exam32010spf2 - Exam 3 CHM 1045 II...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Exam 3 CHM 1045 II Name___________________________________ Form R. Lopez de la Vega MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) How many orbitals are contained in the third principal level ( n=3) of a given atom? A) 9 B) 3 C) 18 D) 7 1) E) 5 2) 2) Draw the Lewis structure for PO3 ⁻ including any valid resonance structures. Which of the following statements is TRUE? 2 A) The PO3 ⁻ ion contains three identical bonds, all equivalent to 1 bonds. 3 B) The PO3 ⁻ ion contains two P - O single bonds and one P=O double bonds C) The PO3 ⁻ ion contains one P - O single bond and two P =O double bonds. D) The PO3 ⁻ ion contains two P - O single bonds and one P≡O triple bond. E) None of the above are true. 3) Choose the best Lewis structure for SF 4 . A) 3) B) C) D) E) B‐1 4) Which of the following reactions represent the lattice energy of Li 2 O (ΔH°latt)? A) 2 Li ⁺(aq) + O2 ⁻(aq) → Li2 O(s) B) Li2 O(s) → 2 Li⁺(aq) + O2 ⁻(aq) C) 2 Li ⁺(g) + O2 ⁻(g) → Li2 O(s) D) Li2 O(s) → 2 Li⁺(g) + O2 ⁻(g) 1 E) 2 Li(s) + O 2 (g) → Li2 O(s) 2 5) Place the following in order of increasing bond length. C- F C- S C- Cl 4) 5) A) C- Cl < C- F < C- S B) C- F < C- S < C- Cl C) C- S < C- Cl < C- F D) C- F < C- Cl < C- S E) C- S < C- F < C- Cl 6) Choose the bond below that is most polar. A) C- O B) C- C C) C- N 6) D) F- F E) C- F 7) 7) Calculate the frequency of the green light emitted by a hydrogen atom with a wavelength of 486.1 nm. A) 6.86 × 1014 s - 1 B) 4.33 × 1014 s - 1 C) 6.17 × 1014 s - 1 D) 1.46 × 1014 s - 1 E) 1.62 × 1014 s - 1 8) What period 3 element is described by the following ionization energies (all in kJ/mol)? IE1 = 1012 A) Mg IE2 = 1900 IE3 = 2910 B) S IE4 = 4960 C) P IE5 = 6270 IE6 = 22,200 D) Si E) Cl 8) 9) Which of the following visible colors of light have the longest wavelength? A) green B) red C) yellow D) violet 9) E) blue B‐2 10) Choose the best Lewis structure for SeO 4 2 ⁻. A) 10) B) C) D) E) 11) Place the following in order of decreasing magnitude of lattice energy. K2 O Rb2 S Li2 O 11) A) Li2 O > Rb2 S > K2 O B) K2 O > Li2 O > Rb2 S C) Li2 O > K2 O > Rb2 S D) Rb2 S > K2 O > Li2 O E) Rb2 S > Li2 O > K2 O 12) Choose the bond below that is the weakest . A) Li- F B) C=N C) C=O 13) How many valence electrons does an atom of S have? A) 2 B) 1 C) 3 12) D) I- I E) Na- Cl 13) D) 6 E) 4 B‐3 14) Use the bond energies provided to estimate ΔH°rxn for the reaction below. C2 H4 (g) + H2 (g) ΔH°rxn= ? Bond C- C C- H C=C C≡C H- H Bond Energy (kJ/mol) 347 414 611 837 436 B) +700 kJ C) - 102 kJ D) - 128 kJ E) +98 kJ → C2 H6 (g) 14) A) - 166 kJ 15) Which of the following represent the Lewis structure for S2 ⁻? A) B) C) D) E) 15) 16) Place the following elements in order of increasing atomic radius. P A) Ba < Cl < P B) P < Cl < Ba C) Cl < Ba < P D) Cl < P < Ba E) Ba < P < Cl 17) Choose the diamagnetic species from below. A) Br B) Cr C) Sn2 ⁺ D) P E) None of the above are diamagnetic. 18) Choose the ground state electron configuration for Zr 2 ⁺. A) [Kr]4d2 B) [Kr]5s2 4d 4 C) [Kr]5s2 D) [Kr] E) [Kr]5s2 4d 2 19) Place the following in order of increasing IE1 . K Ca Rb Ba Cl 16) 17) 18) 19) A) K < Ca < Rb B) Ca < K < Rb C) Ca < Rb < K D) Rb < K < Ca E) Rb < Ca < K B‐4 20) Give the ground state electron configuration for I. A) [Kr]5s2 5d 105p6 B) [Kr]5s2 4d 105p5 C) [Kr]4d105p6 D) [Kr]5s2 5p6 E) [Kr]5s2 4d 105p6 21) Which of the following processes are exothermic? A) Br(g) + e⁻ → Br ⁻(g) B) Li(s) → Li(g) C) Cl2 (g) → 2Cl(g) D) NaF(s) → Na⁺(g) + F⁻(g) E) None of the above are exothermic. 22) Which of the following quantum numbers describes the orientation of an orbital? A) spin quantum number B) angular momentum quantum number C) schrödinger quantum number D) principal quantum number E) magnetic quantum number 23) How many of the following elements can form compounds with an expanded octet? I A) 4 O B) 0 Cl Xe C) 2 D) 3 E) 1 20) 21) 22) 23) 24) Place the following elements in order of decreasing electronegativity. S Cl A) S > Cl > Se B) Cl > Se > S C) Cl > S > Se D) Se > Cl > S E) Se > S > Cl Se 24) 25) The form no listed at the top of my exam is A) Form 1 or Form A C) Form II or Form B 25) B) Form III or Form C D) Form IV or form D B‐5 Answer Key Testname: EXAM32010SP 1) A 2) A 3) D 4) C 5) D 6) E 7) C 8) C 9) B 10) E 11) C 12) D 13) D 14) D 15) C 16) D 17) C 18) A 19) D 20) B 21) A 22) E 23) D 24) C 25) No Correct Answer Was Provided. B‐6 ...
View Full Document

This note was uploaded on 02/12/2011 for the course CHEM 112 taught by Professor Sttaf during the Spring '03 term at Arkansas Pine Bluff.

Ask a homework question - tutors are online