ch13
16 Pages

ch13

Course Number: BUSI 3888, Spring 2009

College/University: Baltimore City

Word Count: 3686

Rating:

Document Preview

Chapter 13 Health Care Providers and Colleges and Universities TRUE/FALSE (CHAPTER 13) 1. The statement of financial position of a not-for-profit health care organization should distinguish among unrestricted, temporarily restricted, and permanently restricted net assets. 2. Unlike businesses, not-for-profit health care providers often serve patients who they know will be unable to pay any portion of the amounts...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> Maryland >> Baltimore City >> BUSI 3888

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

13 Chapter Health Care Providers and Colleges and Universities TRUE/FALSE (CHAPTER 13) 1. The statement of financial position of a not-for-profit health care organization should distinguish among unrestricted, temporarily restricted, and permanently restricted net assets. 2. Unlike businesses, not-for-profit health care providers often serve patients who they know will be unable to pay any portion of the amounts billed. 3. Private not-for-profit colleges and universities are subject to the same FASB standards as other notfor-profit entities. 4. Restricted funds of a not-for-profit nursing home are not available for current use; however, the income earned on the funds is available. 5. Charity care provided by a health care organization would be recorded in a contra-revenue account. 6. In a not-for-profit health care organization, the cost of malpractice must be accrued if it is either probable that impairment has occurred or if the amount of loss can be reasonably estimated. 7. In a public university setting, general administration and sponsored research are examples of revenues classified by source. 8. Long lived assets held by public universities are carried at cost, or fair value if donated. 9. Investments of a public college must be reported at fair value. 10. Prepaid health care plans that earn revenue from agreements to provide service record revenue when services are rendered. 11. Tuition revenue should be reported net of tuition discounts and scholarships. 12. In accounting for colleges and universities, related entities should either be disclosed in the Notes to the Financial Statements or reported as component entities, depending on the degree of control and economic interest. 13. Under GASB 39, colleges and universities are required to bring their affiliated medical organizations into their financial reports. ch13 Page 1 MULTIPLE CHOICE (CHAPTER 13) 1. Financial statements for Smith College, a church-supported college, should be prepared according to standards set by a) AICPA. b) FASB. c) GASB. d) Smith may choose any of the above. 2. For a not-for-profit hospital, which of the following financial statements is NOT required? a) Statement of financial position. b) Statement of activities. c) Statement of cash flows. d) Statement of functional expenses. 3. For a not-for-profit college or university, which of the following categories of net assets is NOT appropriate in its external financial statements? a) Unrestricted net assets. b) Temporarily restricted net assets. c) Permanently restricted net assets. d) None. All of the above are appropriate. 4. Katerah College, a private college, received a $1 million donation. The donor specified that the principal of her gift could never be used for program activities but the earnings on the principal must be used to provide scholarships to academically qualified students in the business school. The $1 million gift would increase which of the following categories of net assets? a) Unrestricted net assets. b) Temporarily restricted net assets. c) Permanently restricted net assets. d) Either (b) and (c). 5. Intermountain Hospital, a not-for-profit health care provider, issued $70 million in term bonds to finance construction of a new wing at its main hospital. Terms of the bond issue require that $5 million of the proceeds of the bond issue be invested in U.S. government securities. The $5 million must be held until maturity of the bonds. The $5 million will increase which class of net assets? a) Unrestricted net assets. b) Temporarily restricted net assets. c) Permanently restricted net assets. d) Either (b) or (c). ch13 Page 2 6. During the current year, Kayla University received a $50,000 gift from an alumna who specified that it must be used to pay travel costs for faculty to attend health care conferences in foreign countries. During the year the university spent $8,000 to support travel to a health care conference in Italy. The $8,000 disbursement will cause a NET decrease in which class of net assets? a) Unrestricted net assets. b) Temporarily restricted net assets. c) Permanently restricted net assets. d) Cannot be determined. 7. In 2006 St. Joes Hospital received a $50,000 cash gift to be used to buy supplies and other items for the pediatric department of the hospital. In 2007, St. Joes purchased puppets and other items to be used in explaining medical procedures to young children. The acquisition of the items causes a NET decrease in which class(es) of net assets? a) Unrestricted net assets only. b) Temporarily restricted net assets. c) Both unrestricted and temporarily net assets. d) Neither unrestricted nor temporarily restricted net assets. 8. Voluntary health and welfare organizations must also report expenses by a) Object. b) Function c) Natural classification. d) Budget code. Use the following information to answer Questions 9 and 10. Kale Hospital, a not-for-profit entity, received a pledge from a donor in support of a fund raising effort by the Hospital to finance construction of a new facility for cancer treatment. The donor promised to pay $1 million in equal annual installments of $100,000 over the next 10 years. The present value of the gift at the risk-free interest rate is $736,000. 9. The amount of unrestricted revenue that should be recognized by Kale in the year of the gift is a) $1 million. b) $736,000. c) $100,000. d) $0. 10. The amount of restricted revenue that should be recognized by Kale in the year of the gift is a) $1 million. b) $736,000. c) $100,000. d) $0. ch13 Page 3 Use the following information for Questions 11 and 12. Lane College Foundation is governed by a board, some members of which are appointed by the President of Lane College and some of which are elected by the alumni. It was created to solicit and accept donations on behalf of Lane College, a private not-for-profit college. Lane College and its Foundation are deemed to be financially interrelated. All funds collected by the Foundation must be used to support activities of Lane College. The Foundation Board can select which activities of Lane College it supports. Lane Foundation received a $1 million bequest from the estate of a 1940 graduate. 11. At the time the Foundation receives the donation, the Foundation should debit Cash for $1 million and credit what account for $1 million? a) Unrestricted revenue. b) Temporarily restricted revenue. c) Liability. d) No entry should be made by the Foundation. 12. At the time the Foundation receives the donation, Lane College should debit Asset $1 million and Credit what account for $1 million? a) Unrestricted revenue. b) Temporarily restricted revenue. c) Liability. d) No entry should be made by Lane College. 13. Sheridan Public School Foundation had available temporarily restricted gifts in excess of $200,000. The Foundation decided to invest this money temporarily until it needs the funds for the restricted purpose. The donors had made no specific stipulations regarding investment earnings but the Foundation board had voted to use the earnings on the projects for which the gift had originally been restricted. At year-end, the securities had a fair value of $200,500. The appropriate way to recognize the change in fair value is a) Debit Investment $500; Credit Unrestricted Revenue $500. b) Debit Investment $500; Credit Temporarily Restricted Revenue $500. c) Debit Investment $500; Credit Permanently Restricted Revenue $500. d) No entry should be made until the securities are sold. 14. An accountant has encountered a perplexing financial reporting issue related to the hospital for which she is preparing financial statements. The issue is not specifically addressed by FASB statements. To which of the following sources would the accountant probably look first for industry-specific guidance? a) GASB Statements. b) AICPA accounting and auditing guide, Not-for-Profit Organizations. c) AICPA accounting and auditing guide, Health Care Organizations. d) Pronouncements of the HFMA or AHA. ch13 Page 4 15. In prior years, a not-for-profit hospital received funds from a donor who restricted the use of those funds to providing nursing scholarships. During the current year $8,000 of scholarships were awarded. These scholarships should be reported a) As expenses in the unrestricted fund. b) As reductions in the revenue section in the unrestricted fund. c) As expenses in the temporarily restricted fund. d) As expenses in the permanently restricted fund. 16. During the current year, St. Marys Hospital (a not-for-profit entity) earned, based on its normal billing rate, $1 million in patient service revenues. Many of these patients belong to a health plan that has an established pay schedule. Based on the specific services rendered to members of the plan, the hospital estimates that $.05 million will not be collectible from the plan or the patient. Some of the patients are Hospital employees. These employees are given a 50% discount on the services rendered. Employee discounts for the current year total $.01 million. Some of the patients are uninsured and the hospital estimates that, of the amount billed to the uninsured patients, $.2 million will not be collectible (bad debts). The amount of net patient service revenues for St. Marys Hospital for the current year is a) $1 million. b) $.94 million. c) $.87 million. d) $.74 million. 17. A consortium of physicians agrees to provide services to the employees of a large County government. The agreement calls for monthly payments from the County to the consortium in the amount of $100,000 per month. County employees are not billed for services rendered by the consortium. All County employees are required to use the consortium under their health care program (any services rendered to County employees by other physicians are not covered under the health plan). During the month the consortium performed services for County employees for which it would have billed $85,000. The consortium referred patients to other health care providers for services they could not perform. The consortium estimates that patients will be billed $5,000 for those services. The amount of revenue that should be recognized for the month by the consortium is a) $100,000. b) $95,000. c) $85,000. d) $80,000. 18. A hospital estimates that, based on past experience, it will incur $5 million in malpractice claims as a result of services rendered in the current period. The hospital carries a malpractice insurance policy with a yearly $2 million deductible clause. The amount that should appear on its year-end financial statement as Claims Expense (Loss) should be a) $0. b) $2 million. c) $3 million. d) $5 million. ch13 Page 5 19. A hospital carried a 2-year malpractice insurance policy that allows for retroactive premium adjustments based on experience (claims actually incurred). The basic premium is $150,000, payable in advance. At the end of the first year the hospital estimates that it will have to pay an additional $40,000 in premiums as a result of claims filed in the current year and it estimates that it will incur additional premiums in the second year of $50,000 as a result of claims filed in the second year. The amount of insurance expense that should appear on the financial statements at the end of the first year should be a) $75,000. b) $115,000. c) $150,000. d) $240,000. 20. An accountant has encountered a perplexing financial reporting issue related to the private college for which he is preparing financial statements. The issue is not specifically addressed by FASB Statements. To what standards would the accountant first look for guidance? a) GASB Statements. b) AICPA accounting and auditing guide, Not-for-Profit Organizations. c) AICPA accounting and auditing guide, Audits of Colleges and Universities and/or AICPA SOP 74-8, Financial Accounting and Financial Reporting by Colleges and Universities. d) College textbooks. 21. Sponsors of not-for-profit health care organizations generally include: a) Universities b) Community Organizations c) Religious Organizations d) Any of the above 22. Current operating expenses of a public college may be classified by which of the following? a) Object classes b) Organizational Units c) Program functions d) All of the above e) Only B & C 23. A specialized health care facility normally purchases their medicine. However, this month a wealthy philanthropist donates the medicine. This medicine should be recorded at fair market value and should be credited directly to: Deferred a) Revenue b) Unrestricted Net Assets c) Non-operating Gains d) Other Revenues ch13 Page 6 24. The Gulf Coast bank is holding $750,000 donation in an independent permanent trust with the investment income dedicated for use by the Coastal hospital for operating purposes. The $750,000 principal should be: a) Disclosed in notes to the financial statements of the hospital b) Reported as a permanently restricted net asset of the hospital c) Reported as non-operating revenue of the hospital d) Reported as an asset limited as to use by the hospital 25. Which of the following would normally be considered ongoing or central transactions for a not-for-profit hospital? a) Recovery room fees for surgical patients b) Room and board fees from patients c) Both of the above d) Neither of the above 26. The community hospital of Briarwood normally includes proceeds from sales of meals in their cafeteria as a) Ancillary service revenues b) Other revenues c) Deductions from dietary meal service expenses d) Patient service revenues 27. In accounting for health care organizations, restricted net assets are: a) Not available for current operating use; however, the income generated is available for current operating use. b) Not available unless the directors remove the restrictions. c) Restricted as to use only for board-designated purposes. d) Restricted as to use by the donor, grantor, or other source of the resources. 28. In the process of general purpose external financial reporting, a health care organization is required to present a) A separate statement of changes in equity, net assets, or fund balance b) A statement of operations c) A performance indicator only by for-profit entities d) Fund group information by a not-for-profit organization 29. Hospital revenue usually includes which of the following? Revenue from Unrestricted Gifts Educational Programs a) Yes Yes b) No No c) Yes No d) No Yes ch13 Page 7 30. The current rates of General Hospital provide that revenues should have been $5 million for the current year; however, only $3.8 million was actually collected due to allowances for charity care of $700,000 and discounts of $500,000 to third-party payors. What amount should General Hospital report as net health care services revenues in the statement of operations for the current year? a) $5 million b) $4.5 million c) $4.3 million d) $3.8 million 31. Which of the following criteria must be met for a public university to report affiliated organizations as component units? I. The university is entitled to access those resources II. The economic resources are significant to the component III. The economic resources received or held are almost entirely for the direct benefit of the university a) I only b) I & II only c) III only d) II only e) I, II, & III 32. Although it no longer applies to external financial reporting, AICPA 1973 Audit and Accounting Guide for Colleges and Universities provides which of the following in the fund structure a) Plant funds b) Loan funds c) Annuity funds d) All of the above ch13 Page 8 PROBLEMS (CHAPTER 13) 1. St. Anthonys hospital is a private not-for-profit entity that provides health care services to the citizens in the small rural community in which it is located. The most recent construction at the Hospital was financed using Hill-Burton funds. During the current month, St. Anthonys engaged in the following transactions. Using the following information, make the appropriate entries for St. Anthony's for the current month. a. The Hospital would have billed $1.2 million for services rendered to its patients. The $1.2 million is based on the hospitals established billing rate. Of this amount $800,000 will be billed to Delta Medical Group, a third-party payor that insurers many state employees, $150,000 will be billed to uninsured patients, $200,000 is provided to indigents and will be considered charity care, and $50,000 was for services rendered to Hospital employees. b. Delta Medical Group pays for services rendered to its insurees on a rate schedule based on types of procedures rendered. For the services rendered during the current month to Delta insurees, Delta will reimburse the Hospital $780,000. Part of the agreement between St. Anthonys and Delta is that Delta insurees will not be billed for the difference between the amount Delta pays and the amount the Hospital bills. c. Based on prior experience with uninsured patients, the Hospital estimates that $60,000 of the $150,000 will be uncollectible. d. The Hospital provides a 50% discount for services rendered to its employees. e. The Hospital recognizes the value of charity services rendered. f. The Hospital is the defendant in a malpractice suit. Attorneys for the Hospital are reasonably sure the Hospital will be found liable and that the best estimate of the amount of the loss is $1,500,000. The Hospital carries medical malpractice insurance with a $500,000 deductible clause. g. The Hospital has numerous capital assets on its books. Straight-line depreciation on the assets is $150,000 for the current period. ch13 Page 9 2. Richards College is a not-for-profit college. Record the following transactions for Richards College. The College has a June 30, 2007 fiscal year. a. Tuition revenue for the Fall semester 2006(August - December) was $4 million; tuition for the Spring semester 2007 (January - May) was $3.8 million; tuition for the Summer semester 2007 (June 1-August 15) was $1 million. All tuition was received in cash. Faculty salaries for the Fall semester were $3 million; for the Spring semester, $2.9 million; for the Summer semester were $.5 million. All salaries are paid at the end of the month earned. Salaries earned in summer are June $0.2 million, July $0.2 and August $0.1 million. During June, $3.2 million of tuition applicable to the Fall 2007 was received in cash. During the year a wealthy benefactor pledged $1 million to the University for the fundraising campaign to renovate the oldest building on the campus. The benefactor will deliver the cash when renovation is substantially complete. Fixed assets of the University have a historical cost of $120 million, estimated salvage value of $20 million and an estimated useful life of 50 years. During the year the Universitys College of Business received notice of a $100,000 grant from the federal government to conduct a research project on the effect of different budgeting techniques on the performance of government employees. During the year the University spent $8,000 on printing questionnaires and $12,000 on faculty salaries for activities directly related to the grant. By year-end the University had not received any cash from the federal government. b. c. d. e. f. 3. In January 2006, the Free Cancer Foundation accepted an endowment of $500,000, the income from which is restricted to promoting research related to recovery from cancer. All gains, whether realized or unrealized are available for distribution. During 2006 the market value of endowment's investment portfolio increased to $520,000. Accordingly, at year-end $20,000 was credited to a temporarily restricted expendable fund. During 2007 the market value of the portfolio decreased to $470,000 and the foundation spent $12,000 on qualifying projects. Owing to these events and transactions, what should be the reported net asset balance of the following categories during 2007 (assuming a zero beginning balance in unrestricted net assets): 1. Permanently restricted 2. Temporarily restricted 3. Unrestricted ch13 Page 10 ESSAYS (CHAPTER 13) 1. Austin Community College, a government institution, issues stand-alone financial statements. Although the college maintains its accounts on a fund basis, it does not include a combined fund balance sheet or statement of revenues and expenditures in its financial statements. Can such practice be consistent with generally accepted accounting principles? Explain, citing specific GASB provisions or pronouncements. 2. How do the three major financial statements of a government hospital differ from a private not-for-profit hospital? 3. What are the key reporting hospitals available to government (public) colleges and universities? 4. How do the three major financial statements of a government (public) college/university differ from a (private) not-for-profit college/university? ch13 Page 11 ANSWERS TO TRUE/FALSE (CHAPTER 13) 1. T 2. T 3. T 4. F 5. F 6. F 7. F 8. T 9. T 10. F 11. T 12. T 13. T ch13 Page 12 ANSWERS TO MULTIPLE CHOICE (CHAPTER 13) 1. B 2. D 3. D 4. C 5. A 6. A 7. B 8. C 9. D 10. B 11. A 12. B 13. A 14. C 15. A 16. B 17. A 18. C 19. B 20. C 21. D 22. D 23. D 24. A 25. C 26. B 27. D 28. B 29. C 30. D 31. E 32. D ch13 Page 13 ANSWERS TO PROBLEMS (CHAPTER 13) Problem 1 a. Accounts Receivable Patient Service Revenue b. Patient Service RevenueContractual Adjustments $1,000,000 $1,000,000 $ 20,000 Accounts Receivable-Allowance for Contractual Adjustments c. Bad Debt Expense $ 60,000 $ $ 60,000 25,000 20,000 Allowance for Bad Debts d. Patient Service RevenueDiscounts $ 25,000 Accounts Receivable-Allowance for Employee Discounts $ e. No entry required. Note disclosure is required. The appropriate note disclosure explains the charity policies and reports the total value of the care provided. f. Claims Expense $ 500,000 Claims Liability g. Depreciation Expense Accumulated Depreciation $ 150,000 $ 500,000 $ 150,000 ch13 Page 14 Problem 2 a) Cash Revenue Deferred Revenue b) Salary Expense Prepaid Salary Cash Cash Deferred Revenue $8.8 million $7.8 million $1.0 million $5.9 million $ .2 million $6.1 million $3. 2 million $3.2 million c) d) A pledge may be recorded when pledged or when received, depending on the circumstances. This appears to be a conditional pledge and should not be recorded until the specified conditions are met. e) Depreciation Expense Accumulated Depreciation Printing expense Salary expense Cash Due from federal government Temporarily restricted revenue Revenue $ 200,000 $ 200,000 $ 8,000 $ 12,000 $ 20,000 $100,000 $ 80,000 $ 20,000 f) Problem 3 1. Permanently restricted $500,000 Temporarily restricted $0 Unrestricted $20,000 - $12,000 - $50,000 = ($42,000) 2. 3. ch13 Page 15 ESSAY ANSWERS (CHAPTER 13) 1. Yes. The college can report as a special purpose entity engaged only in business-type activities. Hence, it need not present fund statements. 2. Although both government and not-for-profit health care organizations are accounted for similarly, there are also significant differences. Not-for-profit hospitals have to follow the provisions of FASB Statement No. 117 as to the form and content of their financial statements. Hence the balance sheet of a not-for-profit hospital, but not that of a government hospital, must display the three categories of donor restrictiveness. Similarly, the statement of changes in net asset must indicate the amount of resources released from restriction and the statement of cash flow must be divided into three categories of receipts and disbursements (operations, financing and investing) rather than the four required of governments (operations, capital financing, noncapital financing and investing). 3. Government universities may elect to report as special purpose entities engaging (1) only in business-type activities, (2) only in governmental activities, or (3) in both. If they elect to report as a government engaging in both business-type and governmental activities, they will have to present the full range of fund and government-wide statements. If they elect to report as a special purpose government engaging only in governmental activities they need also present both fund and government-wide statements, but can combine the two. If they elect to report as a government engaging only in business-type activities as most government colleges and universities do then they need present only a statement of net assets, statement of revenues and expenses, and a statement of cash flow. These would have to be on a full-accrual basis. 4. The answer to this question is basically the same as that to question No.2. That is, the statements of a not-for-profit university must adhere to the FASB not-for-profit accounting provisions. Accordingly the statement of net assets and the statement of changes in net assets must report on the three categories of donor-restricted resources and the statement of cash flow must be presented in three, rather than four, categories. ch13 Page 16

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

Baltimore City - BUSI - 3888
Chapter 14 Managing for ResultsTRUE/FALSE (CHAPTER 14) 1. Zero-based budgeting requires the periodic review of all programs, not just new ones. 2. It is difficult for accountants to have a role beyond auditing the financial statements of governments and
Baltimore City - BUSI - 3888
Chapter 15 Auditing Governments and Not-For-Profit OrganizationsTRUE/FALSE (CHAPTER 15) 1. A cognizant agency can be either an employee of a federal agency or of an independent accounting firm. 2. The Single Audit Act of 1984 was passed to eliminate the
Baltimore City - BUSI - 3888
atement of net cost are prepared on the full accrual to reported on both the accrual and the cash basis of social security) to beneficiaries are recognized only ebt guarantees when it is probable that borrowers will lized and depreciated until war is decl
University of Texas - BIO - Genetics
Chi Square: Sorry if this was confusingin two places I have used the word null where it should read alternative referring to the hypothesis being tested. Lecture 7, slide 26 (last sentence, accept alternative not null) and slide 29 (last sentence, accept
University of Texas - BIO - Genetics
Population of cells with a CF = 40% chiasma frequency.XXXXGametes produced by these 10 meiotic cells are: Cells with crossing-over: [AB: Ab: aB : ab (1:1:1:1) ] x 4 (for 4 cells) Cells without crossing-over: [AB x 2 and ab x 2 (per each cell)] X 6 (f
University of Texas - BIO - Genetics
Genetics - BIO325 Discussion questions 41.What are the three enzyme activities present in E. coli DNA polymerase I? 1. 5' to 3' polymerasing activity filling in gap left by RNA primer 2. 3' to 5' exonuclease activity - proofreading 3. 5' to 3' exonuclea
University of Texas - BIO - Genetics
Discussion questions 6 1. The following diagram shows a protein-coding gene and specifies the positions of its translational start and stop signals:Which of the following is correct? A) The upper strand is the template, with the carboxy terminus of the p
University of Texas - BIO - Genetics
Discussion questions 4 1. Transcription of gene A takes place from left to right. Transcription of gene B takes place from right to left. Which strand of DNA (top or bottom) as shown in the following figure serves as the template for transcription of each
University of Texas - BIO - Genetics
Discussion questions 2 1. Huntington's disease is inherited as an autosomal dominant trait. A woman whose great-grandfather had Huntington's disease marries and is considering having a child. Both her father and grandfather were killed in wars while in th
University of Texas - BIO - Genetics
Discussion questions 3 1. In humans, the three alleles IA, IB, and i constitute a multiple allelic series that determines the ABO blood group system. In the following examples, state (yes or no) whether the child mentioned can be produced from the marriag
University of Texas - BIO - Genetics
BIO325 GeneticsDiscussion sheet 1 1. The diagram below depicts Mendel's law of independent assortment. Horizontal lines represent homologous chromosomes, vertical lines represent the same locus in the two homologous chromosomes, letters (A, B, a, b) are
University of Texas - BIO - Genetics
Charles Darwin Long before the publication of Darwins Origin of Species in 1859, biologists agreed that new species arise through evolution from older speciesDarwin formalized the theory of how this evolution takes place. He proposed that succeeding gener
University of Texas - BIO - Genetics
NAME: BIO325Genetics Instructor:Dr.TraceyRuhlman TA:TeofilNakov Exam1Key1MULTIPLE CHOICE 1 POINT EACH: Please choose only one response, WRITE YOUR LETTER RESPONSE AT THE LEFT BELOW THE QUESTION NUMBER. 1. An allele of a gene is best described as: a) A h
University of Texas - BIO - Genetics
BIO325 Genetics Instructor: Dr. Tracey Ruhlman TA: Teofil NakovExam 3MULTIPLE CHOICE 2 POINTS EACH: Please choose only one response, WRITE YOUR LETTER RESPONSE AT THE LEFT BELOW THE QUESTION NUMBER. 1) If you had a mutation affecting anterior-posterior
University of Texas - BIO - Genetics
Exam Result Analysis Name _Course _ Exam _Review your errors on the exam and fill in the chart below with the numbers of the questions you missed. Put a cross under the type of mistake you made, and total the crosses in each column. Note that more than o
University of Texas - BIO - Genetics
Exam Correction and Analysis 1) Go through your exam and enter the number of each question for which you lost points in the Question column on the chart. Be sure to separate questions with multiple parts. For example, if question 5 has three parts (a,b,c)
University of Texas - BIO - Genetics
EXAMPLEQUIZBIO325Genetics Instructor:Dr.TraceyRuhlman TA:TeofilNakovPointsaregiveninparenthesesaftereachquestion.Totalpoints=20.1. StatethenumberofnuclearDNAmolecules(=chromatids)percellforeachofthefollowing stagesinthelifecycleofadiploid,2n=24organism.
University of Texas - BIO - Genetics
AAAaAaaaEach genotype is We often show this as , , adding the two heterozygotes to .howtopredictprobabilitythatindividualAisaheterozygote:weknowshesnotarecessivehomozygote(notaffected)sotakethisoutofthepicture: AA AaAaNowthere3totalgenotypestocons
University of Texas - BIO - Genetics
Exam2 Instructor:Dr.TraceyRuhlman TA:TeofilNakov MULTIPLE CHOICE 2 POINTS EACH: Please choose only one response, WRITE YOUR LETTER RESPONSE AT THE LEFT BELOW THE QUESTION NUMBER. 1. Which of the following components of telomerase is primarily responsible
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 1Introduction and Review.Lecture 1Day/date ThursAug 27Chapter 1 1 2 2 3 3/6 4 7 15/16 15/16 8/10-11 8/10-11 8 9 12 13 3.5 18&19 18&19Quiz 1 will be given in class Tues Sept 8No discussion section Nov 25 happy turkey day.2 Tues Sept 1 3 Thu
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 2Methods in Genetic AnalysisOutline Tools for genetic analysis DNA isolation and analysis PCR and Sequencing Genomic or cDNA libraries Cloning Probing (clones or isolated DNA) mRNA (expression) Proteins immunodetection western blottingAgaros
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 3Mendels Laws and Single gene inheritanceGregor MendelBetween 1856 and 1863, he cultivated and tested some 29,000 pea plants.Mendels first law: The law of equal segregation.The two members of a gene pair (alleles) segregate from each other du
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 4Sex linked single gene inheritance Introduction to pedigrees Mendels Second LawMany plants and animals exhibit sexualdimorphism. Individuals are either male or female as a result of inheriting either an X or Y chromosome paternally. X and Y chr
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 5Working with independent assortmentAsthenumberoflociincrease,thePunnett approachbecomescumbersome Branchdiagrams?(argh!) Statisticalrulescanbeappliedtopredict genotypes ForexampletheeverusefulPRODUCTRULEWhat proportion of progeny will be of a
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 6Gene interaction Variations on dominanceComplete dominance Dominant negative Incomplete dominance Codominance Multiple alleles Recessive lethal alleles Gene interaction in pathways Complementation testing Double mutants of random mutations (var
University of Texas - BIO - Genetics
From TuesdayRecessive lethal allele: Coat color in mice: the yellow phenotype (Y) is a dominant mutationthe mutant phenotype is seen in heterozygote. BUT: the lethality factor inherent in the Y allele is only observed in the homozygote (Y/Y), or rather i
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 8DNA replicationOUTLINE DNA: the genetic material DNA structure Semiconservative replication Overview of DNA replication The replisome: a remarkable replication machine Replication in eukaryotic organisms Telomeres and telomerase: replication t
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 9 Mechanisms of spontaneous mutation and repairMechanisms of spontaneous mutation errors in dna replication transition transversion indels spontaneous lesions/apurinic sites Repair Mismatch repair Base excision repair Nucleotide excision repair D
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 10 Transposable ElementsKernels on an ear of cornThe maize kernel is not merely a seed but a one-seeded fruit comprised of many cells.Transposons, transposable elements, mobile elements Segments of DNA that can move around to different genomic
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 11 Large scale chromosomal changesTypes of chromosome mutationsChromosome mutations may be viewed as two classes: change in structure: result in novel sequence arrangements. change in number: structure is unchanged the number DNA molecules (chro
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 12 Transcription and RNA Processing We have seen already that genes contain exons (expressed regions) and introns (intervening regions). Genes (DNA) are transcribed into RNA. RNA is processed to remove introns by the splicosome. Alternative splic
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 13 Prokaryotic Regulation of Gene Expression Bacteria have evolved regulatory mechanisms that couple the expression of gene products to sensor systems that detect relevant compounds/nutrients in the extracellular milieu. Bacteria can utilize, for
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 14 Regulation of Gene Expression in EukaryotesOverview of transcriptional regulationEukaryotic DNA packaged into nucleosomes regulatory proteins participate in exposing sequences for transcriptionSome differences in bacterial and eukaryotic tra
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 15 Proteins and their synthesisThe synthesis of RNA from DNA is described by the term transcription; the language of DNA and RNA is nucleotides Translation, the synthesis of polypeptides from amino acids based on mRNA nucleotide sequence constitu
University of Texas - BIO - Genetics
1.Despite vast differences in appearance and anatomy animals have in common a toolkit of genes that govern development. The development of the growing embryo and its body parts takes place in a spatially and temporally ordered progression. Spatially rest
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 17 GenomicsThe human nuclear genome viewed as a set of labeled DNAUnder the genomics umbrella: Bioinformatics: analyzing the information content of entire genomes including all types of genes and gene products as well as the regulatory elements
University of Texas - BIO - Genetics
Extranuclear genomes: Plastids and MitochondriaEvolution of the eukaryotic cell3-2Mitochondrial / Chloroplast Evolution Endosymbiotic theory Lynn Margulis 1966 TheOriginofMitosingEukaryoticCells. The progenitors of mitochondria and chloroplasts arose
University of Texas - BIO - Genetics
Lecture 19 Population GeneticsThe phenomena that drive evolutionOrganisms interact with their environments and with one another in populations, specifically for our purposes, as groups of individuals that mate with one another to produce the next genera
University of Texas - BIO - Genetics
The formula for detemining the number of phenotypic or genotypic classes was:anWhere a is the number of classes (elements, things) observed in the F1 of the cross. And n is the number of such crosses in the multiple gene (trait) cross. 1) Look at the cr
University of Texas - BIO - Genetics
BIO325 Genetics Instructor: Dr. Tracey Ruhlman TA: Teofil Nakov QUIZ 2 Points are given in parentheses after each question. Total points = 20.1.A diploid plant has a chromosome content of 2n = 4. Each diploid cell has one long pair and one short pair of
University of Texas - BIO - Genetics
BIO325 Genetics Instructor: Dr. Tracey Ruhlman TA: Teofil Nakov QUIZ 2 Points are given in parentheses after each question. Total points = 20. 1. True or False (1 point each) a) For autosomal recessive traits, affected children always have two affected pa
University of Texas - BIO - Genetics
BIO325 Genetics Instructor: Dr. Tracey Ruhlman TA: Teofil Nakov QUIZ 6 Points are given in parentheses after each question. Total points = 20. 1. a) Explain the difference between the development toolkit genes (say HOX genes) and housekeeping genes. (3 po
University of Texas - BIO - Genetics
