Test Bank Ch15 - Chapter 15 MULTIPLE CHOICE 1. There are...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Chapter 15 MULTIPLE CHOICE 1. There are five basic stages in the database design process. The step which includes developing the conceptual-, external-, and internal-level schema into the actual database structures is known as a) b) c) d) stage one. stage two. stage three. stage four. 2. Accountants should be involved in __________ aspect(s) of the database design process. a) b) c) d) only the physical modeling all only the data flow diagram only the requirements analysis 3. The process of defining a database so that it faithfully represents all aspects of the organization including its interactions with the external environment is called a) b) c) d) data modeling. data designing. data development. data definition. 4. Accountants may provide the greatest value to their organization by taking responsibility for data modeling. In which stage(s) of the database design process does data modeling occur? a) b) c) d) only in the systems analysis stage only in the design stage in both the systems analysis and design stages of database design neither the systems analysis nor the design stages of database design 5. A(n) __________ diagram graphically depicts a database's contents by showing entities and relationships. a) b) c) d) DFD flowchart E-R REA 6. An entity-relationship diagram (E-R) is useful because it shows the various entities being modeled and the important relationships among them. Anything about which the organization wants to collect and store information is called a) b) c) d) a data model. an entity. a schema. a tuple. 7. An E-R diagram represents entities as __________ and the relationships between them as lines and __________. a) b) c) d) circles; squares squares; diamonds rectangles; diamonds rectangles; circles 8. An E-R diagram a) b) c) d) Can represent the contents of any database. Are only used in conjunction with REA models. Can show a limited number of entities and relationships Are used only to design new databases. 9. An E-R diagram a) b) c) d) only depicts the contents of a database. only graphically models an organization. only defines a database so that it represents all aspects of the organization. depicts both the contents of a database and graphically models an organization. 10. The REA data model a) b) c) d) Is used in many areas of business and science. Was developed solely for use in designing accounting information systems. Classifies data into relationships, entities and accounts. All of the above. 11. An example of an event is a) b) c) d) employees customers sales cash 12. An example of a resource is a) b) c) d) employees customers sales cash 13. An example of an agent is a) b) c) d) customer sales cash inventory 14. What does the acronym REA mean? a) b) c) d) resources, events, agents resources, entities, agents relations, events, agents relations, entities, agents 15. In the REA data modeling technique, the identifiable objects that have economic value to the organization are called a) resources. b) assets. c) entities. d) objects. 16. The __________ in the REA model include all of the organization's business activities. a) b) c) d) resources events agents entities 17. The groups of people about which an organization collects data to help it better plan, control, and evaluate performance of its basic business activities are the a) b) c) d) employees. events. agents. entities. 18. Events must be linked to at least one a) b) c) d) Account Agent Entity Resource 19. Events must be linked to at least two a) b) c) d) Agents Entities Events Resources 20. Which of the following is not one of the rules that describe how the three types of entities should relate to one another in an REA data model? a) b) c) d) Each event is linked to at least one resource that it affects. Each event is linked to at least one other event. Each event is linked to at least two participating agents. All of the above are important rules. 21. The REA data model supports both __________ and __________ types of data. a) b) c) d) financial; nonfinancial logical; physical planning; control traditional; nontraditional 22. Nonfinancial information should be collected because a) b) c) d) it may indicate events that may affect resources. it can be used to plan other activities. it can be used in transaction processing. both A and B 23. Which is a true statement about the REA data model? a) b) c) d) The REA data model classifies entities into three distinct categories. The term REA is an acronym that stands for resources, entities, and agents. Using an REA data model is not helpful when creating an R-E diagram. The "E" in the REA data model stands for things that have an economic value to the organization. 24. An REA diagram must link every event to at least one __________ and two __________. a) b) c) d) resource; agents agent; resources transaction; entities resource; relationships 25. Each event in an REA model will in most cases have at least one __________ agent and one __________ agent involved with the event. a) b) c) d) internal; resource external; entity internal; employee internal; external 26. Relationships that affect the quantity of a resource are sometimes referred to as _______ relationships. a) b) c) d) commitment exchange stockflow none of the above 27. Using the REA data model, promises to engage in future economic exchanges are called a) b) c) d) commitments. economic exchanges. resources. agents. 28. The "give" event represents an activity which a) b) c) d) includes a promise to engage in future economic exchanges. increases the organization's stock of an economic resource. reduces the organization's stock of a resource that has economic value none of the above. 29. The "get" event represents an activity which a) b) c) d) includes a promise to engage in future economic exchanges. increases the organization's stock of an economic resource. reduces the organization's stock of a resource that has economic value none of the above. 30. Concerning the development of an REA model, which of the following statements is true? a) b) c) d) Events that pertain to the entry of data are included in the REA model. The objective is to model the basic value-chain activity. REA diagrams model individual transactions and data collections. Information retrieval events are modeled as events in the REA model. 31. Developing an REA diagram for a specific transaction cycle consists of how many steps? a) b) c) d) one two three four 32. Developing an REA diagram for a specific transaction cycle consists of steps. The first step involves a) b) c) d) Identifying events Identifying agents Identifying resources Identifying cardinality 33. Developing an REA diagram for a specific transaction cycle consists of steps. The second step involves a) b) c) d) Identifying agents Identifying resources Identifying cardinality Both a and b 34. Developing an REA diagram for a specific transaction cycle consists of steps. The third step involves a) b) c) d) Identifying events Identifying agents Identifying resources Identifying cardinalities of each relationship 35. The measure of how many instances of the other entity can be linked to one specific instance of a given entity is called a) b) c) d) a resource. a cardinality. an agent. an exchange event. 36. Concerning cardinality, which of the following is false? a) Cardinalities describe the nature of the relationship between two entities. b) No universal standard exists for representing information about cardinalities in REA diagrams. c) The minimum cardinality can be zero. d) The maximum cardinality can be zero. 37. Concerning cardinality, which of the following is true? a) The three basic types of relationship between entities are identified by their minimum cardinality. b) The choice of cardinalities is arbitrary. c) The minimum cardinality is generally given last. d) Cardinality information is the final step in drawing an REA diagram 38. In an REA diagram, the pair of numbers next to each entity represents the cardinalities for the entity. The first number in the pair is known as a) b) c) d) the minimum cardinality. the maximum cardinality. the x axis cardinality. the y axis cardinality. 39. The minimum cardinality of a relationship in an REA diagram can be either a) b) c) d) 0 or 1. 0 or N. 1 or N. none of the above 40. The maximum cardinality of a relationship in a REA diagram can be either a) b) c) d) zero or one. one or many. zero or many. none of the above 41. How many types of relationships are possible between entities? a) b) c) d) one two three an infinite number 42. A one-to-many relationship exists between entities when the maximum cardinality of one entity is __________ and the maximum cardinality for the other entity in that relationship is __________. a) b) c) d) 1; 1 1; N M; N M; M 43. Cardinalities reflect __________ about the organization being modeled and its business practices. a) b) c) d) assumptions opinions facts theories 44. Assume the cardinalities associated in a relationship all have zero minimums and N maximums. This would be an example of which cardinality rule? a) agent-event relationship b) resource-event relationship c) event-event relationship d) none of the above relationships 45. Concerning REA diagrams, which of the following is false? a) b) c) d) Each organization will have its own unique REA diagram. An REA diagram for a given organization will change over time. Data modeling and REA diagram development involve complex and repetitive processes. Redrawing an REA diagram several times during development is uncommon. 46. Which of the following is not one of the five stages of database design? a) b) c) d) systems analysis conceptual design data modeling implementation 47. Data modeling is an element of a) b) c) d) Systems analysis Conceptual design Both A and B None of the above 48. The REA model classifies entities into three basic categories. Which of the following is one of these three? a) b) c) d) resources relationships accounting entities 49. Developing an REA model involves three steps. In which step are the agents identified? a) b) c) d) First Second Third None of the above Which of the following graphical symbols represents a minimum cardinality of zero and a maximum cardinality of one? e) f) g) h) Which of the following graphical symbols represents a minimum cardinality of zero and a maximum cardinality of many? i) j) k) l) Which of the following graphical symbols represents a minimum cardinality of one and a maximum cardinality of one? m) n) o) p) Which of the following graphical symbols represents a minimum cardinality of one and a maximum cardinality of many? q) r) s) t) Which of the following transactions is represented by the diagram below? u) v) w) x) An automobile salvage business holds weekly auctions at which it sells its entire inventory. A grocery store sells products to consumers. A hobbyist restores antique cars. When a car is finished, she sells it on Ebay. A firm sells movies to consumers through an online downloading service. Which type of transaction is represented by the diagram below? y) z) aa) ab) An automobile salvage business holds weekly auctions at which it sells its entire inventory. A grocery store sells products to consumers. A hobbyist restores antique cars. When a car is finished, she sells it on Ebay. A