104_S10_E1a - CHM104 Spring 2010 Exam 1 FORM A MULTIPLE...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: CHM104 Spring 2010 Exam 1 FORM A MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) 1 - butanethiol, one of the compounds giving skunks their distinctive odor, freezes at - 115.7°C and boils at 98.5°C. What is its phase at 37°C, the normal body temperature of humans? A) gas B) solid C) liquid D) a mixture of solid and liquid E) a mixture of liquid and gas 2) Which element is not essential for human life? A) Pb B) C C) H 3) Which of the following represents the largest unit? A) milliliter B) dekaliter C) kiloliter 4) The amount of matter in an object is its A) volume. B) mass. C) density. D) weight. E) specific gravity. 5) Which measurement represents the largest quantity? A) 4730 ng B) 4.73 × 103 μg C) 4.73 × 10- 6 kg D) 4.73 × 10- 4 g E) 47.3 mg 6) In scientific notation, the number 185,000,000 is A) 1.85 × 10- 8 . B) 1.85 × 108 . C) 185 × 106 . D) 1.85 × 106 . E) 185 × 10- 8 . 7) 68°C is the same as A) 341 K. 7) B) 285 K. C) 158 K. D) 321 K. E) 205 K. 6) 1) 2) D) P E) Ca 3) D) megaliter E) deciliter 4) 5) 1 8) How many calories are released when 500 g of water cools from 95.0 °C to 25.0°C? A) 35.0 cal B) 3.50 × 104 cal C) 1.25 × 104 cal D) 70.0 cal E) 4.75 × 104 cal 9) A 35.0 mL sample of a liquid weighs 27.2 g. What is the density of the liquid? A) 7.80 g/mL B) 0.777 g/mL C) 62.2 g/mL D) 1.29 g/mL E) 0.952 g/mL 10) Which characteristics correctly describe a proton? A) approximate mass 1 amu; charge + 1; inside nucleus B) approximate mass 5 × 10- 4 amu; charge - 1; outside nucleus C) approximate mass 5 × 10- 4 amu; charge + 1; inside nucleus D) approximate mass 1 amu; charge + 1; outside nucleus E) approximate mass 1 amu; charge 0; inside nucleus 11) An atom containing 29 protons, 29 electrons, and 34 neutrons has a mass number of A) 34. B) 63. C) 5. D) 58. E) 29. 46 Ti have? 22 C) 68 D) 22 E) 46 8) 9) 10) 11) 12) How many neutrons does an atom of A) 24 B) 0 12) 13) An isotope with 15 protons and 17 neutrons will have which symbol? 32 17 32 17 A) Cl B) P C) P D) Cl 15 15 17 15 14) Elements in the Periodic Table are arranged according to A) atomic number. B) atomic weight. C) alphabetical order. D) number of neutrons. E) date of discovery. 15) How many electrons are there in the valence shell of a nitrogen atom? A) 7 B) 2 C) 3 D) 0 16) When an atom donates an electron, that electron A) neutralizes a proton to form a neutron. B) is lost for all time. C) is acquired by another atom which becomes a cation. D) is acquired by another atom which becomes an anion. E) pairs with another electron to form a covalent bond. 13) 32 E) P 17 14) 15) E) 5 16) 2 17) An element belonging to the halogen family would be expected to have a ________ ionization energy and a ________ electron affinity. A) large; small B) small; small C) small; large D) large; large E) none of the above 18) Which of the following ions does not have the same electron configuration as the noble gas neon? A) O- 2 B) Mg + 2 C) FD) S- 2 E) Al+ 3 19) The formula for the compound chromium(II) nitrate is ________. A) CrNO3 B) Cr(NO3 )2 C) CrNO2 D) Cr2 NO3 17) 18) 19) E) C2 NO3 20) 20) For the dot structure shown the most likely elements are X =________ and Y = ________. A) carbon; fluorine B) fluorine; carbon C) hydrogen; carbon D) carbon; hydrogen E) carbon; oxygen 21) A molecule in which the central atom forms three single bonds and has one lone pair is said to have a ________ shape. A) pyramidal B) planar C) linear D) bent E) tetrahedral 22) A section of the Periodic Table containing representative elements is shown. If the elements W, X, Y, and Z have electronegativity values of 1.0, 2.0, 2.5, and 3.5, respectively, which bond is the least polar? 