SCID-II-Strukturisani-klinički-intervju

SCID-II-Strukturisani-klinički-intervju - IZBEGAVAJUI...

Info icon This preview shows pages 1–4. Sign up to view the full content.

1 IZBEGAVAJUĆI POREMEĆAJ LIČNOSTI KRITERIJUMI ZA IZBEGAVAJUĆI POREMEĆAJ LIČNOSTI Konstantan osećaj neadekvatnosti, socijalna inhibicija, hipersenzitivnost na negativne komentare, koje počinje nakon puberteta i prisutno je u različitim kontekstima: 1. Rekli ste da ste izbegavali poslove ili zadatke koji uključu ju rad sa dosta ljudi. Dajte mi primere. Koji je razlog da izbegavate te poslove ili zadatke? (Da li ste ikada odbili unapređenje zato što je to zahtevalo rad sa više ljudi nego što bi ste Vi volel i?) (1) Izbegava aktivnosti koje zahtevaju izražen interpersonalni kontakt zbog straha od kritike, negodovanja ili odbacivanja 3 = najmanje 2 primera ? 1 2 3 2. Rekli ste da izbegavate da ulazite u interakciju sa ljudima osim ako niste apsolutno sigurni da ćete im se svideti. Ako niste sigurni da se nekome sviđate, da li bi ste ikada načinili prvi korak da se toj osobi približite? (2) nevoljan da ulazi u interakciju sa ljudima osim ako nije siguran da im se dopada 3 = skoro nikada ne preuzima inicijativu da napravi poznanstva ili bliskiji kontakt ? 1 2 3 3. Rekli ste da Vam je te ško da se otvorite čak i sa lju dma sa kojima ste bliski. Zašto je to tako? (Da li se plašite da ćete biti ismejani ili osramoćeni?) (3) pokazuje suzdržanost u intimnim vezama zbog straha od sramote ili ismevanja 3 = istinito za skoro sve veze ? 1 2 3 4. Rekli ste da puno brinete da ne budete kritikovani ili odbačeni u socijalnim situacijama. Dajte mi neke primere. Da li puno vremena provodite brinući o ovome? (4) preokupiran/a je strahom da ne bude kritikovan ili odbačen u socijalnim situacijama 3 = puno vremena provedeno brigom oko socijalnih situacija ? 1 2 3
Image of page 1

Info icon This preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

2 5. Rekli ste da ste uglavnom tihi kada upoznajete nove ljude. Zašto je to tako. (Da li je to tako zato što se osećate neadekvatno ili nedovoljno dobri?) (5) inhibovan/a je u novim interpersonalnim situacijama zbog osećaja neadekvatnosti 3 = potvrđuje osobinu i ima brojne primere ? 1 2 3 6. Rekli ste da mislite da niste dovoljno dobri, pametni ili privlačni ka o većina drugih ljudi. Pričajte mi o tome. (6) vidi sebe kao socijalno neadekvatnu, neprivlačnu ili na bilo koji drugi način inferiornu u odnosu na druge 3 = potvrđuje uverenje ? 1 2 3 7. Rekli ste da se plašite da probate nove stvari. Da li je to iz straha da ne budete osramoćeni? Dajte mi primere. (7) obično je nevoljna da uzima lične rizike ili da se uključi u bilo kakvu novu aktivnost koja može da je osramoti 3 = nekoliko primera izbegavanja aktivnosti zbog straha od sramoćenja ? 1 2 3 BAREM ČETIRI STAVKI SU KODIRANE «3» 1 3 IZBEGAVAJUĆI POREMEĆAJ LIČNOSTI
Image of page 2
3 ZAVISNI POREMEĆAJ LIČNOSTI ZAVISNI POREMEĆAJ LIČNOSTI Preovlađujuća i prekomerna potreba osobe da bude z brinuta, što vodi submisivnom ponašanju, “drža nju za suknju”, kao i strahovima od separacije.
Image of page 3

Info icon This preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

Image of page 4
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

{[ snackBarMessage ]}

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern