Physics126.Exam2c
3 Pages

Physics126.Exam2c

Course: PHYSICS 126, Winter 2008

School: University of Michigan

Word Count: 1246

Rating:

Document Preview

1. A conducting bar moves to the left at a constant speed v on two conducting rails joined at the left in a constant magnetic field B=0.5 T as shown. A current I is induced in the indicated direction. Which one of the following directions is that of the magnetic field? A) B) C) D) E) toward the right toward the left parallel to the long axis of the bar into the page out of the page 2. A conducting bar moves to...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> Michigan >> University of Michigan >> PHYSICS 126

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

A 1. conducting bar moves to the left at a constant speed v on two conducting rails joined at the left in a constant magnetic field B=0.5 T as shown. A current I is induced in the indicated direction. Which one of the following directions is that of the magnetic field? A) B) C) D) E) toward the right toward the left parallel to the long axis of the bar into the page out of the page 2. A conducting bar moves to the left at a constant speed v= 1 m/s on two conducting rails in a constant magnetic field B=0.5 T. The rails are joined at the left as shown. Originally the loop is h= 0.5 m high and l=1 m long. The current in the loop is I = 0.25 A. What is the loop's resistance? A) B) C) D) E) 0.25 Ohm 0.5 Ohm 1 Ohm 2 Ohm 5 Ohm Page 1 3. A metal ring is dropped from rest below a bar magnet that is fixed in position as suggested in the figure. An observer views the ring from below. Which one of the following statements concerning this situation is true? A) As the ring falls, an induced current will flow counterclockwise as viewed by the observer. B) As the ring falls, an induced current will flow clockwise as viewed by the observer. C) As the ring falls, there will be an induced magnetic field around the ring that appears counterclockwise as viewed by the observer. D) As the ring falls, there will be an induced magnetic field around the ring that appears clockwise as viewed by the observer. E) Since the magnet is stationary, there will be no induced current in the ring. 4. A circular coil has 100 turns and a radius of 0.1 m. The coil is used as an ac generator by rotating it in a 0.500 T magnetic field, as shown in the figure. At what angular speed should the coil be rotated so that the maximum emf is 314 V? A) B) C) D) E) 28 rad/s 50 rad/s 130 rad/s 200 rad/s 490 rad/s Page 2 5. Two coils share a common axis as shown in the figure. The mutual inductance of this pair of coils is 6.0 mH. If the current in coil 1 is changing at the rate of 3.5 A/s, what is the magnitude of the emf generated in coil 2? A) 5.8 * 10 4 V B) 1.7 * 10 3 V C) 3.5 * 10 3 V D) 1.5 * 102 V E) 2.1 * 102 V 6. Which one of the following statements concerning transformers is false? A) Their operation makes use of mutual induction. B) They are an application of Faraday's and Lenz's laws. C) A transformer can function with either an ac current or a steady dc current. D) A transformer that steps down the voltage, steps up the current. E) A transformer that steps up the voltage, steps down the current. Use the following to answer question 7. A small power plant produces a voltage of 6.0 kV and 150 A. The voltage is stepped up to 240 kV by a transformer before it is transmitted to a substation. The resistance of the transmission line between the power plant and the substation is 75 . 7. What is the current in the transmission line from the plant to the substation? A) 3.8 A B) 5.2 A C) 6.4 A D) 7.0 A E) 7.5 A Page 3 8. When a radio telescope observes a region of space between two stars, it detects electromagnetic radiation that has a wavelength of 0.21 m. This radiation was emitted by hydrogen atoms in the gas and dust located in that region. What is the frequency of this radiation? A) 7.1 * 101 0 Hz B) 2.1 * 101 4 Hz C) 3.0 * 108 Hz D) 6.9 * 101 1 Hz E) 1.4 * 109 Hz 9. The peak value of the electric field component of an electromagnetic wave is E. At a particular instant, the intensity of the wave is of 0.020 W/m2 . If the electric field increased were to 5E, what would be the intensity of the wave? A) 0.020 W/m2 B) 0.10 W/m2 C) 0.25 W/m2 D) 0.50 W/m2 E) 1.0 W/m2 10. What would the speed of an observer be if a red (4.688 * 101 4 Hz) traffic light appeared green (5.555 * 101 4 Hz) to the observer? A) 4.445 * 108 m/s B) 2.219 * 108 m/s C) 8.438 * 107 m/s D) 5.548 * 107 m/s E) 2.890 * 106 m/s Page 4 11. A linearly polarized beam of light is incident upon a group of three polarizing sheets which are arranged so that the transmission axis of each sheet is rotated by 45 with respect to the preceding sheet as shown. What fraction of the incident intensity is transmitted? A) B) C) D) E) 1/8 1/4 3/8 1/2 3/4 12. The radius of curvature of a spherical convex mirror is 52 cm. What is its focal length? A) +26 cm B) 26 cm C) +52 cm D) 52 cm E) +104 cm Use the following to answer question 13. An object is placed in front of a concave spherical mirror as shown below. The three rays 1, 2, and 3, leave the top of the object and, after reflection, converge at a point on the top of the image. Ray 1 is parallel to the principal axis, ray 2 passes through F, and ray 3 passes through C. Page 5 13. Which ray(s) will reflect back on itself (themselves)? A) 1 only B) 2 only C) 3 only D) both 1 and 2 E) 1, 2, and 3 14. A concave mirror in an amusement park has a radius of curvature of 4.0 m. A child stands in front of the mirror so that she appears 2.5 times taller than her actual height. If the image is upright, how far is she standing from the mirror? A) 1.2 m B) 3.5 m C) 2.8 m D) 4.0 m E) 7.0 m 15. The speed of light in material A is 1.25 times as large as it is in material B. What is the ratio of the refractive indices, nA/nB, of these materials? A) 1.50 B) 1.25 C) 1.00 D) 0.90 E) 0.800 16. A grizzly bear is sitting on a rock in the middle of a calm river when she observes a fish directly below her. If the fish is 30 cm long, what is the apparent length of the fish? The index of refraction of water is 1.33. A) 40 cm B) 71 cm C) 62 cm D) 53 cm E) 45 cm Page 6 17. Complete the following statement: The term dispersion refers to the fact that the index of refraction of certain materials A) depends on the Brewster angle. B) depends on the wavelength of light. C) depends on the angle of incidence. D) depends on the intensity of light. E) depends on the polarization of light. 18. An object is placed at the focal point of a thin diverging lens of focal length - f. What is the image distance? A) f B) 2f C) 1/f D) f/2 E) at an infinite distance 19. When an object is placed 15 cm from a lens, a virtual image is formed. Which one of the following conclusions is incorrect? A) The lens may be a convex or concave. B) If the image is upright the lens must be a diverging lens. C) If the image is reduced, the lens must be a diverging lens. D) If the lens is a diverging lens, the image distance must be less than 15 cm. E) If the lens is a converging lens, the focal length must be greater than 15 cm. 20. Which one of the following statements is true concerning a magnifying glass? A) It produces a virtual image. B) It produces an inverted image. C) It can be made from a diverging lens. D) The image distance will be less than the object distance. E) The object must be placed outside the focal point of the lens. Page 7 Answer Key - PractriceExam2B 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. E C A D E C A E D D B B C A E A B D B A Page 8

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

University of Michigan - CHEM - 216H
Endo- and exo-stereochemistry in the Diels-Alder reaction: Kinetic versus th.James H Cooley; Richard Vaughan Williams Journal of Chemical Education; May 1997; 74, 5; Research Library pg. 582Reproduced with permission of the copyright owner. Furthe
University of Michigan - PHYSICS - 126
University of Michigan Physics 126 Fall 2005 Exam 2 Form 1 Instructions: Please keep booklet closed until instructed. You may use notes on two sides of a 3x5 index card, Answer questions on the scantron sheet by blackening the dot The time for the ex
Saint Mary's University Texas - SCI - 101
1/8/2007 11:17:00 AM Asexual reproduction reproduction without gametes Advantages o Only need one individual to reproduce o No genetic change good if environment is stable o All individuals are producing offspring (none wasted) o More efficient at
Saint Mary's University Texas - HIST - 102
9/28/2006 11:42:00 AM Progressives want all kinds of social reform Problems Democracy Party bosses controlled Direct primaries all elections party members could vote for a candidate to run Referendum allowed proposed legislation to be approved by
Saint Mary's University Texas - HIST - 102
10/3/2006 12:01:00 PM Teddy Roosevelt the "trust buster" Conservation o Newlands Reclamation Act Federal funds from public lands pay for irrigation and land development o Gifford Pinchot as head of Forest Service Regulations controlling lumber Roo
Saint Mary's University Texas - HIST - 102
GreetingLine 2.12.2007 Brown, Ray B., ed. Contemporary Heroes and Heroines, Book I. Gale, 1990. Reproduced in Biography Resource Center. Farmington Hills, Mich.: Thomson Gale. 2007. http:/0-galenet.galegroup.com.sapl.sat.lib.tx.us:80/servlet/BioRC. D
Saint Mary's University Texas - HIST - 102
Why did the colonies rebel?Social8/23/2006 11:37:00 AMThe Enlightenment provided support against British rule o John Locke society can be improved o Jean Jacques Rousseau The Social Contract people rule o Montesquieu separation of powers an
Saint Mary's University Texas - HIST - 102
US History-final examCh. 1Puritans: separatists. Joint-stock companies: Investors pool money to fund for exploration (England). John Smith: friend with Indians (traded). Jamestown 1607: first colony John Rolfe & tobacco: big crop in Chesapeake. Ho
Saint Mary's University Texas - SCI - 101
1/4/2007 10:42:00 AM Epithelial tissues Glandular epithelium o Exocrine glands release something into exterior mucus, saliva, earwax, milk, oil, digestive enzymes o endocrine glands secrete hormones connective tissues soft loose, dense irregular
Saint Mary's University Texas - SCI - 101
Rip Van Winkle Washington Irving Droll humor of narrator Sophisticated style Rewritten German folktale in Dutch NY Characters: Rip, Dame, H Hudson, Wolf Setting: Hudson River Valley, Revolutionary War change in setting Rip's domestic tribulation bec
Saint Mary's University Texas - SCI - 101
Romanticism Imagination Idealism o The ideal world lay beyond our present, physical reality Plato to Poe o Also an imagined, ideal world was important to Romantic writers Individualism (Independence) o Individual's needs or value is put ahead of soc
Saint Mary's University Texas - HIST - 102
12/14/06 11:40 AM Exploration/colonization revolution early America/young republic pre-civil war (antebellum) civil war reconstruction industrialization/gilded age 1870-1900 progressivism 1900-1917 roaring 20's depression 19301950s New England Purit
Saint Mary's University Texas - SCI - 101
2/14/2007 10:41:00 AM Skeletal system Support, protection, movement (with muscles), blood cell production, [mineral storage] Red marrow produces red blood cells Yellow marrow produces white blood cells Cells o Osteoblasts make bone tissue o Osteoclas
Saint Mary's University Texas - HIST - 102
8/28/2006 11:36:00 AM New government First actions o Washington selects a Cabinet State: Jefferson Treasury: Hamilton o Madison pushes for the Bill of Rights Into effect 1791 Old problems DEBT! Need source of revenue o Tariff of 1789 Get money b
Saint Mary's University Texas - HIST - 102
U.S. History Quarter 4 U.S. FOREIGN POLICY For our last discussion of the year, we will be focusing on recent and current U.S. foreign policy. Our presentations will span the 1970s, 80s, and 90s. In groups, you will be assigned foreign policy issues
Saint Mary's University Texas - HIST - 102
Greetings, fellow citizens of the United States of America. As you remember, when Warren G. Harding ran for presidency in 1920, he promised a "return to normalcy" for you, the American people. His relaxed gestures, easy-going nature, and charismatic
Saint Mary's University Texas - HIST - 102
Elliott Balsley 4.22.2007 Movie Response The Day After Trinity is a great movie. It is entertaining, and the story it tells is an interesting one. It's a bit unusual to hear so much about the ethics of historical events, and debate about whether or n
Saint Mary's University Texas - HIST - 102
Test, WWI & 1920s Foreign PolicyCh. 6 & Ch. 8 pgs. 458-9 Ch. 6 Mexican Revolution Triple Alliance Central Powers Allied Powers Triple Entente nationalism self-determination "Black Hand" U-boat Great Migration Lusitania Zimmermann telegram
Rensselaer Polytechnic Institute - MATH - 302
Answer Key to Third Exam (302-1) It is quite possible I did some mistake typing this Answer Key, so if you think you spotted one, please let me know. (I) (20 pts). If an undamped spring-mass system with a mass that weighs 2 lb and a spring constant
Washington State - SOC - 101
Sociology 101 Final Exam Study GuideChapter 11 Deviance and Social Control Deviance: going against what other people expect Since deviance is the flip side of conformity, understanding deviance contributes to our understanding of conformity The devi
Washington State - SOC - 101
Sociology 101Chapter One - Sociology: The scientific study of interactions and relations among human beings. - Thomas Theorem: If one wants to understand why people do the things they do, one must take into account not only what is really going o
York University - HEALTH - SOSC 2110
Frank De Francesco 206535256 The purpose of these chapters is to identify the health differences between individuals. The objective of theses chapters is to classify these individuals health status and their role within the society in which they resi
Rensselaer Polytechnic Institute - MATH - Foundation
FOUNDATIONS OF ANALYSIS SPRING 2008TRUE/FALSE QUESTIONSSETS & FUNCTIONSChapters #2 and #3(1) A proper subset of a subset of a set, S, is a proper subset of S. (2) The union of two non-empty sets is non-empty. (3) The intersection of two non-em
Rensselaer Polytechnic Institute - MATH - Foundation
FOUNDATIONS OF ANALYSIS SPRING 2008TRUE/FALSE QUESTIONSTHE REAL NUMBERSChapter #4(1) Every element in a field has a multiplicative inverse. (2) In a field the additive inverse of 1 is 0. (3) In a field every element has an additive inverse. (4
UCSD - HUMANITIES - 2
January 9th, 2008Humanities week 1 lecture 2 Early History of the BibleGoal is to make sense of those problems and to dispose of them Origins of the critical analysis of the bible are by people who are trying to defend the bible. Generic Types - H
N.C. State - ENG - 101
Professor Hill Section 108 5 February 2007 Assignment 1 Whats the Difference: Scholarly Versus Popular Through a constant connection to a vast array of online information many types of writing are available to suit every occasion in mere seconds. In
UCSD - HUMANITIES - 2
January 7th, 2008Humanities week 1 lecture 1Office hours Room 4441 office or at the Grove cafe M 11am 12am W, F 9am 9:45am Michael Caldwell (in charge of the writing) 184 Galbraith 4-3885 office hours: wed 3 5 and by appointment Course pack: W.
N.C. State - ENG - 262
November 19, 2007 English 262, Section 003 In Memoriam: A Christmas Story Alfred Lord Tennyson wrote both In Memoriam XXVIII and In Memoriam CIV as part of an elegy in memory of his best friend, Arthur Hallam that had passed away suddenly. In Memoria
N.C. State - MEA - 101
Miranda Massey April 2, 2008 Does Earth Predict the Future? Speaker A: Lonnie Leithold's research supports the theory that by examining soil sediments and layers in the Earth's surface historic variations of climate, carbon dioxide levels, sea levels
N.C. State - SOC - 202
