chapters25-28 - TEST 3 REVIEW Chapters 25-28 PHYSICS 1402...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: TEST 3 REVIEW Chapters 25-28 PHYSICS 1402 -- Brooks MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) hat power lens is needed to correct for farsightedness where the uncorrected near W point is 75 cm? A) 5.33 D B) 2.67 D C) 2.67 D + D) 5.33 D + E) 1.00 D + Page Ref: Sec. 25.1 2) sing the Rayleigh Criterion for 400. nm light, what sized space telescope could U have 1.0 km resolution of objects on Mars when viewed from above the Earth? (assume an Earth-Mars close distance of 80. million km) A) 9. km 3 B) 9. m 3 C) .9 m 3 D) .39 km 0 E) .9 km 3 Page Ref: Sec. 25.4 3) he principal refraction of light by the eye occurs at the T A) ens. l B) etina. r C) clera. s D) ris. i Page Ref: Sec. 25.1 E) ornea. c 4) he resolution limit of a circular aperture telescope is T A) roportional to frequency of light. p B) nversely proportional to wavelength. i C) nversely proportional to aperture size. i D) ess than that of a square aperture whose diagonal equals the diameter. l Page Ref: Sec. 25.4 5) ssuming a pupil diameter of 3. mm, what is the angular resolution of the human A eye at the middle of the visible spectrum (550. nm)? A) .8 degree 0 B) . milliradian 2 C) .2 arc-minute 0 D) .8 arc-minute 0 E) .2 degree 0 Page Ref: Sec. 25.4 6) arsightedness can usually be corrected with F A) ylindrical lenses. c B) iverging lenses. d C) chromatic lenses. a D) onverging lenses. c Page Ref: Sec. 25.1 7) earsightedness can usually be corrected with N A) onverging lenses. c B) iverging lenses. d C) ylindrical lenses. c D) chromatic lenses. a Page Ref: Sec. 25.1 8) elli examines her new ruby ring with the jewelers loop. The ruby appears 7.0 K times larger. If her near point is 35. cm, what is the focal length of the lens? A) 2. mm 4 B) 6. mm 3 C) 7. mm 6 D) 8 mm 5 E) 0. mm 7 Page Ref: Sec. 25.2 9) olor TV is produced by C A) ed, green, and blue beams of electrons merging at the screen. r B) single beam of electrons striking a triad of phosphors of cyan, magenta, and A yellow. C) single beam of electrons striking a triad of phosphors of red, green, and blue. A D) yan, magenta, and yellow beams of electrons merging at the screen. c Page Ref: Sec. 25.5 10) f a persons eyeball is too short from front to back, the person is likely to suffer from I A) hromatic aberration. c B) pherical aberration. s C) earsightedness. n D) stigmatism. a E) arsightedness. f Page Ref: Sec. 25.1 11) f the diameter of a radar dish is doubled, what happens to its resolving power I assuming that all other factors remain unchanged? A) t is reduced to one-eighth its original value. I B) t quadruples. I C) t doubles. I D) t is reduced to one-quarter its original value. I E) t halves. I Page Ref: Sec. 25.4 12) hat power lens is needed to correct for nearsightedness where the uncorrected far W point is 75 cm? A) 1.33 D + B) 1.00 D C) 0.75 D D) 0.75 D + E) 1.33 D Page Ref: Sec. 25.1 13) he resolving power of a microscope refers to the ability to T A) orm clear images of two points that are very close together. f B) orm a very large image. f C) istinguish objects of different colors. d D) orm a very microscopic image. f E) orm a very bright image. f Page Ref: Sec. 25.4 14) he amount of energy equivalent to one kilogram of mass at rest is T A) .0 J. 3 B) .2 eV. 1 C) .5 J. 4 D) .0 J. 9 E) .0 eV. 6 Page Ref: Sec. 26.4 15) he Michelson-Morley experiment was designed to measure T A) he relativistic energy of the electron. t B) he relativistic mass of the electron. t C) he acceleration of gravity on the Earths surface. t D) he velocity of the Earth relative to the ether. t Page Ref: Sec. 26.1 16) ow much energy would be required to accelerate a 77. kg professor from rest to H 90% the speed of light? A) .41 m 0 B) .30 m 0 C) .50 m 0 D) .3 m 1 E) .3 m 2 Page Ref: Sec. 26.4 17) hat happens to the kinetic energy of a speedy proton when its relativistic mass W doubles? A) t must increase, but it is impossible to say by how much. I B) t more than doubles. I C) t doubles. I D) t less than doubles. I Page Ref: Sec. 26.4 18) f one uses the classical expression for kinetic energy (1/2 m ) for a particle I traveling at half the speed of light, the result will be deficient by how many percent? A) 3% 1 B) % 7 C) 4% 2 D) % 1 E) 7% 2 Page Ref: Sec. 26.4 19) ompared to Special Relativity, General Relativity is more concerned with C A) nified fields. U B) orentz transformations. L C) ass-energy. m D) ravitation. g E) lectromagnetic fields. e Page Ref: Sec. 26.5 20) onsider two spaceships, each traveling at 0.500c in a straight line. Ship A is moving C directly away from the sun and ship B is approaching the sun. The science officers on each ship measure the velocity of light coming from the sun. What do they measure for this velocity? A) n both ships it is measured to be less than c. O B) n both ships it is measured to be exactly c. O C) hip B measures it as less than c, and ship A measures it as greater than c. S D) n both ships it is measured to be greater than c. O E) hip A measures it as less than c, and ship B measures it as greater than c. S Page Ref: Sec. 26.6 21) wo spaceships are traveling through space at 0.6c relative to the Earth. If the ships T are headed directly toward each other, what is their approach velocity, as measured by a person on either craft? A) c B) .6c 0 C) 0 D) .2c 1 E) one of the above n Page Ref: Sec. 26.6 22) spaceship leaves Earth at 70.0% the speed of light. How fast must the spacecraft A launch a shuttlecraft with respect to the ship so that it appears, from Earth, to be moving 98.7% the speed of light away. A) .911c 0 B) .987c 0 C) .972c 0 D) .966c 0 E) .928c 0 Page Ref: Sec. 26.6 23) spear is thrown at you at a very high speed. As it passes, you measure its length A as one-half its normal length. From this measurement, you conclude that the moving spears mass must be A) ne-half its rest mass. o B) ero. z C) our times its rest mass. f D) wice its rest mass. t Page Ref: Sec. 26.3 24) ow much energy is carried by a photon of wavelength 660. nm? H A) .78 eV 4 B) .46 1 J C) .01 3 J D) .63 6 J E) .39 eV 5 Page Ref: Sec. 27.2 25) he Compton effect importantly demonstrated which property of electromagnetic T radiation? A) article nature p B) nergy content e C) omenta m D) ts wavelength i Page Ref: Sec. 27.3 26) hich of the following is an accurate statement? W A) n vacuum, ultraviolet photons travel faster than infrared photons. I B) nfrared photons have enough energy to readily break bonds in a nucleic acid I molecule like DNA. C) hotons can have positive or negative charge. P D) n ultraviolet photon has more energy than does an infrared photon. A Page Ref: Sec. 27.2 27) ight from a gas discharge tube gives a (an) ________ spectrum. L A) lackbody b B) ontinuous c C) mission e Page Ref: Sec. 27.4 D) bsorption a 28) lassical theory predicted that the photocurrent, of the photoelectric effect, should C be proportional to the A) lectric field magnitude. e B) ntensity of light. i C) requency of light. f D) avelength of light. w Page Ref: Sec. 27.2 29) n order to produce a hologram, one needs, in addition to an object and a piece of I photographic film, A) beam of coherent light and a lens. a B) beam of monochromatic light and a lens. a C) beam of monochromatic light and a mirror. a D) beam of coherent light and a mirror. a Page Ref: Sec. 27.5 30) beam of red light and a beam of violet light each deliver the same power on a A surface. For which beam is the number of photons hitting the surface per second the greatest? A) he red beam t B) he violet beam t C) his cannot be answered without knowing just what the light intensity is. T D) he number of photons per second is the same for both beams. T Page Ref: Sec. 27.2 31) hich color of light has the lowest energy photons? W A) ed r B) lue b C) ellow y Page