chapters20-24 - TEST 2 REVIEW Chapters 20-24 PHYSICS 1402...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: TEST 2 REVIEW Chapters 20-24 PHYSICS 1402 -- Brooks 1) enzs Law is a consequence of the law of conservation of L A) omentum. m B) harge. c C) ass. m D) lectric field. e E) nergy. e Page Ref: Sec. 20.1 2) aradays law of induction states that the emf induced in a loop of wire is F proportional to A) urrent divided by time. c B) he magnetic flux density times the loops area. t C) he time variation of the magnetic flux. t D) he magnetic flux. t Page Ref: Sec. 20.1 3) oubling the number of loops of wire in a coil produces what kind of change on the D induced emf, assuming all other factors remain constant? A) he induced emf is 4 times as much. T B) here is no change in the induced emf. T C) The induced emf is times as much. D) he induced emf is 3 times as much. T E) he induced emf is twice as much. T Page Ref: Sec. 20.1 4) bar magnet is dropped, N pole down, so it falls through a horizontal loop of wire. A As it approaches the loop, the induced current (viewed from above) is: A) lockwise c B) ounterclockwise c C) ero z Page Ref: Sec. 20.1 5) uppose that the maximum rate of change of current in a high power transmission S line is A/s. How large a coil (area) placed 10. meters from the line would have 120. volts (max) induced in it? A) 2. B) 6. C) 2. D) 6. E) 6. Page Ref: Sec. 20.1 6) circular loop of wire is rotated at constant angular speed about an axis whose A direction can be varied. In a region where a uniform magnetic field points straight down, what must be the orientation of the loops axis of rotation if the induced emf is to be zero? A) t must make an angle of 90 to the direction North. I B) ny horizontal orientation will do. A C) t must be vertical. I D) t must make an angle of 45 to the vertical. I E) t must make an angle of 45 to the direction North. I Page Ref: Sec. 20.1 7) he cross-sectional area of an adjustable single loop is reduced from 1.0 m2 to T 0.25 m2 in 0.10 s. What is the average emf that is induced in this coil if it is in a region where B = 2.0 T upward, and the coils plane is perpendicular to B? A) 8 V 1 B) 1 V 2 C) 2 V 1 D) V 0 E) 5 V 1 Page Ref: Sec. 20.1 8) he output of a generator is 440. V at 20. A. It is to be transmitted on a line with T resistance of 0.60 . To what voltage must the generator output be stepped up with a transformer if the power loss in transmission is not to exceed 0.01% of the original power? A) 2.7 kV 7 B) 2. kV 2 C) 4.4 V D) 4.5 kV 4 E) .4 kV 4 Page Ref: Sec. 20.3 9) A very long solenoid has 1.0 turns per meter and a cross-sectional area of A short, secondary coil with 1.0 turns is wound over the solenoids midpoint. What emf is induced in the secondary coil if the current in the solenoid is changing at a rate of 4.0 A/s? A) .7 V 2 B) .4 V 4 C) .6 V 1 D) .52 V 0 E) .0 V 1 Page Ref: Sec. 20.1 10) he secondary coil of a neon sign transformer provides 7500. V at 0.010 A. The T primary coil operates on 120. V. What current does the primary draw? A) .625 A 0 B) .66 A 1 C) .16 A 0 D) 33. mA 3 E) 6.25 A Page Ref: Sec. 20.3 11) n AC circuit has a 100. ohm resistor in series with a 4.9 F capacitor and a 700. mH A inductor. At what frequency does the circuit act like a pure resistance? A) .9 mHz 1 B) 6. Hz 8 C) .29 MHz 0 D) .54 kHz 0 E) 2. mHz 1 Page Ref: Sec. 21.4 12) capacitor is connected to an AC power supply. In this circuit, the current A A) ags the voltage by 90. l B) s in phase with the voltage. i C) eads the voltage by 45. l D) ags the voltage by 45. l E) eads the voltage by 90. l Page Ref: Sec. 21.2 13) series RLC circuit has R = 20. , L = 200. mH, C = 10. F. At what frequency A should the circuit be driven in order to have maximum power transferred from the driving source? A) .96 kHz 0 B) .45 kHz 0 C) .28 kHz 0 D) .11 kHz 0 E) .17 kHz 0 Page Ref: Sec. 21.4 14) onsider a 4500. ohm resistor in series with a 133. mH inductor. What capacitance C should be added in series so that the impedance is a minimum at 500. KHz? A) .762 pF 0 B) .627 pF 0 C) .67 F 2 D) .26 F 7 E) .267 pF 0 Page Ref: Sec. 21.4 15) onsider a series circuit in which the capacitive reactance equals the inductive C reactance. What is the phase angle between current and voltage? A) 90. + B) . 0 C) 90. D) 180. + E) 180. Page Ref: Sec. 21.4 16) resistor is connected to an AC power supply. On this circuit, the current A A) eads the voltage by 45. l B) eads the voltage by 90. l C) s in phase with the voltage. i D) ags the voltage by 90. l E) ags the voltage by 45. l Page Ref: Sec. 21.1 17) n an RLC circuit, the resistance is 10. ohms, the capacitive reactance is 30. ohms, and I the inductive reactance is 50. ohms. What is the circuit impedance? A) 3. 6 B) 1. 8 C) 2. 2 D) 0. 1 E) 0. 9 Page Ref: Sec. 21.4 18) f the frequency of the AC voltage across a capacitor is doubled, the capacitive I reactance of that capacitor A) ncreases to 4 times its original value. i B) ncreases to twice its original value. i C) ecreases to one-half its original value. d D) ecomes zero. b E) ecreases to one-fourth its original value. d Page Ref: Sec. 21.2 19) resistor and a capacitor are connected in series to an ideal battery of constant A terminal voltage. At the moment contact is made with the battery, the voltage across the resistor is A) ess than the batterys terminal voltage, but greater than zero. l B) reater than the batterys terminal voltage. g C) ero. z D) qual to the batterys terminal voltage. e Page Ref: Sec. 21.2 20) hich of the following colors undergoes the greatest REFRACTION when passing W from air into glass? A) ellow y B) reen g C) range o D) lue b E) ed r Page Ref: Sec. 22.5 21) ou can only see a rainbow if Y A) he sun is 180 to the side. t C) he sun is behind you. t Page Ref: Sec. 22.5 B) he sun is in front of you. t D) he sun is 90 to the side. t 22) he angle of incidence T A) s always greater than the angle of refraction. i B) ust equal the angle of refraction. m C) ay be greater than, less than, or equal to the angle of refraction. m D) s always less than the angle of refraction. i Page Ref: Sec. 22.3 23) hat is the critical angle for light traveling from crown glass (n = 1.52) into water (n W = 1.33)? A) 8 4 B) 2 4 C) 6 6 D) 7 5 E) 1 6 Page Ref: Sec. 22.4 24) he index of refraction of a certain medium is 1.5. What is the speed of light in that T medium? A) 5.0 m/s B) 4.0 C) 3.0 D) 1.0 E) 2.0 m/s m/s m/s m/s Page Ref: Sec. 22.3 25) ight travels fastest L A) hrough glass. t C) hrough water. t Page Ref: Sec. 22.3 B) hrough diamond. t D) n a vacuum. i 26) n common transparent media, as the frequency of light increases, the index of I refraction A) ecreases. d B) aries as the sine of the incident angle. v C) tays constant. s D) ncreases. i Page Ref: Sec. 22.5 27) hich of the following materials has the slowest speed of light? W A) il o B) ir a C) iamond d D) lint glass f E) ater w Page Ref: Sec. 22.3 28) he critical angle for a beam of light passing from water into air is 48.8. This means T that all light rays with an angle of incidence greater than this angle will be A) otally reflected. t B) bsorbed. a C) otally transmitted. t D) artially reflected and partially transmitted. p Page Ref: Sec. 22.4 29) iber optics depends upon the phenomenon of F A) ispersion. d B) iffuse reflection. d C) otal internal reflection. t D) olarization. p Page Ref: Sec. 22.4 30) ometimes when you look into a curved mirror you see a magnified image (a great S big you!) and sometimes you see a diminished image (a little you). If you look at the bottom (convex) side of a shiny spoon, what will you see? A) ou wont see an image of yourself because no image will be formed. Y B) ou will see a little you, upside down. Y C) ou will see a little you, right side up. Y D) ou will see a little you, but whether you are right side up or upside down Y depends on how near you are to the spoon. E) ou will either see a little you or a great big you, depending on how near you Y are to the spoon. Page Ref: Sec. 23.2 31) person approaches a plane mirror at a speed of 2 m/s. How fast does he approach A his image? A) m/s 1 B) m/s 1 C) m/s 2 D) m/s 3 E) m/s 4 Page Ref: Sec. 23.1 32) onsider a converging lens. If the object is inside the focal point, then the image will C always be A) t the focal point. a B) eal. r C) irtual. v D) t infinity. a Page Ref: Sec. 23.2 33) f you stand in front of a concave mirror, exactly at its focal point, I A) ou wont see your image because there is none. y B) ou will see your image at your same height. y C) ou will see your image, and you will appear smaller. y D) ou wont see your image because its focused at a different distance. y E) ou will see your image and you will appear larger. y Page Ref: Sec. 23.2 34) he radius of curvature for a plane (flat) mirror is T A) egative. n B) maginary. i C) nfinite. i Page Ref: Sec. 23.1 D) ero. z 35) he focal length of a concave mirror is 20 cm. What is its radius of curvature? T A) 20 cm B) 40 cm C) 0 cm 4 D) 0 cm 2 E) 0 cm 1 Page Ref: Sec. 23.2 36) wo very thin lenses, each with focal length 20. cm, are placed in contact. What is T the focal length of this compound lens? A) 0. cm 1 B) 0. cm 3 C) 0. cm 4 D) 5. cm 1 E) 0. cm 2 Page Ref: Sec. 23.3 37) ow many orders are in the spectra formed by a grating with 3000. lines/cm H illuminated by red light of wavelength 600. nm? A) 1 B) 0 C) 5 D) 3 E) 4 Page Ref: Sec. 24.3 38) he condition 2d sin() = n for X-ray diffraction maxima is attributed to T A) and. L B) oung. Y C) ragg. B D) rewster. B E) ayleigh. R Page Ref: Sec. 24.3 39) n ideal polarizer is placed in a beam of unpolarized light and the intensity of the A transmitted light is 1.000. A second ideal polarizer is placed in the beam with its referred direction rotated 40 to that of the first polarizer. What is the intensity of the beam after it has passed through both polarizers? A) .7661 0 B) .4131 0 C) .5868 0 D) .5000 0 E) .6431 0 Page Ref: Sec. 24.4 40) hat is the Brewsters angle for light traveling in vacuum and reflecting off a piece W of glass of index of refraction 1.52? A) 3.3 3 B) 8.1 4 C) 6.7 5 D) 1.1 4 E) 8.9 4 Page Ref: Sec. 24.4 41) he separation between adjacent maxima in a double-slit interference pattern using T monochromatic light is A) reatest for blue light. g B) reatest for green light. g C) he same for all colors of light. t D) reatest for red light. g Page Ref: Sec. 24.1 42) very fine thread is placed between two glass plates on one side and the other side A is touching to form a wedge. A beam of monochromatic light of wavelength 600 nm illuminates the wedge and 178 bright fringes are observed. What is the thickness of the thread? A) 6.3 m 7 B) 2.3 m 2 C) 6.7 m 2 D) 2.3 m 3 E) 3.3 m 5 Page Ref: Sec. 24.2 43) bar magnet is dropped, N pole down, so it falls through a horizontal loop of wire. A As it leaves the loop, the induced current (viewed from above) is: A) lockwise c B) ounterclockwise c C) ero z Page Ref: Sec. 20.1 44) coil lies flat on a table top in a region where the magnetic field vector points A straight up. The magnetic field vanishes suddenly. When viewed from above, what is the sense of the induced current in this coil as the field fades? A) he current flows clockwise initially, and then it flows counterclockwise before T stopping. B) he induced current flows counterclockwise. T C) he induced current flows clockwise. T D) here is no induced current in this coil. T Page Ref: Sec. 20.1 45) horizontal metal bar that is 2.0 m long rotates at a constant angular velocity of 2.0 A rad/s about a vertical axis through one of its ends while in a constant magnetic field of 5 T. If the magnetic field vector points straight down, what emf is induced between the two ends of the bar? A) 5.6 V B) 7.0 C) 1.6 D) 3.6 E) 2.0 V V V V Page Ref: Sec. 20.2 46) The flux through a coil changes from 4 is induced in this coil? A) 7 V B) 1 C) 5 D) 4 E) 3 V V V V Wb to 5 Wb in 0.1 s. What emf Page Ref: Sec. 20.1 47) pure inductor is connected to an AC power supply. In this circuit, the current A A) ags the voltage by 90. l B) s in phase with the voltage. i C) eads the voltage by 90. l D) eads the voltage by 45. l E) ags the voltage by 45. l Page Ref: Sec. 21.3 48) f the frequency of the AC voltage across an inductor is doubled, the inductive I reactance of that inductor A) ecreases to one-half its original value. d B) ncreases to 4 times its original value. i C) ecreases to one-fourth its original value. d D) ncreases to twice its original value. i Page Ref: Sec. 21.3 49) f the inductance and the capacitance both double in an LRC series circuit, the I resonant frequency of that circuit will A) ecrease to one-eighth its original value. d B) ncrease to four times its original value. i C) ecrease to one-half its original value. d D) ecrease to one-fourth its original value. d E) ncrease to twice its original value. i Page Ref: Sec. 21.5 50) hat size capacitor must be placed in series with a 30. resistor and a 40. mH coil if W the resonant frequency of the circuit is to be 1000. Hz? A) .0 F 6 B) .63 F 0 C) .0 F 2 D) .3 F 3 E) .5 F 4 Page Ref: Sec. 21.5 51) he speed of light in a certain medium is 2.2 x 108 m/s. What is the index of T refraction of this medium? A) .4 1 B) .0 1 C) .2 1 D) .8 1 E) .6 1 Page Ref: Sec. 22.3 52) he image of the rare stamp you see through a magnifying glass is T A) ither the same orientation or upside-down, depending on the thickness of the e glass used. B) lways upside-down compared to the stamp. a C) lways the same orientation as the stamp. a D) ither the same orientation or upside-down, depending on how close the e stamp is to the glass. Page Ref: Sec. 23.3 53) ray of light traveling in water (n = 1.33) hits a glass surface (n = 1.50). At what A angle, with the surface, must the incident ray be in order that the polarization of the reflected ray is the greatest? A) 3.7 3 B) 1.6 4 C) 8.4 4 D) 6.9 3 E) 3.1 5 Page Ref: Sec. 24.4 54) n AC generator has 80. rectangular loops on its armature. Each loop is 12. cm long A and 8.0 cm wide. The armature rotates at 1200. rpm about an axis parallel to the long side. If the loop rotates in a uniform magnetic field of 0.30 T, which is perpendicular to the axis of rotation, what will be the maximum output voltage of this generator? A) 20 V 2 B) 24 V 1 C) 120 V D) 82 V 1 E) 67 V 1 Page Ref: Sec. 20.2 55) The coil of a generator has 50 loops and a cross-sectional area of 0.25 . What is the maximum emf generated by this generator if it is spinning with an angular velocity of 4.0 rad/s in a 2.0 T magnetic field? A) 00. V 1 B) 00. V 4 C) 5. V 7 D) 0. V 5 E) . V 0 Page Ref: Sec. 20.2 56) onsider a capacitor connected across the AC supply. The current through the C capacitor will ________ as the capacitance is increased. A) ncrease i B) ecrease d C) emain constant r Page Ref: Sec. 21.2 57) beam of light, traveling in air, strikes a plate of transparent material at an angle of A incidence of 56. It is observed that the reflected and refracted beams form an angle of 90. What is the index of refraction of this material? A) = 1.40 n B) = 1.53 n C) = 1.48 n D) = 1.44 n E) = 1.43 n Page Ref: Sec. 22.3 58) ow far from a lens of focal length 50.0 mm must the object be placed if it is to form H a virtual image magnified in size by a factor of three? A) 8.3 mm 3 B) 3.3 mm 3 C) 2.2 mm 4 D) 4.4 mm 5 E) 8.0 mm 4 Page Ref: Sec. 23.3 59) hat is the slit spacing of a diffraction necessary for a 600 nm light to have a first W order principal maximum at 25.0? A) .12 m 4 B) .44 m 5 C) .01 m 2 D) .12 m 3 E) .42 m 1 Page Ref: Sec. 24.3 60) nductive Reactance is actually a consequence of I A) oulombs Law. C B) ewtons Law. N C) aradays Law. F D) ausss Law. G Page Ref: Sec. 21.3 61) he focal length of a convex mirror is -20 cm. What is its radius of curvature? T A) 0 cm 4 B) 10 cm C) 20 cm D) 0 cm 2 E) 40 cm Page Ref: Sec. 23.2 62) A flux of 4 Wb is maintained through a coil for 0.5 s. What emf is induced in this coil by this flux? A) o emf is induced in this coil. N B) 2 V C) 6 D) 4 E) 8 V V V Page Ref: Sec. 20.1 TRUE/FALSE. Write T if the statement is true and F if the statement is false. 63) time-varying electric field produces a time-varying magnetic field. A Page Ref: Sec. 20.4 64) n induced emf is produced in a loop or complete circuit whenever the number of A magnetic field lines passing through the plane of the loop or circuit changes. Page Ref: Sec. 20.1 65) wave front is not a surface of constant phase within a wave. A Page Ref: Sec. 22.1 66) convex lens is known as a diverging lens and a concave lens is known as a A converging lens. Page Ref: Sec. 23.3 67) he resonance frequency of an RLC circuit is the frequency at which the circuit T dissipates minimum power. Page Ref: Sec. 21.5 68) or total internal reflection to take place, light must go from a medium of lower F index of refraction to a medium of higher index of refraction. Page Ref: Sec. 22.4 69) concave lens always produces a virtual image. A Page Ref: Sec. 23.3 ANSWER KEY 1) E 2) C 3) E 4) B 5) E 6) C 7) E 8) D 9) E 10) A 11) B 12) E 13) D 14) A 15) B 16) C 17) C 18) C 19) D 20) D 21) C 22) C 23) E 24) E 25) D 26) D 27) C 28) A 29) C 30) C 31) E 32) C 33) A 34) C 35) C 36) A 37) C 38) C 39) C 40) C 41) D 42) E 43) A 44) B 45) E 46) B 47) A 48) D 49) C 50) B 51) A 52) D 53) B 54) D 55) A 56) A 57) C 58) B 59) E 60) C 61) E 62) A 63) RUE T 64) RUE T 65) ALSE F 66) ALSE F 67) ALSE F 68) ALSE F 69) RUE T ...
View Full Document

Ask a homework question - tutors are online