Keusahawananan rancangan_perniagaan_FULL_REPORT - latest.docx - BPME3073 KEUSAHAWANAN| RANCANGAN PERNIAGAAN 1.0 PENGENALAN CTNL BEAUTY COLLECTION(CTNL

Keusahawananan rancangan_perniagaan_FULL_REPORT - latest.docx

This preview shows page 1 - 3 out of 36 pages.

BPME3073 KEUSAHAWANAN| RANCANGAN PERNIAGAAN 1.0 PENGENALAN CTNL BEAUTY COLLECTION (CTNL) telah didaftarkan secara rasmi pada 16 November 2018 dan merupakan sebuah perniagaan jenis perkongsian yang di kongsi oleh enam orang siswazah daripada Universiti Utara Malaysia (UUM). Aktiviti perniagaan CTNL adalah menjual pelbagai produk kesihatan dan kecantikan untuk semua jenis jantina sama ada kepada lelaki dan perempuan yang memfokuskan kepada penduduk sekitar Lembah Klang terutamanya di Kuala Lumpur. Semua rakan kongsi dalam CTNL mempunyai pelbagai kepakaran dan pengalaman masing-masing untuk menjalankan perniagaan ini. Selain itu, rakan kongsi CTNL juga telah menyertai Program Kem Siswa niaga anjuran Bahagian Pengurusan Perniagaan dan Siswa niaga, Universiti Utara Malaysia bagi tujuan meningkatkan kemahiran pengurusan perniagaan dan kemahiran keusahawanan dalam perniagaan. Melalui program ini juga, rakan kongsi telah dapat menimba banyak pengalaman dan pengetahuan yang amat berguna tentang selok belok perniagaan dari segi pengurusan kewangan, sumber manusia, operasi dan sebagainya. Premis perniagaan yang ditinjau berpotensi terletak di Bukit Prima Pelangi, Segambut yang merupakan tempat tumpuan utama di Kuala Lumpur kerana ianya terletak betul-betul di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur dan berdekatan dengan taman-taman perumahan dan pangsapuri kediaman. Peluang ini membolehkan kami untuk berpeluang memasarkan produk-produk dengan mudah. Selaras dengan hasrat kerajaan untuk melahirkan lebih ramai usahawan bumiputera dalam menjalankan 1
Image of page 1
BPME3073 KEUSAHAWANAN| RANCANGAN PERNIAGAAN perniagaan dalam pelbagai industri, CTNL berharap dapat menjadi syarikat yang berdaya maju dan seterusnya dapat mengembangkan lagi perniagaan kami. 2.0 RINGKASAN EKSEKUTIF Rancangan Perniagaan ini disediakan adalah bertujuan merangka sebuah perniagaan yang baru hendak diwujudkan. Penyediaan Rancangan Perniagaan ini adalah sebagai asas kepada pembentukan sesebuah perniagaan perkongsian yang diberi nama CTNL BEAUTY COLLECTION (CTNL) serta bertujuan untuk mendapatkan pembiayaan tambahan dari RHB Bank bagi menampung kekurangan modal yang diperlukan. Perniagaan ini telah ditubuhkan pada 16 November 2018 dengan jumlah pekongsi seramai 6 orang. Terdapat 6 jawatan utama dalam perniagaan ini yang terdiri daripada Pengurus Besar, Pengurus Kedai, Pengurus Pemasaran, Pengurus Operasi, Jurujual dan Juruwang. Pengurus Besar pernah melibatkan diri dalam Bengkel Keusahawanan anjuran MDEC pada tahun 2018. Perniagaan ini akan memulakan operasi pertamanya pada 16 Julai 2019 dengan lokasi perniagaan di alamat B-11-16 Bougainvilla Condo, Bukit Prima Pelangi Segambut, 51200 Kuala Lumpur. Perniagaan yang diwujudkan ini dianggotai oleh ahli yang mempunyai tahap pendidikan yang tinggi serta mempunyai pengalaman yang luas dalam pelbagai bidang. Perniagaan ini dijangka tidak akan menghadapi masalah yang kritikal serta mampu menghadapi cabaran-cabaran yang mendatang.
Image of page 2
Image of page 3

You've reached the end of your free preview.

Want to read all 36 pages?

 • Fall '13

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Stuck? We have tutors online 24/7 who can help you get unstuck.
A+ icon
Ask Expert Tutors You can ask You can ask ( soon) You can ask (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes
A+ icon
Ask Expert Tutors