Ref: Sec. 27.2 D) reen g E) range o 32) hen an electron jumps from an orbit where n = 4 to one where n = 3 W A) wo photons are absorbed. t B) photon is absorbed. a C) wo photons are emitted. t D) photon is emitted. a Page Ref: Sec. 27.4 33) lbert Einstein received the 1921 Nobel Prize for his A A) heory of the Photoelectric Effect. T B) heory of the Brownian Motion. T C) pecial Theory of Relativity. S D) eneral Theory of Relativity. G Page Ref: Sec. 27.2 34) ne reason a photon could not create an odd number of electrons and positrons is O that such a process would A) esult in the creation of mass. r B) ot conserve charge. n C) efy the uncertainty principle. d D) ot conserve energy. n E) equire photon energies that are not attainable. r Page Ref: Sec. 28.5 35) he reason the wavelike nature of a moving baseball is not noticed in everyday life T is that A) ts frequency is too small. i B) t doesnt have a wavelike nature. i C) ts wavelength is too small. i D) ts speed is too small. i E) ts energy is too small. i Page Ref: Sec. 28.1 36) hen a photon is scattered from an electron, there will be an increase in the W photons A) omentum. m B) nergy. e C) peed. s D) requency. f E) avelength. w Page Ref: Sec. 28.1 37) hich of the following microscopes is capable of photographing individual W atoms? A) ransmission electron microscope t B) canning electron microscope s C) ight microscope l D) canning tunneling microscope s Page Ref: Sec. 28.1 38) ennifer bought a 7 x 25 pair of binoculars for observing baseball. The 25 describes J the A) agnification. m B) perture in mm. a C) perture in cm. a D) /number. f E) . Page Ref: Sec. 25.3 39) ith what color light would you expect to be able to see the greatest detail when W using a microscope? A) ed, because it is refracted less than other colors by glass r B) ed, because of its long wavelength r C) lue, because it is brighter b D) he color makes no difference in the resolving power, since this is determined T only by the diameter of the lenses. E) lue, because of its shorter wavelength b Page Ref: Sec. 25.2 40) olor blindness is caused by C A) amage to the retina. d B) ataracts. c C) missing rod-type. a D) ack of melanin. l E) missing cone-type. a Page Ref: Sec. 25.5 41) person gazes at a very distant light source. If she now holds up two fingers, with a A very small gap between them, and looks at the light source, she will see A) hazy band of light varying from red at one side to blue or violet at the other. a B) sequence of closely spaced bright lines. a C) series of bright spots. a D) he same thing as without the fingers, but dimmer. t Page Ref: Sec. 25.4 42) ays that pass through a lens very close to the lens axis are more sharply focused R than those that are very far from the axis. The inability of a lens to sharply focus offaxis rays is called spherical aberration. This effect helps us to understand why A) e become more nearsighted as we grow older. w B) t is easier to read in bright light than in dim light. i C) e can see only in black and white in dim light. w D) moving object is more readily detected than a stationary one. a E) e become more farsighted as we grow older. w Page Ref: Sec. 25.1 43) he near point of a farsighted person is 100 cm. She places reading glasses close to T her eye, and with them she can comfortably read a newspaper at a distance of 25 cm. What lens power is required? A) 2.0 D B) 3.0 D + C) 2.5 D D) 2.5 D + E) 3.2 D + Page Ref: Sec. 25.1 44) ichelson and Morley concluded from the results of their experiment that M A) he experiment was a failure since they detected a shift in the interference t pattern. B) he result was a surprise since there was no detectable shift in the interference t pattern. C) he experiment was successful in detecting a shift in the interference pattern. t Page Ref: Sec. 26.1 45) lbert Michelson is primarily remembered for A A) is theory published in 1916. h B) roving length contraction. p C) ot