Hamlet Vocab - 56 Hamlet by William Shakespeare Definitions Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies Inc All rights reserved Used under

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: 56 Hamlet by William Shakespeare Definitions Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org Hamlet Definitions 1. abate uh BAYT to reduce in intensity or amount ,<<abateuh>> S ynonyms decrease, diminish, dwindle, ebb, lessen, reduce, wane Antonym >> to increase The flood waters abated after forty days of rain. D erivatives >> 2. abatable, abater, abatement, abated, abating abridge ,<<abridgeuh S ynonyms >> uh BRIJ to shorten, to diminish abbreviate, curtail, retrench, shorten Antonym >> to expand Some companies publish abridged versions of novels. D erivatives >> 3. abridgable, abridged, abridger, abridgment adulterate ,S ynonyms >> <<adulterateu uh DUL ter ate to make impure by adding lesser substances; to corrupt Antonym >> to purify The authorities were concerned that the drugs might have been adulterated intentionally. D erivatives >> 4. adulterator, adulterant, adulteration, adulterine, adulterous, adulterated, adulterating afoot uh FOOT developing or in the process of happening Antonym >> on hold S ynonyms >> The eclipse of the sun caused him to think that something bizarre was afoot. D erivatives >> 5. uh LOOF aloof S ynonyms >> apart, indifferent detached, incurious, unconcerned Antonym >> integrated; friendly The woman remained aloof during the party, separating herself from everyone else. D erivatives >> 6. aloofness ambiguous am BIG yew us S ynonyms >> having more than one meaning; unclear, uncertain cryptic, enigmatic, equivocal, obscure Antonym >> clear; certain Finding an ambiguous test question is frustrating, since more than one answer could be correct. D erivatives >> ambiguity, ambiguously, ambiguousnes s 7. antiquated AN tuh kwat id obsolete, out of fashion, no longer usable ,<<antiquatedA antique, archaic, obsolete, venerable S ynonyms >> Antonym >> modern We cannot afford to have antiquated military forces. 8. apprehend a pre HEND to seize, arrest, take into custody; to understand; become aware of ,<<apprehenda S ynonyms >> Antonym >> turn loose Fortunately the police apprehended the man who stole my television. D erivatives >> antiquate, antiquating, antiquation, antiquatedness D erivatives >> 9. apprehender, apprehensible, apprehensibility, apprehension ardor ,<<ardorAR S ynonyms >> AR dur warmth or heat of emotion; extreme force, vigor, or energy passion, intensity, fervor, enthusiasm, zeal Antonym >> lack of energy or enthusiasm His ardor for the revolution cooled off during the course of the war. D erivatives >> 1 0. ardour, ardors augury ,S ynonyms >> <<auguryAW AW gyuh ree an omen or prophecy Antonym >> Several auguries were revealed to Caesar before his death. D erivatives >> 1 1. augur, auguries, augured auspicious aw SPISH us ,S ynonyms >> <<auspiciousa propitious favorable Antonym >> ill-omened Making an "A" on the first test was an auspicious way to begin the year. D erivatives >> auspiciously, auspiciousness Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 1 2. baseness BASE nes the quality of lacking higher values ,S ynonyms >> <<basenessBA vileness, servility, unworthiness Antonym >> We were shocked at the baseness of the criminal. D erivatives >> 1 3. base, baser, basest, basely beguile buh GUYL to deceive, to mislead, to persuade with charm ,S ynonyms >> <<beguilebuh delude Antonym >> to enlighten We sometimes allow ourselves to be beguiled by flatterers. D erivatives >> 1 4. beguiled, beguiling, beguilement, beguiler bestial ,<<bestialBES S ynonyms >> BES chul brutal without reason, having the attributes of a savage Antonym >> civilized The bestial traits of the man were offensive to refined ladies. D erivatives >> 1 5. bestiality, bestialize, bestialized, bestializing boisterous BOY stir ous rowdy, rough, and stormy ,S ynonyms >> <<boisterousB blatant, clamorous, obstreperous, strident, vociferous Antonym >> serene The boisterous child was running through the store screaming and laughing. D erivatives >> 1 6. boisterousness, bois terously brazen BRAY zen ,S ynonyms >> <<brazenBRA shameless, insolent, disrespectful Antonym >> reserved; mild Pinching that woman was a very brazen act. D erivatives >> 1 7. brazenly, brazenness, brazenfaced bulwark BOOL wark a strong defense or something that defends Antonym >> weakness S ynonyms >> Nuclear arms are our bulwark against invasion. D erivatives >> 1 8. bulwarks carnal KAR nul S ynonyms >> marked by sexuality that is often frank and unrelieved by higher emotions bodily, corporeal, worldly, fleshly, sensual, crude Antonym >> spiritual The man's carnal actions prompted his dismissal from the social gathering. D erivatives >> 1 9. D erivatives >> 2 0. Antonym >> earthly celestially Antonym >> to praise censured, censuring, censurer, censures chary SHAR ee careful, cautious ,S ynonyms >> <<charySHAR circumspect, wary He is chary when he meets a new person. D erivatives >> 2 2. pertaining to the sky or heavens censure SEN shur to blame or to condemn ,S ynonyms >> <<censureSEN denounce, reprehend, reprobate (verb) The congressman was censured for taking a bribe. D erivatives >> 2 1. carnalist, carnality, carnalize celestial seh LES chul ,S ynonyms >> <<celestialseh Stars are celestial bodies. charier, chariest chaste ,<<chasteCHA S ynonyms >> CHASTE Antonym >> trustful; uncritical pure, modest, decent morally pure Antonym >> immoral, tainted The king insisted that the woman who would become his wife be chaste. D erivatives >> 2 3. chastely, chasteness, chastity chide ,<<chideCHID S ynonyms >> CHIDE to voice disapproval, to scold admonish, castigate, chasten, chastise, rebuke, reprove Antonym >> to applaud I was chided by my teacher for not completing my assignment. D erivatives >> 2 4. chided, chid, chidden, chiding, chider, chidingly circumscribed SIR kum skribd restricted or limited Antonym >> unbounded S ynonyms >> The triangle circumscribed the circle. D erivatives >> 2 5. circumscribe, circumscribing, circumscription, circumscriptive circumvent SIR kum vent to get around something, to outwit, to frustrate; to avoid Antonym >> to confront S ynonyms >> The witness tried unsuccessfully to circumvent the subject. Deri vatives >> circumventer, circumventor, circumvention, circumventive, circumvented, circumventing Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 2 6. clamor KLAM ur loud noise or shouting ,<<clamorKLA S ynonyms >> The clamor finally subsided when the children went to bed. D erivatives >> 2 7. clamors, clamored, clamoring, clamorous, clamorously, clamorousness clemency KLEM un see leniency ,S ynonyms >> <<clemencyK Antonym >> harshness Governors are usually allowed to grant clemency to deserving prisoners. D erivatives >> 2 8. Antonym >> quiet clemencies, clement, clemently communal kuh MYOON ul ,S ynonyms >> <<communalk pertaining to a group or community Antonym >> individual A hermit does not enjoy communal situations. D erivatives >> 2 9. compliance ,S ynonyms >> <<compliance commune, communed, communing, communally, communalism, communalist, communalization, ckum PLY uns ommunalizer a yielding; acquiescence Antonym >> rebellion We intend to be in full compliance with the court order. D erivatives >> 3 0. compliant, compliantly, compliancy, compliable, compliableness, compliably conceit ,S ynonyms >> <<conceitkun kun SEET excessively high opinion of one's own worth or ability Antonym >> humility The conceited girl suddenly found herself with no friends. D erivatives >> 3 1. conceited, conceitedly confound kon FOUND to cause one to become confused Antonym >> to distinguish between S ynonyms >> I am confounded by the tax forms of the IRS. D erivatives >> 3 2. confounded, confoundedly, confounding, confounds conjecture kun JEK chur S ynonyms >> supposition, surmise, guess an inference or conclusion drawn or deduced by surmise or guesswork Antonym >> verified statement The theory that the scientist offered was only a matter of conjecture. D erivatives >> 3 3. D erivatives >> 3 4. consonancy, consonant, consonantly, consonantal convocational, convoke, convoker corrupt kuh RUPT to ruin or destroy morally ,S ynonyms >> h abase, debase, debauch, demean, deprave, pervert, vitiate <<corruptku Drug dealers deliberately try to corrupt young children. D erivatives >> 3 6. Antonym >> discord, dissonance convocation kon vo KAY shun an assembly where there is a coming together ,<<convocation S ynonyms >> Antonym >> We always start the college fall semester with a general convocation. D erivatives >> 3 5. conject, conjector, conjectural, conjecturally, conjectured, conjecturing, conjecturer consonance KON so nance agreement or harmony ,S ynonyms >> <<consonance The man's reserved behavior was consonant with his personality. Antonym >> regenerate corrupter, corruptive, corruptly, corru[tness, corruptible, corruptibility, corruption crave KRAVE ,<<craveKRAV S ynonyms >> t o desire intensely Antonym >> disdain During the man's diet, he began to crave sweets. D erivatives >> 3 7. craved, craving, cravingly, cravingness dearth ,<<dearthDER S ynonyms >> DERTH paucity a lack, a scarcity Antonym >> adequate supply The dearth of water in the arid country led to numerous deaths. D erivatives >> 3 8. dexterous S ynonyms >> dearths DEK struss deft, handy skillful and active with the hands; manually adroit and skillful Antonym >> clumsy The machine shop advertised for a dexterous worker. Deri vatives >> 3 9. dexterity, dexterously, dexterousness, dextral diligent DIL eh junt S ynonyms >> characterized by steady, attentive and energetic effort in a pursuit or study industrious, assiduous, sedulous Antonym >> The students in the special course were studious and diligent. D erivatives >> diligence, diligency, diligently, diligentness Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 4 0. dirge DURJ funeral hymn, lament ,<ynonyms >> S <dirgeDURJ The music was so morose and solemn that it sounded like a dirge. D erivatives >> 4 1. dirgeful, dirges discord DIS kord lack of agreement, tension, strife ,S ynonyms >> <<discordDIS contention, dissension, variance Antonym >> harmony; agreement There is a lot of discord in the nation over the issue of abortion. D erivatives >> 4 2. Antonym >> dance discordance, discordancy, discordant, discordantly, discordantness discretion deh SKRESH un ,S ynonyms >> <<discretionde ability to act on one's own power of individual decision Antonym >> The judge has wide discretion in the bail that he sets. D erivatives >> 4 3. discretional, discretionally, discretionary dispatch deh SPATCH ,<ynonyms >> S <dispatchdeh haste, expediency to send away with promptness or speed; speed, quickness Antonym >> to delay; slowness, inefficiency The officer dispatched his troops to the scene of conflict. D erivatives >> 4 4. dispatched, dispatching, dispatches divination ,<<divinationdi S ynonyms >> div uh NAY shun foretelling the future by means of magic Antonym >> The prophet was known for his accuracy in divination. D erivatives >> 4 5. divinator, divinatory, divine, divination, divined dross DROSE waste material Antonym >> valuable matter S ynonyms >> Separating gold from the dross by hand is backbreaking labor. D erivatives >> 4 6. drosser, drossy, drossier, drossiest ecstasy EK stuh see S ynonyms >> rapture, transport extreme happiness Antonym >> wretchedness The music was so beautiful that it put the crowd into a state of ecstasy. D erivatives >> 4 7. D erivatives >> 4 8. edification, edificatory, edify, edifier, edifyingness emulate EM yuh late to try to equal or to be like (usually through imitation) ,<<emulateEM S ynonyms >> Antonym >> He has a lot of fine qualities that I try to emulate. D erivatives >> 4 9. ecstatic, ecstatical, ecstatically edifying ED uh fie ing instructing and improving spiritually or morally ,<<edifyingED S ynonyms >> Antonym >> heinous; nefarious Visiting the cathedral was an edifying experience. emulation, emulative, emulator, emulatively enmity EN muh tee absolute hatred ,<<enmityEN S ynonyms >> animosity, animus, antagonism, antipathy, hostility, rancor I have a lot of enmity for people who provide illegal drugs to children. D erivatives >> 5 0. enmities entreaty ,S ynonyms >> <<entreatyen en TREE tee A ntonym >> love; admiration a plea, an earnest request adjuration, appeal, suit, importunity, supplication Antonym >> denial The lawyer made a lengthy entreaty to the jury before they retired to chambers. D erivatives >> 5 1. entreat, entreatingly, entreatment epitaph ,<<epitaphEP S ynonyms >> EP uh taf an inscription in memory of a dead person (usually on a tombstone) A ntonym >> She wants to write her own epitaph before she dies, rather than have someone else write it later. D erivatives >> 5 2. epitaphial, epitaphless, epitaphic eh KWIV uh kul equivocal S ynonyms >> ambiguous (usually intended to mislead) abstruse, ambiguous, cryptic, enigmatic, obscure, recondite Antonym >> clear; straightforward His speech was difficult to understand because of all his equivocal statements. D erivatives >> 5 3. equivocacy, equivocality, equivocally, equivocalness, equivocate, equivocation, equivocator, equivocity esteem eh STEEM S ynonyms >> regard, valuation, reputation estimate of value; approval and respect often blended with fondness Antonym >> disrespect The people held their leader in the highest esteem. D erivatives >> esteemed, esteeming, esteems, esteemable Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 5 4. extant EK stunt still in existence ,<<extantEK S ynonyms >> Antonym >> inexistent Although his books are illegal, many are extant and available on the black market. D erivatives >> 5 5. extol ik STOLE to praise, to glorify ,S ynonyms >> <<extolik The teacher would always extol students who tried to do their best. D erivatives >> 5 6. Antonym >> to defame extolled, extolling, extollingly, extollment, extoller felicitous feh LIS eh tus ,S ynonyms >> <<felicitousfeh happy or delightful Antonym >> sad; gloomy; morose Her marriage was a felicitous occasion. D erivatives >> 5 7. felicitate, felicific, felicitation, felicitously, felicitousness, felicit y felling FELL ing ,<<fellingFELL S ynonyms >> cutting down or knocking down a tree; killing Antonym >> supporting By felling Goliath, David became famous. D erivatives >> 5 8. fell, felled fertile ,S ynonyms >> <<fertileFUR FUR till fecund, fruitful, prolific capable of reproducing Antonym >> unproductive The fertile soil was ready for planting. D erivatives >> 5 9. fertilely, fertileness, fertility fetter FET ur to restrict by shackling or chaining Antonym >> to liberate S ynonyms >> The convict was fettered to prevent his escape. D erivatives >> 6 0. fettered, fettering flourish FLUR ish to thrive, to grow well Antonym >> to wither S ynonyms >> The company flourished after a new board of directors took control. D erivatives >> 6 1. D erivatives >> 6 2. forbear, forbearant, forbearer, forbearing, forbearingly, forbearingness, forbore forestall, forestaller, forestallment fret FRET to worry or be annoyed ,<<fretFRETfr S ynonyms >> You should not fret over things that you cannot control D erivatives >> 6 4. Antonym >> impatience forestalled fore STAWLD prevented or delayed beforehand ,S ynonyms >> <<forestalledfo A ntonym >> assisted The sandbag dam forestalled the advance of the water. D erivatives >> 6 3. flourisher, flourishing, flourishingly, flourishy forbearance fore BARE uns patience, lenience ,S ynonyms >> <<forbearance Because he is so young, we must have forbearance in dealing with him. fretted, fretting, frets, fretful, fretfully, fretfulness fruitless ,S ynonyms >> <<fruitlessFR FRUIT les Antonym >> relax unproductive, unsuccessful Antonym >> productive It is fruitless to try to finish this project today. D erivatives >> 6 5. fruitful, fruitlessly, fruitfully galling GAUL ing ,S ynonyms >> <<gallingGAU very irritating Antonym >> soothing It was a galling experience to have my boyfriend ask another girl to the prom. D erivatives >> 6 6. gallingly, gallingness, gall, galls, galled gambol GAM bul to playfully skip or leap Antonym >> to trudge S ynonyms >> The young child laughed with glee as he began to gambol around the room. D erivatives >> 6 7. gamboled, gamboling germane jer MANE S ynonyms >> important to the issue at hand, pertinent applicable, apposite, apropos, material Antonym >> unimportant The judge ruled that the testimony was germane to the trial and allowed it to be entered into the record. D erivatives >> germanely, germaneness Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 6 8. gilded GIL did covered with gold or a golden color; having a background of wealth ,<<gildedGIL S ynonyms >> prosperous, luxurious, ornate, meretricious, tawdry Antonym >> The gilded and perfumed nobles were inwardly deceptive and rotten to the core. D erivatives >> 6 9. D erivatives >> 7 0. gild, gilding, gilder gracious GRAY shus marked by kindness, courtesy, and tact ,S ynonyms >> <<graciousGR affable, cordial, genial, sociable Antonym >> surly My mother was always gracious regardless of the situation. graciousness, graciously grate GRATE ,<<grateGRAT S ynonyms >> to cause irritation Antonym >> to soothe Her acrimonious comments grate on my nerves. D erivatives >> 7 1. grated, grating, grater gratis ,S ynonyms >> <<gratisGRA GRAH tis free Antonym >> earned The gratis appearance of the artist allowed more funds for the charity ball. D erivatives >> 7 2. gratitude, gratuitous, gratuitously gravity GRAV eh tee seriousness, importance ,<<gravityGRA earnestness, sedateness, sobriety, solemnity, staidness S ynonyms >> Antonym >> unimportance The gravity of the situation was heightened by the death of the president . D erivatives >> 7 3. grave, graver, gravely grievous GREE vus characterized by severe suffering or sorrow, serious or grave Antonym >> minor S ynonyms >> You made a grievous error when you spoke to your parents in such a horrible fashion. D erivatives >> 7 4. grievously, grievousness harbingers HAR bin jers S ynonyms >> things that precede and forecast forerunners, heralds, precursors Antonym >> Thick fur on a wooly worm is a harbinger of a cold winter. D erivatives >> 7 5. D erivatives >> 7 6. heeded, heeding, heedfully, heedless, heedlessly heralded HER ul did announced or publicized ,<<heraldedHE S ynonyms >> The approaching event was heralded by the newspapers. D erivatives >> 7 7. harbinger heed HEED to give attention to ,<<heedHEED S ynonyms >> Antonym >> pay no attention to People who do not heed the warnings of the weatherman about the hurricane may die. heraldic, heraldically, heraldist, heraldry hideous HID ee us very ugly, offensive, shocking ,<<hideousHID S ynonyms >> Antonym >> delightful Some characters in the horror movie had hideous faces. D erivatives >> 7 8. Antonym >> unannounced hideously, hideousness, hideosity homage ,<<homageHO S ynonyms >> HOM ij a reverential regard; respect shown by external action honor, reverence, deference, obeisance Antonym >> disrespect The people went to pay homage to their respected leader. D erivatives >> 7 9. homages,homager hues HYOOZ ,<<huesHYOO S ynonyms >> colors Antonym >> A rainbow has many hues. D erivatives >> 8 0. hue, hueless, hued husband HUZ bund to manage prudently and in a conservative manner Antonym >> to ignore; to slight S ynonyms >> A farmer must husband his animals if they are to remain healthy. D erivatives >> 8 1. husbandry, husbandman, husbandly, husbander, husbandland hypocrite HIP uh krit one who is insincere or deceitful Antonym >> sincere person S ynonyms >> Saying one thing and then doing the other is the mark of a hypocrite. D erivatives >> hypocrites, hypocritical, hypocritically, hypocrital, hypocrisy Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 8 2. impetuous im PECH oo us violent, hasty, rash, impulsive ,S ynonyms >> <<impetuousi Antonym >> reserved His impetuous behavior caused him to make many mistakes. D erivatives >> 8 3. impetuosity, impetuously, impetuousness, impetus incorporeal in kor POR ee ul having no material or tangible form ,S ynonyms >> <<incorporeali Antonym >> material The man was horrified by the incorporeal sights he saw in the haunted house. D erivatives >> 8 4. incorporeality, incorporeally, incorporeity, incorporeous infallible ,S ynonyms >> <<infalliblein in FAL uh bul incapable of error Antonym >> erroneous; fallacious Since everyone makes mistakes, no human is infallible. D erivatives >> 8 5. infallibilism, infallibilist, infallibility, infallibleness, infallibly influence (S ynonyms >> noun) IN floo uns authority, prestige Antonym >> powerlessness Because he has much influence with the President, his friendship should be sought. D erivatives >> 8 6. influenceability, influenceable, influences, influenced, influencing ingenuity in juh NOO eh tee cleverness, inventiveness, resourcefulness ,S ynonyms >> n adroitness, cunning, deftness, dext erity <<ingenuityi Antonym >> lack of cleverness He showed much ingenuity in his unique way of solving the problem. D erivatives >> 8 7. ingenious, ingeniously, ingeniousness IN suh luns insolence S ynonyms >> insulting or contemptuous behavior arrogance, haughtiness, high -handedness, impertinence Antonym >> His insolence and lack of respect for his mother are shocking. D erivatives >> 8 8. insolent, insolently, insolency, insolentness inter in TER S ynonyms >> bury, inhume to deposit a dead body into a grave Antonym >> unearth After the funeral the body was interred. D erivatives >> 8 9. D erivatives >> 9 0. jade, jadedly, jadedness lament luh MENT to mourn or to express sorrow in a demonstrative manner ,S ynonyms >> <<lamentluh bemoan, bewail, deplore Antonym >> to rejoice She lamented the death of her father in a very lachrymose manner. D erivatives >> 9 1. interred, interring, inters, interment jaded JAY did weary from overuse, surfeited ,<<jadedJAY S ynonyms >> Antonym >> fresh Jaded with the hedonistic life of a playboy, he decided to look for a more altruistic existence. lamented, lamenting, lamentation, lamentable lecher LECH ur one who indulges excessively in sexual activity or in lasciviousness ,<<lecherLEC S ynonyms >> Antonym >> ascetic The young woman was repulsed by the unwanted sexual advances of the lecher. D erivatives >> 9 2. lechery, lecherous, lecherously, lecherousness loathe ,S ynonyms >> <<loatheLOE LOETH abhor, abominate t o detest Antonym >> to adore The fact that I loathe your brother does not mean that we cannot be friends. D erivatives >> 9 3. loathful, loathing, loathingly, loathness,loathsome malicious muh LISH us ,S ynonyms >> <<maliciousm motivated by hate or deliberate intent to harm Antonym >> kind The malicious boy burned down the school. D erivatives >> 9 4. maliciousness, malice, maliciously, maliceful melancholy MEL un kol ee depression of spirits Antonym >> happiness S ynonyms >> After Dad lost his job, he fell into a state of melancholy. D erivatives >> 9 5. melancholia, melancholic, melancholiac, melancholically, melancholily, melancholiness, melancholious mettle MET ul S ynonyms >> resolution, tenacity courage or spirit Antonym >> lack of courage A crisis like this would test anyone's mettle. D erivatives >> mettles, mettled, mettlesome Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 9 6. mirth MURTH gladness and merriment usually accompanied by laughter ,<<mirthMUR glee, hilarity, jollity S ynonyms >> Antonym >> sadness The party was a source of mirth and gaiety. D erivatives >> 9 7. D erivatives >> 9 8. mirthful, mirthfully, mirthfulness, mirthless, mirthlessly, mirthlessness musty MUS tee smelling of damp or decay, malodorous ,<<mustyMUS S ynonyms >> Antonym >> fragrant The old house was pervaded by an offensive, musty odor. mustily, mustiness mutinous MYOOT un us ,S ynonyms >> <<mutinousM rebellious, unruly Antonym >> agreeable; compatible The crew grew mutinous because they thought they might sail right off the edge of the earth. D erivatives >> 9 9. mutiny, mutinously, mutinousness, mutinize, mutinies oblivion ,<<oblivionuh S ynonyms >> uh BLIV ee un state of being forgotten Antonym >> remembrance Until the singer's recent hit, his career had fallen into a state of oblivion. D erivatives >> 1 00. obscure ,S ynonyms >> <<obscureub oblivious, obliviously ub SKYOOR difficult to see, vague abstruse, ambiguous, cryptic, enigmatic, equivocal, recondite Antonym >> clear; apparent Because the meaning of the play was obscure, I was unable to enjoy it. D erivatives >> 1 01. obsequious S ynonyms >> obscuration, obscurative, obscuredly, obscurely, obscurement, obscureness, obscurity ub SEE kwee us slavish, subservient overly attentive, like a sycophant, servile Antonym >> disinterested I believe that his obsequious behavior toward his grandmother is to ensure being included in the will. D erivatives >> obsequence, obsequent, obsequience, obsequiously, obsequiousness, obsequity OB stuh nit 1 02. obstinate unyielding regardless of reason or logic Antonym >> yielding S ynonyms >> He will not accept advice on many things because of his obstinate attitude. Deriva tives >> obstinacy, obstinancy, obstinance, obstinately, obstinateness, obstination 1 03. ominous O M uh nus threatening ,<<ominousOM fateful, portentous S ynonyms >> The ominous clouds were harbingers of the tornado. D erivatives >> Antonym >> harmless; non-threatening ominously, ominousness 1 04. ostentatious o s ten TAY shus showy, pretentious ,S ynonyms >> <<ostentatious pompous Antonym >> modest The ostentatious socialite wore her mink fur coat even during the warmest days of August. D erivatives >> ostentation, ostentate, ostentatiously, ostentatiousness, ostentative 1 05. palpable PAL puh bul tangible, perceptible, easily noticeable ,<<palpablePA S ynonyms >> A ntonym >> I do not see how I overlooked such a palpable miscalculation. D erivatives >> 1 06. paradoxical ,<<paradoxical S ynonyms >> palpability, palpably, palpableness pair uh DOKS uh kul something that appears false or contradictory but is actually correct Antonym >> It is paradoxical that a man from the South, Lyndon Johnson, led the fight for the passage of a civil rights bill. D erivatives >> paradoxicality, paradoxicalness, paradoxology, paradoxality 1 07. paragon PAIR uh gon ,<<paragonPAI S ynonyms >> a model of excellence or perfection Antonym >> The minister was a paragon of virtue in all his affairs. D erivatives >> paragonize PARCH 1 08. parch to become dry from heat, to shrivel from heat Antonym >> to refresh S ynonyms >> The fruit was parched from staying in the sun so long. D erivatives >> parched, parchedly, parchedness, parches, parching PAR ti zen 1 09. partisan S ynonyms >> adherent, disciple, follower one who exhibits extreme or possibly blind allegiance to a group or cause Antonym >> antagonist The cause was supported by a small group of partisans. D erivatives >> partisanism, partisanry, partisanship Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 1 10. peevish PEE vish fretful, obstinate ,<<peevishPEE S ynonyms >> With a peevish gesture, Jane slammed the book shut. D erivatives >> Antonym >> tranquil; peaceful peevishly, peevishness, peeve, peeved 1 11. perdition pur DISH un eternal damnation, utter ruin ,<<perditionpu S ynonyms >> Antonym >> salvation The church warns against pursuing hedonistic and worldly things and risking eternal perdition. D erivatives >> perditions 1 12. pernicious pur NISH us very destructive or harmful, deadly ,S ynonyms >> <<perniciousp baneful, deleterious, detrimental, noxious Antonym >> harmless, benign Shooting heroin is a pernicious habit. D erivatives >> 1 13. peruse ,S ynonyms >> <<perusepuh perniciously, perniciousness puh ROOZ to read or to examine Antonym >> to skim My lawyer says he has not h ad time to peruse the contract. D erivatives >> 1 14. pithy ,<<pithyPITH S ynonyms >> perusal, perusable, perused, perusing PITH ee concise and meaningful compendious, laconic, succinct, summary, terse Antonym >> long and drawn out Due to great demands on his time, the President needs memos that he must read to be pithy. D erivatives >> pithier, pithiest, pith PLAH zuh bul 1 15. plausible seemingly acceptable, believable, or possible Antonym >> unbelievable S ynonyms >> We need someone to develop a plausible solution to this problem. D erivatives >> 1 16. ponderous S ynonyms >> plausibleness, plausibly, plausibility PON dur us cumbersome, cumbrous very heavy, unwieldy from weight Antonym >> lightweight The ponderous furniture was hard to move, and thus became a burden. D erivatives >> ponderosity, ponderously, ponderousness 1 17. portent PORE tent a sign or forewarning ,<<portentPOR S ynonyms >> The stock market crash was a portent of the coming of a depression. D erivatives >> Antonym >> portentive, portentous, portentously, portentousness 1 18. potent POTE unt powerful, having a strong effect ,<<potentPOT S ynonyms >> Antonym >> ineffectual They gave me a potent pain killer to stop the throbbing sensation in my leg. Derivatives >> potence, potency 1 19. prate PRATE to talk idly or foolishly at great length ,<<pratePRAT S ynonyms >> Antonym >> to speak about serious