21) 22) A) XZ B) WX C) WZ D) XY E) YZ 23) 23) Which of the following equations is not balanced? A) 4 Fe3 O4 + O2 → 6 Fe2 O3 B) C7 H16 + O2 → 7 CO2 + 8 H2 O C) K2 CrO4 + Pb(NO3 )2 → 2 KNO3 + PbCrO4 D) 2 Al2 O3 → 4 Al + 3 O 2 E) 3 AgNO3 + (NH 4 )3 PO4 → Ag3 PO4 + 3 NH4 NO3 3 24) When the following reaction is balanced the coefficient in front of carbon dioxide is: ____ C5 H12 + ____ O 2 → ____ CO 2 + ____ H2 O A) 5 B) 6 C) 7 D) 10 E) 12 A) 25) The balanced equation for the reaction between aqueous ammonium sulfate and aqueous barium acetate is A) (NH4 )2 SO4 (aq) + Ba(C 2 H3 O2 )2 (aq) → BaSO4 (s) + 2 NH4 C2 H3 O2 (aq). B) (NH4 )2 SO4 (aq) + Ba(C 2 H3 O2 )2 (aq) → BaSO4 (s) + NH4 C2 H3 O2 (aq). C) (NH4 )2 SO4 (aq) + Ba(C 2 H3 O2 )2 (aq) → BaSO4 (aq) + 2 NH4 C2 H3 O2 (s). D) NH4 SO4 (aq) + BaC2 H3 O2 (aq) → BaSO4 (s) + NH4 C2 H3 O2 (aq). E) (NH4 )2 SO3 (aq) + Ba(C 2 H3 O2 )2 (aq) → BaSO3 (aq) + NH4 C2 H3 O2 (aq). 26) 105 g of MgCl 2 contains ________ mol MgCl 2 . A) 6.62 x 1023 B) 1.76 C) 105 D) 1.06 x 1024 E) 1.10 27) How many molecules are present in 3.25 mol of C 2 H6 O? A) 1.85 × 1023 B) 6.02 × 1023 C) 46.0 D) 3.25 E) 1.96 × 1024 28) How many grams of C will be consumed when 5.00 grams of Na 2 SO4 react according to the balanced reaction shown? Na2 SO4 + 2 C → Na 2 S + 2 CO 2 A) 1.69 g B) 0.038 g C) 17.1 g D) 0.211 g E) 0.844 g 24) 25) 26) 27) 28) 29) Which reaction is an example of a precipitation reaction? A) H2 SO4 (aq) + Ca(OH)2 (aq) → CaSO 4 (aq) + 2 H2 O (l) B) 2 Hg (l) + O2 (g) → 2 HgO (s) C) FeCl 3 (aq) + KOH (aq) → Fe(OH)3 (s) + 3 KCl (aq) D) 6 HCl (aq) + 2 Al (s) → 2 AlCl3 (aq) + 3 H2 (g) E) H2 CO 3 (aq) → H2 O (l) + CO2 (g) 30) Which one of the following substances is produced during an acid/base (or neutralization) reaction? A) NaCl B) H2 O C) CO 2 D) NaOH E) H2 29) 30) 4 31) All of the reactions shown are oxidation- reduction reactions except A) K2 SO4 (aq) + BaCl2 (aq) → BaSO4 (s) + 2 KCl(aq). B) 2 Zn(s) + 2 HCl(aq) → ZnCl2 (aq) + H2 (g). C) 2 NaI(aq) + Cl2 (g) → 2 NaCl(aq) + I2 . D) 2 Fe2 O3 (s) → 4 Fe(s) + 3 O2 (g). E) N2 (g) + O 2 (g) → 2 NO(g). 32) The combination of ions least likely to produce a precipitate is A) Pb+ and Cl - . B) Ca2 + and PO4 3 - . C) Ba 2 + and SO 4 2 - . D) Fe 3 + and OH - . E) Mg 2 + and C2 H3 O2 - . 33) The oxidation number of sulfur in calcium sulfate, CaSO 4 , is ________. A) 0 B) + 6 C) + 4 D) + 2 31) 32) 33) E) - 2 34) 34) When a substance loses electrons it is ________; the substance itself is acting as a(an) ________ agent. A) reduced; oxidizing B) dissolved; neutralizing C) oxidized; reducing D) oxidized; oxidizing E) reduced; reducing 35) Which of the following is always a spectator ion in a chemical reaction? A) ClB) Na+ C) Mg 2 + D) S2 E) all of these ions 36) 2 AgNO3 (aq) + K 2 SO4 (aq) → 2 KNO3 (aq) + Ag2 SO4 (s) The net ionic reaction for the balanced equation shown above is 2A) 2 Ag+ + SO 4 → Ag2 SO4 . B) H+ + OH- → H2 O. C) Ag+ + NO 3 → AgNO3 . 2D) 2 K + + SO 4 → K 2 SO4 . E) K + + NO 3 → KNO3 . 35) 36) 5 Answer Key Testname: 104_S2010_E1A 1) C 2) A 3) D 4) B 5) E 6) B 7) A 8) B 9) B 10) A 11) B 12) A 13) C 14) A 15) E 16) D 17) D 18) D 19) B 20) A 21) A 22) D 23) B 24) A 25) A 26) E 27) E 28) E 29) C 30) B 31) A 32) E 33) B 34) C 35) B 36) A 6 ...
View Full Document

This note was uploaded on 05/03/2010 for the course CHM 104 taught by Professor Duchovic,r during the Spring '08 term at Indiana University-Purdue University Fort Wayne.

Ask a homework question - tutors are online