Solution-Final-F06

Solution-Final-F06 - Solution of the final exam COMM 217...

Info iconThis preview shows pages 1–4. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
Solution of the final exam COMM 217 – Fall 2006 Question 1 (24 marks; 1.5 mark each) 1. A 2. A 3. B 4. C 5. B 6. C 7. A 8. D 9. A 10. C 11. B 12. B 13 C 14. D 15. D 16. B
Background image of page 1

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Question 2 (18 marks) Part A (12 marks) Req. 1 (3 marks) Units (boxes) sold = 500 + 700 = 1,200 Cost of goods sold (FIFO, periodic) consists of the following: All of the purchase of January 5 (i.e., 800 units) $160,000 Plus: 400 units from the purchase of Jan. 15 (400 x $132,000 / 600) 88,000 Cost of goods sold (FIFO, periodic) $248,000 Req. 2 (4 marks) Units (cartons) sold = 1,200 (see Req. 1) Cost of goods sold (LIFO, periodic) consists of the following: All of the purchase of January 30, i.e., 500 units $110,000 Plus: all of the purchase of January 15, i.e., 600 units 132,000 Plus: 100 units from the purchase of Jan. 5 (100 x $160,000 / 800) 20,000 Cost of goods sold (LIFO, periodic) $262,000 The cost of goods sold is therefore higher under LIFO than FIFO by $14,000 (= $262,000 - $248,000). Income before tax is therefore lower by $14,000, and net income is lower by $9,800 (=$14,000 x 70%) under LIFO compared to FIFO. Req. 3 (3 marks) The weighted average unit cost = $160,000 + $132,000 + $110,000 = $402,000 = $211.58 800 + 600 + 500 1,900 Since the net realizable value per unit is $205, the book value of inventory should be reduced by $6.58 per unit in conformity with the lower-of-cost-and-market rule . Units in ending inventory = 1,900 – 500 – 700 = 700 700 x $205 = $143,500 Req. 4 (2 marks) When a perpetual inventory system is used, the weighted average cost is calculated after each purchase. Since the purchase price per box increased during the month, the ending inventory would be higher.
Background image of page 2
Part B (6 marks) 1. November 25: Purchases ............................................................................. 10,000
Background image of page 3

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Image of page 4
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

This test prep was uploaded on 04/17/2008 for the course COMM 217 taught by Professor Smroz during the Fall '07 term at Concordia Canada.

Page1 / 7

Solution-Final-F06 - Solution of the final exam COMM 217...

This preview shows document pages 1 - 4. Sign up to view the full document.

View Full Document Right Arrow Icon
Ask a homework question - tutors are online