Response to "The Health Divide" In Lisa Berkman's article, The Health Divide, she explores and tackles the persistent health gap between the rich and the poor. Studies have consistently shown as education and income increase amongst Americans health
N.C. State - HI - 251
Generations X, Y, and Z: Are They Changing America? According to Duane Alwin's article discussing the generational impacts on society, the aging cycle is the most common explanation for decreasing participation and loyalty to institutions. Duane Alwi
N.C. State - HI - 251
History 251 Final Exam Terms Chapter 1: Land-bridge theory Jamestown Anne Hutchinson Chapter 2 & 3: General Court Headright system Chapter 4: Mercantilism Navigation Acts Chapter 5: Grenville Townshend Duties Comm. of Correspondence Chapter 6: Loyali
N.C. State - HI - 251
History 251 Final Exam Study Questions Chapter 14: Manifest Destiny 1. Trace the course of Texas history in the mid-Nineteenth Century explaining why it wanted its independence from Mexico, how it won its independence in 1836, and why it was not anne
N.C. State - CH - 100q
Chemistry Exam 1 Atom - smallest unit of an element that can exist alone Ex. Molecule a combination of a fixed number of atoms held together in a particular spatial arrangement Ex. H20 Ion Electrically charged species that carries current when diss
N.C. State - SOC - 202
Black Death, White Death, Deborah Carr Deborah Carr's article, Black Death, White Death, analyzes the difference in life expectancy and longevity between African Americans and Caucasian s. Data from the National Center for Health Statistics shows ove
N.C. State - EC - 201
EC 201 Answers to "Review for Test Three" 1 - B ($15) Marginal Revenue Product is the addition to total revenue due to the hiring of one more unit of labor for competitive firm = P x MPL = $5 x 3 = $15 logic 6th worker ad
N.C. State - SOC - 202
Mothers at Work by Deborah Carr In Deborah Carrs article, Mothers at Work, she discusses and relates trends of working mothers. Carr emphasizes that American mothers who deviate from societys ideal family situation are "damned if they do and damned i
N.C. State - ENG - 101
Cycle of Crime Running head: CYCLE OF CRIME1"The Cycle of Crime and Socialization Practices": An Analysis in APA StyleNorth Carolina State UniversityCycle of Crime Miranda Massey Professor M. Hill Section 108 21 February 2007 A2 Final Draft
N.C. State - ENG - 101
Horror Running head: HORROR1"The Nature of Horror": A Summary in APA StyleNorth Carolina State UniversityHorror2In Noel Carrolls article, The Nature of Horror, published by The Journal of Aesthetics and Arts Criticism (1997), he discusses
N.C. State - ENG - 262
Jacqueline Gray English 262 12 October 2007 Short Writing "To Autumn": A Short Analysis In the third stanza of "To Autumn", lines 23 through 33, John Keats describes autumn coming to an end. In line 23 Keats rhetorically asks the reader "Where are th
N.C. State - PS - 312
Form 58 / 59Budget Request Form Administrative Unit: Adams County LibraryItem Job TitleProfessional Staff / Full Time Director of County Libraries at Waynesfield Branch Librarians Reference Librarians Assistant Librarians Professional Staff / Par
N.C. State - EC - 201
1Wessels, EC 201 Review for Test Three If the question has a * it will not be on Test 3, but may be on the final. _1.* Five workers produce 21 widgets and 6 workers produce 24 widgets. Widgets sell for $5 each. revenue product of the 6th worker? A.
N.C. State - ENG - 210
Eng 210-001 January 23, 2008 What is Language? When initially asked, "What is language?" I could not answer anymore than my canine companion could. After a few lectures and some thought I have recognized that although language is not easily described
N.C. State - PS - 201
American Family Association1Public Policy: The American Family Association in APA StyleNorth Carolina State UniversityAmerican Family Association The American Family Association, a non-profit organization led by Donald Wildmon, represents tra
N.C. State - ENG - 262
Jacqueline Gray English 262 5 December 2007 Short Writing "Tears, Idle Tears": A Short Analysis "Tears, Idle Tears" is a song written by Alfred Lord Tennyson within the poem "The Princess". In the first stanza of "Tears, Idle Tears" (lines 1-5) Tenny
N.C. State - SOC - 202
Response to Race, Ann Morning Throughout Morning's article, Race, it is implied that race has been socially defined and there are no biological boundaries for race. Furthermore, Morning references the fine line that distinguishes between race and eth
UCSD - HUMANITIES - 2
Jan 14th, 2008Humanities week 2 lecture 1 Sacrifice in the BibleUn-graded 1/14 1/18 returned 1/23 Essay 1 1/23 2/1 returned 2/8 Essay 2 2/8 2/20 returned 2/29 Essay 3 2/29 3/ 12 returned 3/21 (final) I. The problem of sacrifice Centrality of r
UCSD - HUMANITIES - 2
Jan 11th, 2008Humanities week 1 lecture 3 Genesis: Biblical and other floods, Eden and Other GardensIntroduction Similarities of genesis to other texts Diff. between genesis and other texts Genesis arose from a historical context Recognize the "sp
Iowa State - HD FS - 276
Works Cited Media influence eating disorders: http:/www.umich.edu/~urecord/9798/Oct22_97/media.htm Walking A Thin Line - celebrities, mass media and eating disorders: http:/findarticles.com/p/articles/mi_m1590/is_7_55/ai_53461444 The Media, Body Imag
Iowa State - HD FS - 276
Austin Hennessey "Transamerica" Extra Credit Student ID#: 732549819 Class # 129 My first reaction to Bree was that she looked different. I don't think that she looked exactly like a male but she seemed to have some masculine qualities. These were gre
Iowa State - HD FS - 276
Austin Hennessey Out of Class #2 Student ID#: 732549819 Class # 129After taking the class HD FS 276 I have realized all the interesting and important things I have learned. There was a lot of information that was presented in the class and a lot of
Iowa State - HD FS - 276
Austin Hennessey Student ID#: 732549819 Class #: 129 Out of Class Assignment #1 What is the perfect body and why are women in society starving themselves to achieve and conform to this so called perfect body image? I have a very close relative suffer
Iowa State - HD FS - 276
Austin Hennessey "Kinsey" Extra Credit Student ID: 731549819 Class # 129 I think that today's society compared to when Kinsey did his study is a lot more accepting of issues regarding sex. Things have changed over time and our societal views are a lo
UCSD - HUMANITIES - 2
Jan 16th, 2008Humanities week 2 lecture 2I. Introduction The Bible as a Collection of Stories o Moral stories o Blind trust in God Paradox 1 of Stories in the Bible o Giddien, David and Goliath o Moral instruction o Bible contains so little story
Texas A&M - ENTC - 206
ASTM Internationalwww.astm.org Originally known as ASTM (American Society for Testing and Materials) A global forum for the development of consensus standards >100 countries, 30000 members Over 130 technical committee Over 11000 standards Open
UCSD - HUMANITIES - 2
Biblical Values IV. Enemies Groups How to Treat an Enemy Joshua and the Kings of Ai Takes turn stepping on the necks of the kings then hangs him Moses and the Prisoners Deuteronomy's Policy Revenge Rape of Dinah o Prince likes her so much he rapes he
UCSD - HUMANITIES - 2
January 23rd, 2008 Humanities week 3 lecture 1 Rape and the Bible Culture presented in bible, values women. I. Sex and the Law Private offences i. Views as offense against father or husband rather than the female ii. In biblical law, treated as trial
UCSD - HUMANITIES - 2
January 25th, 2008Humanities week 3 lecture 3Magic in the Hebrew Bible Magic is composed of techniques for achieving certain goals through supernatural or mystical cause and effects o Example: natural- put up a fence or cast a spell- to protect yo
UCSD - HUMANITIES - 2
Six Criteria Property Objects of law Slaves are object of law, can't be subject of law. They are property Minimal rights No kin No line of natal descent, outsiders except connection with master Products of labor Belongs to someone else Physical repro
UCSD - HUMANITIES - 2
II. The Structure of the Odyssey The Nostos o The Nostoi of Agamennon & Menelau o Song: how does a song of pain and suffering give pleasure to someone who is listening to it o Nostoi = homecoming o Journies homes are significant because the odyssey u
UCSD - HUMANITIES - 2
February 1st, 2008Humanities week 4 lecture 3Odysseus's World I. Introduction a. Makes it difficult because the poem is the only evidence, what this world might have been like. b. Society is not with steep hierarchy Homeric Society Not Steeply Hie