exam1sp2009f1 - General Chemistry I Examination 1 Form I

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: General Chemistry I Examination 1 Form I Name___________________________________ R. Lopez de la Vega MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Choose the heterogeneous mixture from the list below. A) chlorine gas B) black coffee C) carbon (graphite) D) chicken noodle soup E) gatorade 2) A substance composed of 2 or more elements in a fixed, definite proportion is considered A) a heterogeneous mixture. B) a compound. C) a homogeneous mixture. D) a solution. E) an alloy. 3) Which of the following represents a chemical property of hydrogen gas? A) It is colorless. B) It is gaseous at room temperature. C) It is less dense than air. D) It reacts explosively with oxygen. E) It is tasteless. 4) Which of the following statements about energy is FALSE? A) Systems tend to change in order to lower their potential energy. B) Potential energy is associated with the motion of particles. C) Energy is the capacity to do work. D) The total energy of a system remains constant. E) Energy can be converted from one type to another. 5) A student performs an experiment to determine the density of a sugar solution. She obtains the following results: 4.71 g/mL, 4.73 g/mL, 4.67 g/mL, 4.69 g/mL. If the actual value for the density of the sugar solution is 4.40 g/mL, which statement below best describes her results? A) Her results are accurate, but not precise. B) Her results are both precise and accurate C) Her results are neither precise nor accurate. D) Her results are precise, but not accurate. E) It isnʹt possible to determine with the information given. 6) How many significant figures are in the measurement, 0.0005890 g? A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 1) 2) 3) 4) 5) 6) E) 8 A‐1 Form 1 7) What does ʺXʺ represent in the following symbol? 30 X 14 A) zinc B) nickel C) sulfur D) silicon E) ruthenium 8) Determine the number of protons, neutrons and electrons in the following: 65 X 29 A) p+ = 29 B) p+ = 29 C) p+ = 36 D) p+ = 29 E) p+ = 36 n° = 36 n° = 36 n° = 29 n° = 29 n° = 36 e- = 29 e- = 36 e- = 36 e- = 36 e- = 29 7) 8) 9) Which of the following elements is an alkaline earth metal? A) Cs B) Ti C) Mg 10) Predict the charge that an aluminum ion would have. A) 1+ B) 1 C) 3+ 9) D) Br E) Cu 10) D) 2+ E) 5 11) E) 2 12) 11) Predict the charge that the ion formed from bromine would have. A) 1+ B) 4+ C) 2+ D) 1 - 12) A 14.01 g sample of N 2 reacts with 3.02 g of H 2 to form ammonia (NH3 ). If ammonia is the only product, what mass of ammonia is formed? A) 1.10 g B) 23.07 g C) 17.03 g D) 14.01 g E) 3.02 g 13) Calculate the atomic mass of element ʺXʺ, if it has 2 naturally occurring isotopes with the following masses and natural abundances: X- 45 X- 47 44.8776 amu 46.9443 amu 32.88% 67.12% C) 44.99 amu D) 46.84 amu E) 46.27 amu 13) A) 45.91 amu B) 46.34 amu 14) How many xenon atoms are contained in 2.36 moles of xenon? A) 3.92 × 1024 xenon atoms B) 7.91 × 1025 xenon atoms C) 1.42 × 1024 xenon atoms D) 2.55 × 1023 xenon atoms E) 1.87 × 1026 xenon atoms 15) What mass (in kg) does 5.84 moles of titanium (Ti) have? A) 0.122 kg B) 0.632 kg C) 0.280 kg A‐2 14) 15) D) 0.820 kg E) 0.352 kg Form 1 16) Which of the following statements about subatomic particles is TRUE? A) Protons and neutrons have opposite, but equal in magnitude, charges. B) Neutrons and electrons are found in the nucleus of an atom. C) Protons have about the same mass as electrons. D) A neutral atom contains the same number of protons and electrons. E) Electrons make up most of the mass of an atom. 17) Calculate the mass (in ng) of 2.33 x 10 20 atoms of oxygen. A) 3.73 × 106 ng B) 6.19 × 106 ng C) 4.69 × 107 ng D) 1.62 × 107 ng E) 2.25 × 103 ng 18) How many moles of Cs are contained in 595 kg of Cs? A) 2.23 × 102 moles Cs B) 7.91 × 104 moles Cs C) 5.39 × 102 moles Cs D) 4.48 × 103 moles Cs E) 1.26 × 103 moles Cs 19) Determine the name for H 2 CO 3 . A) carbonous acid B) hydrocarbide acid C) hydrocarbonic acid D) dihydrogen carbonate E) carbonic acid 20) Determine the empirical formula for a compound that contains C, H and O. It contains 52.14% C and 34.73% O by mass. A) CH4 O3 B) C2 H6 O C) CH3 O D) CHO E) C4 H13O2 21) Calculate the molar mass for Mg(ClO4 )2 . A) 123.76 g/mol B) 75.76 g/mol C) 247.52 g/mol D) 119.52 g/mol E) 223.21 g/mol 22) How many sodium ions are contained in 99.6 mg of Na 2 SO3 ? The molar mass of Na2 SO3 is 126.05 g/mol. A) 4.76 × 1020 sodium ions B) 1.05 × 1021 sodium ions C) 1.52 × 1027 sodium ions D) 9.52 × 1020 sodium ions E) 2.10 × 1021 sodium ions 16) 17) 18) 19) 20) 21) 22) A‐3 23) How many moles of C 3 H8 contain 4.95 × 1024 hydrogen atoms? A) 6.58 moles C 3 H8 B) 1.03 moles C 3 H8 C) 9.73 moles C 3 H8 D) 8.22 moles C 3 H8 E) 3.09 moles C 3 H8 24) Determine the volume of hexane that contains 5.33 × 1022 molecules of hexane. The density of hexane is 0.6548 g/mL and its molar mass is 86.17 g/mol. A) 8.59 mL B) 11.7 mL C) 7.40 mL D) 12.4 mL E) 13.5 mL 25) The form number designated at the top of my exam is A) form I B) form II C) form III form 1 23) 24) 25) D) form IV E) form V A‐4 Answer Key Testname: EXAM1SP2009 1) D 2) B 3) D 4) B 5) D 6) A 7) D 8) A 9) C 10) C 11) D 12) C 13) E 14) C 15) C 16) D 17) B 18) D 19) E 20) B 21) E 22) D 23) B 24) B 25) No Correct Answer Was Provided. A‐5 ...
View Full Document

Ask a homework question - tutors are online