Sample+exam+2010
10 Pages

Sample+exam+2010

Course: BUSINESS A MGMT121, Fall 2010

School: HKUST

Word Count: 3162

Rating:

Document Preview

MGMT121: Organizational Behavior L9 Fall 2010 Professor Prithviraj CHATTOPADHYAY Sample Midterm Version A Instructions * * * * * Choose the one BEST answer and mark it on the bubble sheet with a PENCIL. Write the version (A) of your exam paper on the top right hand corner of your bubble sheet. You must hand in BOTH the bubble sheet and the exam when you are done. No re-entrance once you leave the exam hall. You...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> China >> HKUST >> BUSINESS A MGMT121

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Organizational MGMT121: Behavior L9 Fall 2010 Professor Prithviraj CHATTOPADHYAY Sample Midterm Version A Instructions * * * * * Choose the one BEST answer and mark it on the bubble sheet with a PENCIL. Write the version (A) of your exam paper on the top right hand corner of your bubble sheet. You must hand in BOTH the bubble sheet and the exam when you are done. No re-entrance once you leave the exam hall. You have 2 hours to complete the exam. Complete the following information: I have neither given nor received aid during this exam. ________________________________________ Signature ________________________________________ Print Your Name _____________________ Student ID number __________ Section number For use by the Examiners MC ( Total ) For the following multiple choice questions, choose the one answer that is the best answer to the question. (all questions weighted equally) 1. Which of the following statements is FALSE? A: The workforce is becoming more diverse. B: Generation-X employees bring somewhat different values and needs to the workplace than those of baby boomers. C: Employment relationships are shifting towards the idea that companies must provide employees a high degree of job security, possibly even a job for life. D: Successful firms increasingly rely on values alignment rather than direct supervision to guide employee decisions and behavior. E: Information technologies are changing the way people perform their tasks and work with each other. 2. Which of these statements about globalization and organizational behavior is TRUE? A: Globalization did not have any effects on organizational behavior. B: Organizational behavior researchers studied only large multinational companies as a result of globalization. C: Globalization has forced organizational behavior textbooks to study only companies with headquarters in North America. D: Contingencies of effective organizational behavior practices across various cultures are highlighted as a result of globalization. E: Both C and D are true. 3. According to the multiple levels of analysis anchor: A: organizational behavior is mainly the study of how all levels of the organizational hierarchy interact with the external environment. B: OB topics typically relate to the individual, team and organizational levels of analysis. C: there are eight levels of analysis that scholars should recognize when conducting OB research. D: organizational events can be studied from only one level of analysis. E: corporate executives need to understand business ethics from various levels and perspectives. 4. A computer maintenance company wants to capture the networks of people that employees know by creating a database where employees document their relationships to these individuals and their job titles. This practice tries to: A: B: C: D: E: transform intellectual capital into knowledge management. transfer human capital into structural capital. prevent relationship capital from interfering with human capital. reduce the amount of relationship capital. transfer relationship capital into structural capital. 5. You have just hired several new employees who are motivated, able to perform their jobs, and have adequate resources. However, they arent sure what tasks are included in their job. According to the MARS model, these new employees will likely: A: B: C: D: E: emphasize the utilitarianism principle in their decision making. have lower job performance due to poor role perceptions. have high job performance because they are motivated and able to perform the work. have above average organizational citizenship. have a high degree of differentiation according to Hollands classification of occupations. 6. Employees from cultures with a high power distance are more likely to: A: B: C: D: E: use their existing power to gain more power. encourage consensus-oriented decision making. avoid people in positions of power. readily accept the high status of other people in the organization. give their power to others as a sign of friendship. 7. By observing Dr. K.C. Chan (Secretary for Financial Services and the Treasury), we can observe his ___________. However, if we talk to him about an issue, for example, environmentalism, he will express to us his __________, which may or may not be the same. A: B: C: D: personal values; thought values enacted values; espoused values personal values; organizational values espoused values; enacted values 8. Senior executives at CyberForm must make a decision that will affect many people and where the decision may produce good or bad consequences for those affected. This decision: A: B: C: D: E: has a high degree of ethical sensitivity. is one in which decision makers should rely only on the utilitarianism rule of ethics. has a low degree of ethical sensitivity. has a high degree of moral intensity. requires a low duty to care. 9. Most sales employees in the department stores in Hong Kong have frequent interaction with customers who differ in their cultural background. Which of the following personality characteristics is best suited to employees working in these jobs? A: B: C: D: E: High extroversion. External locus of control. High introversion. High openness to experience. Both A and D. 10. According to the fundamental attribution error: A: people seldom make attributions about their own behavior. B: the likelihood of making an error attributing the behavior of another person increases with your familiarity of that other person. C: we tend to believe that other people have the same beliefs and behaviors that we have. D: we tend to believe the behavior of other people is caused more by their motivation and ability than by factors beyond their control. E: we tend to believe that colleagues perform their jobs better than we perform our job. 11. Customers who submitted their films for processing at a drug store chain reported numerous errors. Jasmine, who owns these stores, discovered that the errors seemed to occur when a particular new employee operated the film-processing machine. The new employee claimed that the machine wasnt working properly, so Jasmine investigated further. She learned that these processing errors did not occur while other people operated the machine. Moreover, when the new employee worked one day at another store, the same film-processing errors occurred at that store. What perception will Jasmine likely develop from this information? A: B: C: D: E: Jasmine will likely make an internal attribution about the new employees performance. Jasmine will likely make a self-fulfilling prophecy error. Jasmine will likely engage in splatter vision. Jasmine will likely change from a sensing-thinking type to an intuitive-feeling type. Jasmine will likely make an external attribution about the new employees performance. For questions 12 consider the following scenario: When ABC Bank acquired a major investment firm, senior executives noticed hostilities forming between the financial analysts in the investment company and the banks marketing people who provide marketing expertise for the investment firms mutual funds and other investment vehicles. The marketing staff say that the finance types wouldnt know a customer if they stepped on one. They partly attribute this to the poor marketing expertise in the investment firm before ABC bought it. The finance types, many of whom have graduate degrees from top universities, privately complain that the marketing types dont have enough brainpower to turn on a light switch and that they are all con artists. 12. The social perception is influenced by three activities in the process of forming and maintaining our social identity which is clearly evident at ABC between the marketing and finance folks. They are: A: B: C: D: E: attribution, acceptance, and modification. perception, personality, and attitude. categorization, homogenization, and differentiation. fundamental attribution, self-serving attribution, and social identity. agreeableness, conscientiousness, and openness to experience. 13. Both Jane and Joey believe that their boss makes them stay late to complete work and assigned challenging workloads. Even though they have the same beliefs about their boss, Jane complains to higher management about her bosss behavior whereas Joey does not complain. According to the model of emotions, attitudes, and behavior, Jane and Joey probably engaged in different behavior toward their boss because: A: they might have different feelings about their bosss characteristics. B: their unique experiences in the past have reinforced different behavior intentions. C: they experience different emotions regarding staying late for work and observing their bosss poor interpersonal skills. D: of all of the above. E: The model of emotions, attitudes, and behavior cannot explain why people with the same beliefs engage in different behaviors. 14. Shawna is dissatisfied with her boss for not supporting her work or recognizing her job performance. In spite of these problems, Shawna does not complain and does not intend to move elsewhere. Instead, she maintains her level of work effort and hopes the company will eventually correct these problems. According to the EVLN model, Shawna is mainly engaging in: A: B: C: D: E: loyalty. voice. employability. exit. neglect. 15. Providing childcare support and offering employees flexible work hours have what effect on work-related stress? A: B: C: D: E: They help employees to learn how to cope with the consequences of stress. They help employees to control the consequences of stress. They remove stressors from the workplace. All of the above. They have no known effect on work-related stress. For questions 16-17 consider the following scenario: Two brothers, Bob and Bill, have been working for about eight years at B & B Equipments. Bob has always focused on the need for relative status and recognition in society. He drives a Lexus and also owns a Twin engine airplane. Bill, on the other hand, has been driven by social relationships and developing mutual caring commitments with others. When faced with danger, however, both develop a fight or flight response, in one protecting his assets and the other protecting his relationships. 16. According to the four-drive theory, which of the following describes Bobs drive? A: B: C: D: E: Drive to acquire Physiological needs Drive to defend Drive to bond Drive to learn 17. Which drive in the four-drive theory is reactive rather than proactive? A: B: C: D: E: Drive to acquire Drive to learn Drive to defend Drive to bond Drive for power 18. ABC Corp. introduced a training program that ensured everyone had the required knowledge and skills to perform the work. The company also brought in a performance-based reward system that accurately identified employees who performed better than others. These practices improve employee motivation by: A: B: C: D: E: increasing employee needs. reducing feelings of inequity. improving E-to-P expectancies. improving P-to-O expectancies. both C and D. 19. The optimal level of goal difficulty: A: B: C: D: E: occurs where the goal is challenging but not impossible. is the most challenging goal that the company can possibly imagine. occurs only when employees set their own goal. is the point at which the employee does not yet think the goal will stretch them at all. occurs only when both A and C exist. 20. To increase an employees feelings of experienced responsibility, we would: A: B: C: D: E: increase the amount of job feedback in the persons job. reduce the amount of task identity and task significance in the persons job. increase the amount of task identity and task significance in the persons job. reduce the amount of skill variety in the persons job. increase the amount of autonomy in the persons job. 21. According to the authors of Organizational Behavior, organizational behavior knowledge: A: B: C: D: E: should never be used to influence the behavior of other people. should be used mostly by managers and senior executives. should never replace your commonsense knowledge about how organizations work. is relevant to everyone who works in organizations. both A and B. 22. Which of the following would NOT be a contingent worker? A: A full-time, permanent employee whose future promotions are contingent on good performance in the current job. B: An information systems professional contracted for a fixed time by the organization to implement a new computer network. C: Maintenance people who work for a maintenance service company and are assigned to a specific client. D: A nurse who is employed part-time by a hospital and works on-call that is, works only when called in. E: A salesperson hired by a department store only for the four weeks around Christmas. 23. Eastern University performs a daily computer search through newspaper articles to identify any articles about the university or its faculty members. University administrators use this information to receive feedback about how the public reacts to university activities. In knowledge management, searching for newspaper articles and other external writing is mainly a form of: A: B: C: D: E: knowledge acquisition grafting organizational unlearning knowledge sharing documentation For questions 24-25 consider the following scenario: As an owner and manager of Tricky Toys, Bob Baldwin has been fascinated by all the changes occurring and transforming the workplace. Bob is concerned about the important OB trends that he can understand and take advantage of in developing and positioning his company in the marketplace. 24. If Bob wants to introduce contingent work at Tricky Toys, he should know that contingent work is any job in which: A: the size of the employees paycheck is contingent on the number of units produced. B: the likelihood of long-term employment with the organization depends on the employees job performance. C: the individual does not have an explicit or implicit contract for long-term employment. D: the minimum hours of work can vary in a non-systematic way, such as on-call part-time employment. E: both C and D. 25. Bob has never liked the idea of telecommuting for employees of Tricky Toys. According to research, telecommuting offers all of these benefits EXCEPT: A: reduce employee stress. B: enhance employee recognition. C: improve job satisfaction. D: make employees feel more empowered. E: increase employee productivity. 26. To reduce the amount of non-recyclable waste that employees throw out each day, a major computer company removed containers for non-recyclable rubbish from each office and workstation. This altered employee behavior mainly by: A: B: C: D: E: increasing employee motivation to be less wasteful. helping employees to learn how to be less wasteful. altering situational factors so that employees have more difficulty practicing wasteful behavior. increasing aptitudes that make employees less wasteful. increasing organizational citizenship so that employees will be less wasteful. 27. The chief executive of a start-up high-technology company recently made several public announcements about the companys values. She emphasized that, although the company is less than one year old, its employees already have adopted a strong set of values around sharing, freedom and achievement. However, you personally know two employees at the company who say that employees dont really have a common set of values, and they are certainly not unanimous about the three values stated by the CEO. The CEO is likely describing the companys: A: B: C: D: E: espoused values. ethical values. professional values. organizational values. enacted values. 28. People with a high ______ value assertiveness, competitiveness, and materialism. A: B: C: D: E: individualism collectivism power distance uncertainty avoidance achievement orientation 29. One problem with the utilitarian principle of ethical decision making is that: A: B: C: D: E: not all utilitarian rights are protected by law. there is no agreement on what activities are the greatest benefit to the least well off. it is difficult to predict the trickle down benefits to the least well off in society. it is almost impossible to evaluate the benefits or costs of many decisions. the utilitarian principle is not really a valid ethical principle at all. 30. The process of stereotyping includes: A: identifying with people who belong to the groups that you dont belong to. B: believing that other people have the same beliefs and behaviors that you have. C: determining whether a persons behavior is due either to his or her motivation or factors beyond his or her control. D: assigning the cluster of traits from a social category to a person identified with that social category. E: all of the above. 31. How might self-serving bias be observed in a corporate annual report? A: The report would say more about the companys problems and less about its successes. B: The report would emphasize the role of competition, inflationary pressures and other external causes of problems in the organizations performance. C: The report would exclude any bad news about the organizations performance. D: The report would acknowledge that competition, the economy and other external factors should be credited for some of the companys recent success. E: The report would acknowledge some of managements mistakes, but suggest that management in other companies have been making the same mistakes. 32. The A-B-C model of behavior modification helps us to: A: B: C: D: E: teach language skills to employees more effectively. determine which contingency of reinforcement is best in a particular situation. understand how experiential learning differs from social learning. determine which schedule of reinforcement is best in a particular situation. understand how environmental factors influence learning and behavior. 33. The difference between emotions and attitudes is comparable to the difference between: A: B: C: D: E: eating something versus drinking something. experiencing something versus judging something. perceiving something versus behaving toward something. knowing about something versus doing something. there is no difference between emotions and attitudes; they are the same thing. 34. In the model of emotions, attitudes, and behavior, feelings are directly influenced by: A: B: C: D: E: behavioral intentions. emotions. beliefs. all of the above. only B and C. 35. Inspiring others, managing conflict, and developing others capabilities are: A: B: C: D: E: required in all psychological contracts. competencies representing the highest level of emotional intelligence. elements of the affect circumplex model. three of the main causes of continuance commitment. three categories in the exit-voice-loyalty-neglect (EVLN) model. 36. The video on smiling in Japan suggests that A: Smiling is part of the effect of globalization in Japan B: Smiling results in a positive effect associated with diverse teams in Japan C: Smiling is easy for Japanese D: Smiling is difficult for Japanese E: Both A & D 37. The process whereby people become increasingly motivated to fulfill a higher need as a lower need is satisfied is called: A: B: C: D: E: P-to-O expectancy. satisfaction-progression. motivation. equity expectation. frustration-regression. 38. Employees who believe that accomplishing a particular task will almost certainly result in a day off with pay would have: A: B: C: D: E: an E-to-P expectancy above 100. a P-to-O expectancy close to 1. an outcome valence above 0. an E-to-P expectancy close to minus 100. a P-to-O expectancy close to 100. 39. West Indies Yacht Club Resort employees needed to be shown how to do jobs by their expatriate managers rather than simply told what to do. This is an example of A: Behavioral modification B: Behavioral modeling C: Social learning D: Experiential learning E: Both B & C. 40. We identify with high status groups to A: Verify our self-concepts B: Enhance our self-concepts C: Enhance our status D: Both B & C E: None of the above -End of Midterm- Answer sheet 1. C 2. D 3. B 4. E 5. B 6. D 7. B 8. D 9. E 10. D 11. A 12. C 13. D 14. A 15. C 16. A 17. C 18. E 19. A 20. E 21. D 22. A 23. A 24. E 25. B 26. C 27. A 28. E 29. D 30. D 31. B 32. E 33. B 34. E 35. B 36. E 37. B 38. B 39. E 40. D

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

HKUST - SOCIAL SCI - SOSC119
Symbiosis, Risk Averseness and Resource AllocationMy logic has been disproven. Having now read the logistical arguments that my fellow scholars Mark Elvin, Madeleine Zelin, Pierre-Etienne Will, and Kenneth Pomeranz have made in their respective papers, I
HKUST - SOCIAL SCI - SOSC119
A comparison of the theories of lack of industrial development in China The industrial revolution is an interesting topic in social science and economic history. A common question is often: why did the industrial revolution happen? Another question to be
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter6ClassProblemsClicktoeditMastersubtitlestyle E6-2, 8, 14; P6-21112/29/10E62:ReportingNetSaleswithCreditSales, SalesDiscountandCreditCardSales Refer to the textbook for question Required: Assuming that Sales Discount and Credit Card discounts
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter1:OverviewofFinancial ReportingSlide Slide 1ClassobjectivesBefamiliarwiththefourbasicfinancialstatements(the purpose,infocontent,structures,keyelements,andthe relationamongthem) Understandthebalancesheetequation,incomestatement equation,retained
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter2:InvestingandFinancingDecisions andtheBalanceSheetSlide Slide 1LearningObjectives1. 2.TheConceptualFrameworkofAccounting Identifywhatconstitutesabusinesstransactionand identifycommonbalancesheetaccounttitlesusedin business. Applytransactionana
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter3:OperatingDecisionsandtheIncome StatementSlide 1LearningObjectives1.Describeatypicalbusinessoperatingcycleandexplain thenecessityforthetimeperiodassumption. Explainhowbusinessactivitiesaffecttheelementsof theincomestatement. Explaintheaccrualb
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter4:Adjustments,Financial Statements,andtheQualityofEarningsLearningObjectives Understandtheaccountingcycle Analyzetheadjustmentsnecessaryattheendofthe periodtoupdatebalancesheetandincomestatement accounts Preparefourfinancialstatements Explainthe
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter6:ReportingandInterpretingSales Revenue,Receivables,andCashSlide 1LearningObjectives Applytherevenuerecognitionprincipletodeterminethe timingofrecordingrevenue(When?) Analyzetheimpactofcreditcardsales,salesdiscountand salesreturnontheamountsrep
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter7:ReportingandInterpretingCost ofGoodsSoldandInventoryLearningobjectives Applythecostprincipletoidentifytheamountsthat shouldbeincludedininventory Reportinventoryandcostofgoodssoldusingthefour inventorycostingmethods Reportinventoryatthelowerofc
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter 9: Reporting and Interpreting LiabilitiesSlide 1Key Learning Objectives Define, measure, and report current liabilities. Report contingent liabilities Report operating and capital lease. Report notes payable. Understand the concept of time val
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter 10: Reporting and Interpreting BondsSlide 1Key Learning Objectives Describe the characteristics of bonds. Report bonds payable and interest expense, with bonds sold at par. Report bonds payable and interest expense for bonds issued at a discou
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter11:ReportingandInterpreting OwnersEquitySlide 1KeyLearningObjectives Explaintheroleofstockinthecapitalstructureofa corporation. Explainthestock,authorizedshares,issuedshares andoutstandingshares Describethecharacteristicsofcommonstockand analyz
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter 13: Statement of Cash FlowsKey Learning Objectives Classifications of the statement of cash flows Relationships to balance sheet and income statement Indirect method to prepare cash flows from operating activities Prepare cash flows from invest
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter 6Reporting and Interpreting Sales Revenue, Receivables, and CashANSWERS TO QUESTIONS1. The difference between sales revenue and net sales is the amount of goods returned by customers because the goods were either unsatisfactory or not desired a
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter 7Reporting and Interpreting Cost of Goods Sold and InventoryANSWERS TO QUESTIONS1. Inventory often is one of the largest amounts listed under assets on the balance sheet which means that it represents a significant amount of the resources avail
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter 8Reporting and Interpreting Property, Plant, and Equipment; Natural Resources; and IntangiblesANSWERS TO QUESTIONS1. Long-lived assets are noncurrent assets, which a business retains beyond one year, not for sale, but for use in the course of n
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter 9Reporting and Interpreting LiabilitiesANSWERS TO QUESTIONS1. Liabilities are obligations that result from past transactions that require future payment of assets or the future performance of services, that are definite in amount or are subject
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter 10Reporting and Interpreting BondsANSWERS TO QUESTIONS1. A bond is a liability that may or may not be secured by a mortgage on specified assets. Bonds usually are in denominations of $1,000 or $10,000, are transferable by endorsement, and may b
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter 11Reporting and Interpreting Owners EquityANSWERS TO QUESTIONS1. A corporation is a separate legal entity (authorized by law to operate as an individual). It is owned by a number of persons and/or entities whose ownership is evidenced by shares
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
Chapter 13Statement of Cash FlowsANSWERS TO QUESTIONS1. The income statement reports revenues earned and expenses incurred during a period of time. It is prepared on an accrual basis. The balance sheet reports the assets, liabilities, and equity of a b
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
A ACCT101:IntroductiontoAccountingforBusinessMajors MidtermExamination Fall2009 Name: StudentID: SectionNo: Instructions: Pleasewriteyourname,studentID,lecturesectionnumberonthis page. Answerthequestionswithinthespaceprovidedontheexamp
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
ACCT 101: Introduction to Accounting for Business Majors Midterm Examination Fall 2009 Name: Student ID: Section No: Instructions:x x x x x x x Please write your name, student ID, lecture section number on this page. Answer the questions within the space
HKUST - BUSINESS A - ACCT101
10/31/2010Waste Management Founder, Five OtHome | Previous PageWaste Management Founder, Five Other Former Top Officers Sued for Massive FraudDefendants Inflated Profits by $1.7 Billion To Meet Earnings Targets; Defendants Reap Millions in Ill-Gotten
HKUST - SOCIAL SCI - SOSC119
Pamela Oliver Sociology 626 Spring 20041Collective action theory I. "Olson's problem." The problem of the free rider. A. Group benefits are inherently shared, cannot privatize your benefit. 1. Builds on prior recognition that taxes cannot be voluntary.
HKUST - BUSINESS A - ISOM 111
ISOM 111 L7-L8, Fall 20101Homework 1 SolutionsI. An insurance agency is examining the dollar amount of claims from clients who have homeowners insurance. For the 900 people who led claims, the ve-number summary of the amount is: ($8800, $8850, $8900, $
HKUST - BUSINESS A - ISOM 111
lecture 1lecture 1Introduction PreviewsExample 1, Pricing a Car Example 2, Running a StoreBusiness StatisticsYingying LiISOM 111Populations and Variables Data collectioncensus sampleFall 2010lecture 1 Introductionlecture 1Outline1 Introductio
HKUST - BUSINESS A - ISOM 111
lecture 2, Descriptive Statistics for Quantitative Datalecture 2, Descriptive Statistics for Quantitative DataOutline1 Motivating ExampleMotivating Example Describing the Shape of a DistributionStem-and-leaf display Frequency distribution and histogr
HKUST - BUSINESS A - ISOM 111
lecture 3, Descriptive Statistics for Quantitative Data IIlecture 3, Descriptive Statistics for Quantitative Data II 1 / 32 Mean (ctd)Geometric Mean ReturnOutline1 Mean (ctd)Geometric Mean Return2 Measures of VariationMeasures of VariationRange In
HKUST - BUSINESS A - ISOM 111
lecture 4, Descriptive Statistics for Categorical Datalecture 4, Descriptive Statistics for Categorical DataOutlineFrequency and Relative Frequency Tables Bar Charts and Pie Charts Mode and Median1 Frequency and Relative Frequency Tables2 Bar Charts
HKU - OM - 151.1
1a .summary output regression statistics multiple R 0.99 R Square 0.98 Adjusted R Square 0.97 Standard Error 536.32 Observation 7 ANOVA df Regression Residual Total 1 5 6 Coefficients 14815.62 5706.57 SS 59941800.57 1438199.43 61380000 Standard Error 1234
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Chemistry222 ElementaryQuantitative Analysis,Fall2010(Compass)Instructor:ProfessorAndrzejWieckowski TeachingAssistant:HadiTavassolSchedule#3 Chemistry222 ElementaryQuantitativeAnalysis,thecourse description Fall2010 Instructor: ProfessorAndrzejWieckows
UIllinois - CHEMISTRY - 222
AnalyticalchemistrytopicsQualitative and quantitative chemical analysis is concerned with the analyte present in a chemical sample Chemical analysis involves: identification of the analyte determination of the quantity of the analyte separation of indi
UIllinois - CHEMISTRY - 222
ACIDBASEEQUILIBRIA Brnsteds theory (aqueous environment) Water Categories of acids and bases Salts Weak acids and bases.Volumetric methods VolumetricVolumetry: precise measurements of a volume in Analytical Chemistry Titration: adding controlled amount
UIllinois - CHEMISTRY - 222
ACIDBASEEQUILIBRIAa HAK 0.01cKa = 1.75 x 10-5Weakacidsandbases(quantitativeaspects):The reaction substrates and products are in equilibrium, and are linked by the equilibrium equation:Ka HA + H O H O+ + A 2 3 [H O+ ][A ] Ka = 3 [HA]where Ka is the
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Buffers (and buffering capacity)(A SHORT REVIEW) 1. A buffer is a solution that resists change in pH when a small amount of an acid or base is added, or the solution is diluted. 1. A buffer solution consists of a mixture of a weak acid and its conjugate
UIllinois - CHEMISTRY - 222
9/ 22,27,29 Analysis of experimental error 10/4 EXAMINATION # 1Uncertainty (practical):how well we can read an instrument! what is our experience with a particular method? standard deviation confidence interval3Using 1.00 mole of CH COONa, per liter:
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Chemistry222 Fall2010STATISTICS,ANALYSISOF EXPERIMENTALERROR1. The mean value and standard deviation of the concentration of lead in drinking water is reported as 8.3354 0.43689 ppb. Which expresses the value with the correct number of significant figur
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Exam#1 Problem#2:ANSWERKEYSThe mean lifetime of light-bulbs produced at a certain factory is 14,000 hours. The standard deviation for the lifetime distribution is 1,000 hours the key number). Assume that losers are those who purchased light-bulbs lasting
UIllinois - CHEMISTRY - 222
ACIDBASEEQUILIBRIAOutline: Preliminary remarks Volumetric methods (223) Brnsteds theory Water Categories of acids and bases Salts Weak acids and bases. Predominantly aqueous environment containing acids, bases or salts. (Favorable conditions for a diss
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Acomplicatedtheory(and advancedunderstanding)behind simplesteps Usetabulatedinformation!Table2.CriticalvaluesofStudentst.Thenumberofdegreesof freedom =n1Degrees t of at a confidence level of freedom 90% 95% 1 6.314 12.706 2 2.920 4.303 3 2.353 3.182 4 2
UIllinois - CHEMISTRY - 222
GRADESStudentswhowillreceiveB(minimumaverage60pts) orhighergradesfromAVERAGEallthreepartialexams, willnothavetotakethefinalexam(unlesstheymay wishtochangethegradeupwards,e.g.,fromBorB+or fromAortoA+,etc). Thefinalexamwillbecumulative.Polyproticbuffers(f
UIllinois - CHEMISTRY - 222
The IUPAC convention: write both half reactions as reductionreactions.Tworedoxreactions: Ox(1)reactswithRed(2)toyieldRed(1)andOx(2): (1) Ox(1) + ne Red(1)(1) (2) Ox(2) + ne Red(2)(2) Ox(1) + Red(2) Ox(2) + Red(1) where n is the number of electrons exchang
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Redox titrationRedox titration involves oxidation-reduction reaction between analyteandtitrant, and is usually carried out using anoxidizingagent as the titrant. A typical redox titration:Cerometry,Ce4+titrantFe2+canbetheanalyte: Ce4+ +Fe2+ Ce3+ + Fe3+
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Note: some topics of the today lecture were advanced; what (the ppts) is indicated below between advanced and the end of advanced is not for exam # 2) Lectureagenda: Thex 0approximation(REDOXTITRATION; POTENTIOMETRY) Faradayslawofelectrolysis Professional
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Redox titrationThe potential of the working (or an indicator) electrode is measured vs. a reference. The indicator electrode is usually a Pt wire immersed in solution containing the analyte. In potentiometry, the cell voltage, E, is the analytical signal
UIllinois - CHEMISTRY - 222
ADVANCED: to fully understand POLAROGRAPHYMass transport: the Nernst-Planck equationThe Cottrell Equation Sampled current voltammetry, a reversible wave: Ox + ne <-> RedSHAPE OF THE REVERSIBLE WAVE RC circuitGeneral Statement of Mass Transport to a Pl
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Exam#2Commentsonexam#2Average 69/100 vs. 80/100 78 people took the exam Common problems: - Polarography, a limiting current, E1/2 - Coulometry - SpontaneitySCHEDULE(Fall2010):11/8,10,15,17 11/2011/22 11/29,12/1 12/06 12/8 12/18 Spectroscopy(providingd
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Harris, page 406:WHENAMOLECULEABSORBSLIGHTHAVING SUFFICIENTENERGYTOCAUSETHEELECTRONIC TRANSITIONVIBRATIONALANDROTATIONAL TRANSITIONSOCCURASWELLEnergy transfer: .Inaninteractionthatleadstoabsorptionofradiation,a nettransferofenergyoccursbetweenaphotonand
UIllinois - CHEMISTRY - 222
WHENAMOLECULEABSORBSLIGHTHAVING SUFFICIENTENERGYTOCAUSETHEELECTRONIC TRANSITIONVIBRATIONALANDROTATIONAL TRANSITIONSOCCURASWELLAn absorption experiment In a typical absorption experiment, a wavelength continuum is used, say from 1 to 2, of which certain w
UIllinois - CHEMISTRY - 222
INFRAREDandRAMANSPECTROSCOPY (absorptionandscatteringspectroscopyinthe vibrationalenergyrange)Absorption spectroscopy in the IR (infrared) rangeSourcesinMolecularSpectroscopy: visible range of ES (a tungsten lamp) ultraviolet (a deuterium arc lamp) inf
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Definitions (spectroscopy) there is only one physics(general analysis of nature)Raman spectroscopy LasersPolarizationrefers to the through-bond or through-space (inductive) influence of an electronic properties of a substituent on a distribution of an
UIllinois - CHEMISTRY - 222
11/29,12/1 12/6 12/8Spectroscopy EXAMINATION # 3 Atomic Spectroscopy12/16 FINAL EXAMINATION, 8-11 AM, in 100 NLLASERS, Harris 447(Raman p. 411) LASER: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, a powerful light source at useful wavelength
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Chemistry 222Elementary Quantitative Analysis, the course description Fall 2010 Instructor: Professor Andrzej Wieckowski, 58 RAL, phone: 333-7943 andrzej@scs.uiuc.edu Office hours: Tuesdays 1:00 - 2:00 p.m. Hadi Tavassol tavasso2@illinois.edu Office hour
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Chemistry222 Fall2010STATISTICS,ANALYSISOF EXPERIMENTALERROR(2)GAUSSIAN(Normal)DISTRIBUTIONThevariationinrandomerrorisNORMALLYdistributed! (meaningthatreplicatemeasurementsexhibitabellshape, normalorGaussiandistribution).Aninfinitenumberofmeasurements
UIllinois - CHEMISTRY - 222
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Quantitative Analysis Chemistry 222 Practice Exam (representative of the previously given)You have 50 minutes to complete this exam. It is a closed book exam; only calculators are allowed. Watch for significant figures. Show work, partial credit will be
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Problem # 1 (16 pts): Fractional Composition Diagrams A fractional composition diagram is plotted (below) for o-phosphoric acid. (a) (4 pts) Write the pertinent acid-dissociation reaction equations in the full pH range. H3PO4 + H2O H3O+ + H2PO4H2PO4- + H2
UIllinois - CHEMISTRY - 222
Quantitative Analysis Lecture, Chem. 222 Fall 2010 Practice exam #2, total grade = 100You have 50 minutes to complete this exam. It is a closed book exam; only calculators are allowed. Watch for significant figures. Show work, partial credit will be give
UIllinois - CHEMISTRY - 222
CHEM 222, Fall 2009 (Exam #3)You have 50 min in which to take this exam. It is a closed book exam; only calculators are allowed. Show all of your work.Physical Constants (not all need to be used) c = 2.998 108 m/s J = N m = kg m2/s2 h = 6.626 10-34 J s
UIllinois - CHEMISTRY - 222
CHEM 222, Fall 2009 (Exam #3)You have 50 min in which to take this exam. It is a closed book exam; only calculators are allowed. Show all of your work.Physical Constants (not all need to be used) c = 2.998 108 m/s J = N m = kg m2/s2 h = 6.626 10-34 J s
UIllinois - CHEMISTRY - 222
CHEM 222, Fall 2009 (Final Exam; total 100%)You have 50 min in which to take this exam. It is a closed book exam; only calculators are allowed. Attn! Show your work to receive credit from each problem.Physical Constants (not all need to be used) (see al