{[ promptMessage ]}

Bookmark it

{[ promptMessage ]}

vaughan exam 2 - BIOL 112—533-546 Instructor Dr...

Info iconThis preview shows pages 1–12. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 1

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 2
Background image of page 3

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 4
Background image of page 5

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 6
Background image of page 7

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 8
Background image of page 9

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 10
Background image of page 11

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 12
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: BIOL 112—533-546 Instructor: Dr. Vaughan (NaIne) (U.I.N.) Exam II Form A (Wednesday, March 5) INSTRUCTIONS: 1. Sign your name in the space marked “SIGNATURE” at the bottom of this page. NOTE: Enter your name and U.I.N. at the top of this page Because these forms are computer graded, it is extremely important that the following information is correct. Please check your responses. 2. Print your last name, first and middle initials in the appropriate boxes on the scantron. 3. Darken the corresponding spaces under your name. 4. Enter your UIN - Universal Identification Number in the space for Social Security Number on the scantron. 5. Darken the corresponding spaces under your U.I.N. 6. Sign the scantron. 7. Bubble and write in under test form on your scantron the letter A. If your scantron does not match your exam, you may receive a failing grade. 8. Please check that you have 40 questions. ALWAYS CHOOSE THE BEST ANSWER. A An Aggie does not lie, cheat or steal, or tolerate those who do. On my honor, as an Aggie, I have neither given nor received unauthorized aid on this academic work. Your Signature © 2008 Texas A&M University Biology Department. Unauthorized use of this material is a Violation of federal law. Exam II BIOL 112 Spring 2008 Sections 533644, 546 Form A Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In a sample of pond water, a biologist examines an tmpigmented, unicellular organism under the microscope. It is a flattened, elongated oval in shape, covered with short, fine hairlike extensions. This organism most probably is a(n) A) ciliate B) diplomonad. C) diatom. D) euglenozoan. E) dinoflagellate. 2) On a field trip, a student in a marine biology class collects an organism that has differentiated organs, cell walls of cellulose, and chloroplasts with chlorophyll :1. Based on this description, the organism could be a brown alga, a red alga, a green alga, a charophycean recently washed into the ocean from a freshwater 0r brackish water source, or a land plant washed into the ocean. Which of the following features would definitively identify this organism as a land plant? A) presence of rosette cellulose—synthesizing complexes B) presence of embryos C) presence of sporopollenin D) presence of flagellated sperm E) presence of alternation of generations 3) One reason scientists think the may have been ancestors of land plants is because they A) Rhodophyta; have chloroplasts with chlorophyll a and b. B) Phaeophyta; have leaf—like thalli. C) Chlorophyta; are exclusively multicellular. D) Chlorophyta; have cellulose in their cell walls. E) Chrysophyta; produce heteromorphic sporophytes and gametophytes. 4) Double fertilization in angiosperms means that A) one sperm nucleus fertilizes the ovum, and another unites with two haploid nuclei of the female gametophyte. B) they have embryos that are triploid. C) two sperm nuclei simultaneously fertilize the single egg. D) two sperm fertilize two eggs with every pollination event. E) they can produce dizygotic twins. 5) Which of the following is NOT a characteristic of the domain Archaea? A) Archaeans lack peptidoglycan in their cell walls. B) Some archaeans can inhabit nearly saturated salt solutions. C) Archaeans have simple, single-membrane-bound nuclei. D) Some archaeans can reduce C02 to methane. E) Some archaeans can live in water above the boiling point. 6) Which of the following groups has vascular tissue strengthened by lignin, flagellated sperm, and an independent gametophyte? A) cycads B) ferns C) mosses D) angiosperms E) hornworts 7) In the life cycle of the moss, Polytrichum, what is occurring at the point marked with an asterist (*)? 3%“: A) Meiosis occurs, and haploid spores swim to archegonium. B) Sperm from antheridium swim through film of water to archegonium. C) Sperm fertilize haploid protonemata D) Spores from archegoniurn swim to egg in antheridiurn E) Antheridia release haploid spores 8) All of the following statements about the alternation of generations in algal protists are true EXCEPT: A) Haploid zygotes develop into sporophytes. B) Diploid sporophytes produce spores. C) Spores produce gametophytes. D) Isomorphic life cycles have sporophytes and gametophytes that look identical. E) Haploid gametophytes produce gametes. 9) All of the following are characteristic of angiosperms EXCEPT A) endosperm. B) dominant gametophyte. C) coevolution with animal pollinators. D) double fertilization. E) pistils. 10) What evidence is given to conclude that the ancestors of land plants were Chlorophytes? A) Chlorophytes are the only multicellular algal protists. B) ‘ Some of the Chlorophytes produce heteromorphic sporophytes and gametophytes. C) Chlorophytes do not have flagellated gametes. D) Some land plants have holdfasts, stipes, and blades, as do some Chlorophytes. E) Plants and Chlorophytes have similar chloroplasts and pigment composition. 11) A scientist exploring deep-sea thermal vents discovers a single—cell organism living right on the edge of the vents, which are boiling up sulfurous water at temperatures greater than 100 degrees Celsius. In this habitat, Where little organic material exists and the sun‘s light does not penetrate, what type of organism is this most likely to be? A) photoautotrophic archaean. B) chemoautotrophic archaean. C) photoheterotrophic bacteria. D) photoautotrophic protist. E) chemoheterotrophic bacteria. 12) One reason gram negative bacteria are generally more threatening pathogens than gram positive bacteria is that A) the cell wall in gram negative bacteria is missing, allowing it to more easily absorb host cell nutrients. B) gram positive bacteria do not have flagella and therefore cannot spread as easily. C) the outer lipid bilayer of gram negative bacteria often contains toxic lipopolysaccharides. D) gram negative bacteria can multiply faster than most gram positive bacteria. E) gram positive bacteria lack the protective layer of peptidoglycan. 13) Assuming that they all belong to the same plant, arrange the following structures from largest to smallest (or from most inclusive to least inclusive). 1. spores 2. sporophylls 3. sporophytes 4. sporangia A) 2,3,4,1 B) 2,4,3,1 C) 3,4,2,1 D) 3,2,4,1 E)3,1,4,2 14) Which of the following is TRUE about Plasmodium, the organism that causes malaria? A) Plasmodium is closely related to the plasmodial slime molds. B) Plasmodium is a flagellated, gram~positive bacterium. C) Plasmodium completes part of its life cycle in a tsetse fly host. D) Plasmodium cells penetrate host blood cells and reproduce asexually. E) Plasmodium kills by producing an exotoxin. 15) Most of the gram-negative bacteria, including pathogens shuch as Salmonella, Vibrio cholerae, and Helicobacter pylori, fall into a diverse group called A) cyanobacteria. B) chlamydias. C) proteobacteria. D) actinomycetes. E) spirochaetes. 16) Which of these should have had gene sequences most similar to the charophycean that was the common ancestor of the land plants? A) early angiosperms B) early lycophytes C) early gymnosperms D) early pterophytes E) early bryophytes 1'7) In the life cycle of an angiosperm, shown in the following diagram, what is occurring at the point marked with an asterisk (*)? mummy: M48 fitmi’sfiiflfififi Mama“ Newmfidrw "New“ A) The diploid zygote develops into an embryo. B) Microsp ores form from pollen grains. C) Microsporangia contain microsporocytes which divide by meiosis, producing microspores. D) The megasporocyte divides by meiosis, producing two megaspores. E) The male gametophyte produces two sperm and a pollen tube upon reaching the stigma. 18) Arrange the following structures, which can be found on male pine trees, from the largest structure to the smallest structure (or from most inclusive to least inclusive). sporophyte microspores microsporangia pollen cone pollen nuclei A) 1,4, 2,3,5 B) 4,1,2,3,5 C) 1,4,3,2,5 D) 1,2,3,5,4 E) 4, 3,2,5,1 WPS’JNE‘ 19) The plant shown in the figure below belong to which one of the following classifications? zmmamwwwmw; fi’mmtwumm A) Embryophyte, vascular, seed plant, Gymnosperm B) Chlorophyte, non—vascular, seed plant, Angiosperm C) Chlorophyte, vascular, seed plant, Gymnosperm D) Embryophyte, non—vascular, seedless plant, Angiosperm E) Embryophyte, vascular, seedless plant, Gymnosperm 20) One characteristic shared by mosses, ferns, pines, and roses is: A) they have megaphylls. B) xylem tissue transports water and phloem tissue transports sugar, nutrients, and other material. C) their ovules are enclosed within a pericarp derived from the ovary. D) they depend on wind for dispersal of spores. E) their embryos develop within the female gametophyte tissue. 21) According to the endosymbiosis hypothesis, what is the sequence of events that must have occurred in the evolution of eukaryotes? Select the choice that puts these events in the proper order (events can be repeated): 1. phagocytosis of aerobic prokaryote invagination of plasma membrane of chemoheterotrophic prokaryote phagocytosis of photoautotrophic prokaryote development of mutualistic relationship increase in cell size sneeze A) 5,2, 3,4,1,4 B) 1, 4,5, 2, 3,4 C) 5, 1, 2, 4,3 D) 2,3, 4,5, 1,4 E) 2, 5, 1, 4, 3,4 22) Cyanobacteria and mutualist Rhizobium both contribute the following important ecological function: A) nitrogen fixation. B) decomposition. C) carbon fixation. D) bioremediation. E) produce free 02. 23) Which of the following has been proposed by plant biologists as the clade that establishes the boundary of the plant kingdom? A) Kingdom Streptophyta, which also includes the embryophytes and charophyceans B) Kingdom Plantae, which includes only the embryophyte clade C) Kingdom Vasculata, which includes only the vascular plants D) Kingdom Viridiplantae, which includes the embryophytes, charophyceans and the other green algae (Chlorophytes) E) A, B, and C have all been proposed as the clade that properly defines the Plant Kingdom. 24) In anthophytes, the process of pollination means that pollen must be released from the and received on the A) male cone; micropyle of the ovule B) sepal; carpel C) carpel; style D) anther; stigma E) capsule; archegonium 25) One strain of Streptococcus pneumoniae has capsules and kills mice, while another does not have capsules and does not kill mice. A scientist takes a lethal S. p. strain and kills it. He then mixes the dead cells with a living culture of the harmless strain. After several days, he examines the live culture and sees that all of the cells have capsules. He takes the cells and injects them into a mouse, and the mouse dies. The scientist concludes that the harmless strain has A) more peptidoglycan than it did before. B) undergone a mutation that made it lethal. C) obtained new DNA through transformation. D) modified its chromosome through transduction. E) undergone genetic recombination through conjugation. 26) When you are eating an apple (without eating the seeds), you are eating A) swollen ovules. B) modified sepals. C) the flesh of a single ovary that had many ovules. D) the part that develops from the stamen. E) gametophyte tissue. 2'7) Several protist groups had characteristics similar to Kingdom Fungi. Which of the following is NOT true of these protists? A) A pathogenic species in the Oomycota was responsible for the Irish potato famine in the 1800's. B) The Mycetozoans form specialized "fruiting bodies" on stalks where spores are produced. C) The Oomycetes, the Dictyostelida, and the Myxogastrida form a single clade closely related to the Fungi. D) The Dictyostelida and the Myxogastricla can form amoeboid forms that move over moist surfaces. E) Plasmodial slime molds are heterotrophic decomposers. 28) The protist that causes the disease Giardia is flagellated, with two nuclei and no mitochondria. It belongs with the A) Diplomonads. B) Apicomplexans. C) Ciliates. D) Rhizopods. E) Euglenoids. 29) Prokaryotes that obtain energy by oxidizing inorganic substances, such as sulfur compounds, and obtain carbon by fixing carbon dioxide are A) chemoheterotrophs. B) chemoautotrophs. C) saprobes. D) photoautotrophs. E) photoheterotrophs. 30) Most major groups of profists are unicellular. However, multicellular protist species are common in the A) Rhodophyta and Phaeophyta. B) Apicomplexans and Kinetoplastids C) Diplomonadida and Parabasala D) Ciliates and Dinoflagellates E) Amoebozoans and Foraminifera 31) The current generally accepted hypothesis for the origin of eukaryotes required A) duplication and mutation of homeotic genes to increase complexity. B) separation of thylakoid membranes to form separate plastids. C) ingestion of an aerobic and/or photosynthetic prokaryote, leading to endosymbiosis. D) invasion of extreme habitats by prokaryotes. E) nuclear fusion of two prokaryotic genomes to form one complex eukaryotic genome. 3?.) Bacterial flagella A) are used to attach cells to a substrate. B) are anchored to a rotating basal apparatus in the bacterial cell wall. C) are homologous to eukaryotic flagella. D) function to bring food towards the cell for ingestion. E) ALL OF THE ABOVE 33) Which of the following has been an ongoing trend in the evolution of land plants? A) the replacement of roots by rhizomes B) increasing dependence upon water for reproduction C) the reduction of the gametophyte phase of the life cycle D) the elimination of sperm cells or sperm nuclei E) a decrease in the size of the leaf 34) Assuming that they all belong to the same plant, arrange the following structures from smallest to largest. 1. antheridia 2. gametes 3. gametophytes 4. gametangia A) 3,4,2,1 B) 3,4,1,2 C) 3, 1,2,4 D) 1,4,3,2 E) 4,3,1,2 35) Many prokaryotes are motile. All of the following statements are true of prokaryotic directional movement except one. Choose the INCORRECT statement. A) Some prokaryotes glide along "slime" . B) Flagellar action usually creates directed movement. C) Spirochetes can produce a corkscrew motion. D) Some prokaryotes can create directional movement in response to light stimuli. E) Prokaryotes create a directional movement known as positive chemotaxis in response to toxins. 36) Which of the following represents the male gametophyte of an angiosperm? A) fertilized egg B) ovule C) embryo sac D) micropspore mother cell E) pollen sumwmmmdb: amwfihzniaibfiIGnMflVWmimJumMu-mm‘lhz «ammo )Mm-hfiflbhd‘flhfimfii-mhullndmlé—ii - - “Magnum... 37) Fig. 28. 7 illustrates a process involving the temporary fusion of two Paramecium individuals. What is the purpose of this process? A) exchange of diploid micronuclei. B) exchange of haploid micronuclei. C) exchange of haploid macronuclei. D) exchange of gametes. E) creation of zoospore. 38) Your eccentric grandfather (who is a biologist) asks you to cook a dish exclusively of embryonic sporophytes encased in triploid endosperm (no ovarian tissue, please). Which of the following fits his description? A) peeled baked apples B) tomato soup C) roasted peeled carrots D) sweet peas (no pods or hulls) E) boiled cabbage leaves 39) Which of the following is NOT true about the prokaryote genome? A) It can self-replicate. B) It may include one or more plasmids. C) It may consist of one or two small chromosomes. D) It includes a circular DNA molecule. E) It has a much smaller DNA molecule than eukaryotes. 40) You are an oceanographer studying plankton in the Gulf of Mexico. You find microscopic, unicellular eukaryotes that have a horizontal groove and and two flagella working perpendicular to each other. The flagella]: movement makes the cells whirl and spin like a top under the light microscope. The BEST guess at the identification of this organism is A) rhodophyte. B) bacillariophyte. C) dinoflagellate. D) kinetoplastid. E) euglenophyte. 10 Answer Key Testname: EXAM II SPRING 2008 AFTERNOON CLASS FORM A 1) A 2) B 3) D 4) A 5) C 6) B 7) B 3) A 9) B 10) E 11) B 12) C 13) D 14) D 15) C 16) E 17) E 13) C 19) A 20) E 21) E 22) A 23) E 24) D 25) C 26) C 27) C 28) A 29) B 30) A 31) C 32) B 33) C 34) B 35) E 36) E 37) B 33) D 39) C 40) C 104. Waugh/,1, 533 ~Ss/6 11 ...
View Full Document

{[ snackBarMessage ]}