Pre-Test Chap 06 e18
7 Pages

Pre-Test Chap 06 e18

Course Number: ECON 101, Spring 2010

College/University: Glendale Community College

Word Count: 1289

Rating:

Document Preview

Pre-Test Chap 06 e18 Student: ___________________________________________________________________________ 1. What is the most likely effect of the development of television, videocassette players, and rental movies on the movie theater industry? A. Decreased costs of producing movies B. Increased demand for movie theater tickets C. Movie theater tickets become an inferior good D. Increased price elasticity of...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> Arizona >> Glendale Community College >> ECON 101

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Chap Pre-Test 06 e18 Student: ___________________________________________________________________________ 1. What is the most likely effect of the development of television, videocassette players, and rental movies on the movie theater industry? A. Decreased costs of producing movies B. Increased demand for movie theater tickets C. Movie theater tickets become an inferior good D. Increased price elasticity of demand for movie theater tickets 2. Tickets to a university football game always sell out. In this case, the: A. Demand for tickets is highly inelastic B. Demand for tickets is highly elastic C. Supply of tickets is highly inelastic D. Supply of tickets is highly elastic 3. If a product has a short-run elasticity of supply equal to zero, then an increase in the demand for the product will: A. Have no effect on price or quantity sold B. Increase price and leave quantity sold unchanged C. Increase price and reduce the quantity sold to zero D. Leave the price unchanged and reduce the quantity sold Answer the next question(s) based on the following table. 4. Refer to the above table. The price elasticity of demand in the range from $4 to $3 is: A. 1.25 B. 1.00 C. .75 D. .50 5. The Mear Corporation finds that its total spending on machine parts increases after the price of machine parts falls, other things being equal. Which of the following is true about the Mear Corporation's demand for machine parts with the price change? A. It is unit elastic B. It is price elastic C. It is price inelastic D. It is perfectly inelastic 6. Suppose the price elasticity of supply for crude oil is 2.5. How much would price have to rise to increase production by 20 percent? A. 8 percent B. 12.5 percent C. 20 percent D. 45 percent 7. An increase in the price of tickets to a popular sporting event will increase total revenue if: A. There are many substitutes for the product B. The ticket is considered to be a luxury C. The demand for tickets is inelastic D. The demand for tickets is elastic 8. Refer to the above graph. If the output level is now Q2, then the sum of the consumer and producer surplus is: A. acd B. ac0 C. abe0 D. bce + gcf 9. The supply curve for cars will be more elastic the: A. Greater the quantity demanded B. Longer the time interval considered C. Greater the decline in input prices D. Less able producers are to make other goods 10. Refer to the above table. If the equilibrium price increases, then the: A. Producer surplus will decrease B. Consumer surplus will increase C. Producer surplus will increase D. Consumer surplus will decrease 11. A study shows that the coefficient of the cross price elasticity of Coke and Sprite is positive. This information indicates that Coke and Sprite are: A. Normal goods B. Complementary goods C. Substitute goods D. Independent goods 12. The cross elasticity of demand between bikes and bike helmets is likely to be: A. Zero B. A negative number C. A positive number greater than 1 D. A positive number between zero and 1 13. In which range of the demand schedule below is demand price elastic? A. $0-$1 B. $1-$3 C. $3-$5 D. $5-$7 14. Consider the demand curve above. If area 0ABC is smaller than area 0DEF, we may conclude that demand in this range is: A. Price-inelastic B. Income-inelastic C. Price-elastic D. Income-elastic 15. The elasticity of supply for a product such as automobiles will normally be greater over a time period of: A. 1 month B. 6 months C. 1 year D. 5 years 16. At a price of $20 per unit, 140 units of good W are demanded and 100 units are supplied. When the price is raised to $30 per unit, 100 units are demanded and 140 units are supplied. The price elasticity of supply in this range is: A. 1.0 B. .833 C. .417 D. 1.20 17. Which is inconsistent with an elastic demand curve? A. The elasticity coefficient fractional is B. Total revenues fall when prices rise C. Buyers are relatively sensitive to price changes D. The relative change in quantity exceeds the relative change in price 18. A firm produces and sells two goods, A and B. Good A is known to have many close substitutes; good B makes up a significant portion of most families' budgets. A price increase for each good would most likely cause total revenues from good A to: A. Increase and total revenues from good B to decrease B. Increase and total revenues from good B to increase C. Decrease and total revenues from good B to increase D. Decrease and total revenues from good B to decrease Answer the next question(s) based on information in the following table. 19. Refer to the above table. Which product would be an inferior good? A. Product W B. Product X C. Product Y D. Product Z 20. Jena is willing to pay $75 for a pair of shoes and Jane is willing to pay $85 for a pair of shoes. The actual price that each has to pay for a pair of shoes is $65. What is the combined amount of consumer surplus of Jena and Jane? A. $20 B. $30 C. $130 D. $160 21. Which demand curve above is relatively more elastic between P1 and P2? A. D1 B. D2 C. D3 D. D4 Answer the next question(s) based on the following data. 22. Refer to the above data. Over which price range is the price elasticity of demand inelastic? A. $20-$18 B. $18-$16 C. $12-$10 D. $10-$8 23. A consumer's weekly income is $300 and the consumer buys 5 bars of chocolate per week. When income increases to $330, the consumer buys 6 bars per week. The income elasticity of demand for chocolate by this consumer is about: A. 0 B. .5 C. 1 D. 2 24. If a union argues that a price cut will boost revenues of the firm and management argues that the opposite is true, then the price elasticity of demand is: A. Unit-elastic from the union's perspective and unit-inelastic from management's perspective B. Perfectly inelastic from the union's perspective and perfectly elastic from management's perspective C. Elastic from the union's perspective; inelastic from management's perspective D. Inelastic from the union's perspective; elastic from management's perspective 25. Refer to the above table. The largest decline in total revenue is found between prices: (Use Q4) A. $5 and $4 B. $4 and $3 C. $3 and $2 D. $2 and $1 26. Refer to the above graph. If the output level is now Q1, then there are efficiency or deadweight losses shown by area (Use Q8) A. cfg B. bce C. cef D. bcg 27. Refer to the above graph. Consider a situation where price increases from P3 to P4. In this price range, demand is relatively: A. Inelastic because the loss in total revenue (areas E + F + G) is greater than the gain in total revenue (area A) B. Elastic because the loss in total revenue (areas E + F + G) is greater than the gain in total revenue (area A) C. Elastic because the loss in total revenue (area A) is greater than the gain in total revenue (areas E + F + G) D. Inelastic because the loss in total revenue (area A) is greater than the gain in total revenue (areas E + F + G) 28. Cross elasticity of demand between complementary products is: A. Positive but less than 1 B. Unitary C. Zero D. Negative 29. The difference between the maximum price a consumer is willing to pay for a product and the actual price the consumer pays is the consumer: A. Utility B. Surplus C. Supply D. Efficiency 30. The cross elasticity of demand between Quaker State motor oil and Texaco motor oil is likely to be: A. Zero B. A positive number C. A negative number less than -1 D. A negative number between zero and -1 Pre-Test Chap 06 e18 Key 1. D 2. C 3. B 4. D 5. B 6. A 7. C 8. b 9. B 10. C 11. C 12. B 13. D 14. C 15. D 16. B 17. A 18. D 19. C 20. B 21. A 22. D 23. D 24. C 25. D 26. B 27. B 28. D 29. B 30. B