being able to detect an ether. n D) roving time dilation. p E) roving that the speed of light is not constant. p Page Ref: Sec. 26.1 46) hen star light passes by the sun W A) t is unaffected by the sun. i C) t is deflected away from the sun. i Page Ref: Sec. 26.5 B) t is absorbed by the sun. i D) t is deflected toward the sun. i 47) n object moves in a direction parallel to its length with a velocity that approaches A the velocity of light. The mass of this object as measured by a stationary observer A) oes not change. d B) pproaches zero. a C) pproaches infinity. a D) ncreases slightly. i Page Ref: Sec. 26.4 48) hat speed dilates 1.000 second into 70.71 seconds? W A) .9999c 0 B) .9777c 0 C) .8777c 0 Page Ref: Sec. 26.3 D) .9666c 0 E) .9888c 0 49) n a multielectron atom, which of the following levels is just above the 6s level? I A) f 4 B) p 6 C) s 7 D) p 5 E) d 4 Page Ref: Sec. 28.3 50) eisenbergs Uncertainty Principle states that H A) ll measurements are to some extent inaccurate, no matter how good the a instrument used. B) t times an electron appears to be a particle and at other times it appears to be a a photon. C) e can never be sure whether a particle is a wave or a particle. w D) e cannot in principle know simultaneously the position and momentum of a w particle with absolute certainty. E) he charge on the electron can never be known with absolute accuracy. t Page Ref: Sec. 28.4 51) fter filling the 5s level, the next higher level to be filled is A A) s. 4 B) p. 5 C) d. 5 D) d. 4 Page Ref: Sec. 28.3 E) s. 6 52) telescope has an angular magnification of 250. when operated with a 20. mm A eyepiece. What is the focal length of the objective? A) .0 cm 5 B) .0 meters 5 C) .5 m 2 D) 5. meters 2 E) 000. cm 5 Page Ref: Sec. 25.3 53) f the human eyeball is too short from front to back, this gives rise to a vision defect I that can be corrected by using A) oncave-convex eyeglasses. c B) ontact lenses, but no ordinary lenses. c C) haded glasses (i.e., something that will cause the iris to dilate more). s D) onvex-convex eyeglasses. c E) ylindrical eyeglasses. c Page Ref: Sec. 25.1 54) f you were to measure your pulse rate while in a spaceship moving away from the I sun at a speed close to the speed of light, you would find that it was A) uch faster than normal. m B) he same as it was here on Earth. t C) uch slower than normal. m Page Ref: Sec. 26.3 55) elative to a stationary observer, a moving clock R A) an run faster or slower; it depends on the relative velocity between the c observer and the clock. B) lways runs slower than when at rest. a C) eeps its normal time. k D) lways runs faster than when at rest. a Page Ref: Sec. 26.3 56) hen a hologram is illuminated with a beam of coherent light, it produces W A) nly a virtual image of the object. o B) oth a real and a virtual image. b C) nly a real image of the object. o Page Ref: Sec. 27.5 57) n important reason for using a very large diameter objective in an astronomical A telescope in space is A) o form a virtual image, which is easier to look at. t B) o increase the magnification. t C) o increase the resolution. t D) o increase the depth of the field of view. t E) o increase the width of the field of view. t Page Ref: Sec. 25.4 58) he total energy of a particle at rest is T A) ero. z B) . Page Ref: Sec. 26.4 C) /(2 ) . D) 1/2) ( . 59) he compact disc stores information by means of T A) timulated absorption. s B) he photoelectric effect. t C) olography. h D) its and lands. p E) ompton scattering. C Page Ref: Sec. 27.5 ANSWERS 1) C 2) B 3) E 4) C 5) D 6) D 7) B 8) D 9) C 10) E 11) C 12) E 13) A 14) D 15) D 16) D 17) B 18) C 19) D 20) B 21) E 22) E 23) D 24) C 25) A 26) D 27) C 28) B 29) D 30) A 31) A 32) D 33) A 34) B 35) C 36) E 37) D 38) B 39) E 40) E 41) B 42) B 43) B 44) B 45) C 46) D 47) C 48) A 49) A 50) D 51) D 52) B 53) D 54) B 55) B 56) B 57) C 58) B 59) D ...
View Full Document

Ask a homework question - tutors are online