ch14 study questions
24 Pages

ch14 study questions

Course: BUAD 306, Fall 2012

School: USC

Word Count: 7454

Rating:

Document Preview

ch14 Student: ___________________________________________________________________________ 1. A group of individuals got together and purchased all of the outstanding shares of common stock of DL Smith, Inc. What is the return that these individuals require on this investment called? A. dividend yield B. cost of equity C. capital gains yield D. cost of capital E. income return 2. Textile Mills borrows money at...

Unformatted Document Excerpt
Coursehero >> California >> USC >> BUAD 306

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one
below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

Course Hero has millions of student submitted documents similar to the one below including study guides, practice problems, reference materials, practice exams, textbook help and tutor support.

___________________________________________________________________________ 1. A ch14 Student: group of individuals got together and purchased all of the outstanding shares of common stock of DL Smith, Inc. What is the return that these individuals require on this investment called? A. dividend yield B. cost of equity C. capital gains yield D. cost of capital E. income return 2. Textile Mills borrows money at a rate of 13.5 percent. This interest rate is referred to as the: A. compound rate. B. current yield. C. cost of debt. D. capital gains yield. E. cost of capital. 3. The average of a firm's cost of equity and aftertax cost of debt that is weighted based on the firm's capital structure is called the: A. reward to risk ratio. B. weighted capital gains rate. C. structured cost of capital. D. subjective cost of capital. E. weighted average cost of capital. 4. When a manager develops a cost of capital for a specific project based on the cost of capital for another firm which has a similar line of business as the project, the manager is utilizing the _____ approach. A. subjective risk B. pure play C. divisional cost of capital D. capital adjustment E. security market line 5. A firm's cost of capital: A. will decrease as the risk level of the firm increases. B. for a specific project is primarily dependent upon the source of the funds used for the project. C. is independent of the firm's capital structure. D. should be applied as the discount rate for any project considered by the firm. E. depends upon how the funds raised are going to be spent. 6. The weighted average cost of capital for a wholesaler: A. is equivalent to the aftertax cost of the firm's liabilities. B. should be used as the required return when analyzing a potential acquisition of a retail outlet. C. is the return investors require on the total assets of the firm. D. remains constant when the debt-equity ratio changes. E. is unaffected by changes in corporate tax rates. 7. Which one of the following is the primary determinant of a firm's cost of capital? A. debt-equity ratio B. applicable tax rate C. cost of equity D. cost of debt E. use of the funds 8. Scholastic Toys is considering developing and distributing a new board game for children. The project is similar in risk to the firm's current operations. The firm maintains a debt-equity ratio of 0.40 and retains all profits to fund the firm's rapid growth. How should the firm determine its cost of equity? A. by adding the market risk premium to the aftertax cost of debt B. by multiplying the market risk premium by (1 - 0.40) C. by using the dividend growth model D. by using the capital asset pricing model E. by averaging the costs based on the dividend growth model and the capital asset pricing model 9. All else constant, which one of the following will increase a firm's cost of equity if the firm computes that cost using the security market line approach? Assume the firm currently pays an annual dividend of $1 a share and has a beta of 1.2. A. a reduction in the dividend amount B. an increase in the dividend amount C. a reduction in the market rate of return D. a reduction in the firm's beta E. a reduction in the risk-free rate 10. A firm's overall cost of equity is: A. is generally less that the firm's WACC given a leveraged firm. B. unaffected by changes in the market risk premium. C. highly dependent upon the growth rate and risk level of the firm. D. generally less than the firm's aftertax cost of debt. E. inversely related to changes in the firm's tax rate. 11. The cost of equity for a firm: A. tends to remain static for firms with increasing levels of risk. B. increases as the unsystematic risk of the firm increases. C. ignores the firm's risks when that cost is based on the dividend growth model. D. equals the risk-free rate plus the market risk premium. E. equals the firm's pretax weighted average cost of capital. 12. The dividend growth model can be used to compute the cost of equity for a firm in which of the following situations? I. firms that have a 100 percent retention ratio II. firms that pay a constant dividend III. firms that pay an increasing dividend IV. firms that pay a decreasing dividend A. I and II only B. I and III only C. II and III only D. I, II, and III only E. II, III, and IV only 13. The dividend growth model: A. is only as reliable as the estimated rate of growth. B. can only be used if historical dividend information is available. C. considers the risk that future dividends may vary from their estimated values. D. applies only when a firm is currently paying dividends. E. uses beta to measure the systematic risk of a firm. 14. Which one of the following statements related to the SML approach to equity valuation is correct? Assume the firm uses debt in its capital structure. A. This model considers a firm's rate of growth. B. The model applies only to non-dividend paying firms. C. The model is dependent upon a reliable estimate of the market risk premium. D. The model generally produces the same cost of equity as the dividend growth model. E. This approach generally produces a cost of equity that equals the firm's overall cost of capital. 15. Which of the following statements are correct? I. The SML approach is dependent upon a reliable measure of a firm's unsystematic risk. II. The SML approach can be applied to firms that retain all of their earnings. III. The SML approach assumes a firm's future risks are similar to its past risks. IV. The SML approach assumes the reward-to-risk ratio is constant. A. I and III only B. II and IV only C. III and IV only D. I, II, and III only E. II, III, and IV only 16. The pre-tax cost of debt: A. is based on the current yield to maturity of the firm's outstanding bonds. B. is equal to the coupon rate on the latest bonds issued by a firm. C. is equivalent to the average current yield on all of a firm's outstanding bonds. D. is based on the original yield to maturity on the latest bonds issued by a firm. E. has to be estimated as it cannot be directly observed in the market. 17. The aftertax cost of debt generally increases when: I. a firm's bond rating increases. II. the market rate of interest increases. III. tax rates decrease. IV. bond prices rise. A. I and III only B. II and III only C. I, II, and III only D. II, III, and IV only E. I, II, III, and IV 18. The cost of preferred stock is computed the same as the: A. pre-tax cost of debt. B. return on an annuity. C. aftertax cost of debt. D. return on a perpetuity. E. cost of an irregular growth common stock. 19. The cost of preferred stock: A. is equal to the dividend yield. B. is equal to the yield to maturity. C. is highly dependent on the dividend growth rate. D. is independent of the stock's price. E. decreases when tax rates increase. 