exam32010spf4 - Exam 3 CHM 1045 Name Form R Lopez de la...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Exam 3 CHM 1045 Name___________________________________ Form R. Lopez de la Vega IV MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Draw the Lewis structure for PO3 ⁻ including any valid resonance structures. Which of the following statements is TRUE? A) The PO3 ⁻ ion contains two P - O single bonds and one P≡O triple bond. B) The PO3 ⁻ ion contains two P - O single bonds and one P=O double bonds 2 C) The PO3 ⁻ ion contains three identical bonds, all equivalent to 1 bonds. 3 D) The PO3 ⁻ ion contains one P - O single bond and two P =O double bonds. E) None of the above are true. 2) Choose the bond below that is the weakest . A) C=O B) Na- Cl C) Li- F 2) D) C=N E) I- I 3) 1) 3) Place the following elements in order of increasing atomic radius. P A) Cl < P < Ba B) Cl < Ba < P C) Ba < Cl < P D) Ba < P < Cl E) P < Cl < Ba 4) What period 3 element is described by the following ionization energies (all in kJ/mol)? IE1 = 1012 A) Mg IE2 = 1900 IE3 = 2910 B) P IE4 = 4960 C) Si IE5 = 6270 IE6 = 22,200 D) Cl E) S Ba Cl 4) 5) Choose the diamagnetic species from below. A) P B) Br C) Sn2 ⁺ D) Cr E) None of the above are diamagnetic. 6) How many orbitals are contained in the third principal level ( n=3) of a given atom? A) 7 B) 5 C) 3 D) 9 7) Give the ground state electron configuration for I. A) [Kr]5s2 4d 105p6 B) [Kr]5s2 5p6 C) [Kr]5s2 5d 105p6 D) [Kr]4d105p6 E) [Kr]5s2 4d 105p5 5) 6) E) 18 7) D‐1 8) Choose the bond below that is most polar. A) C- O B) C- N C) C- F 8) D) F- F E) C- C 9) 9) Use the bond energies provided to estimate ΔH°rxn for the reaction below. C2 H4 (g) + H2 (g) ΔH°rxn= ? Bond C- C C- H C=C C≡C H- H Bond Energy (kJ/mol) 347 414 611 837 436 B) +98 kJ C) - 102 kJ D) - 128 kJ E) +700 kJ → C2 H6 (g) A) - 166 kJ 10) Place the following elements in order of decreasing electronegativity. S Cl A) Cl > S > Se B) Se > S > Cl C) S > Cl > Se D) Se > Cl > S E) Cl > Se > S Se 10) 11) How many of the following elements can form compounds with an expanded octet? I A) 2 O B) 0 Cl Xe C) 4 D) 3 E) 1 11) 12) Choose the ground state electron configuration for Zr 2 ⁺. A) [Kr]5s2 B) [Kr]4d2 C) [Kr]5s2 4d 2 D) [Kr]5s2 4d 4 E) [Kr] 13) Which of the following processes are exothermic? A) Br(g) + e⁻ → Br ⁻(g) B) NaF(s) → Na⁺(g) + F⁻(g) C) Li(s) → Li(g) D) Cl2 (g) → 2Cl(g) E) None of the above are exothermic. 14) How many valence electrons does an atom of S have? A) 4 B) 1 C) 3 12) 13) 14) D) 2 E) 6 D‐2 15) Which of the following represent the Lewis structure for S2 ⁻? A) B) C) D) E) 15) 16) Which of the following reactions represent the lattice energy of Li 2 O (ΔH°latt)? 1 A) 2 Li(s) + O 2 (g) → Li2 O(s) 2 B) 2 Li ⁺(g) + O2 ⁻(g) → Li2 O(s) C) Li2 O(s) → 2 Li⁺(g) + O2 ⁻(g) D) 2 Li ⁺(aq) + O2 ⁻(aq) → Li2 O(s) E) Li2 O(s) → 2 Li⁺(aq) + O2 ⁻(aq) 17) Place the following in order of decreasing magnitude of lattice energy. K2 O Rb2 S Li2 O 16) 17) A) Li2 O > Rb2 S > K2 O B) Rb2 S > Li2 O > K2 O C) Li2 O > K2 O > Rb2 S D) K2 O > Li2 O > Rb2 S E) Rb2 S > K2 O > Li2 O D‐3 18) Choose the best Lewis structure for SF 4 . A) 18) B) C) D) E) 19) Calculate the frequency of the green light emitted by a hydrogen atom with a wavelength of 486.1 nm. A) 6.86 × 1014 s - 1 B) 4.33 × 1014 s - 1 C) 1.46 × 1014 s - 1 D) 1.62 × 1014 s - 1 E) 6.17 × 1014 s - 1 19) D‐4 20) Choose the best Lewis structure for SeO 4 2 ⁻. A) 20) B) C) D) E) 21) Which of the following visible colors of light have the longest wavelength? A) red B) blue C) green D) violet 22) Place the following in order of increasing IE1 . K Ca Rb 21) E) yellow 22) A) Ca < Rb < K B) K < Ca < Rb C) Rb < K < Ca D) Rb < Ca < K E) Ca < K < Rb D‐5 23) Place the following in order of increasing bond length. C- F C- S C- Cl 23) A) C- Cl < C- F < C- S B) C- S < C- F < C- Cl C) C- S < C- Cl < C- F D) C- F < C- Cl < C- S E) C- F < C- S < C- Cl 24) Which of the following quantum numbers describes the orientation of an orbital? A) angular momentum quantum number B) magnetic quantum number C) spin quantum number D) principal quantum number E) schrödinger quantum number 25) The form no listed at the top of my exam is A) Form 1 or Form A C) Form II or Form B 24) 25) B) Form III or Form C D) Form IV or form D D‐6 Answer Key Testname: EXAM32010SP 1) C 2) E 3) A 4) B 5) C 6) D 7) E 8) C 9) D 10) A 11) D 12) B 13) A 14) E 15) A 16) B 17) C 18) A 19) E 20) C 21) A 22) C 23) D 24) B 25) No Correct Answer Was Provided. D‐7 ...
View Full Document

This note was uploaded on 02/12/2011 for the course CHEM 112 taught by Professor Sttaf during the Spring '03 term at Arkansas Pine Bluff.

Ask a homework question - tutors are online