Liçó 2.pptx - Primera part Les economies preindustrials Lliçó 2 De l’inici de l’agricultura a l’economia preindustrial Seminari 2 16 i 17-X

Liçó 2.pptx - Primera part Les economies preindustrials...

This preview shows page 1 - 7 out of 37 pages.

Primera part: Les economies preindustrials Lliçó 2 De l’inici de l’agricultura a l’economia preindustrial
Image of page 1

Subscribe to view the full document.

Seminari 2: 16 i 17-X Seminari 2 16 i 17 d’octubre de 2018 La gran divergència i els imperis extraeuropeus. El model institucional. Grans temes: Defineix en què consisteix el “model institucional” propugnat per Acemoglu i Robinson. Quins exemples i comparacions posen per fonamentar el seu punt de vista? Com s’aplica el model institucional per als casos que estudieu? Com no s’aplica? Quin balanç feu d’aplicabilitat i no aplicabilitat? Quan van estar els imperis considerats més a prop de fer un salt com el de la revolució industrial? Els grups A tractaran de la Xina. Els grups B poden triar entre tractar del Pròxim Orient (Califat de Bagdad i Imperi otomà), o de la Índia. Lectura per a tothom: Acemoglu & Robinson: 21-62 (Aula Global) Lectures especialitzades: Les de referència obligada per preparar les presentacions són les de Xina (R. B. Wong), Índia (T. Roy) i Pròxim Orient (S. Pamuk) a Neal & Williamson (2014), The
Image of page 2
Seminari 2: 16 i 17/X Lectures especialitzades: Les de referència obligada per preparar les presentacions són les de Xina (R. B. Wong), Índia (T. Roy) i Pròxim Orient (S. Pamuk) a Neal & Williamson (2014), The Cambridge History of Capitalism , vol.1. Es poden completar amb els apartats equivalents de Baten, ed. (2016), A History of the Global Economy, 1500 to the Present , i amb R.Allen (2011): Capítol 5 (81-95), Cameron & Neal (vàries edicions): Capítol 4 (105-120), i Comín (2011): 310-315.
Image of page 3

Subscribe to view the full document.

Referències Lliçó 2 No en donem d’específiques. Seguir llegint el Sàpiens de Harari és molt recomanable. Jared Diamond ( Armas, gérmenes y acero ) també té pàgines brillantíssimes. Comín (2011) tracta molt extensament tot aquest llarguíssim període, en els capítols 1 (“La economia de la Edad de Piedra y la revolución neolítica”), 2 (“La economia del mundo antiguo”) i 3 (“La economía feudal durante la Edad Media, siglos VI-XV”), però això significa de les pàgines 43 a la 255. Apassionant per a qui vulgui aprofundir. Un resum compacte del funcionament de l’economia feudal ens el donen Feliu i Sudrià (2013), de les pàgines 25 a 33.
Image of page 4
LA REVOLUCIÓ AGRÍCOLA Després de la revolució cognitiva i de l’expansió demogràfica i territorial de l’Homo Sàpiens per tota la terra, difonent societats basades en la caça i la recol·lecció, la humanitat es va anar endinsant en la seva segona gran transformació: la revolució agrícola, també coneguda com revolució neolítica (no és el mateix però han anat completament associades: la revolució neolítica –pedra polida- s’oposa a l’època paleolítica –pedra tallada- i està vinculada al descobriment de l’agricultura i a la sedentarització).
Image of page 5

Subscribe to view the full document.

La revolució agrícola (2) Durant molt de temps es va tenir una visió completament progressiva del pas del món preagrícola i paleolític al món agrícola i neolític. El
Image of page 6
Image of page 7
 • Fall '18
 • Peter

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Ask Expert Tutors You can ask You can ask ( soon) You can ask (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes