c - BUSI 403 Problem Set C Fall 2008 Due Problem 1 a...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: BUSI 403 Problem Set C Fall 2008 Due: 09/11/08 Problem 1 a. Determine the Economic Order Quantity, the time between placement of orders and the total annual cost (i.e., sum of holding and ordering costs) incurred by KCC EOQ = = A D U % O H C C = 200 Thus, the EOQ is Q* = 200 The time between order placements = EOQ / Annual Demand = 200 / (12*600) = 0.0278 year = 1/3 month Annual Holding Cost = (Q* /2) * Unit Holding Cost = (200/2) * (0.15 * 720) = 10,800 Annual Ordering Cost = (Annual Demand / Q* )*Ordering Cost = (12 * 600)/200 * 300 = 10,800 Total Annual Cost = Annual Holding Cost + Annual Ordering Cost =$21,600 b. If the order lead time is 4 days and KCC operates 25 days each month, what is the reorder point based on the level of on‐hand inventory? Daily demand rate = 600/25 = 24 tons/day Reorder point = Daily demand rate * lead time = 24 tons/day * 4 days = 96 tons c. Suppose the supplier requires orders to be placed in multiples of 300 tons. How much additional total annual cost would KCC incur to meet this requirement? From part a we know that the EOQ is Q* =200 < 300. Therefore instead of ordering 200 tons, KCC has to order Q = 300 tons every time. In that case, we have Annual Holding Cost = (Q /2) * Cost of Holding = (300/2) * (0.15 * $720) = $16,200 Annual Ordering Cost = (Annual Demand / Q )*Order Cost = (12 * 600)/300 * $300 = $7,200 Total Annual Cost = Annual Holding Cost + Annual Ordering Cost =23,400 From part a we know that the total annual cost with EOQ is 21,600. Therefore KCC incurs $23,400 – $21,600 = $1,800 in addition annually. 1 BUSI 403 Problem Set C Fall 2008 Due: 09/11/08 Problem 2 a. What is the safety stock for the battery if Toyota wants to maintain a service level of 95%? For a 95% service level, the z value is 1.645. (Using the Excel function NORMINV(0.95,0,1) = 1.645) Safety stock = z * standard deviation of monthly demand * lead time = 1.645 * 230* √1 review period 1 = 535 b. What is the annual holding cost for this safety stock? Annual Unit Holding Cost = $100 /month per unit* 12 month/year = $1200 /year per unit Annual Holding Cost for Safety Stock = $1200 / year per unit * 535 unit = $642000 c. What is the average inventory on order/ in transit? In‐transit inventory = mean demand * (lead time + review period) = 2000 * (1 + 1) = 4000 d. How much additional safety stock does Toyota have to carry to reach a service level of 98%? For a 98% service level, the z value is 2.053. (Using the Excel function NORMINV(0.95,0,1) = 2.053) Safety stock = z * standard deviation of monthly demand * lead time review period = 2.053 * 230 * √1 1 = 668 Recall from part (a) that the safety stock with 95% service level is 535. Therefore additional safety stock = 668 – 535 = 133. 2 BUSI 403 Problem Set C Fall 2008 Due: 09/11/08 Problem 3 a. Perform an ABC classification. Make sure that 20% of the SKUs are classified as A, and not less than 50% of items are classified as C (with the remaining classified as B). Monthly Demand (tons) Unit Cost Monthly Sales Cumulative Monthly Sales Cumulative Percentage Category 864900 23.79% A 833625 1698525 46.71% A 810 704700 2403225 66.09% A 750 730 547500 2950725 81.15% B BE‐223 641 400 256400 3207125 88.20% B 6 CR‐315 642 320 205440 3412565 93.85% B 7 GN‐381 212 210 44520 3457085 95.07% B 8 HR‐152 166 200 33200 3490285 95.99% C 9 CS‐471 122 270 32940 3523225 96.89% C 10 AS‐218 142 190 26980 3550205 97.63% C 11 SS‐183 259 90 23310 3573515 98.27% C 12 CR‐712 218 100 21800 3595315 98.87% C 13 BE‐125 88 220 19360 3614675 99.41% C 14 BE‐135 120 120 14400 3629075 99.80% C 15 CR‐167 144 50 7200 3636275 100.00% C Product Number 1 BE‐142 961 900 864900 2 BE‐225 975 855 3 TU‐522 870 4 TU‐131 5 Note that other partitions could also be possible. This partition is formed by considering 50% of the items as category C. b. Based on your classification in part a, what percentage of the total monthly sales is in each category A, B and C? Using the classification in part a), 66.09% of sales value is classified as category A, (95.07–66.09) = 28.98% of sales value is classified as category B, (100‐95.07) = 4.93% of sales value is classified as category C. 3 ...
View Full Document

This document was uploaded on 11/04/2011 for the course BUSI 403 at UNC.

Ask a homework question - tutors are online