Poilitici de securitate - Razboiul Irak-Kuweit Irak-ul pretindea teritorii ale Kuwait-ului si Kuwait-ul in sine pentru ei inca din perdiodata

Poilitici de securitate - Razboiul Irak-Kuweit Irak-ul...

This preview shows page 1 - 3 out of 6 pages.

Razboiul Irak-KuweitIrak-ul pretindea teritorii ale Kuwait-ului si Kuwait-ul in sine pentru ei inca din perdiodata interbelida, mai ales insulele Bubijan si Warbah precum si Rumila, insa acestea nu puteau aduce beneficii economice Irak-uluiDupă invazia irakiană din 1990, emirul Kuweitului şi familia sa au fugit, a fost instalată o administraţie marionetă, iar Kuweitul a fost declarat o provincie a Irakului. A fost de asemenea prădat. Motivele intervenţieilui Saddam Hussein au fost lăcomia şi nevoia. El işi reinarmase pe ţara pe creditdupă războiul cu Iranul, iar furnizorii ii stopaseră creditul.Pe 6 august, Consiliul de Securitate aplică Irakului un embargo general, solicitând retragerea imediată şi necondiţionată din Kuweit.Pe 7 august, Statele Unite declanşează operaţiunea „Scutul Deşertului“, menită să securizeze graniţele Arabiei Saudite împotriva unei posibile invazii irakiene. Următoarea acţiune vine din partea lumii arabe, care hotărăşte, la 10 august, trimiterea unei forţe panarabe în Irak, demers făcut atât pentru stoparea invaziei, cât şi pentru minimalizarea rolului SUA în rezolvarea crizei.Coalitita de 39 de state europene si arabe nu i-a impresionat pe irakieni, acestia neraspunzand la solicitarile coalitiei Pe 17 ianuarie 1991, în momentul în care eşuarea eforturilor diplomatice devenise evidentă, coaliţia antiirakiană a declanşat operaţiunea „Furtună în deşert“. În primele 24 de ore de la declanşarea atacului, forţele coaliţiei au câştigat supremaţia aeriană, reuşind să anihileze a şasea flotă aeriană ca mărime din lume şi să efectueze peste 1.000 de raiduri de bombardament asupra IrakuluiAtacul terestru a început pe data de 24 februarie şi s-a terminat pe 28 februarie 1991, dată la care Irakul înfrânt acceptă fără condiţii retragerea din Kuweit şi încetarea focului. Încetarea completă a ostilităţilor are loc pe 3 martie 1991, ca aplicare a Rezoluţiei 686 a Consiliului de Securitate, adoptată la 2 martie.Razboiul din Irak (2003)
Background image
Fara a reusii dovedeasta acuzele de : colaborare cu Al-Quaeda , folosirea de arme chimie s.a. presedintele Bush a pus Irak-ul pe o lista neagra a Statelor UniteChiar şi în absenţa unei autorizări ONU, a unei reacţii publice mondiale în general ostile şi cu încălcarea gravă a dreptului internaţional, Administraţia americană a hotărât invazia Irakului şi înlăturareade la putere a lui Sadam Hussein. Statele Unite şi Marea Britanie, în fruntea unei coaliţii multinaţionale, au invadat Irakul la 20 martie 2003În invazie a fost folosită aceeaşi tactică militară ca în 1990, un puternic bombardament aerian a precedat atacul terestru, declanşat în schimb mult mai rapid, pe 21 martie. Campania durează până pe 12 aprilie, când trupele coaliţiei ocupă întreg Irakul. Obiectivul propus, de înlăturare a regimului Baas şi a liderului Sadam Hussein, este realizat.
Background image
Image of page 3

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture