sample%20exam%20questions - Sample Exam Question BIO 201...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Sample Exam Question BIO 201 – Fall 2008 Dr. Lema (NOTE: answers are provided below) 1) slight negative charge at one end of one water molecule is attracted to the The slight positive charge of another water molecule. What is this attraction called? ) a covalent bond A ) a hydrogen bond B ) an ionic bond C D) a hydrophilic bond E) a hydrophobic bond 2) Which of the following is true about buffer solutions? A) they maintain a constant pH when bases are added to them, but not when acids are added to them B) they maintain a constant pH when acids area added to them, but not when bases are added to them C) they maintain a constant pH of exactly 7 in all living cells and biological fluids D) They maintain a relatively constant pH when either acids or bases are added to them E) they are found only in living systems and biological fluids 3) Most mammals control their body temperature by sweating. Which property of water is most directly responsible for the ability of sweat to lower body temperature? A) water’s change in density when it condenses B) water’s ability to dissolve molecules in the air C) the release of heat by the formation of hydrogen bonds D) the absorption of heat by the breaking of hydrogen bonds E) water’s high surface tension 4) Which of the following is true of both starch and cellulose? A) they are both polymers of glucose B) they are geometric isomers of each other C) they can both be digested by humans D) they are both used for energy storage in plants E) They are both structural components of the plant cell wall 5) Large organic molecules are usually assembled by polymerization of a few kinds of simple subunits. Which of the following is an exception to this statement? A) a steroid B) cellulose C) DNA D) an polypeptide E) a receptor protein 6) The structural level of a protein least affected by a disruption in hydrogen bonding is the A) primary level B) secondary level C) tertiary level D) quaternary level E) all structural levels are equally affected 7) The bonding of two amino acid molecules to form a larger molecule requires A) the release of a water molecule B) the release of a carbon dioxide molecule C) the addition of a nitrogen atom D) the addition of a water molecule E) both B and C 8) What is the name of the function group shown here? A) Carbonyl B) Ketone C) Hydroxyl D) Carboxyl E) Aldehyde 9) What is the structure shown below? A) B) C) D) E) Starch molecule Protein molecule Steroid molecule Cellulose molecule Phospholipid molecule 10) Which of the following best summarizes the relationship between dehydration reactions and hydrolysis? A) Dehydration reactions assemble polymers, and hydrolysis reactions break down polymers B) Macromolecular synthesis occurs through the removal of water and digestion occurs through the addition of water C) Dehydration reactions can occur only after hydrolysis D) Hydrolysis creates monomers, and dehydration reactions break down polymers E) A and B are correct 11) Which of the following is true of cellulose? A) It is a polymer composed of sucrose monomers B) It is a storage polysaccharide for energy in plant cells C) It is a storage polysaccharide for energy in animal cells D) It is a major structural component of plant cell walls E) It is a major structural component of animal cell plasma membranes 12) Which of the following is true of the chemical reaction shown below? A) B) C) D) E) It is a hydrolysis reaction It results in a peptide bond It joins two fatty acids together A and B only A, B and C 13) A double‐stranded DNA molecule contains a total of 120 purine and 120 pyrimidine nucleotides. This DNA molecule could be composed of A) 120 adenine and 120 uracil molecules B) 120 thymine and 120 adenine molecules C) 120 cytosine and 120 thymine molecules D) 240 adenine and 240 cytosine molecules E) 240 guanine and 240 thymine molecules 14) The element nitrogen is present in all of the following EXCEPT A) Proteins B) Nucleic acids C) Amino acids D) DNA E) Monosaccharides Answers: 1) B 2) D 3) D 4) A 5) A 6) A 7) A 8) D 9) C 10) E 11) D 12) B 13) B 14) E ...
View Full Document

Ask a homework question - tutors are online