104_S10_E1b - CHM104 Spring 2010 Exam #1 FORM B MULTIPLE...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: CHM104 Spring 2010 Exam #1 FORM B MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) 1 - butanethiol, one of the compounds giving skunks their distinctive odor, freezes at - 115.7°C and boils at 98.5°C. What is its phase at 37°C, the normal body temperature of humans? A) gas B) solid C) liquid D) a mixture of solid and liquid E) a mixture of liquid and gas 2) Which element is not essential for human life? A) H B) P C) Ca 3) Which of the following represents the largest unit? A) dekaliter B) milliliter C) deciliter 4) The amount of matter in an object is its A) specific gravity. B) volume. C) mass. D) density. E) weight. 5) Which measurement represents the largest quantity? A) 4.73 × 10- 4 g B) 4.73 × 103 μg C) 47.3 mg D) 4.73 × 10- 6 kg E) 4730 ng 6) In scientific notation, the number 185,000,000 is A) 185 × 106 . B) 185 × 10- 8 . C) 1.85 × 108 . D) 1.85 × 106 . E) 1.85 × 10- 8 . 7) 68°C is the same as A) 321 K. 7) B) 158 K. C) 205 K. D) 285 K. E) 341 K. 6) 1) 2) D) Pb E) C 3) D) kiloliter E) megaliter 4) 5) 1 8) How many calories are released when 500 g of water cools from 95.0 °C to 25.0°C? A) 35.0 cal B) 1.25 × 104 cal C) 4.75 × 104 cal D) 70.0 cal E) 3.50 × 104 cal 9) A 35.0 mL sample of a liquid weighs 27.2 g. What is the density of the liquid? A) 0.952 g/mL B) 62.2 g/mL C) 0.777 g/mL D) 7.80 g/mL E) 1.29 g/mL 10) Which characteristics correctly describe a proton? A) approximate mass 1 amu; charge 0; inside nucleus B) approximate mass 1 amu; charge + 1; outside nucleus C) approximate mass 5 × 10- 4 amu; charge - 1; outside nucleus D) approximate mass 1 amu; charge + 1; inside nucleus E) approximate mass 5 × 10- 4 amu; charge + 1; inside nucleus 11) The atomic number of an atom containing 29 protons, 29 electrons, and 34 neutrons is A) 5. B) 63. C) 58. D) 29. E) 34. 46 Ti have? 22 C) 46 D) 24 E) 0 8) 9) 10) 11) 12) How many neutrons does an atom of A) 22 B) 68 12) 13) An isotope with 15 protons and 17 neutrons will have which symbol? 32 32 17 17 A) P B) Cl C) P D) Cl 15 15 17 17 14) Elements in the Periodic Table are arranged according to A) atomic number. B) date of discovery. C) alphabetical order. D) number of neutrons. E) atomic weight. 15) How many electrons are there in the valence shell of a nitrogen atom? A) 0 B) 7 C) 3 D) 5 16) When an atom donates an electron, that electron A) is acquired by another atom which becomes an anion. B) is acquired by another atom which becomes a cation. C) neutralizes a proton to form a neutron. D) is lost for all time. E) pairs with another electron to form a covalent bond. 13) 32 E) P 15 14) 15) E) 2 16) 2 17) An element belonging to the halogen family would be expected to have a ________ ionization energy and a ________ electron affinity. A) small; small B) large; small C) small; large D) large; large E) none of the above 18) Which of the following ions does not have the same electron configuration as the noble gas neon? A) FB) O- 2 C) Al+ 3 D) Mg + 2 E) S- 2 19) The formula for the compound chromium(II) nitrate is ________. A) CrNO3 B) CrNO2 C) Cr2 NO3 D) C2 NO3 17) 18) 19) E) Cr(NO3 )2 20) 20) For the dot structure shown the most likely elements are X =________ and Y = ________. A) hydrogen; carbon B) fluorine; carbon C) carbon; hydrogen D) carbon; oxygen E) carbon; fluorine 21) A molecule in which the central atom forms three single bonds and has one lone pair is said to have a ________ shape. A) planar B) pyramidal C) tetrahedral D) linear E) bent 22) A section of the Periodic Table containing representative elements is shown. If theelements W, X, Y, and Z have electronegativity values of 1.0, 2.0, 2.5, and 3.5, respectively, which bond is the least polar? 21) 22) A) WX B) YZ C) XZ D) WZ E) XY 23) 23) Which of the following equations is not balanced? A) C7 H16 + O2 → 7 CO2 + 8 H2 O B) K2 CrO 4 + Pb(NO3 )2 → 2 KNO3 + PbCrO4 C) 3 AgNO3 + (NH 4 )3 PO4 → Ag3 PO4 + 3 NH4 NO3 D) 2 Al2 O3 → 4 Al + 3 O 2 E) 4 Fe3 O4 + O2 → 6 Fe2 O3 3 24) When the following reaction is balanced the coefficient in front of carbon dioxide is: ____ C5 H12 + ____ O 2 → ____ CO 2 + ____ H2 O A) 5 B) 6 C) 7 D) 10 E) 12 A) 25) The balanced equation for the reaction between aqueous ammonium sulfate and aqueous barium acetate is A) (NH4 )2 SO4 (aq) + Ba(C 2 H3 O2 )2 (aq) → BaSO4 (s) + 2 NH4 C2 H3 O2 (aq). B) NH4 SO4 (aq) + BaC2 H3 O2 (aq) → BaSO4 (s) + NH4 C2 H3 O2 (aq). C) (NH4 )2 SO4 (aq) + Ba(C 2 H3 O2 )2 (aq) → BaSO4 (aq) + 2 NH4 C2 H3 O2 (s). D) (NH4 )2 SO3 (aq) + Ba(C 2 H3 O2 )2 (aq) → BaSO3 (aq) + NH4 C2 H3 O2 (aq). E) (NH4 )2 SO4 (aq) + Ba(C 2 H3 O2 )2 (aq) → BaSO4 (s) + NH4 C2 H3 O2 (aq). 26) 105 g of MgCl 2 contains ________ mol MgCl 2 . A) 105 B) 1.06 x 1024 C) 1.76 D) 6.62 x 1023 E) 1.10 27) How many molecules are present in 3.25 mol of C 2 H6 O? A) 1.96 × 1024 B) 46.0 C) 6.02 × 1023 D) 3.25 E) 1.85 × 1023 28) How many grams of C will be consumed when 5.00 grams of Na 2 SO4 react according to the balanced reaction shown? Na2 SO4 + 2 C → Na 2 S + 2 CO 2 A) 1.69 g B) 0.038 g C) 17.1 g D) 0.211 g E) 0.844 g 24) 25) 26) 27) 28) 29) Which reaction is an example of a precipitation reaction? A) 6 HCl (aq) + 2 Al (s) → 2 AlCl3 (aq) + 3 H2 (g) B) H2 CO 3 (aq) → H2 O (l) + CO2 (g) C) 2 Hg (l) + O2 (g) → 2 HgO (s) D) H2 SO4 (aq) + Ca(OH)2 (aq) → CaSO 4 (aq) + 2 H2 O (l) E) FeCl 3 (aq) + KOH (aq) → Fe(OH)3 (s) + 3 KCl (aq) 30) Which one of the following substances is produced during an acid/base (or neutralization) reaction? A) NaOH B) H2 C) NaCl D) H2 O E) CO 2 29) 30) 4 31) All of the reactions shown are oxidation- reduction reactions except A) 2 NaI(aq) + Cl2 (g) → 2 NaCl(aq) + I2 . B) 2 Fe2 O3 (s) → 4 Fe(s) + 3 O2 (g). C) K2 SO4 (aq) + BaCl2 (aq) → BaSO4 (s) + 2 KCl(aq). D) N2 (g) + O 2 (g) → 2 NO(g). E) 2 Zn(s) + 2 HCl(aq) → ZnCl2 (aq) + H2 (g). 32) The combination of ions least likely to produce a precipitate is A) Pb+ and Cl - . B) Ba 2 + and SO 4 2 - . C) Ca2 + and PO4 3 - . D) Fe 3 + and OH - . E) Mg 2 + and C2 H3 O2 - . 33) The oxidation number of sulfur in calcium sulfate, CaSO 4 , is ________. A) + 2 B) - 2 C) + 4 D) + 6 31) 32) 33) E) 0 34) 34) When a substance loses electrons it is ________; the substance itself is acting as a(an) ________ agent. A) oxidized; reducing B) reduced; reducing C) dissolved; neutralizing D) oxidized; oxidizing E) reduced; oxidizing 35) Which of the following is always a spectator ion in a chemical reaction? A) S2 B) ClC) Mg 2 + D) Na+ E) all of these ions 36) 2 AgNO3 (aq) + K 2 SO4 (aq) → 2 KNO3 (aq) + Ag2 SO4 (s) The net ionic reaction for the balanced equation shown above is A) Ag+ + NO 3 → AgNO3 . 2B) 2 K + + SO 4 → K 2 SO4 . 2C) 2 Ag+ + SO 4 → Ag2 SO4 . D) H+ + OH- → H2 O. E) K + + NO 3 → KNO3 . 35) 36) 5 Answer Key Testname: 104_S2010_E1B 1) C 2) D 3) E 4) C 5) C 6) C 7) E 8) E 9) C 10) D 11) D 12) D 13) E 14) A 15) D 16) A 17) D 18) E 19) E 20) E 21) B 22) E 23) A 24) A 25) A 26) E 27) A 28) E 29) E 30) D 31) C 32) E 33) D 34) A 35) D 36) C 6 ...
View Full Document

Ask a homework question - tutors are online