firm sells movies to consumers through an online downloading service. Which type of transaction is represented by the diagram below? ac) ad) ae) af) An automobile salvage business holds weekly auctions at which it sells its entire inventory. A grocery store sells products to consumers. A hobbyist restores antique cars. When a car is finished, she sells it on Ebay. A firm sells movies to consumers through an online downloading service. Which type of transaction is represented by the diagram below? ag) ah) ai) aj) An automobile salvage business holds weekly auctions at which it sells its entire inventory. A grocery store sells products to consumers. A hobbyist restores antique cars. When a car is finished, she sells it on Ebay. A firm sells movies to consumers through an online downloading service. Which type of transaction is represented by the diagram below? ak) Cash and carry consumer retail sales al) Consumer retail sales paid in installments to the seller am) Business to business sales of nondurable goods an) Business that allows customers to carry a balance and make installment payments Which type of transaction is represented by the diagram below? ao) ap) aq) ar) Cash and carry consumer retail sales Consumer retail sales paid in installments to the seller Business to business sales of nondurable goods Business that allows customers to carry a balance and make installment payments Which type of transaction is represented by the diagram below? as) at) au) av) Cash and carry consumer retail sales Consumer retail sales paid in installments to the seller Business to business sales of nondurable goods Business that allows customers to carry a balance and make installment payments Which type of transaction is represented by the diagram below? aw) Cash and carry consumer retail sales ax) Consumer retail sales paid in installments to the seller ay) Business to business sales of nondurable goods az) Business that allows customers to carry a balance and make installment payments Which type of transaction is represented by the diagram below? ba) Vendors send a bill for each inventory item purchased which is payable on receipt. bb) A single purchase of inventory is paid for with multiple payments. bc) Inventory vendors send a monthly bill for merchandise delivered. The seller does not accept or allow installment payments. bd) Some inventory purchases are paid for with multiple payments and some payments may apply to multiple purchases. Which type of transaction is represented by the diagram below? be) Vendors send a bill for each inventory item purchased which is payable on receipt. bf) A single purchase of inventory is paid for with multiple payments. bg) Inventory vendors send a monthly bill for merchandise delivered. The seller does not accept or allow installment payments. bh) Some inventory purchases are paid for with multiple payments and some payments may apply to multiple purchases. Which type of transaction is represented by the diagram below? bi) Vendors send a bill for each inventory item purchased which is payable on receipt. bj) A single purchase of inventory is paid for with multiple payments. bk) Inventory vendors send a monthly bill for merchandise delivered. The seller does not accept or allow installment payments. bl) Some inventory purchases are paid for with multiple payments and some payments may apply to multiple purchases. Which type of transaction is represented by the diagram below? bm) Each sale is associated with a single order and there is a time lag between the time an order is taken and delivery of the product. bn) Each sale can be comprised of multiple orders and each order can be associated with multiple sales or no sales. bo) Each sale can be comprised of multiple orders and each order can be associated with one or more multiple sales. bp) Each sale is associated with a single order and there is no time lag between the time an order is taken and delivery of the product. Which type of transaction is represented by the diagram below? bq) Each sale is associated with a single order and there is a time lag between the time an order is taken and delivery of the product. br) Each sale can be comprised of multiple orders and each order can be associated with multiple sales or no sales. bs) Each sale can be comprised of multiple orders and each order can be associated with one or more sales. bt) Each sale is associated with a single order and there is no time lag between the time an order is taken and delivery of the product. Which type of transaction is represented by the diagram below? bu) Each sale is associated with a single order and there is a time lag between the time an order is taken and delivery of the product. bv) Each sale can be comprised of multiple orders and each order can be associated with multiple sales or no sales. bw) Each sale can be comprised of multiple orders and each order can be associated with one or more sales. bx) Each sale is associated with a single order and there is no time lag between the time an order is taken and delivery of the product. Which type of transaction is represented by the diagram below? by) Each sale is associated with a single order and there is a time lag between the time an order is taken and delivery of the product. bz) Each sale can be comprised of multiple orders and each order can be associated with multiple sales or no sales. ca) Each sale can be comprised of multiple orders and each order can be associated with one or more sales. cb) Each sale is associated with a single order and there is no time lag between the time an order is taken and delivery of the product. Using [Min, Max] notation, cardinality is represented by the following diagram. Which of the diagrams below correspond to the diagram? cc) cd) ce) cf) SHORT ANSWER 50. What is data modeling? 