Business Research complete chp.1 - KAJIAN MENGENAI TAHAP...

This preview shows page 1 - 4 out of 10 pages.

KAJIAN MENGENAI TAHAP KESEDIAAN PENERIMAAN PELAJAR TERHADAP KAD MATRIK PINTAR DI POLITEKNIK MUADZAM SHAH KUMPULAN 5 DIPLOMA PENGAJIAN PERNIAGAAN AININ SOFEA BINTI MAHAT 19DPM12F1032 SAHRINA BINTI SAIMAN 19DPM12F1040 SITI SUHAILAH BINTI SUDIN 19DPM12F1007 SUSANDRA BINTI KETIMIN 19DPM12F1023 USHABARATHI A/P MANOHARAN 19BPM12F2011 WAN MOHAMAD AZRI BIN W.MOHD 19DPM12F1017 BURHANUDDIN NAMA PENSYARAH : PUAN HANIZAH FARHANI BINTI JAAFAR NAMA PENYELIA : PUAN SITI NOR BINTI FAUZI TARIKH HANTAR : 29 DISEMBER 2014
Image of page 1

Subscribe to view the full document.

BAB 1 PENDAHULUAN 1.1 PENGENALAN 1.1.1 Apa itu kad matrik ? Kad matrik yang mempamerkan nama, nombor pendaftaran dan gambar adalah bertujuan untuk memastikan individu tersebut adalah seorang pelajar Politeknik. Dimana pelajar perlu sentiasa memakai kad matrik dengan cara menggantungkannya dileher apabila pelajar berada di kawasan politeknik seperti perpustakaan, kawasan kampus dan juga pejabat. Pemakaian kad matrik sangat dititikberatkan oleh pihak hal ehwal pelajar kerana ia telah termaktub dalam etika pemakaian yang ditetapkan oleh pihak Kementerian Pelajaran Tinggi. Selain daripada menjadi pengenalan diri pelajar, ia juga digunakan untuk melakukan pinjaman buku diperpustakaan. Serta mengakses kehadiran pelajar. Dengan menggunakan sistem imbas nombor siri yang tertera dibelakang kad matrik. 1.1.2 Apa itu kad matrik pintar ? Kad matrik pintar mengekalkan fungsi utama asal kad matrik iaitu sebagai kad pengenalan pelajar dan akan ditambahkan dengan mikrocip yang berfungsi sebagai kad debit. Dengan itu, pelajar boleh melakukan aktiviti perbankan seperti transaksi kewangan, tambah nilai, pembayaran bil dengan menggunakan kad matrik pintar ini. Dalam dua dekad yang lepas, teknologi kad pintar telah berkembang selari dengan kemajuan dalam teknologi pembuatan cip pemproses mikro (Rankl, 2007). Ia menjadikan maklumat peribadi dapat dibawa bersama dan dipindahkan ke dalam sistem maklumat dengan selamat. Melalui bentuknya yang nipis serta saiznya yang kecil seperti kad kredit, ia menjadi amat ringan, kecil dan mudah dilentur. Oleh itu, ia dapat disimpan di dalam dompet duit atau poket pakaian dan dijadikan sebagai sebahagian daripada barangan milik peribadi (Mayes, 2007). Selain itu, ini juga merupakan titik permulaan bagi memperkenalkan pelajar kepada kemudahan kewangan dan transaksi yang terkini. Langkah ini kelak membolehkan pihak bank menjalinkan hubungan jangka panjang dengan pelajar, walaupun setelah mereka tamat belajar dan mula berkerja.
Image of page 2
1.2 PENYATAAN MASALAH Secara umumnya di Politeknik Muadzam Shah ini tidak menyediakan kemudahan penggunaan kad matrik pintar iaitu kad visa-debit yang mempunyai cip tambahan khas berserta ID pengenalan pelajar. Oleh itu, bagi membuat pembaharuan di Politeknik Muadzam Shah ini kad matrik pelajar diinovasikan kepada kad matrik pintar.
Image of page 3

Subscribe to view the full document.

Image of page 4
 • Fall '16
 • Madam Siti Nor

{[ snackBarMessage ]}

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern