TAMU ACCT 405
28 Pages

TAMU ACCT 405

Course Number: ACCT 405, Spring 2013

College/University: Texas A&M

Word Count: 8843

Rating:

Document Preview

ch01 Student: 1. Taxes influence many types of business decisions but generally do not influence personal decisions. True False 2. Taxes influence business decisions such as where a business should locate or how a business should be structured. True False 3. Tax policy rarely plays an important part in presidential campaigns. True False 4. Margaret recently received a parking ticket. This is a common...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> Texas >> Texas A&M >> ACCT 405

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

influence ch01 Student: 1. Taxes many types of business decisions but generally do not influence personal decisions. True False 2. Taxes influence business decisions such as where a business should locate or how a business should be structured. True False 3. Tax policy rarely plays an important part in presidential campaigns. True False 4. Margaret recently received a parking ticket. This is a common example of a local tax. True False 5. George recently paid $50 to renew his driver's license. The $50 payment is considered a tax. True False 6. A 1% charge imposed by a local government on football tickets sold is not considered a tax if all proceeds are earmarked to fund local schools. True False 7. One key characteristic of a tax is that it is a required payment to a governmental agency. True False 8. Common examples of sin taxes include the taxes imposed on airline tickets and gasoline. True False 9. One benefit of a sin tax (e.g., a tax on cigarettes) is that it should increase the demand for the products being taxed. True False 10. In addition to raising revenues, specific U.S. taxes may have other objectives (e.g., economic or social objectives). True False 11. The two components of the tax calculation are the tax rate and the taxpayer. True False 12. The tax base for the federal income tax is taxable income. True False 13. A flat tax is an example of a graduated tax system. True False 14. The main difficulty in calculating an income tax is determining the correct amount of the tax base. True False 15. A taxpayer's average tax rate is the most appropriate tax rate to use in tax planning. True False 16. The effective tax rate, in general, provides a better depiction of a taxpayer's tax burden than the average tax rate. True False 17. The effective tax rate expresses the taxpayer's total tax as a percentage of the taxpayer's taxable and nontaxable income. True False 18. In a proportional (flat) tax rate system, the marginal tax rate will always equal the average tax rate. True False 19. In a regressive tax rate system, the marginal tax rate will often be greater than the average tax rate. True False 20. A sales tax is a common example of a progressive tax rate structure. True False 21. In terms of effective tax rates, the sales tax can be viewed as a regressive tax. True False 22. While sales taxes are quite common, currently the U.S. federal government does not impose a sales tax. True False 23. The largest federal tax, in terms of revenue collected, is the social security tax. True False 24. The 9th Amendment to the U.S. Constitution removed all doubt that a federal income tax was allowed under the U.S. Constitution. True False 25. A common example of an employment related tax is the Medicare tax. True False 26. Self employment taxes are charged on self employment income in addition to any federal income tax. True False 27. Excise taxes are typically levied on the value of a good purchased. True False 28. The estate tax is assessed based on the fair market values of transfers made during a taxpayer's life. True False 29. A use tax is typically imposed by a state on goods purchased within the state. True False 30. Property taxes may be imposed on both real and personal property. True False 31. Relative to explicit taxes, implicit taxes are much easier to estimate. True False 32. Implicit taxes are indirect taxes on tax-favored assets. True False 33. Dynamic forecasting does not take into consideration taxpayers' responses to a tax change when estimating tax revenues. True False 34. The income and substitution effects are two opposing effects that one could consider in static forecasting. True False 35. Horizontal equity is defined in terms of taxpayers in similar situations whereas vertical equity is defined in terms of taxpayers in different situations. True False 36. Regressive tax rate structures are typically considered to be vertically equitable. True False 37. Estimated tax payments are one way the federal income tax system addresses the "certainty" criterion in evaluating tax systems. True False 38. In considering the "economy" criterion in evaluating tax systems, one must consider this criterion from both the taxpayer and the government's perspective True False 39. Taxes influence which of the following decisions? A. business decisions B. personal decisions C. political decisions D. investment decisions E. All of the above 40. Margaret was issued a $150 speeding ticket. This is: A. A tax because payment is required by law B. A tax because the payment is not related to any specific benefit received from the government agency collecting the ticket C. Not a tax because it is considered a fine intended to punish illegal behavior D. A tax because it is imposed by a government agency E. Not a tax because Margaret could have avoided payment if she did not speed 41. Which of the following is a tax? I. A 1% special sales tax for funding local road construction. II. A fee paid to the state for a license to practice as an attorney. III. An income tax imposed by Philadelphia on persons working within the city limits. IV. A special property assessment for installing a new water system in the taxpayer's neighborhood. A. Only I is correct. B. Only IV is correct. C. Only III is correct. D. III and IV are correct. E. I and III are correct. 42. Which of the following is considered a tax? A. Tolls B. Parking meter fees C. Annual licensing fees D. A local surcharge paid on retail sales to fund public schools E. Entrance fees paid at national parks 43. Earmarked taxes are: A. Taxes assessed only on certain taxpayers B. Taxes assessed to fund a specific purpose C. Taxes assessed for only a specific time period D. Taxes assessed to discourage less desirable behavior E. None of these 44. Sin taxes are: A. Taxes assessed by religious organizations B. Taxes assessed on certain illegal acts C. Taxes assessed to discourage less desirable behavior D. Taxes assessed to fund a specific purpose E. None of these 45. To calculate a tax, you need to know: I. the tax base II. the taxing agency III. the tax rate IV. the purpose of the tax A. Only I is correct B. Only IV is correct C. Only III is correct D. Items I through IV are correct E. I and III are correct 46. Which of the following is not an example of a graduated tax rate structure? A. Progressive tax rate structure B. Proportional tax rate structure C. U.S. Federal Income Tax D. Regressive tax rate structure E. None of these 47. The difficulty in calculating a tax is typically in the determination of: A. The correct tax rate B. Where to file the tax return C. The tax base D. The due date for the return E. None of these 48. Which of the following is not one of the basic tax rate structures? A. Proportional B. Equitable C. Regressive D. Progressive E. All of the above are different kinds of the basic tax rate structures 49. Marc, a single taxpayer, earns $60,000 in taxable income and $5,000 in interest from an investment in city of Birmingham Bonds. Using the U.S. tax rate schedule for year 2012, how much federal tax will he owe? A. $15,000.00 B. $12,375.00 C. $11,030.00 D. $9,645.00 E. None of these 50. Marc, a single taxpayer, earns $60,000 in taxable income and $5,000 in interest from an investment in city of Birmingham Bonds. Using the U.S. tax rate schedule for year 2012, what is his average tax rate (rounded)? A. 18.38% B. 20.63% C. 16.08% D. 25.00% E. None of these 51. Marc, a single taxpayer, earns $60,000 in taxable income and $5,000 in interest from an investment in city of Birmingham Bonds. Using the U.S. tax rate schedule for year 2012, what is his effective tax rate (rounded)? A. 23.08% B. 16.97% C. 14.84% D. 25.00% E. None of these 52. Marc, a single taxpayer, earns $60,000 in taxable income and $5,000 in interest from an investment in city of Birmingham Bonds. Using the U.S. tax rate schedule for year 2012, what is his current marginal tax rate? A. 15.00% B. 25.00% C. 33.00% D. 28.00% E. None of these 53. The city of Granby, Colorado recently enacted a 1.5% surcharge on vacation cabin rentals that will help pay for the city's new elementary school. This surcharge is an example of . A. A sin tax to discourage undesirable behavior B. A government fine C. An earmarked tax D. Both A and C E. None of these 54. The state of Georgia recently increased its tax on a carton of cigarettes by $2.00. What type of tax is this? A. A sin tax B. An excise tax C. It is not a tax; it is a fine D. Both A and B are correct E. None of the above is correct 55. Which of the following is false? A A proportional tax rate structure imposes a constant tax rate while a progressive tax rate structure . imposes an increasing marginal rate related to the tax base B. The average tax rate changes under a proportional tax rate structure, but it is static for a progressive tax rate system C. An example of a proportional tax is the tax on gasoline D. An example of a progressive tax is the federal tax on gifts E. None of these 56. Which of the following is true? A. A regressive tax rate structure imposes an increasing marginal tax rate as the tax base increases B. Regressive tax structures are the most common tax rate structure C. An example of a regressive tax is an excise tax D. In terms of effective tax rates, a sales tax can be viewed as a regressive tax E. None of these 57. The ultimate economic burden of a tax is best captured by: A. The marginal tax rate B. The effective tax rate C. The average tax rate D. The proportional tax rate E. None of the above is correct 58. Which of the following taxes represents the largest portion of U.S. Federal Tax revenues? A. Employment taxes B. Corporate income taxes C. Individual income taxes D. Estate and gift taxes E. None of these 59. Which of the following represents the largest percentage of state tax revenue? A. Sales tax B. Individual income tax C. Other D. Property tax E. None of these 60. Which of the following is true regarding use taxes? A. A use tax is relatively easy to enforce compared to a sales tax. B. Use taxes attempt to eliminate any tax advantage of purchasing goods out of state. C. Use taxes encourage taxpayers to buy goods out of state to avoid paying sales tax in their home state. D. A use tax is generally a progressive tax. E. None of the above is true. 61. Which of the following is true regarding real property taxes and personal property taxes? A. Personal property taxes are assessed on permanent structures and land B. Real property taxes are assessed on cars and boats C. All U.S. states currently impose personal property taxes D. Real property taxes are generally easier to administer than personal property taxes E. None of the above is true 62. Which of the following statements is true? A. Municipal bond interest is subject to explicit federal tax B. Municipal bond interest is subject to implicit tax C. Municipal bonds typically pay a higher interest rate than corporate bonds with similar risk D. All of the above are true E. None of the above is true 63. The concept of tax sufficiency: A. Suggests the need for tax forecasting B. Suggests that a government should estimate how taxpayers will respond to changes in the current tax structure C. Suggests that a government should consider the income and substitution effects when changing tax rates D. All of the above E. None of these 64. The substitution effect: A. Predicts that taxpayers will work harder to pay for consumer products when tax rates increase B. Is one of the effects considered in static forecasting C. Results in the government collecting more aggregate tax revenue than under the income effect D. Is typically more descriptive for taxpayers with lower disposable income E. None of these 65. Which of the following federal government actions would make sense if a tax system fails to provide sufficient tax revenue? A. Issue treasury bonds B. Cut funding to various federal projects C. Increase federal spending D. A and B but not C E. None of these 66. Geronimo files his tax return as a head of household for year 2012. If his taxable income is $72,000, what is his average tax rate (rounded)? A. 17.56% B. 14.24% C. 19.48% D. 25.00% E. None of these 67. Al believes that SUVs have negative social and environmental effects because of their increased carbon monoxide emissions. He proposes eliminating sales taxes on smaller automobiles in favor of higher sales taxes levied on SUVs. Al performs some calculations and comes to the conclusion that based on the current number of SUVs owned in the U.S. exactly the same amount of total sales tax will be collected under his reformed system. Which of the following concepts explains why Al's idea may not work? A. The ability to pay principle B. Horizontal equity C. Substitution effect D. Vertical equity E. None of these 68. Which of the following would not be a failure of the horizontal equity concept? A.Two taxpayers with identical income pay different amounts of tax because one taxpayer's income includes tax exempt interest. B Two taxpayers pay different amounts of property tax amounts on similar plots of land (i.e., same value) . because one plot of land is used to raise crops. C. Two taxpayers pay different amounts of estate tax because one taxpayer's estate is worth significantly more. D. All of the above. E. None of the above. 69. Which of the following is true regarding tax-advantaged assets? A. They are typically subject to excise taxes to account for their low explicit taxes B. A corporate bond is typically considered a tax-advantaged asset C. They are often subject to implicit taxes D. B and C are correct but not A E. None of these 70. Congress recently approved a new, bigger budget for the IRS. What taxation concept evaluates the cost of administering our tax law? A. Convenience B. Economy C. Certainty D. Equity E. None of these 71. Employers often withhold federal income taxes directly from worker's paychecks. This is an example of which principle in practice? A. Convenience B. Certainty C. Economy D. Equity E. None of these 72. Which of the following principles encourages a vertically equitable tax system? A. Pay as you go B. Economy C. Income effects D. Ability to pay principle E. None of these Manny, a single taxpayer, earns $65,000 per year in taxable income and an additional $12,000 per year in city of Boston bonds. 73. What is Manny's current marginal tax rate for year 2012? A. 16.07% B. 28.00% C. 19.04% D. 23.46% E. None of these 74. If Manny earns an additional $35,000 in taxable income in year 2012, what is his marginal tax rate (rounded) on this income? A. 23.37% B. 28.00% C. 26.23% D. 25.00% E. None of these Leonardo, who is married but files separately, earns $80,000 of taxable income. He also has $15,000 in city of Tulsa bonds. His wife, Theresa, earns $50,000 of taxable income. 75. If Leonardo earned an additional $30,000 of taxable income this year, what would be the marginal tax rate (rounded) on the extra income for year 2012? A. 28.21% B. 25.00% C. 28.00% D. 33.00% E. None of these 76. If Leonardo instead had $30,000 of additional tax deductions for year 2012, his marginal tax rate (rounded) on the deductions would be: A. 28.00% B. 25.00% C. 18.10% D. 27.96% E. None of these Leonardo earns $80,000 of taxable income. He also has $15,000 in city of Tulsa bonds. His wife, Theresa, earns $50,000 of taxable income. 77. If Leonardo and his wife file married filing jointly in 2012, what would be their average tax rate (rounded)? A. 15.00% B. 25.00% C. 18.89% D. 24.12% E. None of these 78. What is Leonardo and Theresa's effective tax rate for year 2012 (rounded)? A. 15.00% B. 19.67% C. 21.62% D. 28.00% E. None of these 79. How much money would Leonardo and Theresa save if they filed jointly instead of separately for year 2012? A. Nothing B. $259.50 C. $309.75 D. $5,870.00 E. None of these 80. If Susie earns $750,000 in taxable income, how much tax will she pay as a single taxpayer for year 2012? A. $231,639.50 B. $262,500.00 C. $239,261.00 D. $236,435.00 E. None of these 81. If Susie earns $750,000 in taxable income and files as head of household for year 2012, what is Susie's average tax rate (rounded)? A. 31.44% B. 31.90% C. 33.00% D. 35.00% E. None of these 82. Eliminating the current system of withholding income taxes directly from employee paychecks would: A. Violate the convenience criterion of federal taxation B. Increase the rate of compliance C. Make collection of federal income taxes easier D. All of the above E. None of these Curtis invests $250,000 in a city of Athens bond that pays 7% interest. Alternatively, Curtis could have invested the $250,000 in a bond recently issued by Initech, Inc. that pays 9% interest with similar risk as the city of Athens bond. Assume that Curtis's marginal tax rate is 28%. 83. What is Curtis's after-tax rate of return on the city of Athens bond? A. 1.96% B. 2.52% C. 7.00% D. 9.00% E. None of these 84. How much implicit tax would Curtis pay on the city of Athens bond? A. $17,500 B. $1,400 C. $1,300 D. $5,000 E. None of these 85. If Curtis invested in the Initech, Inc. bonds, what would be his after-tax rate of return from this investment? A. 5.04% B. 7.00% C. 6.48% D. 2.52% E. None of these 86. How much explicit tax would Curtis incur on interest earned on the Initech, Inc bond? A. $16,200 B. $6,300 C. $4,900 D. $12,600 E. None of these Jackson has the choice to invest in city of Mitchell bonds or Sundial, Inc. corporate bonds that pay 10% interest. Jackson is a single taxpayer who earns $50,000 annually. Assume that the city of Mitchell bonds and the Sundial, Inc. bonds have similar risk. 87. What interest rate would the city of Mitchell have to pay in order to make Jackson indifferent between investing in the city of Mitchell and the Sundial, Inc. bonds for year 2012? A. 7.50% B. 10.00% C. 8.00% D. 7.20% E. None of these 88. Assume the original facts as given except that Jackson is a head of household taxpayer and the city of Mitchell pays interest of 7.8%. How would you advise Jackson to invest his money? A. Invest in Sundial, Inc. bonds because their explicit tax is greater than the implicit tax on city of Mitchell bonds. B. Invest in city of Mitchell bonds because their implicit tax is greater than the explicit tax on Sundial, Inc. bonds. C. Invest in Sundial, Inc. bonds because their explicit tax is less than the implicit tax on city of Mitchell bonds. D. Invest in city of Mitchell bonds because their implicit tax is less than the explicit tax on Sundial, Inc. bonds. E. None of the above. 89. Oswald is beginning his first tax course and does not really have a solid understanding of the role that taxes play in various decisions. Please describe for Oswald the various types of decisions that taxes may influence. 90. For each of the following, determine if each is a tax and why or why not. a. $2.50 toll paid on the Florida Turnpike b. $300 ticket for reckless driving c. 1% local surcharge on hotel rooms to fund public roadways d. 2% city surcharge on wages earned in the city of Philadelphia 91. Although the primary purpose of a tax system is to raise revenue, Congress uses the federal tax system for other purposes as well. Describe the other ways in which Congress uses the federal tax system. Be specific. 92. There are several different types of tax rates that taxpayers might use in different contexts. Describe each tax rate and how a taxpayer might use it. 93. Ricky and Lucy are debating several types of taxes. Their debate has focused on the different types of tax rate structures and whether they are "fair." Please define each tax rate structure, provide examples of each structure, and discuss how each structure may be viewed with respect to vertical equity. 94. Bart is contemplating starting his own business. His new business would operate as a sole proprietorship and would require hiring several employees. Describe the employment-related taxes that Bart should be aware of as he starts his new business as a self-employed business owner. 95. Raquel recently overheard two journalism students discussing the merits of the federal tax system. One student offered as an example of unfairness the spouse of a well-known politician who paid little income tax as most of the spouse's income was earned in the form of municipal bond interest. What type of taxes is the journalism student considering in his example? What type of taxes is he ignoring? Define each type of tax. What role does each type of tax play in calculating relative tax burdens? What role does each type of tax play in evaluating fairness? 96. Mandy, the mayor of Bogart and a strong advocate of a clean downtown, is proposing an increase in the city sales tax from 7% to 50% on all packs of chewing gum purchased in Bogart. Based on the current gum sales, Mandy estimates that this tax will actually reduce the tax revenue on gum sales. What type of forecasting is Mandy using to derive her tax revenue estimates? What "effect" is her estimate based on? Does this necessarily imply that Mandy will be happy given her desire to have a clean downtown? 97. Milton and Rocco are having a heated debate regarding a national sales tax. Milton argues that a national sales tax is a proportional, vertically equitable tax. Rocco argues that a national sales tax would be a regressive, vertically inequitable tax. Explain both sides of the argument. 98. Evaluate the U.S. federal tax system on the certainty and economy criteria. Certainty means that taxpayers should be able to determine when to pay the tax, where to pay the tax, and how to determine the tax. It is relatively easy to determine when and where to pay the federal income tax. For example, individual federal income tax returns and the remaining balance of taxes owed must be filed with the Internal Revenue Service each year on or before April 15th (or the first business day following April 15th). Thus, from this perspective, the federal income tax scores high. 99. Jonah, a single taxpayer, earns $150,000 in taxable income and $10,000 in interest from an investment in city of Denver Bonds. Using the U.S. tax rate schedule for year 2012, how much federal tax will he owe? What is his average tax rate? What is his effective tax rate? What is his current marginal tax rate? If Jonah earned an additional $40,000 of taxable income, what is his marginal tax rate on this income? (Round the tax rates to 2 decimal places, e.g., .12345 as 12.35%) 100.Heather, a single taxpayer who files as a head of household, earns $60,000 in taxable income and $5,000 in interest from an investment in city of Oxford Bonds. Using the U.S. tax rate schedule for year 2012, how much federal tax will she owe? What is her average tax rate? What is her effective tax rate? What is her current marginal tax rate? If Heather has an additional $20,000 of tax deductions, what is her marginal tax rate on these deductions? (Round the tax rates to 2 decimal places, e.g., .12345 as 12.35%) 101.Fred and Wilma, married taxpayers, earn $100,000 in taxable income and $20,000 in interest from an investment in city of Bedrock Bonds. Using the U.S. tax rate schedule for married filing jointly for year 2012, how much federal tax will they owe? What is their average tax rate? What is their effective tax rate? What is their current marginal tax rate? If Fred and Wilma earn an additional $40,000 of taxable income, what is their marginal tax rate on this income? (Round the tax rates to 2 decimal places, e.g., .12345 as 12.35%) 102.Nick and Jessica are married taxpayers that file married filing separately. Jessica earns $250,000 of taxable income per year. Nick earns $130,000 of taxable income per year. Using the appropriate U.S. tax rate schedule for year 2012, how much tax does each of them pay? What are their marginal and average tax rates? How much tax would they save, if any, if they filed jointly? (Round the tax rates to 2 decimal places, e.g., .12345 as 12.35%) 103.Ariel invests $50,000 in a city of Las Vegas bond that pays 5% interest. Alternatively, Ariel could have invested the $50,000 in a bond recently issued by Jittery Joe's, Inc. that pays 8% interest with similar non-tax characteristics as the city of Las Vegas bond (e.g., similar risk). Assume that Ariel's marginal tax rate is 25%. What is her after-tax rate of return for the city of Las Vegas bond? For the Jittery Joe's, Inc. bond? How much explicit tax does Ariel pay on the city of Las Vegas bond? How much implicit tax does she pay on the city of Las Vegas bond? How much explicit tax would she have paid on the Jittery Joe's, Inc. bond? Which bond should she choose? 104.Nelson has the choice between investing in a city of Fruithurst bond at 4% or a J.B. Ribs, Inc. bond at 6.5%. Assuming that both bonds have the same non-tax characteristics and that Nelson has a 40% marginal tax rate, in which bond should he invest? What interest rate offered by J.B. Ribs, Inc. would make Nelson indifferent between investing in the two bonds? 105.Namratha has the choice between investing in a city of Watkinsville bond at 4.5% or a Moe's, Inc. bond at 7%. Assuming that both bonds have the same non-tax characteristics and that Namratha has a 25% marginal tax rate, in which bond should she invest? What interest rate offered by Moe's, Inc. would make Namratha indifferent between investing in the two bonds? 106.Given the following tax structure, what is the minimum tax that would to need be assessed on Lizzy to make the tax progressive with respect to average tax rates? What is the minimum tax that would need to be assessed on Lizzy to make the tax progressive with respect to effective tax rates? 107.Given the following tax structure, what is the minimum tax that would need to be assessed on Dora to make the tax progressive with respect to average tax rates? What is the minimum tax that would need to be assessed on Dora to make the tax progressive with respect to effective tax rates? 108.Junior earns $80,000 taxable income as a regional circuit stock car driver and is taxed at an average rate of 25 percent (i.e., $20,000 of tax). If Congress increases the income tax rate such that Junior's average tax rate increases from 25% to 30%, how much more income tax will he pay assuming that the income effect is descriptive? What effect will this tax rate change have on the tax base and tax collected? What will happen to the government's tax revenues if Junior chooses to spend more time pursuing his other passions besides work (e.g., earns only $60,000 in taxable income) in response to the tax rate change? What is the term that describes this type of reaction to a tax rate increase? (Round your answers to two decimal places.) 109.Given the following tax structure, what amount of tax would need to be assessed on Carrie to make the tax horizontally equitable? What is the minimum tax that Simon should pay to make the tax structure vertically equitable based on Fantasia's tax rate? This would result in what type of tax rate structure? 110.Consider the following tax rate structures. Is it horizontally equitable? Why or why not? Is it vertically equitable? Why or why not? 111.Consider the following tax rate structure. Is it horizontally equitable? Why or why not? Is it vertically equitable? Why or why not? 112.Jed Clampett is expanding his family-run beer distributorship into Georgia or Tennessee. His parents began the business many years ago and now three generations of Clampetts work in the family business. Jed will relocate the entire family (his parents, spouse, children, etc.) to either state after the move. What types of taxes may influence his decision of where to locate his business? What non-tax factors may influence the decision? 113.Congress would like to increase tax revenues by 20 percent. Assume that the average taxpayer in the United States earns $80,000 and pays an average tax rate of 17.5%. If the income effect is descriptive for all taxpayers, what average tax rate will result in a 20 percent increase in tax revenues? This is an example of what type of forecasting? ch01 Key 1. FALSE 2. TRUE 3. FALSE 4. FALSE 5. FALSE 6. FALSE 7. TRUE 8. FALSE 9. FALSE 10. TRUE 11. FALSE 12. TRUE 13. FALSE 14. TRUE 15. FALSE 16. TRUE 17. TRUE 18. TRUE 19. FALSE 20. FALSE 21. TRUE 22. TRUE 23. FALSE 24. FALSE 25. TRUE 26. TRUE 27. FALSE 28. FALSE 29. FALSE 30. TRUE 31. FALSE 32. TRUE 33. FALSE 34. FALSE 35. TRUE 36. FALSE 37. FALSE 38. TRUE 39. E 40. C 41. E 42. D 43. B 44. C 45. E 46. B 47. C 48. B 49. C 50. A 51. B 52. B 53. C 54. D 55. B 56. D 57. B 58. C 59. D 60. B 61. D 62. B 63. D 64. E 65. D 66. A 67. C 68. C 69. C 70. B 71. A 72. D 73. E 74. C 75. A 76. E 77. C 78. E 79. B 80. C 81. A 82. A 83. C 84. D 85. C 86. B 87. A 88. D Taxes also play a major part in the political process. U.S. presidential candidates often distinguish themselves from their opponents based upon their tax rhetoric. Indeed, the major political parties generally have very diverse views of the appropriate way to tax the p ublic. Voters must have a basic understanding of taxes to evaluate the merits of alternative tax proposals. Savvy business decisions require consideration of all costs and benefits in order to evaluate the merits of a transaction. Al though taxes do not necessarily dominate these decisions, they do represent large transaction costs that should be factored into the financial decision -making process. How should the business distribute profits to its owners? Should the business rent or own equipment and property? How should employees be compensated? What is the appropriate mix of debt and equity for the business? How should business acquisitions be structured? What organizational form should a business use? Where should the business locate? 89. Taxes are a part of everyday life and have a financial ef fect on many of the major personal decisions that individuals face (e.g., investment decisions, evaluating alternative job offers, saving for education expenses, gift or estate planning, etc.). Taxes play an eq ually important role in fundamental business decisions such as the following: 90. a. not a tax because receiving a specific benefit for amount paid. b. not a tax, penalties/fines are not taxes by definit ion. c. a tax, required payment imposed by local government, tax not tied to specific benefit rece ived by payor. d. a tax, required payment imposed by local government, no specific benefit received by payor. 91. In addition to the general objective of raising revenue, Congress uses the federal tax system to encourage certain behavi or and discourage other behavior. The charitable contribution deduction is intended to encourage taxpayers to support the initiatives of charitable o rganizations (social objective) whereas deductions for retirement contributions are intended to encourage retirement savings (s ocial objective). Taxes are also often used to encourage investment and stimulate the economy. Likewise, taxes are also used to discourage certain less desirable ta xpayer behavior. For example, "sin taxes" impose relatively high surcharges on alcohol and tobacco products to discourage their use. Relative to the average tax rate, the effective tax rate provides a better depiction of a taxpayer's tax burden because it de picts the taxpayer's total tax paid as a ratio of the sum of both taxable and nontaxable income earned. The effective tax rate represents the taxpayer's average rate of taxation on each dollar of total income (i.e., taxable and nontaxable income). Specifically, The average tax rate is often used in budgeting tax expense as a porti on of income (i.e., what percent of taxable income earned is paid in tax). The average tax rate represents the taxpayer's average level of taxation on each dollar of taxable income. Specifically, The marginal tax rate is particularly useful in tax plannin g because it represents the rate of taxation or savings that would apply to additional taxable income or tax deductions. 92. The marginal tax rate is the tax rate that applies to the taxpayer's additional taxable income or deductions that the tax payer is evaluating in a decision. Specifically, Regressive tax rate structures are generally considered not to satisfy vertical equity (unless one is a strong advocate of th e belief that those with a greater ability to pay do so simply by paying more tax dollars, albeit at a lower tax rate). Proponents of a progressive tax system are more likely to argue that taxpayers with a greater ability to pay should be subjec t to a higher tax rate. This view is based upon the argument that the relative burden of a flat tax rate decreases as a taxpayer's income increases. Thus, vertical equity is achieved only when taxpayers with a greater ability to pay are subject to a higher tax rate. One can view vertical equity in terms of tax dollars paid or in terms of tax rates. Propon ents of proportional tax rate structures are more likely to argue that vertical equity is achieved when taxpayers with a greater ability to pay tax simply pay more in tax dollars. Thus, from this view, a proportional tax rate achieves vertical equity. A regressive tax rate structure imposes a decreasing marginal tax rate as the tax base increases. Regressive tax rate structures are not common. In the United States, the Social Security tax and federal and state unemployment taxes employ a regressive tax rate structure. However, there are other regressive taxes when the tax is viewed in terms of effective tax rates. For example, a sales tax by definition is a pr oportional tax-i.e., as taxable purchases increase, the sales tax rate (i.e., the marginal tax rate) remains constant. Nonetheless, when you consider that the proportion of one's total income spent on taxable purchases likely decreases as total income increases, the sales tax may be considered a r egressive tax. A progressive tax rate structure imposes an increasing marginal tax rate as the tax base increases. Common examples of progressive tax rate structures include federal and state income taxes and federal estate and gift taxes. 93. A proportional (flat) tax rate structure imposes a constant tax rate t hroughout the tax base. Common examples of proportional taxes include sales taxes and excise taxes (i.e., taxes based on quantity such as gallons of gas purchased). In addition to the Social Security and Medicare taxes, employers are also required to pay federal and state unemployment taxes, which fund temporary unemployment benefits for individuals terminated from their jobs without cause. The tax base for the unemployment t axes is also wages or salary. As a self-employed individual, Bart must pay also the self-employment tax, which is basically the same as the employer's and employee's share of the Social Security and Medicare taxes. The tax rates for these taxes are 12.4% (10.4% in 2012) and 2.9%, respectively, an d the tax base is net self-employment income. The self-employment tax is in addition to any federal income tax owed by the individual. 94. Employment taxes consist of the Old Age, Survivors, and Disability Insurance (OASDI) tax, commonly called Social Security tax, and the Medical Health Insurance (MHI) tax known as the Medicare tax. The Social Security tax pays the monthly retirement, survivor, and disability benefits for qualifying individuals, whereas the Medicare tax pays for medical insurance for individuals who are elderly or d isabled. The tax base for the Social Security and Medicare taxes is wages or salary, and the rates are 12.4% (10.4% in 2012) and 2.9%, respectively . Employers and employees split this tax equally (in 2012, employees pay 4.2% and employers pay 6.2%). Thus, Bart will have to pay the employer's portion of these taxes for his employees. Implicit taxes are very difficult to quantify and thus, are generally not considered when calculating average and effective t ax rates (i.e., when assessing relative tax burdens). Since implicit taxes are ignored in these calculations, taxpayers' may conclude that groups of taxpayers investing in tax advantaged assets (subject to implicit tax) do not pay their fair share of tax as represented by a low effective tax rate . 95. The student is considering explicit taxes and ignoring implicit taxes. An explicit tax is a tax that is directly imposed by a government unit and easily quantified. Implicit taxes are the reduced rates of pre-tax return that a tax-favored asset produces (e.g., the lower pre-tax rate of return earned by tax exempt municipal bonds). Although implicit taxes are real and equally important in understanding our tax system , they are difficult to quantify. 96. Mandy's forecast is based on dynamic forecasting (i.e., she is considering how taxpayers may alter their activities in response to the tax law change). Given that Mandy is projecting a decrease in tax revenues, her estimates must be based on the substitution effect -i.e., taxpayers are likely to substitute nontaxable activities (e.g., simply not purchase gum) for taxable purchases. The decreased tax revenue from gum sales does not necessarily imply that Mandy will achieve a cleaner city as taxpayers may simply buy their gum outside the city. This will de pend on how close the city is to other towns/neighborhoods that do not impose the high gum tax. Vertical equity is achieved when taxpayers with greater ability to pay tax pay more tax relative to taxpayers with a lesser a bility to pay tax. One can view vertical equity in terms of tax dollars paid or in terms of tax rates. Proponents of a sales tax (e.g., Milton) are more likely to argue that vertical equity is achieved when taxpayers with a greater ability to pay tax pay more in tax dollars. Opponents of a national sales tax (e.g., Rocco) are more likely to argue that taxpayers with a greater ability to pay should be subject to a higher tax rate. This view is ba sed upon the argument that the relative burden of a sales tax decreases as a taxpayer's income (e.g., disposable income) i ncreases. 