11bCombinationScaleTutorial

# 11bCombinationScaleTutorial - Combination Scales Tutorial...

This preview shows page 1. Sign up to view the full content.

This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Combination Scales Tutorial Example 1 50 Scale: Each inch is divided into 50 equal segments. Red Line: With a scale of 1“ = 50’, one measured inch equals 50’. We measure 64 increments on the 50 scale, so that means that the measured line is 64’. Red Line: With a scale of 1” = 5’, one measured inch equals 5’. We measure 64 increments. Because the scale is 1”=5’, we divided by 10 (because the scale on the measuring device is 50; 50/10=5). We measure the line length to be 64 increments on the 50 scale, divide that by 10, and we get 6.4’. Red Line: With a scale of 1” = 500’, one measured inch equals 500’. We measure 64 increments. Because the scale is 1”=500’, we multiply by 10 (because the scale on the measuring device is 50; 50x10=500). We measure the line length to be 64 increments, multiply by 10 and the answer is 640’. Example 2 10 Scale: Each inch is divided into 10 equal segments. Red Line: With a scale of 1“ = 10’, one measured inch equals 10’. We measure 19 increments on the 10 scale, so that means that the measured line is 19’. Red Line: With a scale of 1” = 1’, one measured inch equals 1’. We measure 19 increments. Because the scale is 1”=1’, we divided by 10 (because the scale on the measuring device is 10; 10/10=1). We measure the line length to be 19 increments on the 10 scale, divide that by 10, and we get 1.9’. Red Line: With a scale of 1” = 100’, one measured inch equals 100’. We measure 19 increments. Because the scale is 1”=100’, we multiply by 10 (because the scale on the measuring device is 10; 10x10=100). We measure the line length to be 19 increments, multiply by 10 and the answer is 190’. Example 3 1/2 Scale (or 1” = 2”): Each inch is divided into 2 equal segments. Red Line: With a scale of 1“ = 2”, one measured inch equals 2”. We measure 3‐1/8 increments on the 1/2 scale, so that means that the line represents 3‐1/8”. Yellow Line: With a scale of 1“ = 2”, one measured inch equals 2”. We measure 2‐7/16 increments on the 1/2 scale, so that means that the line represents 2‐7/16”. Green Line: With a scale of 1“ = 2”, one measured inch equals 2”. We measure 1‐3/4 increments on the 1/2 scale, so that means that the line represents 1‐3/4”. Red Line: With a scale of 1” = 20”, one measured inch equals 20”. This is not a conventional way to use this scale, but it reinforces how to use the scales. We measure 3‐1/8 increments on the ½ scale. Because the scale is 1”=2”, we multiply by 10 (because the scale on the measuring device is 2; 2x10=20). We measure the line length to be 3‐1/8 increments, multiply by 10 and the answer is 31‐ 1/4”. Example 4 Metric Scale: Each increment is 1 mm. Red Line: With a scale of 1:100 SI, one measured millimeter equals 100 millimeters. We measure 32 increments on the measuring device, so that means that the measured line represents 32x100mm=3200mm, or 3.2 meters. Yellow Line: With a scale of 1:1000 SI, one measured millimeter equals 1000 millimeters. We measure 28 increments on the measuring device, so that means that the measured line represents 28x1000=28,000mm, or 28 meters. Green Line: With a scale of 1:10 SI, one measured millimeter equals 10 millimeters. We measure 17 increments on the measuring device, so that means that the measured line represents 17x10=170mm, or 0.17 meters. Example Problem You will need to print this page to scale to get the correct answers. Using your combination scale measure the following line and give its length according to the followings scales: 1”=10”____________ inches long 1”=5’ ____________ feet long 1”=1/4” ____________ inches long 1 mm: 1000 mm__________ mm long ...
View Full Document

## This note was uploaded on 05/21/2011 for the course CEE 1770 taught by Professor Staff during the Summer '08 term at Georgia Tech.

Ask a homework question - tutors are online