matters We want a speaker who will talk of imp ortant issues, not one who will prate about himself. D erivatives >> prater, prated, prating 1 20. precept PREE sept ,<<preceptPRE S ynonyms >> a rule guiding conduct or imposing a standard Antonym >> A favorite precept by which many people live is "Do unto others as you would have them do unto you." D erivatives >> preceptist, preceptive 1 21. precursor preh KUR sur ,S ynonyms >> <<precursorpr harbinger, herald something that comes before, forerunner Antonym >> descendant A good education is usually a precursor to finding a good job. D erivatives >> precurse, precursive, precursory PROD uh gul 1 22. prodigal S ynonyms >> wasteful, a person given to extravagance lavish, lush, luxuriant, profuse Antonym >> thrifty individual The prodigal son squandered his inheritance. D erivatives >> prodigality, prodigally, prodigalize pruh FANE 1 23. profane showing contempt toward sacred things Antonym >> holy S ynonyms >> Profane language will not be tolerated on the tennis court. D erivatives >> profanation, profanatory, profanely, profaneness, profaner, profanity Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 1 24. prologue PRO log introductory remarks in a speech, play or literary work, introductory action ,S ynonyms >> <<prologuePR Antonym >> The play had a prologue that set the scene for the opening act. D erivatives >> prologist, prologize 1 25. promontory PROM un tore ee land or rock projecting into a body of water ,<<promontory S ynonyms >> Antonym >> A promontory is an ideal place to build a lighthouse. D erivatives >> promontories, promontoried 1 26. quaint KWAYNT unusual in character or appearance ,<<quaintKWA eccentric, peculiar, queer, unique S ynonyms >> Antonym >> ordinary When we go to New England, we like to stay in a quaint old inn that gives us the flavor of the area. D erivatives >> quaintish, quaintly, quaintness 1 27. rant RANT to rave, to speak in a loud and attacking manner ,<<rantRANTr bombastic, claptrap, declamation, fustian, rodomontade S ynonyms >> Antonym >> to speak peaceably He ranted constantly about how everyone was out to get him. D erivatives >> 1 28. ratify ,<<ratifyRAT S ynonyms >> ranted, ranting RAT eh fie to give formal approval Antonym >> to reject In the United States, a treaty must be ratified by two-thirds of the Senate in order to take effect. D erivatives >> ratification, ratificationist, ratifier ruh BELL yun 1 29. rebellion organized opposition to an authority Antonym >> acquiescence to authority; peace S ynonyms >> The rebellion was led by those who objected to taxation with no representation. D erivatives >> rebeller, rebellions, rebellious, rebelliously, rebelliousness, rebelly, rebels REK un sile 1 30. reconcile to reestablish friendship, to resolve a dispute Antonym >> to alienate S ynonyms >> The family will never be the same until Mom and Grandma reconcile their differences. D erivatives >> reconcilability, reconcilable, reconcilableness, reconcilably, reconcileness, reconcilement, reconciliate 1 31. relish REL ish to take great pleasure or delight in ,S ynonyms >> <<relishREL Antonym >> to detest I relish the thought of graduating from high school and getting out on my own. D erivatives >> relishable, relished, relishing 1 32. replicate REP luh kate to repeat, to copy, or to duplicate ,S ynonyms >> <<replicateRE Antonym >> to make an original I always try to replicate the moves of my tennis pro when I am taking a lesson. D erivatives >> replication, replica, repliant 1 33. requite reh KWITE to make repayment or to return ,S ynonyms >> <<requitereh Antonym >> to withhold The girl suffered a broken heart from unrequited love. D erivatives >> 1 34. resolute ,S ynonyms >> <<resoluteRE requited, requiter, requital REZ uh loot characterized by a decided purpose staunch, steadfast, determined, resolved, faithful, firm Antonym >> The business was run by a resolute man who set his mind on a goal and followed through with it. D erivatives >> 1 35. rhapsodize ,S ynonyms >> <<rhapsodize resoluter, resolutest, resolutely, resoluteness, resolution, resolutionary, resolutioner, resolutive RAP suh dize to express in an overly enthusiastic manner Antonym >> to drone He felt his Super Bowl trip was the greatest thing since the wheel and rhapsodized about it for weeks. D erivatives >> rhapsodist, rhapsodic, rhapsodically, rhapsodical, rhapsodistic SANGK tuh fie 1 36. sanctify to set apart for sacred use, to make holy, to purify Antonym >> to taint S ynonyms >> A priest sanctifies water by blessing it. D erivatives >> sanctification, sanctified, sanctifier, sanctity, sanctitude SEER ing 1 37. searing causing to wither or to dry up or to become scorched S ynonyms >> Antonym >> One could easily die in the searing heat of the Mojave desert. D erivatives >> sear, seared, searingly Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 1 38. sentinel SEN tuh nul one who keeps guard as a sentry ,S ynonyms >> <<sentinelSEN Antonym >> The oak trees hovered over the house as sentinels. D erivatives >> sentineled, sentineling, sentinels 1 39. shrill SHRIL high-pitched or piercing (sound) ,S ynonyms >> <<shrillSHRIL Antonym >> muted The shrill sounds of the sirens pierced the night. D erivatives >> 1 40. sovereign ,S ynonyms >> <<sovereignS shriller, shrillest, shrilling, shrillness, shrilly SOV rin possessed of controlling power predominant, paramount, preponderant Antonym >> without power The king is sovereign within his country. D erivatives >> sovereignly, sovereignity, sovranty 1 41. spurn SPURN ,<<spurnSPUR S ynonyms >> to reject or to refuse with hostility Antonym >> to embrace The woman had always viewed the man with disdain and would spurn his attempts at friendship forever. D erivatives >> 1 42. stately ,S ynonyms >> <<statelySTA spurner, spurned, spurning STATE lee dignified, majestic grand, grandiose, imposing, magnificent Antonym >> humble The general's funeral procession was stately as it wound through the streets of the city. D erivatives >> stateliness, statlier, statelily SUM un 1 43. summon S ynonyms >> convene, convoke, muster to call together, to send for or to request to appear Antonym >> to turn away I am frightened because I have been summoned to the principal's office. D erivatives >> 1 44. superfluous summoner, summons soo PUR floo us beyond what is needed or required, an overflow Antonym >> necessary S ynonyms >> The meeting lasted so long because of many superfluous comments by some of the speakers. D erivatives >> superfluously, superfluousness, superfluent, superfluity 1 45. tempestuous tem PES choo us turbulent, stormy ,<<tempestuous S ynonyms >> Antonym >> calm The mayoral candidates had a tempestuous debate in which they exchanged many personal accusations. D erivatives >> tempestuously, tempestuousness, tempest 1 46. traducer truh DOOS ur one who slanders or speaks falsely about someone ,S ynonyms >> <<traducertru Antonym >> one who praises or extols After hearing the gossip, the woman confronted the traducer face to face to stop the vicious slander. D erivatives >> traduce, traducement, traduction 1 47. trivia TRIV ee uh insignificant matters ,<<triviaTRIV S ynonyms >> The English teacher is looking for substance, not trivia, in themes. D erivatives >> Antonym >> important matters trivial, triviality, trivialization, trivialize, trivally 1 48. turbulence TUR byuh luns ,S ynonyms >> <<turbulenceT wild or disturbing activity Antonym >> stillness There is a lot of turbulence during a hurricane. D erivatives >> 1 49. upshot ,<<upshotUP S ynonyms >> turbulent, turbulation, turbulator, turbulency, turbulently UP shot outcome, final result Antonym >> initial step The upshot of the riot is that some are dead, and many are wounded. D erivatives >> upshots yoo SURP 1 50. usurp t o take possession or authority over something without right Antonym >> to acquiesce S ynonyms >> The younger son tried to usurp the throne from the rightful heir. D erivatives >> usurpation, usurpative, usurpatory, usurpature VAL id 1 51. valid well-grounded, justifiable Antonym >> unjustified S ynonyms >> I found his reasons valid, and I accepted his statement. D erivatives >> validate, validation, validatory, validity, validly, validness Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 1 52. vanquished VAN kwishd conquered, overpowered ,<<vanquished S ynonyms >> Hitler's armies vanquished Poland with aid from Russia. D erivatives >> Antonym >> submitted vanquishable, vanquisher, vanquishment 1 53. virtuous VIR choo us having excellent morals; righteous ,S ynonyms >> <<virtuousVI ethical, noble Antonym >> depraved One would expect nuns to be very virtuous. D erivatives >> virtuously, virtuousness, virtue 1 54. vouchsafe VOUCH safe ,S ynonyms >> <<vouchsafeV to grant in a condescending manner Antonym >> to refuse to grant I can vouchsafe you a large return on your investment. D erivatives >> vouchsafement 1 55. vulgarity vul GAR eh tee something offensive to good taste and refinement ,<<vulgarityvul coarseness, grossness, obscenity, ribaldness S ynonyms >> Antonym >> refinement She chose to ignore the vulgarity of his crude remark. D erivatives >> vulgar, vulgarian, vulgarism, vulgarization, vulgarize, vulgarizer 1 56. vulnerable VUL nur uh bul ,S ynonyms >> <<vulnerableV susceptible to injury or attack Antonym >> protected A fighter is vulnerable if he does not keep up his guard. D erivatives >> vulnerability, vulnerableness, vulnerably WAHN 1 57. wan very pale and sickly Antonym >> full of vitality S ynonyms >> I knew that something very serious was wrong by his wan appearance. D erivatives >> wanned, wanning WAHN tun 1 58. wanton immoral, lewd Antonym >> moral S ynonyms >> He had to drop out of the presidential race when his wanton behavior was exposed. D erivatives >> wantonly, wantonness 1 59. warranted WOR un ted justified ,<<warranted S ynonyms >> Antonym >> unjustified The jury felt that the death penalty was warranted because of the heinous nature of the crime. D erivatives >> warrant, warrantable, warrantableness, warrantably 1 60. whets HWETS stimulates, sharpens ,S ynonyms >> <<whetsHWE The smell of fresh bread always whets my appetite. D erivatives >> Antonym >> stifles; dulls; suppresses whet, whetted 1 61. woe WOE great sorrow, grief, or misfortune ,<<woeWOEwo S ynonyms >> Antonym >> happiness The woe she suffered at his death continued through months of depression. D erivatives >> woes, woebegone, woeful, woebegoneness, woefully, woefulness Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org 56 Hamlet by William Shakespeare Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org Hamlet by William Shakespeare These words which appear in Hamlet have been identified as words or derivatives of words that have appeared on past SAT tests. They are listed here in alphabetical order. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. abate abridgement adulterate afoot aloof ambiguous antique apprehension ardour augury auspicious baser beguile bestial boisterous brazen bulwark carnal celestial censure chariest chaste chide circumscribed circumvent clamor clemency commune comply conceit confound conjecture consonancy convocation corruption craves dearth dexterity diligence dirge 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. discord discretion dispatch divine dross ecstasy edified emulate enmity entreat epitaph equivocation esteemed extant extolment felicity fell fertile fetters flourish forbear forestalled fret fruitful gall gambol germane gilded gracious grating gratis grave grieve harbinger heedful heraldry hideous homage hue husbandry 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. hypocrite impetuous incorporeal infallibly influence ingenious insolence interred jade lament lecherous loathsome malicious melancholy mettle mirth musty mutinies oblivion obscure obsequious obstinate ominous ostentation palpable paradox paragon parching partisan peevish perdition pernicious peruse pith plausive ponderous portentious potently prate precepts 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org precurse prodigal profane prologue promontory quaintly rant ratified rebellious reconcilement relish replication requite resolutes rhapsody sanctified sear sentinels shrill sovereignity spurns stately summons superfluous tempest traduced trivial turbulent upshot usurp validity vanquisher virtuous vouchsafe vulgar vulnerable wanned wanton warrant whet woe Hamlet by William Shakespeare These words which appear in Hamlet have been identified as words or derivatives of words that have appeared on past SAT tests. They are listed here in the order in which they appear in the novel. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. abridgement parching ominous antique rebellious fell clamor epitaph confound wanned conceit lecherous melancholy grating turbulent spurns insolence hue paradox relish ecstasy tempest afoot heedful clemency lament validity jade extant musty hypocrites fetters forestalled gilded rhapsody ardour corruption incorporeal chide grave 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. apprehension discord replication convocation homage craves divine bestial conjecture commune ostentation obscure abate circumvent equivocation gambol ingenious forbear rant fertile diligence extolment perdition edified germane dross augury felicity carnal upshot usurp heraldry brazen esteemed ratified emulate portentious vanquisher mettle resolutes 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. prologue partisan harbinger precurse influence summons shrill malicious gracious discretion dispatch mirth auspicious dirge obsequious vulgar obstinate fruitful dexterity stately warrant chaste chariest husbandry beguile sanctified traduced plausive interred ponderous hideous sovereignity adulterate loathsome celestial enmity virtuous trivial baser pernicious 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org ambiguous wanton quaintly vouchsafe potently consonancy promontory paragon gratis sear comply flourish peevish requite circumscribed prodigal precepts censure pith grieve boisterous bulwark oblivion superfluous peruse gall mutinies prate aloof reconcilement palpable sentinels entreat fret whet impetuous profane dearth infallibly vulnerable woe Hamlet by William Shakespeare Vocabulary Test 1 Directions: Choose the letter of the word that best fits the definition. __________ 1. __________ 2. __________ 3. __________ 4. __________ 5. __________ 6. __________ 7. __________ 8. __________ 9. __________ 10. __________ 11. __________ 12. __________ 13. __________ 14. __________ 