Spring02

Spring02 - "Grade or Education" = l CHEM 1002/01 Spring 02 Final Exam Which of the three maior fossil fuels is primarily composed of one

Info iconThis preview shows pages 1–15. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 1

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 2
Background image of page 3

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 4
Background image of page 5

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 6
Background image of page 7

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 8
Background image of page 9

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 10
Background image of page 11

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 12
Background image of page 13

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 14
Background image of page 15
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: "Grade or Education" = l CHEM 1002/01 Spring 02 Final Exam Which of the three maior fossil fuels is primarily composed of one of the first four members of the saturated hydrocarbon series, and what are the name and formula of this hydrocarbon? A. Gasoline is primarily composed of octane, whose formula is CBH18. B. Coal is primarily composed of methane, whose formula is CH4. C. Natural gas is primarily composed of propane, whose formula is CgHg. m D. Natural gas is primarily composed of methane, whose formula is CH4. E. Liquified petroleum gas (LPG) is primarily composed of butane, whose formula is C4H10. Rationale: Chapter 12 Problems 2, 4, 10 Which of the following choices associates the correct name with the substance or mixture of substances whose formula(s) is/are given? A. The substance whose structural formula is shown immediately below is called benzene. O B. The substance whose structural formula is shown immediately below is called benzene. C. The substance whose structural formula is shown immediately below is called 2-methylpentene. D. The substance whose structural formula is shown immediately below is called 2-methyl-2-hexene. M E. The mixture CO + H2 is called synthesis gas. Rationale: Chapter 12 Problems 18, 28, 34 Which of the following statements is correct about the gasoline additive methyl t-butyl ether (MTBE) whose structure is shown immediately below? H30 HSCWHS H30 A. This additive can be used to make oxygenated gasolines but not reformulated gasolines. B. Gasolines which have had olefins and aromatics removed and then have MTBE added are examples of reformulated gasolines. ___ C. This additive makes gasoline burn more quickly (explosively). __ D. This additive is used to do catalytic reforming of gasoline. E. This additive reduces the octane rating of gasoline. Rationale: Chapter 12 Problems 32, 35, 42 Which of the following choices is a fuel which will most likely provide our primary source of energy in the year 2005? A. sunlight B. uranium-235 C. petroleum D. geothermal energy E. gasoline Rationale: Chapter 13 Problems 4, 32 Which of the following statements about nuclear energy is correct? A. In round numbers a little under 20% of the electricity produced in the US comes from nuclear energy. B. A moderator slows down the rate of a nuclear fission reaction. C. Nuclear fusion generates small atoms by breaking apart larger ones. D. Fast neutrons are needed to cause nuclear fission to occur. E. Nuclear fission uses very small atoms as starting material for the reaction, producing larger atoms as the products of fission. Rationale: Chapter 13 Problems 8, 15, 16, 20 6- Which of the following choices is collect about solar energy? A. About one quarter of the energy which strikes the earth or its atmosphere is reflected back into space. ' B. The amount of energy from sunlight which strikes the United States each year is about 100 quads. C. The amount of solar energy which reaches the ground in the US each year is about 46,000 quads, or about 460 times the 100 quads of total energy used in the US per year. D. A benefit derived from the direct conversion of solar energy into electricity which can't be obtained from other forms of energy is the ability to power calculators. E. Solar heating which converts water to steam to drive turbines which turn generators is an example of the direct conversion of solar energy into electricity. Rationale: Chapter 13 Problems 26, 28. 29, 32 7. What kind of substance is depicted by the structural formula shown immediately below? MNH 2 A an amide B an amine C. an amino acid D a carboxylic acid E. an ester Rationale: Chapter 14 Problem 10(a) 8. What kind of substance is depicted by the structural formula shown immediately below? NLNH A a ketone B an aldehyde C. an ester D an amide E. an amine Rationale: Chapter 14 Problem 10(h) 10. 11. What kind of substance is depicted by the structural formula shown immediately below? Ai... A..- an. alcohol- B. an ester Il-II—Illll— C. a ketone D. an aldehyde Flt-IIIII-l—II E. a carboxylic acid Rationale: Chapter 14 Problem 10(0) What kind of polymer can be made by reacting the substance with the structural formula shown below with more of the same monomer in an addition reaction? N A. a polyamide B. a polyester C. poly-2-butene D. silicone oil E. silicone rubber Rationale: Chapter 14 Problem 32(a) What kind of monomer needs to be reacted with the monomer whose molecular structure is shown below in order to produce a polyamide in a condensation reaction? WCO2H HO2C __ A. an alcohol __ B. a dialcohol __ C. a monoamine __ D. a diamine __ E. an ester Rationale: Chapter 14 Problem 32(b) 12- What will happen if the monomer with the molecular formula shown below is reacted with more of the same monomer? (CH3)2Si(0H)2 A Silicone oil will form from a condensation reaction. B Silicone oil will form from an addition reaction. C. Silicone rubber will form from a condensation reaction. D Silicone rubber will form from an addition reaction. E. polyhydroxysilane will form from a condensation reaction. Rationale: Chapter 14 Problem 32(d) The next three problems deal with DNA to m-FiNA to t-FiNA to protein conversion. Use the messenger RNA code table at the back of this exam to work the last of these problems. 1 3. A segment of a DNA strand has the base sequence ...GATACCGTAGCT... What is the base sequence of the complementary m-FiNA strand? __ A. ATGGCATCGA... __ B. ...TCGATGCCATAG... _ C. ...GAUACCGUAGCU... __ D. ...CUAUGGCAUCGA... _____ E. ...UCGAUGCCUUAG... Rationale: Chapter 15 Question 42(a) 14. What is the anticodon order in the t-FiNA which binds to the m-RNA produced in the previous problem? __ A. ...GATACCGTAGCT __ B. ...GAUACCGUAGCU... __ C. ...CTATGGCATCGA... _____ D. ...CUAUGGCAUCGA... E. ...TCGATGCCATAG. .. Fiationale: Chapter 15 Question 42(b) 15. 16. Using the m-RNA code table at the back of this exam find the amino-acid sequence of the strand of peptide synthesized by the RNA produced in the previous two problems. ...Aspartic acid-Threonine-Valine-Alanine... aq—._._.._ A. B. ...Serine-Valine-Threonine-Alanine... C. ...Serine-Histidine-STOP-Arginine... D. ...Serine-Aspartic acid-Phenylalanine—Lysine... E. ...Leucine-Tryptophan-Histidine-Arginine... Rationale: Chapter 15 Question 42(0) Using the amino acid table at the back of this exam name the tripeptide shown below. T i? ll ii 'i if H2N—(l3—C—IP—C'3—C—IPHCID-C—OH CH2 H (le2 H /Cl-l SH H3C CH3 OH _A. Val-Cys-Tyr _____ B. Phe-Cys-Leu ____C. Leu-Cys-Phe __D. Tyr-Cys-Val E. Tyr-Cys-Leu Flationale: Chapter 15 Problem 33 17- Which of the statements below concerning amino acids, proteins, and enzymes is M? _____ A. Amino acids are covalently bonded together, using peptide bonds, to form the secondary structure of a protein. __ B. A generalized structure of an amino acid of the kind used to make proteins is shown immediately below. R if ' C—OH H2N _ C. The tertiary structure of a protein is produced by interactions between sidechains within the same protein molecule. __ D. An active site binds to an enzyme and causes it to produce a substrate. ____ E. The primary structure of a protein is held together by hydrogen bonding in the backbone of the protein molecule. Rationale: Chapter 12 Problems 4, 12, 16 18. Which of the following substances is incorrectly defined? _ A. Starches are mixtures of two different polymers of or-D-glucose, which are called amylose and amylopectin. Amylose is a straight-chain polymer which is water soluble and amylopectin is a branched polymer which is not water soluble. __ B. Glycogen is a branched cr-D—glucose polymer, much like amylopectin, but having a higher molar mass, and more highly branched. Like amylopectin, glycogen is not water soluble. __ C. Cellulose is a straight-chain B-D-glucose polymer which is not water soluble. __ D. An unsaturated fatty acid is a triglyceride with one or more carbon—carbon double bonds in the hydrocarbon "tail" of the fatty-acid portion of the molecule. The "tail" contains ten or fewer carbon atoms. __ E. DNA is a deoxyribonucleotide polymer which tends to form double—helix coils made of complementary strands of DNA. The deoxyribonucleotide monomers which make up DNA are generally abbreviated A, C. T, and G. Rationale: Chapter 15 Problems 22, 24, 46 19. What are the correct toxicology names of the six classes of toxic substances? A. corrosives, heavy metals, neurotoxins, teratogens, mutagens, and carcinogens __ Bo. QQII.Q§iV.Q§,, heavy, metals, new.oloxins_.,te_rato_q,e_ns_., metabolic toxins... and carcinogens ___, C. corrosives, metabolic toxins, anticholinesterases, alkaloids, teratogens, and carcinogens __ D. corrosives, metabolic toxins, neurotoxins, teratoxins. mutagens, and carcinogens ___ E. corrosives, metabolic toxins, neurotoxins, teratogens, mutagens, and carcinogens Rationale: Chapter 18 Problem 2 20. 21. 22. 23. Which of the following choices is incorrect ? A. Heavy metals generally cause harm by reacting with sulfhydryl groups in proteins like enzymes, causing them to malfunction. B BAL and EDTA are chelating agents which can be used to treat heavy metal poisoning. C. Hg is a heavy metal poison D Hg is a metabolic poison. E. H2804 is a metabolic poison. Rationale: Chapter 18 Problems 13, 15, 17, 20, 21 Which of the following statements is incorrect? _____ A. Carbon monoxide and cyanide both poison by asphyxiation. B. Carbon monoxide binds to hemoglobin in the bloodstream, preventing oxygen from reaching cells. C. Cyanide binds to cytochrome oxidase in cells, preventing cells from using oxygen to make ATP. D. Pure oxygen is an effective antidote for cyanide poisoning. E. Thiosulfate is the best antidote for cyanide poisoning. Rationale: Chapter 18 Problems 13, 15, 17, 20, 21 Which of the following correctly matches a class of drugs with the disease or condition it is generally used to treat? Vasodilators are used to treat asthma. Analgesics are used to treat inflammation. Antibiotics are used to treat bacterial infections. _ A. __ B. __._ C. __ D. Expectorants are used to treat coughs. E. Beta blockers are used to treat allergies. Rationale: Chapter 19 Problems 4, 10, 11, 35, 36 What are the three modes of treatment for existing cancers? A. screening, chemotherapy, and follow-up B. antimetabolites, chemotherapeutics, and alkylating agents C. diet, screening, and management D. prevention, screening, and treatment E. surgery, chemotherapy, and radiation Rationale: Chapter 19 Problem 38 24. 25. 26. Which of the following statements about receptors is/are correct? A. Hormones are produced inside of cells. They bind to receptors attached to the nuclei of these same cells to cause DNA activity to occur. A hormones never travels outside of the cell which manufactures it. B. Antihistamines bind to histamine receptors on cells and stimulate them, causing allergic reacfions. C. Neurotransmitters bind to receptors on neurons and cause these neurons to make hormones. __ D. Antihistamines which cross the blood-brain barrier can cause drowsiness because histamine is a neurotransmitter in the brain, and blocking histamine receptor sites on neurons depresses brain activity associated with alertness. E. When the beta receptor sites in the heart muscle are stimulated the heart beats more slowly than normally. W Rationale: Chapter 19 Problems 12. 18, 26 Which of the following terms is incorrectly defined? A. Surface water is water sitting on the surface of the earth. w B. Groundwater is water which is beneath the surface of the earth. When rainwater soaks into the earth it becomes groundwater. C. An aquifer is an underground area containing large quantities of fresh water which can be pumped out of the ground and used by humans. D. Brackish water is water contaminated with salt. Brackish water usually comes from ocean water which has wotrked its way into depleted aquifers. E. Pollution is the presence of any substance other than water (like salt) in any natural body of water. ‘H—q-h—I. Rationale: Chapter 20 Problems 1. 6. 8 Which of the following analytical techniques is correctly matched with the type of water contamination it is designed to measure? A. BOD analysis is designed to measure organic contaminants which are not biodegradable. B. BOD analysis is designed to measure organic contaminants which as biodegradable. _ C. AA (atomic absorbtion) spectroscopic analysis is designed to measure organic contaminants which are no_t biodegradable. __ D. AA (atomic absorbtion) spectroscopic analysis is designed to measure organic contaminants whxch m b‘xodegt adabXe. E. GC/MS (gas chromatography/mass spectrometry) analysis is designed to measure inorganic contaminants. Rationale: Chapter 20 Problems 25, 28, 29 10 27- Which of the following statements matches a water treatment technique with the kind of water contaminants this technique is best at removing? A. The best way to remove bacteria from water is by disinfection (ie. ozone or chlorine). B. The best way to remove ammonia from water is by distillation. C. The best way to remove dissolved organics from water is by using denitrifying bacteria. __ D. The best way to remove salt from water is by aeration. E. The best way to remove heavy metals from water is by chlorination. Rationale: Chapter 20 Problems 41, 48, 50 28. Which of the following definitions is incorrect? A. Polluted air is air which contains any chemical substances other than oxygen. __ B. A particulate is a small particle of solid material suspended in air. Particulates tend to make air appear hazy. C. An aerosol is an ultrasmall solid particle or any liquid particle suspended in air. Solid aerosols are difficult or impossible to see in air, but liquid aerosols can have a misty or foggy appearance. ' __ D. A thermal inversion is a situation where cool polluted city air becomes trapped beneath a warmer upper layer of air, trapping pollution at ground level where it cannot rise above obstacles (ie. tall buildings or mountains) and disperse. E. The troposphere is the layer of atmosphere closest to the earth. Rationale: Chapter 21 Problems 1, 18 29. Which of the following statements about ozone is incorrect? A. Ozone in the troposphere is formed via the interaction of nitrogen oxides, sunlight, and oxygen. B. CFC's are chlorofluorocarbons. These used to be used for refrigeration and air conditioning, degreasing circuit boards, and foaming polymers, but are being discontinued due to their tendency to cause the destruction of ozone in the stratosphere. C. A small concentration of ozone in the upper atmosphere is important because it absorbs infrared (heat) radiation from the sun and keeps the earth from getting too warm (cuts down on global warming). D. A single chlorine atom can cause the destruction of up to 100,000 existing ozone molecules and prevent up to 100,000 new ozone molecules from being formed by first reacting with an ozone molecule to form chlorine monoxide (CIO), after which chlorine monoxide reacts with an oxygen atom (‘0), regenerating the original chlorine atom. If this cycle is repeated 100,000 times then 100,000 ozone molecules will be destroyed and 100,000 oxygen atoms will fail to form new ozone molecules. E. Ozone in the stratosphere is beneficial and ozone in the troposphere is a respiratory hazard. Rationale: Chapter 21 Problems 8, 18, 34, 38, 40 11 30. Which of the following statements about smogs is correct? A. A photochemical smog is chemically reducing, whereas an industrial smog is chemically oxidizing. B. A photochemical smog contains sulfur oxides, whereas an industrial smog contains nitrogen oxides. C. An automobile catalytic converter can decompose nitrogen oxides, hydrocarbons, and carbon monoxide, making an automobile less likely to contribute to the generation of a photochemical smog. D. A photochemical smog and an industrial smog both require sunlight to fully develop. E. A photochemical smog can produce pollutants which can contribute to the generation of acid rain but an industrial smog cannot. Rationale: Chapter 21 Problems 7, 14, 25, 31 12 15.1 I Continued TABLE 1 5 .l I Common L-Amino Acids Found in Proteins (The R Group u '0 Add Abbreviation ' in Each Amino Acid Is Highlighted) v - Su‘uctm‘e Polar but Neutral R Gmups' (cont) Amino Acid Abbreviation Sanctum ‘I..=_:I€§5r_c:)sine Tyr Nonpolar R Groups Glycine Gly (EHHCOOH NH2 ' t I'T'ihfiwm‘f—v I Alanine Ala ‘ ’ ' iii-*CHHCOOH ;' ,_ TI}:- _, gt Er? i.- |_. '_ I.‘ ‘2' 2.17.4"?! ' I Cfiparagine ' Asn m..- .. . "‘.'l.""-'.. _. *Valine ' Val *Leucine Len *Isoleucine Ile Proline Pro ' v .- Clutamic acid Gltl acid ASP *Phenylalanine Phc ié—CHHCOOH 5.5%?‘311‘COOH —' .— I NH2 _‘ .|.. __ - *Methibnine Met Serine Ser -“;€?-CH-—-COOH f '. -' I _' ppnmfi-H '1' l'.-‘ ' *Threonine Thr i CYStEiflC CYS L $3.": :— . II '- *E85¢ntial amino acids that must be part of the human diet. The other amino acids can be synthesized by the I - I body. NH! TGmwing children also require arginine in their diet. 1 5 .6 I Messenger RNA Codes for Amino Acids* Third Letter Second Letter of Code of Code fin groups of three (called codons) , bases of mRNA. code the order of amino acids in a polypeptide chain. A. C, G, and U represent adenine, cytosine, guanine, and uracil, respectively. Some amino acids have more than one codon, and hence more than one tRNA can bring the amino acid to mRNA, Aw "Grade or Education" -—- I CHEM1002101 SpringOZ FinaIExam 1 D 19 E 2 E 20. E 3 B 21. D 4 C 22. C 5 A 23. E 6 C 24. D 7 B 25. E 8 D 26. B 9 E 27. A 10. C 28. A 11. D 29- C 12. A 30. C 13. D ____m 14. B 15. E 16. D 17. C 18. ...
View Full Document

This note was uploaded on 05/20/2011 for the course CHM 1201 taught by Professor Hogan during the Spring '11 term at LSU.

Page1 / 15

Spring02 - "Grade or Education" = l CHEM 1002/01 Spring 02 Final Exam Which of the three maior fossil fuels is primarily composed of one

This preview shows document pages 1 - 15. Sign up to view the full document.

View Full Document Right Arrow Icon
Ask a homework question - tutors are online