doc111 - Spermatogjeneza dhe ovogjeneza Spermatogjeneza dhe Ovogjeneza Spermatogjeneza ndodh ne tubujt seminifere te testikujve Qelizat seksuale

doc111 - Spermatogjeneza dhe ovogjeneza Spermatogjeneza dhe...

This preview shows page 1 - 3 out of 5 pages.

Spermatogjeneza dhe ovogjeneza Spermatogjeneza dhe Ovogjeneza Spermatogjeneza ndodh ne tubujt seminifere te testikujve. Qelizat seksuale primordiale ndahen per te dhene ''spermatogonet'' . Spermatogonet e lokalizuara ne lamina bazale te tubujve seminifere fillojne te ndahen me mitoze ne stadet e para te pubertetit. Keto qeliza bija qe jane te afta te kalojne neper ndarje te metejshme quhen ''spermatocite primare'' Keto spermatocite i nenshtrohen ndarjes se pare mejotike,duke dhene spermatocitet sekondare . Spermatocitet sekondare diploide ndahen me tej (ndarja e dyte mejotike ) duke dhene spermatidet haploide. Diferencimi i spermatideve (qe jane qeliza te rrumbullakta ) ne spermatozoide te levizshme quhen spermiogjeneze. Kromozomet e spermaozoidit jane pothuajse te kondesuara nga nje grup i vecante proteinash te quajtur ''PROTAMINA'' Tek njerezit duhen tri jave per te perfunduar mejoza dhe me shume se dy muaj qe nje spermatogon te ndahet ne kater spermatozoide te pjekura. Ovogjeneza Ne parim,zhvillimi i vezes se pjekur nga nje qelize seksuale primordiale qe prodhon ''OVOGONE'' Pas ndarjes se pare mejotike te ovocitit paresor ne ovocit dytesor ,nje nga dy qelizat bija,e quajtur ''trupi i pare polar''degjeneron. Po ashtu nje nga dy qelizat bija te dala pas ndarjes se dyte mejotike ''trupi i dyte polar'' deshton te mbijetoj .Keshtu nje ovogon diploid pas ndarjeve mejotike ,prodhon nje veze te pjekur haploide. Si permbledhje mund te themi se : 1. Tek njerezit,pjesa me e madhe e qelizave permban 46 kromozome - qeliza ne gjendje diplode 2. Mejoza prodhon veze te pjekura (haploide) ose spermatozoide qe permbajne 23 kromozome 3. Nje spermatocit primar diploid kalon neper mejoz duke dhene kater spermatozoide te pjekur haploide 4. Nje ovocit primar diploid pas mejozes ka formuar vetem nje veze te pjekur (ovum) dhe nje trup polar 5. Gjate mejozes se dyte ovociti primar ndalet ne ''arrest mejotik '' KONCEPTIMI Konceptimi eshte pasoje e ngjarjeve te ndryshme dhe komplekse ,qe perfshijne pjekjen perfundimtare te spermatozoideve dhe ovociteve,transportimin e gametave ne traktin gjenital femeror dhe , ne vijim te bashkimit te gametave femerore dhe mashkullore , ansamblin e nje numri diploid kromozomesh , te njohura si ''singamia'' SPERMATOZOIDET
Image of page 1

Subscribe to view the full document.

Spermatozoidet prodhohen ne fillim te pubertetit tek djemte. Qe nga ajo kohe,tubujt seminifere te testikujve prodhojne spermatozoide cdo dite,deri ne moshen 60 vjecare dhe me pas.Lengu seminal perbehet nga sekrecionet te nje numri gjendrrash si : bulbo-ureterale,vezikat seminale dhe prostata. Spermatozoidi i pjekur , qe permban nje numer haploid kromozomesh (22+X ose Y ) ,eshte pak mikron i gjate FOLIKULI Folikuli primordial ne ovare perbehet nga nje qelize seksuale primordiale e rrethuar nga disa qeliza mezenikimale , qe rrjedhin nga indi endodermal Me fillimin e pubertetit pak folikuj rifillojne rritjen sipas nje ritmi ditor : Me i madhi eshte 2-5 mm gjate fazes luteale te vonshme.
Image of page 2
Image of page 3
 • Spring '14

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Ask Expert Tutors You can ask 0 bonus questions You can ask 0 questions (0 expire soon) You can ask 0 questions (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes