Biology 1400 test 3 form A

Biology 1400 test 3 form A - Exam...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Exam Name___________________________________ MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In an organism that does not reform its nuclear membrane during Meiosis I, which arrangement 1) _______ of DNA will be observed moving in anaphase I? A) replicated chromosomes B) chromosomes C) tetrad D) loosely packed DNA 2) In an organism that does not reform its nuclear membrane during Meiosis I, which arrangement of DNA will be observed moving in anaphase II? A) replicated chromosomes B) chromosomes C) tetrad D) loosely packed DNA 3) In an organism that does not reform its nuclear membrane during Meiosis I, which arrangement of DNA is not properly separated due to nondisjunction in Meiosis I? A) replicated chromosomes B) chromosomes C) tetrad D) loosely packed DNA 2) _______ 3) _______ 4) In an organism that does not reform its nuclear membrane during Meiosis I, which arrangement of DNA will be observed in metaphase I? A) replicated chromosomes B) chromosomes C) tetrad D) loosely packed DNA 4) _______ 5) In an organism that does not reform its nuclear membrane during Meiosis I, which arrangement of DNA will be observed in telophase I? A) replicated chromosomes B) chromosomes C) tetrad D) loosely packed DNA 6) Which one of the following sequences best describes the flow of information for HIV? A) RNA DNA RNA protein B) DNA amino acid RNA protein C) DNA RNA protein D) protein RNA DNA E) DNA tRNA RNA protein 7) The process by which the cytoplasm of a eukaryotic cell divides to produce two cells is called A) binary fission. B) cytokinesis. C) spindle formation. D) telophase. E) mitosis. 5) _______ 6) _______ 7) _______ 8) If a cell in G1 has 50 chromosomes, how many chromosomes and what arrangement will they have in one of the daughter cells after Meiosis I? A) 25 chromosomes B) 50 replicated chromosomes C) 50 chromosomes D) 25 replicated chromosomes 9) Which of the following is correctly paired. 8) _______ 9) _______ A) nucleus: translation C) nucleus: replication B) cytoplasm: transcription D) two of the above are correctly paired 10) ______ 10) Eukaryotic cells spend most of their cell cycle in which phase? A) interphase B) metaphase C) telophase D) prophase E) anaphase 11) PCR, polymerase chain reaction, imitates which process in our cells? A) replication B) cell division C) translation 11) ______ D) transcription 12) ______ 12) Translation consists of which of the following? A) the conversion of genetic information from DNA nucleotides into RNA nucleotides B) DNA replication C) the addition of nucleotides to a DNA template D) the conversion of genetic information from the language of proteins to the language of enzymes E) the conversion of genetic information from the language of nucleic acids to the language of proteins 13) Which of the following cell is in metaphase II, if the cell had 12 chromosomes in G1. A) B) C) D) E) 13) ______ 14) A benign tumor differs from a malignant tumor in that a benign tumor A) never causes health problems. B) begins from a single cancerous cell. C) can only arise in the brain, whereas a malignant tumor can arise anywhere in the body. D) can not form secondary tumors. 14) ______ 15) If one strand of DNA is 5'-CGGTAC-3', the complementary strand produced from replication would be A) 3'-GCCAUG-5'. B) 3'-GCCATG-5'. C) 5'-CGGTAC-3'. D) 5'-GCCATG-3'. E) GCCAUG. 15) ______ 16) In the picture below, if the origin of replication is located at the star and the movement of the DN A polymer 16) ase is to the right, the newly formed strand will be ___ ___ A) continuous B) not continuous C) you can not determine from the picture 17) In the following monohybrid cross, which part labeled represents the genetic variation produced from random fertilization? 17) ______ A) 1 B) 2 C) 3 D) none 18) Which of the following is required for DNA extraction? A) salt B) jello C) oil 18) ______ D) a strong acid 19) A new chemotherapy drug has been designed that prevents the binding of spindle fibers to chromosomes. Cell division will be able to complete which of the following phases? A) prophase, metaphase, and anaphase B) prophase C) prophase and metaphase D) none 20) P and p are the alleles observed for the genetic disorder polydactyly. Parental genotypes are Pp and Pp. What is the probability that they will have children with extra fingers? A) 100% B) 0% C) 75% D) 25% 21) Karyotyping A) shows chromosomes as they appear in interphase. B) reveals the results of independent assortment of chromosomes during meiosis I. C) reveals the presence of cancerous genes. D) can reveal alterations in chromosome number. 