Chapter+8 - V 5+ C. S 2-D. Sc 2+ 8. Consider the element...

Info iconThis preview shows pages 1–4. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
Chapter 8: Periodic Relationship among the Elements 1. The alkaline earth metals are found in _______ of the periodic table. A. Group 1A B. Group 2A C. Group 7A D. Group 8A 2. 6.How many valence electrons does a tin (Sn) atom have? A. 2 B. 4 C. 14 D. 36 3. Which ion is isoelectronic with Ar? A. Ni 2+ B. F - C. Br - D. K + 4. Which of these choices is the electron configuration of the iron(III) ion? A. [Ar]4s 2 3d 3 B. [Ar]4s 1 3d 5 C. [Ar]3d 5 D. [Ar]3d 6
Background image of page 1

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
5. In what group of the periodic table is the element with the electron configuration [Ar]4s 2 3d 10 4p 1 ? A. 1A B. 2A C. 3A D. 4A 6. Which of these choices is the general electron configuration for the outermost electrons of elements in Group 5A? A. ns 2 np 6 . B. ns 2 np 5 . C. ns 2 np 4 . D. ns 2 np 3 . 7. Which of these ground-state ions has unpaired electrons? A. P 3- B.
Background image of page 2
Background image of page 3

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 4
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: V 5+ C. S 2-D. Sc 2+ 8. Consider the element with the electron configuration [Xe]6s 2 4f 7 . This element is A. a representative element. B. a lanthanide element. C. a nonmetal. D. an actinide element . E. a noble gas. 9. If the radius of atom X is greater than the radius of atom Y, then it is also likely that A. X has a larger electron affinity than Y does. B. X has a larger first ionization energy than Y does. C. X has greater metallic character than Y does. 10. Arrange these ions in order of increasing ionic radius: K + , P 3-, S 2-, Cl-. A. Row 1 B. Row 2 C. Row 3 D. Row 4 E. Row 5 Chapter 8 (Answer Key): 1. B 2. B 3. D 4. C 5. C 6. D 7. D 8. B 9. C 10.A...
View Full Document

Page1 / 4

Chapter+8 - V 5+ C. S 2-D. Sc 2+ 8. Consider the element...

This preview shows document pages 1 - 4. Sign up to view the full document.

View Full Document Right Arrow Icon
Ask a homework question - tutors are online