BIO325 Genetics Instructor: Dr. Tracey Ruhlman TA: Teofil Nakov QUIZ 6 Points are given in parentheses after each question. Total points = 20.1. a) Explain the difference between the development toolkit genes (say HOX genes) and housekeeping genes. (3 po
University of Texas - BIO - Genetics
BIO325Genetics Instructor:Dr.TraceyRuhlman TA:TeofilNakov QUIZ1KEY Pointsaregiveninparenthesesaftereachquestion.Totalpoints=20.1. StatethenumberofnuclearDNAmolecules(=chromatids)percellforeachofthefollowing stagesinthelifecycleofadiploidorganismwith12chr
University of Texas - BIO - Genetics
1. Meiosis takes place in: a) Haploid cells only b) Diploid cells only c) Haploid or diploid cells d) Somatic cells e) None of the above 2. During meiosis I: a) Homologous chromosomes align and are joined through synapsis. b) Homologous chromosomes align
University of Texas - ENG - English
Study Questions: Wordsworth (complete) E316KBrusterWordsworths poems are quintessentially Romantic in that they powerfully filter the world through the poetic speakers perceptions. How do his poems set out the relation between speaker and Nature? The sp
University of Texas - ENG - English
Study QuestionsColeridgeE 316KBrusterFrost at Midnight and This Lime-Tree Bower My Prison Both of these poems are called conversation poemsnot because they feature dialogue, but because they are meditative lyrics delivered in a conversational manner,
University of Texas - ENG - English
Study QuestionsShelleyE316KBrusterWell want to read Shelleys Ozymandius and England in 1819 in tandem, and perhaps compare them with Blakes and Wordsworths political poems. What can you make of Shelleys politics from these poems? What does he value? W
University of Texas - ENG - English
Study QuestionsAusten, Pride and Prejudice E316KBrusterThis novel was originally issued in three volumes in 1813. I have ordered the Norton Critical edition of the work because it has useful notes-and valuable excerpts from criticism and primary texts
University of Texas - ENG - English
Austen Lecture, Day ThreeE316KAusten straddled the eighteenth century and Romantic era. The 18th Century by and large felt that: some people are better than others; that one should do ones duty; and that reason should predominate. The Romantic era stres
University of Texas - ENG - English
AUSTEN LECTURE DAY TWO316KRecap; Austen as Stylist; Some Significant Episodes; Good Jane; Bad Jane Austen as Stylist. Largely a style of the 18th-century novel: witty, ironic; privileges talk (i.e. long, formal speeches, letters); objective, general des
University of Texas - BIO - Genetics
GENETICS (BIO 325) FALL 2009 LECTURE: Tuesday and Thursday 2:00 3:30 PM LOCATION: BUR 108 DISCUSSION Unique number 51400 51405 51410 51415 Day Mon Wed Mon Wed Time 2:00-3:00 2:00-3:00 3:00-4:00 3:00-4:00 Location WAG 214 WEL 3.266 WAG 214 CPE 2.204INSTUC
University of Texas - ENG - English
Study QuestionsBlakeE 316KWell read seven short poems by William Blake. You might ask yourself some of the following questions, among others: Blake writes about simple things-stars, lambs, roses, tigers-but are his poems simple? What is he trying to sa
University of Texas - ENG - English
Innocence and ExperienceWilliam Blake Later 18th century witnesses a move away from neoclassical emphasis on order. Move toward the Revolutionary impulses of Romanticism. On the political level, American Revolution of 1776; French Revolution of 1789- . Al
University of Texas - ENG - English
Study Questions: Robert Browning (Dramatic Monologues) E316K Well read four of Brownings dramatic monologues, which have long been admired for their psychological depth and complex layers of meaning. A few of the questions well want to ask ourselves: How
University of Texas - ENG - English
Eliot, Day Two Eliot tried for the impersonal in poetry. As he held: Poetry is not a turning loose of emotion, but an escape from emotion; it is not the expression of personality, but an escape from personality. Tradition and the Individual Talent (1919)
University of Texas - ENG - English
Your final examination will look like the following: 5 multiple choice questions (1 point apiece) 4 IDs (2 points apiece) 1 (one) significance explication (7 points possible) 2 essay questions (40 points apiece = 80 points)THE ESSAY PART OF THE EXAM As p
University of Texas - ENG - English
Hardy and Yeats (the birth of Modern Poetry) Thomas Hardy 1840-1928 English poet and novelist Tess of the DUrbervilles Jude the Obscure Far From the Madding Crowd all his novels19th century; most of his verse20th century. The Convergence of the Twainmorda
University of Texas - ENG - English
The HomecomingComplete Lecture Notes today: The Theatre of the Absurd and The Homecoming; Ruths StoryContrast the myth of Prometheus (Romantics) with the 20th-Centurys favorite myth: that of Sisyphus. Meaning (Prometheus) vs. the Absurd (Sisyphus) the Th
University of Texas - ENG - English
Study QuestionsKeatsE 316KOn First Looking into Chapmans Homer What do you expect a poem about another poem to be like? The title tells us the poet look[ed] into Chapmans translation of Homer, but in the poem we learn that he has heard him? Whats the d
University of Texas - ENG - English
Keats Lecture Day OneE 316KEuropean Romanticism (recap)circa 1770-1838 Response to Enlightenments emphasis on reason, order, balance, moderation. Stressed feelings, liberty, intuition, innocence, sensuality. Valued the infinite and the transcendental. R