the heat capacity of a substance is A) movement B) specif
Oregon State - GEO - 102
Chapter 2: Solar Energy, Seasons, and the Atmosphere MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) During the process by which energy is produced inside of stars A) helium is fused together to fo
Oregon State - GEO - 102
Chapter 1: Foundations of Geography MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the following possesses all the Earth properties of area, shape, direction, proximity, and distance, cor
Oregon State - HDFS - 201
Oregon State - HDFS - 201
Oregon State - HDFS - 201
HDFS 201 Extra Credit: What Does it Cost to Raise a Child for 18 Years? Here is a link to a website that you will be using. http:/www.extension.umn.edu/distribution/businessmanagement/DF5899.html If you have trouble connecting to it, just do a search on t
Oregon State - HDFS - 201
HDFS 240: Human Sexuality, Study Guide for Final Exam, Spring, 2008 Text ReadingChapter 3 Biology, Psychology, and Human Sexual Responding Orgasm In Touch with Your Sexual Health: The Health Benefits of Orgasm Resolution Chapter 5 Introduction to Chapter
Oregon State - HDFS - 201
Love, Dating and Sexual Relationships Gender/Sex Differences in Same-Sex Friendship Relationships Types of Activities - Stereo types Men get together to do something specific. Masculine activitiy. Sports, poker drink, usually talking of career, women etc
Oregon State - HDFS - 201
Sexual Communication o Intimate Self-Disclosure - Communicating something about yourself that is very personal Why Sexual Communication Is Difficult 1. Is because you have no role models, never saw parents talk about sex 2. We really don't have a univers
Oregon State - HDFS - 201
Study Guide for HDFS 240, Exam 1, Spring, 2008(Number in parentheses indicates the number of questions that will cover that topic)Questions from Text ReadingChapter 1 People Know a lot about Sex And Much of it Is Wrong Sexuality and Culture: Sex Educat
Oregon State - HDFS - 201
Oregon State - HDFS - 201
UCSD - CHEM - CHEM 140B
CHEMISTRY140BNAME (pleaseprint)FIRST LASTMIDTERM EXAM AUG 18, 2008 TH (CP 10-13, V&S 5 ED)SIGNATURE ID NUMBERLAST NAME OF PERSON SEATED TO YOUR RIGHT: LAST NAME OF PERSON SEATED TO YOUR LEFT: DO NOT OPEN THE EXAM UNTIL YOU ARE TOLD TO DO SO. - Plea
Valparaiso - ED - 460
I am a good reader.1. I love toread new material!2. I use manybig, it is easy for me to understand texts.12. Throughout10. I try to relate to my own personal experiences to the text.different reading strategies as I read.3. I try tothe text I try
Oregon State - HDFS - 240
HDFS 240: Human Sexuality, Study Guide for Final Exam, Spring, 2008 Text ReadingChapter 3 Biology, Psychology, and Human Sexual Responding Orgasm In Touch with Your Sexual Health: The Health Benefits of Orgasm Resolution Chapter 5 Introduction to Chapter
Cornell - COM S - 5150
CS 5150 Software EngineeringLecture 1Introduction to Software EngineeringCS 51501About the CourseWeb site: www.cs.cornell.edu/Courses/cs5150/2009fa/ Instructor: William Arms, wya@cs.cornell.edu Teaching assistant: Alex Fix, afix@cs.cornell.edu Assis
Cornell - DSOC - 101
1 Prelim 2 Development Sociology 101, Introduction to Sociology October 4, 2007 Instructions: On the answer sheet, please color in, using #2 pencil, the letter that corresponds to the best answer to each question. 1. In class Professor Hirschl reported bi
Berkeley - CHEM - 11003
Lecture 19 SEPARATION ANXIETY: Separating Mixtures Pre-class assignment Chromatography is a technique that uses equilibrium concepts to separate mixtures of substances. The websites provided below show animations of different types of chromatography to in
Berkeley - CHEM - 11003
Minnesota - CS - CSCI 5211
Appl i cati on L ayerBui l di ng Networ ked Appl i cati ons/ Systems Nami ng I ssues Appl i cati on Str uctur es Cl i ent-Ser ver vs. Peer -to-Peer L ook-up Systems H i er ar chi cal : DNS Peer -to-Peer : Unstr uctur ed vs. Str uctur ed API and Tr anspo
Minnesota - CS - CSCI 5211
S d Me and hare dia Local Are Ne a tworkshare dia ss m S d Me Acce Probledia ss ) Me acce control (MAC and LAN sse twork adaptors (NICs) MACaddre s and ne ss d ss MACprotocols: randomacce vs. controlle accerne Ethe t n Toke Ring and FDDI le 802.11 Wire
Minnesota - CS - CSCI 5211
Minnesota - CS - CSCI 5211
I ntr oducti on to Socket Pr ogr ammi ng Socket Pr ogr ammi ng Over vi ew Par t I : BSD Uni x C Socket Pr ogr ammi ng API H andl e asynchr onous i nput output fr om mul ti pl e socket descr i ptor s Cr eati ng concur r ent ser ver Par t I I : J ava Socke
Minnesota - CS - CSCI 5211
Socket Programming Overview Part I: BSD Unix C Socket Programming API Handle asynchronous input output from multiple socket descriptors Creating concurrent server Part II: Java Socket Programming Java thread for concurrent server Additional Readings on B
Minnesota - CS - CSCI 5211
802.11 Wi r el ess L ANs Br i des and Swi tches 802.11 Wi r el ess L AN L AN Br i dges and Swi tches Readi ngs Secti on 2.8 Secti on 3.2CSci 5211: 802.11 Wi r el ess and Br i dges/ swi tches1I EEE 802.11 Wi r el ess L AN 802.11b 2.4-5 GH z unl i ce
Massasoit - EE - 6.341
1MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY Department of Electrical Engineering and Computer Science 6.341 Discrete-Time Signal Processing Fall 2005MIDTERM EXAM Tuesday, November 8, 2005 This is a closed book exam, but two 8 1 11 sheets of notes (both side
Massasoit - EE - 6.341
1MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY Department of Electrical Engineering and Computer Science6.341 Discrete-Time Signal Processing Fall 2005MIDTERM EXAM Tuesday, November 8, 2005SOLUTIONSDisclaimer: These are not meant to be full solutions, but r
Massasoit - EE - 6.341
Massachusetts Institute of Technology Department of Electrical Engineering and Computer Science 6.341: Discrete-Time Signal Processing Fall 2005 Problem Set 1 Background Review Issued: Thursday, September 8, 2005. Due: Tuesday, September 13, 2005.Reading
Massasoit - EE - 6.341
Massasoit - EE - 6.341
Massachusetts Institute of Technology Department of Electrical Engineering and Computer Science 6.341: Discrete-Time Signal Processing Fall 2005 Problem Set 2 FIR/IIR systems, Recursive and Non-Recursive systems, Interpretation of phase, Linear phase, Min
Massasoit - EE - 6.341
Massasoit - ECE - 130A
Practice Problems for the FOURIER TRANSFORM ECE 130A - Fall 2003 Handout 6
Minnesota - ECE - 4541
University of Minnesota Dept. of Electrical and Computer Engineering EE 4541: Digital Signal Processing Fall 2009Problem Set 1 Assigned: September 15, 2009 Due: September 22, 2009Solve problems 2.15, 2.32, 2.34, 2.36, 2.40, 3.11 and 3.20 and from the co
Minnesota - ECE - 4541
EE 4541 Digital Signal Processing Summer Session, 2008 Final Exam (12:20 2:15 PM) Closed book, closed notes, no calculators, no electronic devices. Two 8.5x11 information sheets are allowed. NOTE: Be sure to clearly show how you obtained your answer to ea
Minnesota - ECE - 5501
EE 5501 Digital Communication Homework 4 Due: Tuesday, Oct. 13, 12:30 PMProf. N. Jindal Oct. 7, 20091. 3.15 You do not need to solve part (c), but can use its result for the rest of the problem. 2. 3.13 (a) and (b) For part (b), nd the intelligent union
Minnesota - ECE - 359
ECE 359: Communications I Supplemental Notes on Hypothesis TestingPrepared by: Suneil Hosmane Based on Lectures by Prof. Hadjicostis University of Illinois at Urbana-Champaign Department of Electrical and Computer Engineering Copyright 2002 Christoforos
Minnesota - ECE - 359
Chapter 1 Complex Baseband Representation of Bandpass Signals1.1 IntroductionAlmost every communication system operates by modulating an information bearing waveform onto a sinusoidal carrier. As examples, Table 1.1 lists the carrier frequencies of vari
Minnesota - ECE - 5531
Minnesota - ECE - 5531
EE 5531 F2009 Homework Set 1 - due by 4:30pm Wed Sept. 16 Directions: Work as many of the following problems as you can. They are intended as a review of EE 3025. If you get stuck, go to Study Materials Web Page and study the solutions to EE 5531 F2008 Ho
Minnesota - ECE - 5531
EE 5531 F2009 Homework Set 2 - due by 4:30pm Wed Sept. 23 Problem 1 Let (Ti : i = 1, 2, 3, ) be an IID process in which each Ti is exponentially distributed with mean 1/2. Let (Si : i = 1, 2, 3, ) be an IID process in which each Si is exponentially distri
Minnesota - ECE - 3025
100806040200-20 -1-0.500.511.52
Minnesota - ECE - 3025
EE 3025 Matlab Instructional MaterialJohn Kieffer Department of Electrical & Computer Engineering University of Minnesota Minneapolis, MN 55455
Minnesota - ECE - 3025
Minnesota - ECE - 3025
Minnesota - CS - 5211
Minnesota - CS - 5211
CSCI5211: Computer Networks Optional Homework Assignment 1 Due Wednesday 11:59pm Sep 30, 2009Important Notes: Please submit your homework using the on-line electronic submission system on the class website: http:/www.itlabs.umn.edu/classes/Fall-2009/csci
Minnesota - CS - 5211
Minnesota - CS - 5211
VEIL: A "Plug-&-Play" Virtual (Ethernet) Id Layer for Below IP NetworkingSourabh Jain, Yingying Chen, Zhi-Li Zhang, Saurabh Jaincfw_sourj, yingying, zhzhang, saurabh@cs.umn.edu University of Minnesota-Twin CitiesAbstract-This paper proposes VEIL-a nove
Minnesota - CS - 5211
VIRO: Scalable, Robust and Naming-proof Plug & Play RoutingSourabh Jain, Saurabh Jain, Yingying Chen, Zhi-Li Zhang Department of Computer Science, University of Minnesota - Twin Cities cfw_sourj, saurabh, yingying, zhzhang@cs.umn.eduAbstract-In recent y
Minnesota - CS - 5211
Minnesota - ECE - 359
Introduction to Sampled Signals and Fourier TransformsPhysics116C, 4/28/06 D. PellettReferences: Essick, Advanced LabVIEW Labs Press et al., Numerical Recipes, Ch. 12 Brigham, The Fast Fourier Transform and its ApplicationsAny original presentations co
Minnesota - ECE - 3025
| w w 0vyiu o YYaiy $v cfw_g u u u | s p o | w u eliirS(cfw_~YV"v~x ~|iue u | | wu o |u | | | x w | v$~ucfw_$lSyicfw_ogiYFhiuCSas~ivcfw_~7cfw_ucfw_G|Sap | poo o o o wu | | x w| p ~cfw_iu~$vcfw_veiaig cfw_$0aYuoiaoiiYaYogehiuS0cfw_kcfw_~ucfw_~ p x u
Minnesota - ECE - 3025
"1VU 2S 12 "3 Q 33" "3 oYXWI$!TR7P5I H G G E 6 B & @ 8 6 3 2 1 ( & $ 4FDCA975R4!0)'% " p#!xX0r0$RD`9 xr(oo(Xuvo rbordo$poord(r( Xpr&o$Xi zgxX"0$r PMF: PX (x) Information Source X Channel (unreliable third party) Known F (F(x,y) = P[Y=y | X=x]) o oror os
Minnesota - CS - 5211
ABSTRACTThe draft IEEE 802.11 Wireless Local Area Network (WLAN) specification is approaching completion. In this article, the IEEE 802.11 protocol is explained, with particular emphasis on the medium access control sublayer. Performance results are prov
Minnesota - CS - 5211
The Design Philosophy of the DARPA Internet ProtocolsDavid D. Clark* Massachusetts Institute of Technology Laboratory for Computer Science Cambridge, MA. 02139(Originally published in Proc. SIGCOMM 88, Computer Communication Review Vol. 18, No. 4, Augus
Minnesota - CS - 5211
DATATP2P systems are attractive for several reasons: The barriers to starting and growing such systems are low, since they usually dont require any special administrative or financial arrangements, unlike centralized facilities; P2P systems offer a way
Minnesota - CS - 5211
SALTZER ET AL.End-to-End Arguments in System Design1END-TO-END ARGUMENTS IN SYSTEM DESIGNJ.H. Saltzer, D.P. Reed and D.D. Clark* M.I.T. Laboratory for Computer ScienceThis paper presents a design principle that helps guide placement of functions amon