15. __________ 16. __________ 17. __________ 18. __________ 19. __________ 20. __________ 21. __________ 22. something that is developing or is in the process of happening a. afoot b. aloof c. ambiguous d. auspicious a strong defense; something that defends a. baseness b. bulwark c. ardor d. augury the quality of lacking higher values; unworthiness a. baseness b. bulwark c. ardor d. augury to make impure by adding lesser substances; to corrupt a. abate b. abridge c. adulterate d. apprehend marked by sexuality that is often frank and crude; worldly; fleshly; sensual a. carnal b. celestial c. chary d. chaste careful; cautious a. carnal b. celestial c. chary d. chaste favorable; propitious a. afoot b. aloof c. ambiguous d. auspicious apart; indifferent; detached; unconcerned a. afoot b. aloof c. ambiguous d. auspicious shameless; insolent; disrespectful a. antiquated b. bestial c. boisterous d. brazen to deceive; to mislead; to persuade with charm a. beguile b. censure c. abate d. apprehend pertaining to the sky or heavens a. carnal b. celestial c. chary d. chaste to blame or to condemn; to denounce a. beguile b. censure c. abate d. apprehend to shorten; to diminish; to abbreviate a. abate b. abridge c. adulterate d. apprehend an omen or prophecy a. baseness b. bulwark c. ardor d. augury obsolete; out of fashion; no longer usable a. antiquated b. bestial c. boisterous d. brazen to seize, arrest, or take into custody; to understand or become aware of a. abate b. abridge c. adulterate d. apprehend brutality lacking reason; having the attributes of a savage; uncivilized a. antiquated b. bestial c. boisterous d. brazen morally pure; modest; decent a. carnal b. celestial c. chary d. chaste to reduce in intensity or amount; to decrease; to diminish a. abate b. abridge c. adulterate d. apprehend rowdy; rough and stormy; clamorous; obstreperous a. antiquated b. bestial c. boisterous d. brazen warmth or heat of emotion; extreme force, vigor, or energy; passion; intensity a. baseness b. bulwark c. ardor d. augury having more than one meaning; not a clear meaning a. afoot b. aloof c. ambiguous d. auspicious Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org Hamlet by William Shakespeare Vocabulary Test 2 Directions: Choose the letter of the definition that best fits the meaning of the word in bold type. __________ 1. __________ 2. __________ 3. __________ 4. __________ 5. __________ 6. __________ 7. __________ 8. __________ 9. __________ 10. __________ 11. __________ 12. __________ 13. __________ 14. __________ 15. __________ 16. __________ 17. __________ 18. __________ 19. __________ 20. to chide a child a. educate b. respect a circumscribed area a. boundless b. limited to circumvent a topic a. discuss b. question to listen to the clamor a. winds b. laughter to grant clemency a. reward b. leniency a communal interest a. community b. studious to expect compliance with the rules a. rebellion b. respect to be filled with conceit a. anger b. depression to confound another person a. confuse b. admire to make a conjecture puppet b. mistake to have consonance in a relationship a. honor b. hostility to go to a convocation a. party b. school to corrupt a child a. destroy morally b. support to crave attention a. dislike b. accept to have a dearth of supplies a. sample b. lack a dexterous magician a. clumsy b. skillful a diligent effort a. half-hearted b. industrious to listen to a dirge a. argument b. funeral hymn to be aware of political discord a. debate b. consensus an act of discretion a. selfishness b. secrecy c. adore d. scold c. popular d. recreational c. research d. avoid c. loud noise d. chimes c. a request d. an honor c. individual d. selfish c. going along d. questioning c. self-love d. intelligence c. disrespect d. antagonize c. presentation d. inference c. harmony d. goals c. assembly d. study hall c. educate d. conceive c. reject d. desire c. abundance d. source c. convincing d. deceitful c. amateurish d. inconsistent c. musical d. prayer c. strife d. advantage c. hostility d. honor Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org Hamlet by William Shakespeare Vocabulary Test 3 Directions: Match the word in the left column with the correct definition in the right column. Exercise A _________ 1. _________ 2. _________ 3. _________ 4. _________ 5. _________ 6. _________ 7. _________ 8. _________ 9. _________ 10. dispatch divination dross ecstasy edifying emulate enmity entreaty epitaph equivocal a. b. c. d. e. f. g. h. i. j. foretelling the future by means of magic to try to equal or be like usually through imitation an inscription in memory of a dead person to send away with promptness a plea; a request; an appeal instructing spiritually or morally ambiguous, usually intended to mislead waste material positive hatred; animosity extreme happiness Exercise B _________ 1. _________ 2. _________ 3. _________ 4. _________ 5. _________ 6. _________ 7. _________ 8. _________ 9. _________ 10. esteem extant extol felicitous felling fertile fetter flourish forbearance forestalled a. b. c. d. e. f. g. h. i. j. cutting down a tree; killing estimate of value; approval and respect to thrive; to grow well still in existence prevented or delayed beforehand to praise; to glorify patience; lenience to restrict by shackling or chaining happy or delightful capable of reproducing; fruitful; prolific Exercise C _________ 1. _________ 2. _________ 3. _________ 4. _________ 5. _________ 6. _________ 7. _________ 8. _________ 9. _________ 10. fret fruitless galling gambol germane gilded gracious grate gratis gravity a. b. c. d. e. f. g. h. i. j. marked by kindness, courtesy and tact very irritating covered or tinged with gold to worry or be annoyed free; not earned important to the issue at hand; pertinent unproductive; unsuccessful seriousness; importance to cause irritation to playfully skip or leap Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org Hamlet by William Shakespeare Vocabulary Test 4 Directions: Match the word in the left column with the correct definition in the right column. Exercise A _________1. _________2. _________3. _________4. _________5. _________6. _________7. _________8. _________9. _________10. grievous harbingers heed heralded hideous homage hues husband hypocrite impetuous a. b. c. d. e. f. g. h. i. j. very ugly; offensive; shocking to give attention to to manage prudently and conservatively characterized by severe suffering or sorrow one who is insincere or deceitful announced or publicized violent; hasty; rash; impulsive colors things that precede and forecast a reverential regard; respect shown k. l. m. n. o. p. q. r. s. t. to deposit a dead body into a grave having no material or tangible form one who indulges excessively in sexual activity cleverness; inventiveness; resourcefulness to detest; to hate incapable of error to mourn or express sorrow insulting or contemptuous behavior authority; prestige weary from overuse; surfeited Exercise B _________11. _________12. _________13. _________14. _________15. _________16. _________17. _________18. _________19. _________20. incorporeal infallible influence ingenuity insolence inter jaded lament lecher loathe Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org Hamlet by William Shakespeare Vocabulary Test 5 Directions : Choose the letter of the word that best fits the given definition. ________ 1. ________ 2. ________ 3. ________ 4. ________ 5. ________ 6. ________ 7. ________ 8. ________ 9. ________ 10. ________ 11. ________ 12. ________ 13. ________ 14. ________ 15. ________ 16. ________ 17. ________ 18. ________ 19. ________ 20. rebellious; unruly a. ostentatious b. mutinous c. palpable threatening a. musty b. ominous c. paradoxical depression of spirits a. mettle b. melancholy c. oblivion unyielding regardless of reason or logic a. obsequious b. obstinate c. peevish motivated by hate or deliberate intent to harm a. obsequious b. obstinate c. peevish showy; pretentious a. ostentatious b. mutinous c. palpable smelling of damp or decay; malodorous a. musty b. ominous c. paradoxical overly attentive; servile a. obsequious b. obstinate c. peevish courage or spirit a. mettle b. melancholy c. oblivion tangible; perceptible; easily noticeable a. ostentatious b. mutinous c. palpable state of being forgotten a. mettle b. melancholy c. oblivion something that appears false or contradictory but is actually correct a. musty b. ominous c. paradoxical gladness and merriment accompanied by laughter a. mettle b. melancholy c. oblivion one who exhibits extreme and possibly blind allegiance to a group or cause a. partisan b. perdition c. paragon difficult to see; vague a. ostentatious b. mutinous c. palpable eternal damnation; utter ruin a. partisan b. perdition c. paragon to become dry from heat; to shrivel from heat a. partisan b. perdition c. paragon very destructive or harmful; deadly a. musty b. ominous c. paradoxical fretful; obstinate a. obsequious b. obstinate c. peevish a model of excellence or perfection a. partisan b. perdition c. paragon d. obscure d. pernicious d. mirth d. malicious d. malicious d. obscure d. pernicious d. malicious d. mirth d. obscure d. mirth d. pernicious d. mirth d. parch d. obscure d. parch d. parch d. pernicious d. malicious d. parch Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org Hamlet by William Shakespeare Vocabulary Test 6 Directions: Match the word in the left column with the correct definition in the right column. Exercise A _________1. _________2. _________3. _________4. _________5. _________6. _________7. _________8. _________9. _________10. peruse pithy plausible ponderous portent potent prate precept precursor prodigal a. b. c. d. e. f. g. h. i. j. to read or examine a sign or forewarning wasteful; a person given to extravagance very heavy; unwieldly from weight powerful; having a strong effect concise and meaningful to talk idly or foolishly at great length something that comes before; a forerunner seemingly acceptable, believable, or possible a rule guiding conduct or behavior profane prologue promontory quaint rant ratify rebellion reconcile relish replicate k. l. m. n. o. p. q. r. s. t. land or rock projecting into a body of water organized opposition to an authority to give formal approval showing contempt toward sacred thing unusual in character or appearance to reestablish friendship; to resolve a dispute to take great pleasure or delight in to rave; to speak in a loud and attacking manner introductory remarks in a speeech or play to repeat; to copy or duplicate Exercise B _________11. _________12. _________13. _________14. _________15. _________16. _________17. _________18. _________19. _________20. Exercise C _________21. _________22. _________23. _________24. _________25. _________26. _________27. _________28. _________29. _________30. requite resolute rhapsodize sanctify searing sentinel shrill sovereign spurn stately a. b. c. d. e. f. g. h. i. j. to set apart for sacred used; to make holy; to purify to reject or refuse with hostility to express in an overly enthusiastic manner causing to wither or dry up or become scorched to make repayment or return possessed of controlling power a high-pitched or piercing sound characterized by a decided purpose dignified; majestic one who keeps guard as a sentry Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org Hamlet by William Shakespeare Vocabulary Test 7 Directions : Choose the letter of the word that best fits the given definition. ________ 1. ________ 2. ________ 3. ________ 4. ________ 5. ________ 6. ________ 7. ________ 8. ________ 9. ________ 10. ________ 11. ________ 12. ________ 13. ________ 14. ________ 15. ________ 16. ________ 17. ________ 18. ________ 19. moral; having a good reputation; full of virtue a. wan b. wanton c. virtuous beyond what is needed or required; an overflow a. vulnerable b. valid c. vanquished turbulent; stormy a. wan b. wanton c. virtuous to grant in a condescending manner a. summon b. vouchsafe c. usurp to call together; to send for or request to appear a. summon b. vouchsafe c. usurp something offensive to good taste and refinement a. trivia b. upshot c. vulgarity one who slanders or speaks falsely about someone a. woe b. traducer c. vulgarity susceptible to injury or attack a. vulnerable b. valid c. vanquished immoral; lewd a. wan b. wanton c. virtuous to stimulate; to sharpen a. summon b. vouchsafe c. usurp insignificant matters a. trivia b. upshot c. vulgarity very pale and sickly a. wan b. wanton c. virtuous great sorrow. grief, or misfortune a. warranted b. woe c. traducer well-grounded; justifiable a. vulnerable b. valid c. vanquished outcome; final result a. trivia b. upshot c. vulgarity conquered; overpowered a. vulnerable b. valid c. vanquished justified a. woe b. warranted c. virtuous wild or disturbing activity a. trivia b. upshot c. vulgarity to take possession or authority over something without right a. summon b. vouchsafe c. usurp d. tempestuous d. superfluous d. tempestuous d. whet d. whet d. turbulence d. wanton d. superfluous d. tempestuous d. whet d. turbulence d. tempestuous d. trivia d. superfluous d. turbulence d. superfluous d. valid d. turbulence d. whet Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org Hamlet by William Shakespeare Answer Key Test 1 1. a 11. b 21. c 2. b 12. b 22. c 3. a 13. b 4. c 14. d 5. a 15. a 6. c 16. d 7. d 17. b 8. b 18. d 9. d 19. a 10. a 20. c 2. b 12. c 3. d 13. a 4. c 14. d 5. b 15. b 6. a 16. b 7. c 17. b 8. c 18. b 9. a 19. c 10. d 20. b 5. f 6. b 7. i 8. e 9. c 10. g Test 2 1. d 11. c Test 3 Ex. A 1. d Ex. B 1. b 2. a 3. h 4. 2. d 3. f 4. i 5. a 6. j 7. h 8. c 9. g 10. e Ex. C 1. d 2. g 3. b 4. j 5. f 6. c 7. a 8. i 9. e 10. h j Test 4 1. 8. 15. d c r 2. 9. 16. i e k 3. 10. 17. b g t 4. 11. 18. f l q 5. 12. 19. a p m 6. 13. 20. j s o 7. 14. h n 2. 9. 16. b a b 3. 10. 17. b c d 4. 11. 18. b c d 5. 12. 19. d c c 6. 13. 20. a d c 7. 14. a a 2. 9. 16. 23. 30. f h m c i 3. 10. 17. 24. i c l a 4. 11. 18. 25. d n p d 5. 12. 19. 26. b s q j 6. 13. 20. 27. c k t g 7. 14. 21. 28. g o e f 2. 9. 16. d b c 3. 10. 17. d d b 4. 11. 18. b a d 5. 12. 19. a a c 6. 13. 20. c b 7. 14. b b Test 5 1. 8. 15. b a d Test 6 1. 8. 15. 22. 29. a j r h b Test 7 1. 8. 15. c a b Copyright © 2002 by Advanced Placement Strategies, Inc. All rights reserved. Used under license by Laying the Foundation, Inc. www.layingthefoundation.org ...
View Full Document

This note was uploaded on 01/31/2010 for the course CMSY 103 taught by Professor N/a during the Fall '06 term at Howard County Community College.

Ask a homework question - tutors are online