Bio 201 S10 exam 1 prac 15 qs

Bio 201 S10 exam 1 prac 15 qs - Bio 201 Spring 2010 1...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Bio 201 Spring 2010 1 practice questions for mid term exam 1 [answers at end] 1. In an experiment, the factor whose effect is being tested is applied to the ______ group. (a) randomized (b) control (c) treatment (d) placebo (e) none of the above 2. Which of the following statements concerning scientific hypotheses is FALSE? (a) They can be tested independently by various investigators. (b) They can be used to formulate testable predictions. (c) They are not always correct. (d) They are the same as theories. (e) They are usually constructed based on observations. 3. Paleomagnetic data uses information from (a) fossils (b) volcanic layers (c) changes in magnetism of rocks (d) fossil fuel deposits (e) glaciation events 4. What types of evidence were crucial for the endosymbiotic hypothesis of mitochondrial and chloroplast origins? (a) cell wall and flagella structures (b) radiocarbon dating and fossil strata (c) antibiotic and viral resistance patterns of prokaryotes (d) organelle DNA sequences and membrane structures (e) plate tectonic and supercontinent patterns 5. Of the following events in the evolution of eukaryotes, which is thought to have occurred first? (a) infoldings of plasma membrane (b) appearance of mitochondria (c) loss of cell wall (d) appearance of chloroplasts (e) evolution of flagella 6. Humans are more most closely related to which of the following groups (a) Archaea (b) Proteobacteria (c) Cyanobacteria Bio 201 Spring 2010 2 practice questions for mid term exam 1 (d) Low‐GC Gram positives (e) Chlamydias 7. The largest bacterial group, responsible for the evolution of eukaryotic mitochondria is (a) Spirochetes (b) Chlamydias (c) Cyanobacteria (d) Proteobacteria (e) Low‐GC Gram positives 8. One of the reasons Salmonella is typically less toxic than Vibrio (cholera) is because (a) Salmonella produces endotoxins, whereas Vibrio produces exotoxins in the host (b) Salmonella produces no toxins at all (c) Salmonella produces exotoxins, whereas Vibrio produces endotoxins in the host (d) Vibrio digests Salmonella (e) Vibrio produces restriction endonucleases 9. In order to survive harsh environments, Bacillus anthracis (anthrax) and Clostridium botulinum (botulism) bacteria produce (a) resistant spores (b) endotoxins (c) exotoxins (d) plasmids (e) flagella 10. Fill in the blanks: In Paramecia, the ________ is used for basic cellular operations and the ________ is used in meiosis. (a) sporophyte; gametophyte (b) vacuole; nucleus (c) macronucleus; micronucleus (d) micronucleus; macronucleus (e) micronucleus; nucleus 11. Which of the following is not true of the gametophyte stage of the eukaryote life cycle (a) it is haploid (b) it can be multicellular (c) in includes mitotic cell divisions (d) it begins with fertilization (e) it is present in a haplontic life cycle 12. Which of the following is a characteristic of all land plants? (a) Flowers Bio 201 Spring 2010 3 practice questions for mid term exam 1 (b) Xylem (c) Roots (d) Alternation of haploid and diploid (e) True leaves 13. Which of the following organisms does not have water conducting cells? (a) green alga (b) fern (c) pine (d) dandelion (e) moss 14. The two key cell types in xylem systems of angiosperms are (a) chloroplasts and root cells (b) tracheids and spores (c) tracheids and vessel members (d) tracheids and apical cells (e) apical cells and support cells 15. The two most abundant organic materials on earth are (a) coal and oil (b) vinyl and collagen (c) chitin and DNA (d) produced by plants (e) DNA and RNA answers: 1 (c) 2 (d) 3 (c) 4 (d) 5 (c) 6 (a) 7 (d) 8 (a) 9 (a) 10 (c) 11 (d) 12 (d) 13 (a) 14 (c) 15 (d) ...
View Full Document

This note was uploaded on 04/17/2010 for the course BIO 201 taught by Professor True during the Spring '08 term at SUNY Stony Brook.

Ask a homework question - tutors are online