97. A sales tax by definition is a proportional tax-i.e., as taxable purchases increase, the sales tax rate (i.e., the marginal tax rate) remains constant. For this reason, Milton is correct. Nonetheless, when you consider that the proportion of one's total income spent on taxable purchases likely decreases as total income increases, the sales tax may be considered a regressive tax. For this reason, Rocco is correct. From the taxpayer's perspective of economy, the federal income tax does not fare so well. The income tax is often criticized for the compliance costs imposed on the taxpayer. Indeed, for certain taxpayers, record -keeping costs, accountant fees, attorney fees, etc. can be quite substantial. Economy requires that a good tax system should minimize the compliance and administration costs associated with the tax system. Economy can be viewed from both the taxpayers' and government's perspectives. From the government's perspective, the federal tax system f ares well with respect to economy. For example, the current IRS budget represents approximately of a percent of every tax dollar collected. Compared to the typical costs of a collection agency, this is quite a low percentage cost. 98. However, the federal income tax is often criticized as being complex. What are taxable/nontaxable forms of income? What are deductible/ nondeductible expenses? When should income or expense be reported? For many taxpayers (e.g., wage earners with few investment s), the answers to these questions are straightforward. For other taxpayers (e.g., business owners, individuals with a lot of investments), the answers to these questions are nontrivial. Constant tax law changes enacted by Congress also add to the difficulty in determining the proper a mount of income tax to pay. These changes can make it difficult to determine a taxpayer's current tax liability much less plan for the future. Fr om this perspective of "certainty", the federal income tax system does not fare so well. Marginal Tax Rate = If Jonah earns an additional $40,000 of taxable income, his marginal tax rate on the income is 29.42%. Jonah is currently in the 28% tax rate bracket. His marginal tax rate on small increases in income and deductions is 28%. Effective Tax Rate = Jonah's effective tax rate is 22.16%. Average Tax Rate = Jonah's average tax rate is 23.64%. $35,460.50 = $17,442.50 + (28% x ($150,000 - $85,650)). 99. Jonah will owe $35,460.50 in federal income tax this year computed as follows: Marginal Tax Rate = If Heather has an additional $20,000 of tax deductions, her marginal tax rate on the deductions is 21.33%. Heather is currently in the 25% tax rate bracket. Her marginal tax rate on small increases in income and deductions is 25%. Effective Tax Rate = Heather's effective tax rate is 14.84%. Average Tax Rate = Heather's average tax rate is 16.08%. $9,645 = $6,482.50 + 25% x ($60,000 - $47,350)). 100. Heather will owe $9,645 in federal income tax this year computed as follows: Marginal Tax Rate = If Fred and Wilma earn an additional $40,000 of taxable income, their marginal tax rate on the income is 25.00%. Fred and Wilma are currently in the 25% tax rate bracket. Their marginal tax rate on small increases in income and deductions is 25%. Effective Tax Rate = Fred and Wilma's effective tax rate is 14.22%. Average Tax Rate = Fred and Wilma's average tax rate is 17.06%. $17,060 = $9,735 + (25% x ($100,000 - $70,700)). 101. Fred and Wilma will owe $17,060 in federal income tax this year computed a s follows: Thus, filing jointly would save them $1,116.50 (($31,353.25 + $72,069.75) - $102,306.50). $102,306.50 = $48,665 + (35% x ($380,000 - $217,450)). If Nick and Jessica filed jointly, they would owe $102,306.50 in tax. Nick is in the 33% tax rate bracket, and Jessica is in the 35% tax rate bracket. Thus, their marginal tax rates are 33% and 35%, respectively, on small increases in income and deductions. Average Tax Rate = Jessica's average tax rate is 28.83%. Average Tax Rate = Nick's average tax rate is 24.12%. Jessica: $72,069.75 = $52,531 + (35% x ($250,000 - $194,175)). Nick: $31,353.25 = $24,332.50 + (33% x ($130,000 - $108,725)). 102. Nick would owe $31,353.25 and Jessica would owe $72,069.75 computed as follows: 103. Since the city of Las Vegas bond is a tax exempt bond, Ariel's after tax rate of return on the bond is equal to its pre -tax rate of return (5%). Ariel pays no explicit tax on the interest earned from the city of Las Vegas bond. Ariel earns $2,500 of interest on the c ity of Las Vegas bond (i.e., 5% x $50,000). A similar priced taxable bond (i.e., the Jittery Joe's, Inc. bond) would pay $4,000 of taxable interest (i.e., 8% x $50,000). Ariel pays $1,500 of implicit tax on the city of Las Vegas bond (i.e., the difference between the pre-tax interest earned from a similar taxable bond ($4,000) and the pre-tax interest earned from the city of Las Vegas bond ($2,500). Since Ariel's marginal tax rate is 25%, she would have paid $1,000 of explicit tax (i.e., 25% x $4,000) on th e interest earned from the Jittery Joe's, Inc. bond. Ariel should choose the Jittery Joe's, Inc. bond because it earns a higher after-tax rate of return ((($4,000 interest - $1,000 tax)/$50,000 investment) = 6%) than the city of Las Vegas bond (5%). Pre-tax return = 4%/(1 - 40%) = 6.67% 4% = Pre-tax return x (1 - 40%); J.B. Ribs, Inc. needs to offer a 6.67% interest rate to generate a 4% after-tax return and make Nelson indifferent between investing in the two bonds-i.e., To be indifferent between investing in the two bonds, the J.B. Ribs, Inc. bond should provide Nelson the same after -tax rate of return as the city of Fruithurst bond (4%). To solve for the required pre-tax rate of return we can use the following formula: After-tax return = Pre-tax return x (1Marginal Tax Rate). 104. Nelson's after tax rate of return on the tax exempt city of Fruithurst bond is 4%. The J.B. Ribs, Inc. bond pays taxable interest of 6.5%. Nelson's after tax rate of return on the J.B. Ribs, Inc. bond is 3.9% (i.e., 6.5% inter est income - (6.5% x 40%) tax = 3.9%). Nelson should invest in the city of Fruithurst bond. Pre-tax return = 4.5%/(1 - 25%) = 6% 4.5% = Pre-tax return x (1 - 25%); Moe's, Inc. needs to offer a 6% interest rate to generate a 4.5% after -tax return and make Namratha indifferent between investing in the two bondsi.e., To be indifferent between investing in the two bonds, the Moe's, Inc. bond should provide Namratha the same after -tax rate of return as the city of Watkinsville bond (4.5%). To solve for the required pre-tax rate of return we can use the following formula: After-tax return = Pre-tax return x (1Marginal Tax Rate). 105. Namratha's after tax rate of return on the tax exempt city of Watkinsville bond is 4.5%. The Moe's, Inc. bond pays taxab le interest of 7%. Namratha's after tax rate of return on the Moe's, Inc. bond is 5.25% (i.e., 7% interest income - (7% x 25%) tax = 5.25%). Namratha should invest in the Moe's, Inc. bond. A 16% effective tax rate on Lizzy's $110,000 total income would result in $17,600 of tax (i.e., 16% x $110,000 = $17,600). Thus, Lizzy must pay more than $17,600 tax for the tax structure to be progressive with respect to effective tax rates. Mort's effective tax rate is 16%. A 20% average tax rate on Lizzy's $80,000 taxable i ncome would result in $16,000 of tax (i.e., 20% x $80,000 = $16,000). Thus, Lizzy must pay more than $16,000 tax for the tax structure to be progressive with respect to average tax rates. Mort's average tax rate is 20%. 106. A 3.75% effective tax rate on Dora's $55,000 total income would result in $2,062.50 of tax (i.e., 3.75% x $55,000 = $2,062.50). Thus, Dora mu st pay more than $2,062.50 tax for the tax structure to be progressive with respect to effective tax rates. Diego's effective tax rate is 3.75%. A 5% average tax rate on Dora's $50,000 taxable income would result in $2,500 of tax (i.e., 5% x $50,000 = $2,500). Thus, Dor a must pay more than $2,500 tax for the tax structure to be progressive with respect to average tax rates. Diego's average tax rate is 5%. 107. If Junior only earns $60,000 of taxable income, he would pay $18,000 of tax under the new tax structure (i.e., $60,000 x .30) . Thus, the government's tax revenues would decrease by $2,000 (i.e., $18,000 - $20,000). This is an example of the substitution effect, which may be descriptive for taxpayers with more disposable income who can afford to earn less and maintain a style of living. Junior will pay $25,714.29 in tax ($85,714.29 x .30). Accordingly, if the income effect is d escriptive, the tax base and the tax collected will increase. Pre-tax income = $85,714.29 $60,000 = Pre-tax income (1 - .30) After-tax income = Pre-tax income (1 - tax rate) 108. Under the current income tax, Junior has $60,000 of income after tax. If the income effect is descriptive and Congress increases tax rates so that Junior's average tax rate is 30%, Junior will need to earn $85,714.29 to continue to have $60,000 of income after tax. To be vertically equitable with respect to tax rates, Simon should pay a tax rate higher than 7.5%. A 7.5% tax rate on Simon's $30,000 taxable income would result in $2,250 of tax (i.e., 7.5% x $30,000 = $2,250). Thus, Simon must pay more than $2,250 tax for the tax s tructure to be vertically equitable (i.e., to generate a tax rate more than 7.5%). This would result in a progressive tax rate structure. Fantasia's average tax rate is 7.5%. Horizontal equity means that two taxpayers in similar situations pay the same tax. Thus, to make the tax structure hor izontally equitable, Carrie should pay $1,500 in tax. 109. The tax rate schedule is horizontally equitable because those taxpayers in the same situation (Lucy and Ethel) pay the same t ax ($4,500). The tax is not vertically equitable because the taxpayers with a greater ability to pay (Lucy and Ethel) do not pay more tax, nor do they pay a higher tax rate. 110. We cannot evaluate whether the tax rate structure is horizontally equitable because we are unable to determine if taxpayers i n similar situations pay the same tax (i.e., the problem does not give data for two taxpayers with the same income). The tax rate structure would be considered vertically equitable because taxpayers with higher income pay more tax and at a higher rate. Specifically, Moe's, La rry's, and Curly's average tax rates are 7.5%, 20%, and 25%, respectively. 111. Some nontax factors to be considered would include relative competition from other distributors, differences in beer consumpt ion across states, factors that might influence long-term growth in the business, differences in costs associated with operating the business (licenses, relative wages, utilities, etc.), quality of life factors such as the quality of education, crime, recreational opportunities, etc. 112. Taxes will affect several aspects of Jed's decision. Jed should consider differences in Georgia and Tennessee for (1) business taxes (e.g., corporate taxes), (2) individual income taxes, (3) excise taxes on beer, (4) real estate taxes (business and personal), (5) e state taxes (e.g., for wealth transfers from his parents), and (6) sales taxes. This is an example of dynamic forecasting. Tax rate = $16,800/$82,800 = 20.29% $66,000 = $82,800 x (1 - tax rate) After-tax income = Pre-tax income x (1 - tax rate) We can use the above formula to solve for the new tax rate. Pre-tax income = $82,800 $66,000 = Pre-tax income - $16,800 Substituting information from the problem results in: After-tax income = Pre-tax income-Tax After-tax income = Pre-tax income - (Pre-tax income x tax rate) After-tax income = Pre-tax income x (1 - tax rate) 113. Based on the information above, the average taxpayer pays $14,000 of tax (i.e., $80,000 x 17.5%), leaving $66,000 of inc ome after tax. A 20 percent increase in revenues would mean that the average taxpayer pays $16,800 in tax ($14,000 x 1.20). With this new tax amount, we can solve for the tax rate that would generate this tax amount. ch01 Summary Category AACSB: Analytic AACSB: Reflective Thinking AICPA BB: Critical Thinking AICPA FN: Measurement Blooms: Analyze Blooms: Apply Blooms: Create Blooms: Remember Learning Objective: 0101 Demonstrate how taxes influence basic business; investment; personal; and political decisions. Learning Objective: 01-02 Discuss what constitutes a tax and the general objectives of taxes. Learning Objective: 01-03 Describe the different tax rate structures and calculate a tax. Learning Objective: 01-04 Identify the various federal; state; and local taxes. Learning Objective: 01-05 Apply appropriate criteria to evaluate alternate tax systems. Level of Difficulty: 1 Easy Level of Difficulty: 2 Medium Level of Difficulty: 3 Hard Spilker - Chapter 01 # of Questions 31 82 113 25 44 49 1 20 6 16 41 29 26 16 66 31 118
MOST POPULAR MATERIALS FROM ACCT 405
MOST POPULAR MATERIALS FROM ACCT
MOST POPULAR MATERIALS FROM Texas A&M