51. What is an REA data model? 52. Name and describe the three parts of the REA data model. 53. List the five stages in the database design process. 54. Define cardinality. 55. Identify the three basic rules that apply to the REA model pattern. 56. What are the three steps in developing an REA diagram? 57. Explain how an AIS system can be viewed as a set of "give-to-get" exchanges. ESSAY 58. Define minimum and maximum cardinalities. 59. Describe the possible relationships between entities in terms of cardinalities. 60. Comment on the statement, "Accountants can and should participate in all stages of the database design process." ANSWER KEY 1. B 2. B 3. A 4. C 5. C 6. B 7. C 8. A 9. D 10. B 11. C 12. D 13. A 14. A 15. A 16. B 17. C 18. D 19. A 20. D 21. A 22. D 23. A 24. A 25. D 26. C 27. A 28. C 29. B 30. B 31. C 32. A 33. D 34. D 35. B 36. D 37. D 38. A 39. A 40. B 41. C 42. B 43. C 44. B 45. D 46. C 47. C 48. A 49. B 50. A 51. C 52. B 53. D 54. B 55. A 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. C D A B C D B C D A B C D D Data modeling is the process of defining a database so that it faithfully represents all aspects of the organization, including its interaction with the external environment. The REA data model is a conceptual modeling tool specifically designed to provide structure for designing an AIS database. The REA data model identifies what entities should be included in the AIS database and prescribes how to structure relationships among the entities in the AIS database. REA stands for resources, events, and agents. Resources are defined as those things that have economic value to the organization. Events are the various business activities about which management wants to collect information for planning and control purposes. Agents are the people and organizations that participate in events and about which information is desired for planning, control, and evaluation purposes. Systems Analysis, conceptual design, physical design, implementation and conversion, and operation and maintenance. The cardinality of the relationship indicates how many occurrences of the entity on the other side of the relationship can be linked to a single occurrence of the entity on this side of the relationship. In relational database terms, cardinality provides information about how many rows in the other table can be linked to each row in this table. Each event is linked to at least one resource that it affects. Each event is linked to at least one other event. Each event is linked to at least two participating agents. Developing an REA diagram involves three steps. First, identify the basic events of interest (any activity about which management wants to collect information in order to plan, control, and evaluate performance). Second, identify the resources affected by and the agents who participate in those events. Third, use knowledge about the organization’s business practices to add relationship cardinality information to the diagram. An AIS system can be viewed as a set of "give-to-get" exchanges because such exchanges reflect the nature of the five transaction cycles: revenue, expenditure, human resources, production, and financing. In each cycle the organization "gives" some resource in exchange for another resource (the "get" part of the transaction). The goal is that the "give" part of the exchange is of lesser value than the "get" portion, thus generating a profit for the organization. The AIS should capture, record, and organize information relating to any transaction that occurs within a cycle. A minimum cardinality indicates the number of instances of that entity that must be associated with at least one instance of the other entity. Minimum cardinalities can be 0 or 1. A maximum cardinality indicates the number of instances of that entity that can be linked to at most one instance of the other entity. Maximum cardinalities can be 1 or N (many). There are three types or relationships possible between entities depending upon maximum cardinality. These are: A one-to-one relationship exists when the maximum cardinality of each entity is 1. A one-to-many relationship exists when the maximum cardinality on one entity is 1 and maximum cardinality of the other entity is N. A many-to-many relationship exists when the maximum cardinality of both entities is N. Accountants are in a unique position within a business organization. They are intimately acquainted with the many business transactions that occur in an organization and they are knowledgeable about the policies and practices of the business itself as well as the environment within which it operates. The knowledge base and skill sets of the accountant should be put to good use in the development of database design to the fullest extent possible (although some accountants may not possess AIS coding and development skill sets). Consider that during the planning stage accountants provide some of the information used to evaluate the feasibility of the proposed project and they participate in making the decision itself. Accountants can identify user information needs and develop logical schema during the requirement analysis and design stages. Accountants can also help test the accuracy of the new database and application programs during the implementation stage of development. Accountants can also act as "subject matter experts" since they are knowledgeable users of the new system. They can also serve as managers of the system once it is up and running. ...
View Full Document

Ask a homework question - tutors are online