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 07 e18 Student: _ 1. You can drive from Kansas City to St. Louis in five hours. You can fly between both cities in two hours. The price of an airline ticket is $150. The cost of driving between the cities is $50. About what hourly wage would
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 08 e18 Student: _ The next question(s) are based on the following table that provides information on the production of a product that requires one variable input.1. Refer to the above table. With the addition of the first unit of input, the
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 09 e18 Student: _ 1. In a typical graph for a purely competitive firm, the intersection of the total cost and total revenue curves would be: A. A point of maximum economic profit B. A point of minimum economic loss C. A point where MR = MC D
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 10 e18 Student: _ 1. If a monopolized industry should become purely competitive without any change in cost conditions: A. Both price and quantity produced will increase B. Both price and quantity produced will decrease C. Price will increase
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 11 e18 Student: _ 1. In the long run an oligopoly: A. Will produce less than a monopoly B. May be able to earn positive economic profits C. Will always produce in the range of decreasing returns to scale D. Will produce on the portion of the
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 11w e181. An exclusive right to sell any new and useful process, machine, or product for a fixed period of time is a: A. Patent B. Copyright C. Trade secret D. TrademarkThe next question(s) are based on the following table showing the expe
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 12 e18 Student: _1. Refer to the above table. The price of the product being produced by this resource: A. Is a constant $3 B. Is a constant $4 C. Varies from $2 to $6 D. Varies from $7 to $122. The demand for labor will decrease in respon
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 13 e18 Student: _ 1. Craft unions typically attempt to increase wage rates for their members by: A. Organizing all of the employees in a factory or industry B. Opposing increases in the minimum wage which benefit nonunion workers C. Supporti
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 14 e18 Student: _ 1. If a firm buys a new computer system that costs $12,000 a year it can reduce the firm's cost by $900 a year. The firm should borrow funds and purchase this machine if it can negotiate an annual interest rate on the loan
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 15 e18 Student: _ Use the following graph to answer questions 51-58. It shows the extraction costs for TX Oil Company in the first year in a situation where it will extract oil from a reserve over two years.1. Refer to the above graph. If t
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 16 e18 Student: _ 1. Which would be considered an example of adverse selection? A. Malpractice insurance may increase the amount of malpractice B. Drivers may be less cautious because they have airbags installed in a car C. Those individuals
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 17 e18 Student: _ 1. The incidence of taxation refers to: A. Who in society actually pays the tax B. The structure of basic income tax rates C. Whether taxes are progressive or regressive D. Whether or not the benefits-received principle app
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 23 e18 Student: _ 1. Short-run fluctuations in output and employment are referred to as A. business cycles B. economic growth C. inventory cycles D. recessions2. Refer to the graph above. Which of the following best represents an increase i
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 24 e18 Student: _1. Refer to the above data. Personal income is equal to: A. $8,348 billion B. $8,899 billion C. $9,053 billion D. $10,446 billion(The following national income data for an economy are in billions of dollars.)2. Refer to t
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 25 e18 Student: _ 1. What is one major measure of economic growth? A. The rise in the price level B. The fall in the rate of unemployment C. Changes in interest rates D. Changes in real GDP2. An antigrowth view would be that there may be a
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 26 e18 Student: _ 1. Unemployment that occurs when there is deficient demand for the goods and services of an economy is called: A. Frictional unemployment B. Cyclical unemployment C. Structural unemployment D. Natural unemployment2. If the
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 27 e18 Student: _ 1. The consumption schedule would be shifted upward by: A. A decrease in real and financial assets B. A rising level of household debt C. Expectations of rising prices D. An increase in taxes2. Which would shift the saving
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 28 e18 Student: _ All figures are in billions of dollars.1. Refer to the above data. Gross investment is $8 billion, net exports are $4 billion, and government collects a lump-sum tax of $30 billion and spends $30 billion. Assume all taxes
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 29 e18 Student: _ 1. The aggregate demand curve can be derived from the aggregate expenditures model as indicated by the fact that: A. A decrease in the price level shifts the aggregate expenditures schedule downward and decreases real GDP B
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 30 e18 Student: _ 1. An economy is experiencing a high rate of inflation. The government wants to reduce consumption by $36 billion to reduce inflationary pressure. The MPC is .75. By how much should the government raise taxes to achieve its
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 31 e18 Student: _ 1. One of the principal defects of commodity money is that its worth as a: A. Medium of exchange may exceed its worth as a standard of account, causing it to cease being Useful as money B. Unit of account may exceed its wor
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 32 e18 Student: _ 1. Assume the required reserve ratio is 16.67 percent and that the commercial banking system has $110 million in excess reserves. The maximum amount of money which the banking system could create is: A. $110 million B. $330
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 33 e18 Student: _ 1. Assume that there is a 25 percent reserve ratio and that the Federal Reserve buys $4 billion worth of government securities. If the securities are purchased from the public, this action has the potential to increase bank
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 34 e18 Student: _ 1. Which one of the following is true? A. Passively managed funds do not pay dividends B. Passively managed funds have only one asset in their portfolio C. Actively managed funds constantly buy or sell assets to generate re
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 35 e18 Student: _ 1. Which factor contributed to the demise of stagflation in the 1980s? A. Less foreign competition B. More government regulation C. A reduction in OPEC's oil prices D. A rise in per-unit production costs2. Assuming prices
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 36 e18 Student: _ 1. Rational expectations theory suggests that: A. Individuals anticipate changes in monetary policy and make changes in their actions which tend to reinforce the policy B. Individuals anticipate changes in monetary policy a
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 37 e18 Student: _ 1. If country A has a higher cost of producing good X than country B, then country: A. B should impose a tariff on the exports of product X B. B has a comparative advantage in the production of product X C. A should impose
Glendale Community College - ECON - 101
Pre-Test Chap 38 e18 Student: _ 1. The Bretton Woods Agreement featured a system of: A. Freely floating exchange rates B. Fixed exchange rates based on the gold standard C. Free international trade based on reduced tariffs and quotas D. Adjustable-peg exc
Glendale Community College - ECON - 101
waL74858_Ans_301-3186/18/011:24 PMPage 319Answers to Key QuestionsCHAPTER ONE APPENDIX 1-1 Use the economic perspective to explain why someone who is normally a light eater at a standard restaurant may become somewhat of a glutton at a buffet-style r
Glendale Community College - ECON - 101
News Positive Normative 1. ABC 7. Armed Standoff. It happened in Taranza. After 91 shooting a fiance, the suspect barricated himself in the apartment in Taranza and had a stanoff between him and s.w.a.t. team for more than 9 hoursPercentage (pos/norm) 90
Glendale Community College - ECON - 101
CHAPTER TWENTY-ONE CONSUMER BEHAVIOR AND UTILITY MAXIMIZATIONLECTURE NOTESI. Introduction A. Americans spend trillions of dollars on goods and services each yearmore than 95 percent of their after-tax incomes, yet no two consumers spend their incomes in
Glendale Community College - ECON - 101
CHAPTER TWENTY-TWO THE COSTS OF PRODUCTIONLECTURE NOTESI. Economic costs are the payments a firm must make, or incomes it must provide, to resource suppliers to attract those resources away from their best alternative production opportunities. Payments
Glendale Community College - ECON - 101
CHAPTER TWENTY-THREE PURE COMPETITIONLECTURE NOTESI. Four market models will be addressed in Chapters 23-25; characteristics of the models are summarized in Table 23-1. A. Pure competition entails a large number of firms, standardized product, and easy
Glendale Community College - ECON - 101
CHAPTER TWENTY-FOUR PURE MONOPOLYLECTURE NOTESI. Pure Monopoly: An Introduction A. Definition: A pure monopoly exists when a single firm is the sole producer of a product for which there are no close substitutes. B. There are a number of products where
Glendale Community College - ECON - 101
7-1(Key Question) Complete the following table and answer the questions below: Units consumed 0 1 2 3 4 5 6 Total utility 0 10 _ 25 30 _ 34 Marginal utility 10 8 _ _ 3 _7-3a. At which rate is total utility increasing: a constant rate, a decreasing rate
Glendale Community College - ECON - 102
Chapter22 MeasuringaNationsIncomeTestAMacroeconomicsisthestudyof a. marketregulation. b. moneyandfinancialmarkets. c. economywidephenomena. d. howhouseholdsandfirmsmakedecisionsandhowtheyinteract. ANSWER:c. economywidephenomena. TYPE:MSECTION:INTOBJECTI
Glendale Community College - ECON - 102
49 Suppose a professional gambler moves in year 2004 from Utah, where he gambles illegally, to Nevada, where gambling is legal. If he reports truthfully his income, then as a result of his move: a. there is no effect on GDP because his income is included
Glendale Community College - ECON - 102
Recommended key to practice questions for midterm 21 CPI=Expenditures on fixed base year basket measured in current period prices Expenditures on fixed base year basket measured in base year pricesX 100CPI = Price in current yr * Qty b Price in base
Glendale Community College - ECON - 102
Macroeconomics Midterm #2 I. Instructions 1 Time Allowed: 1 hour 50 minutes. 2 You may use a simple, 4 function calculator. 3 Part I. consists of 25 multiple choice questions. Each multiple choice question is worth 3 points. Answer all 25 multiple choice
Glendale Community College - ECON - 102
International trade creates many winners and some losers. Sometimes, a few losers in rich countries try to stop trade that would make winners of workers in very poor countries. The first lesson in international economics is that there are gains from trade
Glendale Community College - ECON - 102
CHAPTE R4&5DemandandSupply! 2009 South-Western, a part of Cengage Learning, all rights reservedCHAPTERSUMMARY The intersection of S and D curves determines themarket equilibrium. At the equilibrium price, quantity supplied equals quantity demanded.
Glendale Community College - ECON - 102
The Federal Reserve SystemKaren Kokernak, Economic Education Specialist June 25, 2009Maryland Voluntary Curriculum Content Standard 4.0: EconomicsB.3 The student will evaluate the effectiveness of current monetary and fiscal policy on promoting full em
Glendale Community College - ECON - 102
CHAPTE R16TheMonetarySystemMacroeonomics N.GregoryMankiwPRINCIPLESOFN.GregoryMankiwPremium PowerPoint Slides by Ron Cronovich 2009 South-Western, a part of Cengage Learning, all rights reservedInthischapter, Inthischapter, lookfortheanswerstothese
Glendale Community College - ECON - 102
CHAPTE R10MeasuringaNationsIncomeMacroeonomics N.GregoryMankiwPRINCIPLESOFN.GregoryMankiwPremium PowerPoint Slides by Ron Cronovich 2009 South-Western, a part of Cengage Learning, all rights reservedInthischapter, Inthischapter, lookfortheanswerst
Glendale Community College - ECON - 102
CHAPTE R15UnemploymentMacroeonomics N.GregoryMankiwPRINCIPLESOFN.GregoryMankiwPremium PowerPoint Slides by Ron Cronovich 2009 South-Western, a part of Cengage Learning, all rights reservedInthischapter, Inthischapter, lookfortheanswerstothesequest
Glendale Community College - ECON - 102
CHAPTE R11MeasuringtheCostofLivingMacroeonomics N.GregoryMankiwPRINCIPLESOFN.GregoryMankiwPremium PowerPoint Slides by Ron Cronovich 2009 South-Western, a part of Cengage Learning, all rights reservedInthischapter, Inthischapter, lookfortheanswers
Glendale Community College - ECON - 102
1. TrueorFalse:Theaggregatedemandcurveisdownwardslopingforthesamereasonthatthe demandcurveforasinglegoodisdownwardsloping. True !False Thelawofdemandisthekeytoanalyzingthedemandforasinglegood.Thatis,thepriceofthegood determinesaconsumer'stendencytobuymore
Glendale Community College - ECON - 102
Macroeconomics FINAL EXAM: 120 Points TotalI.Instructions 1 Time Allowed: 2 1/2 Hours 2 You may use a calculator. 3 Part I consists of 40 multiple choice questions. Each question is worth 2 points. Answer all 40 multiple choice questions by choosing the
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
Relations, Functional Dependencies, and Keys Audio TranscriptThis tutorial will provide an overview of relations, functional dependencies and keys. A relation is basically a table of information made up of rows and columns that meet certain criteria. Eac
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
InternationalTe l e c o m m u n i c a t i o nUnionAn overview of issues and the deployment of existing ITU-T Recommendations for secure telecommunicationsDecember 2003Printed in Switzerland Geneva, 2003ITU-TTe l e c o m m u n i c a t i o n Standard
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
Creating a Table in Design View Using Access 2007 Interactive TranscriptThis tutorial will illustrate how to create a table in Design view using Microsoft Access. Open a blank or existing database. From the Create tab, click Table Design to start creatin
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
Auditing Object AccessHello, I'm Dean Farwood again and today we're going to be talking about auditing object access. An object is a file, a folder, a printer, a drive and, by default on Windows systems, these objects are not audited. We're going to be i
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
Modification Anomalies and Database Modification Audio TranscriptThis tutorial will show various types of modification anomalies that can have undesirable consequences to a database, as well as the normalization process that can help avoid these conseque
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
David M. Kroenke and David J. Auer Database Processing11th EditionFundamentals, Design, and ImplementationChapter One:IntroductionKROENKE AND AUER - DATABASE PROCESSING, 11th Edition 2010 Pearson Prentice Hall1-1/36Chapter Objectives To understand
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
David M. Kroenke and David J. AuerDatabase Processing:Fundamentals, Design and ImplementationChapter Two:Introduction to Structured Query LanguageKROENKE AND AUER - DATABASE PROCESSING, 11th Edition 2010 Pearson Prentice Hall 2-1Chapter Objectives
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
TCO - CGiven a completed E-R diagram, or object model, normalize the data into a relational design and prepare relational application programming requirement documents.KROENKE AND AUER - DATABASE PROCESSING, 11th Edition 2010 Pearson Prentice Hall3-1/4
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
TCO - CGiven a completed E-R diagram, or object model, normalize the data into a relational design and prepare relational application programming requirement documents.KROENKE AND AUER - DATABASE PROCESSING, 11th Edition 2010 Pearson Prentice Hall3-1/3
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
TCO - BGiven a set of typical business reports, use the entity-relationship and object models to document the information requirements and rulesKROENKE AND AUER - DATABASE PROCESSING, 11th Edition 2010 Pearson Prentice Hall3-1/41David M. Kroenke and D
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
Referential Integrity Is Important For DatabasesMichael Blaha (blaha@computer.org) Modelsoft Consulting Corp www.modelsoftcorp.comAbstract Fewer bugs. The declarations of referential integrity are more concise than the equivalent programming code. In e
Keller Graduate School of Management - DATABASE - HR587
Computers Changing the WorldComputers are a big part of the world today. Many people use computers everyday in their lives, is a part of us. Computers can do anything we want them to do, like talk to people through the computer using internet. Also doing
Cyprus International University - AE - 1111
PHYS 201 Review Exercises for Midterm 2 1. An interference pattern is produced by light with a wavelength 570 from a distant source incident on two identical parallel slits separated by a distance (between centers) of 0.520 mm. a. If the slits are very na