CHEM101_FA07_EXAM2_practice

CHEM101_FA07_EXAM2_practice - /”\ \_/’ U CHEMISTRY 101...

Info iconThis preview shows pages 1–6. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 1

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 2
Background image of page 3

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 4
Background image of page 5

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 6
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: /”\ \_/’ U CHEMISTRY 101 EXAM 3 Dr. Carpenter YOUR K CODE IS 0 December 8, 2006 1. PLEASE DO NOT OPEN THIS EXAM UNTIL TOLD TO DO SO. Name 2. Using alsoft pencil, black in your name as: LAST NAME SPACE FIRST NAME. a. Do not use hyphens. b. if you have two names (e.g.,- Anna Marie), put a space between the names._ 3. Black in test form number (K Code) under Column K. 4. Select the best answer to each question, and black in the correct place on the computer answer sheet with a soft pencil. Make sure you have blacked in the correct place. 5. There are 30 questions and only one correct answer to each question. 6. Return the computer answer sheet and the front page of this exam with you signature affixed to both sheets. THE GROUND RULES 1. You are only allowed to use the sanctioned calculator. 2. DO NOT attempt to copy any answer from those sitting around you. 3. Discuss the exam only outside the lecture hall and not at the drop-off area. 4. Please turn off your cell phone. Failure to do so will result in a loss of 10 points from your exam score. 5. Keep your answers covered at all times except when making entries. 6. Proctors reserve the right to seat student at both the beginning and during the exam. YOUR PLEDGE l, the undersigned, pledge that l have not cheated or abetted the cheating of any individual(s) in any way. If caught cheating, i understand that I am subject to disciplinary action that may include, but is not limited to, suspension, or dismissal. (Your Signature) fl CHEM101 Exam 3 Fall 2006 Dr. Carpenter K Code 0 V MULTIPLE CHOICE. _ Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) How many total values are possible for ml when n = 3? A) 5 B) 8 _ C) 9 D) 14 2) What is the molecular geometry for TeCl4? B) tetrahedral C) seesaw A) linear D) square planar 3) Which value represents the most likely experimental H — C — H bond angle in the molecule H2C=O? A) 111 B) 120 C) 124 D) 180 4) Based on valence shell electron pair repulsion theory, What is the electron domain geometry of 102*? B) tetrahedral D) trigonal planar A) linear C) trigonal bipyramidal 5) How many resonance structures exist for the bicarbonate ion? (The H is bonded to one of the oxygens.) A) 1 (no resonance) B) 2 C) 3 D) 4 6) What is the maximum number of electrons that can be accomodated in an atom in which the highest principal quantum number value is 4? A) 8 B) 18 C) 32 D) 36 7) The species, N 2' will have a bond order of and will be A) 2.5, paramagnetic B) 2.5, diamagnetic C) 3, paramagnetic D) 3, diamagnetic 8) The shapes of the orbitals have been determined by experimental measurements. A) True B) False 9) An electron is initially in the ground state when energy is exchanged. Which of the following is the only possible result? A) The electron falls to a lower energy level and light is emitted. B) The electron falls to a lower energy level and light is absorbed. C) The electron jumps to a higher energy level and light is emitted. D) The electron jumps to a higher energy level and light is absorbed. 10) Which of the following represents the ground state electron configuration of Fe and how many unpaired electrons are found in one atom of Fe? A) Fe [Ar] 4s23d6, four C) Fe [Ar] 4313d7, three B) Fe [Ar] 4523d6, zero D) Fe [Ar] 4sz4d6, four 11) Using the octet rule, the Lewis structure for C102‘ will have single bonds and nonbonding pairs on the central atom. A) two, two B) two, zero C) one, two D) one, one 12) Which of the following quantum numbers is not used to describe the orbitals of an atom? A) principal quantum number ' B) secondary quantum number C) magnetic quantum number D) spin quantum number 13) For a molecule, BeX2 (where Be is the central atom and X is any halogen), there will be bonding domains and nonbonding domains. A) 2, 0 B) 2, 1 C) 2, 2 D) None of the above. 14) Which of the following will have the lowest first ionization energy? A) Mg , B) A1 C) Si ' D) P 15) Which of the following atoms is likely to release the most energy upon gaining an electron? A) CI B) S C) N D) Ar 16) The molecule, XeF4 is A) polar B) nonpolar 17) The energy of 1 mole of photons is 5.61 x 104 I. What is the wavelength of the radiation? A) 8.47 x 1037 mm B) 3.0 x 108 m C) 3.54 x 10-21 nm D) 2.13 um 18) There are 0 bonds and 3E bonds in the following: CH2=CH—CH=CH2 A) 7,2 g B) 9,4 C) 7,4 D) 9,2 19) Which of the following answers contains the bond with the greatest polarity? element electronegativity 2.1 1.9 2.0 2.1 3.0 Sb 5 A) SbH3 . B) AsH3 C) PH3 D) NH3 20) The energy of a(n) is quantized. A) photon B) electron C) all of the above. D) none of the above. W"\. 21) Using the incomplete Born—Haber cycle and the given information, calculate the enthalpy of formation for lithium fluoride. Li+(9) + e' + F(9) M ' » “‘— v. '—'——- ————,- . Li(S) + 1/2 F2(9) I LiF(s) l A) 519.5 k] B) —519.5 k] C) 599 kl D) —599 k] 22) Which has the largest radius? A) 02- B) Be2+ C) Li+ D) Mg2+ 23) Consider PC13: The molecular geometry is and the hybrid orbitals used by the central arom are A) tri onal yramidal,s 2 B) tetrahedral,s 3 g P P P C) trigonal pyramidal, 5133 D) trigonal planar, sp2 24) Which of the following will NOT occur? _ A)2KC1+F2—>2KF+C12 B)2KI+C12—->2KC1+12 C) ZKCl + Brz —> 2 KBr+ C12 D) All of the above will occur. 25) Which of the following has the longest frequency? . A) radar I B) FM radio waves C) infrared rays D) ultraviolet rays 26) When comparing the C - 0 bond in carbon monoxide with the C - 0 bond in carbon dioxide, the C — 0 bond in CO is and therefore than the C — 0 bond in C02. ' A) shorter, weaker B) shorter, stronger C) longer, stronger D) longer, weaker 27) Which of the following correctly represents the structure for 13'? 1 1 ‘ .. (a) - (b) - ' (c) A) a B) b C) c D) All of the above are in resonance with one another. 28) Which of the following represents a possible set of degenerate orbitals? A)n=3,l=0,mz=0 B)n=2,l=1,mz=—-1,0+1 C)n=1,l=1,ml=—1,0,+1 D)n=3,l=1,ml=0 29) We can determine the wavelength of matter. A) True B) False 30) What is the formal charge of Br in the following? - O = Elm = :0: A) 0 B) +1 C) +2 -D) +3 Answer Key Testname: CHEM101_FAO6_EXAM3_K0.TST (7 1) C 2) C 3) A 4) B 5) B 6) D 7) A 8) B 9) D 10) A 11) A 12) D 13) A 14.) B 15) A 16) B 17) D 18) D 19) D 20) C 21) D 22) A - 23) c (\ ) 24) c 25) D 26) B 27) A 28) B 29) A 30)rB- ...
View Full Document

This note was uploaded on 04/30/2010 for the course CHEM 101 taught by Professor Taracarpenter during the Spring '08 term at UMBC.

Page1 / 6

CHEM101_FA07_EXAM2_practice - /”\ \_/’ U CHEMISTRY 101...

This preview shows document pages 1 - 6. Sign up to view the full document.

View Full Document Right Arrow Icon
Ask a homework question - tutors are online