20. The capital structure weights used in computing the weighted average cost of capital: A. are based on the book values of total debt and total equity. B. are based on the market value of the firm's debt and equity securities. C. are computed using the book value of the long-term debt and the book value of equity. D. remain constant over time unless the firm issues new securities. E. are restricted to the firm's debt and common stock. 21. Morris Industries has a capital structure of 55 percent common stock, 10 percent preferred stock, and 45 percent debt. The firm has a 60 percent dividend payout ratio, a beta of 0.89, and a tax rate of 38 percent. Given this, which one of the following statements is correct? A. The aftertax cost of debt will be greater than the current yield-to-maturity on the firm's bonds. B. The firm's cost of preferred is most likely less than the firm's actual cost of debt. C. The firm's cost of equity is unaffected by a change in the firm's tax rate. D. The cost of equity can only be estimated using the SML approach. E. The firm's weighted average cost of capital will remain constant as long as the capital structure remains constant. 22. The aftertax cost of debt: A. varies inversely to changes in market interest rates. B. will generally exceed the cost of equity if the relevant tax rate is zero. C. will generally equal the cost of preferred if the tax rate is zero. D. is unaffected by changes in the market rate of interest. E. has a greater effect on a firm's cost of capital when the debt-equity ratio increases. 23. The weighted average cost of capital for a firm may be dependent upon the firm's: I. rate of growth. II. debt-equity ratio. III. preferred dividend payment. IV. retention ratio. A. I and III only B. II and IV only C. I, II, and IV only D. I, III, and IV only E. I, II, III, and IV 24. The weighted average cost of capital for a firm is the: A. discount rate which the firm should apply to all of the projects it undertakes. B. rate of return a firm must earn on its existing assets to maintain the current value of its stock. C. coupon rate the firm should expect to pay on its next bond issue. D. minimum discount rate the firm should require on any new project. E. rate of return shareholders should expect to earn on their investment in this firm. 25. Which one of the following statements is correct for a firm that uses debt in its capital structure? A. The WACC should decrease as the firm's debt-equity ratio increases. B When computing the WACC, the weight assigned to the preferred stock is based on the coupon rate . multiplied by the par value of the preferred. C. The firm's WACC will decrease as the corporate tax rate decreases. D The weight of the common stock used in the computation of the WACC is based on the number of . shares outstanding multiplied by the book value per share. E. The WACC will remain constant unless a firm retires some of its debt. 26. If a firm uses its WACC as the discount rate for all of the projects it undertakes then the firm will tend to: I. reject some positive net present value projects. II. accept some negative net present value projects. III. favor high risk projects over low risk projects. IV. increase its overall level of risk over time. A. I and III only B. III and IV only C. I, II, and III only D. I, II, and IV only E. I, II, III, and IV 27. Preston Industries has two separate divisions. Each division is in a separate line of business. Division A is the largest division and represents 70 percent of the firm's overall sales. Division A is also the riskier of the two divisions. Division B is the smaller and least risky of the two. When management is deciding which of the various divisional projects should be accepted, the managers should: A. allocate more funds to Division A since it is the largest of the two divisions. B fund all of Division B's projects first since they tend to be less risky and then allocate the remaining . funds to the Division A projects that have the highest net present values. C.allocate the company's funds to the projects with the highest net present values based on the firm's weighted average cost of capital. D. assign appropriate, but differing, discount rates to each project and then select the projects with the highest net present values. E fund the highest net present value projects from each division based on an allocation of 70 percent of . the funds to Division A and 30 percent of the funds to Division B. 28. Markley and Stearns is a multi-divisional firm that uses its WACC as the discount rate for all proposed projects. Each division is in a separate line of business and each presents risks unique to those lines. Given this, a division within the firm will tend to: A. receive less project funding if its line of business is riskier than that of the other divisions. B. avoid risky projects so it can receive more project funding. C. become less risky over time based on the projects that are accepted. D. have equal probability of receiving funding as compared to the other divisions. E. prefer higher risk projects over lower risk projects. 29. The discount rate assigned to an individual project should be based on: A. the firm's weighted average cost of capital. B. the actual sources of funding used for the project. C. an average of the firm's overall cost of capital for the past five years. D. the current risk level of the overall firm. E. the risks associated with the use of the funds required by the project. 30. Assigning discount rates to individual projects based on the risk level of each project: A. may cause the firm's overall weighted average cost of capital to either increase or decrease over time. B. will prevent the firm's overall cost of capital from changing over time. C. will cause the firm's overall cost of capital to decrease over time. D. decreases the value of the firm over time. E. negates the firm's goal of creating the most value for the shareholders. 31. Which one of the following statements is correct? A. Firms should accept low risk projects prior to funding high risk projects. B Making subjective adjustments to a firm's WACC when determining project discount rates unfairly . punishes low-risk divisions within a firm. C. A project that is unacceptable today might be acceptable tomorrow given a change in market returns. D. The pure play method is most frequently used for projects involving the expansion of a firm's current operations. E.Firms that elect to use the pure play method for determining a discount rate for a project cannot subjectively adjust the pure play rate. 32. Phil's is a sit-down restaurant that specializes in home-cooked meals. Theresa's is a walk-in deli that specializes in specialty soups and sandwiches. Both firms are currently considering expanding their operations during the summer months by offering pre-wrapped donuts, sandwiches, and wraps at a local beach. Phil's currently has a WACC of 14 percent while Theresa's WACC is 10 percent. The expansion project has a projected net present value of $12,600 at a 10 percent discount rate and a net present value of -$2,080 at a 14 percent discount rate. Which firm or firms should expand and offer food at the local beach during the summer months? A. Phil's only B. Theresa's only C. both Phil's and Theresa's D. neither Phil's nor Theresa's E. cannot be determined from the information provided 33. Wilderness Adventures specializes in back-country tours and resort management. Travel Excitement specializes in making travel reservations and promoting vacation travel. Wilderness Adventures has an aftertax cost of capital of 13 percent and Travel Excitement has an aftertax cost of capital of 11 percent. Both firms are considering building wilderness campgrounds complete with man-made lakes and hiking trails. The estimated net present value of such a project is estimated at $87,000 at a discount rate of 11 percent and -$12,500 at a 13 percent discount rate. Which firm or firms, if either, should accept this project? A. Wilderness Adventures only B. Travel Excitement only C. both Wilderness Adventures and Travel Excitement D. neither Wilderness Adventures nor Travel Excitement E. cannot be determined without further information 34. The subjective approach to project analysis: A. is used only when a firm has an all-equity capital structure. B. uses the WACC of firm X as the basis for the discount rate for a project under consideration by firm Y. C. assigns discount rates to projects based on the discretion of the senior managers of a firm. D. allows managers to randomly adjust the discount rate assigned to a project once the project's beta has been determined. E applies a lower discount rate to projects that are financed totally with equity as compared to those that . are partially financed with debt. 35. Which one of the following statements is correct? A. The subjective approach assesses the risks of each project and assigns an adjustment factor that is unique just for that project. B Overall, a firm makes better decisions when it uses the subjective approach than when it uses its . WACC as the discount rate for all projects. C. Firms will correctly accept or reject every project if they adopt the subjective approach. D.Mandatory projects should only be accepted if they produce a positive NPV when the firm's WACC is used as the discount rate. E. The pure play approach should only be used with low-risk projects. 36. When a firm has flotation costs equal to 7 percent of the funding need, project analysts should: A. increase the project's discount rate to offset these expenses by multiplying the firm's WACC by 1.07. B. increase the project's discount rate to offset these expenses by dividing the firm's WACC by (1 - 0.07). C. add 7 percent to the firm's WACC to get the discount rate for the project. D. increase the initial project cost by multiplying that cost by 1.07. E. increase the initial project cost by dividing that cost by (1 - 0.07). 37. The flotation cost for a firm is computed as: A. the arithmetic average of the flotation costs of both debt and equity. B. the weighted average of the flotation costs associated with each form of financing. C. the geometric average of the flotation costs associated with each form of financing. D. one-half of the flotation cost of debt plus one-half of the flotation cost of equity. E. a weighted average based on the book values of the firm's debt and equity. 38. Incorporating flotation costs into the analysis of a project will: A. cause the project to be improperly evaluated. B. increase the net present value of the project. C. increase the project's rate of return. D. increase the initial cash outflow of the project. E. have no effect on the present value of the project. 39. Flotation costs for a levered firm should: A. be ignored when analyzing a project because they are not an actual project cost. B. be spread over the life of a project thereby reducing the cash flows for each year of the project. C. only be considered when two projects are mutually exclusive. D. be weighted and included in the initial cash flow. E. be totally ignored when internal equity funding is utilized. 40. Chelsea Fashions is expected to pay an annual dividend of $0.80 a share next year. The market price of the stock is $19.60 and the growth rate is 5 percent. What is the firm's cost of equity? A. 7.58 percent B. 7.91 percent C. 8.24 percent D. 9.08 percent E. 10.00 percent 41. The Shoe Outlet has paid annual dividends of $0.65, $0.70, $0.72, and $0.75 per share over the last four years, respectively. The stock is currently selling for $26 a share. What is this firm's cost of equity? A. 7.56 percent B. 7.93 percent C. 10.38 percent D. 10.53 percent E. 11.79 percent 42. Sweet Treats common stock is currently priced at $18.53 a share. The company just paid $1.25 per share as its annual dividend. The dividends have been increasing by 2.5 percent annually and are expected to continue doing the same. What is this firm's cost of equity? A. 6.03 percent B. 6.18 percent C. 8.47 percent D. 9.41 percent E. 9.82 percent 43. The common stock of Metal Molds has a negative growth rate of 1.5 percent and a required return of 18 percent. The current stock price is $11.40. What was the amount of the last dividend paid? A. $2.07 B. $2.11 C. $2.19 D. $2.22 E. $2.26 44. Highway Express has paid annual dividends of $1.05, $1.20, $1.25, $1.15, and $0.95 over the past five years, respectively. What is the average dividend growth rate? A. -1.74 percent B. -3.60 percent C. 2.28 percent D. 2.47 percent E. 4.39 percent 45. Southern Home Cookin' just paid its annual dividend of $0.65 a share. The stock has a market price of $13 and a beta of 1.12. The return on the U.S. Treasury bill is 2.5 percent and the market risk premium is 6.8 percent. What is the cost of equity? A. 9.98 percent B. 10.04 percent C. 10.12 percent D. 10.37 percent E. 10.45 percent 46. National Home Rentals has a beta of 1.24, a stock price of $22, and recently paid an annual dividend of $0.94 a share. The dividend growth rate is 4.5 percent. The market has a 10.6 percent rate of return and a risk premium of 7.5 percent. What is the firm's cost of equity? A. 7.05 percent B. 8.67 percent C. 9.13 percent D. 10.30 percent E. 10.68 percent 47. Henessey Markets has a growth rate of 4.8 percent and is equally as risky as the market. The stock is currently selling for $17 a share. The overall stock market has a 10.6 percent rate of return and a risk premium of 8.7 percent. What is the expected rate of return on this stock? A. 8.7 percent B. 9.2 percent C. 10.6 percent D. 11.3 percent E. 11.7 percent 48. Tidewater Fishing has a current beta of 1.21. The market risk premium is 8.9 percent and the risk-free rate of return is 3.2 percent. By how much will the cost of equity increase if the company expands its operations such that the company beta rises to 1.50? A. 1.88 percent B. 2.58 percent C. 2.60 percent D. 3.10 percent E. 3.26 percent 49. Wind Power Systems has 20-year, semi-annual bonds outstanding with a 5 percent coupon. The face amount of each bond is $1,000. These bonds are currently selling for 114 percent of face value. What is the company's pre-tax cost of debt? A. 3.98 percent B. 4.42 percent C. 4.71 percent D. 5.36 percent E. 5.55 percent 50. Boulder Furniture has bonds outstanding that mature in 15 years, have a 6 percent coupon, and pay interest annually. These bonds have a face value of $1,000 and a current market price of $1,075. What is the company's aftertax cost of debt if its tax rate is 32 percent? A. 2.97 percent B. 3.24 percent C. 3.58 percent D. 5.21 percent E. 5.53 percent 51. Handy Man, Inc. has zero coupon bonds outstanding that mature in 8 years. The bonds have a face value of $1,000 and a current market price of $640. What is the company's pre-tax cost of debt? A. 2.55 percent B. 5.09 percent C. 5.66 percent D. 7.31 percent E. 7.48 percent 52. Dog Gone Good Engines has a bond issue outstanding with 17 years to maturity. These bonds have a $1,000 face value, a 9 percent coupon, and pay interest semi-annually. The bonds are currently quoted at 82 percent of face value. What is the company's pre-tax cost of debt if the tax rate is 38 percent? A. 4.10 percent B. 4.42 percent C. 6.61 percent D. 8.90 percent E. 11.42 percent 53. The Corner Bakery has a bond issue outstanding that matures in 7 years. The bonds pay interest semiannually. Currently, the bonds are quoted at 101.4 percent of face value and carry a 9 percent coupon. What is the firm's aftertax cost of debt if the tax rate is 30 percent? A. 4.88 percent B. 5.36 percent C. 5.45 percent D. 6.11 percent E. 8.74 percent 54. The outstanding bonds of Tech Express are priced at $989 and mature in 10 years. These bonds have a 6 percent coupon and pay interest annually. The firm's tax rate is 35 percent. What is the firm's aftertax cost of debt? A. 3.01 percent B. 3.22 percent C. 3.35 percent D. 4.00 percent E. 4.41 percent 55. Simple Foods has a zero coupon bond issue outstanding that matures in 9 years. The bonds are selling at 42 percent of par value. What is the company's aftertax cost of debt if the tax rate is 38 percent? A. 5.48 percent B. 5.73 percent C. 6.12 percent D. percent E. 7.73 9.88 percent 56. Grill Works and More has 7 percent preferred stock outstanding that is currently selling for $49 a share. The market rate of return is 14 percent and the firm's tax rate is 37 percent. What is the firm's cost of preferred stock? A. 13.77 percent B. 13.29 percent C. 13.67 percent D. 14.29 percent E. 14.54 percent 57. Samuelson Plastics has 7.5 percent preferred stock outstanding. Currently, this stock has a market value per share of $52 and a book value per share of $38. What is the cost of preferred stock? A. 7.50 percent B. 13.88 percent C. 14.42 percent D. 19.29 percent E. 19.74 percent 58. New York Deli has 7 percent preferred stock outstanding that sells for $34 a share. This stock was originally issued at $45 per share. What is the cost of preferred stock? A. 13.68 percent B. 14.00 percent C. 18.29 percent D. 20.59 percent E. 20.80 percent 59. Nelson's Landscaping has 1,200 bonds outstanding that are selling for $990 each. The company also has 2,500 shares of preferred stock at a market price of $28 a share. The common stock is priced at $37 a share and there are 28,000 shares outstanding. What is the weight of the common stock as it relates to the firm's weighted average cost of capital? A. 43.08 percent B. 45.16 percent C. 47.11 percent D. 54.00 percent E. 55.45 percent 60. Mangrove Fruit Farms has a $250,000 bond issue outstanding that is selling at 92 percent of face value. The firm also has 1,500 shares of preferred stock and 15,000 shares of common stock outstanding. The preferred stock has a market price of $35 a share compared to a price of $24 a share for the common stock. What is the weight of the preferred stock as it relates to the firm's weighted average cost of capital? A. 6.75 percent B. 7.20 percent C. 7.75 percent D. 8.03 percent E. 8.17 percent 61. Electronics Galore has 950,000 shares of common stock outstanding at a market price of $38 a share. The company also has 40,000 bonds outstanding that are quoted at 106 percent of face value. What weight should be given to the debt when the firm computes its weighted average cost of capital? A. 42 percent B. 46 percent C. 50 percent D. 54 percent E. 58 percent 62. Phillips Equipment has 80,000 bonds outstanding that are selling at par. Bonds with similar characteristics are yielding 7.5 percent. The company also has 750,000 shares of 7 percent preferred stock and 2.5 million shares of common stock outstanding. The preferred stock sells for $65 a share. The common stock has a beta of 1.34 and sells for $42 a share. The U.S. Treasury bill is yielding 2.8 percent and the return on the market is 11.2 percent. The corporate tax rate is 38 percent. What is the firm's weighted average cost of capital? A. 10.15 percent B. 10.64 percent C. 11.18 percent D. 11.30 percent E. 11.56 percent 63. Wayco Industrial Supply has a pre-tax cost of debt of 7.6 percent, a cost of equity of 14.3 percent, and a cost of preferred stock of 8.5 percent. The firm has 220,000 shares of common stock outstanding at a market price of $27 a share. There are 25,000 shares of preferred stock outstanding at a market price of $41 a share. The bond issue has a face value of $550,000 and a market quote of 101.2. The company's tax rate is 37 percent. What is the firm's weighted average cost of capital? A. 10.18 percent B. 10.84 percent C. 11.32 percent D. 12.60 percent E. 12.81 percent 64. Central Systems, Inc. desires a weighted average cost of capital of 8 percent. The firm has an aftertax cost of debt of 5.4 percent and a cost of equity of 15.2 percent. What debt-equity ratio is needed for the firm to achieve its targeted weighted average cost of capital? A. 0.38 B. 0.44 C. 1.02 D. 2.77 E. 3.63 65. R.S. Green has 250,000 shares of common stock outstanding at a market price of $28 a share. Next year's annual dividend is expected to be $1.55 a share. The dividend growth rate is 2 percent. The firm also has 7,500 bonds outstanding with a face value of $1,000 per bond. The bonds carry a 7 percent coupon, pay interest semiannually, and mature in 7.5 years. The bonds are selling at 98 percent of face value. The company's tax rate is 34 percent. What is the firm's weighted average cost of capital? A. 5.4 percent B. 6.2 percent C. 7.5 percent D. 8.5 percent E. 9.6 percent 66. Kelso's has a debt-equity ratio of 0.6 and a tax rate of 35 percent. The firm does not issue preferred stock. The cost of equity is 14.5 percent and the aftertax cost of debt is 4.8 percent. What is the weighted average cost of capital? A. 10.46 percent B. 10.67 percent C. 10.86 percent D. 11.38 percent E. 11.57 percent 67. Granite Works maintains a debt-equity ratio of 0.65 and has a tax rate of 32 percent. The firm does not issue preferred stock. The pre-tax cost of debt is 9.8 percent. There are 25,000 shares of stock outstanding with a beta of 1.2 and a market price of $19 a share. The current market risk premium is 8.5 percent and the current risk-free rate is 3.6 percent. This year, the firm paid an annual dividend of $1.10 a share and expects to increase that amount by 2 percent each year. Using an average expected cost of equity, what is the weighted average cost of capital? A. 8.44 percent B. 8.78 percent C. 8.96 percent D. 9.13 percent E. 9.20 percent 68. Delta Lighting has 30,000 shares of common stock outstanding at a market price of $15.00 a share. This stock was originally issued at $31 per share. The firm also has a bond issue outstanding with a total face value of $280,000 which is selling for 86 percent of par. The cost of equity is 13 percent while the aftertax cost of debt is 6.9 percent. The firm has a beta of 1.48 and a tax rate of 30 percent. What is the weighted average cost of capital? A. 10.07 percent B. 10.87 percent C. 12.36 percent D. 13.29 percent E. 13.47 percent 69. The Market Outlet has a beta of 1.38 and a cost of equity of 14.945 percent. The risk-free rate of return is 4.25 percent. What discount rate should the firm assign to a new project that has a beta of 1.25? A. 13.54 percent. B. 13.72 percent. C. 13.94 percent. D. 14.14 percent. E. 14.36 percent. 70. Silo Mills has a beta of 0.95 and a cost of equity of 11.9 percent. The risk-free rate of return is 2.8 percent. The firm is currently considering a project that has a beta of 1.03 and a project life of 6 years. What discount rate should be assigned to this project? A. 13.33 percent. B. 12.67 percent. C. 13.62 percent. D. 13.84 percent. E. 14.09 percent. 71. Travis & Sons has a capital structure which is based on 40 percent debt, 5 percent preferred stock, and 55 percent common stock. The pre-tax cost of debt is 7.5 percent, the cost of preferred is 9 percent, and the cost of common stock is 13 percent. The company's tax rate is 39 percent. The company is considering a project that is equally as risky as the overall firm. This project has initial costs of $325,000 and annual cash inflows of $87,000, $279,000, and $116,000 over the next three years, respectively. What is the projected net present value of this project? A. $68,211.04 B. $68,879.97 C. $69,361.08 D. $74,208.18 E. $76,011.23 72. Panelli's is analyzing a project with an initial cost of $110,000 and cash inflows of $65,000 in year one and $74,000 in year two. This project is an extension of the firm's current operations and thus is equally as risky as the current firm. The firm uses only debt and common stock to finance its operations and maintains a debt-equity ratio of 0.45. The aftertax cost of debt is 4.8 percent, the cost of equity is 12.7 percent, and the tax rate is 35 percent. What is the projected net present value of this project? A. $7,411 B. $7,809 C. $8,333 D. $8,938 E. $9,840 73. Carson