Ch05_Test_File
29 Pages

Ch05_Test_File

Course Number: BIO AP, Spring 2011

College/University: Coastal Carolina...

Word Count: 8157

Rating:

Document Preview

Chapter 5: The Dynamic Cell Membrane TEST FILE QUESTIONS Multiple Choice 1. The compounds in biological membranes that form a barrier to the movement of hydrophilic materials across the membrane are a. integral membrane proteins. b. carbohydrates. c. lipids. d. nucleic acids. e. peripheral membrane proteins. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 97 2. Biological membranes are...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> South Carolina >> Coastal Carolina University >> BIO AP

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

5: Chapter The Dynamic Cell Membrane TEST FILE QUESTIONS Multiple Choice 1. The compounds in biological membranes that form a barrier to the movement of hydrophilic materials across the membrane are a. integral membrane proteins. b. carbohydrates. c. lipids. d. nucleic acids. e. peripheral membrane proteins. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 97 2. Biological membranes are composed of a. nucleotides and nucleosides. b. enzymes, electron acceptors, and electron donors. c. fatty acids. d. monosaccharides. e. lipids, proteins, and carbohydrates. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 97 3. Which of the following statements about the proteins of the plasma membrane and the proteins of the inner mitochondrial membrane is true? a. Both membranes have only peripheral proteins. b. Only the mitochondrial membrane has integral proteins. c. Only the mitochondrial membrane has peripheral proteins. d. All of the proteins from both membranes are hydrophilic. e. The two membranes differ in their lipid composition. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 97 4. The plasma membrane of animals contains carbohydrates a. on the inner side of the membrane, facing the cytosol. b. on the outer side of the membrane, protruding into the environment. c. on both sides of the membrane. d. on neither side of the membrane. e. within the membrane. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 97 5. In biological membranes, the phospholipids are arranged in a a. bilayer, with the fatty acids pointing toward each other. b. bilayer, with the fatty acids facing outward. c. single layer, with the fatty acids facing the interior of the cell. d. single layer, with the phosphorus-containing region facing the interior of the cell. e. bilayer, with the phosphorus groups in the interior of the membrane. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 98 6. Cholesterol molecules act to a. help hold a membrane together. b. transport ions across membranes. c. attach to carbohydrates. d. disrupt membrane function. e. alter the fluidity of the membrane. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 98 7. Peripheral membrane proteins have a. hydrophobic regions within the lipid portion of the bilayer. b. hydrophilic regions that protrude in aqueous environments on either side of the membrane. c. lateral but not vertical movement within the bilayer. d. control over the rate of diffusion. e. polar regions that interact with similar regions of integral membrane proteins. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 8. The functional roles for different proteins found in membranes include all except a. allowing movement of molecules that would otherwise be excluded by the lipid components of the membrane. b. transferring signals from outside the cell to inside the cell. c. maintaining the shape of the cell. d. facilitating the transport of macromolecules across the membrane. e. stabilizing the lipid bilayer. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 9. Houseplants adapted to indoor temperatures may die when accidentally left outdoors in the cold because their a. DNA cannot function. b. membranes lack adequate fluidity. c. photosynthesis is impaired. d. chloroplasts malfunction. e. membranes need more cholesterol. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 10. A protein that forms an ion channel through a membrane is most likely to be a. a peripheral protein. b. a transmembrane protein. c. a phospholipid. d. an enzyme. e. entirely outside the phospholipid bilayer. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 11. The hydrophilic regions of a membrane protein are most likely to be found a. only in muscle cell membranes. b. associated with the fatty acid region of the lipids. c. in the interior of the membrane. d. exposed on the surface of the membrane. e. either on the surface or inserted into the interior of the membrane. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 12. A characteristic of plasma membranes that helps them fuse during vesicle formation and phagocytosis is the a. ratio of one protein molecule for every 25 phospholipid molecules. b. capacity of lipids to associate and maintain a bilayer organization. c. constant fatty acid chain length and degree of saturation. d. ability of phospholipid molecules to flip over and trade places with other phospholipid molecules. e. asymmetrical distribution of membrane proteins. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 13. The plasma membranes of winter wheat are able to remain fluid when it is extremely cold by a. increasing the number of cholesterol molecules present. b. closing protein channels. c. decreasing the number of hydrophobic proteins present. d. replacing saturated fatty acids with unsaturated fatty acids. e. using fatty acids with longer tails. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 14. Which type of membrane protein would likely be most easily removed in a laboratory experiment? a. Integral proteins b. Channel proteins c. Peripheral proteins d. Transmembrane proteins e. Gated channels Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 15. When a mouse cell and a human cell are fused, the membrane proteins of the two cells become uniformly distributed over the surface of the hybrid cell. This occurs because a. many proteins can move around within the bilayer. b. all proteins are anchored within the membrane. c. proteins are asymmetrically distributed within the membrane. d. all proteins in the plasma membrane are peripheral. e. different membranes contain different proteins. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 100 16. The LDL receptor is an integral protein that crosses the plasma membrane, with portions of the protein extending both outside and into the interior of the cell. The amino acid side chains (R groups) in the region of the protein that crosses the membrane are most likely a. charged. b. hydrophilic. c. hydrophobic. d. carbohydrates. e. lipids. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 100 17. When a membrane is prepared by freeze-fracture and examined under the electron microscope, the exposed interior of the membrane bilayer appears to be covered with bumps. These bumps are a. integral membrane proteins. b. ice crystals. c. platinum. d. organelles. e. vesicles. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 100 18. When vesicles from the Golgi apparatus deliver their contents to the exterior of the cell, they add their membranes to the plasma membrane. The plasma membrane does not increase in size, because a. some vesicles from the Golgi apparatus fuse with the lysosomes. b. membrane vesicles carry proteins from the endoplasmic reticulum to the Golgi apparatus. c. membrane is continually being lost from the plasma membrane by endocytosis. d. new phospholipids are synthesized in the endoplasmic reticulum. e. the phospholipids become more tightly packed together in the membrane. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 100 19. Protein movement within a membrane may be restricted by a. glycolipids and glycoproteins. b. closure of gated channels. c. the cytoskeleton and lipid rafts. d. cell adhesion. e. tight junctions and desmosomes. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 100 20. Which of the following functions as a recognition signal for interactions between cells? a. RNA b. Phospholipids c. Cholesterol d. Fatty acids e. Glycolipids Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 101 21. Which of the following represents the correct pathway for the synthesis and secretion of insulin, a protein secreted by the cells of the pancreas? a. Rough ER; Golgi apparatus; vesicle; plasma membrane b. Golgi apparatus; rough ER; lysosome c. Lysosome; vesicle; plasma membrane d. Plasma membrane; coated vesicle; lysosome e. Rough ER; cytoplasm; plasma membrane Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 101 22. Which of the following are not specialized cell junctions? a. Gap junctions b. Tight junctions c. Desmosomes d. Cytoplasmic plaques e. Both a and b Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 102 23. Muscle cells recognize and adhere to one another because of specific membrane proteins called a. coated vesicles. b. cell adhesion molecules. c. glycolipids. d. carrier molecules. e. transport proteins. Textbook Reference: 5.2 How is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 102 24. Cell growth can involve movement of membrane material from a. the cell membrane to the vesicles. b. the Golgi apparatus to the cell membrane. c. the smooth ER to the rough ER. d. coated pits to the inside of the cell. e. lysosomes to the cell membrane. Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 102 25. The difference between tight junctions, desmosomes, and gap junctions is that a. desmosomes and gap junctions contain keratin, whereas tight junctions have collagen. b. gap junctions and tight junctions have specialized protein channels called connexons; desmosomes do not. c. tight junctions and desmosomes have mechanical roles, whereas gap junctions facilitate communication between cells. d. desmosomes and gap junctions are found in epithelial tissue, whereas tight junctions are found in nerve cells. e. they all have different functions; however, their structure is the same. Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 102 26. Desmosomes include or associate with a. dense plaque-like regions. b. keratin fibers. c. external cell adhesion molecules. d. Both a and b e. All of the above Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 103 27. Structures that contain networks of keratin fibers and provide mechanical stability to epithelial tissues are called a. extracellular matrices. b. glycoproteins. c. gap junctions. d. desmosomes. e. phospholipid bilayers. Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 103 28. The electric signal for a contraction passes rapidly from one muscle cell to the next by way of a. tight junctions. b. desmosomes. c. gap junctions. d. integral membrane proteins. e. freeze-fractures. Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 104 29. Specialized channel proteins called connexons occur in a. the cytoskeleton. b. tight junctions. c. desmosomes. d. plasmodesmata. e. gap junctions. Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 104 30. Which of the following statements about diffusion is false? a. Diffusion depends on the intrinsic kinetic energy of molecules. b. Diffusion continues until the concentrations are in equilibrium. c. In diffusion, molecules move from areas of greater concentration to areas of lesser concentration. d. Diffusion is a random process. e. Simple diffusion depends upon specific carrier proteins. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 105 31. Which of the following is an example of passive transport? a. Facilitated diffusion b. The sodiumpotassium pump c. Phagocytosis d. Exocytosis e. Pinocytosis Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 105 32. Which of the following does not affect the rate of diffusion of a substance? a. Temperature of the solution b. Concentration gradient c. Electrical charge of the diffusing material d. Presence of other substances in the solution e. Molecular diameter of the diffusing material Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 105 33. A concentration gradient of glucose across a membrane means that a. there are more moles of glucose on one side of the membrane than on the other. b. glucose molecules are more crowded on one side of the membrane than on the other. c. there is less water on one side of the membrane than on the other. d. the glucose molecules are chemically more tightly bonded on one side than on the other. e. there are more glucose molecules within the membrane than outside the membrane. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 105 34. When placed in water, wilted plants lose their limpness because of a. active transport of salts from the water into the plant cells. b. active transport of salts into the water from the plant cells. c. osmosis of water into the plant cells. d. osmosis of water from the plant cells. e. diffusion of water from the plant cells. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 106 35. The difference between osmosis and diffusion is that a. diffusion is passive transport whereas osmosis is active transport. b. only in diffusion do molecules move from areas of high concentrations to areas of low concentration. c. only diffusion refers to the movement of materials across a semipermeable membrane. d. osmosis refers to the movement of water, whereas diffusion is the movement of molecules. e. the process of osmosis varies according to the kinds of particles present. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 106 36. If a shallow pan is filled with water, a drop of red ink is placed in one end of the pan, and a drop of green ink is placed in the other end, which of the following will be true at equilibrium? a. The red ink will be uniformly distributed in one half of the pan, and the green ink will be uniformly distributed in the other half of the pan. b. The red and green inks will be uniformly distributed throughout the pan. c. Each ink will move down its concentration gradient. d. The concentration of each ink will be higher at one end of the pan than at the other end. e. No predictions can be made without knowing the molecular weights of the pigment molecules. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 106 37. Osmosis is a specific form of a. diffusion. b. facilitated transport. c. active transport. d. secondary active transport. e. movement of water by carrier proteins. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 106 38. Osmosis moves water from a region of _______ to a region of _______. a. high concentration of dissolved material; low concentration of dissolved material b. low concentration of dissolved material; high concentration of dissolved material c. hypertonic solution; hypotonic solution d. negative osmotic potential; positive osmotic potential e. low concentration of water; high concentration of water Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 106 39. Which of the following molecules is the most likely to diffuse across a cell membrane? a. Glucose b. Na+ c. A steroid d. A common amino acid e. Cl Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 106 40. When a severely dehydrated patient is brought to the hospital, an IV of normal saline is started immediately. Distilled water is not used because a. it would cause water to leave the cells and the cells would collapse. b. nutrients are provided by the saline. c. it would cause blood cells to swell and eventually burst. d. normal saline is more economical. e. the distilled water might be contaminated by bacteria. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 107 41. When placed in a hypertonic solution, animal cells a. shrink. b. swell. c. burst. d. transport water out. e. concentrate. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 107 42. Osmosis a. helps cells maintain turgor pressure in plants. b. moves macromolecules from one cell to another. c. facilitates the flipping of proteins from one side of the membrane to the other. d. keeps concentrations uniform in all cells. e. regulates the membrane potential of the cell. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 107 43. If a red blood cell is placed in an isotonic solution, a. the cell will shrivel. b. the cell will swell and burst. c. the cell will shrivel and then return to normal. d. the cell will swell and then return to normal. e. water moves into and out of the cell at an equal rate. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 107 44. The speed and direction of ions as they move into and out of the cell are determined by the a. ability of the ion to let go of its water. b. concentration gradient and electrochemical imbalances. c. number of channel proteins present. d. size and charge of the ion. e. presence of specific stimuli to open gated channel proteins. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 108 45. Which of the following statements about channel proteins is true? a. They have a central pore of polar amino acids and water. b. They are anchored in the hydrophobic bilayer of the plasma membrane. c. They are surrounded by nonpolar amino acids. d. They are usually gated. e. All of the above Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 108 46. One result of the movement of ions through ion channels is the creation of a membrane potential. The membrane potential is a. a charge imbalance across the plasma membrane. b. the difference in ion concentrations on either side of the plasma membrane. c. the difference in ATP concentrations on either side of the plasma membrane. d. the capacity for active transport. e. the ability of macromolecules to recognize and adhere to one another. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 108 47. How does an ion channel exert its specificity for one ion and not another? a. It is a simple matter of charge and ionic size. b. The ion channel hydrates ions as they pass through. c. The ion channel makes use of aquaporins. d. There are recognition sites in the ion channel. e. The ion lets go of its water and is attracted to a channel pore protein. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 109 48. Water crosses the plasma membrane at a rate faster than expected due to a. hydration of the ions as they pass through. b. water channels called aquaporins. c. gated channels. d. Both a and b e. All of the above Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 109 49. In a hypothetical study, cells are placed in a solution of glucose in which the concentration of glucose is gradually increased. At first, the rate at which glucose enters the cells is found to increase as the concentration of the glucose solution is increased. But when the glucose concentration of the solution is increased above 10 M, the rate no longer increases. Which of the following is the likely mechanism for glucose transport into these cells? a. Facilitated diffusion via a carrier protein b. Facilitated diffusion via a channel protein c. Pinocytosis d. Secondary active transport e. Symport Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 110 50. In facilitated diffusion, the diffusion rate of a specific molecule across a membrane does not continue to increase as the concentration difference of the molecule across the membrane increases because a. facilitated diffusion requires the use of ATP. b. as the concentration difference increases, molecules interfere with one another. c. the carrier proteins are saturated. d. the transport protein must be of the channel type. e. the diffusion constant depends on the concentration difference. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 110 51. Active transport usually moves molecules a. in the same direction as diffusion moves them. b. in the opposite direction in which diffusion moves them. c. in a direction that tends to bring about equilibrium. d. toward higher pH. e. toward higher osmotic potential. Textbook Reference: 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 111 52. Secondary active transport involves all of the following except a. the direct use of ATP. b. coupling to another transport system. c. use of an existing concentration gradient. d. the plasma membrane. e. the ability to concentrate the transported molecule. Textbook Reference: 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 111 53. Amino acids enter cells against their concentration gradients by means of a. simple diffusion. b. facilitated diffusion. c. primary active transport. d. secondary active transport. e. osmosis. Textbook Reference: 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 111 54. In the intestine, Na+ and an amino acid bind to the same transport protein that moves the two substances in the same direction. This type of active transport is called a. a symport. b. an antiport. c. secondary active transport. d. facilitated transport. e. a diffusion mechanism. Textbook Reference: 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 111 55. Plant cells transport sucrose across the vacuole membrane against its concentration gradient by a process known as a. simple diffusion. b. active transport. c. passive transport. d. facilitated diffusion. e. cellular respiration. Textbook Reference: 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 111 56. In the parietal cells of the stomach, the uptake of chloride ions is coupled to the transport of bicarbonate ions out of the cell. This type of transport system is called a. a uniport. b. a symport. c. an exchange channel. d. diffusion. e. an antiport. Textbook Reference: 5.5 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 111 57. The only process that can bring glucose molecules into cells and does not involve the metabolic energy of ATP is a. phagocytosis. b. pinocytosis. c. active transport. d. diffusion. e. osmosis. Textbook Reference: 5.5 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 111 58. For each molecule of ATP consumed during active transport of sodium and potassium, a. two Na+ ions are imported and three K+ ions are exported. b. two Na+ ions are imported and one K+ ion is exported. c. one K+ ion is imported and three Na+ ions are exported. d. two K+ ions are imported and three Na+ ions are exported. e. three K+ ions are imported and two Na+ ions are exported. Textbook Reference: 5.5 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 112 59. Receptor-mediated endocytosis is the mechanism for transport of a. clathrin. b. all macromolecules. c. ions. d. cholesterol. e. integral membrane proteins. Textbook Reference: 5.5 How Do Large Molecules Enter and Leave a Cell? p. 113 60. Phagocytosis, pinocytosis, and receptor-mediated endocytosis all involve a. the intake of large particles. b. invagination of the plasma membrane. c. the export of macromolecules. d. the presence of receptor proteins. e. the intake of fluids by the cell. Textbook Reference: 5.5 How Do Large Molecules Enter and Leave a Cell? p. 113 61. Which of the following processes does not involve the uptake of materials into the cell? a. Exocytosis b. Pinocytosis c. Endocytosis d. Receptor-mediated endocytosis e. Phagocytsis Textbook Reference: 5.5 How Do Large Molecules Enter and Leave a Cell? p. 114 62. Persons with the inherited disease familial hypercholesterolemia have very high levels of cholesterol because of a. hyperactive aquaporins. b. the inability to hydrolysize ATP. c. deficient LDL receptor proteins. d. malformed gap junctions. e. defective ion channels. Textbook Reference: 5.5 How Do Large Molecules Enter and Leave a Cell? p. 114 63. Which of the following is not a function of plasma membranes? a. Conversion of glucose energy to ATP b. Arrangement of enzymes c. Turning off of a specific cell function d. Conduction of nerve impulses e. All of the above are functions of plasma membranes. Textbook Reference: 5.6 What Are Some Other Functions of Membranes? p. 114 64. An important function of specialized membranes found in certain organelles is to a. help the organelles move. b. protect the organelles from increased temperatures. c. transform energy. d. make use of the cells internal genetic information. e. destroy cellular waste products. Textbook Reference: 5.6 What Are Some Other Functions of Membranes? p. 115 Fill in the Blank 1. The study of the spread and control of disease is called _______. Textbook Reference: 5.0 Disaster at the Plasma Membrane, p. 96 2. Most of the lipids composing biological membranes are called _______. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 97 3. Biological membranes are composed of a continuous phospholipid bilayer in which proteins are embedded. This general design is known as the _______ model. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 98 4. Lipids can move _______, however, they seldom move across the bilayers of a biological membrane. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 5. Membrane proteins covalently bonded to carbohydrates are called _______. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 101 6. Membrane lipids covalently bonded to carbohydrates are called _______. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 101 7. Membrane segments synthesized on the ER move to other points of the cell as _______. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 101 8. Cell adhesion molecules of the same type are called _______. Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 102 9. Cell adhesion molecules that are responsible for mammalian egg and sperm cells binding to one another are referred to as _______. Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 102 10. The cells of the intestinal are epithelium linked together in order to prevent substances from passing between them. The type of cell junction linking these cells is called a _______. Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 103 11. The processes of cell recognition and cell adhesion are dependent upon _______ proteins. Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 105 12. _______ is the process of random movement toward a state of equilibrium. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 105 13. The ability of some materials to move through biological membranes more readily than through others is called _______. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 105 14. Diffusion is the net movement of particles from regions of _______ concentration to regions of _______ concentration. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 105 15. If a cell placed within a solution shrinks, the solution is _______ relative to the cell. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 106 16. When plant cells are placed in a hypotonic solution, water enters the cells and exerts pressure against the cell wall. This force is called _______ pressure. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 107 17. The coupled transport system by which glucose and sodium ions simultaneously enter intestinal epithelial cells is called _______. Textbook Reference: 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 111 18. The sodiumpotassium pump of cell membranes is an example of a coupled transport called a(n) _______. Textbook Reference: 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 111 19. _______ involves coated pits, clathrin, and coated vesicles. Textbook Reference: 5.5 How Do Large Molecules Enter and Leave a Cell? p. 113 20. The process by which the plasma membrane engulfs large particles or even whole cells is called _______. Textbook Reference: 5.5 How Do Large Molecules Enter and Leave a Cell? p. 113 Diagram 1.2. The graph below shows the relationship between glucose concentration outside a cell and the rate of glucose diffusion across a cell membrane that has carrier proteins to facilitate diffusion. Refer to the graph to answer the questions that follow. 1. Which of the following represents saturation of the carrier proteins? a. A b. B c. C d. D e. E Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 110 2. Analysis of the graph indicates that, as the number of glucose molecules increases, a. the rate of diffusion increases indefinitely. b. the rate of diffusion decreases. c. the rate of diffusion increases until a plateau is reached. d. there is no effect on the rate of diffusion. e. the rate of diffusion remains independent. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 110 STUDY GUIDE QUESTIONS Knowledge and Synthesis Questions 1. Which of the following statements regarding cellular membranes is not true? a. The hydrophobic nature of the phospholipid tails limits the migration of polar molecules across the membrane. b. Integral proteins and phospholipids move fluidly throughout the membrane. c. Membrane phospholipids flip back and forth from one side of the bilayer to the other. d. Glycolipids and glycoproteins serve as recognition sites on the cell membrane. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? pp. 98 101 2. Which of the following contributes to differences in the two sides of the cell membrane? a. Differences in peripheral proteins b. Different domains expressed on the ends of integral proteins c. Differences in phospholipid types d. All of the above Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 3. Which of the following cell membrane components serve as recognition signals for interactions between cells? a. Cholesterol b. Glycolipids or glycoproteins c. Phospholipids d. All of the above Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 101 4. Which of the following types of junctions are responsible for communication between cells? a. Tight junctions b. Desmosomes c. Gap junctions d. None of the above Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? p. 104 5. You are monitoring the diffusion of a molecule across a membrane. Which of the following will result in the fastest rate of diffusion? a. An internal concentration of 5 percent and an external concentration of 60 percent b. An internal concentration of 60 percent and an external concentration of 5 percent c. An internal concentration of 35 percent and an external concentration of 40 percent d. Both a and b Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 105 6. If a red blood cell with an internal salt concentration of about 0.85 percent is placed in a saline solution (salt solution) that is 4 percent, which of the following will most likely happen? a. The red blood cell will loose water and shrivel. b. The red blood cell will gain water and burst. c. The turgor pressure in the cell will greatly increase. d. The cell will remain the same. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 107 7. In which of the following is solution X hypotonic relative to solution Y? a. Solution X has a greater solute concentration than solution Y. b. Solution X has a lower solute concentration than solution Y. c. Solution X and solution Y have the same solute concentration. d. None of the above Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 106 8. Which of the following statements regarding osmosis is not true? a. Osmosis refers to the movement of water along a concentration gradient. b. In osmosis, water moves to equalize solute concentrations on either side of the membrane. c. If osmosis occurs across a membrane, then diffusion is not occurring. d. The movement of water across a membrane can affect the turgor pressure of some cells. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? pp. 106107 9. Channel proteins allow ions that would not normally pass through the cell membrane to pass through via the channel. What properties of the proteins are responsible for this? a. The channels are often composed of polar amino acid groups. b. The channels are often composed of hydrophobic amino acid groups. c. Both a and b d. None of the above Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 109 10. Which of the following limits the movement of molecules when carrier-mediated facilitated diffusion is involved? a. Concentration gradient b. Availability of carrier molecules c. Temperature d. All of the above Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 110 11. Active transport differs from passive transport in that active transport a. requires energy. b. never requires direct input of ATP. c. moves molecules with a concentration gradient. d. Both a and c Textbook Reference: 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 111 12. Single-celled animals like amoebas engulf entire cells for food. Which of the following represents the manner in which amoebas eat? a. Exocytosis b. Phagocytosis c. Facilitative transport d. Active transport Textbook Reference: 5.5 How Do Large Molecules Enter and Leave a Cell? p. 113 13. Sodiumpotassium pumps are common in many cells. Which of the following are necessary for the pumps to work? a. ATP b. A channel protein c. No concentration gradient d. All of the above Textbook Reference: 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 111 14. Bacterial cells are often found in very hypotonic environments. Which of the following characteristics keeps them from continuing to take on water from their environment? a. The presence of a cell wall allows a buildup of turgor pressure that prevents any more water from entering the cell. b. The presence of a cell wall allows a buildup of tonic pressure that prevents any more water from entering the cell. c. The cell expels water as fast as it takes it up. d. None of the above Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 107 15. Which of the following may affect the rate of diffusion? a. Temperature b. Molecule size c. Concentration gradient d. All of the above Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 105 Application Questions 1. Draw a diagram of a cell membrane and label the phospholipids, integral proteins, peripheral proteins, and carbohydrates. Using your diagram, describe the fluid mosaic model. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 98 2. Proteins for export are frequently modified in the endoplasmic reticulum, passed to the Golgi apparatus, and then exported from the cell. Explain the role of membranes in a proteins journey from the ER to the extracellular environment. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 101 3. A marathon runner has just come into your emergency room with severe dehydration. You must decide what type of solution to pump into his veins so that he survives. Your choices are: pure water, 0.9 percent saline, and 1.5 percent saline. You cannot remember which solution is correct, so you treat blood samples that you have placed on microscope slides with each solution and observe what happens. (Hint: Blood cells are approximately 0.9 percent saline.) Describe what you think will happen to the blood cells when exposed to each solution. Which solution you would choose to rehydrate the runner? Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 107 4. Compare and contrast active and passive transport. Textbook Reference: 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 114 5. Barrier formation is only one function of the cell membrane. Describe some other functions of the membrane and discuss how the membrane is suited for those functions. Textbook Reference: 5.6 What Are Some Other Functions of Membranes? p. 114 ONLINE QUIZ QUESTIONS 1. In facilitated diffusion, a. molecules may be transported against their concentration gradient. b. specific integral membrane proteins mediate transport. c. the rate of transport is independent of the concentration of the molecule transported. d. ATP is used. e. endocytosis is involved. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? pp. 105107 2. What would happen if a suspension of red blood cells in an isotonic NaCl solution was suddenly diluted with pure water by a factor of ten? a. Nothing b. The cells would lose water and shrink. c. The cells would swell and lyse (burst). d. The cells would take up water, but the cell wall would prevent bursting. e. The cells would pump water out of the cell. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 107 3. When dispersed into aqueous solutions, phospholipids spontaneously form bilayer structures. Oils form small droplets. Why cant oils form bilayers? a. Oils are not as hydrophobic as phospholipids. b. The fatty acids in oils preclude bilayer formation. c. Oils are energy reserves of cells. d. Oils do not have the polar head group that phospholipids have. e. Oils and water dont mix. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 4. Which one of the statements about membrane proteins is incorrect? a. Hydrophilic regions of integral membrane proteins are in contact with the interior of the bilayer. b. Peripheral membrane proteins may be associated with the phospholipid head groups. c. Integral membrane proteins can move in the plane of the membrane. d. Some membrane proteins may have oligosaccharides attached to them. e. Each membrane has its own set of proteins. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? pp. 99 101 5. In addition to the bilayer lipids and proteins, membranes may contain _______ in the form of _______ and _______. a. nucleic acids; DNA; RNA b. carbohydrates; cellulose; starch c. triglycerides; fats; oils d. carbohydrate; glycoproteins; glycolipids e. nucleotides; ATP; GTP Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 101 6. The _______ of animal cells resemble the _______ of plant cells. a. tight junctions; plasma membrane b. tight junctions; plasmodesmata c. desmosomes; plasmodesmata d. gap junctions; plasma membrane e. gap junctions; plasmodesmata Textbook Reference: 5.2 How Is the Plasma Membrane Involved in Cell Adhesion and Recognition? pp. 102103 7. Proteins destined to be delivered to the exterior of cells are made in the rough ER and are a. packaged into vesicles that directly fuse with the plasma membrane. b. packaged into vesicles that fuse with the Golgi apparatus. The proteins are delivered to the plasma membrane as vesicles that fuse with the plasma membrane. c. soluble proteins present in the cytosol that fuse with the plasma membrane. d. soluble proteins present in the cytosol that enter the Golgi apparatus to be delivered to the plasma membrane. e. transported out of the cell by receptor-mediated exocytosis. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? pp. 100 101 8. How can water, a polar molecule, cross biological membranes rapidly? a. It is small enough to sneak through the hydrophobic part of the bilayer. b. The diffusion of water is facilitated by aquaporins. c. Water is actively pumped across the membrane. d. Water enters cells together with ions. e. Both b and d Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 109 9. Facilitated diffusion a. can transport a molecule against its concentration gradient. b. does not show saturation of the rate of transport at high concentrations of the molecule transported. c. is carried out by extrinsic membrane proteins. d. is carried out by proteins that exhibit specificity for the molecules they transport. e. is carried out by specific membrane lipids. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? pp. 108109 10. Receptor-mediated endocytosis a. is non-specific. b. allows small molecules to enter cells. c. results in the formation of clathrin-coated vesicles. d. directly involves the Golgi apparatus. e. is another name for phagocytosis. Textbook Reference: 5.5 How Do Large Molecules Enter and Leave a Cell? pp. 113114 11. Which one of the following is not a function of exocytosis? a. Neurotransmitter secretion b. Secretion of digestive enzymes in the pancreas c. Lysosome formation d. Secretion of cell wall materials in plants e. Secretion of waste products Textbook Reference: 5.5 How Do Large Molecules Enter and Leave a Cell? p. 114 12. Secondary active transport resembles transport by ion channels in that a. both types of transport can involve the movement of Na+ across the plasma membrane. b. both are indirectly linked to the hydrolysis of ATP. c. both can transport molecules against a concentration/electrical gradient. d. the same membrane proteins are used for both types of transport. e. both types of transport resemble facilitated diffusion. Textbook Reference: 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? pp. 111112 13. Membranes may a. be electrically excitable. b. transform energy. c. transduce signals. d. organize chemical reactions. e. All of the above Textbook Reference: 5.6 What Are Some Other Functions of Membranes? p. 115 14. The specificity of ion channels for the ions they transport is a. a result of gating of the channel. b. independent of the size of the ion. c. a result of the characteristics of the channel protein. d. a result of the carbohydrates attached to the channel protein. e. dependent only on the charge of the ion. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? pp. 108109 15. Receptor-mediated endocytosis differs from phagocytosis in that a. phagocytosis is very specific for what is taken into the cell. b. receptor-mediated endocytosis is very specific for what is taken into the cell. c. fusion of vesicles with lysosomes takes place only in phagocytosis. d. fusion of vesicles with lysosomes takes place only in receptor-mediated endocytosis. e. coated vesicles are formed in phagocytosis. Textbook Reference: 5.5 How Do Large Molecules Enter and Leave a Cell? pp. 113114 16. Which of the following molecules do you think would diffuse across a phospholipid bilayer fastest? Assume that there are no proteins associated with the bilayer. (Hint: keep in mind the nature of the interior of the bilayer). a. Water b. NH4+ c. CH3COOd. NH3 e. Na+ Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? pp. 105106 17. The biochemical reactions of biological membranes are carried out by _______ that may be either in contact with the interior of the bilayer (_______ to the membrane) or arranged on either side of the bilayer (_______ to the membrane). a. polysaccharides; intrinsic; exterior b. proteins; integral; peripheral c. lipids; integral; attached d. proteins; peripheral; integral e. lipids; integral; peripheral Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? p. 99 18. A comparison of the properties of the plasma membrane to those of membrane of lysosomes would reveal that a. only the plasma membrane would have a lipid bilayer. b. the two membranes contain the same proteins. c. the two membranes have the same lipids. d. all of the proteins in the two membranes are extrinsic to the membrane. e. the two membranes have different proteins and lipids. Textbook Reference: 5.1 What Is the Structure of the Biological Membrane? p. 97 19. Osmosis is a. the diffusion of water across membranes. b. the active transport of water across membranes. c. unidirectional diffusion of water across membranes. d. unaffected by solute concentrations inside cells. e. an energy-requiring process. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? pp. 106107 20. The plasma membrane maintains a voltage difference across it. This voltage difference a. is positive on the inside of the cell relative to the outside. b. does not require energy to generate and maintain. c. arises because the sodium-potassium pump pumps in 2 Na+ and 3 K+ out during one catalytic cycle. d. arises because the sodium-potassium pump pumps in 2 K+ and 3 Na+ out during one catalytic cycle. e. arises from secondary active transport. Textbook Reference: 5.3 What Are the Passive Processes of Membrane Transport? p. 105 and 5.4 How Do Substances Cross Membranes against a Concentration Gradient? p. 112 TEXTBOOK END-OF-CHAPTER QUESTIONS 1. Which statement about membrane phospholipids is not true? a. They associate to form bilayers. b. They have hydrophobic tails. c. They have hydrophilic heads. d. They give the membrane fluidity. e. They flip-flop readily from one side of the membrane to the other. 2. When a hormone molecule binds to a specific protein on the plasma membrane, the protein it binds to is called a a. ligand. b. clathrin. c. receptor protein. d. hydrophobic protein. e. cell adhesion molecule. 3. Which statement about membrane proteins is not true? a. They all extend from one side of the membrane to the other. b. Some serve as channels for ions to cross the membrane. c. Many are free to migrate laterally within the membrane. d. Their position in the membrane is determined by their tertiary structure. e. Some play roles in photosynthesis. 4. Which statement about membrane carbohydrates is not true? a. Most are bound to proteins. b. Some are bound to lipids. c. They are added to proteins in the Golgi apparatus. d. They show little diversity. e. They are important in recognition reactions at the cell surface. 5. Which statement about animal cell junctions is not true? a. Tight junctions are barriers to the passage of molecules between cells. b. Desmosomes allow cells to adhere firmly to one another. c. Gap junctions block communication between adjacent cells. d. Connexons are made of protein. e. The fibers associated with desmosomes are made of protein. 6. You are studying how the protein transferrin enters cells. When you examine cells that have taken up transferrin, you find it inside clathrin-coated vesicles. Therefore, the most likely mechanism for uptake of transferrin is a. facilitated diffusion. b. an antiport. c. receptor-mediated endocytosis. d. gap junctions. e. ion channels. 7. Which statement about ion channels is not true? a. They form pores in the membrane. b. They are proteins. c. All ions pass through the same type of channel. d. Movement through them is from high concentrations to low concentrations. e. Movement through them is by simple diffusion. 8. Facilitated diffusion and active transport both a. require ATP. b. require the use of proteins as carriers. c. carry solutes in only one direction. d. increase without limit as the concentration gradient increases. e. depend on the solubility of the solute in lipids. 9. Primary and secondary active transport both a. generate ATP. b. are based on passive movement of Na+ ions. c. include the passive movement of glucose molecules. d. use ATP directly. e. can move solutes against their concentration gradients. 10. Which statement about osmosis is not true? a. It obeys the laws of diffusion. b. In animal tissues, water moves into cells if they are hypertonic to their environment. c. Red blood cells must be kept in a plasma that is hypotonic to the cells. d. Two cells with identical solute concentrations are isotonic to each other. e. Solute concentration is the principal factor in osmosis. ANSWERS TEST FILE Multiple Choice 1. c 9. b 2. d 10. b 3. e 11. d 4. b 12. b 5. a 13. d 6. e 14. c 7. e 15. a 8. e 16. c Fill in the Blank 1. epidemiology 2. phospholipids 3. fluid mosaic 4. laterally 5. glycoproteins 6. glycolipids 7. vesicles 8. homotypic Diagram 1. d 2. c STUDY GUIDE Knowledge and Synthesis 1. c. Because of the hydrophobic tails and hydrophilic head of the phospholipids, it is impossible for them to flip back and forth from one side of the membrane bilayer to the other. 2. d. The cell membrane is asymmetric and has different properties and functions on the cytoplasmic side versus the extracellular side. These properties arise from differences in the constituents of the membrane. 3. b. Both glycolipids and glycoproteins serve as recognition signals. 4. c. Gap junctions are involved in chemical and electrical signaling between cells. 5. d. Diffusion may take place in either direction across a membrane and always follows a concentration gradient. The larger the gradient, the faster diffusion will occur. 6. a. The cell will lose water as solute concentrations on both sides of the membrane equalize. 7. b. Hypotonic solutions have lower solute concentrations than the solution they are being compared to. 8. c. Diffusion and osmosis are not mutually exclusive and may take place at the 17. a 18. c 19. c 20. e 21. a 22. d 23. b 24. b 25. c 26. e 27. d 28. c 29. e 30. e 31. a 32. d 33. b 34. c 35. d 36. b 37. a 38. b 39. c 40. c 41. a 42. a 43. e 44. b 45. e 46. a 47. e 48. d 49. a 50. c 51. b 52. a 53. d 54. a 55. b 56. e 57. d 58. d 59. d 60. b 61. a 62. c 63. e 64. c 9. heterotypic 10. tight junction 11. integral 12. Diffusion 13. selective permeability 14. greater; lesser 15. hypertonic 16. turgor 17. symport 18. antiport 19. Receptor-mediated endocytosis 20. phagocytosis same time. 9. a. The charged or polar lining of the channel proteins allows passage of polar and charged molecules. 10d. Anything that affects the rate of diffusion will affect carrier-mediated facilitated diffusion. In addition to those effects, carrier-mediated facilitated diffusion also relies on the availability of carrier molecules. 11. a. Active transport works against a concentration gradient and requires energy to do so. That energy does not always have to be directly supplied in the form of ATP. 12. b. Cells carry out cellular eating by phagocytosis. 13. a. Sodiumpotassium pumps are forms of primary active transport and require energy in the form of ATP. 14. a. Turgor pressure limits osmosis, and once a cell is turgid, no more water may be taken on. 15. d. Temperature, molecule size, molecule charge, and concentration gradients all affect the rate at which diffusion takes place. Application 1. Refer to Figure 5.1 in your text. 2. The protein leaves the ER encased in a membrane vesicle. Signal molecules on the surface of the membrane bind to receptor molecules on the membrane of the Golgi. The membranes fuse, and the protein contents of the vesicle enter the Golgi for modification. Upon leaving the Golgi, the protein is encased in membrane, which again, with the appropriate signals and receptors, binds to the cytoplasmic surface of the cell membrane. The vesicle membrane and the cell membrane fuse, and the contents of the vesicle are released to the extracellular side of the membrane. 3. In pure water, the blood cells will take on water through osmosis, swell, and eventually rupture. In 0.9 percent saline, the cells should neither gain nor lose a significant amount of water and should remain the same. In a 1.5 percent saline solution, the cells should lose water and shrivel. You might jump to the conclusion that for quick rehydration the patient needs a hypotonic solution. But remember that you will be adding this substance directly to the bloodstreamthe patient would end up with ruptured cells. You want to use a solution isotonic to the patients blood cells, 0.9 percent, to avoid rupture of cells. 4. The main difference between active and passive transport is that active transport goes against a concentration gradient and requires energy, whereas passive transport diffuses passively and does not require energy. 5. Membranes function in processing energy transformation and in the organization of chemical reactions. Integral and peripheral proteins contribute to these functions. The membrane serves as a holding site for the catalytic enzymes associated with these processes. ONLINE QUIZ 1. b 2. c 3. d 4. a 5. d 6. e 7. b 8. e 9. d 10. c 11. c 12. a 13. e 14. c 15. b 16. d 17. b 18. e 19. a. 20. d TEXTBOOK END-OF-CHAPTER 1. e 2. c 3. a 4. d 5. c 6. c 7. c 8. b 9. e 10. c

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

Coastal Carolina University - BIO - AP
Chapter 6: Energy, Enzymes, and MetabolismTEST FILE QUESTIONSMultiple Choice1. The sum total of all the chemical reactions in a living structure is called itsa. energetics.b. activity.c. digestive power.d. entropy.e. metabolism.Textbook Reference
Coastal Carolina University - BIO - AP
Chapter 7: Pathways That Harvest Chemical Energy TEST FILE QUESTIONSMultiple Choice 1. ATP is a. a short-term energy-storage compound. b. the cells principal compound for energy transfers. c. synthesized within mitochondria. d. the molecule all living ce
Coastal Carolina University - BIO - AP
Chapter 8: Photosynthesis: Energy from SunlightTEST FILE QUESTIONSMultiple Choice1. Which of the following biological groups is dependent on photosynthesis for itssurvival?a. Vertebratesb. Mammaliac. Fishesd. Plantse. All of the aboveTextbook Re
Coastal Carolina University - BIO - AP
Chapter 9: Chromosomes, the Cell Cycle, and Cell Division TEST FILE QUESTIONSMultiple Choice 1. HeLa cells, which have been used for more than fifty years in biomedical research, a. have led to a cure for certain cancers. b. can live and multiply outside
Coastal Carolina University - BIO - AP
Chapter 10: Genetics: Mendel and Beyond TEST FILE QUESTIONSMultiple Choice 1. In Klreuters studies, reciprocal crosses a. always gave identical results. b. only involved heterozygous individuals. c. supported the blending hypothesis of inheritance. d. co
Coastal Carolina University - BIO - AP
Chapter 11: DNA and Its Role in HeredityTEST FILE QUESTIONSMultiple Choice1. In the 1920s, circumstantial evidence indicated that DNA was the genetic material.Which of the following experiments led to the acceptance of this hypothesis?a. Griffiths ex
Coastal Carolina University - BIO - AP
Chapter 13: The Genetics of Viruses and ProkaryotesTEST FILE QUESTIONSMultiple Choice1. Which of the following statements about bird flu is false?a. It is caused by a virus.b. It can be transmitted from birds to humans.c. Killing infected birds has
Coastal Carolina University - BIO - AP
Chapter 14: The Eukaryotic Genome and Its Expression TEST FILE QUESTIONSMultiple Choice 1. Cheetahs are very susceptible to disease because a. they lack genetic diversity. b. they have many mutated genes. c. they have many more regulatory proteins compar
Coastal Carolina University - BIO - AP
Chapter 16: Recombinant DNA and BiotechnologyTEST FILE QUESTIONSMultiple Choice1. Which of the following enzymes are used by bacteria to defend themselves againstbacteriophage?a. DNA polymeraseb. Reverse transcriptasec. Phosphofructokinased. Restr
Carnegie Mellon - PHY - 101
Rudolph the Red-Nosed ReindeerRudolph, the red-nosed reindeerhad a very shiny nose.And if you ever saw him,you would even say it glows.All of the other reindeerused to laugh and call him names.They never let poor Rudolphjoin in any reindeer games.
McMaster - SOFTWARE E - SFWR ENG 4
Assignment 1, Mectron/Sfwr Eng 4aa4A Sample SolutionQ1. Do you think the following statements are true or false?[5]1. A good scheduling algorithm for hard real time tasks must try tocomplete each task in the shortest time possible. (F)2. All hard rea
McMaster - SOFTWARE E - SFWR ENG 4
Assignment 2, Mectron/Sfwr Eng 4aa4Due: Thursday, Oct. 6, 2011, at 12:00 Noon(In the boxes outside ITB 101 marked Mectron/SE 4AA4)1. Briey answer the following questions:[3+1+2+1+1+2+2+2](a) With the help of diagrams showing the resources used, explai
McMaster - SOFTWARE E - SFWR ENG 4
Assignment 3, Mectron/ Sfwr Eng 4aa4Sample Solution1. Briey explain the following:(a) How are sporadic / aperiodic tasks scheduled by a cyclic executive.[2]The scheduler rst schedules the periodic tasks in a frame and ifany slack time is available it
McMaster - SOFTWARE E - SFWR ENG 4
Assignment 4 , Mechtron/Sfwr Eng 4aa4Sample Solution1) Explain the dierences between RM, DM, EDF scheduling. Which ofthese follow a dynamic priority policy?[3]Ans: All are priority based algorithms. In RM priority of a task isxed based on its period
McMaster - SOFTWARE E - SFWR ENG 4
Assignment 5 , Mechtron/Sfwr Eng 4aa4Sample Solution4) A system contains the following four periodic tasks. The tasks are tobe scheduled using RM algorithm. [8 + 2]T1 = (10, 24, 4, 24, [A; 1])T2 = (7, 25, 4, 25, [A; 1][B ; 1])T3 = (4, 26, 4, 26, [B
McMaster - SOFTWARE E - SFWR ENG 4
Assignment 6, Mechtron/Sfwr Eng 4aa4Sample SolutionQuestion 1 [1 + 1 + 1 ]1. Find the polar form of the complex number 3 + j 4M = 32 + 4 2 = 5 = arctan(4/ 3) = 180 53.13 + j 4 = 5126.92. Convert 12060 to rectangular form12060 = 120 cos 60 + j 120
McMaster - SOFTWARE E - SFWR ENG 4
Assignment 7 , Mechtron/Sfwr Eng 4AA4Sample SolutionQ1. [2, 2] For the transfer functions given below, obtain the z-transformequivalents using partial fractions and z-transform tables (you may usea z-transform equivalent to a Laplace transform from ta
University of Alberta - LING - 101
Sample Questions: Midterm II PHONOLOGY/MORPHOLOGY. Answer KeyPHONOLOGY1. Transcriptiona. /taIp/b. /bAtm/2. Phonology Problem.Question set 1a. Using the Bublub data above, decide whether1) [i] and [I] are separate phonemes or allophones of the same
University of Alberta - LING - 101
Sample Questions: Midterm I SEMANTICS/PHONETICS.Answer Key:Semantics:1.a) partonymyb) paraphrasec) graded antonymy (make sure you indicate graded or non-graded on the exam)2.a) ext.: Queen Elizabeth II; int.:Female head of British monarchyb) ext.
University of Alberta - LING - 101
Linguistic:24 October 2011Today: Terminology review Phonetics processes revisitedPhoneme: distinction between words (minimal pairs)Allophone: where u see one when u dont see other, they dont contrast ( absolutely notdependent on English language)A
University of Alberta - LING - 101
TodayMorphology II Morphology Words & MorphemesOctober 31, 2011RecapThe lexicon (very briefly) Morphology: The study of word structure & The words of ones language make up its lexiconword formation We can think of the lexicon as a kind of mental
University of Alberta - LING - 101
TodayMorphology III Derivation & Inflection Word structureNovember 2, 2011RecapAffixes MorphemesAffix: a bound morpheme attached to a root*an affix doesnt have a lexical category on its own Roots prefix: before the root (re-) re- act Affixes
University of Alberta - LING - 101
Morphology IVNovember 4, 2011Today Compounding InflectionRecap Morphological Rules Diagramming morphological structureCompounding The combination of two existing words (rootsor bases) to create a new wordVery common in English Almost always re
University of Alberta - LING - 101
TodayMorphology V Finish up compounding InflectionNovember 7, 2011RecapTypes of compounds Derivation is the process whereby we createEndocentric A compound whose head (the rightmostconstituent in English) identifies the generalclass to which th
University of Alberta - LING - 101
TodayMorphology V Inflection Other morphological processesNovember 9, 2011AnnoucementsRecap Midterm tutorials next week: Inflectional affixesNov. 14th: 1pm 2:20, Education South 129 Nov. 15th: 11am 12:20, Education North 2115 Case & Agreement
University of Alberta - LING - 101
CHAPTER 4. MORPHOLOGY:THE ANALYSIS OF WORD STRUCTUREIDENTIFYING MORPHEMESExercise!1. 1, 12. 1, 2, 23. 1, 24. 2, 1, 2Practice!Word# ofMorphseraser2wicked1invalid (A)2invalid (N)1Jacks2optionality4refurnish2inabilities4denational
University of Alberta - LING - 101
TodayPhonetics I Visit from the CCP Introducing Phonetics!Sept. 21, 2011Phonetics!And now for something completely different. The study of speech soundsfocuses on the measurable, physicalproperties of speech sounds Derived from Greek , phone m e
University of Alberta - LING - 101
TodayPhonetics II The Anatomy of Speech The vocal tract (introduction) How we study vocal anatomySept. 23, 2011AnnouncementsRecapPre-exam tutorials (rooms TBA):Last class, we Mon Oct.3 14:00 15:20 Introduced phonetics: the study of speech Tues
University of Alberta - LING - 101
TodayPhonetics III Vocal anatomy (cont.)How we study vocal anatomy (cont.)Articulators & other structuresSept. 26, 2011RecapObserving the vocal foldsLast class, we Transillumination & photoglottography (PPG) bothused to study the vibrations of t
University of Alberta - LING - 101
TodayPhonetics IV Consonants & Vowels (cont.) Place of articulation Manner of articulationVariations in consonant productionSept. 28, 2011RecapConsonants & VowelsLast class, we A sound is a consonant if the air, once out of Talked about vocal a
University of Alberta - LING - 101
TodayPhonetics V Consonants & Vowels (cont.) VowelsSept. 30, 2011RecapRecap: IPA Chart (consonants)Last class, we Consonants Place, manner, phonationVariations in speechPractice: Which sound is representedby the underlined letter?Give the seg
University of Alberta - LING - 101
TodayPhonetics VI Non-English sounds Phonetic Transcription Phonetic ProcessesOctober 3, 2011Announcements Reminder: Pre-exam Tutorials (info also onRecapLast class, weeClass)Oct 3, 2 3:20, ETLE 1 007 [EngineeringTeaching & Learning Complex]O
University of Alberta - LING - 101
Phonetics VIIOctober 5, 2011Today Phonetic ProcessesRecapLast class, we Talked about phonetic transcriptionNarrow vs. broad Importance of the utterancePhonetic Processes Speech is continuous (and very fast!)We dont have spaces between each of o
University of Alberta - LING - 101
TodayPhonology IWelcome to Phonology!Variation in speech revisitedPhonological rules & systems Contrastive segmentsOctober 14, 2011Welcome to Phonology!Some Subfields Phonetics is concerned with the physical Developmental phonology: how children
University of Alberta - LING - 101
TodayPhonology II Phonemes & Allophones Allophonic Rules Minimal PairsOctober 17, 2011Recap PhonologyProblem of variation in speech Phonological Rules & Systems Contrastive segmentsAccent ExamplesOrkney English:http:/www.scottishcorpus.ac.uk/
University of Alberta - LING - 101
Today MidtermsPhonology III Minimal Pairs Complementary Distribution Writing rulesOctober 19, 2011Questions about the Midterm?RecapOffice hours are Wednesday from 12:20 1:30. Phonemes & AllophonesContrastive vs. predictableMinimal PairsPhonem
University of Alberta - LING - 101
Today AnnouncementsPhonology IV Problem solving Near-minimal pairs Phonetic processes revisitedOctober 21, 2011AnnouncementsRecap Study guides are available Phonemes, allophones, & problem solving Look for the e-text portal access informationt
University of Alberta - LING - 101
CHAPTER 3.PHONOLOGY: CONTRASTS AND PATTERNSCONTRASTExercise!1.2.3.4.minimal pairnear minimal pairminimal pairnot a minimal or near minimal pair5. not a minimal or near minimal pair6. near minimal pair7. minimal pairCOMPLEMENTARY DISTRIBUTIO
University of Alberta - LING - 101
TodayPhonology V Terminology review Phonetic processes revisited (Phonotactics)October 24, 2011Phonemes & Allophones:Terminology Review Phoneme: Textbook: the phonological unit into whichpredictable variants of non-contrastivesegments are group
University of Alberta - LING - 101
TodayPhonology VI Phonetic processes revisited PhonotacticsThe syllableOctober 26, 2011RecapRaising/Lowering Ended last class with another look at phonetic A vowel can raise or lower in contact withprocessesother soundsHow phonetic variability
University of Alberta - LING - 101
TodayPhonology VII &Morphology I Phonotactics & syllable structure (Introducing Morphology)October 28, 2011RecapPhonotactics & syllable structure Phonotactics Some phonotactic constraints are on theSet of constraints on how sequences ofsegments
University of Alberta - LING - 101
Sample Questions: Midterm II PHONOLOGY/MORPHOLOGYPlease note: These questions are illustrative only. They are the kind of questions youmay expect on the exam. However, the size of each sample question may be longer orsmaller, and other types of questio
University of Alberta - LING - 101
Why Semantics?Semantics I Without meaning, communication is notpossible. The linguistic signal must be more than noiseit must have contentSept. 9, 2011The nature of meaningThe nature of meaning Topic of central interest in a number of fields In
University of Alberta - LING - 101
TodaySemantics II Semantics (cont.) Taxonomic sisters & hyponomy Polysemy & HomonymyRelationships between sentencesSept. 12, 2011Last classTaxonomic sisters we started talking about relationshipsbetween words Taxonomy: hierarchical classificati
University of Alberta - LING - 101
TodaySemantics III Entailment revisited Types of meaning Words and their relationship to the world Connotation & DenotationExtension & IntensionSept. 14, 2011Recap!Entailment & Truth Conditions We talked about how words and sentences Truth valu
University of Alberta - LING - 101
TodaySemantics IV Extension & Intension (cont.) Intension & Mental Images Componential Analysis The Conceptual SystemSept. 16, 2011Recap!Extension vs. intensionWe talked about extensions: = denotation intensions: = true inherent meanings Lingu
University of Alberta - LING - 101
Today The Conceptual System (cont.)Semantics VPrototypes & Prototype TheorySemantic NetworksMetaphorProblems for the new semanticistSept. 19, 2011Recap!PrototypesWe talked about robin and ostrich are both birds Intension & Extension Component
University of Alberta - LING - 101
Pre-Exam 2 ReviewPhonologyMorphologyPhonemeHow sounds are stored in the mind. Phonemes arecontrastive sounds because they change the meaning ofthe word.Examples[], [t], [g], []AllophoneHow sounds are produced. These are predictable variantsof a
University of Alberta - LING - 101
Linguistics 101 - Introduction to Linguistic AnalysisFall 2011, M-W-F, 11:00pm 11:50, Room No. CS 2 117Instructor:Laura TeddimanOffice:Assiniboia Hall 4-57Dept. of Linguistics main office:OfficeHours:Email:TA:W ednesday 12:20 pm 1:30 pm(or by
University of Alberta - LING - 101
Welcome to Syntax!Syntax I Weve talked about meaning; sounds; soundpatterns; and words Syntax is where we put words togetherNovember 18, 2011Intro to SyntaxIntro to Syntax Syntax: the structure of sentences.Mental LexiconJohnHow words are arran
University of Alberta - LING - 101
TodaySyntax II Structure (phrase, clause, sentence) ValencyNovember 21, 2011RecapDetermining Lexical Categories:MorphologyLast class Adjectives in EnglishTake the comparative inflection - er (more) andsuperlative inflection - est (most)full fu
University of Alberta - LING - 101
Today MidtermsSyntax III Grammatical relations (cont.) Case & Agreement (Thematic/semantic roles)November 23, 2011Midterm: Phonology & MorphologyRecapLast classAverage: 73%Phrase structure (e.g., NP, det + N) Clause structure (subject + verb)
University of Alberta - LING - 101
TodaySyntax IV Grammatical relations (cont.) Case & Agreement Thematic/semantic rolesNovember 25, 2011AnnoucementsRecap T/F question removed:Last classGrammatical relations: Word Order, CaseWords borrowed into a language alwaysmaintain their o
University of Alberta - LING - 101
TodaySyntax V Thematic/semantic roles (cont.) Dependency TreesNovember 27, 2011RecapWarm-up: Whats the order?(pg. 171)Last class2. Samoan: Determine the order of V, S, O, IO, X)a) [SaPASTVpa?u:]fallb) [SaPASTVCase marking & Agreement (gr
University of Alberta - LING - 101
TodaySyntax VI Argument Structure PhrasesNovember 30, 2011RecapArgument StructureLast class Syntactically speaking, arguments areGrammatical Voicephrases Recall: phrases are strings of words that forma single unit (and that can function as a s
University of Alberta - LING - 101
Today Phrase structure (cont.)Syntax VII Dependency trees vs. phrase structure trees (How to test for phrases)December 2, 2011RecapPhrase structure (again)Last classSome orders in NPs:Dependency treesPhrase structure & rulesHappy ducks: Adj N
University of Alberta - LING - 101
What is linguistic? The structure of language How language works (how it patterns; how we produce and comprehend language; how itis encoded in the brain) etcOne of the things main in this course is to find pattern with in languages and across language
Marquette - ACCT - 101
<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?><!DOCTYPE html PUBLIC "-/W3C/DTD XHTML 1.0 Transitional/EN""http:/www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"><html xmlns:mathml="http:/www.w3.org/1998/Math/MathML"xmlns:math="http:/www.w3.org/1998/Math
Marquette - ACCT - 101
Accounting: Chapter FiveKatelyn Quinn The primary source of revenues is referred to as sales revenue or sales. Cost of goods sold is the total cost of merchandise sold during the period. The operating cycle of a merchandising company ordinarily is lon
Marquette - ACCT - 101
Waegelein ConsultingGeneral JournalDateAccount Title and ExplanationDebit2010Adjusting Entries# Supplies Expense$1,020.0030Supplies30 Utilities Expense$180.0030Utilities Payable30 Insurance Expense$220.0030Prepaid insurance30 Unearned S
Marquette - ACCT - 101