Macro+Practice+Test+4
17 Pages

Macro+Practice+Test+4

Course Number: BA-102A BA-102A, Fall 2010

College/University: Ohlone

Word Count: 2999

Rating:

Document Preview

Macro Practice test 4 1. Money functions as: A) a store of value. B) a unit of account. C) a medium of exchange. D) all of the above. 2. If you are estimating your total expenses for school next semester, you are using money primarily as: A) a medium of exchange. B) a store of value. C) a unit of account. D) an economic investment. 3. If you place a part of your summer earnings in a savings account, you are...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> California >> Ohlone >> BA-102A BA-102A

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Practice Macro test 4 1. Money functions as: A) a store of value. B) a unit of account. C) a medium of exchange. D) all of the above. 2. If you are estimating your total expenses for school next semester, you are using money primarily as: A) a medium of exchange. B) a store of value. C) a unit of account. D) an economic investment. 3. If you place a part of your summer earnings in a savings account, you are using money primarily as a: A) medium of exchange. B) store of value. C) unit of account. D) standard of value. 4. Stock market price quotations best exemplify money serving as a: A) store of value. B) unit of account. C) medium of exchange. D) index of satisfaction. 5. Purchasing common stock by writing a check best exemplifies money serving as a: A) store of value. B) unit of account. C) medium of exchange. D) index of satisfaction. Page 1 6. When economists say that money serves as a medium of exchange, they mean that it is: A) a way to keep wealth in a readily spendable form for future use. B) a means of payment. C) a monetary unit for measuring and comparing the relative values of goods. D) declared as legal tender by the government. 7. When economists say that money serves as a unit of account, they mean that it is: A) away to keep wealth in a readily spendable form for future use. B) a means of payment. C) a monetary unit for measuring and comparing the relative values of goods. D) declared as legal tender by the government. 8. The money supply is backed: A) by the government's ability to control the supply of money and therefore to keep its value relatively stable. B) by government bonds. C) dollar-for-dollar with gold and silver. D) dollar-for-dollar with gold bullion. 9. The value of money varies: A) inversely with the price level. B) directly with the volume of employment. C) directly with the price level. D) directly with the interest rate. 10. Nearly one-half the money in the U.S. economy is created by: A) the receipt of gold bullion through international trade and finance. B) commercial banks and thrift institutions. C) the Federal mint. D) the Federal Treasury. 11. The purchasing power of money and the price level vary: A) inversely. B) directly during recessions, but inversely during inflations. C) directly, but not proportionately. D) directly and proportionately. 12. The M2 money supply includes: A) stock certificates. B) corporate bond certificates. C) the cash value of life insurance policies. D) individual shares in money market mutual funds. 13. A checking account entry is money because it: A) is ensured by the Federal Deposit Insurance Corporation. B) has been declared as such by the Federal government. C) performs the functions of money. D) can be sold for currency. 14. Money market deposit accounts are included in: A) M1 only. B) both M1 and M2. C) both M2 and M3. D) M3 only. 15. Checkable deposits are: A) included in M1. B) not included in either Ml or M2. C) considered to be a near money. D) also called time deposits. Page 3 16. The amount of money reported as M2: A) is smaller than the amount reported as M1. B) is larger than the amount reported as M1. C) excludes coins and currency. D) includes large ($100,000 or more) certificates of deposit. 17. Coins in people's pockets and purses are: A) included in M1, but not in M2. B) included in both M1 and in M2. C) included in M2, but not in M1. D) excluded from M1 and M2 because people can exchange them for Federal Reserve notes. 18. Checkable deposits include: A) both large and small time deposits. B) the deposits of banks and thrifts on which checks can be written. C) only the checkable deposits of commercial banks. D) only the checkable deposits of thrift institutions. 19. Large time deposits of $100,000 or more are: A) a component of M1. B) a component of M2 but not of M1. C) a component of M3 but not of M2. D) not a component of M1, M2, or M3. 20. Currency and coins held within banks are part of: A) the M3 definition of the money supply. B) the M2 definition of the money supply. C) the M1 definition of the money supply. D) none of the above definitions of the money supply. 21. The asset demand for money: A) is unrelated to both the interest rate and the level of GDP. B) varies inversely with the rate of interest. C) varies inversely with the level of real GDP. D) varies directly with the level of nominal GDP. 22. It is costly to hold money because: A) deflation may reduce its purchasing power. B) in doing so one sacrifices interest income. C) bond prices are highly variable. D) the velocity of money may decline. 23. In the U.S. economy the money supply is controlled by the: A) U.S. Treasury. B) Federal Reserve System. C) Senate Committee on Banking and Finance. D) Congress. 24. The seven members of the Board of Governors of the Federal Reserve System are: A) appointed by the President with the confirmation of the Senate. B) elected by Congress from a slate of nominees provided by the President. C) appointed by the Senate Finance Committee. D) appointed by the presidents of the twelve Federal Reserve Banks. 25. The M2 money supply is larger than the M1 money supply. A) True B) False 26. The twelve Federal Reserve Banks are governmentally owned but privately controlled. A) True B) False Page 5 27. The higher the interest rate, the larger will be the amount of money demanded for transaction purposes. A) True B) False 28. The asset demand for money varies inversely with the nominal GDP. A) True B) False 29. Currency and coins held by banks are part of the M1 definition of money supply. A) True B) False 30. Thrifts are known as "banker's banks" because they lend money to commercial banks. A) True B) False 31. The primary purpose of the legal reserve requirement is to: A) prevent banks from hoarding too much vault cash. B) provide a means by which the monetary authorities can influence the lending ability of commercial banks. C) prevent commercial banks from earning excess profits. D) provide a dependable source of interest income for commercial banks. 32. Checkable deposits are also called: A) checking accounts. B) high-powered money. C) savings balances. D) Federal Reserve Notes. 33. Suppose a commercial bank has checkable deposits of $100,000 and the legal reserve ratio is 10 percent. If the bank's required and excess reserves are equal, then its actual reserves: A) are $30,000. B) are $10,000. C) are $20,000. D) cannot be determined from the given information. 34. Suppose the ABC bank has excess reserves of $4,000 and outstanding checkable deposits of $80,000. If the reserve requirement is 25 percent, what is the size of the bank's actual reserves? A) $16,000 B) $84,000 C) $24,000 D) $20,000 35. A single commercial bank must meet a 25 percent reserve requirement. If the bank has no excess reserves initially and $5,000 of cash is deposited in the bank, it can increase its loans by a maximum of: A) $1,250. B) $120,000. C) $5,000. D) $3,750. 36. If the reserve requirement is 10 percent, how much excess reserves does a bank acquire when a business deposits a $500 check drawn on another bank? A) $450 B) $550 C) $5000 D) $500 Page 7 37. The amount of reserves that a commercial bank is required to hold is equal to: A) the amount of its checkable deposits. B) the sum of its checkable deposits and time deposits. C) its checkable deposits multiplied by the reserve requirement. D) its checkable deposits divided by its total assets. 38. Which of the following is correct? A) Required reserves minus actual reserves equal excess reserves. B) Required reserves equal excess reserves minus actual reserves. C) Required reserves equal actual reserves plus excess reserves. D) Actual reserves minus required reserves equal excess reserves. 39. The basic reason why the commercial banking system can increase its checkable deposits by a multiple of its excess reserves is that: A) reserves lost by any particular bank will be gained by some other bank. B) the central banks follow policies that prevent reserves from falling below the level required by law. C) the MPC of borrowers is greater than zero, but less than 1. D) the banking system must keep reserves equal to 100 percent of its checkable-deposit liabilities. 40. A bank temporarily short of required reserves may be able to remedy this situation by: A) borrowing funds in the Federal funds market. B) granting new loans. C) shifting some of its vault cash to its reserve account at the Federal Reserve. D) buying bonds from the public. 41. The market for immediately available reserve balances at the Federal Reserve is known as the: A) money market. B) long-term bond market. C) short-term bond market. D) Federal funds market. 42. The Federal funds market is the market in which: A) banks borrow from the Federal Reserve Banks. B) U.S. securities are bought and sold. C) banks borrow reserves from one another on an overnight basis. D) Federal Reserve Banks borrow from one another. 43. The multiple by which the commercial banking system can expand the supply of money is equal to the reciprocal of: A) the MPS. B) its actual reserves. its C) excess reserves. D) the reserve ratio. 44. If the monetary authorities want to reduce the monetary multiplier, they should: A) lower the legal reserve ratio. B) raise the legal reserve ratio. C) increase bank reserves. D) lower interest rates. 45. Excess reserves are the amount by which required reserves exceed actual reserves. A) True B) False 46. Actual reserves equal required reserves plus excess reserves. A) True B) False 47. If the reserve requirement is 10 percent, the monetary multiplier will be 10. A) True B) False Page 9 48. The higher the reserve requirement, the lower is the monetary multiplier. A) True B) False 49. Which of the following is a tool of monetary policy? A) open market operations B) changes in banking laws C) changes in tax rates D) changes in government spending 50. Suppose the Federal Reserve Banks sell $2 billion of government bonds to the public which pays for them by drawing checks. As a result, commercial bank reserves will: A) increase by $10 billion. B) remain unchanged. C) decrease by $2 billion. D) increase by $2 billion. 51. The Federal Reserve System regulates the money supply primarily by: A) controlling the production of coins at the United States mint. B) altering the reserve requirements of commercial banks and thereby the ability of banks to make loans. C) altering the reserves of commercial banks, largely through sales and purchases of government bonds. D) restricting the issuance of Federal Reserve Notes because paper money is the largest portion of the money supply. 52. Open-market operations change: A) the size of the monetary multiplier, but not commercial bank reserves. B) commercial bank reserves, but not the size of the monetary multiplier. C) neither commercial bank reserves nor the size of the monetary multiplier. D) both commercial bank reserves and the size of the monetary multiplier. 53. When the required reserve ratio is increased, the excess reserves of member banks are: A) reduced, but the multiple by which the commercial banking system can lend is unaffected. B) reduced and the multiple by which the commercial banking system can lend is increased. C) increased and the multiple by which the commercial banking system can lend is increased. D) reduced and the multiple by which the commercial banking system can lend is reduced. 54. A decrease in the reserve ratio increases the: A) amount of actual reserves in the banking system. B) amount of excess reserves in the banking system. C) number of government securities held by the Federal Reserve Banks. D) ratio of coins to paper currency in the economy. 55. An increase in the reserve ratio: A) increases the size of the spending income multiplier. B) decreases the size of the spending income multiplier. C) increases the size of the monetary multiplier. D) decreases the size of the monetary multiplier. 56. A commercial bank can add to its actual reserves by: A) lending money to bank customers. B) buying government securities from the public. C) buying government securities from a Federal Reserve Bank. D) borrowing from a Federal Reserve Bank. 57. The interest rate at which the Federal Reserve Banks lend to commercial banks is called the: A) prime rate. B) short-term rate. C) discount rate. D) Federal funds rate. Page 11 58. The discount rate is the rate of interest at which: A) Federal Reserve Banks lend to commercial banks. B) savings and loan associations lend to some builders. C) Federal Reserve Banks lend to large corporations. D) commercial banks lend to large corporations. 59. Projecting that it might temporarily fall short of legally required reserves in the coming days, the Bank of Beano decides to borrow money from its regional Federal Reserve Bank. The interest rate on the loan is called the: A) prime rate. B) Federal funds rate. C) Treasury bill rate. D) discount rate. 60. If the Fed were to purchase government securities in the open market, we would anticipate: A) lower interest rates, an expanded GDP, and depreciation of the dollar. B) lower interest rates, an expanded GDP, and appreciation of the dollar. C) higher interest rates, a contracted GDP, and depreciation of the dollar. D) lower interest rates, a contracted GDP, and appreciation of the dollar. 61. The purpose of a tight money policy is to: A) alleviate recessions. B) raise interest rates and restrict the availability of bank credit. C) increase aggregate demand and GDP. D) increase investment spending. 62. Which of the following best describes the cause-effect chain of a tight money policy? A) A decrease in the money supply will lower the interest rate, increase investment spending, and increase aggregate demand and GDP. B) A decrease in the money supply will raise the interest rate, decrease investment spending, and decrease aggregate demand and GDP. C) An increase in the money supply will raise the interest rate, decrease investment spending, and decrease aggregate demand and GDP. D) An increase in the money supply will lower the interest rate, decrease investment spending, and increase aggregate demand and GDP. 63. An increase in the money supply will: A) lower interest rates and lower the equilibrium GDP. B) lower interest rates and increase the equilibrium GDP. C) increase interest rates and increase the equilibrium GDP. D) increase interest rates and lower the equilibrium GDP. 64. A tight money policy is designed to shift the: A) aggregate demand curve rightward. B) aggregate demand curve leftward. C) aggregate supply curve rightward. D) aggregate supply curve leftward. 65. The sale of government bonds by the Federal Reserve Banks to commercial banks will: A) increase aggregate supply. B) decrease aggregate supply. C) increase aggregate demand. D) decrease aggregate demand. 66. Which of the following has bolstered the case for active monetary policy? A) budget surpluses B) increasing globalization of financial markets C) the success of monetary policy in helping the economy emerge from the 1990-1991 recession and sustain economic growth through the 1990s D) a decreasing role of banks and thrifts in the financial industry Page 13 67. The problem of cyclical asymmetry refers to the idea that: A) a tight money policy can force a contraction of the money supply, but an easy money policy may not achieve an expansion of the money supply. B) the monetary authorities have been less willing to use an easy money policy than they have a tight money policy. C) cyclical downswings are typically of longer duration than cyclical upswings. D) an easy money policy can force an expansion of the money supply, but a tight money policy may not achieve a contraction of the money supply. 68. An easy money policy may be less effective than a tight money policy because: A) the Federal Reserve Banks are always willing to make loans to commercial banks which are short of reserves. B) fiscal policy always works at cross purposes with an easy money policy. C) changes in exchange rates complicate an easy money policy more than it does a tight money policy. D) commercial banks may not be able to find loan customers. 69. A tight money policy could be offset by: A) a deterioration in the profit expectations of businesses. B) a budget surplus. C) a decline in the velocity of money. D) an increase in the velocity of money. 70. Monetary policy is thought to be: A) equally effective in moving the economy out of a depression as in controlling demand-pull inflation. B) more effective in moving the economy out of a depression than in controlling demand-pull inflation. C) more effective in controlling demand-pull inflation than in moving the economy out of a depression. D) only effective in moving the economy out of a depression. 71. The Fed directly sets: A) the prime interest rate but not the Federal funds rate. B) both the Federal funds rate and the prime interest rate. C) neither the Federal funds rate nor the prime interest rate. D) the discount rate and the prime interest rate. 72. The Fed reduces interest rates mainly by selling government securities. A) True B) False 73. The Fed increases interest rates mainly by selling government securities. A) True B) False 74. An easy money policy is one that reduces the supply of money. A) True B) False 75. Changes in the interest rate are more likely to affect investment spending than consumer spending. A) True B) False 76. Other things equal, an easy money policy will shift the economy's aggregate demand curve to the right. A) True B) False 77. A tight money policy reduces investment spending and shifts the economy's aggregate demand curve to the right. A) True B) False Page 15 Answer Key 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. D C B B C B C A A B A D C C A B B B C D B B B A A B B B B B B A C C D A C D A A D C D B B A A 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. A A C C B D B D D C A D A B B B B D C A D D C C B A B A A B Page 17

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

University of Phoenix - OPS - 571
RIORDAN MANUFACTURING PRODUCTION PLAN1Riordan Manufacturing Production Plan Miriam Waguespack, Gayle Franklin, Roberta Myrick, Adrienne Olivier, Dighi Nwina OPS/571 J. Jessie Conques October 11, 2010RIORDAN MANUFACTURING PRODUCTION PLAN Riordan Manufac
University of Phoenix - OPS - 571
Riordan ManufacturingAlbany, GA Plastic BottlesPontiac, MI Custom Plastic FabricationSupplies Part DesignSupplies Color of the Finished PartAssemblyHangzhou, China Decentralized Unit Electric Fansupplies lor of the shed PartColor of the Finished P
University of Phoenix - OPS - 571
PROCESS DESIGN FOR RIORDAN MANUFACTURING1Process Design for Riordan Manufacturing Miriam Waguespack, Gayle Franklin, Roberta Myrick, Adrienne Olivier, Dighi Nwina OPS/571 J. Jessie Conques October 25, 2010PROCESS DESIGN FOR RIORDAN MANUFACTURING Proces
Arizona - BIO 181 - 12334343
1Biology 181 Laboratory ReportsI. General ConsiderationsA. Write the paper in past tense. You are reporting on something you have already done, not something you will do or are in the process of doing. B. It's okay to use pronouns, especially in the re
Arizona - BIO 181 - 12334343
Lab Report Q&A updated 10/9 Now that the dates have changed, when are the lab reports due? Tuesday 2:00 Lab 10/19 at 2:00pm Wednesday Lab 10/20 at 7:40am Lab reports are considered late the minute after their due date times. This includes both the report
CUHK - PHYS - 2051
PHYS 4260 Statistical Mechanics [Week 1, 6-10 September 2010] (Sample Question SQ1)There WILL BE exercise classes on 8 Sept (Wednesday) 2010 and 9 Sept (Thursday) 2010 in Week 1 of classes. The TA will do the SAME THING in the two sessions. You SHOULD ma
CUHK - PHYS - 2051
PHY 0222 STOT Problem Set E1 (January 27, 2010)1. Some point charges, each of charge +q, are distributed at the corners of a regular star-shaped polygon as shown in Fig. 1. In particular, the two charges on the y axis are located at (0, a) and (0, -b), w
CUHK - PHYS - 2051
PHY 0222 STOT Problem Set E3 (March 17, 2010)1. A conical surface (empty ice-cream cone) carries a uniform surface charge density . The height of the cone and the radius at the top are both equal to a (Fig. 1). Find the potential difference between the v
CUHK - PHYS - 2051
2009-2010 2nd Term PHY0222 Physics Problems II Problem Set 1 (Thermodynamics 1) Physics 2002 STOT1 . O ne inole of iu1.y gas at room temperature ;and a tlllosphe~ic ressure (10"ynes/cln2) p is found experimentally to occupy a v olu~ne f approxinlately 24
CUHK - PHYS - 2051
THE CHINESE UNIVERSITY OF HONG KONG Department of Physics Second Term, 2009-2010 PHY 0222 Physics Problems IIDate Topic Group Time RoomREVISED 8.01.10Jan 13Jan 20Jan 27Feb 3Feb 10Feb 24Mar 3Mar 10Mar 17Mar 24Mar 31Apr 7A B C D E F G H I J K
CUHK - PHYS - 2051
Maximally ecient quantum thermal machines: The basic principlesSandu PopescuH. H. Wills Physics Laboratory, University of Bristol, Tyndall Avenue, Bristol, BS8 1TL, United Kingdom (Dated: September 15, 2010) Following the result by Skrzypczyk et al., ar
CUHK - PHYS - 2051
PHY2822 Exp. 4 Prelab ex. 2:R R B ( x ) =k [ R 2 + ( x ) 2 ]3/ 2 + [ R 2 + ( x + ) 2 ]3/ 2 x 2 2 NIR 2 where k 0 . 2R R 3( x ) 3( x + ) dB( x ) 2 2 =k + R R dx [ R 2 + ( x ) 2 ]5 / 2 [ R 2 + ( x + ) 2 ]5 / 2 2 2R 2 5/ 2 R2 2 R 2 3/ 2 2 [ R + ( x 2 ) ]
CUHK - PHYS - 2051
PHY2822 Exp.5 Prelab ex Balmer series of H Electron transition: from n = 4 to n = 2. Wavelength = 486.1 nm Energy E = h =hc=1240 eV nm = 2.551 eV 486.1 nm
CUHK - PHYS - 2051
Ch.1PHYS 2041 Problems in Quantitative Methods for Basic Physics (1st Term 10/11)Chapter 1Elementary NumbersFunctionsandComplex1.1 Exponential and Logarithmic FunctionsThe exponential function of x is denoted as e x or exp x and the inverse functi
CUHK - PHYS - 2051
PHYS2004 (1st Term 10/11)Assignment 1Section A (Compulsory due on 22/09/2010 Wed (before 5:00 pm ) 1. (a) Given that a i k and b 3i 2 4k , find (i) the projection vector of j j a in the direction of b , and (ii) the projection vector of b in the direct
CUHK - PHYS - 2051
PHYS2004 (1st Term 10/11)Assignment 2Section A (Compulsory due on 30/09/2010 Thu (before 5:00 pm) 1. Show that the four points: A 1, 1, 0 , B 2, 0, 1 , C 2, 1, 2 and D 4, 4, 1 coplanar and find the equation of the plane containing them. [50 marks] 2. Fi
CUHK - PHYS - 2051
PHYS2004 (1st Term 10/11)Assignment 3Section A (Compulsory due on 14/10/2010 Thu (before 5:00 pm) 1. A point P moves on the curver a exp cot , in such a way that its radius vector OP rotates about the origin with the constantangular velocity . Find t
CUHK - PHYS - 2051
PHYS2004 (1st Term 10/11)Assignment 4Section A (Compulsory due on 21/10/2010 Thu (before 5:00 pm) 1. The curvature of a curve traced out by the position vector r t is defined as dr d 2 r 2 dt dt 3 . dr dtFind , given that (a) (b) r t a sin ti a cos t
CUHK - PHYS - 2051
Ch.2PHYS2041 Problems in Quantitative Methods for Basic Physics (1st Term 10/11)Chapter 2Differential and Integration2.1 Concepts of Limit and Continuity2.1.1 Definition of Limit:A function F, which is defined on the domain x1 x c and c x x2 ,is sa
CUHK - PHYS - 2051
Ch.3PHYS2041 Problems in Quantitative Methods for Basic Physics (1st Term 10/11)Chapter 3Techniques of Integration3.1 Method of SubstitutionOne may make the integration of a function simpler by using substitution of variable. To illustrate the method
CUHK - PHYS - 2051
Ch.1PHYS2004 Quantitative Methods for Basic Physics I (1st Term 10/11)Chapter 1Vector Algebra, Coordinate Systems and Related Topics1.1 Vector Algebra1.1.1 Scalars and VectorsScalars: quantities require only a real number to represent their size (or
CUHK - PHYS - 2051
PHYS 5510: Advanced Statistical PhysicsRen-Bao Liu Department of Physics, The Chinese University of Hong Kong rbliu@cuhk.edu.hk 2010-2011, 1st Term c Copyright reserved. No reproduction or redistribution of any part is allowed without written permission
CUHK - PHYS - 2051
Electricity and MagnetismOverview All matters possess a property called charge, interactions between charges give rise to almost all the phenomena we experienced in our daily life (except for the effects from gravity). Anything you can think of, e.g. co
CUHK - PHYS - 2051
Ch.2PHYS2004 Quantitative Methods for Basic Physics I (1st Term 10/11)Chapter 2Some Applications of Calculus2.1 Maxima and Minima of Functions2.1.1 Stationary PointsA point at which the derivative of a function f x vanishes,f x0 0 .(2.1.1)A stati
CUHK - PHYS - 2051
Chapter 2 Review of statistical mechanics1314CHAPTER 2. REVIEW OF STATISTICAL MECHANICS2.1 Principles of statistical mechanics2.1.1 Macroscopic and microscopic statesA macroscopic system is made of a huge number of particles. The power of thermodyna
CUHK - PHYS - 2051
Ch.3PHYS2004 Quantitative Methods for Basic Physics I (1st Term 10/11)Chapter 3Ordinary Differential EquationsAn ordinary differential equation is an equation containing ordinary (not partial) derivatives of the unknown function. The order of an ordin
CUHK - PHYS - 2051
Boundary values problems in electrostaticsThe uniqueness theorem If we specified the potentials at all the boundaries (i.e. surfaces) of a charge-free region of space, and want to know the potentials at every points in the region, we have a boundary valu
CUHK - PHYS - 2051
Multipole expansions The potential due to a point charge is given by a simple q expression : V(r) = 40 | r rq | Suppose the charges are distributed over a localized region, then 1 (r' ) 3 the potential is given by V(r) = 4 | r r' | d r ' , which could 0
CUHK - PHYS - 2051
Chapter 3 Quantum statisticsEach photon then interferes only with itself. Interference between two dierent photons never occurs. Paul Dirac, The Principles of Quantum Mechanics, Fourth Edition, Chapter 1 Note 1: Quantum interference is interference betwe
CUHK - PHYS - 2051
Electrostatic field in dielectric media All matters consist of charged constituents (i.e. electrons and nuclei) that can be displaced by an electric field. For e.g. : an electric dipole could be formed by applying an E-field on an originally symmetrical
CUHK - PHYS - 2051
Ch.4PHYS2004 Quantitative Methods for Basic Physics I (1st Term 10/11)Chapter 4Functions of Two or More Variables4.1 Partial Derivatives4.1.1 IntroductionIf y f x ,dy dx= the slope of the curve y f x ; OR = the rate of change of y with respect to
CUHK - PHYS - 2051
Chapter 4 Non-ideal gasesIn this chapter we consider gases of short-range interaction. The short-range is dened by that the integration of the potential between two particles over the space converges, i.e., the potential decays faster than r3 for r being
CUHK - PHYS - 2051
MagnetostaticsIntroduction We wish to introduce the magnetic field from a different perspective. Suppose the only knowledge we have are electrostatics and special relativity, and we never heard of magnetic force before. Using a simple argument, we will s
CUHK - PHYS - 2051
Ch.5PHYS2004 Quantitative Methods for Basic Physics I (1st Term 10/11)Chapter 5Transcendental Functions5.1 Transcendental FunctionsBy definition, y f x is an algebraic function of x if it is a function that satisfies an irreducible algebraic equation
CUHK - PHYS - 2051
Chapter 5 Phase Transition I: van der Waals Gas5.1 General remarksPhase transitions occur at discontinuities of the equilibrium thermodynamic functions with varying certain physical parameters such as temperature, density, magnetic eld, etc. For a nite
CUHK - PHYS - 2051
Magnetic fields in matter All matters contain magnetic moments, either from the orbital motion of a charge particle (e.g. electron in an atom) or from the intrinsic properties of an elementary particle the spin There are three major kinds of magnetic res
CUHK - PHYS - 2051
Chapter 6 Phase transition II: Ising model (A)In this chapter we discuss the phase transition of Ising model, using the mean-eld approximation. The Ising models partition function can be exactly calculated in one- and two-dimensional lattices. It provide
CUHK - PHYS - 2051
Electrodynamics In electrostatics and magnetostatics, both the E-field and Bfield are time-independent. They are relevant to cases where we have a fixed charge distribution and steady current Faraday discovered that a changing magnetic flux through a cir
CUHK - PHYS - 2051
Chapter 7 Phase Transition III: Landau Theory7.1 Order parameterIn Landau theory of phase transition, a phase transition is signaled by the emergence of a thermodynamic quantity, which is zero above the transition temperature and grows (or jumps) to be
CUHK - PHYS - 2051
Aarhus Universitet - BERIUT - ENG231
BU - CORE - CC101
CC101 Midterm Review Terms Gilgamesh: Bull of Heaven A bull that is unleashed on Uruk causing 200 people to be killed. Ishtar sends the bull to Uruk because Gilgamesh refuses to be her husband. Enkidu and Gilgamesh kill the bull. Ninsun Mother of Gilgames
GWU - SOC - 001
Culture can be subdivided into 2 major segments: 1. Material Culture: This includes tangible artifacts, physical objects, and items that are found in society. Consists of the physical objects used by people to accomplish goals, such as the tools and machi
GWU - SOC - 001
Norms Are rules of conduct that guide peoples behavior in specific situations. Specific expectations about how people behave in a given situation. Behavioral guidelines.Within Norms are: 1. Mores: Which are norms concerning very serious matters. Mores ar
GWU - SOC - 001
Social Class A large group of people who are rank close to one another in wealth, power and prestige. Status - The position that someone occupies in society or in a social group. Status Set All the statuses or positions that an individual occupies Ascribe
GWU - SOC - 001
Michael Samuels 11/26/07 Sociology 001 Critically Thinking Chapter 9 1. Slavery A system where one group owns another Caste People are born into a certain level of society Estate Three level exist, where one is lesser than the other two, it is very hard b
GWU - SOC - 001
Michael Samuels 12/5/07 Sociology 001 Critically Thinking Chapter 14 1. International trade, international investment and savings, and international conflicts are all things that can and do affect the United States economy. Trade deficit and the falling U
GWU - SOC - 001
Family Family in American society is a symbol, a visual image that speaks to us through the senses, including smells, tastes, textures, motions, and sounds from our own remembered experiences, as well as through our dreams and longings about what family s
GWU - SOC - 001
Race Defined as a category of people who are believed to have significant biological differences that are believed to affect their character and ability to function in society Racial Group Is a social group that persons inside or outside the group have de
GWU - SOC - 001
Danielle Furman Michael Samuels Carrie Bino Shelby Hickman Joe Siderowicz Sociology Project For uur sociology experiment, our group studied how freshman students at The George Washington University would react if we showed up at their door with suitcases
GWU - SOC - 001
Conflict Theory 1. People have many basic interests 2. Power is the core of social relationships 3. values and ideas are weapons used to advance their own groups ex: US treatment of Indians. Fill in the blank, multiple choice, and short answer. Predominan
GWU - SOC - 001
SOCIOLOGY CHEAT SHEET I love you. Kinship System the social organization of the family. Its based on the reciprocal rights and obligations of the different family members such as those between parents and children, grandparents and grandchildren, etc. The
GWU - SOC - 001
Allison Kind Intro to Sociology Minnich Questions on Quiet Rage Stanford prison experiment 1. If I were a guard I think I would be the fair but firm. I am good with following instructions and therefore I would play my role. However, I know that I would no
GWU - SOC - 001
Michael Samuels 10/21/07 Sociology 001 Stanford Prison Project Questions 1. This is a very tough question because it is hard to imagine the environment youd be in and what that would do to your mentality. Personally no matter the situation, I cant picture
GWU - SOC - 001
Michael Samuels 9/5/07 Sociology 001 Critical Thinking Chapter 1 1. Do you think that sociologists should try to reform society or to study it dispassionately? I believe that sociologists should study sociology dispassionately. It is not the sociologists
GWU - SOC - 001
Michael Samuels 9/10/07 Sociology 001 Critically Thinking Chapter 2 1. Do you favor ethnocentrism or cultural relativism? Explain your position. I think human nature makes you favor ethnocentrism but personally or rather ideally, I would favor cultural re
GWU - SOC - 001
Michael Samuels 9/17/07 Sociology 001 Thinking Critically Chapter 3 1. The family and my peers groups are clearly the two agents that have affected me the most in my life. Mainly my beliefs and values are the two orientations that have seen the most affec
GWU - SOC - 001
Michael Samuels 10/3/07 Critically Thinking Chapter 4 Sociology 001 1. I believe there are many areas of social structure that contribute to the low college graduation rate of Native American Indians. Many of the roles Native Americans take in society hap
GWU - SOC - 001
Michael Samuels 10/11/07 Sociology 001 Critically Thinking Chapter 5 1. Why do we need sociological research?According to the book We need research to test commonsense ideas, because not all such idea is true. This explains why people believe certain thi
GWU - SOC - 001
Michael Samuels 10/15/07 Sociology 001 Critically Thinking Chapter 6 1. Its hard to imagine what my orientations would be like in an agricultural society because my current attitudes, ideas, values, and goals towards manual labor is I dont ever want to do
GWU - SOC - 001
Michael Samuels 10/29/07 Sociology 001 Chapter 7 Critically Thinking 1. You can make the hidden culture to your advantage by trying to emulate what the boss wants out of his employee. Regardless, of if you agree with him or not, if you follow his path to