\u0111\u1ec1 thi kh\u1ea3o s\u00e1t HSG.pdf - PH\u00f2NG Gi\u00e1o d\u1ee5c \u0110\u00e0o t\u1ea1o Ti\u1ec1N h\u1ea3I Ng\u01b0\u1eddi coi thi th\u1ee9 nh\u1ea5t Ng\u01b0\u1eddi coi thi th\u1ee9 hai \u0110\u00e1p \u00e1n v\u00e0 \u0110\u1ec1

u0111u1ec1 thi khu1ea3o su00e1t HSG.pdf - PHu00f2NG...

This preview shows page 1 out of 156 pages.

Unformatted text preview: PHòNG Giáo dục - Đào tạo TiềN hảI Người coi thi thứ nhất Người coi thi thứ hai Đáp án và Đề thi chọn học sinh giỏi lớp 7 THCS Môn: Tiếng Anh Thời gian làm bài: 120 phút (không kể thời gian giao đề) Họ và tên:.......................................................... Số BD: Ngày sinh: ....................................................................... Trường THCS:................................................................ ..................................................................................................................................................................... Giám khảo 1 …………………………… Điểm bài thi ……………... Giám khảo 2 …………………………… Bằng chữ : ……………………… (Đề gồm 04 trang, thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này) 1. Tìm từ mà phần gạch chân có cách phát âm khác các từ còn lại: (1, 6 điểm) 1. A. weight B. height C. either D. neither 2. A. tidy B. worry C. empty D. fry 3. A. send B. sure C. sick D. soap 4. A. listened B. practiced C. fixed D. coughed 5. A. birthday B. that C. thing D. thank 6. A. invitation B. collection C. nation D. question 7. A. collect B. post office C. most D. hope 8. A. help B. friend C. fever D. check Bài 2: Chọn đáp án thích hợp điền vào chỗ trống. (2, 0 điểm) 9. I decided to learn ............ to use a computer. A. what B. which C. how D. why 10. They often practice .................goals after class. A. scoring B. score C. scored D. to score 11. My brother always goes to bed early, but he ..............gets up early. A. not B. never C. ever D. no 12. This dress doesn’t ...................... me very much. It’s too large . A. suit B. match C. fit D. keep 13. ................ do you go to the library?~ Every weekend. A. How B. How much C. How many times D. How often 14. Today, I feel...........better than yesterday. A. more B. many C. very D. much 15. Our holiday was too short. The time passed very............ A. quickly B. quick C. quicker D. quickest 16. He doesn’t like swimming in the river and ................ A. we aren’t, too B. neither are we C. either we aren’t D. so are we 17. ........ terrible weather! A. How B. What a C. What D. How a 18. I never eat durians because I don’t like their ............... A. smells B. smelly C. smell D. smelling Bài 3: Hãy cho dạng đúng của các động từ trong ngoặc: (2, 5 điểm) a. Nga (19- forget) ......... to bring her exercise book yesterday. I’m sure she (20- forget) …..... about it tomorrow, too. b. The light (21- be) ……... always out in her room at ten o’clock. I’m sure she must (22- go) ……... to bed early every night. c. You (23- stay ) …... at home last Sunday? ~ No, we (24- drive) …… to the countryside. d. At present, we (25- sit) .......... at the cafeteria. e. You bought a lovely picture. Where you (26- put) ........... it? f. What about (27- go) ………. to the park on Sunday? ~ I prefer (28- see) ……… a movie to going there. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. Bài 4: Hãy cho dạng đúng của các từ trong ngoặc: (2, 5 điểm) 49. The sun shone (29) ............ all day and made the room (30) ............ (BRIGHTWARM) 50. Mr. Hung runs fast. He’s a fast (31) ........... (RUN) 51. There will be a lot of (32) ................. in my village festival. (ACT) 52. Videos can help the police when there is a (33) .............. (ROB) 53. Don’t worry! Your cold will last for a few days and then (34) ................. (APPEAR) 54. My shoes are here. Where are (35) .............. (YOU) 55. Our class is having a (36) ............ check up. (MEDICINE) 56. What is the (37) ............of that tower? Is it the (38) ...........tower in the world? (HIGH) 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. Bài 5: Điền một mạo từ thích hợp (a/ an/ the hoặc ) vào mỗi chỗ trống: (2 điểm) a. On (39)..............table, there were (40) ...........vegetables, (41)............ bread and two bowls of soup. b. Last week (42) ...............dentist filled (43).............. cavity in my broken tooth. c. We are going to have (44) …........ dinner with (45) …........ Smiths today. d. It took them (46) .............. hour to get to( 47) ..............countryside by coach. e. You looked tired. You’d better stay inside at (48) ................recess. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. Bài 6: Điền một giới từ thích hợp vào mỗi chỗ trống trong các câu sau: (2, 0 điểm) a. Her birthday is (49) ............the twelfth of July. b. I’ll go out at 10 a.m. You should come to my office (50) .........that time. c. These shelves (51) .............. the left have dictionaries and literature (52) …...........in English. d. There are few programs (53) ............ teenagers (54) ...............TV. e. Today we don’t have to go (55) ............ school. We have a day (56) ............. f. Yesterday we had pork and cucumber salad (57) …........ dinner. I helped Mom set the table (58) …........... plates, bowls, chopsticks, spoons and glasses. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. Bài 7: Tìm và sửa lỗi sai trong mỗi câu sau. (1, 4 điểm) 59. Thirty years ago, in Viet Nam very a few people had TV sets. A B C D 60. What kinds of TV programs do your classmates like the best? A B C D 61. There aren’t any good movies showed at the moment. A B C D 62. My grandfather doesn’t like living in the city because it is always noisily. A B C D 63. You shouldn’t eat a variety of foods without eating too much of anything. A B C D 64. My father can eat raw fish and my mother and I can’t. A B C D 65. Talking with friends are the most common way of relaxing at break time. A B C D 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. Bài 8: Đọc kĩ đoạn văn sau và chọn đáp án đúng cho mỗi câu hỏi: (1, 25 điểm) In British schools, there are lessons in the morning and in the afternoon. Many children eat lunch at school. In this school, there are two kinds of soup and three main courses today. There are also two desserts and a selection of drinks. The food on this menu is very healthy. There is salad and there are vegetables. There aren’t chips or crisps. And there isn’t any is cream or chocolate! Some children in British schools do not eat pork, and some children do not eat any meat. These children choose a vegetarian meal. Today there is vegetarian pile or salad for these children. 66. Where do British students have lunch? A. At home. B. In classes. C. At school. D. No information. 67. What is the food in this school like? A. It’s delicious. B. It’s healthy C. It’s expensive D. It’s cheap 68. What does the word “healthy” in line 5 mean? A. not often ill B. showing good health C. good for your health D. normal 69. How many main dishes are there today? A. Two B. Three C. Four D. Seven 70. Why do these children choose a vegetarian meal? A. Because meat is expensive B. Because they are vegetarians C. Because they do not eat pork D. Because meat is not good for their heath. Bài 9: Điền một từ thích hợp vào mỗi chỗ trống trong bức thư sau: (2, 5 điểm) Dear Jose, Thank you for your letter. It was (71) ............ interesting. And thank you for your photographs. Your village looks beautiful. Now I would like to tell you about myself and (72) .......... family. I live (73) …..... a town about 40 miles (that’s about 64 kilometers) from London. I (74) ........... one brother and one sister and we all (75) .......... to the local school. My mother is a tourist officer and she (76) .............. to London(77) ........... train every day. My father is a computer grammer and he works (78) ........... home. On the weekends, I often play football with the school team. I sometimes go (79) …......... at the local pool. (80) ............ is a very good gym at the pool, too. I look forward to your next letter. Best wishes, Andrew. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. Bài 10: Dùng từ và cụm từ đã cho để viết thành câu hoàn chỉnh . (2, 25điểm) 81. The boy/ weigh / 30 kilos / last year. 82. It / 10 kilometers / my / house / school. 83. What / expensive car /she /have! 84. Nga / interested / read / comics. 85. I / English lessons / Monday / Thursday. 86. Mathematics / be / her favorite subject / school. 87. Mrs. Ha / good / cooking. 88. She /often /watch TV /night. 89. I / like / skateboarding/ she /do / , too. --- The end --- Đáp án và biểu điểm môn Tiếng Anh Toàn bài cú 100 ý. Mỗi ý đúng được 0,2 điểm ( Không làm trũn điểm) I. Ngữ âm 1. Tìm một từ có phần gạch chân phát âm khác với phần gạch chân của các từ còn lại. 1. A 2. B 3. A 4. D 5. D 2. Tìm một từ có trọng âm chính rơi vào âm tiết khác các từ còn lại. 6. A 7. D 8. D 9. A 10. B II. NGữ PHáP - Từ VựNG 1. Chọn đáp án thích hợp nhất (A, B, C hoặc D) để hoàn thành mỗi câu sau. 11. C 12. B 13. C 14. B 15. B 16. D 17. A 18. A 19. D 20. C 2. Hãy cho dạng đúng của các động từ trong ngoặc. 21. have read 22. written 23. has been playing 24. would turn 25. to avoid 26. being recognized 27. had witnessed 28. Having written 29. will have been sold 30. get 3. Hãy cho dạng đúng của các từ trong ngoặc. 31. impossible 32. threatened 33. polluted 34. disappearance 35. scientists 36. defence/ defense 37. driving 38. household 39. personal 40. ensure 4. Điền một mạo từ thích hợp (a/ an/ the hoặc ) vào mỗi chỗ trống. 41. an 42. the 43. a 44. a 45. 46. the 47. the 48. the 49. 50. 5. Điền một giới từ thích hợp vào mỗi chỗ trống trong các câu sau. 51. off 52. by 53. on 54. for 55. to 56. for 57. for 58. up 59. with 60. to 6. Mỗi câu sau có một lỗi sai (A, B, C hoặc D), hãy tìm và sửa lại cho đúng. 61. B was 62. D known 63. C teeth 64. B populated 65. C more efficient III. ĐọC HIểU 1. Đọc kĩ đoạn văn sau và chọn đáp án đúng cho mỗi câu. 66. C 67. B 68. C 69. D 70. B 2. Điền một từ thích hợp vào mỗi chỗ trống trong đoạn văn sau. 71. can 72. such 73. that 74. into 75. to 76. as 77. from 78. however 79. much 80. whole IV. VIếT 1. Viết lại các câu sau bắt đầu bằng từ đã cho để có nghĩa tương tự với câu cho sẵn. 81. If I were you, I’d take the train instead of the bus. 82. Someone must have forgotten to lock the door. 83. They have had/ owned this house for ten years. 84. At the end of the course, there was a big party. 85. The pop star that/ who/ whom we invited onto the chatshow didn’t turn up. 86. Despite her saying that she would come, I don’t think she ever will. 87. No sooner had the plane left the airport than the accident happened. 88. Had you slept well last night, you wouldn’t feel tired now. 89. How long is it since you started the project ? 90. The church where their wedding will be held is lovely. 2. Dùng các từ, cụm từ gợi ý sau để viết thành một lá thư hoàn chỉnh. Dear Hoa, 91. I’m having a wonderful time here in London. 92. I’m staying at the International School of English with some foreign students. 93. They come/ are from Italy, Spain and France. 94. They are friendly, helpful and their English is much better than mine. 95. Every day I practice speaking English with them. 96. My speaking is bad, so they often help me correct my pronunciation. 97. Sometimes I find it difficult to understand them, especially when they speak fast. 98. My English grammar is OK, but sometimes I still make spelling mistakes. 99. I hope I will improve my English at the end of the course. 100. Write to me soon. Love, Mai ----------------------------------------------------- TRƯỜNG THCS PHƯỚC TÍN KÌ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI VÒNG 2 Môn: Tiếng Anh- Lớp7 Thời gian: 120 phút (Không kể thời gian giao đề ) ( Học sinh làm trực tiếp vào đề thi) I/. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others: 1. A. sure B. saw C. send D. sit 2. A. new B. sew C. few D. knew 3. A. image B. arcade C. take D. days 4. A. plays B. looks C. wants D. helps 5. A. decided B. preferred C. listened D. enjoyed 6. A. much B. drug C. buffalo D. future 7. A. horrible B. hour C. hundred D. hold 8. A. teenager B. together C. guess D. regular 9. A. languages B. goes C. watches D. dresses 10. A. education B. collection C. question D. celebration II/.Fill in each blank with the correct form of the word given in capital: 1/. English is an ………………… and important subject 2/. In electronics they learn to repair ……………appliances. 3/. The most popular ………….. at recess is talking . 4/. Hoa is having a....................check-up 5/. In the countryside, people often know all the people in their................... 6/. You must be careful when playing video games because they can be ………. 7/. I’d like a nice..................orange 8/. Edison’s most famous ………. was the electronic bulb. 9/. This dictionary is very ..............for you to learn English 10/. I have ....................time to play than my friends INTEREST. HOUSE ACT MEDICINE NEIGHBOR ADDICT JUICE INVENT USE LITTLE III/. Choose the best answer to complete each sentence. 1/. I bought this dress at the...................on Hang Bai street. A. clothes’ store B. store of closes C. clothes store D. closing store 2/. Isn’t it easy to learn English well ? - ……………………….. A. No, it is B. No it does not C. Yes, it is D. Yes. It does 3/. There are two churches in the town and ………………of them are extremely old. A. each B. all C. both D. most 4/. My joke made the whole class ……………… A. smile B. laughing C. laugh D. crying 5/. Mr. Nam ………………….. to work yesterday A. wasn’t drive B. not drive C. didn’t drove D. didn’t drive 1 6/. The news on TV last night ……………………. very good. A. was B. has C. were D. be 7/. Lan did not know the world . Hoa didn’t ……………………………. A. so B. neither C. either D. too 8/. The boss wants his ………………….. to type some letters. A. secretary B. novelist C. journalist D. musician 9/. If he eats all that food, he eats……………………… A. quite much B. too many C. quite many D. too much 10/. Mr Robinson speaks Vietnamese very…………………….. A. skillfully B. good C. fluently D. best IV/. Give the correct form of the verbs in brackets to complete the following sentences: 1/. We can’t go out now because it (rain ) …………………… . 2/. They (meet) .......................their teacher at the moment 3/. We (visit ) ………………….the museum at the moment. We (visit ) …………..it once a year 4/. Hai ( not write ) ……………….. to her parents last week. She ( phone ) …..……. them. 5/.Duy ( not visit)… ………the museum with his class last Sunday because he (catch ) ……. a cold. 6/. How much it ( cost ) …………….to mail a latter to England ? 7/. Take these pills and you ( feel ) ……………….. better then, Ha . V/. Each sentence below contains an error. Underline it and write the correct answer in the space provided : 1. From at nine in the morning until four afternoon Mr. Tuan works in 1....................................... A B C the fields with his father. D 2. There is fewer work in the evening than there is in the morning 2......................................... A B C D 3. My Dad always has a three-weeks vacation 3........................................ A B C D 4. Mr Ba soon got used to travel to work by bicycle 4...................................... A B C D 5. The doctor says you should spend a little time to play video game. 5....................................... A B C D 6. The public library in the city has thousand of good books 6........................................ A B C D 7. What does the new student like ? - Oh, she is tall and beautiful 7....................................... A B C D 8. Ba is in class 7A and he enjoys the school very much 8........................................... A B C D 9. My father always has a lot of houseworks to do 9......................................... A B C D 10. There is a ten-floors building in front of my house 10....................................... 2 A B C D VI/. Fill in each numbered blank with one suitable word Americans like sport very much. One of the (1)............. popular kinds of sports in Autumn is football. All the high schools(2)........... universities have their own teams. In winter the most popular kind of sports (3)........... basketball. There is usually a match every evening in one school gymnasium or another. In some parts of the United States there is a lot of (4).............. and ice. Many people like skiing and skating. In the other two (5).............., millions of Americans enjoy baseball. The schools have their games in (6)..............., but the most important professional games are played during summer. Many people listen to the games (7) .......... the radio, watch them on television or read about them (8) .............. the newspapers. Some also play tennis or golf and others (9) ......... fishing. They like to stay outdoors (10)........it is warm during the months of June, July and August. VII/ Use the words given to complete the following sentences : 1. you / better / eat / too / candies / because / they / not good / your teeth .................................................................................................................... 2. I / have / American / friend. .................................................................................................................... 3. Last week / they / moved / new house/ city .................................................................................................................... 4. Last year / brother / work / engineer / printing factory. .................................................................................................................... 5. what / wide / the West Lake? .................................................................................................................... 6. this morning / I / eat / bread / and / drink milk / breakfast. ……………………………………………………………………….. 7. Walking / fun / easy and inexpensive activity. ………………………………………………………………………….. 8. Most / world’s surface / water . ………………………………………………………………………………….. 9. Would / like / some coffee ? ……………………………………………………………………………………….. 10.video games / good fun / but players / must / careful. …………………………………………………………………………….. VIII/. Read the following passage then choose the best answer to fill in the blank: In the United States of America, the national language is (1)............ English. Four hundred years ago, some English people came to North America to live and they brought (2).......... language to this country. 3 Now in the USA, people speak (3)...........English . Most of the words are the (4)............ in American and British English, but the American say some English words not as people (5)........... in England. Canada is (6).......... to the North of the United States of America. It is the larger (7)......... the United States. In Canada, many people (8)............ English because they also came from England many years (9)......... But in some parts of Canada, people speak (10)............ because they came from France. 1. A. also. B. like. C. as. D. not. 2. A. French. B. English. C. Chinese. D. Canadian. 3. A. British. B. American. C. Russian. D. Chinese. 4. A. various. B. similar. C. same. D. like. 5. A. do. B. say. C. talk. D. speak. 6. A. lies. B. situated. C. at. D. in. 7. A. than. B. as. C. more. D. less. 8. A. say. B. tell. C. talk. D speak. 9. A. ago. B. later. C. there. D. here. 10. A. France. B.French. C. Russian. D. Italian. IX/. Use given words to rewrite the second sentence that the meaning not change: 1. It took Mr. Hoang half an hour to walk to work yesterday. Mr. Hoang spent....................................................... 2. What is the price of this cap ? How much.................................................................? 3. You shouldn’t eat too much meat. You’d............................................................................ 4. Lan is the youngest of the three sisters. Lan has ..................................................... 5. Our house is older than any other house in the living centre Our house...................................................................... 6. Mai usually works hard. Mai is usually a……………………………………………….. 7. There are eight hundred stamps in Hoa’s collection. Hoa’s collection....................................................................... 8. How heavy is the chicken ? What ..............................................
View Full Document

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture