Chapter 4 Summary Quiz

Chapter 4 Summary Quiz - establishment clause b) the free...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
From 1789 until the 1960s, the Bill of Rights put limits on a) the national government only. 2. The amendment that provided the basis for the modern understanding of the government’s obligation to protect civil rights was the c) Fourteenth Amendment. 3. The so- called Lemon test, derived from the Supreme Court’s ruling in Lemon v. Kurtzman, concerns the issue of a) school desegregation. b) aid to religious schools. c) prayer in school. d) obscenity. 4. The process by which some of the liberties in the Bill of Rights were applied to the states ( or nationalized) is known as a) selective incorporation. b) judicial activism. c) civil liberties. d) establishment. 5. Which of the following provided that all of the protections contained in the Bill of Rights applied to the states as well as the national government? a) the Fourteenth Amendment b) Palko v. Connecticut c) Gitlow v. New York d) none of the above 6. Which of the following protections are not contained in the First Amendment? a) the
Background image of page 1
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: establishment clause b) the free exercise clause c) freedom of the press d) All of the above are First Amendment protections. 7. Which of the following describes a written statement made in reckless disregard of the truth that is considered damaging to a victim because it is malicious, scandalous, and defamatory? a) slander b) libel c) fi ghting words d) expressive speech 8. The Fourth, Fifth, Sixth, and Eighth Amendments, taken together, defi ne: a) due process of law. b) free speech. c) the right to bear arms. d) civil rights of minorities. 9. In what case was a right to privacy fi rst found in the Con-stitution? a) Griswold v. Connecticut b) Roe v. Wade c) Baker v. Carr d) Planned Parenthood v. Casey 10. Which famous case deals with Sixth Amendment issues? a) Miranda v. Arizona b) Mapp v. Ohio c) Gideon v. Wainwright d) Terry v. Ohio 1. a 2. c 3. b 4. a 5. d 6. d 7. b 8. a 9. a 10. c...
View Full Document

This note was uploaded on 10/16/2011 for the course GOVT 2302 taught by Professor Gooch during the Summer '09 term at Lone Star College.

Ask a homework question - tutors are online