chapters15-19 - TEST 1 REVIEW Chapters 1519 PHYSICS 1402...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: TEST 1 REVIEW Chapters 1519 PHYSICS 1402 Brooks 1) he electric field shown in Figure 15-3 T Figure 15-3 A) ecreases to the right. d B) s uniform. i C) ncreases down. i D) ecreases down. d E) ncreases to the right. i Page Ref: Sec. 15.4 2) point charge of +Q is placed at the center of a square, and a second point charge of A -Q is placed at the upper-left corner. It is observed that an electrostatic force of 2 N acts on the positive charge at the center. Figure 15-7 What is the magnitude of the force that acts on the center charge if a third charge of -Q is placed at the lower-left corner? A) N 4 B) C) ero z D) 2 2/ N N Page Ref: Sec. 15.3 3) wo point charges of + 6.00 C and + 9.00 C are placed inside a cube of edge length T 0.100 m. The net electric flux due to these charges is given by A) 0.340 N /C B) 3.80 C) 1.69 N N /C /C D) 4.20 N /C E) 0.450 N /C Page Ref: Sec. 15.6 4) 1 = 6.0 nC is at (0.30 m, 0); Q2 = -1.0 nC is at (0, 0.10 m); Q3 = 5.0 nC is at (0, 0). Q What is the magnitude of the net force on the 5.0 nC charge? A) 5.4 10-6 N B) 7.2 10-6 N C) 4.5 10-6 N D) 3.0 10-6 N E) 9.0 10-6 N Page Ref: Sec. 15.2 5) wo point charges, initially 2.0 cm apart, experience a 1.0-N force. If they are T moved to a new separation of 8.0 cm, what is the electric force between them? A) .0 N 2 B) /4 N 1 C) 6 N 1 D) .0 N 4 E) /16 N 1 Page Ref: Sec. 15.2 6) wo charged objects attract each other with a certain force. If the charges on both T objects are doubled with no change in separation, the force between them A) ncreases, but we cant say how much without knowing the distance between i them. B) ecomes zero. b C) oubles. d D) uadruples. q E) alves. h Page Ref: Sec. 15.3 7) aussian surfaces A and B enclose the same positive charge +Q. The area of G Gaussian surface A is three times larger than that of Gaussian surface B. The flux of electric field through Gaussian surface A is A) ine times larger than the flux of electric field through Gaussian surface B. n B) nrelated to the flux of electric field through Gaussian surface B. u C) qual to the flux of electric field through Gaussian surface B. e D) hree times smaller than the flux of electric field through Gaussian surface B. t E) hree times larger than the flux of electric field through Gaussian surface B. t Page Ref: Sec. 15.6 8) charge of 2.0 C flows onto the plates of a capacitor when it is connected to a A 12. V battery. How much work was done in charging this capacitor? A) 1. J 2 B) 8. J 4 C) 2. J 1 D) .14 mJ 0 E) 4. J 2 Page Ref: Sec. 16.3 9) he plates of a parallel-plate capacitor are maintained with constant voltage by a T battery as they are pulled apart. What happens to the strength of the electric field during this process? A) t increases. I B) here is no way to tell from the information given. T C) t decreases. I D) t remains constant. I Page Ref: Sec. 16.3 10) hich of the following will increase the capacitance of a parallel plate capacitor? W A) decrease in the plate area and an increase in the plate separation a B) one of the above n C) n increase in the plate area and a decrease in the plate separation a D) decrease in the potential difference between the plates a E) n increase in the potential difference between the plates a Page Ref: Sec. 16.3 11) onsider a uniform electric field of 50. N/C directed toward the East. If the voltage C measured relative to ground at a given point in the field is 80. V, what is the voltage at a point 1.0 m directly South of that point? A) ero z B) 0 V 3 C) 0 V 8 D) 0. kV 5 E) 0 V 5 Page Ref: Sec. 16.2 12) battery charges a parallel-plate capacitor fully and then is removed. The plates are A immediately pulled apart. (With the battery disconnected, the amount of charge on the plates remains constant.) What happens to the potential difference between the plates as they are being separated? A) here is no way to tell from the information given. T B) t decreases. I C) t remains constant. I D) t increases. I Page Ref: Sec. 16.3 13) he absolute potential at the center of a square is 3. V when a charge of +Q is located T at one of the squares corners. What is the absolute potential at the squares center when a second charge of -Q is placed at one of the remaining corners? A) V 6 B) 12 V C) ero z D) 6 V E) 2 V 1 Page Ref: Sec. 16.1 14) If a ion drops through a potential difference of 12. V, it will acquire a kinetic energy (in the absence of friction) of A) 4. eV. 2 B) .0 J. 6 C) .0 eV. 6 D) 2. eV. 1 E) 2. J. 1 Page Ref: Sec. 16.1 15) A 120-m long copper wire (resistivity 1.68 10-8 m) has resistance 6.0 . What is the diameter of the wire? A) .065 mm 0 B) .65 mm 0 C) .65 m 0 D) .65 cm 0 Page Ref: Sec. 17.3 16) f the resistance in a constant voltage circuit is doubled, the power dissipated by that I circuit will A) ecrease to one-half its original value. d B) e unchanged. b C) ecrease to one-fourth its original value. d D) ncrease by a factor of two. i E) ncrease by a factor of four. i Page Ref: Sec. 17.4 17) 4000- resistor is connected across 220 V. What current will flow? A A) .8 A 1 B) .055 A 0 C) .5 A 5 D) 8 A 1 Page Ref: Sec. 17.3 18) f you connect two identical storage batteries together in series (+ to -), and place I them in a circuit, the combination will provide A) he same voltage and the same current will flow through each. t B) wice the voltage, and different currents will flow through each. t C) ero volts. z D) he same voltage, and different currents will flow through each. t E) wice the voltage, and the same current will flow through each. t Page Ref: Sec. 17.1 19) onsider a current moving from left to right through a resistor. Which end of the C resistor is at higher potential? A) ight r B) eft l C) ndeterminate, depends if current is charging a battery or discharging a battery i Page Ref: Sec. 17.3 20) onsider two copper wires. One has twice the length and twice the cross-sectional C area of the other. How do the resistances of these two wires compare? A) he shorter wire has four times the resistance of the longer wire. T B) oth wires have the same resistance. B C) he shorter wire has twice the resistance of the longer wire. T D) he longer wire has twice the resistance of the shorter wire. T E) he longer wire has four times the resistance of the shorter wire. T Page Ref: Sec. 17.3 21) he lamps in a string of Christmas tree lights are connected in parallel. What T happens if one lamp burns out? (Assume negligible resistance in the wires leading to the lamps.) A) he other lamps get brighter, but some get brighter than others. T B) he brightness of the lamps will not change appreciably. T C) he other lamps get dimmer equally. T D) he other lamps get brighter equally. T E) he other lamps get dimmer, but some get dimmer than others. T Page Ref: Sec. 18.1 22) 6.0 and a 12. resistor are connected in series to a 36. V battery. What power is A dissipated by the 12.0 resistor? A) 4. W 2 B) 86. W 4 C) 16. W 2 D) 2. W 1 E) 8. W 4 Page Ref: Sec. 18.1 23) s more resistors are added in parallel to a constant voltage source, the power A supplied by the source A) ncreases for a time and then starts to decrease. i B) ncreases. i C) oes not change. d D) ecreases. d Page Ref: Sec. 18.1 24) wo 4. resistors are connected in parallel, and this combination is connected in T series with 3 . What is the effective resistance of this combination? A) .2 1 B) . 5 C) . 4 D) . 7 E) 1. 1 Page Ref: Sec. 18.1 25) onsider three identical resistors, each of resistance R. The maximum power each C can dissipate is P. Two of the resistors are connected in series, and a third is connected in parallel with these two. What is the maximum power this network can dissipate? A) P B) P 3 C) P 2 D) P/2 3 E) P/3 2 Page Ref: Sec. 18.1 26) hen two or more resistors are connected in series to a battery W A) he total voltage across the combination is the algebraic sum of the voltages t across the individual resistors. B) he same current flows through each resistor. t C) he equivalent resistance of the combination is equal to the sum of the t resistances of each resistor. D) ll of the other choices are true. a Page Ref: Sec. 18.1 27) charged particle moves with its velocity perpendicular to a magnetic field. The A field acts to change the particles A) nergy. e B) ass. m C) harge. c D) elocity. v E) agnitude of momentum. m Page Ref: Sec. 19.3 28) cyclotron operates at 10. MHz. What magnetic field is needed to accelerate A protons? A) .66 T 0 B) .12 T 0 C) .25 Gauss 0 D) .1 T 1 E) .25 T 0 Page Ref: Sec. 19.3 29) vertical wire carries a current straight up in a region where the magnetic field A vector points due North. What is the direction of the resulting force on this current? A) orth N B) ownward d C) outh S D) ast E E) est W Page Ref: Sec. 19.4 30) charged particle is injected into a uniform magnetic field such that its velocity A vector is perpendicular to the magnetic field vector. Ignoring the particles weight, the particle will A) ollow a circular path. f B) ove in a straight line. m C) mmediately stop. i D) ove along a parabolic path. m E) ollow a spiral path. f Page Ref: Sec. 19.3 31) onsider a magnetic field pointing out of this page, as shown in Figure 19-1. C Figure 19-1 An electron moving on the page toward the right will A) urve upward (path a). c B) peed up. s C) ontinue straight ahead (path b). c D) urve downward (path c). c E) low down. s Page Ref: Sec. 19.2 32) t a particular instant, a proton moves Eastward in a uniform magnetic field that is A directed straight downward. The magnetic force that acts on it is A) irected upward. d B) estward. W C) orthward. N D) ero. z E) o the South. t Page Ref: Sec. 19.2 33) lectric dipoles always consist of two charges that are E A) nequal in magnitude; opposite in sign. u B) qual in magnitude; opposite in sign. e C) qual in magnitude; both are negative. e D) qual in magnitude; both are positive. e Page Ref: Sec. 15.4 Figure 15-5 34) igure 15-5 shows four Gaussian surfaces surrounding a distribution of charges. F Which Gaussian surfaces have no electric flux through them? A) . a B) . b C) and c. b D) and d. b E) . c Page Ref: Sec. 15.6 35) A parallel-plate capacitor has plates of area 0.20 1.0 mm. What is this capacitors capacitance? A) .35 nF 0 B) 0. F 4 C) 2. F 2 D) 2.0 F E) .8 nF 1 Page Ref: Sec. 16.3 separated by a distance of 36) n equipotential surface must be A A) erpendicular to the electric field at any point. p B) qual to the electric field at any point. e C) andomly oriented with respect to the electric field. r D) arallel to the electric field at any point. p Page Ref: Sec. 16.2 37) t takes 10. J of energy to move 2.0 C of charge from point A to point B. What is the I potential difference between points A and B? A) .20 V 0 B) ero z C) .0 V 5 D) 0. V 2 E) .50 V 0 Page Ref: Sec. 16.1 38) 500-W device is connected to a 100-V power source. What current flows through A this source? A) .00 A 5 B) 0.0 A 2 C) 00. mA 2 D) 1.60 electrons/s E) 0,000 A 5 Page Ref: Sec. 17.4 39) light bulb operating at 110 V draws 1.40 A of current. What is its resistance? A A) 54 1 B) 8.6 7 C) 2.7 1 D) 09 1 Page Ref: Sec. 17.3 40) A copper wire of 1.0 resistance of 1.0 ohm? A) .9 km 5 B) .9 Mm 5 C) .9 m 5 D) 5.9 m E) 5.9 m Page Ref: Sec. 17.3 cross-sectional area would have to be how long to have a 41) 3. resistor is connected in parallel with a 6. resistor. This pair is then A connected in series with a 4. resistor. These resistors are connected to a battery. What will happen if the 3. resistor burns out, i.e., becomes an infinite resistance? A) he power dissipated in the circuit will increase. T B) he current provided by the battery will not change. T C) he current in the 4. resistor will drop to zero. T D) he current in the 6. resistor will increase. T Page Ref: Sec. 18.1 42) A proton is projected with a velocity of 7.0 m/s into a magnetic field of 0.60 T perpendicular to the motion of the proton. What is the force that acts on the proton? A) N 0 B) 13 N C) 3.4 D) 4.2 E) 6.7 N N N Page Ref: Sec. 19.2 43) wire lying in the plane of the page carries a current toward the bottom of the A page, as shown. What is the direction of the magnetic force it produces on an electron that is moving perpendicularly toward the wire, also in the plane of the page, from your right? A) erpendicular to the page and towards you p B) oward the bottom of the page t C) oward the top of the page t D) ero z E) erpendicular to the page and away from you p Page Ref: Sec. 19.6 44) solid block of metal is placed in a uniform electric field. Which statement is correct A concerning the electric field in the blocks interior? A) he interior field points in a direction that is at right angles to the exterior field. T B) here is no electric field in the blocks interior. T C) he interior field points in a direction opposite to the exterior field. T D) he interior field points in a direction that is parallel to the exterior field. T Page Ref: Sec. 15.5 45) voltage has been applied across a capacitor. If the dielectric is replaced with A another dielectric constant eight times as great and the voltage is reduced to half of what it was, the ENERGY STORED in the capacitor is how many times the original stored energy? A) /2 1 B) /4 1 C) 8 D) 2 E) 4 Page Ref: Sec. 16.3 46) apacitors connected in series always have ________ total capacitance than any of C the individual capacities. A) ore m B) ot enough information given. N C) he same t D) ess l Page Ref: Sec. 16.5 47) hen resistors are connected in series W A) he total effective resistance is reduced. t B) he same power is dissipated in each one. t C) he current flowing in each is the same. t D) he potential difference across each is the same. t Page Ref: Sec. 18.1 48) n ideal ammeter should A A) ntroduce a very small series resistance into the circuit whose current is to be i measured. B) ntroduce a very large series resistance into the circuit whose current is to be i measured. C) ave a high coil resistance. h D) onsist of a galvanometer in series with a large resistor. c Page Ref: Sec. 18.4 49) he magnetic field due to the current in a long, straight wire is 8.0 T at a distance of T 4.0 cm from the center of the wire. What is the current in the wire? A) .20 A 0 B) .80 A 0 C) .40 A 0 D) .6 A 1 E) .2 A 3 Page Ref: Sec. 19.6 ANSWER KEY 1) E 2) B 3) C 4) A 5) E 6) D 7) C 8) C 9) C 10) C 11) C 12) D 13) C 14) A 15) B 16) A 17) B 18) E 19) B 20) B 21) B 22) A 23) B 24) B 25) D 26) D 27) D 28) A 29) E 30) A 31) A 32) C 33) B 34) E 35) E 36) A 37) C 38) A 39) B 40) A 41) D 42) E 43) B 44) B 45) D 46) D 47) C 48) A 49) D ...
View Full Document

Ask a homework question - tutors are online