exam i-1
3 Pages

exam i-1

Course: BIOLOGY 182, Summer 2010

School: Pima CC

Word Count: 2423

Rating:

Document Preview

Exam Name___________________________________ MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the events described below agrees with the idea of 1) _______ catastrophism? A) The formation of the Grand Canyon by the Colorado River over millions of years B) The gradual uplift of the Himalayas by the collision of the Australian crustal plate with the...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> Arizona >> Pima CC >> BIOLOGY 182

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Name___________________________________ Exam MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the events described below agrees with the idea of 1) _______ catastrophism? A) The formation of the Grand Canyon by the Colorado River over millions of years B) The gradual uplift of the Himalayas by the collision of the Australian crustal plate with the Eurasian crustal plate C) The sudden demise of the dinosaurs, and various other groups, by the impact of a large extraterrestrial body with Earth D) The development of the Galapagos Islands from underwater seamounts over millions of years E) The gradual deposition of sediments many kilometers thick on the floors of seas and oceans 2) During a study session about evolution, one of your fellow students remarks, The giraffe stretched its neck while reaching for higher leaves; its offspring inherited longer necks as a result. Which statement is most likely to be helpful in correcting this student s misconception? A) Disuse of an organ may lead to its eventual disappearance. B) Characteristics acquired during an organism s life are generally not passed on through genes. C) Only favorable adaptations have survival value. D) Overproduction of offspring leads to a struggle for survival. E) Spontaneous mutations can result in the appearance of new traits. 2) _______ SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. The following questions refer to Figure 22.1, which shows an outcrop of sedimentary rock whose strata are labeled A-D. Figure 22.1 3) Which stratum should contain the greatest proportion of extinct organisms? 4) If x indicates the location of fossils of two closely related species, then fossils of their most-recent common ancestor are most likely to occur in which stratum? 3) _____________ 4) _____________ MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 5) Charles Darwin was the first person to propose A) that the Earth is older than a few thousand years. B) that evolution occurs. C) a mechanism for evolution that was supported by evidence. D) a way to use artificial selection as a means of domesticating plants and animals. E) a mechanism for how evolution occurs. 6) Natural selection is based on all of the following except A) individuals adapt to their environments and, thereby, evolve. B) the best-adapted individuals tend to leave the most offspring. C) populations tend to produce more individuals than the environment can support. D) genetic variation exists within populations. E) individuals who survive longer tend to leave more offspring than those who die young. 7) Which of the following statements is an inference of natural selection? A) Natural populations tend to reproduce to their full biological potential. B) Some of the variation that exists among individuals in a population is genetic. C) An individual organism undergoes evolution over the course of its lifetime. D) Subsequent generations of a population should have greater proportions of individuals that possess traits better suited for success in unchanging environments. E) Habitats do not generally have unlimited resources. 8) Which statement best describes the evolution of pesticide resistance in a population of insects? A) Individual members of the population slowly adapt to the presence of the chemical by striving to meet the new challenge. B) Offspring of insects that are genetically resistant to the pesticide become more abundant as the susceptible insects die off. C) Insects observe the behavior of other insects that survive pesticide application, and adjust their own behaviors to copy those of the survivors. D) All insects exposed to the insecticide begin to use a formerly silent gene to make a new enzyme that breaks down the insecticide molecules. 9) Of the following anatomical structures, which is homologous to the wing of a bird? A) Wing of a butterfly B) Hindlimb of a kangaroo C) Flipper of a cetacean D) Tail fin of a flying fish E) Dorsal fin of a shark 10) Which of these is a statement that Darwin would have rejected? 5) _______ 6) _______ 7) _______ 8) _______ 9) _______ 10) ______ A) Inherited variation in a population is a necessary precondition for natural selection to operate. B) Environmental change plays a role in evolution. C) Natural populations tend to produce more offspring than the environment can support. D) The smallest entity that can evolve is an individual organism. E) Individuals can acquire new characteristics as they respond to new environments or situations. 11) If, on average, 46% of the loci in a species gene pool are heterozygous, then the average homozygosity of the species should be A) 46% B) 92% C) 23% D) 54% E) There is not enough information to say. 12) Which of these is the smallest unit that natural selection can change? A) a species gene frequency B) an individual s phenotype C) an individual s genome D) an individual s genotype E) a population s gene frequency 13) In a hypothetical population s gene pool, an autosomal gene, which had previously been fixed, undergoes a mutation that introduces a new allele, one inherited according to incomplete dominance. Natural selection then causes stabilizing selection at this locus. Consequently, what should happen over the course of many generations? A) The population s average heterozygosity should increase. B) The proportion of the population that is heterozygous at this locus should remain constant. C) The proportions of both types of homozygote should decrease. D) Both (A)and (B) E) Both (A)and (C) 14) Which of these makes determining the evolutionary relatedness of different species based on the amino acid sequence of homologous proteins generally less accurate than determinations of relatedness based on the nucleotide sequences of homologous genes? A) Gene duplications B) Silent mutations C) Translocation events that change gene sequences D) Independent assortment E) Crossing-over The following questions refer to this information: You are studying three populations of birds. Population A has ten birds, of which one is brown (a recessive trait) and nine are red. Population B has 100 birds, of which ten are brown. Population C has 30 birds, and three of them are brown. 15) In which population is the frequency of the allele for brown feathers hig hest? 11) ______ 12) ______ 13) ______ 14) ______ 15) ______ A) Population A. B) Population B. C) Population C. D) They are all the same. E) It is impossible to tell from the information given. 16) In which population would it be least likely that an accident would significantly alter the frequency of the brown allele? A) Population A. B) Population B. C) Population C. D) They are all the same. E) It is impossible to tell from the information given. 17) Which population is most likely to be subject to the bottleneck effect? A) Population A. B) Population B. C) Population C. D) They are all the same. E) It is impossible to tell from the information given. 16) ______ 17) ______ The following questions refer to this information: The restriction enzymes of bacteria protect the bacteria from successful attack by bacteriophages, whose genomes can be degraded by the restriction enzymes. The bacterial genomes are not vulnerable to these restriction enzymes because bacterial DNA is methylated. This situation selects for bacteriophages whose genomes are also methylated. As new strains of resistant bacteriophages become more prevalent, this in turn selects for bacteria whose genomes are not methylated and whose restriction enzymes instead degrade methylated DNA. 18) The outcome of the conflict between bacteria and bacteriophage at any point in time results from A) frequency-dependent selection. B) genetic variation being preserved by diploidy. C) neutral variation. D) evolutionary imbalance. E) heterozygote advantage. 19) Over the course of evolutionary time, should what occur? A) Methylated DNA should become fixed in the gene pools of bacterial species. B) Nonmethylated DNA should become fixed in the gene pools of bacteriophages. C) Methylated and nonmethylated strains should be maintained among both bacteria and bacteriophages, with ratios that vary over time. D) Methylated DNA should become fixed in the gene pools of bacteriophages. E) Both A and B are correct. 20) The Darwinian fitness of an individual is measured most directly by A) the number of good genes it possesses. 18) ______ 19) ______ 20) ______ B) C) D) E) the number of mates it attracts. its physical strength. how long it lives. the number of its offspring that survive to reproduce. 21) ______ 21) Which of the following statements about species, as defined by the biological species concept, is (are) correct? I. Biological species are defined by reproductive isolation. II. Biological species are the model used for grouping extinct forms of life. III. The biological species is the largest unit of population in which successful reproduction is possible. A) I, II, and III B) II and III C) I only D) II only E) I and III 22) Which of the various species concepts distinguishes two species based on the degree of genetic exchange between their gene pools? A) biological B) phylogenetic C) ecological D) morphological 23) The biological species concept is inadequate for grouping A) asexual organisms. B) animals that migrate. C) plants. D) sympatric populations. E) parasites. 24) Beetle pollinators of a particular plant are attracted to its flowers bright orange color. The beetles not only pollinate the flowers, but they mate while inside of the flowers. A mutant version of the plant with red flowers becomes more common with the passage of time. A particular variant of the beetle prefers the red flowers to the orange flowers. Over time, these two beetle variants diverge from each other to such an extent that interbreeding is no longer possible. What kind of speciation has occurred in this example, and what has driven it? A) sympatric speciation, habitat differentiation B) allopatric speciation, ecological isolation C) allopatric speciation, behavioral isolation D) sympatric speciation, allopolyploidy E) sympatric speciation, sexual selection 25) According to the concept of punctuated equilibrium, A) a new species accumulates most of its unique features as it comes into existence. B) transitional fossils, intermediate between newer species and their parent species, should be abundant. C) given enough time, most existing species will branch gradually into new species. D) natural selection is unimportant as a mechanism of evolution. 22) ______ 23) ______ 24) ______ 25) ______ E) evolution of new species features long periods during which changes are occurring, interspersed with short periods of equilibrium, or stasis. 26) Upon undergoing change, which of these genes is most likely to result in speciation while a geographic barrier separates two populations of a flowering-plant species? A) one that affects the average depth to which roots grow down through the soil B) one that affects how flexible the stems are C) one that affects the rate of chlorophyll a synthesis D) one that affects the compatibility of male pollen and female reproductive parts E) one that affects the amount of growth hormone synthesized per unit time 26) ______ The following questions refer to the evolutionary tree below, whose horizontal axis represents time (present time is on the far right) and whose vertical axis represents morphological change. Figure 24.1 27) Which of these five species (V--Z) in the evolutionary tree would likely have fossil records indicating that punctuated equilibrium was an important part of their evolutionary history? A) X and Y B) W, Y, and Z C) X, Y, and Z D) V and Y E) V and W 28) Which of these five species originated earliest and appeared suddenly in the fossil record? A) V B) W C) X D) Y E) Z 29) On the basis of their morphologies, how might Linnaeus have classified the Hawaiian silverswords? A) He would have placed them all in the same species. B) He would have classified them the same way that modern botanists do. 27) ______ 28) ______ 29) ______ C) He would have used evolutionary relatedness as the primary criterion for their classification. D) He would have placed them in more species than modern botanists do. E) Both B and D are correct. 30) A hypothetical mutation in a squirrel population produces organisms with eight legs rather than four. Further, these mutant squirrels survive, successfully invade new habitats, and eventually give rise to a new species. The initial event, giving rise to extra legs, would be a good example of A) species selection. B) habitat selection. C) changes in homeotic genes. D) allometry. E) punctuated equilibrium. 31) The correct sequence, from the most to the least comprehensive, of the taxonomic levels listed here is A) family, phylum, class, kingdom, order, species, and genus. B) phylum, family, class, order, kingdom, genus, and species. C) phylum, kingdom, order, class, species, family, and genus. D) kingdom, phylum, class, order, family, genus, and species. E) kingdom, phylum, order, class, family, genus, and species. 32) Some molecular data place the giant panda in the bear family (Ursidae) but place the lesser panda in the raccoon family (Procyonidae). Consequently, the morphological similarities of these two species are probably due to A) possession of analogous structures. B) inheritance of acquired characteristics. C) possession of shared primitive characters. D) sexual selection. E) inheritance of shared derived characters. 33) If the eukaryotic condition arose, independently, several different times during evolutionary history, and if ancestors of these different lineages are extant and are classified in the domain Eukarya, then the domain Eukarya would be A) polyphyletic. B) paraphyletic. C) monophyletic. 34) Concerning growth in genome size over evolutionary time, which of these does not belong with the others? A) orthologous genes B) gene families C) paralogous genes D) gene duplications 35) The most important feature that permits a gene to act as a molecular clock is A) having a large number of base pairs. B) its being acted upon by natural selection. C) having a reliable average rate of mutation. D) its recent origin by a gene-duplication event. 30) ______ 31) ______ 32) ______ 33) ______ 34) ______ 35) ______ E) having a larger proportion of exonic DNA than of intronic DNA. 36) Which process hinders clarification of the deepest branchings in a phylogenetic tree that depicts the origins of the three domains? A) mitosis B) gene duplication C) binary fission D) horizontal gene transfer E) meiosis 36) ______ Short Answer 1. (10 points total) Figure for Short Answer 1 A E are Species and 1 5 are branchpoints. 1a. C and D in the figure above is an example of ________________________________________ (2 points) 1b. If B, C and D were grouped together they would be an example of what type of group?______________________________(2 points) 1c. E would most likely have what type of characteristic. ____________________________________ (2points) 1d. Which species are extinct? ____________________ (2 points) 1e. Where is the closest common ancestor of A and D located? ____________________ (2 points) 2. Name 2 postzygotic and 2 prezygotic reproductive barriers. Identify them as postzygotic or prezygotic and provide a brief definition of each. (8 points) Prezygotic (2 points each) 1) 2) Postzygotic (2 points each) 1) 2) 3. (10 points total) Define each. (2 points for each definition) a) Gene Flow b) Genetic Drift c) Natural Selection Explain how Natural Selection causes adaptive evolution. (4 points) 1) C 2) B 3) D 4) C 5) C 6) A 7) D 8) B 9) C 10) D 11) D 12) E 13) E 14) B 15) D 16) B 17) A 18) A 19) C 20) E 21) E 22) A 23) A 24) A 25) A 26) D 27) E 28) B 29) D 30) C 31) D 32) A 33) A 34) A 35) C 36) D

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

Pima CC - BIOLOGY - 182
1Exam ii Name_ MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of these is the most common compound in the cell walls of gram1) _ positive bacteria? A) lignin B) cellulose C) lipopolysacchar
Pima CC - BIOLOGY - 182
Name _ Biology 1001 Introductory Biology Midterm 1 October 3, 2007Instructions/Rules/etc. 1. This exam has 9 pages (including this one). Be sure you have them all. 2. The exam will last 50.69223 minutes. 3. The only permissible aid is a calculator. 4. Pu
Pima CC - BIOLOGY - 182
Biology, 7e (Campbell)Chapter 25: Phylogeny and SystematicsChapter Questions1) Which combination of the following species characteristics would cause the greatest likelihood of fossilization in sedimentary rock? I. The species was abundant. II. The spe
Pima CC - CHEMISTRY - 151
PRACTICE for EXAM I1. Balance the following reactions: (10pts)(a)(b)2. The molecular formula of aspartame, the artificial sweetener marketed as NutraSweet, is C14H18N2O5. 1000mg = 1g (20pts)(a) What is the molar mass of aspartame?(b) How many moles
Pima CC - CHEMISTRY - 151
NAME: _Key_ WIKRENT CHM151IN1. Balance the following reactions: (10pts)(a)(b)2. The molecular formula of aspartame, the artificial sweetener marketed as NutraSweet, is C14H18N2O5. 1000mg = 1g (20pts)(a) What is the molar mass of aspartame? 294.30g/mo
Pima CC - CHEMISTRY - 151
Practice for EXAM I1. Using the conversion sheet, perform the following conversions: (10pts) a. 245ml to Lb. 4.8 x 10-3m to inc. 3.00 x 10-8m/s to Km /hrd. 1.10 g/ml to lbs/Le. 4.0 10-10 m to nm2. Explain the difference between a chemical and a phys
Pima CC - CHEMISTRY - 151
EXAM ICHM 151IN (morning)NAME: _key_ 1. Using the conversion sheet, perform the following conversions: (10pts) a. 245ml to Lb. 4.8 x 10-3m to inc. 3.00 x 10-8m/s to Km /hrd. 1.10 g/ml to lbs/Le. 4.0 10-10 m to nm2. Explain the difference between a
Pima CC - CHEMISTRY - 151
CHEM 151 WIKRENT Spring 2008 EXAM 5NAME: _key_1.Complete and Balance the following reactions (molecular Equations), write the total ionic equation and the net ionic equation if applicable: If there is no net equation, state "no net equation". (50pts) C
Pima CC - CHEMISTRY - 151
EXAM 3 Study notes (percentages are approximate and are meant to give you a guide)Understand how to read and interpret phase diagrams, from Chapter 11. (20%) Be able to calculate the empirical formula and molecular formula and functional groups of a comp
Pima CC - CHEMISTRY - 151
Pima CC - CHEMISTRY - 151
Pima CC - CHEMISTRY - 151
Pima CC - CHEMISTRY - 151
Exam IV SUMMER 2008CHM 151INNAME: _key_ 1. Write balanced chemical equations to correspond to each of the following descriptions:(15pts) (a) Solid calcium carbide, CaC2, reacts with water to form an aqueous solution of calcium hydroxide and acetylene g
Pima CC - CHEMISTRY - 151
Get this Homework checked off by the end of class. It should help you prepare for the exam on Wednesday. The key will be posted online by the end of class. NAME: _ 1. Write balanced chemical equations to correspond to each of the following descriptions:(
Pima CC - CHEMISTRY - 151
Stoichiometry Practice Finding the amount of product if one reactant is given. Always assume the rest of the reactants are available in excess. If 4.5g of Hydrogen gas are mixed with oxygen gas in the presence of a spark, water will be produced. Determine
San Jose State - ANTH - 13
San Jose State - SCWK - 130
San Jose State - BUS - 170
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - HRTM - 170C
CTRSprofiles inrecreationtherapyNational Council forTherapeutic RecreationCertificationCTRS: Certified Therapeutic Recreation Specialistmeet theThe CTRS is the recognized qualified provider ofrecreation therapy services, combining extensiveknow
San Jose State - PHYS - 51
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - SCWK - 130
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - EDTE - 162
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - SCWK - 170
San Jose State - BIOL - 160
Predation IBIOL/BOT 160 EcologyDefinitionRepeated interactionbetween speciessuch that membersof a species arekilled shortly uponcapture by the otherspecies.Predation?http:/dsf.chesco.org/ccparks/lib/ccparks/creaturefeature/deer_browsing.jpgR
San Jose State - PHIL - 292
PANELENVISIONING A JUVENILE JUSTICE SYSTEM THAT SUPPORTS POSITIVE YOUTH DEVELOPMENTt M. FRABu-rr* L. Di LucA* KELLY N. GRAvEs*JAMES INTODUCrIONKRiSTENIs it possible to envision a juvenile justice system in this country that seeks to uphold and protect
San Jose State - PSYC - 175
San Jose State - EDTE - 162
San Jose State - NUFS - 106A
from the associationABSTRACT It is the position of the American Dietetic Association that children ages 2 to 11 years should achieve optimal physical and cognitive development, attain a healthy weight, enjoy food, and reduce the risk of chronic disease t
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - BUS - 170
San Jose State - PHYS - 2A
San Jose State - ANTH - 25
San Jose State - PHYS - 2A
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - BIOL - 10
San Jose State - BUS - 190
San Jose State - ANTH - 25
San Jose State - ANTH - 140
San Jose State - BUS - 189
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - NURS - 127A
San Jose State - HPRF - 135
Interpersonal Processes of Care in Diverse PopulationsA N I TA L . S T E WA RT, ANNA NAPOLES-SPRINGER, E L I S E O J . P E R E Z - S TA B L E , e t a l . University of California-San Francisco; Centers for Disease Control and PreventionPersons of lowe
San Jose State - PHIL - 292
San Jose State - BUS - 21
Profit PlanningChapter NineMcGraw-Hill/IrwinCopyright 2006, The McGraw-Hill Companies, Inc.Copyright 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc.The Basic Framework of BudgetingA budget is a detailed quantitative plan for acquiring and using financial ando
San Jose State - SCWK - 175
San Jose State - BUS - 189
BAB131August 2007Google, Inc.:Figuring out How to Deal with ChinaI want to acknowledge what I hope is obvious: Figuring out how to deal withChina has been a difficult exercise for Google. Elliot Schrage, Vice President, Global Communications and Pub
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - ANTH - 25
San Jose State - BUS - 190
San Jose State - ANTH - 25
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - ANTH - 140
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - BUS - 187
San Jose State - SOCI - 172
San Jose State - SOCI - 172