Bio 201 F09 ex1 practice qs

Bio 201 F09 ex1 - Bio 201 Fall 2009 practice questions for mid term 1(answers are listed at the end 1 What is the difference between a comparative

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Bio 201 Fall 2009 practice questions for mid term 1 (answers are listed at the end) 1. What is the difference between a comparative and a controlled experiment? (a) A comparative experiment uses hypothesis testing whereas a controlled experiment does not (b) A comparative experiment usually takes place in the laboratory whereas a controlled experiment does not (c) A controlled experiment involves the experimenter attempting to allow only one parameter to vary whereas a comparative experiment typically does not involve the investigator manipulating parameters (d) A controlled experiment always results in a clear outcome whereas a controlled experiment often does not (e) Controlled experiments are usually done on model organisms such as fruit flies whereas comparative experiments can be done on any organism 2. Inductive reasoning does not include which of the following (a) Observations and experiments on specific instances (b) A large amount of evidence leading to a general conclusion (c) A number of general observations leading to a specific conclusion (d) A conclusion that must be true if all premises are true (e) both (d) and (c) 3. If evolution is observed to be occurring over a period of time within a population, then we can definitely say that: (a) The population contains variation that is inherited from one generation to another. (b) Selection is occurring. (c) Genetic drift is not occurring (d) All of the above (e) both (a) and (b) 4. Fill in the blanks: Most 19th century biologists thought inheritance was _______ whereas Mendel's experiments led him to propose that inheritance was _______ (a) dominant; recessive (b) diploid; haploid (c) chromosomal; cellular (d) blending; particulate (e) through chromosomes; through gemmules 5. The comparison of the octopus eye to the human eye is an example how: (a) Rapid natural selection usually produces very strong adaptations (b) Particulate inheritance was discovered (c) Mitosis and meiosis work differently in different tissues (d) Natural selection is not an engineering process (e) invertebrates are less complex than vertebrates 1 Bio 201 Fall 2009 practice questions for mid term 1 6. In the offspring of a mating between a large female frog and a small male frog, intermediate size could be caused by (a) inheritance of some alleles promoting large size and some alleles promoting small size (b) inheritance of dominant genes promoting small size (c) inheritance of dominant genes promoting large size (d) an overabundance of food in the environment (e) a rapidly changing environment 7. Which species concept holds that if individuals of two populations can interbreed then they belong to the same species? (a) ecological species concept (b) biological species concept (c) morphological species concept (d) phylogenetic species concept (e) typological species concept 8. Which of the following is considered evidence for reinforcement between Phlox drummondi and Phlox cuspidata, as discussed in lecture and in the textbook (a) chromosomal differences between P. drummondi and P. cuspidata (b) low rates of hybrid viability and fertility in hybrids between P. drummondi and P. cuspidata (c) frequent hybrid pollination of pink P. drummondi flowers in areas with pink P. cuspidata (d) allopatric isolation between P. drummondi and P. cuspidata (e) evolution of pink flowers in P. cuspidata 9. Two populations of tigers are descendant from a single ancestral population and have been evolving in geographic isolation for millions of years. One species has evolved to feed mainly on aardvarks at night while the other is active during the day feeding on zebra and gazelle. Where the ranges of these groups now overlap they do not form hybrids presumably because they are active during different times of the day. This is an example of: (a) Reinforcement (b) Sympatric speciation (c) An adaptive radiation (d) Allopatric speciation (e) Hybrid inviability 10. Genomes of multicellular organisms typically contain (a) protein coding genes (b) introns (c) "junk" DNA 2 Bio 201 Fall 2009 practice questions for mid term 1 (d) intergenic DNA sequences (e) all of the above 11. Variation in amount of noncoding DNA between species can be the result of: (a) Complexity. Highly complex organisms tend to have more coding DNA (b) Reproductive rate. Species with slower reproductive rate tend to have more noncoding DNA (c) Selection. Rate of loss of noncoding DNA is higher in species under strong selection (d) both (b) and (c) (e) both (b) and (c) 12. Choose the answer which presents the taxonomic ranks in the correct order from higher to lower (a) species, genus, family, order, class, phylum, kingdom, domain (b) kingdom, domain, phylum, order, class, family, genus, species (c) kingdom, phylum, domain, class, family, order, genus, species (d) domain, kingdom, phylum, class, order, family, genus, species (e) none of the following are correct 13. One of the five phylogenetic trees above shows a different hypothesis of the relationships among the four species than the other four trees. Which one is it? (a) A (b) B (c) C (d) D (e) E 3 Bio 201 Fall 2009 practice questions for mid term 1 14. Alfred Wegener's 1912 book "The Origins of Continents and Oceans" proposed which radical idea? (a) the Earth is far older than most geologists had previously thought (b) the continents have moved throughout Earth's history (c) volcanoes have led to climate change events (d) deep sea vents harbor unique life forms (e) meteors may have carried complex organic chemicals to Earth 15. The three domains of life are (a) Plants, Animals, and Fungi (b) Bacteria, Archaea, and Eukaryotes (c) Prokayotes, Eukaryotes, and Viruses (d) Protists, Algae, and Animals (e) Archaea, Algae, and Animals answers: 1C, 2E, 3A, 4D, 5D, 6A, 7B, 8C, 9D, 10E, 11D, 12D, 13C, 14B, 15B 4 ...
View Full Document

This note was uploaded on 03/22/2010 for the course BIO 200 taught by Professor Stone during the Spring '10 term at SUNY Stony Brook.

Ask a homework question - tutors are online