Chapter15QuizRev - Chapter 15 Quiz Chapter Treatment of...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Chapter 15 Quiz Chapter Treatment of Psychological Disorders Don’t forget to write your answers on a separate piece of paper to grade when you’re done! done! 1. Jenna is telling her therapist about the dream 1. she had last night and her therapist begins to interpret it for her. Which approach to psychotherapy does Jenna’s therapist probably represent? represent? a) humanistic b) behavioral c) psychoanalytic d) cognitive 2. In contrast to a clinical psychologist, a psychiatrist is more likely to psychiatrist a) engage in an eclectic b) use a biomedical/somatic treatment c) recognize the importance of group c) therapy with patients having the same disorder d) treat clients in community mental health d) centers exclusively 3. Joseph Wolpe launched behavior therapy in 1958 with his description of 1958 a) the token economy b) social skills training c) systematic desensitization d) aversion therapy 4. The MOST commonly cited side effect associated with anti-anxiety drugs is associated a) insomnia b) blurred vision c) drowsiness d) tachycardia d) 5. The goal of psychoanalytical therapy is 5. a) to change maladaptive behavior to more a) socially acceptable behavior b) to change negative thinking into more b) positive attributions c) to attain self-actualization d) to bring unconscious conflicts to d) conscious awareness and gain insight 6. Systematic desensitization is a technique based on based a) classical conditioning b) instrumental conditioning c) operant conditioning d) aversive conditioning 7. Treating the therapist as though he were a very important person from one’s past, such as a parent, defines parent, a) resistance b) transference c) frustration d) reaction formation 8. Vic is encouraged to take charge of the therapy session and his therapist uses an active listening approach to mirror back the feelings he hears from him. Which therapy is most likely being described? likely a) client-centered therapy b) cognitive therapy c) psychodynamic therapy d) existential therapy 9. Prozac and other modern antidepressant medications work to medications a) block dopamine receptors b) decrease the level of acetylcholine c) break down the MAO enzymes d) block the reuptake of seratonin 10. All of the following are potential benefits of group therapy EXCEPT therapy a) it is often more economical than 1:1 treatment b) it does not require the services of a mental b) health professional c) clients with similar problems can provide c) helpful insight and feedback to peers d) group members can see how their problems d) might impact others 11. Valium is 11. a) an antidepressant drug b) an MAO inhibitor c) an antipsychotic drug d) an antianxiety drug 12. Antabuse is a drug that, when paired with alcohol in the bloodstream, bring about extreme nausea. For many motivated alcoholics, this has proven to be an effective treatment. Under which umbrella of psychotherapy would it most likely be found? psychotherapy a) insight therapy b) aversive conditioning c) Gestalt therapy d) self-help therapy 13. Andre suffers from mood swings, alternating from wild episodes of euphoria and spending sprees to motionless staring and hopelessness. If someone from the biomedical approach were to treat his condition, the prescription most likely would be condition, a) Lithium carbonate b) Haldol c) Xanax d) Thorazine 14. The beliefs of ancient Greeks such as Hippocrates and Galen about the cause of abnormal behavior was closest to which of the following modern approaches to psychology? following a) psychoanalytical b) behavioral c) humanistic d) biomedical 15. After conducting a meta-analysis of over 475 outcome studies on the effectiveness of psychotherapies, psychologists concluded that psychotherapies, a) evidence overwhelmingly supported its a) efficacy b) psychotherapy is no more effective than b) talking to a friend c) the potential to do further harm to the patient c) with psychotropic drugs outweighs its effectiveness d) psychotherapy proves no more beneficial than d) no treatment at all Chapter 15 Answer Key Chapter 1. C 2. B 3. C 4. C 5. D 6. A 7. B 8. A 9. D 10. B 11. 12. 13. 14. 15. D B A D A Essay Question Possibilities!! Essay One of the following essay questions will One appear on your test, be familiar with all of them!! them!! Essay Question # 1 Essay Compare and contrast the psychoanalytical Compare and humanistic brands of insight therapy. and Essay Question # 2 Essay Persons suffering from different psychological Persons disorders differ from each other in the extent to which they admit they need help and the extent to which they are resistant to therapy. For which disorders are patients most likely and least likely to cooperate with therapeutic interventions? interventions? Essay Question # 3 Essay A major difference between insight therapies major and behavior therapies is in their position about whether it’s necessary or useful to seek out the origin of psychological difficulties. A compromise position might be that this kind of information is important for patients with some disorders, but not for patients with other disorders. Explain why this kind of information might be more helpful for some kinds of patients than for others. kinds Essay Question # 4 Essay It is believed by some that all psychological disorders It can be traced to some sort of biological malfunctions, especially malfunctions in the nervous system. In other words, in a perfectly formed and perfectly functioning biological organism, there could be no psychological disorder. If this were true, then the “ultimate cure” for any psychological disorder would be a biomedical cure. Explain why this position does or does not make sense to you. or Essay Question # 5 Essay In light of the differences between the various In psychological disorders and their hypothesized etiologies, it would seem that for each disorder, a particular type of therapy might work best. Discuss this notion, and give examples using specific disorders and specific approaches to therapy to support your arguments. arguments. Good Luck! Good Make sure to double check all of your answers Make and study them for the upcoming exam. Remember, AT LEAST FIVE of the questions from this quiz will make some sort of appearance on the chapter test along with one of the essay questions. of Take advantage of this study guide and good Take luck on your test! luck ...
View Full Document

This note was uploaded on 07/17/2011 for the course PSYCH 101 taught by Professor Brandon during the Spring '11 term at Queens Charlotte.

Ask a homework question - tutors are online