Geography 250 Quiz 01 Fa07

Geography 250 Quiz 01 Fa07 - in daylength? a) on the...

Info iconThis preview shows pages 1–2. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
Name: _______KEY_________________________________ Geography 250 Quiz 01 Key - Fall 2007 1. The gas in the stratosphere that is very effective at absorbing ultraviolet radiation is ________. a) argon b) oxygen c) ozone d) nitrogen 2. When the temperature of the atmosphere increases (gets warmer) as elevation increases, the condition is referred to as a(n) a) inversion. b) normal lapse rate. c) environmental lapse rate. d) noctilucence. 3. Which of the following is not one of the four basic spheres of physical geography? a) atmosphere b) hydrosphere c) lithosphere d) endosphere 4. In the scientific method, a possible answer to the research question is called a(n) _____________. a) theory b) hypothesis c) law d) deduction 5. When sun angle is very high (e.g. at a low latitude location), the sun's beams are ____________ on the surface and have a _____________ path through the atmosphere. a) spread out; short b) concentrated; short c) spread out; long d) concentrated; long 6. Which of the following locations will have the smallest seasonal (i.e. summer to winter) variation
Background image of page 1

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 2
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: in daylength? a) on the Equator (0 o ) c) at the Tropic of Capricorn (23.5 o S) b) at the South Pole (90 o ) d) San Luis Obispo (35 o N) 7. Most of the Sun's radiation (about 50%), is emitted in the ________ band of the EM spectrum. a) visible b) ultraviolet c) infrared d) gamma ray 8. The type of scattering that is responsible for making the sky blue is ________ Scattering. a) Mie b) Mono-directional c) Rayleigh d) Non-directional 9. The method of energy transfer in which heat is moved by the mixing (or turbulence) of a liquid or gas is called a) conduction b) convection c) radiation d) condensation 10. At the north pole, the sun will rise on the _________________ (Northern Hemisphere seasons). a) Winter Solstice (Dec. 21) c) Vernal Equinox (March 21) b) Summer Solstice (June 21) d) Autumnal Equinox (Sep. 22) Answer Key 1. c 2. a 3. d 4. b 5. b 6. a 7. a 8. c 9. b 10. c...
View Full Document

This homework help was uploaded on 02/12/2008 for the course GEOG 250 taught by Professor Bohr during the Fall '07 term at Cal Poly.

Page1 / 2

Geography 250 Quiz 01 Fa07 - in daylength? a) on the...

This preview shows document pages 1 - 2. Sign up to view the full document.

View Full Document Right Arrow Icon
Ask a homework question - tutors are online