50-de-thi-hoc-sinh-gioi-tieng-anh-lop-9.pdf - VnDoc T\u1ea3i t\u00e0i li\u1ec7u v\u0103n b\u1ea3n ph\u00e1p lu\u1eadt bi\u1ec3u m\u1eabu mi\u1ec5n ph\u00ed \u0110\u1ec0 THI H\u1eccC SINH GI\u1eceI L\u1edaP

50-de-thi-hoc-sinh-gioi-tieng-anh-lop-9.pdf - VnDoc...

This preview shows page 1 out of 348 pages.

Unformatted text preview: VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI LỚP 9 NĂM HỌC 2018 - 2019 MÔN TIẾNG ANH ĐỀ SỐ 1 I. VOCABULARY: (30 points) Part 1: Circle the letter (A, B, C or D) next to the word or phrase which best completes each sentence. 1. It's a good idea to see your doctor regularly for ................... . A. a revision B. a control C. an investiagation D. a check-up 2. Last year the potato harvest was very disappointing, but this year it looks as though we shall have a better ................... . A. product B. outcome C. amount D. crop 3. When the starter gave the ................... all the competitors in the race began to run round the track. A. signal B. warning C. shot D. show 4. ................... from Bill, all the students said they would go A. Except B. Only C. Apart D. Separate 5. The new manager explained to the staff that she hoped to ................... new procedures to save time and money. A. manufacture B. establish C. control D. restore 6. There is a fault at our television station. Please do not .................... your television set. A. change B. adjust C. repair D. switch 7. The crowd at a football match are often ................. . A. excite B. excited C. exciting D. excitement 8. I'm very .................... in the information you have given me. A. concerned B. surprised C. bored D. interested 9. I saw a thief take Peter's wallet so I ran ................... him, but I didn't catch him. VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí A. into B. after C. over D. near 10. If it's raining tomorrow, we shall have to................... the match till Sunday. A. put off B. cancel C. play D. put away Part 2: Read the text below. Use the word given in capitals at the end of each line to form a word that fits in the space in the same line. Kids watch more TV A study into children's television (0) viewing habits reveals that children whose parents have a high level of (1) _________________ VIEW EDUCATE tend to watch less television than children from less educated family(2) ________________ . The report also suggests that a high rate of BACK TV watching among children in poorer (3) _________________ areas SUBURB and in the provinces, compared to those living in large urban centre, is often due to (4) _________________ and a lack of other kinds of POOR (5) _________________ in the area. Disco, cinema, theatre and sports ENTERTAIN (6) ________________ offer children in urban centre a wider range ACTIVE of pastimes, which leads to far (7) ______________ hours being spent FEW in front of the box. (8) ______________, comedies and adventure films COMMERCE are children's (9) _______________ programmes, while twenty per cent FAVOUR of children said they preferred (10) _______________ films and thrillers. VIOLENCE Part 3: Match each phrasal verb with the correct definition 1. fill in A. participate 2. turn into B. avoid punishment 3. go away C. select, choose 4. put away D. change into, become 5. run out of E. continue 6. get away with F. complete ( a form) 7. join in G. leave 8. pick out H. recover from 9. keep on I. use up completely 10. get over J. return something to its correct VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí place II. GRAMMAR (20 points) Part 1: Use the correct forms of the verbs in the brackets to complete the passage below. I (write) (1) ....................................... to express my dissatisfaction of my stay at the Lord Hotel in London last weekend. I (book) (2) ...................................... the hotel in Sweden and also (receive) (3) ............................. information about the hotel. I (promise) (4) ................................ a luxury weekend. However, I (be) (5)..................................... not satisfied. The room was comfortable, but the traffic from the road opposite the hotel (make) (6) .................................... it impossible to (sleep) (7) ............................ I (ask) (8) ...................................... for another room, but no single rooms (be) (9) ................................. available. I required room-service one night and I (have) (10) .................................. to wait for almost one hour before someone came. Part 2: Complete the sentences with the correct prepositions 1. She was very conscious (1).................. her lack of experience on her first day at work. 2. He has a new solution (2).................. the problem. 3. Nobody helped him. He managed it (3).................. his own. 4 The drivers (4) ................... London kept their cars (5) ............... the left. 5. The summer holiday is coming. We are all excited (6) ................. going (7) ............. a long trip (8) ............ the South. 6. The children were amazed (9) .................... the lion show at the circus. 7. Her small garden looks very beautiful in spring because all the flowers are (10) .................... full bloom. III. READING: (25 points) Part 1: Put ONE suitable word in each space Miss Darby was one of those people who never threw anything away. “You never know when you might need it” was (1) ...................................... of her favorite sayings. She lived (2) ...................................... herself in a large Victorian house across the road from us. Although I never went to her house, I knew it was full (3) ...................................... antique furniture, Persian carpets and so on. In every room, there were dozens of paintings so that her house was (4) ...................................... an art gallery. I remember my father (5) ...................................... that she was a “ Staffordshire Darby” but I had (6) ...................................... idea what he meant. I (7) VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí ...................................... out years later that the Darby family had made their money from coalmining in Staffordshire. We used to make up stories (8) ...................................... her. My sister Alice, (9) ...................................... was a romantic girl, told us that Miss Darby once had a lover, but he walked out one day and she (10) ...................................... saw him again! Part 2 : Read the following passage and answer the questions. The world's oceans are so vast that they can cope with the present levels of pollution. However, little is known about the long-term effects of such slow poisoning. The most serious problem of modern time is that man is destroying the earth's natural resources and transforming huge areas into waste land. As a result, it is becoming extremely difficult to grow enough to feed the world's rapidly increasing population. A way of protecting all wild life on the earth must also be found as many species are in danger of disappearing completely from the face of the earth. The smoke in the atmosphere, for example, is increasing so much that the amount of sunlight has been reduced in many cities. Man's whole environment is being changed in a serious way. 1) What is the process of making something dirty ? ........................................................................................................................................................ 2) Find a word or phrase from the passage with the same meaning as the air, water and land in which we live? ....................................................................................................................................................... 3) What is the air surrounding the earth called? ........................................................................................................................................................ 4) What could be best replaced wealth, goods or products people can use ? ......................................................................................................................................................... 5) What is a difficulty which needs attention and thought ? ........................................................................................................................................................ Part 3: Read the passage and decide which is the best answer. Circle the letter A, B, C or D next to the word you choose. Paper is named for papyrus, a reed like plant used by ancient Egyptians as writing material more than 5000 years ago. The Chinese invented the paper that we use 2000 years ago. A piece of paper is really made up of tiny fibers, unlike a piece of material. The fibers used in paper, however, are plant fibers, and there are millions of them in one sheet. In addition to the plant fiber, dyes and additives such as resin may be used. Dyes can make the paper different colors; resin may add weight and texture. VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí Where do these fibers come from ? The majority of paper is made from the plant fiber that comes from trees. Millions are cut down, but new trees are planted in their place. Paper may be also made from things like old rags or pieces of cloth. Wastepaper, paper that has been made and used, can be turned into recycled paper. This recycling process saves forest, energy and reduces air and water pollution. 1. According to the passage, the paper that we use was first invented by A. the Chinese B. the Egyptians C. ancient cultures D. foresters C. plant fiber D. papyrus 2. What is the main ingredient in most paper ? A. resin B. cardboard 3. According to the passage, the primary source of the plant fiber used in paper is A. rags B. trees C. fabric D. wastepaper 4. According to the passage, recycling paper is A. bad for the environment C. good for the environment B. wasteful D. economical 5. According to the passage, recycling paper does all of the following EXCEPT A. reduce the need for ink C. save energy B. save forests D. reduce air pollution IV. WRITING: (25 points) Part 1: Rewrite each sentence beginning as shown, so that the meaning remains the same. Example: He wrote the letter in two hours. It took him two hours to write the letter. 1. The keepers feed the lions at 3 pm every day. The lions ....................................................................................................................... 2. We got lost because we didn't have a map. If we ............................................................................................................................. 3. I would prefer you to deliver the sofa on Friday. I would rather ................................................................................................................ 4. The bridge was so low that the bus couldn't go under it. It was ............................................................................................................................ 5. That was a silly thing to say. What ............................................................................................................................. VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí 6. We've run out of tea. There ............................................................................................................................. 7. I last saw him when I was a student. I haven't ........................................................................................................................ 8. Susan was too excited to sleep. Susan was ..................................................................................................................... 9. Robert has not had a job for two years. Robert has been ............................................................................................................ 10. She will complete the work only she is paid extra. She will not ........................................................................................................................ Part 2 Use the words in the brackets to combine the following sentences. 1. All the students love the principal. He is very kind. (because of) .............................................................................................................................................................. 2. I have forgotten the tickets. I‟m sorry for it. (having) .............................................................................................................................................................. 3. I saw it with my own eyes. I believed it. (if) .............................................................................................................................................................. 4. The house at the end of the street has been sold. It has been empty for years. (which) .............................................................................................................................................................. 5. It's a pity he doesn't take the doctor's advice. (wish) .............................................................................................................................................................. Part 3 : A friend of yours has written to you, asking for some advice. He wants to visit your country for three weeks this summer and would like to know which places to visit, where to stay, what sights to see, and what clothes to bring. Write to him, giving as many suggestions as you can and mentioning any national customs that may seem strange to him. (about 200 words) .............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................... .............................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................. VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí .............................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................. ĐÁP ÁN I. VOCABULARY: (30 points) Part 1: (10 points) Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Key D D A C B B B D B A Part 2: (10 points) 1. education 2. backgrounds 3. suburban 4. poverty 5. entertainment 6. activities 7. fewer 8. Commercials 9. favourite 10. violent Part 3: (10 points) Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Key F D G J I B A C E H II. GRAMMAR: (20 points) Part 1: (10 points) 1) am writing 2) booked 3) received 4) was promised 6) made 7) sleep 8) asked 9) were 5) am not 10) had Part 2: (10 points) 1) of 2) to 3) on 4) in - to 5) about - on - to 6) at III. READING: (25 points) Part 1: (10 points) 1. one 2. by 6. . no Part 2 (5 points) 3. of 7. found 4. like 8. about 5. saying 9. who 10. never 7) in VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí 1) The process of making something dirty is pollution. 2) A word or phrase with the same meaning as the air, water and land we live is environment. 3) The air surrounding the earth is called atmosphere. 4) Resources could be best replaced wealth, goods or products people can use 5) A difficulty which needs attention and thought is problem. Part 3: (10 points) 2 points for each correct answer 1. A. 2. C. 3. B. 4. C. 5. A. IV. WRITING: (25 marks) Part 1: (10 points) 1. The lions are fed at 3 pm every day 2. If we had had a map, we wouldn't have got lost 3. I would rather you delivered the sofa on Friday. 4. It was such a low bridge that the bus couldn't go under it. 5. What a silly thing to say! 6. There isn't any tea left. 7. I haven't seen him since I was a student. 8. Susan was so excited that she couldn't sleep. 9. Robert has been out of job/ jobless/ unemployed for two years. 10. She will not complete the work unless she is paid extra/ if she is not paid extra. Part 2: (5 points) 1. All the students love the principal because of his kindness. 2. I‟m sorry for having forgotten the tickets. 3. If I hadn‟t seen it with my own eyes, I wouldn‟t have believed it. 4. The house at the end of the street which has been empty for years has been sold. 5. I wish he took the doctor's advice. Part 3: (10 points) ĐỂ SỐ 2 I. GRAMMAR AND VOCABULARY: (40 points) VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí Part 1: Choose the best answer among A, B, C or D (15 points) 1. Tam ………………go fishing with his brother when he was young. A. used to B. is used to C. has used to D. was used to 2. I don't know what to do this evening. What about . ……………. to the movies? A. go B. to go C. going D. goes 3. I don't like doing the . ……………. , especially cleaning the windows. A. homework B. housework C. job D. occupation. C. subject D. activity 4. My favorite . ……………. is Literature. A. play B. game 5. My mother is very . ……………. at cooking. A. well B. good C. popular D. famous 6. She. ……………. a letter when the telephone rang. A. writes B. wrote C. has written D. was writing 7. He has just got an interesting . ……………. in a textile company. A. work B. job C. occupation D. employment 8. William suggested . ……………. at home for a change. A. staying B. to stay C. stay D. stayed 9. The . ……………. of waste paper can save a great amount of wood pulp. A. recycle B. recyclable C. recyclement D. recycling 10. Mrs Nga forgot to . ……………. the faucet when she left for work. A. turn off B. turn on C. turn up D. turn down 11. This book is different ..................... the one I had. A. with B. to C. from D. at 12. What will happen if the pollution ....................... on. A. puts B. goes C, keeps D. takes C. behind D. out of 13. I‟m afraid this article is ........................ date. A. over B. pass 14. I had to get up early, .................... I would miss the train. A. otherwise B. if not C. but D. so that 15. Most young people want to .......................... more about environmental problems. A. look up B. find out C. deal with D. make out VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí Part 2: Fill in the blanks with the appropriate form of the words in parentheses. (10 points) The holiday of a lifetime If you want a truly (1) .............................. holiday , book with us now! We (MEMORY) can offer you a (2) ........................ service that no other company can. (person) Our expert staff will provide you with useful (3) ....................... about all (inform) of the (4) ................................ buildings and areas that you can visit. On some (history) excursions, for a small (5) .................................................change, we can even provide (add) you with your own individual guide. A trip with us will give you an insight into the (6) ................................................................. of the region. We try to make sure (cultural) that nothing is (7) ............................................................ in order to make your trip a (miss) (8) ............................... one that you will talk about for ages. We have (marvel) something to offer both those (9) ..................................................... for a peaceful time (look) taking it easy, and more (10) ............................................... people looking for the (energy) adventure of a lifetime. Part 3: Complete the ga...
View Full Document

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture