New SAT Math Workbook

# A 290 b 200 c 90 d 260 e 240 a salesman receives

This preview shows page 1. Sign up to view the full content.

This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: . What was the marked price? (A) \$48.60 (B) \$59.40 (C) \$60 (D) \$61.40 (E) \$64 10. What single discount is equivalent to two successive discounts of 15% and 10%? (A) 25% (B) 24.5% (C) 24% (D) 23.5% (E) 23% www.petersons.com Verbal Problems Involving Percent 97 SOLUTIONS TO PRACTICE EXERCISES Diagnostic Test 1. (E) 30% = 3 10 6. (A) 40% = 2 5 2 · 80 = \$32 off 5 3 · 100 = 30 books at \$10 each 10 \$48 net price 7 35% = 20 1 10 7 · 90 = \$31.50 off 20 = \$300 in sales 100 – 30 = 70 books at \$15 each = \$1050 in sales Total sales \$300 + \$1050 = \$1350 \$58.50 net price 10% = 1 · 58.50 = \$5.85 off 10 \$52.65 net price \$52.65 – \$48 = \$4.65 was saved. 7. (D) 2% of \$1500 = \$30 3% of \$2000 = \$60 5% of \$3000 = \$150 6% of (\$8000 – \$6500) = 6% of \$1500 = \$90 Total profit \$1350 – \$1250 = \$100 2. (C) 25% + 35% + 5% + 10% = 75% 100% – 75% = 25% for other expenses 25% = 3. 1 4 1 · \$2000 = \$500 4 (B) Amount of decrease = 200 200 1 2 Percent of decrease = = = 16 % 1200 6 3 Total tax = \$330 8. (B) He earns 4% of \$48. 48 × .04 \$1.92 Add this to his base salary of \$20: \$21.92. 9. (C) 23 1 ⋅= 3 4 2 = 50% of the students will 2 4. (B) 62 1 5 %= 2 8 5 · 152 = 95 total wins needed 8 95 – 50 = 45 wins still needed 5. (A) 20% = 1 5 1 · 120 = 24 employees laid off 5 graduate from college. 10. (B) Total price is \$5000. Percent of total that was options = 1800 9 = = 36% 5000 25 New number of employees = 96 12 1 1 %= 2 8 1 · 96 = 12 employees added to staff 8 Therefore, the final number of employees is 108. Net change is 120 – 108 = decrease of 12. www.petersons.com 98 Chapter 6 Exercise 1 1. (B) Amount of increase = \$2500 Exercise 2 1. (A) 20% = 1 5 1 · 600 = \$120 off 5 Percent of increase = [amount of increase/ original] 2500 1 = = 10% 25000 10 \$480 net price 1 10% = 10 1 · 600 = \$60 off 10 \$540 first net price 1 · 540 = \$54 off 10 2. (B) Amount of increase = 20,000 20, 000 1 Percent of increase = 80, 000 = = 25% 4 \$486 net price Therefore, \$6 is saved. 2. (C) 25% = 1 4 3. (D) Amount of decrease = \$4 4 16 = = 16% 25 100 Percent of decrease = 4. (A) Amount of increase \$30,000 30, 000 Percent of...
View Full Document

## This note was uploaded on 08/15/2010 for the course MATH a4d4 taught by Professor Colon during the Spring '10 term at Embry-Riddle FL/AZ.

Ask a homework question - tutors are online