19) ______ 20) ______ 21) ______ 22) Dr. Smith's parents have normal hearing. However, Dr. Smith has an inherited form of deafness. Deafness is a recessive trait that is associated with the abnormal allele d. The normal allele at this loc associat us, ed with normal 22) hearing, is D. Dr. Smith's parents could have which of the followin g genotype s? A) Dd and Dd ___ ___ B) DD and dd C) DD and DD D) dd and dd 23) For the following 4 questions: In the case of human blood groups, there are three alleles, A, B, and O. A and B are incomplete dominants ( or codominant), and O is recessive to both A and B. We also know that the alleles for sickle-cell anemia are S and s. If the parents were AOss and ABSs. What would the parental phenotypes be respectively. A) A and O, normal; AB, sickle-celled B) A, sickle-celled; AB, normal celled C) A, normal; A sickle-celled D) A and O, sickle-celled; AB, normal-celled 24) The number of different combinations of alleles observed in the gametes from the parents would be respectively, A) 1; 2 B) 2; 4 C) 4; 6 D) there is not enough information to determine. 23) ______ 24) ______ 25) The correct genotypic ratio would be, A) 2AS: 1ABS: 2As: 1ABs: 1BS: 1Bs B) 1AASs: 1ABSs: 1AAss: 1ABss: 1AOSs: 1BOSs: 1AOss: 1BOss C) 2:1:2:1:1 D) 1AABSs: 1AABss E) 1:1:1:1:1:1:1:1 25) ______ 26) What is the probability of offspring that would have an A blood type and sickle-cell anemia? A) 4 of 8 B) 1 of 8 C) 0 of 8 D) 2 of 8 26) ______ 27) Which one of the following is false? A) An organism with two different alleles for a single trait is said to be homozygous. B) Alleles are alternate forms of a gene. C) The genetic makeup of an organism constitutes its genotype. D) The expressed physical traits of an organism are called its phenotype. 27) ______ 28) Is the following karyotype taken from a male or female? 28) ______ A) male 29) For the next 2 questions: B) alien C) female 29) ______ In the following DNA sequence, what would be the anticodon for the 3rd codon? AACCATGCTCGA A) CGA B) GCT C) GCA D) GCU E) CGU 30) Based on the anticodon table, what would be the amino acid sequence that the above DNA sequence would code for? 30) ______ A) UUGGUACGAGCU C) AACCAUGCUCGA B) D) 31) ______ 31) If the S phase was eliminated from the cell cycle, each individual daughter cell after Mitosis would A) synthesize the missing genetic material on their own. B) be genetically identical. C) be genetically identical to the parental cell. D) have half the genetic material found in the parental cell. 32) For the following 2 questions: 32) Baldness, or hair loss in females, has been found to be a recessive genetic disorder. Based on the above pedigree, what would Tom and Abigal's genotype s be respectiv ely? A) BB;Bb B) Bb; Bb C) BB; bb D) bb;Bb ___ ___ 33) Mary knows that she is a carrier for the disorder and when her and her husband decided they were going to have children, Jeff was tested and found to be BB. What is the probability that their children will grow up and be bald? A) 1 of 4 B) 1 (4 of 4) C) 3 of 4 D) 0 (0 of 4) 34) A carrier of a genetic disorder who does not show symptoms is most likely to be __________ to transmit it to offspring. A) homozygous for the trait and unable B) homozygous for the trait and able C) heterozygous for the trait and unable D) heterozygous for the trait and able 33) ______ 34) ______ 35) Consider the following sentence: "The dog did not eat." Which one of the following variations of this sentence is most like a substitution mutation? A) The dog dog did not eat. B) The did dog not eat. C) The doe did not eat. D) The dog did not. E) The dog did not et. 35) ______ 36) Based on the gel electrophoresis pictured below, the culprit is ____________, and the defendant is___________________? 36) ______ A) homozygous, homozygous B) can not determine due to the bands in the negative control C) heterozygous, homozygous D) heterozygous, heterozygous 37) Based on the evidence presented from the gel above, would you find the defendant guilty? A) No B) Yes 38) Which of the following cell cycles is correct? A) B) 37) ______ 38) ______ C) D) 39) Which one of the following sequences best describes the flow of information according to central dogma? A) protein RNA DNA B) DNA tRNA RNA protein C) RNA DNA RNA protein D) DNA RNA protein E) DNA amino acid RNA protein 39) ______ 40) We would expect that a 15-nucleotide sequence of DNA will direct the production of a protein that consists of A) 15 amino acids. B) 2 amino acids. C) 5 amino acids. D) 3 amino acids. E) 7 amino acids. 40) ______ 1) A 2) B 3) C 4) C 5) A 6) A 7) B 8) D 9) C 10) A 11) A 12) E 13) A 14) D 15) B 16) B 17) B 18) A 19) B 20) C 21) D 22) A 23) B 24) B 25) B 26) D 27) A 28) A 29) D 30) B 31) D 32) B 33) D 34) D 35) C 36) B 37) A 38) D 39) D 40) C ...
View Full Document

Ask a homework question - tutors are online