Rare - l Rare Games Questions 1-7 Exactly six trade...

Info iconThis preview shows pages 1–8. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 1

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 2
Background image of page 3

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 4
Background image of page 5

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 6
Background image of page 7

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 8
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: l Rare Games Questions 1-7 Exactly six trade representatives negotiate a treaty: Klosnik, Londi, Manley, N eri, Osata, Poirier. There are exactly six chairs evenly spaced around a circular table. The chairs are numbered 1 through 6, with successively numbered chairs next to each other and chair number 1 next to chair number 6. Each chair is occupied by exactly one of the representatives. The following conditions apply: 1. Poitier sits immediately next to N eri. Londi sits immediately next to Manley, N eri, or both. Klosnik does not sit immediately next to Manley. lf Osata sits immediately next to Poirier, Osata does not sit immediately next to Manley. Which one of the following seating arrangements of the six representatives in chairs 1 through 6 would NOT violate the stated conditions? (A) Klosnik, Poirier, N eri, Manley, Osata, Londi (B) Klosnik, Londi, Manley, Poirier, Neri, Osata (C) Klosnik, Londi, Manley, Osata, Poirier, Neri (D) Klosnik, Osata, Poirier, Neri, Londi, Manley (E) Klosnik, N eri, Londi, Osata, Manley, Poirier lf Londi sits immediately next to Poirier, which one of the following is a pair of representatives who must sit immediately next to each other? (A) Klosnik and Osata (B) Londi and N eri (C) Londi and Osata (D) Manley and N eri (E) Manley and Poirier lf Klosnik sits directly between Londi and Poirier, then Manley must sit directly between (A) Londi and N eri (B) Londi and Osata (C) Neri and Osata (D) N eri and Poirier (E) Osata and Poirier 4. If N eri sits immediately next to Manley, then Klosnik can sit directly between (A) Londi and Manley (B) Londi and Poirier (C) Neri and Osata (D) N eri and Poirier (E) Poirier and Osata lf Londi sits immediately next to Manley, then which one of the following is a complete and accurate list of representatives any one of whom could also sit immediately next to Londi? (A) Klosnik (B) Klosnik, Neri (C) Neri, Poirier (D) Klosnik, Osata, Poirier (E) Klosnik, Neri, Osata, Poirier lf Londi sits immediately next to N eri, which one of the following statements must be false? (A) Klosnik sits immediately next to Osata. (B) Londi sits immediately next to Manley. (C) Osata sits immediately next to Poirier. (D) N eri sits directly between Londi and Poirier. (E) Osata sits directly between Klosnik and Manley. lf Klosnik sits immediately next to Osata, then Londi CANNOT sit directly between (A) Klosnik and Manley (B) Klosnik and N eri (C) Manley and N eri (D) Manley and Poirier (E) N eri and Osata1 1 PT 1, Game 1 Rare Games I Questions 13 -17 Hannah spends 14 days, exclusive of travel time, in a total of six cities. 13. 14. 15. Each city she Visits is in one of three countriesiX, Y, or Z. Each of the three countries has many cities. Hannah Visits at least one city in each of the three countries. She spends at least two days in each city she Visits. She spends only whole days in any city. If Hannah spends exactly eight days in the cities of country X, then which one of the following CANNOT be true? (A) She Visits exactly two cities in country X. (B) She Visits exactly two cities in country Y. (C) She Visits exactly two cities in country Z. (D) She Visits more cities in country Y than in country Z (E) She Visits more cities in country Z than in country Y. lf Hannah Visits an equal number of cities in each of the countries, what is the greatest total number of days she can spend Visiting cities in country X? (A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 6 (E) 7 1f Hannah spends three days in the cities of country Y and seven days in the cities of country Z, then which one of the following must be false? (A) She Visits more cities in country X than in country Y. (B) She Visits exactly two cities in country X. (C) She Visits more cities in country Z than in country X. (D) She Visits exactly two cities in country Z. (E) She Visits exactly three cities in country Z. 16. 17. 1f the city of N omo is in country X, and if Hannah spends as many days as possible in Nomo and as few days as possible in each of the other cities that she Visits, then which one of the following must be true? (A) Hannah cannot Visit any other cities in country X. (B) Hannah can Visit four cities in country Y. (C) Hannah can spend six days in N omo. (D) Hannah cannot spend more than four days in country Z. (E) Hannah can Visit, at most, a total of four cities in countries Y and Z. If Hannah Visits a combined total of four cities in countries X and Y, what is the greatest total number of days she can spend Visiting cities in country Y? (A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9 1 (E) o2 2 PT 2, Game 3 I Rare Games Questions 1-6 John receives one grade for each of the following six courses: economics, geology, history, ltalian, physics, and Russian. From highest to lowest, the possible grades are A, B, C, D, and E. E is the only failing grade. Two letter grades are consecutive if and only if they are adjacent in the alphabet. 1. John’s grades in geology and physics are consecutive. His grades in Italian and Russian are consecutive. He receives a higher grade in economics than in history. He receives a higher grade in geology than in physics. If John receives the same grade in economics and Italian, and if he fails Russian, which one of the following must be true? (A) John’s geology grade is a B. (B) John’s history grade is a D. (C) John’s history grade is an E. (D) John’s physics grade is a B. (E) John’s physics grade is a C. If John passes all his courses and receives a higher grade in geology than in either language, which one of the following must be true? (A) He receives exactly one A. (B) He receives exactly one B. (C) He receives exactly two Bs. (D) He receives at least one B and at least one C. (E) He receives at least one C and at least one D. If John receives a higher grade in physics than in economics and receives a higher grade in economics than in either language, which one of the following allows all six of his grades to be determined? (A) His grade in history is D. (B) His grade in Italian is D. (C) His grades in history and Italian are identical. (D) His grades in history and Russian are identical. (E) His grade in history is higher than his grade in Russian. 4. If John receives a higher grade in physics than in economics and receives a higher grade in history than in Italian, exactly how many of his grades can be determined? (A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5 (E) 6 . Assume that John’s grade in physics is higher than his grade in Italian and consecutive with it and that his grades in Russian and physics differ. Which one of the following must be true? (A) John receives both an A and a B. (B) John receives both an A and a C. (C) John receives both a B and a D. (D) John receives both a B and an E. (B) John receives both a D and an E. . Assume that John receives a lower grade in economics than in physics. He must have failed at least one course if which one of the following is also true? (A) He receives a lower grade in Italian than in economics. (B) He receives a lower grade in Italian than in physics. (C) He receives a lower grade in physics than in Italian. (D) He receives a lower grade in Russian than in economics. (E) He receives a lower grade in Russian than in history.3 3 PT 5, Game 1 Rare Games I Questions 7-1 1 A fire chief is determining the work schedules of five firefighters: Fuentes, Graber, Howell, lman, and Jackson. The schedule must meet the following conditions: Except for Saturday and Sunday, when none of them works, exactly one of the firefighters works each day. None of the firefighters can work more than two days per week. No firefighter works on two consecutive days. Fuentes never works later in the week than Jackson. lf Howell works, then Graber must work on the following day. 7. Which one of the following CANNOT be a Monday-to- Friday work schedule? (A) Fuentes, lman, Fuentes, Jackson, lman (B) Fuentes, Jackson, Howell, Graber, Fuentes (C) Graber, Fuentes, Graber, Fuentes, Jackson (D) Graber, Howell, Graber, Fuentes, Jackson (E) Howell, Graber, lman, Graber, lman 8. If each firefighter is required to have at least two consecutive days off during the Monday-to-Friday workweek, which one of the following could be a possible work schedule? (A) Howell, Graber, Howell, Graber, lman (B) Howell, Howell, Graber, Fuentes, lman (C) lman, Fuentes, Jackson, lman, lman (D) Fuentes, Howell, Graber, Fuentes, Jackson (E) Jackson, Howell, Graber, lman, Fuentes 9. 10. 11. If both Fuentes and Jackson work during a week, which one of the following statements CANNOT be true? (A) Fuentes works on Monday and Wednesday. (B) Jackson works on Monday and Wednesday. (C) Fuentes works on Tuesday and Thursday. (D) Jackson works on Tuesday and Thursday. (E) Jackson works on Wednesday and Friday. If Fuentes works two days during the week and Jackson works on Thursday, which one of the following statements could be true? (A) Fuentes works on Tuesday. (B) Graber works on Tuesday. (C) Howell works on Tuesday. (D) Graber works on Wednesday. (E) Howell works on Wednesday. lf Graber does not work during the week, which one of the following statements must be true? (A) Fuentes works exactly one day during the week. (B) Fuentes works exactly two days during the week. (C) lman works exactly one day during the week. (D) lman works exactly two days during the week. (E) Jackson works exactly one day during the week.4 4PT11,Game2 a Rare Games Questions 20-24 Four apprenticesiLouis, Madelyn, Nora, and Oliveriare initially assigned to projects Q, R, S, and T, respectively. During the year in which they are apprentices, two reassignments of apprentices to projects will be made, each time according to a different one of the following plans, which can be used in any order: Plan 1. The apprentice assigned to project Q switches projects with the apprentice assigned to project S and the apprentice assigned to project R switches projects with the apprentice assigned to project T. Plan 2. The apprentice assigned to project S switches projects with the apprentice assigned to project T. Plan 3. Louis and Madelyn switch projects with each other. 20. Which one of the following must be true after the second reassignment of apprentices to projects during the year if that reassignment assigns Nora to project T ? (A) Louis is assigned to project S. (B) Madelyn is assigned to project R. (C) Madelyn is assigned to project S. (D) Oliver is assigned to project R. (E) Oliver is assigned to project S. 21. Which one of the following could be true after only one reassignment during the year? (A) Louis is assigned to project T. (B) Nora is assigned to project R. (C) Oliver is assigned to project Q. (D) Louis and Nora each remain assigned to the same projects as before. (E) Nora and Oliver each remain assigned to the same projects as before. 22. 23. 24. If at some time during the year, Louis is reassigned to project R, which one of the following could have been the assignment of apprentices to the projects immediately before the reassignment? (A) Q: Louis; R: Madelyn; S: Oliver; T: Nora (B) Q: Louis; R: Nora; S: Oliver; T: Madelyn (C) Q: Nora; R: Madelyn; S: Louis; T: Oliver (D) Q: Nora; R: Oliver; S: Louis; T: Madelyn (E) Q: Oliver; R: Nora; S: Louis; T: Madelyn Which one of the following is an acceptable assignment of apprentices to the projects after only one reassignment during the year? (A) Q: Louis; R: Madelyn; S: Nora; T: Oliver (B) Q: Madelyn; R: Louis; S: Nora; T: Oliver (C) Q: Madelyn; R: Oliver; S: Nora; T: Louis (D) Q: Nora; R: Louis; S: Oliver; T: Madelyn (E) Q: Nora; R: Madelyn; S: Oliver; T: Louis 1f the first reassignment is made according to plan 1, which one of the following must be true? (A) Louis is assigned to project T as a result of the second reassignment. (B) Madelyn is assigned to project Q as a result of the second reassignment. (C) Madelyn is assigned to project T as a result of the second reassignment. (D) Oliver is assigned to project S as a result of the second reassignment. (E) Oliver is assigned to project T as a result of the second reassignment.5 5PTll,Game4 Rare Games a Questions 18-24 A science student has exactly four flasksil, 2, 3, and 47 originally containing a red, a blue, a green, and an orange chemical, respectively. An experiment consists of mixing exactly two of these chemicals together by completely emptying the contents of one of the flasks into another of the flasks. The following conditions apply: The product of an experiment cannot be used in further experiments. Mixing the contents of l and 2 produces a red chemical. Mixing the contents of 2 and 3 produces an orange chemical. Mixing the contents of 3 with the contents of either 1 or 4 produces a blue chemical. Mixing the contents of 4 with the contents of either 1 or 2 produces a green chemical. 18. 1f the student performs exactly one experiment, which one of the following could be the colors of the chemicals in the resulting three nonempty flasks? (A) blue, blue, green (B) blue, orange, orange (C) blue, orange, red (D) green, green, red (E) green, orange, orange 19. 1f the student performs exactly two experiments, which one of the following could be the colors of the chemicals in the resulting two nonempty flasks? (A) blue, blue (B) blue, orange (C) blue, red (D) green, red (E) orange, orange 20. 1f the student performs exactly one experiment and none of the resulting three nonempty flasks contains a red chemical, which one of the following could be the colors of the chemicals in the three flasks? (A) blue, blue, green (B) blue, green, green (C) blue, green, orange (D) blue, orange, orange (E) green, green, orange 21. 22. 23. 24. 1f the student performs exactly one experiment and exactly one of the resulting three nonempty flasks contains a blue chemical, which one of the following must be the colors of the chemicals in the other two flasks? (A) both green (B) both orange (C) both red (D) one green and one red (B) one orange and one red 1f the student will perform exactly two experiments and after the first experiment exactly one of the resulting three nonempty flasks contains an orange chemical, then in the second experiment the student could mix together the contents of flasks (A) l and 2 (B) l and 3 (C) l and 4 (D) 2 and 3 (E) 3 and 4 1f the student performs exactly one experiment and none of the resulting three nonempty flasks contains an orange chemical, then the student must have mixed the contents of (A) flask l with flask 2 (B) flask l with flask 4 (C) flask 2 with flask 4 (D) flask 2 with one of the other flasks (E) flask 4 with one of the other flasks 1f the student performs exactly two experiments and exactly one of the resulting two nonempty flasks contains an orange chemical, then it must be true that the contents of the other nonempty flask is (A) obtained by mixing flasks l and 2 (B) obtained by mixing flasks 2 and 4 (C) blue (D) green (E) red6 6 PT 12, Game 4 RARE GAMES PT 1, Game 1 PT 2, Game 3 PT 5, Game 1 PT 11, Game 2 PT 11, Game 4 PT 12, Game 4 pg. 1 pg. 2 pg. 3 pg. 4 pg. 5 pg. 6 1. B 13. A 1. C 7. B 20. E 18. D 2 A 14. D 2. D 8. D 21. E 19. C 3 B 15. D 3. E 9. B 22. A 20. B 4 E 16. B 4. E 10. B 23. B 21. A 5 E 17. C 5. C 11. D 24. A 22. E 6 C 6. E 23. E 7 E 24. D ...
View Full Document

Page1 / 8

Rare - l Rare Games Questions 1-7 Exactly six trade...

This preview shows document pages 1 - 8. Sign up to view the full document.

View Full Document Right Arrow Icon
Ask a homework question - tutors are online