Electronics uses 70 percent common stock and 30 percent debt to finance its operations. The aftertax cost of debt is 5.4 percent and the cost of equity is 15.4 percent. Management is considering a project that will produce a cash inflow of $36,000 in the first year. The cash inflows will then grow at 3 percent per year forever. What is the maximum amount the firm can initially invest in this project to avoid a negative net present value for the project? A. $299,032 B. $382,979 C. $411,406 D. $434,086 E. $441,414 74. The Bakery is considering a new project it considers to be a little riskier than its current operations. Thus, management has decided to add an additional 1.5 percent to the company's overall cost of capital when evaluating this project. The project has an initial cash outlay of $58,000 and projected cash inflows of $17,000 in year one, $28,000 in year two, and $30,000 in year three. The firm uses 25 percent debt and 75 percent common stock as its capital structure. The company's cost of equity is 15.5 percent while the aftertax cost of debt for the firm is 6.1 percent. What is the projected net present value of the new project? A. -$6,208 B. -$1,964 C. -$308 D. $1,427 E. $1,573 75. The Oil Derrick has an overall cost of equity of 13.6 percent and a beta of 1.28. The firm is financed solely with common stock. The risk-free rate of return is 3.4 percent. What is an appropriate cost of capital for a division within the firm that has an estimated beta of 1.18? A. 12.37 percent B. 12.41 percent C. 12.54 percent D. 12.67 percent E. 12.80 percent 76. Miller Sisters has an overall beta of 0.79 and a cost of equity of 11.2 percent for the firm overall. The firm is 100 percent financed with common stock. Division A within the firm has an estimated beta of 1.08 and is the riskiest of all of the firm's operations. What is an appropriate cost of capital for division A if the market risk premium is 9.5 percent? A. 13.12 percent B. 13.96 percent C. 14.63 percent D. 15.77 percent E. 16.01 percent 77. Deep Mining and Precious Metals are separate firms that are both considering a silver exploration project. Deep Mining is in the actual mining business and has an aftertax cost of capital of 12.8 percent. Precious Metals is in the precious gem retail business and has an aftertax cost of capital of 10.6 percent. The project under consideration has initial costs of $575,000 and anticipated annual cash inflows of $102,000 a year for ten years. Which firm(s), if either, should accept this project? A. Company A only B. Company B only C. both Company A and Company B D. neither Company A or Company B E. cannot be determined without further information 78. Sister Pools sells outdoor swimming pools and currently has an aftertax cost of capital of 11.6 percent. Al's Construction builds and sells water features and fountains and has an aftertax cost of capital of 10.3 percent. Sister Pools is considering building and selling its own water features and fountains. The sales manager of Sister Pools estimates that the water features and fountains would produce 20 percent of the firm's future total sales. The initial cash outlay for this project would be $85,000. The expected net cash inflows are $17,000 a year for 7 years. What is the net present value of the Sister Pools project? A. -$11,044 B. -$3,048 C. -$2,262 D. -$1,508 E. $1,219 79. Decker's is a chain of furniture retail stores. Furniture Fashions is a furniture maker and a supplier to Decker's. Decker's has a beta of 1.38 as compared to Furniture Fashion's beta of 1.12. The risk-free rate of return is 3.5 percent and the market risk premium is 8 percent. What discount rate should Decker's use if it considers a project that involves the manufacturing of furniture? A. 12.46 percent B. 12.92 percent C. 13.50 percent D. 14.08 percent E. 14.54 percent 80. Bleakly Enterprises has a capital structure of 40 percent common stock, 10 percent preferred stock, and 50 percent debt. The flotation costs are 4.5 percent for debt, 7 percent for preferred stock, and 9.5 percent for common stock. The corporate tax rate is 34 percent. What is the weighted average flotation cost? A. 5.8 percent B. 6.2 percent C. 6.4 percent D. 6.6 percent E. 6.8 percent 81. Justice, Inc. has a capital structure which is based on 30 percent debt, 5 percent preferred stock, and 65 percent common stock. The flotation costs are 11 percent for common stock, 10 percent for preferred stock, and 7 percent for debt. The corporate tax rate is 37 percent. What is the weighted average flotation cost? A. 8.97 percent B. 9.48 percent C. 9.62 percent D. 9.75 percent E. 10.00 percent 82. The Daily Brew has a debt-equity ratio of 0.64. The firm is analyzing a new project which requires an initial cash outlay of $420,000 for equipment. The flotation cost is 9.6 percent for equity and 5.4 percent for debt. What is the initial cost of the project including the flotation costs? A. $302,400 B. $368,924 C. $456,328 D. $456,700 E. $583,333 83. You are evaluating a project which requires $230,000 in external financing. The flotation cost of equity is 11.6 percent and the flotation cost of debt is 5.4 percent. What is the initial cost of the project including the flotation costs if you maintain a debt-equity ratio of 0.45? A. $248,494 B. $249,021 C. $254,638 D. $255,551 E. $255,646 84. Western Wear is considering a project that requires an initial investment of $274,000. The firm maintains a debt-equity ratio of 0.40 and has a flotation cost of debt of 8 percent and a flotation cost of equity of 10.5 percent. The firm has sufficient internally generated equity to cover the equity portion of this project. What is the initial cost of the project including the flotation costs? A. $280,409 B. $281,406 C. $288,005 D. $297,747 E. $302,762 85. Yesteryear Productions is considering a project with an initial start up cost of $960,000. The firm maintains a debt-equity ratio of 0.50 and has a flotation cost of debt of 6.8 percent and a flotation cost of equity of 11.4 percent. The firm has sufficient internally generated equity to cover the equity cost of this project. What is the initial cost of the project including the flotation costs? A. $979,417 B. $982,265 C. $992,386 D. $1,038,513 E. $1,065,089 86. The City Street Corporation's common stock has a beta of 1.2. The risk-free rate is 3.5 percent and the expected return on the market is 13 percent. What is the firm's cost of equity? A. 11.4 percent B. 12.8 percent C. 14.9 percent D. 17.6 percent E. 19.1 percent 87. Stock in Country Road Industries has a beta of 0.97. The market risk premium is 10 percent while Tbills are currently yielding 5.5 percent. Country Road's most recent dividend was $1.55 per share, and dividends are expected to grow at a 7 percent annual rate indefinitely. The stock sells for $32 a share. What is the estimated cost of equity using the average of the CAPM approach and the dividend discount approach? A. 13.69 percent B. 14.06 percent C. 14.21 percent D. 14.38 percent E. 14.50 percent 88. Holdup Bank has an issue of preferred stock with a $5 stated dividend that just sold for $92 per share. What is the bank's cost of preferred? A. 4.60 percent B. 4.64 percent C. 5.39 percent D. 5.43 percent E. 5.54 percent 89. Decline, Inc. is trying to determine its cost of debt. The firm has a debt issue outstanding with 15 years to maturity that is quoted at 107 percent of face value. The issue makes semiannual payments and has an embedded cost of 9 percent annually. What is the aftertax cost of debt if the tax rate is 39 percent? A. 4.99 percent B. 5.90 percent C. 6.17 percent D. 7.37 percent E. 7.42 percent 90. Jiminy's Cricket Farm issued a 30-year, 8 percent, semiannual bond 6 years ago. The bond currently sells for 114 percent of its face value. What is the aftertax cost of debt if the company's tax rate is 31 percent? A. 4.63 percent B. 4.70 percent C. 4.75 percent D. 4.82 percent E. 4.86 percent 91. Mullineaux Corporation has a target capital structure of 41 percent common stock, 4 percent preferred stock, and 55 percent debt. Its cost of equity is 18 percent, the cost of preferred stock is 6.5 percent, and the pre-tax cost of debt is 8.5 percent. What is the firm's WACC given a tax rate of 39 percent? A. 9.87 percent B. 10.43 percent C. 10.49 percent D. 13.38 percent E. 15.17 percent 92. Cookie Dough Manufacturing has a target debt-equity ratio of 0.5. Its cost of equity is 15 percent, and its cost of debt is 11 percent. What is the firm's WACC given a tax rate of 31 percent? A. 12.53 percent B. 12.78 percent C. 13.11 percent D. 13.48 percent E. 13.67 percent 93. Fama's Llamas has a weighted average cost of capital of 9.5 percent. The company's cost of equity is 15.5 percent, and its pretax cost of debt is 8.5 percent. The tax rate is 34 percent. What is the company's target debt-equity ratio? A. 0.89 B. 0.92 C. 0.98 D. 1.01 E. 1.54 94. Jungle, Inc. has a target debt-equity ratio of 0.72. Its WACC is 11.5 percent and the tax rate is 34 percent. What is the cost of equity if the aftertax cost of debt is 5.5 percent? A. 13.75 percent B. 13.84 percent C. 14.41 percent D. 14.79 percent E. 15.82 percent 95. Titan Mining Corporation has 14 million shares of common stock outstanding, 900,000 shares of 9 percent preferred stock outstanding and 220,000 ten percent semiannual bonds outstanding, par value $1,000 each. The common stock currently sells for $42 per share and has a beta of 1.15, the preferred stock currently sells for $80 per share, and the bonds have 17 years to maturity and sell for 91 percent of par. The market risk premium is 11.5 percent, T-bills are yielding 7.5 percent, and the firm's tax rate is 32 percent. What discount rate should the firm apply to a new project's cash flows if the project has the same risk as the firm's typical project? A. 14.59 percent B. 14.72 percent C. 15.17 percent D. 15.54 percent E. 16.88 percent 96. Suppose your company needs $14 million to build a new assembly line. Your target debt-equity ratio is 0.84. The flotation cost for new equity is 9.5 percent, but the floatation cost for debt is only 2.5 percent. What is the true cost of building the new assembly line after taking flotation costs into account? A. 14.82 million B. 14.94 million C. 15.07 million D. 15.12 million E. 15.23 million 97. What role does the weighted average cost of capital play when determining a project's cost of capital? 98. What are some advantages of the subjective approach to determining the cost of capital and why do you think that approach is utilized? 99. Give an example of a situation where a firm should adopt the pure play approach for determining the cost of capital for a project. 100.Suppose your boss comes to you and asks you to re-evaluate a capital budgeting project. The first evaluation was in error, he explains, because it ignored flotation costs. To correct for this, he asks you to evaluate the project using a higher cost of capital which incorporates these costs. Is your boss' approach correct? Why or why not? 101.Explain how the use of internal equity rather than external equity affects the analysis of a project. ch14 Key 1. B 2. C 3. E 4. B 5. E 6. C 7. E 8. D 9. E 10. C 11. C 12. E 13. A 14. C 15. E 16. A 17. B 18. D 19. A 20. B 21. C 22. E 23. E 24. B 25. A 26. E 27. D 28. E 29. E 30. A 31. C 32. C 33. D 34. C 35. B 36. E 37. B 38. D 39. D 40. D 41. B 42. D 43. E 44. A 45. C 46. E 47. C 48. B 49. A 50. C 51. C 52. E 53. D 54. D 55. C 56. D 57. C 58. D 59. B 60. E 61. D 62. A 63. E 64. D 65. B 66. C 67. E 68. B 69. C 70. B 71. E 72. E 73. B 74. B 75. E 76. B 77. D 78. B 79. A 80. E 81. D 82. C 83. C 84. A 85. B 86. C 87. A 88. D 89. A 90. B 91. C 92. A 93. E 94. E 95. E 96. B Feedback: Refer to section 14.5 97. Assuming a project is equally as risky as a firm's current operations, WACC will be used as the discount rate when computing the NPV of the project. Therefore, having an accurate WACC is essential to correctly evaluating the project. If a project has a different risk level than the firm's current operations, then the firm's WACC should be adjusted in accordance with the project's risk or in some instances, a different firm's WACC should be applied as the discount rate for the project. Feedback: Refer to section 14.5 98. The subjective approach allows management to adjust a firm's overall cost of capital for individual divisions based upon its evaluation of the risks associated with each division as compared to the overall risk level of the firm. This risk adjustment is based on the wisdom, knowledge, and experiences of the managers. To try and determine a more accurate estimate of the appropriate discount rate might encounter costs that would outweigh any potential benefit. Thus, the subjective approach is useful because it adjusts discount rates in a cost effective and efficient manner. Feedback: Refer to section 14.5 99. Student examples will vary but should illustrate a project that is unrelated to the current operations of Firm A. The example should explain why the WACC of Firm B, which is engaged in the type of operations Firm A is considering, should be used as the basis for setting the discount rate for the proposed project. Feedback: Refer to section 14.6 100. Your boss is confused since it is the use of funds, and not the source of funds, that determines the cost of capital. Flotation costs should be included in the initial cash flow of a project and not in the cost of capital. Feedback: Refer to section 14.6 101. Internal equity avoids the flotation costs associated with raising external equity. Therefore, by utilizing internal equity rather than external equity, the initial cost of the project is decreased. Decreasing the initial cost increases the NPV of the project. ch14 Summary Category AACSB: Analytic AACSB: Reflective Thinking Blooms: Analyze Blooms: Apply Blooms: Create Blooms: Remember Blooms: Understand Difficulty: 1 Easy Difficulty: 2 Medium EOC: 14-10 EOC: 14-11 EOC: 14-14 EOC: 14-16 EOC: 14-18 EOC: 14-2 EOC: 14-3 EOC: 14-5 EOC: 14-6 EOC: 14-7 EOC: 14-9 Learning Objective: 14-01 How to determine a firms cost of equity capital. Learning Objective: 14-02 How to determine a firms cost of debt. Learning Objective: 14-03 How to determine a firms overall cost of capital. Learning Objective: 14-04 How to correctly include flotation costs in capital budgeting projects. Learning Objective: 1405 Some of the pitfalls associated with a firms overall cost of capital and what to do about them. Ross - Chapter 14 Section: 14.1 Section: 14.2 Section: 14.3 Section: 14.4 Section: 14.5 Section: 14.6 Topic: CAPM Topic: Cost of capital Topic: Cost of debt Topic: Cost of equity Topic: Cost of preferred Topic: Debt-equity ratio Topic: Discount rate Topic: Dividend growth Topic: Dividend growth model Topic: Divisional cost of capital Topic: Flotation costs Topic: Project cost of capital Topic: Project flotation costs Topic: Project NPV Topic: Pure Play Topic: SML approach Topic: Subjective approach Topic: Target capital structure Topic: WACC Topic: Weight of debt # of Questions 96 5 14 47 1 11 28 89 12 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 25 16 27 13 20 101 3 20 19 21 25 13 1 3 13 13 6 1 2 2 2 5 12 5 1 4 5 2 2 1 17 1 Topic: Weight of preferred 1 Topic: Weighted average Topic: Weighted average cost of capital 1 1

Find millions of documents on Course Hero - Study Guides, Lecture Notes, Reference Materials, Practice Exams and more. Course Hero has millions of course specific materials providing students with the best way to expand their education.

Below is a small sample set of documents:

HKUST - COMP - COMP170
Xs∈SX (s )P ( s )= X (HHH )P (HHH ) | {z } F1 + X (HHT )P (HHT ) + X (HT H )P (HT H ) + X (T HH )P (T HH ) | {z } F2 + X (HT T )P (HT T ) + X (T T H )P (T T H ) + X (T HT )P (T HT ) | {z } F3 + X (T T T )P (T T T ) | {z } F4 = 0 · P (HHH ) | {
