notes on annuities

notes on annuities - 0 1 2 3 4 5 $1 $1 $1 $1 $1 $1 Present...

Info iconThis preview shows pages 1–2. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
Present Value: Ordinary annuity: Suppose you have an annuity that pays $1 in the end of every year for 6 years. The interest rate is 10%. What is the present value of that annuity? 0 6 $1 $1 $1 $1 $1 $1 Present value of $1 paid in the end of year 1: 91 . 0 $ ) 1 . 0 1 ( 1 $ 1 = + Present value of $1 paid in the end of year 2: 83 . 0 $ ) 1 . 0 1 ( 1 $ 2 = + Present value of $1 paid in the end of year 3: 75 . 0 $ ) 1 . 0 1 ( 1 $ 3 = + Present value of $1 paid in the end of year 4: 68 . 0 $ ) 1 . 0 1 ( 1 $ 4 = + Present value of $1 paid in the end of year 5: 62 . 0 $ ) 1 . 0 1 ( 1 $ 5 = + Present value of $1 paid in the end of year 6: 56 . 0 $ ) 1 . 0 1 ( 1 $ 6 = + The total value of an annuity thus is $0.91+$0.83+$0.75+$0.68+$0.62+$0.56=$4.36 Compare it to the undiscounted value of $6 (one dollar each period). The difference of $6-$4.36=$1.64 is the cost of time value of money.
Background image of page 1

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Annuity due Suppose you have an annuity that pays $1 in the beginning of every year for 6 years. The interest rate is 10%. What is the present value of that annuity?
Background image of page 2
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: 0 1 2 3 4 5 $1 $1 $1 $1 $1 $1 Present value of $1 paid in the beginning of year 1: $1 Present value of $1 paid in the beginning of year 2: 91 . $ ) 1 . 1 ( 1 $ 1 = + Present value of $1 paid in the beginning of year 3: 83 . $ ) 1 . 1 ( 1 $ 2 = + Present value of $1 paid in the beginning of year 4: 75 . $ ) 1 . 1 ( 1 $ 3 = + Present value of $1 paid in the beginning of year 5: 68 . $ ) 1 . 1 ( 1 $ 4 = + Present value of $1 paid in the beginning of year 6: 62 . $ ) 1 . 1 ( 1 $ 5 = + The total value of an annuity thus is $1+ $0.91+$0.83+$0.75+$0.68+$0.62=$4.79 Compare it to the undiscounted value of $6 (one dollar each period). The difference of $6-$4.79=$1.21 is the cost of time value of money. Note also that annuity due is more valuable since payments occur earlier than in ordinary annuity...
View Full Document

Page1 / 2

notes on annuities - 0 1 2 3 4 5 $1 $1 $1 $1 $1 $1 Present...

This preview shows document pages 1 - 2. Sign up to view the full document.

View Full Document Right Arrow Icon
Ask a homework question - tutors are online