Troy - ACCOUNTING - ACT 3396
Chapter 7 Controlling Information Systems: Introduction to Enterprise Risk Management and Internal ControlAccounting Information Systems 8eUlric J. Gelinas and Richard DullC 2009 South-Western, a part of Cengage LearningLearning Objectives Summarize
Wayne State University - FIN - 5510
get:Amount raised(1 – fT) = Amount needed after flotation costs$15,850,000(1 – fT) = $15,000,000fT = .0536 or 5.36%Now, we know the weighted average flotation cost. The equation to calculate the percentageflotation costs is:fT = .0536 = .0
LSU - KIN - 2504
AnatomyExam 2 InformationJoint Structures, Muscles, and TendonsJoint – the point of contact between two or more bonesJoint stability is supported by surrounding muscles and tendonsJoint range of motion is limited by:All the structures in
Hult International Business School - BBA - 202
nting and sales records stored in the company's computer system, you are developing an internal database. Answer: TRUE Diff: 2 Page Ref: 103 AACSB: Use of IT Skill: Application Objective: 4-2165 Copyright © 2010 Pearson Education, Inc. Publishing
Johns Hopkins - BEH - 290.101
USC - BUAD - 306
ch13Student: _1.You own a stock that you think will produce a return of 11 percent in a good economy and 3 percent ina poor economy. Given the probabilities of each state of the economy occurring, you anticipate that yourstock will earn 6.5 percent n
USC - BUAD - 306
ch12Student: _1.Last year, T-bills returned 2 percent while your investment in large-company stocks earned an averageof 5 percent. Which one of the following terms refers to the difference between these two rates of return?A. risk premiumB. geometri
USC - BUAD - 306
ch02Student: _1.Which one of the following is the financial statement that shows the accounting value of a firm's equity asof a particular date?A. income statementB. creditor's statementC. balance sheetD. statement of cash flowsE. dividend statem
USC - BUAD - 306
ch01Student: _1.Which one of the following terms is defined as the management of a firm's long-term investments?A. working capital managementB. financial allocationC. agency cost analysisD. capital budgetingE. capital structure2.Which one of the
USC - BUAD 306 - 306
ch22Student: _1.Amy is the chief financial officer of a retail toy store. Recently, she decided that the firm should expandits operations and open two additional stores. Within a very brief period, it was obvious that Amyhad made a very bad decision
USC - BUAD - 304
Leader as a Visionary -Types of Change1. Reactive Adaption/Re-Creation2. Anticipatory Fine Tuning/Transformation-Most firms do Fine Tuning-Center for Effective Organization Action Research with organization-Help organizations learn to improve themse
Los Angeles Pierce College - PERSONAL D - 20
Personal Development 20Strong Interest Inventory & Myers Briggs1). What are your results for Myers Briggs(your 4 lettertype)? Write out the letters and what they mean(briefdescription of each letter).My 4 letters type is ESTP. E for Extravert means I
USC - GEOLOGY - 265
GEOG 265LGSpring 2012SECTION II: CRITICAL THINKING1. Summarizetodayslab(contentandmethodsused)(10linesrequired).Intodayslabwelearnedalotaboutoceanbasinsandtheirdepth,alongwiththe depthofdifferentoceansasawhole.Welearnedaboutevaluatingthesurfacearea
USC - SOCI - 220gm
Soci220sort07/12/201102:21:00QuestionsofIntimacyIntimacyisaRelationship:Friendship,Acquaintance,Family,MarriageHasparticularknowledgethatothersusuallydontknowaboutAwarenessofpersonalvulnerability,sharedmemoriesofembarrassmentPhysicalproximity,trans
USC - SOCIO - 220
The Southwestern Chippewa are located in both Wisconsin and Minnesota.The immediate ancestors of these Indians came from a settled fishing village on thesouthern shore of Lake Superior and used the organized community life practiced there asa model fo
USC - BUAD - 306
ch08Student: _1.What is the model called that determines the present value of a stock based on its next annual dividend,the dividend growth rate, and the applicable discount rate?A. zero growthB. dividend growthC. capital pricingD. earnings capita
USC - WRIT 340 - 340
Top 10 reasons businesses failhttp:/boss.blogs.nytimes.com/2011/01/05/top-10-reasons-small-businesses-fail/Reasons businesses dont growhttp:/boss.blogs.nytimes.com/2012/04/10/why-small-businesses-fail-to-grow/top 7 reasons businesses failhttp:/www.bu
LSU - ART - 1001
The Villa oftheNear PompeiiMysteriesFrescoesCa. 50 B.C.E.AugustusofCa. 20 B.C.E.PrimaportaMarbleImperialRomeAra PacisAugustaeImperialRome13-9 B.C.E.MarbleColosseumImperialRome70-82Column ofTrajanAttributed toApollodorusImperial
LSU - ART - 1001
Mosque at CordobaSpain 8th to 10th century Islamic architectureTaj MahalAgra, India 1632-1654 Islamic architectureEagleShaped Guadalajara, Visigoths Spain Fibula 6th centurycloisonn (gold and enamel) Migration periodChi-Rho Monogram From the (XP),
LSU - ART - 1001
Art 1001 Essential Works Exam 1 Part OneA Man Tricked by GypsiesLeonardo da Vinci Ca. 1493 Pen and ink drawingMummy Portrait of a ManFaiyum (Egypt) Ca. A.D. 160170 Encaustic painting on woodbeeswaxLamentationGiotto di Bondone Arena Chapel, Padua Ca
LSU - ART - 1001
Jacques-Louis David, TheOath of the Horatii, 1784,oil o/canvasJacques-Louis David, TheLictors Returning to Brutusthe Bodies of His Sons,Jacques-Louis David, TheDeath of Marat, 1793, oilo/canvasJean-Germain Drouais,Marius at Minturnae, 1786,oil
LSU - ART - 1001
Art 1001 Final ExamEssential Works Week10Henri Matisse, Joy ofLife (Bonheur devivre), 1905-1906, oilAndr Derain,Westminster Bridge,Ernst-LudwigKirchner, Street,Berlin, 1913, oilErnst LudwigKirchner, SelfPortrait as a Soldier,Emil Nolde, Saint
LSU - ART - 1001
Art 1001 Final Exam Essential Works Week 11 Lecture 17Umberto Boccioni, Unique Forms of Continuity in Space,Giacomo Balla, Dynamism of a Dog on a Leash, 1912, oilKasimir Malevich, Suprematist Composition:Kasimir Malevich, Suprematist Composition: Whit
LSU - ART - 1001
Art 1001 Final Exam Essential Works Week 12 Lecture 18Jackson Pollock, Guardians of the Secret, 1943, oilJackson Pollock, Number 1, 1950 (Lavender Mist),Willem de Kooning, Woman I, 19501952, oil on canvasMark Rothko, Earth and Green, 1955, oil o/canva
LSU - ART - 1001
Giotto di Bondone Interior and Lamentation Fresco of the Arena Chapel (Cappella Scrovegni) fresco Padua, 1305-Duccio di Buoninsegna Maest altarpiece, Siena cathedral Siena 1308-1311 tempera o/woodSimone Martini and Lippo Memmi (?) Annunciation 1333 tem
LSU - ART - 1001
Jan VanEyck, GhentAltarpiece,Saint BavoCathedral,Ghent,completed1432, oilo/woodJan VanEyck, Man ina RedTurban,1433, oilo/woodJan vanEyck,GiovanniArnolfini andHis Bride, oilo/wood, 1434Rogier vander Weyden,Deposition,for Church of
LSU - ART - 1001
Albrecht Drer, Four Apostles, 1526, oil o/panelQuinten Massys, MoneyChanger and His Wife, 1514, oil o/panelPieter Bruegel the Elder, Hunters in the Snow, 1565, oil o/panelPieter Bruegel the Elder, Netherlandis h Proverbs, 1559, oil o/panelGianlorenzo
LSU - ART - 1001
Sandro Botticelli, Birth of Venus, c. 1482, tempera o/canvasLeonardo da Vinci, Last Supper, Refectory, Convent of Santa Maria delle Grazie, Milan, c. 1495-1498, frescoLeonardo da Vinci, Mona Lisa, c. 15031505, oil/c.Michelangelo Buonarroti, Ceiling of
LSU - ART - 1001
Peter PaulRubens,Elevation ofthe Cross,AntwerpCathedral,Antwerp,1610, oilo/panelPeter PaulRubens,Arrival ofMaria deMedici atMarseilles,1622-1625,oil o/canvasAnthony VanDyck,Charles IDismounted,c. 1635, oilo/canvasGerrit vanHonthor
LSU - ART - 1001
HyacintheRigaud,Louis XIV,1701, oilo/canvasJulesHardouinMansart andCharles LeBrun, Palaceat Versailles,begun 1669JulesHardouinMansart andCharles LeBrun, Galeriedes Glaces(Hall ofMirrors),Palace ofVersailles,Versailles, c.Giambattista
LSU - ART - 1001
Lecture 4:Palace of Knossos, Crete, ca. 1600-1400 B.C.E. Bull-Vaulting Fresco, Knossos, ca. 1500 B.C.E. The Lion Gate, Palace of Mycenae, ca. 1300 B.C.E., limestone Geometric Krater from the Dipylon Cemetery, 8th century B.C.E., pottery Exekias, Dionysos
LSU - ART - 1001
Lecture 6:Ceiling from the Catacomb of Saints Pietro and Marcellinus, Rome, 4th century, frescoMausoleum of Santa Constanza, Rome, ca. 350Diptych of Anatastasius I, 517, ivory carvingMausoleum of Galla Placidia, architecture with mosaic decoration, Ra
LSU - ART - 1001
Lecture 7:Giotto di Bondone, Interior and Lamentation Fresco of the Arena Chapel (Cappella Scrovegni), fresco, Padua, 1305-1306 Duccio di Buoninsegna, Maest altarpiece, Siena cathedral, Siena, 1308-1311, tempera o/wood Simone Martini and Lippo Memmi (?),
LSU - ART - 1001
Lecture 8:Jan Van Eyck, Ghent Altarpiece, Saint Bavo Cathedral, Ghent, completed 1432, oil o/woodJan Van Eyck, Man in a Red Turban, 1433, oil o/woodJan van Eyck, Giovanni Arnolfini and His Bride, oil o/wood, 1434Rogier van der Weyden, Deposition, for
LSU - ART - 1001
Lecture 10:Sandro Botticelli, Birth of Venus, c. 1482, tempera o/canvas Leonardo da Vinci, Last Supper, Refectory, Convent of Santa Maria delle Grazie, Milan, c. 1495-1498, fresco Leonardo da Vinci, Mona Lisa, c. 1503-1505, oil/c. Michelangelo Buonarroti
LSU - ART - 1001
Lecture 11: Peter Paul Rubens, Elevation of the Cross, Antwerp Cathedral, Antwerp, 1610, oil o/panel Peter Paul Rubens, Arrival of Maria de' Medici at Marseilles, 1622-1625, oil o/canvas Anthony Van Dyck, Charles I Dismounted, c. 1635, oil o/canvas Gerrit
LSU - ART - 1001
Lecture 13:Germain Boffrand, Salon de la Princesse, Htel de Soubise, 1737-1740, ParisAntoine Watteau, Gilles (Pierrot), 1721, oil on canvasAntoine Watteau, Return from Cythera, 1717, oil on canvasFranois Boucher, Odalisque, 1745, oil on canvasFranois
LSU - PSYC - 2000
States of ConsciousnessPSYC 2000ConsciousnessAwareness of ourselves and our environmentTip of the information-processing iceberg-Theunconsciousmindprocessesinformationsimultaneouslyonmultipletracks,whiletheconsciousmindprocessesinformationsequentia
LSU - PSYC - 2000
Emotion PSYC 2000EmotionsEmotions are a mix of 1) physiological activation, 2) expressive behaviors, and 3) conscious experience.Controversy1) Does physiological arousal precede or follow your emotional experience?2) Does cognition (thinking) prece
LSU - PSYC - 2000
PSYC 2000LearningLearning-a relatively permanent change in anorganism's behavior due to experienceAdaptability-our capacity to learn new behaviors thatenable us to cope with changing circumstancesHow do we learn?Association-our minds naturally conn
LSU - PSYC - 2000
PSYC 2000Psychology as a Science: Basic ConceptsPsychology-The scientific study of behavior and mental processes.Behavior-anything we can observe and record Mental process-infer from behaviorsensations, perceptions, dreams, thoughts, beliefs, feelings
LSU - PSYC - 2000
PSYC 2000Behavior Genetics: Predicting Individual DifferencesBehavior Geneticists study our differences and weigh the relative effects of heredity and environment. genes-segments of DNA, which provide the code for creating proteins that determine our ph
LSU - PSYC - 2000
Developing Through theLife SpanPSYC 2000Developmental Psychologyfrom womb to tombThree major concerns:1.Nature v. nurture2.Continuity v. stages3.Stability v. changeMaturationMaturationan orderly sequence of genetically designedbiological gro
LSU - PSYC - 2000
MemoryPSYC 2000MemoryMemory is any indication that learning has persisted overtime. It is our ability to store and retrieve information.Flashbulb memoriesclear memory of a significantmoment or eventBut this is not free from errorStagesofMemoryIn
LSU - PSYC - 2000
PSYC 2000MotivationMotivation is a need or desire that energizes behavior and directs it towards a goal. Intrinsic motivation within yourself Extrinsic motivation outside of self (pass a class)Perspectives on Motivation1. 2. 3. 4. Instinct Theory Dr
LSU - PSYC - 2000
Neuroscience andBehaviorPSYC 2000NeuronsNeuronsCellBody:Lifesupportcenteroftheneuron.Dendrites:Branchingextensionsatthecellbody.Receivemessagesfromotherneurons.Axon:Longsingleextensionofaneuron,coveredwithmyelinsheathtoinsulateandspeedupmessages
LSU - PSYC - 2000
Personality PSYC 2000PersonalityAn individual's characteristic pattern of thinking, feeling, and acting.This chapter reviews:Psychoanalytic theory Humanistic theory Contemporary research Psychodynamic PerspectiveFreud encountered patients sufferin
LSU - PSYC - 2000
Psychological DisordersPSYC 2000DefiningPsychologicalDisordersPsychologicaldisordersarediagnosedwhenbehaviorisdeviant,distressful,anddysfunctionalwhatisconsidereddeviantmayvaryfromculturetoculture2What is Mental Illness?Jerome Wakefield (1999) Ha
LSU - PSYC - 2000
Sensation and Perception PSYC 2000Sensation and PerceptionSensation-how our sensory receptors and nervoussystem receives and represents stimulus energies from our environmentTransduction: conversion of one sort of energy to anotherPerception-how we o
LSU - PSYC - 2000
Social Psychology PSYC 2000Attribution Theory Attribution Theory: we have a tendency to give causal explanations for someone's behavior, often by crediting either the situation or the person's disposition. The tendency to overestimate the impact of
LSU - PSYC - 2000
StressPSYC 2000BehavioralMedicineCentersforDiseaseControl(CDC)claimthathalfofthedeathsintheUSareduetopeoplesbehaviors(smoking,alcoholism,unprotectedsex,insufficientexercise,drugs,andpoornutrition).Psychologistsandphysicianshavethusdevelopedaninter
LSU - PSYC - 2000
Therapy PSYC 2000TherapiesPsychotherapy involves an emotionally charged, confiding interaction between a trained therapist and a mental patient. Biomedical therapy uses drugs or other procedures that act on the patient's nervous system curing him of psy
LSU - PSYC - 2000
PSYC 2000ThinkingThinking, or cognition, refers to a process that involves knowing, understanding, remembering, problem solving, decision making, and communicating.Cognitive psychologists study these.^ They study the logical and illogical ways that w
LSU - PSYC - 2000
Eating & Body ImageExit this survey / Please print this page for your records.Consent FormStudy Title: Cultural Influences on Body Image and Eating AttitudesInstitution: This study is being completed by researchers at Louisiana StateUniversity in Ba
LSU - PSYC - 2000
Lecture 15 VideosAntisocial Personality Disorderhttp:/www.youtube.com/watch?v=CXDvYKCZW9E&feature=relhttp:/www.youtube.com/watch?v=QVzwa-DQRu4&feature=relatedBipolar Disorderhttp:/www.youtube.com/watch?v=p9hbXPVaOukSchizophreniahttp:/www.youtube.co
LSU - BIO - 1001
Nam e: _ Student ID: 89 - _ 5 6 8 (circle one)Section Enrolled in:This is a good review of cellular respiration. Below is a list of 13 KEY W ORDS. Place these words in the correct boxes/ovals in the pathway shown below.KEY W ORDS 2 ATP (used twice) 4 C
LSU - BIO - 1001
THESE ARE SOME OF THE MORE IMPORTANT PICTURES TAKEN FROM THE NOTES ON CH 1 through CH 3You should also go back and look over the homeworks and quizzes for these chapters as review also.CH 1 PICTURESLiving Things Are Both Complex and OrganizedLEVELS OF
LSU - BIO - 1001
CH 1 Questions1. A fundamental characteristic of life on Earth is that _. a. living things have a complex, organized structure based on inorganic molecules b. living things passively acquire materials and energy from their environment and convert them in
LSU - BIO - 1001
THESE ARE SOME OF THE MORE IMPORTANT PICTURES TAKEN FROM THE NOTES ON CH 4 through CH 6You should also go back and look over the homeworks and quizzes for these chapters as review also.CH 4 PICTURESWhat can the human eye detect without the use of a mic
LSU - BIO - 1001
These are some of the pictures thatwe examined for Chapters 7, 8, and11. These pictures are SOME of themore important ones, so make sureyou are familiar with them.Use the web site below for review questions (where CH 11 is CH 9 on thatparticular sit